iparos₪piac

Összeborultak a Media Markt áruházak

A 24 Media Markt társaságból egy cég lesz szeptember legvégén. A tescos áruházakkal nagyon elhúz, közelébe sem ér az Extreme Digital - eMAG kettős. És ott van még közöttük az Euronics, aki úgy egyébként csendben második a boltos műszaki piacon. 

Még 2019 májusában született meg a céges döntés, mely alapján átszervezik a Media Markt áruházak irányítását és októbertől új felállásban rúgják a bőrt. Ebből a vásárló annyit fog látni, hogy ha számlát kap, nyugtát vesz a kezébe, forgatja majd a jótállási jegyet,  vagy éppen beír a vásárlók könyvébe és valaha megnézte, kitől is kapta, kinek a panaszkönyvébe írt bele, akkor most láthatja a változást. Akkor is láthat persze valamit, ha az áruházakban elhelyezett hivatalos kiírásokat mustrálja, például a kihez fordulhat panaszával a vásárló kezdetű lajstromokat.

A változások lényege, hogy a Media Markt áruházait, van belőlük 32 és a webáruház, pontosan 24  darab kft viszi jelenleg, beolvadnak a Media Markt Saturn Holding Kft-be szeptember végén.

A régi áruházak zömét áruházanként egy-egy kft kezelgeti ma még, 21 társaság van belőlük (akik 22 áruházat visznek, 20 kft egyet, egy kft pedig kettőt), ügyvezetőstől, meg mindennel együtt, ami egy kft-hez kell.

A 22. kft a MM Reatil Cooperation, amelyik a nemrégiben némi polctologatással kialakított tescos áruházakat fogja össze (tescos áruháza 10 darab van a MM láncban, közülük kettő már régebbről, nyolc pedig a friss, ezévi szerzemény). A 23. a kft-k sorában az MS E-Commerce, amely a Media Markt webáruházát szervezi.

A tulajdonos a sorban a 24. kft, aki összefogta az előbbieket, a már említett Media Markt Saturn Holding Magyarország Kft.

A beolvadás hivatalos dátuma szeptember 30., a MM társaságok üzleti évének fordulónapja.

Az önálló áruházi kft-k beolvadása annyit fog jelenteni sok-sok szervezési, irányítási kérdés egyszerűsítése mellett, hogy az MM áruházak éves beszámolóit már nem kell külön bogarászni, ha valaki kíváncsi az eredményekre, hanem egy kattintásorral elérhetők lesznek. Ennek ugyanakkor lesz egy, a kíváncsiskodók számára fájó területe, mégpedig az, hogy a Media Markt webáruházának eddig önállóan megleshető eredménye valószínűleg eltűnik nyilvánosság elől. A webáruházak amúgy is titkolják eredményeiket, hát most eggyel többen lesznek ebben a sorban.

A műszaki cikk piac felfordulása folytatódik: a Media Markt még nagyobb előnnyel marad piacvezető, az E-Digital és az eMAG csak pisloghat, és ott van még az Euronics

Aki jelenleg második a sorban.

A műszaki piac legnagyobbjai éppen egybekelnek, így hát lesz is felfordulás, nem is kicsi: A Media Markt nyitott nyolc új tescos áruházat, a Tesco átengedte műszaki cikk piacát neki. Az eMAG pedig  irányítási jogot szerez az Extreme Digitalban.

A Media Markt feltehetően tovább növelheti forgalmát, szerény becslés szerint is - kiindulva abból, hogy áruházainak száma harmadával megugrott, 24-ről 32-re - legalább 35-40 milliárd forinttal. A Tesconál ez az üzletág lenullázódik, de hát szép számmal fordulnak meg arrafelé a vásárlók, akik most egy szakáruházat találnak a hipermarketben, vagy már ki tudja micsodában, így jók a Media Markt esélyei.

És előreláthatóan hiába szerez irányítást az Extreme Digitalban az eMAG, együtt sem hoznak majd annyit, mint a jelenleg - számolgatásunk szerint - második Euronics. Ráadásul az Euronicsnak is van webáruháza, de természetesen ő is titkolja a miből mennyit. De összesenje van a hagyományos és a webáruházi forgalmáról, és feltehetően tovább fog növekedni ő is.

Az E-Digital-eMAG frigy részletei nem ismertek, de hát ott emiatt nem bővül a hálózat, pusztán összeállnak egy körre:

műszaki piac nagyjai 2017 2018
Media Markt 146 173
Euronics 66 80
Extreme Digital 43* 47**
eMAG 26*** 32***
ők összesen 281 326
Elektronikus Beszámoló Portál, érték: milliárd forintbruttóra átszámolva, bevétel: hagyományos, web és export együtt, legutóbbi beszámolók, fordulónapok: MM szeptember 30., ED 2017-ben október 1-től, előtte december 31., így 2017 közlésük alapján korrigált adat (*), 2018 becslés (**), Euronics: Vöröskő Kft fordulónapja: december 31., eMAG: 2019. március végéig Romániában bejegyzett, ezt követően magyar bejegyzéssel viszi webáruházát, **/: magyar forgalom becsült adata, ami nem volt része a magyar statisztikának

(blokkk.com, 2019. szeptember 27., frissítve)

 

Műszaki piac: 300 milliárdos felfordulás

A műszaki cikkek piacán nagy keverés-kavarás indult. A legnagyobbak rombolják a falakat, tologatják a polcokat. Több mint 300 milliárd megmozdul és élettársi kapcsolatra, vagy éppen frigyre lép: Tescoba megy a Media Markt, összeolvad az Extreme Digital és az eMAG. És az E-Digital alsógatyát is fog árulni? Mert kiszemelt társa most igen. És ne szépítsük: csak az Euronics marad tisztán magyar tulajdonban, az E-Digital pedig megint Dél-afrikai lesz, a többségi tulajdon alapján.

A különféle műszaki cikkek piaca 2018-ban 700 milliárd forint körül mozgott, amiben a legkülönfélébb elektromos és elektronikai háztartási holmik vannak benne, a mobiltelefontól kezdve a televízión, vagy éppen a mosógépen át a hajsütővasig minden, amit otthon a konnektorba beledugunk valamiért. És ez a piac egy év alatt ötödével hízott, ami éppenséggel csak kevésnek nem nevezhető. 2015-ben pedig még csak 500 milliárdnál tartottunk, a hagyományos boltokat és a webet együtt számolva.

Éppen a legnagyobbak borogatják a hokedlit

A Tesco karcsúsít egyet, áruházaiban átengedi a terepet a Media Marktnak. A Media Markt így az új élettársi kapcsolatban területet bérel összesen 10 Tesco áruházban (ebből 2 már korábbi eredetű), így árusítóhelyeinek száma a korábbi 24-ről 32-re nő. Ez nem kevés, hiszen az áruspontokat nézve egyharmados növekmény. De nyilván a nagyobb hálózata révén a forgalma is megugrik. A Tesco pedig így lemond egy piacrészről, árbevételről, ami - nyilván a  Media Markt reményei szerint - átvándorol és még hízhat is az új bérlője cégtáblája alatt. A Tesco többi hiperében marad a műszaki cikk kínálat és kérdés, hogy később az online áruháza rááll-e erre a termékkörre is.

Az Extreme Digital a sajtóhírek szerint egybeolvad az eMAG magyar leányával. A bibi a hírekben mindössze annyi, hogy a Magyarországon bejegyzett Dante International Kft (ez a hivatalos neve az eMAG-nak) jelenleg nem kereskedik, főtevékenysége világháló-portál szolgáltatás. A magyar vásárlók az eMAG magyar nyelvű portálján egy román székhelyű cégtől vásárolnak közvetlenül, neki is fizetnek, tehát a pénz a határon túl landol egyből (aki az Alibabától, vagy az Amazontól vásárol, van ilyen, az ugyanígy működik). De végül az eljegyzést bejelentették, így az új cégben minden lehet.

Az E-Digital azonban csak kisebbségi tulajdonos lesz az új cégben, a jogosítványai pedig még nem ismertek, csak annyi, hogy a jelenlegi tulajdonos ügyvezetők maradnak. És azt sem tudni hivatalosan, változik-e a kínált termékkör, hiszen az eMAG például ruházati termékeket is árul, meg sok minden mást, miközben az E-Digital fő profilja a műszaki vonal. Bár Például macskaeledelt, vagy éppen zsírégetőt is árul.

Volt már ilyen vele egyébként, hiszen korábban is frigyre lépett Dél-afrikai tulajdonossal az E-Digital, a Steinhoff Internationallal, de 2018-ban szakítottak. Hát most jön a másik Dél-afrikai, a Naspers, az eMAG tulajdonosa, aki még Bulgáriában, Lengyelországban és Romániában van jelen webáruházaival. Ő azért egy legalább kicsit multi.

A magyar műszaki piacon egyébként a Media Markt a legnagyobb, őt a tisztán magyar tulajdonú Euronics követi (aki a veszprémi székhelyű Vöröskő Kft áruházlánca, hagyományos boltokkal és a weben). Ő csak szép csendben lépeget előre, persze némi - nem tulajdonosi - nemzetközi kötődésük azért van, hiszen tagjai az Euronics beszerzési láncolatnak. Ami egyáltalán nem baj.

És vannak még mások is a piacon, például a Notebook, Best Byte, egy sor márkakereskedés, más webáruházak, például az Alza, Mall.hu, iPon, vagy éppen az Auchan és a Spar hipermarketjei, akik a piac másik felén marakodhatnak.

Akik pedig éppen mostanság összeborulnak, a műszaki piac közel felét viszik:

műszaki piac nagyjai 2017 2018
Media Markt 146 173
Euronics

66

74**
Extreme Digital 43* 47
eMAG 26*** 32***
ők összesen 281 326
Elektronikus Beszámoló Portál, érték: milliárd forint, bruttóra átszámolva, bevétel: hagyományos, web és export együtt, legutóbbi beszámolók, fordulónapok: MM szeptember 30., ED 2017-ben október 1-től, de előtte december 31., így 2017 közlésük alapján korrigált adat (*), Euronics: Vöröskő Kft, 2018-as adata: sajtóinformáció, fordulónapja: december 31.. eMAG: Romániában bejegyzett, ***/: magyar forgalom becsült adata, ami nem része a magyar statisztikának

(blokkk.com, 2019. március 22.)

 

Veszettül tömjük magunkba a mobilt

Nem is gondolnád, hogy többet költünk mobiltelefonra, mint tartós elektromos háztartási gépre, például hűtőre, vagy éppen mosógépre? Pedig igen. 135 milliárd forintnyi volt a mobiltelo piac 2018-ban. És 2018-ban a másfélszeresét költöttük mobiltelefonra a korábbinak. A javát persze év végén vesszük.

Egy kínai boltos beszélget magyar vásárlójával. - Te most milyen mobilt árulsz? - Mindegyiket. És a legolcsóbban. - De hát nem látok itt, csak egyet, és nem tudom rajta a kínai betűket elolvasni. - Milyen kell? Mondtam, minden van. - Hát olyan, amelyik működik is, mert amit legutóbb vettem, amikor lemerült, nem lehetett újratölteni. - Igen, igen, mert biztosan leejtetted. De olyan olcsó volt, hogy így is nagyon megérte addig is! - Hát nem egészen. 

Az elektronika, a digitalizáció kíméletlenül söpör végig a költekezésben is. Egyre több az okosholmi a boltokban, a legnépszerűbb pedig nyilván a mobiltelefon. Nyomógombos mobiltelefont csak mutatóban látni a polcokon, nem is tudni, ki is vesz olyat, kérdezhetnénk, de nyilván akad rá vevő, különben minek kínálnák. Meg is néztük, mennyiért adják a legolcsóbbat, 2.990 forintért elérhető. Ehhez persze - mert webáruház adja - hozzájön 8-900 forint szállítási díj, hiába, a kényelem lassan drágább lesz a telefonnál.

Érintő képernyősben találtunk 9.900 forintos ajánlatot. A Samsung, Huawei, Apple csúcsban pedig 26-27 ezer forintnál indulnak az árak. És akinek sok a pénze, az félmillió környékén találhat magának igazán csúcsra futtatott darabokat. És nemsokára a mobilt is ugyanúgy hajtogathatjuk a zsebünkben, mint a pénzünket, szüksége is lesz rá annak, aki majd erre vágyik.

És nem sajnáljuk a pénzt mobiltelefonra

Sohasem sajnáltuk a pénzt mobiltelefonra, de az utóbbi időben azért rendesen meglódult a piac. Kicsit messzebbre visszatekintve eleinte csak lassan tápászkodott a mobilpiac, de 2015-től már nagyobb lendületet vett.

2017-ben már több mint negyedével ugrott meg a költés az előző évhez képest, 2018-ban pedig másfélszeresére ugrott a mobilpiac, 135 milliárd forintot elérve:

  2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
mobilpiac 49,7 50,4 51,3 54,5 61,5 69,7 89,2 135,2
változás + 3% + 2% + 2% + 6% + 11% 14%  + 28% + 52%
KSH, érték: milliárd forint, változás: előző év 100%

És bizonyára nem sokan gondolnák, hogy miközben 2018-ban mobiltelefonokra 135 milliárd forintot költöttünk, addig például nagyértékű tartós elektromos háztartási gépre ennél kevesebbet, 129 milliárd forintot. 2018-ban fordult a kocka ebben a viszonylatban, előtte azért még többet költöttünk hűtőre, mosógépre, vagy éppen mosogatógépre.

Az pedig természetesnek is tűnik, hogy a legtöbb mobilt év vége tájékán vesszük, a novemberi fekete péntekes akciós áradatban és persze decemberben, a nagy ajándékozási rohamban:

  2015 2016 2017 2018
mobilpiac 61,5 69,7 89,2 135,2
utolsó negyedév 19 21,7 31,6 48,9
utolsó negyedév aránya 31% 31% 35% 36%
KSH, érték: milliárd forint

(blokkk.com, 2019. március 14.)

 

Küzdelem: földön a Media Markt, felhőben az E-Digital

Ha nyár, akkor ventilátor, ha tél, akkor hősugárzó, ha pedig akár süt, akár, fagy, akkor mobil. Dúl a harc a háztartási elektromos műszaki cikkek piacán. Akció nélkül nincs is műszaki áruház. A hagyományos áruházakban a Media Markt, a weben az Extreme Digital húzza a piacot. A mobil telefon vásárlás őrült tempóban nő.

Földön, vízen, levegőben. Jó, vízen még nem, de a hagyományos boltok körében és a weben tengernyi bolt árul különféle háztartási elektromos műszaki cikket, számuk a tízezer körül mozog, amiben a legnagyobb áruházak és a legkisebb boltok is benne vannak. A mobilos szakboltok száma ezen belül 2.000 felett van.

És azért ezeknek a boltoknak a száma is évről évre valamelyest csökken, mivel a fergeteges versenyben a nagyláncok itt is nagyobbat hasítanak a piacból és egyre nagyobb részét viszik is. Akik közül a legnagyobbak nyilván a műszaki áruházláncok. És a web is rohamosan bővül ebben az árukörben is.

A dobogósok nagyot szakítanak

A Media Markt, az Euronics és az Extreme Digital a legnagyobb műszaki cikkes áruházláncok, utóbbi kettő ráadásul magyar tulajdonban áll. Az Extreme Digital ráadásul a legnagyobb webkereskedő is egyúttal.

Tarka a piac a vállalkozás összetételt tekintve. A szakáruházak, szakboltok mellett a hipermarketek is jókat falnak ebből a piacból, de még a nagyobb diszkontok is csipegetnek belőle. A lakberendezési áruházak, vagy a barkácsáruházak is kínálják ezeknek a holmiknak egy jelentősebb skáláját. A webáruházak is keményen fogják a gyeplőt ezen az áruterületen, a legnagyobbak mindegyike mélyen kanalaz a piacból. Nem hiányozhatnak a lajstromból a márkaboltok, mintaboltok sem, melyek egy-egy világmárka képviselői a saját boltjukkal a piacon. A mobil-, telekommunikációs szolgáltatók is jelen vannak a készülékárusításukkal. És ott vannak az ázsiai boltok, piacok is, a maguk sajátos - többnyire bóvliszerű - kínálatával.

Végül a három dobogós műszaki áruházlánc összesen 245 milliárd forintot könyvelhet el éves szinten (webértékesítésükkel együtt), ami a háztartási műszaki cikk piac felét jelenti (54%-ot):

  árbevétel boltszám
Media Markt 138 24
Euronics 66 68
Extreme Digital 41* 16
Elektronikus Beszámoló Portál, legutóbbi beszámolók, érték: milliárd forint, árbevétel: belföldi értékesítés, bruttó érték, MM, ED: fordulónap szeptember 30., */: blokkk.com becslés

A Media Markt és az Extreme Digital üzleti fordulónapja szeptember 30, amire utóbbi éppen 2017-ben állt át, így forgalmát most csak becsülni lehet (mérlegadataiban található olyan utalás, mely felhasználható). Az Extreme Digital egyébként szépen exportál is webáruházán keresztül (mintegy 30%-os arányban bevételéből), de itt most csak a belföldi értékesítést vettük figyelembe. Volt egy kis kacskaringó is a tulajdonosi körben egy dél-afrikai kitérővel, de annak már vége.

A három dobogós kétezer-hatszáz főt foglalkoztat, legtöbbet a Media Markt (1.300 feletti számban), de az Euronicsnál is ezer feletti a létszám. Az Extreme Digital már csak 200 fővel dolgozik, de nála nagyon magas a webértékesítés aránya. Ez azért fontos, mivel jelzi, hogy a webkereskedés nem csak a vásárlónak kényelmes, hanem a kereskedésnek is kevesebb emberébe kerül.

Eltérő az irányítási rendszerük. A Media Markt minden áruháza külön vállalkozáshoz tartozik (némelyikhez nem egy, hanem két áruház), a webáruházát is külön cég viszi. Az Euronics és az Extreme Digital egységes szervezeti rendben kezeli a hagyományos és a webforgalmát.

Hízott is a műszaki cikk piaca

A statisztika alapján a legjellemzőbb árucikkeket nézve a háztartási műszaki cikkek piaca szépen hízott az elmúlt években. Még a nagyértékű háztartási gépek eladása is évente átlag 8%-kal emelkedett, ami azért nem kevés, hiszen erre kell a családoknak a legtöbb pénzt fordítani, ha vesznek valamit.

Át is alakul a piac, a kép- és hanghordozók értékesítése olvadozik, hiszen az ide tartozó termékek szolgáltatásai már ott vannak például a mobiltelefonon.

Az okostelefonok viszont tarolnak, 12% felett az átlagos éves növekedési ütem, nyomják el például a fényképezőgépeket, tableteket. Világjelenség a pc-k piacának gyengélkedése is, mindezek alapján pedig a következő piaci kép kerekedik ki:

  2013 2014 2015 2016 2017 2017/2013
tartós elektr. ht. gép 83 76 87 100 115 + 39%
elektr. ht. kisgép 65 71 74 73 79 + 22%
híradástechnika 67 73 75 79 86 + 28%
kép- és hanghordozó 14 13 12 11 10 - 29%
informatika 84 90 98 100 103 + 23%
fotó-, optika 38 44 47 49 49 + 29%
telefon 51 54 61 70 83 + 63%
összesen 402 428 454 482 455 + 53
KSH, érték: milliárd forint

És még a web

A webkereskedelem, ami a boltos kiskereskedelem áruösszetételének megfelelő árukörben megközelítette a 400 milliárd forintot, tetemes részesedéssel bír a műszaki cikkek piacából. Becslések szerint ez 30% körüli súlyt jelent, ami 120 milliárd forintra tehető, a legutóbbi esztendő alapján.

Itt piacvezető az Extreme Digital, becslésünk szerint 29 milliárd forint körüli e-bevétellel, de második a Media Markt 25 milliárddal (ez nyilvános bruttó mérlegadat). Az Euronics sok más webáruházhoz hasonlóan szégyenlős és nem árulja el webbevételét, de tippünk szerint ő is a jobbak között lehet, legalább egy 5-10 milliárdos nagyságrenddel (az Extreme Digital is csak célozgat egyébként webforgalmának arányára).

Ez azt jelenti, hogy a weben ez a hármas legalább a felét viheti a műszaki piacnak, de ebben a viszonylatban vannak még más nagyágyúk is (mall.hu, ipon.hu, alza.hu), akik persze nem csak műszaki cikkeket árusítanak. És hogy milyen robbanékony a webkereskedelem, arra példa az alza.hu piacra lépése, aki első üzleti évében 10 milliárd forintra futtatta fel forgalmát.

Akciós bombazápor

Most éppen az iskolakezdés az egyik sláger a műszaki cikkes áruházak akcióiban is, hiszen már a gyerekek is felfegyverkeznek a modern technikával az iskolában, már akinek futja rá. Hitelt is kínálnak persze mellé. Csak apróság: a Media Markt sulikezdési akciója 97 tételt tartalmazott szerkesztéskor (augusztus 21-én), ahol a legolcsóbb egy egér volt 1.899 forint helyett 1.519 forintért, a legdrágább pedig egy laptop 609.989 forint helyett 549.999 forintért. A leárazásoknál sok esetben csak a régi áthúzott és az új árakat tüntetik fel, a százalékos mértéket nem mindenütt, ahol igen, ott ez 5-20% között váltakozik.

Az Euronics sulistart akciója is igazodik a szezonhoz, a leárazások mértéke látszólag szerényebb skálán mozog itt is, 10-30% közötti engedményekkel. A műszaki piacon ugyanis nehéz nagyobb százalékos engedményt adni folyamatosan, nem úgy, mint például a ruházatnál, ahol kényszer a készlet kisöprés. Persze, akad példa erre a műszaki áruházaknál is.

Az Extreme Digital, akinél forgalmának tetemesebb része online, 3%-tól 30%-ig jelzi az engedmények mértékét. És van 0%-os THM.

De ez sovány lenne a vásárlók becsalogatásához egy műszaki áruházba, ezért folyamatosak a leárazások, éjjel-nappal. A webáruházaknak persze észnél is kell lenniük, mivel még a saját hagyományos boltjainak is versenytársai lehetnek, nagyon is könnyen. Lehet lavírozni.

És az áfa

A 27%-os áfa nagy csáberő ügyeskedni, de azért az online kassza, az EKR és az online számla, ami ugyan csak nemrégiben indult, sokat fogott már eddig is. De azért a hatóságoknak akad dolguk itt is.

A kis telefonboltosok sajátos módon árusítanak, mivel nem tartanak készleten sok készüléket, de a kiválasztottat egy-két órán belül átadják a vásárlónak, ha kéri. Nyilván úgy, hogy ott van mögöttük a nagyker is. De sokan közülük áfa nélkül adják a készülékeket, melyek a bolti árnál így sokkal olcsóbbak, persze nem pont az áfányival, annál azért kevesebbel. A számlán pedig nincs áfa.

Erős versenytárs a külföldi webáruház a maga kisebb áfájával, még egy gyengébb forint mellett is. Nem kevesen vásárolnak ráadásul uniós határokon túli webáruházakból is.

(blokkk.com, 2018. augusztus 22.)

 

A foci vb felhúzza a tv piacot

Hiába, ha nagy sportesemény jön, ugrik a televíziók vásárlása. Most foci vb jön.

Kiemelkedő értékesítési eredmények várhatók a hazai tévék piacán 2018 második negyedévében, ahogyan a 2010-es és a 2014-es labdarúgó világbajnokság idején is - derül ki a GfK elektronikai cikkek értékesítési adatait monitorozó kutatásából, írja a Napi.hu, az MTI nyomán.

Az eladások már 2018 első három hónapjában is jelentősen nőttek a 2017-es év azonos időszakához képest, az értékesítés számottevőn március első heteiben ugrott meg.

Ha az első negyedévben tapasztalt, előző évi bázishoz számított 15 százalékos növekedés folytatódik, akkor valószínűsíthető, hogy a második negyedév szintén rekordeladásokat hoz, és a korábbi VB-knél is erősebb készülékeladásokat fognak mérni.

2018 első negyedévében 22 százalékkal több tévét vásároltak, mint 2016 első három hónapjában, a labdarúgó Európa-bajnokság előtti időszakban.

A tájékoztatás szerint 2010-ben átlagosan 122 ezer forintot szántak a vásárlók egy tévére, 2014-ben 110 ezret, 2018 első negyedévében pedig 117 ezer forintot.

Vásárláskor az ár mellett továbbra is prioritás a képernyőméret.

Míg 2014-ben az eladások csaknem felét a 32 coll képernyő átmérőjű készülékek adták, addig idén már csak egyharmadát, azaz a kereslet fokozatosan eltolódott a nagyobb kijelzőjű televíziók felé. Ezek a korábbiaknál kedvezőbb áron kaphatók, így az értékesítések összesített alakulását egyre jobban befolyásolják a 40 collnál nagyobb képernyő átmérőjű készülékek.

(Napi.hu, 2018. május 16.)

 

Feszültség alatt a ketyerék piaca

Ha nagyon menő, nagyon kapaszkodunk is érte. A digitalizáció megforgatja a műszaki cikkek piacát is. Megugrott a vásárlás, de a nyomulásnak még nincs vége.

Az elmúlt esztendőkben folyamatosan emelkedett a különféle háztartásban használatos műszaki cikkek piacának forgalma. Ez persze nem volt mindig így, hiszen az évtizeddel ezelőtti válság lenyomta ezt a piacot is, nem is kicsit. A kilábalás azóta is tart, mivel a hajdanán - még 2006-ban - mért szintre még nem kapaszkodott vissza a költekezés. De az igazság kedvéért azt is hozzá kell tenni az értékeléshez, hogy a válság előtti évek piacát az akkori fogyasztási hitelek ezért erőn felül is tolták felfelé, devizahitelből is futotta némi pénzszórásra a boltban.

A műszaki ketyerék piaca folyamatosan megújul, napról-napra jelennek meg újdonságok és sok minden egyre okosabb lesz, hiszen a digitalizáció átsző mindent, van amit lassabban, van, amit gyorsabban.

2010 óta a családok egyre többet költenek a különféle műszaki termékféleségekre, 2017-ben közel másfélszeresét a 2010. évinek. És ezek drága holmik, hiszen például a legújabb színes televíziók között akad milliós nagyságrendű készülék is, a hűtőkészülék, mosógép is lehet több százezres mulatság, vagy a minden bizonnyal legnépszerűbb ketyere, a mobiltelefon is fel tud mutatni félmillió környéki árakat. De hát fogynak ezek a készülékek, az olcsóbbak és a drágábbak egyaránt, mert a vásárlók, amennyire pénztárcájuk engedi, nagyon is keresik ezeket.

Sok helyen lehet ráadásul műszaki készülékeket vásárolni, nem csak szaküzletekben, hiszen például az élelmiszeres diszkontok, vagy hipermarketek is kínálják ezeket, vagy éppen a bútoráruházak, a webáruházakat nem is említve, ahol az egyik legvaskosabb kínálati csomagot jelentik.

A kormány is taszigálja felfelé ezt a piacot az energiatakarékossági programjával, így például hűtőből, vagy mosógépből emiatt is több fogy.

Szorongatja itt egymás torkát mindenki

Kemény a verseny az egyes értékesítési csatornák között, de az egyes műszaki cuccok egymás torkát is szorongatják. Mobillal is például lehet fényképezni, a korábbi hang- és képhordozókra egyre kevésbé van szükség, a számítógépek piaca világviszonylatban is botladozik, az okostelefon pedig nem csak a fényképezőgépek, hanem például a tabletek piacát is fékezi.

Talán meglepő lesz, de a bolti kiskereskedelmi forgalmat nézve azon belül a műszaki cikkek vásárlásának aránya 5% körül mozgott az elmúlt években. A számolgatás előtt bizonyára lehetett volna nagyobb súlyra is tippelni.

A legfontosabb azonban végül is az, hogy 2010 óta megugrott a műszaki cikkek vásárlása, a piac belső átrendeződéseivel együtt, értéke 2017-ben túllépte az 500 milliárd forintot. A napi cikkek költekezését nem számítva a családok boltos vásárlásaiban a ruházati cikkeket követően a második legnagyobb termékkör a műszaki cikkek piaca:

  2006 2010 2014 2017 2017/2006
tartós elektromos háztartási gép 118 73 76 115 - 3
elektromos háztartási kisgép 52 50 71 79 + 27
híradástechnikai készülék 114 64 73 86 - 28
számítógép 136 88 90 104 - 32
fotó-optikai készülék 38 28 44 50 + 12
telefon 73 48 54 83 + 10
kép- és hanghordozó 33 18 13 9 - 24
összesen 564 369 421 526 - 38
KSH, érték: milliárd forint

És a nyomulásnak nincs vége.

(blokkk.com, 2018. április 4.)

 

Hány éves a porszívód?

Szépen hízik a boltos vásárlás, immáron 2013 második fele óta. De ami drága, ott még azért van lemaradás. Bútor, mosógép, televízió, laptop, autó: még kapaszkodni kell.

Érdekes módon a blokkk.com körkérdése nyomán nem sokan tudták kapásból rávágni, hány éves is a porszívójuk, pedig a férfi nem képviselőit nem is kérdeztük erről, az otthoni takarítás irányítása nem az ő felségterületük (a mobiljukról, vagy az autójukról persze többet tudnak). De a hölgykoszorú többsége is elbizonytalanodott, legalább egy pillanatra. Nem is feszegettük sokáig.

Költekezünk, költekezünk, de...

A családok fogyasztási célú költekezése 2017-ben becslésünk szerint túllépte a 18 ezer milliárd forintot (egy évvel korábban, 2016-ban a háztartások fogyasztási célú kiadása 17 ezer milliárd forint volt), ennyit költöttünk a boltban és a különböző szolgáltatásokra, például a vendéglőben, vagy éppen utazásra. Egy évtizeddel ezelőtt ez az érték 14 ezer milliárd forint volt, tehát a pénztárakban kifizetett összeget mérve közel 30%-kal nőtt tíz év alatt, de úgy, hogy közben volt egy, a háziasszonyok pénztárcáját is alaposan megtépázó válság.

A családi költekezés legnagyobb szelete a boltos vásárlás, ez 2017-ben túllépte a tízezer milliárdos határt. 2013 második félévétől mérve folyamatos a boltos vásárlások növekedése. A kormány hónapokban is számolja a növekedés időtartamát, ami számtanilag kicsit bonyolultabb a matekot nem kedvelők számára, de látszatra nagyobbat szól, mint években összegezni a fellendülés időszakát, de hát mi most a rúd könnyebbik végét fogtuk meg. A kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében azonban idézzük a hivatalos értékelés számszaki részét is, tehát a legutóbbi, 2017 novemberéről szóló beszámoló alapján már 53. hónapja nő a kiskereskedelmi forgalom.

Ez önmagában persze szép, de azt is tudni kell, hogy a háztartások fogyasztását, egészen pontosan az egy főre jutó fogyasztást nemzetközi összehasonlításban nézve Magyarországnak csak a sor vége felé jut hely. Az Európai Unióban mindössze három ország van, ahol az egy főre jutó fogyasztás kevesebb, mint Magyarországon. Elölről számolva a huszonötödikek, hátulról a negyedikek vagyunk. Ezek szerint sokat költünk, de úgy látszik, nem eleget.

Tartós javakra költjük a legkevesebbet

A költekezést, mint a tortát, vagy a párizsit, többféleképpen lehet szeletelni, így például bolttípusok szerint (mennyit költünk az élelmiszer, vagy a ruházati boltban), vagy például a vásárolt javak tartóssága alapján. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a boltból hazacipelt portéka vajon mennyi ideig használható és mennyire drága. És mivel ez a családi költekezés legnehezebb, egyben a leglátványosabb terepe, hiszen itt kell egy-egy darabért a legtöbbet gürcölni és kifizetni - bár kinek mi, hiszen vannak olyanok, akiknek a napi betevőre, vagy az iskolai tornacipőre való sem jön könnyen össze - a família apraja-nagyja azért ezekért a holmikért izgul a legtöbbet. Hát most ezt járjuk körbe.

Elöljáróban célszerű tisztázni a játékszabályokat, amelyeket néha még kormányzati berkekben is kevernek. A hivatalos nemzetközi besorolás szerint vásárolhatunk tartós (például bútor), féltartós (például ruházat), vagy nem tartós terméket (például élelmiszer), továbbá megfizethetünk valamilyen szolgáltatást is (például cipőjavítás). De hát ezekből nyilván nem egyformán vásárolgatunk, van, amiből többet, van amiből kevesebbet, kinek mihez van kedve és legfőképpen mire futja. Csak példaként, ezeknek a költekezési csatornáknak a megoszlása a legutóbbi statisztikai adatok szerint a következő volt:

  tartós féltartós nem tartós szolgáltatás összesen
érték 873 1.040 5.669 6.228 13.809
megoszlás 6% 8% 41% 45% 100%
KSH, 2017 első három negyedév, érték: milliárd forint

Ez azért azt jelenti, hogy a kiadás összegét, vagy ezen keresztül a puszta arányokat tekintve a legkevesebbet költjük a drágább tartós javakra.

Ami tartós, az drága és lassabban fogy a boltban

Nem lehet nehéz feladvány, hogy a tartós, az egy évnél hosszabb ideig használható és drágább háztartási javak vásárlása nehézkesebben mozog az átlagnál. 2007-ig nőtt a piacuk, amiben egyebek mellett szerepet játszott a családok különböző fajta hitelfelvételének megugrása, nem csekély súllyal a devizaalapú kölcsönök, gondoljunk csak például az autópiacra, vagy a szabadfelhasználású jelzáloghitelekre.

De hát jött a válság, negyven százalékot zuhant is a tartós termékek vásárlása. Nyilván itt fogták meg először a pénzt a háziasszonyok, amikor jött a baj. 2011-től azonban folyamatosan bővült a piac, de 2017-ben összességében még mindig elmaradt a korábbi csúcstól a vásárlások értéke, egy bő 15% még mindig hiányzik belőle:

Tehát 2017-ben még mindig kevesebbet költöttek a családok tartós javakra, mint egy évtizeddel korábban.

De miből is mennyit: bútor, tartós elektromos háztartási gép, híradástechnika, számítógép, autó

Nem könnyű lajstromot faragni, ezért a bútorpiaccal kezdjük. Nehezen tudnánk bútor nélkül élni. Enni leülünk az asztal köré, ha csak nem rohanunk nagyon, aludni is kell valamin, és a ruhákat sem árt valahová bepakolni. A bútorpiac a 2007-es csúcsot követően 2013-ig esett, nem is keveset, vagy 40%-ot. Ezt követően szép fokozatosan tért csak magához. 2017-ben becslésünk szerint megközelítette az évtizeddel ezelőtti szintet, amiben feltehetően jelentős szerepet játszott a pénztárcák vastagodása mellett a lakásépítés támogatása is. Bár az új lakások építésének java még csak az alapozásnál, vagy a falhúzásnál tart, de folyamatosan élénkül a lakáspiac és a bútorvásárlás korábban is kötődött az otthonteremtéshez. És itt nyilván nagyobb a háziasszonyok szava is, egynémely tartós cikkvásárlással szemben:

 

A bútorpiac az ígéretes területek közé tartozik, amit jelez, hogy az Ikea, a Yisk és a Kika mellé belépett a piacra nemrégiben a Möbelix a multiáruházak sorába, viszik is a piac tetemes részét.

A tartós elektromos háztartási gépek vásárlásában is a háziasszonyok szava lehet az erősebb, de hát igazán, ki is szeret a férfiak közül porszívózni, ha meg nem, akkor nekik mindegy, hogy milyen is az.

De kell, ahogyan szükség van hűtőre (férfiak: csak a sörnek legyen benne hely), mosógépre (a sportcipőt ne tedd bele, hiába írja a kezelési útmutató, hogy mosható benne) és egy sor más holmira is. Nos, ez a piac nagy lendületet vett az elmúlt három esztendőben, sőt, üde kivételként jócskán túl is lépi az évtizeddel ezelőtti szintet, pedig ez is nagyot, 35%-ot zuhant 2009 tájékán. A növekedésben azért lehetett némi szerepe a kormány akciózásának is, amikor az energiatakarékosság jegyében pénzt ad a hűtő, vagy éppen a mosógép vásárlásához (hogy a porszívó miért maradt ki, azt nem tudjuk, de gyaníthatóan ebben a kérdésben férfiak döntöttek):

 

A híradástechnikai cikkek terepe első pillantásra már inkább a férfiaké, bár a televíziót az egész család nézheti, de ki a kedvenc sorozatát, ki pedig a focit (állítólag inkább a külhonit, pedig egyes csatornák nagyon nyomják a magyar labdakergetést) keresgéli a programkapcsoló nyomogatása közben. Ez a piac 40%-nál is többet esett, a mélypontot pedig 2011-ben érte el. Kilábalni azonban még nem tudott a gödörből, néhány százalék híján az ötöde még hiányzik a korábbi csúcshoz mérve. Ezek után tűnhet úgy is, hogy a tartós cikkek költekezésében a háziasszonyok szava a súlyosabb, hiszen ami nekik fontos, bútor, elektromos háztartási gép, ott fellendült a piac, ami inkább esetleg a férfiaknak, ott még kell egy kis lábadozás:

Előbbi állításunkat csak megerősíteni látszik az informatikai piac, a többiekéhez hasonló 40%-os zuhanásával, mivel az évtizeddel ezelőtti szinthez itt is hiányzik egy bő 20%-os darab. Persze, a közösségi oldalakat a hölgyek is látogatják, ez pedig nem megy számítógép nélkül, de úgy tűnik, hogy nekik azért a porszívó a fontosabb:

Na, és az autó. Ez olyan büszkesége a családnak, amit mindenki lát, de azt is, hogy a magyar autópark rettenetesen öreg és a használt autó sokkal jobban fogy az újnál. A darabszámokat nézve.

Forintban, fillérben számolva kétharmadát, a legnagyobbat bukta az új autópiac a korábbi években, nem sok híján harmadára esett vissza, a mélypont 2011-ben volt. És ehhez képest a fele körül mozog az új autós költekezés értéke a korábbinak. Az autómobilizáció gyenge tere a magyar fogyasztásnak, nemzetközi összehasonlításban is, ha pedig ehhez hozzátesszük, hogy az autóvásárlások nagyobb része céges beszerzés, akkor akár lehangolónak is minősíthetjük az autópiacot.

A statisztika a használt autópiac autókereskedéseinek az adatait összegzi, ott van még a magán csere-bere és a magánimport is. Ennek tükrében az adatsor csalóka némileg, hiszen 2017-ben 150 ezer körüli darabszámban hoztak be a határon túlról használt autót, főleg olcsót és öreget. De végül is a kereskedések adatsora a következő: 

 

Eredményhirdetés

Kérdés, hogy végül mennyit is változott akkor az előbbiek nyomán a háztartások felszereltsége. Kiragadva néhány olyan példát, ahol nagyobb súlyú a módosulás, vagy minőségi változás is tükröződik, a következő kép rajzolódik ki:

Tartós fogyasztási cikkek 2010 2017
hűtő- és fagyasztógép (egyben) 42 63
mosógép 100 97
ebből automata, félautomata 82 85
mosogatógép 10 18
televízió, színes 137 153
ebből plazma, LCD-televízió 12 73
digitális fényképezőgép 32 33
asztali számítógép (PC) 49 43
hordozható számítógép (laptop) 19 51
kézi számítógép (netbook, tablet) 14 17
mobiltelefon 169 186
saját okostelefon . 72
személygépkocsi 54 63
KSH, 100 háztartásra jutó darab

(blokkk.com, 2018. február 1.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.