élelmiszeráruda₪fogadó

Gyermelyi tészta: az annyi, mint amennyit megeszünk

Megkezdődött a próbagyártás az ország legnagyobb tésztagyárában Gyermelyen. Búza, liszt, tojás: minden egy kézben.

Az új üzem beindulásával a Gyermelyi Zrt.-nek megduplázódik a tésztagyártó kapacitása, amely így már akkora, mint Magyarország teljes évi fogyasztása, írja a Napi.hu.

Fennállásának egyik legnagyobb beruházási programját hajtja végre a Gyermelyi Zrt. A hazai tészta- és tojáspiacon a legnagyobbnak, a lisztpiacon pedig meghatározónak számító cégcsoport 2017-ben 22,7 milliárd forint árbevétel mellett 1,8 milliárd forint nyereséget könyvelt el, miközben 8,1 milliárd forintot fordított fejlesztésre. Ezek közül a legnagyobb az új tésztagyár építése volt, amelynek eredményeként megduplázódik, évi 65-70 ezer tonnára nő a cég kapacitása.

"Ez elég lenne akár a teljes magyar fogyasztás kielégítésére. Az új üzemrész nemrégiben kezdte meg a próbaműködését, és ezzel az egész régió egyik meghatározó üzemévé válik a Gyermelyi tésztagyár, amelynek a fő piaca továbbra is a hazai marad, de a kapacitásbővítés megteremti az export gyors bővítésének a lehetőségét is" - idézi a Gyermelyi Zrt. közleménye Bokros Gábor marketing igazgatóhelyettest.

A több mint ötszáz főt foglalkoztató, teljesen magyar magántulajdonban lévő vállalatcsoport ezen felül megépítette a harmadik automata magasraktárát, ahová a be- és kitárolást már önjáró rakodóeszközök végzik, valamint befejezte új takarmánygyárának építését a baromfitartás későbbi fejlesztésének alapjaként.

A Gyermelyi három tojófarmjáról évi 135 millió tojás jut ki. Magyarország legnagyobb tojástermelőjeként a cég nemcsak a tésztagyártásához szükséges tojásmennyiséget termeli meg, hanem a fogyasztói piacon is meghatározó szereplő. Ugyanez igaz a két malmára is, hiszen az ezekben őrölt liszt a saját felhasználásán túl bolti forgalomba és nagy felhasználókhoz, például pékségekhez jut el. A Gyermelyi teljes termelési vertikumot működtet, a cégcsoport mintegy 8.600 hektáron növénytermesztéssel is foglalkozik, így a malmokba jutó búza, már a vetőmag nemesítéstől kezdve kontrollálva van.

(Napi.hu, 2018. augusztus 8.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.