élelmiszeráruda₪fogadó

Gurul a food truck

Egyre népszerűbbek itthon is a food truckok. Régen büfékocsiknak hívták őket. De a maiak azért mások.

A cégek, de a rendezvényszervezők is kezdik felismerni a food truckok előnyeit, írja a Napi Gazdaság a Food Truck Show Hungary kft. híradása nyomán.

A food truckok piacának felfutása elsősorban annak köszönhető, hogy egyre több cég veszi igénybe azok catering szolgáltatásait, De 50 fő körül például már megéri esküvőkre, születésnapokra is rendelni egy járművet.

A cég számításai szerint 5 millió forint kezdőtőkével már bele lehet vágni egy ilyen vállalkozásba, a befektetés pedig egy-másfél év alatt térül meg.

Egy-egy rendezvény alkalmával általában a bevétel 25 százalékát kell a rezsiköltségre költeni, az ételek bekerülési költsége, valamint az utazás költségaránya 35 százalék. Egy minőségi szolgáltatást nyújtó truck egy átlagos rendezvénynapon 100-800 adag ételt adhat el. 2017 márciusa és szeptember között a food truckok a 110 rendezvénynap alatt 166 ezer tételt értékesítettek összesen.

(Napi.hu, 2017. december 7., fotó: Food Truck Hungary)

 

Száguldhat a food truck

Az egyik leggyorsabban megtérülő befektetés belevágni a food truckozásba: akár egy év alatt visszajöhet egy 10 millió forintos ráfordítás. ₪₪₪

A food truck világszerte egyre gyorsabban növekszik, itthon pedig a büfékocsik lassan akár városi drosztokra állhatnának be, ha a döntéshozók is támogatnák a javaslatukat. (blokkk.com: a vendéglősök azért bizonyára nem fognak tapsolni örömükben.)

A hazai streetfodosok egyébként a műanyaghasználat ellen is harcba indulnak, írja a Napi.hu.

USA

A food truck elérte a 2,7 milliárd dolláros bevételt 2017-ben az Egyesült Államokban, ahol lassan száz éves hagyománya van az átalakított büfékocsikból árusított ételeknek - derül ki az Intuit kutatásából. Azt, hogy az amerikai vendéglős kultúrának szerves része, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy évente százával szerepelnek a hotdogos-kocsik a filmekben és a sorozatokban. A tengerentúlon mindehhez a jogi környezet és a társadalom hozzáállása is kedvez: a nagyvárosokban, például New Yorkban, külön drosztokat alakítottak ki, ahol a food truckok óradíj fejében - mintha csak egy parkolóhelyre állnának be - árusíthatnak a forgalmas csomópontokon.

A magyar food truck

Nincsenek pontos adatok, hogy Magyarországon jelenleg a vendéglátóiparon belül mekkora bevételt termelnek az ételárusító autók, de az már érezhető, hogy a sokszor megénekelt gasztroforradalom vadhajtásaként egyre több food truckkal lehet találkozni. Nem véletlen, hogy a hazai foodtruckosok most az amerikaihoz hasonló rendszert szeretnének kialakítani.

Nem az a cél, hogy a forgalmas helyeken, a jól menő éttermek előtt árusítsunk - mondta Vad-Horváth Zoltán a Magyar Street Food Egyesület vezetője a Napi.hu-nak. A céljuk ugyanis az, hogy a kieső  területeken olyan helyszíneket jelöljenek ki az önkormányzatok, ahol bérleti díjas rendszerben árusíthatnának az átalakított autókból.  Az önkormányzatok így pluszbevételhez juthatnának, és az éttermek és a büfék sem veszítenének a bevételükből.

Sok olyan terület van, mint a budapesti Városliget, a Citadella, vagy például az újpesti rakpart, ahol családok töltik a szabadidejüket, de a vendéglátás még nem alakult ki. Nem olyan parkokra kell gondolni, mint a romkocsma-negyed kedvelt helye, a Karaván, vagy a Food Truck Udvar a Corvinnál. Állandó rotációban lennének, például 20 helyre jutna 80 autó. Folyamatosan változna a kínálat - mondta a vezető.

Gurulnak a reklámfelületek és enni lehet belőlük

Állandó bérlőkkel képzelik el a rendszert, amit a hazai food truck piac összetétele indokol. Körülbelül fele-fele arányban vannak olyanok, akik csak autóból árusítanak, és azok, akiknek a food truck inkább kitelepülési lehetőség: vagyis menő éttermek reklámfelületnek használják ezt a megoldást, azért, hogy a rendezvényeken, fesztiválokon testközelbe vigyék a kínálatukat és a helyeiket népszerűsítsék.

A hazai food truck kultúra utóbbiból, a marketing tevékenységből nőtt ki. De vannak ellenpéldák is: a Zing Burger előbb foglalkozott utcai mozgóárusítással, minthogy éttermet nyitott volna, ma pedig már ott tart a cég, hogy hét helyen szolgálja ki a vevőket, miközben 2017-ben közép-európai franchise-hálózattá alakul át.

A sikertörténet titka, hogy egy food truck kifejezetten gyorsan megtérülő befektetés lehet. Egy alkalmas autó beszerzése és a higiéniai elvárásoknak való átalakítása mintegy 10 millió forintba kerül. Ez pedig nagyjából 1-2 év alatt megtérül, függően attól, hogy a tulajdonos hány rendezvényre települ ki - avatta be lapunkat Vad-Horváth.

Műszaki megkötés nincs az autókra, például van olyan is, amelyik saját lábán nem is képes megmozdulni és tréleren szállítják egyik helyszínről a másikra. Érdemes egyébként valamilyen különlegesen kinéző példányt választani. Az egyesület vezetője szerint a legkézenfekvőbb választás valamilyen patinás, külsőre is vonzó, izgalmas autó. A food tuck-oknál a higiéniai előírásoknak sem nehéz megfelelni, ráadásul a Nébih is egyre együttműködőbb az ilyen tipsú büfékocsikkal.

Ezen túl érdemes kiadásként számolni egy előkészítő konyhával. Nem kell éttermet nyitni, elég egy családi házban leválasztott helyisége is, ahol a húsokat, zöldségeket egyéb összetevőket olyan állapotba hozzák, hogy aztán azt az autóban könnyen készétellé lehessen alakítani.

Az árképzést részben maguk a rendezvények, fesztiválok határozzák meg: általában a bevétel 20-25 százalékát kell a szervezőknek kifizetni. Az ételek bekerülési költsége - lévén a street fooddal szemben elvárás a minőség - , valamint az útiköltség a kínált termékek árának körülbelül 35 százalékát teszi ki. Így ahhoz, hogy megérje a foodtruckozás, évente mintegy 150 napot érdemes dolgozni és átlagosan napi 300 vevőt kell kiszolgálni.

A legtöbben a nyári könnyűzenei fesztiválokon találkozhatnak a büféautókkal. De már Magyarországon is vannak foodtruck-központú rendezvények, például az évente kétszer is megrendezett Food Truck Show a Kincsem Parkban. Az első hazai foodtruckos rendezvények expó jelleggel indultak, azzal a céllal, hogy a felvonuló kocsikból rendezvényszervezők válogathassanak. Ezeket az események ma már családi programként, gasztrofesztiválként hirdetik meg.

 

Az ilyen rendezvényeken a Magyar Street Food Egyesület (és partnerei a Felelős Gasztrohős és a Doremi Today) már elérte azt, hogy műanyagmentesek legyenek, mivel a csomagolóipar után a legtöbb hulladékot a vendéglátás termeli. A saját eseményeiken többnyire papír- és kukoricakeményítő-, úgynevezett PLA-alapú evőeszközöket, csomagolásokat használnak. Összefogtak a Zöld Társulással is, amely átvizsgálja, szelektálja és hasznosítja ezeket. Jelenleg a keletkezett szemét közel 55 százalékát tudják megmenti.

A szervezetek célja, hogy 2020-ra minden magyarországi fesztiválnál elérjék, hogy műanyagmentes legyen. Egyre többen gondolkodnak hasonlóképpen, például a Sziget Fesztiváliroda rendezvényein is nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem.

(Napi.hu, 2017. május 3., december 7.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.