kirakat₪láz

Csipegetik a Valentin napot a boltosok

Túró Rudi is van Valentin napra. De hát egyre kevesebb a bolt: virágbolt, ajándékbolt, könyvesbolt, és ha már Valentin nap, akkor kevesebb a szexshop is. A web viszont itt is elharapózott. Még virágküldő webáruház is van.

Ez ugyan még nem Black Friday, ráadásul az is kicsiben kezdődött, és persze másról szól, de azért az látszik, hogy évről-évre egyre több a Valentin napi akció. Kell azért is, mert a statisztika szerint a boltos világ legkisebb forgalmú hónapja a február.

Ráadásul a Valentin napot körülöleli a házasság hete (február 9-16 között), amiről kevesebb szó esik. Ez most kivételesen nem Amerikából, hanem Angliából indult. A KSH azért figyelt erre is, és közzétette, hogy 2019-ben (november végéig) 62 ezer házasságot kötöttek a magyarok, ami nagyon megközelítette az 1990-es 66 ezres mutatószámot. Hát ha decemberben is kötöttek házasságokat, akkor dőlhet a rekord.

És hát ne legyünk szégyenlősek, azért a kormány családsegítő programja is rátesz mindenre egy jókora lapáttal, ha nem is külön Valentin nap alkalmából. Hiszen ha van például babaváró hitel, akkor azért csak többet kell a boltba járni idővel, Valentin nap nélkül is.

Ki gondolta volna például, hogy a Túró Rudit is lehet Valentin napra becsomagolni

Pedig van ilyen is, nem is először. De hát a hagyományok inkább a virágot, édességet, könyvet, ékszert, vagy éppen egy vacsorameghívást jelentenek.

És az is jelenthet valamit, hogy az adóhatóság is nekifogott a Valentin naphoz kapcsolódó ellenőrzéseknek, nyilván azért, mert nagyobb forgalomra és ellenőrizni valóra is számít.

És ha boltot keresünk, hagyományosat, abból kevesebb van, a Valentin napi árukínálatot nézve.

Virágboltból 5.580 van, évekkel ezelőtt 6.400 felett mozgott a számuk. Édességbolt 622 található, öt évvel ezelőtt 668 volt a számuk. Könyvesbolt 1.138 van (tíz éve volt 1.647), óra- és ékszerbolt 1.865 található, 8 évvel ezelőtt 2.400-nál is több volt. Illatszerüzlet 2.398 akad úton-útfélen, de volt már 2.600-nál is több. Szexshop most éppen 117 van, tíz éve 141 volt.

Persze, a weben

A weben persze minden van, Valentin nap is, sőt, még virágküldő áruház is. és Persze társkereső oldal is, hiszen a Valentin naphoz azért kell két ember. A szexshop sem marad ki az online sorból.

Valentin napi ajándék rangsorban első helyen a virág áll, ezt követi az édesség és a szeszesital, ezek a legszokványosabb Valentin-napi ajándékok.

A magyar virágpiac egyébként 50 milliárd forintra becsülhető.

(blokkk.com, 2020. február 12.)

 

Gyenge forint a boltban: jöhet a kirakatverseny

2018 elejéhez képest 8%-kal gyengült a forint. Az elmúlt két esztendőben azonban az importigényes ruházat és a műszaki cikk piac ármozgása 1%-on belül maradt. De a bútor és az autó ára már kúszott felfelé. És most? A forint gyengülése nyomán mindenki még többet fog válogatni: a boltos is a beszerzésben, a vásárló is a boltban. Ha tud. De van más is. Fast fashion, web, akció és ezt már nem nagyon úszni meg. És lehet, hogy nem lesz már annyi Black Friday sem.

A gondos háziasszonyok naponta átfésülik a családok költekezési lehetőségeit, átszámolják, akármilyen vastag, de főleg ha vékony a pénztárca. Úgy tűnik, 2020-ban jobban kell majd válogatni a boltokban is, mint eddig, hiszen az ár az úr a boltban, amikor a vásárló belép és körülnéz.

Az élelmiszerárak már nekilódultak, ott már 5% felett mozog a drágulás mutatója (de itt nem a gyenge forint, hanem a nemzetközi árszintekhez itthon is igazodó alapanyag drágulás a döntő). Egyes iparcikk féleségek már eddig sem bírták a gyenge forint okozta beszerzési ár emelkedést, feljebb kellett srófolni a bolti árat is. De hát a piaci verseny azért mindig is visszafogja a beszállítók és a boltosok ceruzáját az árképzésben, viszont vannak egy idő után már nem lehet lenyelni a gyenge forint áremelő hatását.

A forint az elmúlt években év közben folyamatosan gyengült, így ha pusztán ezt nézzük, akkor eleve nem túl biztatóak a kilátások, főleg annak tükrében nem, hogy az év eleje a boltos világ leglustább időszaka, januárban-februárban a legkisebb a forgalom. És több előrejelzés arra utal, hogy 2020 sem lesz kivétel ebben:

2018 2019 2020
I. II. III. IV. I. II. III. IV. 01.23.
311,03 317,13 324,15 323,10 318,07 323,11 328,14 332,16 336,90
MNB, forint-euró árfolyam

Amit onnan veszel, az sokkal drágább

2018 elejétől 2020 januárjáig nézve a forint-euró árfolyamot a gyengülés mértéke már 8%. Ez már olyan szint, aminek a vége azért rányomja bélyegét a boltos árcédulákra is.

Az áremelkedés a legnagyobb értékű fogyasztási cikkeknél már eddig is megfigyelhető volt, így például a szobabútorok ára 2018-ban 3, 2019-ben 4%-kal ment feljebb. A személygépkocsik ára 4-4%-kal emelkedett az elmúlt két esztendőben. De például sajátos áruterületeken is hasonló ütemben kúsztak feljebb a boltos árak, például a látásjavító cikkeknél is. Ugyanakkor a ruházati cikkek és számos iparcikk, műszaki cikk tartotta átlagos árszintjét.

A boltos világ ártörténéseit összevetve az árfolyammozgással és az inflációval, így azért végül az is kitűnik, hogy a ruházati cikkek körében, ami zömében import, az átlagot tekintve egy alig észrevehető fél-egy százalékos drágulás elindult. A tartós iparcikkeknél viszont még nem másztak feljebb az árak:

  2017 2018 2019
forint/euró 309,21 318,87 325,35
infláció +2,4% +2,8% +3,4%
élelmiszer +2,8% +4,2% +5,4%
ruházat +0,5% +0,5% +1%
tartós cikk -0,3% -0,4% -0,3%
szolgáltatások +1,5% +1,6% +3%
MNB, KSH, forint/euró: éves átlag, élelmiszer: szeszesital, dohányáru nélkül, tartós cikk: tartós fogyasztási cikk,

A boltos is alaposan megnézi az árat, nem csak a vásárló

A boltos is válogat beszerzéskor, persze ennek vannak erős korlátai is. A vásárló is nézi például, mi mivel helyettesíthető, ha elszalad az ár. De hát a ruházati és a különféle más iparcikkek zöme a határokon túlról érkezik a boltokba, ezért a forint gyengülés költségemelkedését nehéz sokáig kerülgetni az árcímkéken. És számolni kell olyan nehéz költségekkel, mint a munkaerő, továbbá a környezetvédelem, itt nehéz spórolni.

Szerepet játszik az ármunkában ugyanakkor az is, hogy az egyes értékesítési csatornák, még egy ruházati piacon belül is például, más-más költségviszonyokat kínálnak. A fast fashion például eleve olcsó árpolitikára épül. De például az áruházláncok saját márkás termékköre is egy alacsonyabb árfekvést kínál.

A webáruházaknak a forintgyengülés is nagyobb teret kínál, ha többet és olcsóbbat keres a vásárló. Nem véletlen a műszaki cikkek fékezett ármozgása, hiszen a webes piac legnagyobb szelete és itt minden pillanatban éles a verseny, dús akciós körítéssel. A műszaki cikkeknél ráadásul a digitalizáció, a technológia fejlesztése is fontos árbefolyásoló tényező, bár egyes újdonság ára nagyot tud lódulni, de hosszabb távon már csökkennek a gyártási költségek.

A külföldi webáruházak vonzereje tompulhat viszont, hiszen ebben a viszonylatban egy az egyben kell átszorozni az árat és az a gyengébb forint mellett már kevésbé lehet vonzó.

Nem fogunk annyit vásárolni külföldön, a bevásárlóturizmusunk gyengülhet. Hozzánk persze többet jönnek majd vásárolni, főleg a határ mentén, amiben az osztrák és a szlovák vásárlók lehetnek az éllovasok.

Jöhet a kirakatverseny

És a reklám, a kirakat. A vásárló, ha érzi, hogy szaladnának az árak, többet válogat. Tudja ezt a boltos is. Reklám nélkül nincs bolt, de sokkal pontosabban kell célozni.

A leárazás is pénz, költség, hiszen a boltos ilyenkor lemond a bevétele egy részéről. Nyilván alaposabban meg kell rágnia, mit, mikor, mennyivel  és hány darabot lehet leárazni, de az akciók egyáltalán nem maradnak el, sőt, a jó reklám fel is értékelődik. 

És hát könnyen lehet az is, hogy 2020-ban már kevesebb Black Friday lesz. Némileg fékezett habzással.

(blokkk.com, 2020. január 25.)

 

Téli vásár: viszik, mint a cukrot

Január első napjaiban is rohannak a vásárlók a boltba, hiszen az év elején végigsöpör a téli vásár nagy hulláma. A vásárló spórol néhány milliárdot, a boltosnak meg megy a bolt, hiszen a január, február a legkisebb bevételű hónapok így is. Van mire figyelni.

Két vásárló beszélget: - Te, hogy ez a falatka meleg sapka milyen olcsó! 70%-kal letolták az árát! - Gondolod? - Én a múlt héten vettem pont ilyet pont ennyiért, csak éppen akció nélkül. - Hát azt meg hogy? - Hát nyisd ki a szemed máskor jobban! 

Két boltos beszélget. - Mit adsz hetven százalékkal olcsóbban? - Ebben a hidegben? Bármit, csak lépjen már be valaki az ajtón! - Ennyiért nálam összetörik a próbafülkét is! De figyelj, hát nálad nem sok minden olcsóbb igazából...

Egy vásárló és egy boltos beszélget. - Bogaram, a polcon ez ezer forint volt, most meg ezeregyszázat üt be a pénztárgépbe. - Jaj, hát amíg ide tetszett érni, pont akkor változott az ára. Épp most szólt a főnök! - Akkor kérem vissza a pénzem, annyiért nem kell! - Na jó, vigye ezerért. 

Karácsonykor állítólag kiköltekeztek a családok, de hát a január eleji leárazási hullámban ennek nem sok nyoma látszik, újra tolonganak a vásárlók a boltokban. A boltos kénytelen kiárusítani, hiszen decemberben az ajándékvásárlás legvégén, az ünnep előtti utolsó pillanatokban is bő kínálattal kell várnia a vásárlót, különben nem megy be a boltba. Válogatás, turkálás nélkül nem megy a bolt. Így viszont ami megmaradt, azt most el kell valahogyan elsózni.

És a január, február az év legkisebb forgalmú időszaka, hiszen nincs olyan ok, ami miatt különben rohanni kellene a boltba a szokásos vásárlások mellett. Hát ezért is indulnak a januári, februári akciók, csilingeljen egy kicsit többet a kassza.

A boltos maga dönt arról, mit, mikor, mennyivel ad olcsóbban. Üzletpolitika kérdése, mivel édesgeti boltjához a vásárlót. Még az időjárás is számít, hiszen ha például hideg van, akkor azért a ruhaboltokban a meleg holmik jobban fogynak, a kelendőbb darabok akár leárazás nélkül is mennek.

Hol mit keres a vásárló

Elsősorban a ruházati boltok az év eleji akciózás terepei, de más iparcikk féleségekből, például műszaki cikkekből, lakásfelszerelési holmikból is a leárazás lehel életet a boltba.

Még az árstatisztika is jelzi, hogy valami történik az árakkal, hiszen januárban-februárban az előző hónapokhoz mért átlagos árszint csökken (tehát nem az előző évhez képest, hiszen a vásárló is azt nézi, mi lett olcsóbb januárban, februárban decemberhez képest). Ilyenkor például a ruházati termékek átlagos árszintje lejjebb csúszik 2-3%-kal. Hogy miért csak ennyivel? Mert nem mindent árazhat le a boltos 30-50-70%-kal, akkor éhen is halna, hanem csak azt, amiből sok maradt a nyakán, és amivel be akarja csalogatni a vásárlót a boltjába.

A vásárló haszna tízmilliárd forint körüli nagyságrendre becsülhető ebben az év eleji vásáros időszakban.

Azért nyisd ki a szemed

Az akciózásnak, a leárazásnak vannak írott és íratlan szabályai is, tehát van mire figyelni, ha valaki vásárlóként akciós árut keres, vagy boltosként akciót hirdet.

Az akció az árengedményről szól. A jogszabályok előírják, hogy a boltos, a szolgáltató köteles azt az árat feltüntetni, amit végül a pénztárban ki kell fizetni. Tehát egy áthúzott régi ár és mellette egy leárazást jelző százalékos mérték kevés, a vásárlónak tudnia kell a pontos árat is.

A boltosok gyakorlata azért az, hogy feltüntetik a régi árat is, persze áthúzva, és a leárazás százalékos mértékét is. Így reklám a reklám. És amelyik vásárló nem rest, persze utánaszámolhat a boltosnak, pontos-e az akciós számvetés.

Ugyanannak a portékának - akciótól függetlenül is - ugyanabban a pillanatban nem lehet többféle ára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a reklámban, reklámújságban, bolti reklámfeliraton, a polcon az árcímkén, a kifüggesztett árjegyzéken, vagy magán a terméken, végül pedig a nyugtán ugyanannak a végső eladási árnak kell lennie. És a lényeg: bármilyen eltérés esetén a vásárló csak a legkisebb árat köteles kifizetni.

Más kérdés természetesen az, ha egy reklámban pontosan megjelöli a boltos a leárazás kezdetének az időpontját.

Van vásárló, aki az akcióban kapkod, micsoda bomba vétel, de ilyenkor is aranyszabály, hogy érdemes több boltot is megnézni, a net, vagy az összegyűjtött akciós újság erre remek lehetőség, erre érdemes időt szánni.

Hát azt meg ki tudja elolvasni

A reklámokban az "akár", "-ig" szócskákra sem árt odafigyelni, egyszerűen azért, mert az már nem virít úgy messziről, mint a leárazás mértékét jelző szám. Kisebb annál. Tehát messziről tűnhet úgy is, hogy minden akárhány százalékkal olcsóbb, miközben nem minden, de az már kisebb betűkkel íródott ki. A vásárlók persze rutinosak, és tudják ezt, de a nagy rohanásban már nem biztos, hogy mindig odanézünk.

És a különböző kuponfeltételekre sem árt odafigyelni, mi, mikor, milyen feltételekkel vásárolható le.

A boltos megteheti, hogy kiköti, több kedvezmény egyidejűleg nem vehető igénybe (tehát egy kedvezményre jogosító kupon bármilyen akciós áru megvásárlására már nem használható fel). Ez nem jogellenes, ha a vásárló előre tájékozódhat erről.

Gyakoriak a különböző időszakhoz kötött kuponos levásárlási lehetőségek. Itt az időszak végére érdemes odafigyelni, amit persze meg is kell jelölnie a boltosnak, szolgáltatónak, de élni is csak addig lehet vele.

Gáz: szaladok, de nyitáskor már nincs

Csalóka is lehet a csalogató reklám. A legnagyobb csalódás, ha az akció első napján már nyitáskor sincs ott a hőn áhított árucikk a boltban. Vagy nagyon is hamar elkapkodják. A boltosnak viszont előzetesen számolnia kell, hogy a meghirdetett árengedmény milyen forgalmat vonzhat és megfelelő árukészlettel erre fel is kell készülnie. Ha előre látható, hogy a meghirdetett akcióhoz kevés lesz a készlet, vagy a beszerzés pótlásának lehetősége, az hiba. De ne mindig a boltost szidjuk, előfordul, hogy a gyártó, szállító késik valami miatt. Erről persze illik tájékoztatni a vásárlót is.

Előfordulhatnak persze őrült akciók, amikor nem várt ütemben pillanatok alatt viszik a nyilván alaposan leárazott cikkeket, de hát ez már a hatóság dolga lehet, vajon mit lehetett ebből előre sejteni. Azért a vásárló is tud váratlant produkálni.

Sok boltos odabiggyeszti, hogy az akció a készlet erejéig tart. De a készletnek illik valameddig kitartania.

Célszerű megnézni azokat az akciókat, amikor ajándékot, vagy nagyobb kiszerelést ajánl a boltos, vagy éppen a bolton keresztül a gyártó. Érdemes utánanézni, hogy ajándék nélkül mennyi az ár, vagy az egységár.

(blokkk.com, 2020. január 3.)

 

Ünnepi asztal: elversz vagy 100 milliárdot

Ajándékból is sokat veszünk, elmegy vagy 100 milliárd. De az ünnepi asztalra valókból is legalább ugyanennyit költünk. És itt a vásárlási csúcs igazából az arany hétvége: sok mindent csak frissen szabad venni. Összesen pedig - ajándékokkal együtt - több mint 200 milliárdot költünk az ünnepekre.

A halászlé mellé jön a bejgli, vagy jön valamikor a töltött paprika és még sok finomság, amit meg kell sütni, főzni.

Az ennivalóknál fontos a frissesség, ezért a karácsonyi ünnepi asztalra valókból a nagy vásárlási roham időszaka a gyertyagyújtást megelőző utolsó hét, ezen belül pedig most a naptár jóvoltából is az arany hétvége.

És a hat napos pihenő időszak révén nyilván a háziasszonyok igyekeznek több mindent előre megvenni, tehát nem csak az ünnep napjaira vásárolnak, ne kelljen már annyit boltba menni. Ez az igyekvés is a rohamot pumpálja.

December 24-től, keddtől vasárnapig tart ugyanis a pihenőnapok és az ünnepnapok egybefüggő sorozata, így nyilván sok háziasszony igyekszik amit csak lehet mielőbb beszerezni, tehát emiatt is nagyobb lesz az ünnepek előtti roham az élelmiszeres boltokban és a piacokon.

Kivétel is akad persze, például a szaloncukor, vagy a fűszerfélék, vagy a liszt, amelyeket már előbb meg lehetett venni, de azért az ünnepi konyhában a frissesség az úr. És sokan tervezik úgy, hogy hétfőn már nekiállnak sütni-főzni. De hát előtte azért nem árt bevásárolni.

Van, aki egész pontyot vesz a halászléhez, maga pucolja és csinál mindent utána, ahogyan a szakácskönyvekben az írva van. Élő hal már régóta - 2014-től - nem vásárolható a boltokban. Az értékesítésig a halak tárolhatók ugyan tartályban, azonban eladni csak olyan kábítást követően szabad, amellyel biztosítható, hogy a hal az eszméletét nem nyeri vissza. A halboltok és más kereskedelmi egységek így csak kábítást követően adhatják el a halakat.

Összejön a 100 milliárd az ünnepi asztalra valókból

Az elmúlt évek egyértelműen azt jelzik, hogy könnyen összejön a karácsonyi ünnepi asztalra valókból a 100 milliárdos költekezési mérleg az élelmiszer boltokban. És drágulás ugyan van, de hát a bevásárló listákon kilóban, darabban, literben van odavésve, mit is kell megvenni. A kettő együtt adja a mérleget:

élelmiszer boltos költekezés 2017 2018 2019 várható
nov dec dec/nov noc dec dec/nov nov dec dec/nov
397 491 +94 422 516 +94 460 560 +100
KSH, élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes boltok, érték: milliárd forint

De hát az árak

Az élelmiszeres vásárlások általában lassabban mozognak, mint az iparcikkesek. A kiskereskedelem egészének 5-6%-os éves növekedési tempója mellett az élelmiszer vásárlások volumene 3% körül emelkedett. És volt olyan december, amikor a növekedés csak 1-2% volt, például 2018-ban. Ezt persze megdobta néhány forinttal a drágulás, így már nagyobb volt a pénztárakban hagyott összeg növekedése.

Valami hasonló várható 2019 decemberében is, növekedés lesz kilóban, literben, darabban és árakban is az előző évhez képest.

És akkor az ünnepi összesen

Ajándékokra is elmegy legalább 100 milliárd forint, egy KSH felmérés szerint több is, valahol 110-120 milliárd a karácsonyi ajándékszámla értéke.

Az ajándékokban benne van az is, amit az akcióvadász vásárlók már a novemberi black friday hajszában megvettek, és az is, amit nem boltban, hanem valamilyen szolgáltatónál vásárolnak, például egy utazási utalványt.

Így az ünnepi összesen költés túllépi a 200 milliárd forintot.

(blokkk.com, 2019. december 22.)

 

Arany hétvége: csúcson a boltos világ

A boltos világ csúcsa az arany hétvége, ami itt van a nyakunkon. Hiába a webáruházak 30-40%-os törtetése, azért a vásárlások java decemberben is a hagyományos boltokhoz kötődik. Nem árt ilyenkor is figyelni a szabályokra. Ünnepi nyitvatartás: te hat napot pihensz, a bolt kettő és felet.

A 2019 decemberében is minden előrejelzés szerint két kézzel szórjuk a pénzt a boltokban. A webáruházaknál a novemberi, black friday-ek sorozatával megtűzdelt őrültek hónapja már lepipálja a decembert, ekkor költöttek a weben a legtöbbet a vásárlók. De hát decemberben a hagyományos boltok húzzák a pénztárcák nótáját: 

 
2018
2019 várható
nov
dec
november
december
webáruház
70
66
90-95
85-90
iparcikk bolt
331
398
350-355
420-425
arány
21%
17%
23-24%
20-21%
KSH, érték: milliárd forint, iparcikk: hagyományos bolt,
webáruház nélkül

Van mire ügyelni az arany hétvégén is

Csak olyan helyen vásárolj, ahol kérdés, kérés nélkül adnak nyugtát. Ez az ajándék csere-beréhez, vagy a minőségi reklamációhoz is kell. Célszerű vigyáznia gyári csomagolásra is, ha az ép marad, akkor könnyebb a csere-bere. Felesleges a nyugtára ráíratni, hogy visszacserélik, mivel ilyen joguk - nyilatkozatot tenni - az eladóknak, pénztárosoknak nincs is.

Ha a pénztárnál nagyobb árat mutat a pénztárgép, vagy a fizetés után a nyugta, mint ami a polccímkén, a bolt honlapján, vagy a reklámújságban volt, a vásárlónak a legkisebbet kell csak kifizetnie.

A minőségi reklamáció teljesen más, mint a csere-bere, és mindegy, hogy boltban, vagy webáruházban vásároltál, megillet a joga. Két ága-boga van, egyes nagyobb értékű termékekre az egy év kötelező jótállás (garancia) és a - főleg iparcikkekre - a két év szavatosság.

A megrendelést, vásárlást követően indoklás nélküli, jogszabályban előírt elállási joga a vásárlónak kizárólag a webáruházas vásárlásban van. Ez 14 nap, aminek számolgatása az áru átvételét követően indul. De el lehet állni a rendelés és a kiszállítás, átvétel közötti időszakban is.

A boltosok kötelesek kiírni azt is, panaszukkal, ha a boltban nem sikerül orvosolni, kihez, milyen hatósághoz fordulhatnak, például békéltető testülethez, vagy a fogyasztóvédelmi ügyeket is kezelő járási hivatalokhoz.

(blokkk.com, 2019. december 20.)

 

Ajándékvásárlásból első félidő: bronz hétvége

Rohanunk a boltba. Nincs olyan, hogy ameddig a polctól a pénztárig baktattál, éppen akkor volt árváltozás. Már most gondolj az ajándék csere-berére: erre nincs írott szabály. És nézz körül, a fogyasztóvédelmi kötelmek az ajándékvásárlásra is vonatkoznak. Decemberben 500 milliárd forint fölé lőhet a boltos iparcikkes piac.

Itt a bronz hétvége. A karácsonyi ünnepek nagyot dobnak a boltos világon, hiszen az ünnepi asztalra valók és az ajándékok sok pénzt kiszívnak a pénztárcánkból. Decemberben a teljes boltos költekezést nézve másfélszeresét hagyjuk a pénztárakban a januárihoz képest. Az ajándékokat nagyobbrészt az iparcikkes boltokban vesszük, ebben a körben - a webáruházakkal együtt számolva - az átlagosnál nagyobb a megugrás, mivel a decemberi költekezés 60%-kal több az év elejinél.

A boltos iparcikkes piac 2019-ben előreláthatóan túllépi az 500 milliárd forintos lélektani határt és 40%-a lehet a teljes éves kiskereskedelmi költekezésnek. Nem kis részben a karácsonyi ajándékvásárlások megugrása nyomán. 

Ajándékot persze többért veszünk, mint amennyit ugrik novemberhez képest a boltos költekezés, hiszen decemberben ennek fényében változik is a vásárlások szerkezete. Például játékból, könyvből az év végéhez kötődik a piac fele.

És az ajándékvásárlás, az iparcikkes költekezés nagyobb része, négyötöde a hagyományos boltokhoz kötődik 2019-ben a várható számok alapján, a webbel szemben (a webáruházakban a hagyományos boltos termékeket számolva 80 milliárd forint körüli költekezés várható decemberben is):

 
2016
2017
2018
2019 várható
nov
dec
nov
dec
nov
dec
november
december
iparcikk
320
390
361
429
401
463
440-445 510-515
KSH, érték: milliárd forint, iparcikk: webáruházakkal együtt

Januárban 306 milliárd forint volt az iparcikkes piac értéke 2019-ben.

Nyisd ki a szemed a boltban is

Néhány apróság, ha már vásárolsz:

Gondolj már most az az ajándék csere-berére. Nem kötelező, de szinte minden boltos megteszi, kialakult ez a szokás. De majd kell hozzá a nyugta (dugd el, mint a meglepetést) és nem lehet használt, lestrapált a portéka.

Felesleges a pénztárossal a nyugtára íratni, hogy majd kicserélik, mert ilyen joga nincs is (hacsak nem ő a tulajdonos, vagy kapott rá felhatalmazást).

Az árak az egyes boltok között különbözőek, érdemes nézelődni. Egy bolt esetében azonban egy portéka ára nem lehet más a reklámújságban, a polccímkén és a nyugtán. Nincs olyan, hogy ameddig a polctól a pénztárig baktattál, éppen akkor volt árváltozás.

A jótállás karácsonykor is kötelező a vonatkozó kormányrendeletben felsorolt nagyobb értékű, elsősorban műszaki cikkekre, lakásfelszerelési cikkekre. A jótállás feltételeiről írásban kötelező tájékoztatni a vásárlót, ráadásul magyarul.

A véletlenül kínai, vagy más idegen nyelvű vásárlói tájékoztatás a termék tulajdonságairól, amelyeket a jogszabály alapján kötelező feltüntetni, nem éppen szabályos. Ha a csomagolásból két tucatnyi nyelvű vásárlói tájékoztató is kipottyan, kell lennie közöttük magyar nyelvűnek is.

Minőségi probléma esetén lehet természetesen reklamálni később, ha kiderül, de ehhez kell majd a nyugta, vagy valami bizonylat, ami igazolja a vásárlást a boltban és a jótállási jegy sem árt, ha ott lesz. Javítás, csere, árcsökkentés, vagy végső soron elállás a vásárló joga. Valamelyiket meg kell adni. És a panaszról jegyzőkönyvet kell felvenni.

Termékszavatosság, ami kétéves reklamálási lehetőséget jelent, minden iparcikkes termékre van. Vita esetén fél évig a boltosnak kell bizonyítania a vásárlóval szemben, hogy az éppen lyukas zokni már a vásárlás pillanatában hibás volt, később a vásárlóé a bizonyítási teher.

Emlékeztetőül a decemberi nyitvatartás

Végül decemberben a boltok két és fél napot lesznek zárva, de kivételek is akadnak, előtte, közben, és utána egyaránt:

ünnepi időszak változások boltok nyitvatartása
bronz hétvége december 7 szombat heti pihenőnap lenne, de munkanap, december 24 helyett szokásosnál hosszabb nyitvatartás
december 8 vasárnap heti pihenőnap - a boltok nagyobb része kinyit
ezüst hétvége december 14 szombat heti pihenőnap lenne, de munkanap, december 27 helyett szokásosnál hosszabb nyitvatartás
december 15 vasárnap heti pihenőnap - a boltok nagyobb része kinyit

arany hétvége

 

december 21 szombat heti pihenőnap - szokásosnál hosszabb nyitvatartás
december 22 vasárnap heti pihenőnap - a boltok nagyobb része kinyit
december 23 hétfő munkanap - hosszabb hétköznapi nyitvatartás
karácsony december 24 kedd heti pihenőnap  ledolgozzuk december 7-én 14 órakor kötelező bezárni
december 25 szerda munkaszüneti nap - boltok zárva (kivétel: benzinkút, virágbolt, édességbolt, pályaudvarok, nonstop kisbolt)
december 26 csütörtök munkaszüneti nap -
december 27
péntek
heti pihenőnap ledolgozzuk december 14-én szokásos nyitvatartás, de egyes kisebb iparcikk boltok nem nyitnak ki pénteken, vagy szombaton
december 28 szombat heti pihenőnap -
december 29 vasárnap heti pihenőnap -

(blokkk.com, 2019. december 6.)

 

Három hét ajándékvásárlás

Pontosan három hét múlva karácsony. A nagyobb roham most következik.  A Black Friday-nak nagy a füstje, de a hagyományos boltnak nagyobb a lángja. A webforgalom már ugyan ötöde az iparcikkes vásárlásoknak, de az ajándékok nagyobb részét is a hagyományos boltban vesszük.

A karácsonyi ajándékvásárlás nagyja decemberre jut. Már csak a pénztárcánk miatt is, hiszen december elején jön a fizu, amit számos helyen megfejelnek év végi jutalmakkal, juttatásokkal is. És készül is rá a család. Nem véletlen egyébként, hogy a Black Friday-t novemberben egyre előrébb tolja sok webáruház, hiszen igaz, a verseny hevében az elsőknek többet hoz a előny a konyhájára, de az is igaz, hogy hónap végén azért már sokak elkölthető pénze kevesebb.

És novemberben messzinek is tűnhet a karácsony. Ráadásul él az arany, ezüst és bronz hétvégék régi varázsa is.

A december eddig lepipálta a novembert

A webáruházak nagyon nekiestek a Black Friday reklámoknak, de hát - nem sok túlzással - az év minden napján reklámozniuk kell magukat, nem mással, mint árengedményekkel. Az évről-évre 30% feletti ütemben bővülő piacon nehéz előzni, de könnyű lemaradni. Nem véletlen például, hogy a három legnagyobb műszaki áruház, akiknek webjük és hagyományos boltjuk is van (Media Markt, Euronics, Extreme Digital), három hétvégének szaladt neki novemberben. Sokba is került ez nekik, a vásárló viszont nyilván dörzsölgethette a tenyerét - és mereszthette a szemét, mert szerintük azért most többször, de kisebbek voltak a leárazások.

De hát a statisztika nem azt mutatja, amit a Black Friday reklámok. Pusztán a reklámok özönéből az következne, hogy itt már csak a weben lehet vásárolni, de hát ez nem egészen van így. Sőt.

A webáruházak forgalmát az iparcikkes forgalomhoz mérve (a statisztika is ott tartja számon) az kerekedik ki egyrészt, hogy a részaránya szépen nő év vége felé és 2019-ben túl is lépheti a 20%-os határt (vigyázat, más összehasonlítások a teljes boltos kiskereskedelemhez mérik a webet, az úgy csak 5-6%).

De ami ennél is fontosabb

Decemberben az iparcikkes forgalom megugrása nyilván az ajándékvásárlásra vezethető vissza: pontosabban azt nézve, mennyivel is ugrik meg a piac decemberben a megelőző novemberhez képest (és nem az előző évhez képest). Ajándékot persze ennél többért veszünk, hiszen decemberben ennek fényében változik is a költekezés szerkezete. Például játékból, könyvből az év végéhez kötődik a piac fele.

Az elmúlt években pusztán ez az év végi novemberi-decemberi megugrás a hagyományos boltokban önmagában is hasonló nagyságrendet jelent. Például 2018-ban a hagyományos iparcikkes boltok forgalma 65 milliárd forinttal ugrott meg. Ez annyi, mint a webáruházak novemberi-decemberi átlaga.

2019-ben a várható számok alapján persze egy újabb árnyalattal módosul ez a kép, de hát azért a piac négyötöde a hagyományos boltoké marad.

És a decemberi web 2019-ben is nagyobb lehet, mint a megelőző novemberi:

 
2016
2017
2018
2019 várható
nov
dec
nov
dec
nov
dec
november
december
webáruház
36
40
50
51
63
67
80-85
85-90
iparcikk
284
349
312
378
329
394
350-355
420-425
részarány
12,7%
11,5%
16%
13,5%
19%
17%
23-24%
20-21%

KSH, érték: milliárd forint, iparcikk: webáruház nélkül

(blokkk.com, 2019. december 3.)

 

Nyári vásár: hőségriadó a bevásárlókosárban is

Tombol a hőség, amikor a bolt és a strand összecsapásában a víz a győztes. A hőségben sokkal jobban kell nyomni az akciókat, hiszen kinek is van kedve kimozdulni otthonról, vagy a strand helyett cipekedni egyet. Meg is kezdődött a nyári akcióháború a boltokban. És nem árt nyitott szemmel nézelődni, ha dögös akcióra utazol: vannak szabályok is.

Július már nem az első hőhullámmal indít 2019-ben, sorozatban dőlnek a meleg rekordok. Így aki nagy strandrajongó, az már beszerezte az újabb nyári holmijait. A hőségben ráadásul nagyot fordulnak a vásárlási szokások is, a kánikulában csak a legszükségesebbekért megy be a boltba a vásárló. A boltosnak nem sok választása marad, ha bevételt akar a forró napokon is, gyorsabban kell tolnia az akciókat.

A 2019-es nyári vásár első hullámai már végigsöpörtek a boltokon, sokan belevágtak a szokásosnál korábban. És július elején sem engedi őket leállni a hőség az akciózásban, legalább némi bevétel legyen.

Mindent portékáját persze nem tudja leárazni a boltos, de kiválasztja a vásárlót előreláthatóan legjobban csalogató cikkeket és azoknak húzza lejjebb az árát. És bízik abban, hogy az ügyes reklám nyomán mást is vásárol a vásárló.

Elsősorban a ruházati boltok az akciózás terepei, de más iparcikk féleségekből is a leárazás tartja életben a boltot a nyári hőhullámok idején. A vásárló haszna tízmilliárd forint körüli nagyságrendre becsülhető, hiszen igaz, hogy egy-egy cikk ára lehet 70%-kal is kisebb a leárazás előttinél, de sok minden más ára közben nem változik. Az átlagos árszint a ruházati cikkek körében, vagy a nyáron is kelendő akciókkal dúsított iparcikkek körében csak néhány százalékkal csúszik lejjebb a korábbi hónapokénál (a júliusi akciós hónap árszintjét a júniusihoz célszerű mérni, persze manapság akciók az év minden napján vannak.)

Az akciózásnak, a leárazásnak vannak írott és íratlan szabályai is, tehát van mire figyelni, ha valaki vásárlóként akciós árut keres, vagy boltosként akciót hirdet.

Az akcióban az akciós ár a fontos, nem kell hozzá zsebszámológép

A kereskedő egyébként azt és olyan mértékben áraz le, amit és ahogyan akar, persze az előírások megtartása mellett (van kevés kivétel, például az élelmiszereknél tilos a beszerzési ár alatti értékesítés).

Az akció az árengedményről szól. A jogszabályok előírják, hogy a boltos, a szolgáltató köteles azt az árat feltüntetni, amit végül a pénztárban ki kell fizetni. Tehát egy áthúzott régi ár és mellette egy leárazást jelző százalékos mérték kevés, a vásárlónak tudnia kell a pontos árat is.

A boltosok gyakorlata azért az, hogy feltüntetik a régi árat is, persze áthúzva, és a leárazás százalékos mértékét is. Így reklám a reklám. És amelyik vásárló nem rest, persze utánaszámolhat a boltosnak, pontos-e az akciós számvetés.

Ugyanannak a portékának - akciótól függetlenül is - ugyanabban a pillanatban nem lehet többféle ára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a reklámban, reklámújságban, bolti reklámfeliraton, a polcon az árcímkén, a kifüggesztett árjegyzéken, vagy magán a terméken, végül pedig a nyugtán ugyanannak a végső eladási árnak kell lennie. És a lényeg: bármilyen eltérés esetén a vásárló csak a legkisebb árat köteles kifizetni.

És akkor ott a nyugta. Bizony néha előfordult már, hogy az akciós áru a polcon még olcsó volt, de a pénztárnál már nem annyira, vagy egyáltalán nem. A pénztáros széttárja a kezét és arra hivatkozik, hogy az informatikai rendszere még nem lett átállítva. Ez lehet, csak éppen a vásárlónak ehhez semmi köze. Vissza kell kapnia az árkülönbözetet.

Más kérdés természetesen az, ha egy reklámban pontosan megjelöli a boltos a leárazás kezdetének az időpontját.

Igen, létezik az akcióban is az egységár. Erre nagyon érdemes odafigyelni, mert az akciónál ezt is át kell írni, tehát az egységárra is igaznak kell lennie a meghirdetett engedménynek (egységára annak van, amiből például több darab van egy megbonthatatlan csomagolásban, vagy ki kell mérni, vagy különböző súlyú, vagy űrtartalmú kiszerelésben árulják).

Az egységár fontos akkor is, amikor ott vannak az egyet fizet, kettőt kap, vagy +10% ingyen jelölésű reklámakciók is. Itt különösen izgalmas az egy darab, vagy a 100% ára, van mit mivel összevetni.

Van vásárló, aki az akcióban kapkod, micsoda bomba vétel, de ilyenkor is aranyszabály, hogy érdemes több boltot is megnézni, a net, vagy az összegyűjtött akciós újság erre remek lehetőség, erre érdemes időt szánni.

Hát azt meg ki tudja elolvasni, a kuponra meg figyelj oda

A reklámokban az "akár", "-ig" szócskákra sem árt odafigyelni, egyszerűen azért, mert az már nem virít úgy messziről, mint a leárazás mértékét jelző szám. Tehát messziről tűnhet úgy is, hogy minden akárhány százalékkal olcsóbb, miközben nem minden, de az már kisebb betűkkel íródott ki. A vásárlók persze rutinosak, és tudják ezt, de a nagy rohanásban már nem biztos, hogy mindig odanézünk.

És a különböző kuponfeltételekre sem árt odafigyelni, mi, mikor, milyen feltételekkel vásárolható le.

A boltos megteheti, hogy kiköti, több kedvezmény egyidejűleg nem vehető igénybe (tehát egy kedvezményre jogosító kupon bármilyen akciós áru megvásárlására már nem használható fel). Ez nem jogellenes, ha a vásárló előre tájékozódhat erről.

Gyakoriak a különböző időszakhoz kötött kuponos levásárlási lehetőségek. Itt az időszak végére érdemes odafigyelni, amit persze meg is kell jelölnie a boltosnak, szolgáltatónak, de élni is csak addig lehet vele.

Gáz: szaladok, de nyitáskor már nincs

Csalóka is lehet a csalogató reklám. A legnagyobb csalódás, ha az akció első napján már nyitáskor sincs ott a hőn áhított árucikk a boltban. Vagy nagyon is hamar elkapkodják. A boltosnak viszont előzetesen számolnia kell, hogy a meghirdetett árengedmény milyen forgalmat vonzhat és megfelelő árukészlettel erre fel is kell készülnie. Ha előre látható, hogy a meghirdetett akcióhoz kevés lesz a készlet, vagy a beszerzés pótlásának lehetősége, az hiba. De ne mindig a boltost szidjuk, előfordul, hogy a gyártó, szállító késik valami miatt. Erről persze illik tájékoztatni a vásárlót is.

Előfordulhatnak persze őrült akciók, amikor nem várt ütemben pillanatok alatt viszik a nyilván alaposan leárazott cikkeket, de hát ez már a hatóság dolga lehet, vajon mit lehetett ebből előre sejteni. Azért a vásárló is tud váratlant produkálni.

Sok boltos odabiggyeszti, hogy az akció a készlet erejéig tart. De a készletnek illik valameddig kitartania.

A web egy kicsit más

Más a web, ott bizony másodpercek alatt is elfogyhat bármi, ez ellen nincs gyógyír. De a webáruháznak is számolnia kell azzal, mi várható, ha árengedményt hirdet. Célszerű pontosan behatárolnia és elárulnia az akció kereteit, ami persze a vásárló számára is támpontokat jelenthet és így senkit sem ér csalódás.

Némi mentsvár a készlet erejéig című történet a weben is, vagy éppen az akcióra jelölt termék darabszámának a megadása, ilyenkor a vásárló is már előre számolhat azzal, hogy a meghirdetett akciós áru hamar elfogyhat.

Fontos, hogy a 14 napos kötelező elállási jogot nem érinti az árleszállítás.

Csere-bere lehet akció idején is

Ebben az esetben nagyon fontos, hogy korábban mit vállalt a boltos. A csere-bere nem kötelező, de ha korábban valamit vállalt, akkor azt csinálnia kell. De azt kikötheti, hogy a csere-berében akciós termék esetében csak az akciós ár értéke vásárolható le később, persze ezt nem árt előre kell közölni.

De hát jól is járhat a vásárló, ha korábban egy csere-bere során kapott vásárlási utalványt akcióban vált be.

Nem szerencsés akciók

Nem szerencsés a vásárlót arra biztatni, hogy gyorsan döntsön, különben lemarad az akcióról, miközben ez nem igaz, mert például van belőle készleten bőven.

A végkiárusításnak is lehet némi hamis kicsengése, így becsapva érezheti a vásárló magát, ha a bolt később nem zár be, vígan ügyködik tovább.

Az akciós jelölésnek egyértelműnek kell lennie, az árcédulának kapcsolódnia kell a termékhez, nem célszerű az akciós táblát, vagy az árcédulát egy kupac nem leárazott cucc közepére tenni.

Hát igen, a legdurvább, ha már a kirakatban ott van az akcióra utaló reklámfelirat, akkor jó, ha a boltban található leárazott termék is.

És a régi árak. Azért a boltosok tudják, ezzel nem érdemes trükközni a közösségi oldalak világába, de azért néha becsúszik egy-egy ilyen is. Egyszerű trükknek tűnik az akció előtti napokban feljebb nyomni az árat, vagy egy fal magasabb árat kiírni, abból számolva a dögös akciós árat. Számít a vásárló szemfülessége is ilyentájt, de hát nem lehet minden régebbi árat figyelni, fejben tartani. Ha viszont az akció időszaka után a vásárló azzal szembesül, hogy annyi a portéka rendes ára, mint amennyiért ő korábban akciósan vette, akkor bizony be lett csapva. Jöhet a békéltető testület, vagy a hatóság. És azért a közösségi oldalak világában ez azért kockázatos akció.

Jótállás, szavatosság: nem marad el

És az akciós termékekre ugyanúgy igazak a szavatossági, jótállási szabályok, mint egyébként (kivéve, ha a leárazás oka egy hiba, amiről persze előre kell tudnia a vásárlónak és majd eldönti, hogy kell-e neki a karcos, vagy hiányos valami, viszont az előre jelzett hiba miatt már nem reklamálhat később).

Éppen ezért az akciós áru nyugtáját sem szabad eldobni.

(blokkk.com, 2019. július 1.)

 
Tombol a hőség és a vásárló
Hőségriadó a bevásárlókosárban. Vásárlópukkasztó hőség kezdődött: hűtési lánc, hűtők hőmérséklete, tárolási hőmérséklet a polcon, fogyaszthatósági, minőségmegőrzési időpontok. Másként vásárolunk, ráadásul vigyázni is kell az élelmiszerekre. Fagyi, üdítő, sör, napolaj, fürdőruha, ventilátor, klíma, gumimatrac: viszik, mint a cukrot.

Harminc fok környékén megváltoznak a vásárlási szokások. Aki teheti, menekül a vízpartra, a hűvösebbre. Aki a strandon hűsöl, az nyilván kevesebb időt tölt bevásárlással, nem is kevéssel, a bolti pénztár helyet a lángososnál áll sorba. Aki otthon próbál menedéket keresni a meleg elől, az sem mozdul ki szívesen a tűző napra bevásárlószatyorral a kezében. Így valamennyivel eleve kevesebbet vásárolunk ezeken a forró napokon, amit lehet, annak a beszerzését elhalasztjuk.

A bevásárlás nélkül persze nehéz meglenni, éppen ezért a vásárok időpontja jelentős részben a reggeli és az esti órákra tolódik. Akkor még-már hűvösebb van.

A vásárló azon is törheti a fejét, hova menjen bevásárolni. A nagyáruház, bevásárlóközpont általában messzebb van, igaz, ott mindenütt megy a hűtés, de addig el is kell jutni a felforrósodott és csak lassabban hűlő autóval. A nyitott parkolókban pedig felforrósodik az autó, nem egy nagy élmény a bevásárlás után beleülni. A kisbolt viszont közel van és sok kisboltos be is szereltette a klímát, így egy kisebb bevásárlásra akár kényelmesebb is lehet, az utazgatást is mérlegre téve. 

Persze, ilyenkor a nyári étkek, innivalók, cuccok, ketyerék sokkal jobban fogynak, így fagyiból, jégkrémből, ásványvízből, üdítőből, sörből, napolajból, gumimatracból, fürdőruhából, ventilátorból és klímából is sokkal több megy el. A klímaszerelők persze már rég foglaltak. Nyári akciós tábla is van bőven, persze ami ilyenkor jobban fogy, nem abból adja a boltos a legnagyobb engedményt.

A vásárlópukkasztó hőségben jobban kell figyelni, de mire is

Kezdjük a hűtőpultnál, hiszen a legkényesebb kérdés a hűtést igénylő élelmiszerek tárolási hőmérséklete. Az első, hogy nézzünk a lábunk elé. Víztócsa esetén ne is közelítsünk a hűtőpult felé, mert ott valami baj van. De az sem túl biztató, ha a hűtő alján látunk vizet állni.

Hőmérőt nyilván nem visz magával a vásárló, de tapintással azért érezhető, hogy a tejfölös doboz hőmérséklete alacsonyabb-e a boltinál, legalább valamennyire hűvösebbnek kell lennie. Az nem mentség, hogy nemrégiben rakták a hűtőbe, hiszen ha közben felmelegedett a tejfölös doboz, az azt jelenti, hogy hosszabb ideig nem tették a helyére a hűtőbe, szakszerűbben fogalmazva akadozott a hűtési lánc, vagy éppen megszakadt. A boltosnak is ellenőriznie kell egyébként, hogy a szállító hogyan adja át a hűtésre ítélt élelmiszerféleségeket. Árulkodó jel továbbá, ha a például vaj megpuhult a hűtőben. Ott nem nagyon megy a hűtés.

A fagyasztóban kerülni kell a jégkristályos csomagolást. A mirelit zacskóban a darabos, vagy darabolt zöldség, burgonya összeragadhat, ha megszakad a hűtési lánc, például sokáig nem rakták a fagyasztóba, ott állt az eladótérben, majd hirtelenjében mégis bepakolták, vagy éppen rossz volt a fagyasztó, olvadozni kezdett. Egybe is fagyott az egész. Visszafagyasztani otthon is tilos, a hűtési lánc pedig hazáig tart, tehát otthon sem szerencsés hagyni olvadni a mirelit árut, ha nem főzzük, sütjük meg azonnal. Egyébként pedig otthon is ügyelni kell a helyes tárolásra, ami hűtőben volt a boltban, azt otthon is oda kell tenni. És nem árt a hűtőszekrény hőmérséklet szabályzójára figyelni, azért van.

Az élelmiszerek többségén feltüntetik, hogy hűvös helyen kell tárolni, ami általában 25 fokos felső határt jelent. Ha nagy a meleg a boltban is, vagy a napon felejtették áruátvétel közben, az ha maradandó károsodást nem is, de némi mellékízt okozhat. A puha csokoládé sem szerencsés választás.

Gyakran látni, hogy a zöldség-, gyümölcsféleségeket vízpermettel frissítik a boltban, a raktárban, hogy ne száradjon, fonnyadjon olyan gyorsan. Azért a friss az jobb, amit még nem kell locsolgatni.

És a szokásosnál jobban kell figyelni a fogyaszthatósági, minőségmegőrzési határidőkre.

Egyes vegyiáruk sem szeretik a hőséget. A kozmetikumok közül például a rúzs is ilyen.

Hazafelé igyekezni kell, akár autóval, akár gyalog mentünk bevásárolni. Autóban élelmiszert hagyni nem igazi választás, amíg beugrunk valahová, hiszen akár meg is főhet benne bármi, ha felforrósodik.

És azért például ruhát sem könnyű ilyenkor mindig vásárolni, hiszen a próbafülkében akár fel is forrósodhat a levegő. De hát egy próbát megér, ha nem izzad a kedves vásárló.

Ja igen, minderre a boltosnak is ügyelnie kell. És a hosszabb sor miatt ne a boltost, vagy a lángosost szidd. Nekik is melegük van.

(blokkk.com, 2019. június 11.)

 

Pénztárosom, te drága! Kilóg minden

Kb, vagy ki tudja, de legalább 200 ezer pénztáros lesi a pénztárcánkat és minket. A bolt lelke a pénztáros, hiszen nála tesz pontot a vásárló a vásárlás végére. Nála fizet. De a boltban a vásárlónak is a pénztáros a lelke, hiszen ő mindent tud róla. Közben átalakult a pénztárosi munkakör is, de egy nem változott: a nyugta, ha kapsz, mindent elárul. Aranyat érő adatbánya a pénztár. Ja, és a mögötted sorban álló vásárló is mindent lát. Meg te is mindent látsz, amikor előtted fizetnek. ₪₪₪

Két pénztáros beszélget. - Nézd, az a vörös, aki ott pakol ki a kosarából a sarokban és tegnap még szőke volt, eddig mindig kék zokniban jött vásárolni, ma viszont sárgában. - Jé, tényleg. Én viszont azon csodálkoztam az előbb, amikor fizetett, hogy eddig mindig otthagyta a nyugtát, újabban viszont elveszi és hosszasan nézegeti. - Az nem jó. Vagy másik bolton töri a fejét, vagy rosszul számoltál neki. - Én-e? Hát nem neked mondta a múltkor, hogy eggyel több kiflit ütöttél be neki? - Miket beszélsz?! Te, aki mindig azt mondod, hogy nincs apród visszaadni, váltani kell, és amelyik vásárló legyint és elszalad, annak nem adsz vissza! Az apró meg közben kifolyik a pénztárfiókodból!

A boltos világban a legfontosabb szereplő a pénztáros, hiszen a vásárlás végén ott dől el minden. Igaz, a nyugtaadást követően még lehet ugyan reklamálni, de a pénz már a kasszában csörög. És a pénztáros talptól fejbúbig mindent lát, persze a bevásárlókosárral, vagy a bevásárlókocsival együtt. Kell is figyelni a boltban, mit kedvel a vásárló, hiszen ebből él a boltos, kutat is szorgalmasan. Van aki maga, van aki piackutatóval lesi a vásárlót, kisbolt, nagybolt egyaránt.

El sem tudod képzelni, mi minden kiderül rólad, amikor vásárolsz.

Persze a személyes adatokkal nem lehet össze-vissza dobálózni, de amikor belépsz a boltba, a titkok függönye felgördül és a titkok tárháza kitárul, akár akarod, akár nem. És a sok-sok, csaknem mérhetetlen adathalmaz feldolgozásának ki is alakult a digitális iparága, a "big data". Hát most sokkal kevesebbről lesz szó, csupán a pénztárosvilágról, de ott is minden pillanatban hullanak az információk. Belepillantunk.

Legalább 170 ezer pénztáros van a boltokban

Nem könnyű számba venni, hány pénztáros is lesi utolsó mozdulatainkat a boltban, no persze meg a pénzünket. A boltos kiskereskedelmi egységek száma 130 ezer és nyilván mindegyikbe kell legalább egy pénztáros. De van, ahol több is van, minél nagyobb a bolt, annál inkább. És akkor ott van még a két műszak is, amikor egy pénztárba két ember is kell napjában. És igen, a boltok többsége nem öt, hanem hat napot tart nyitva, a legnagyobbak és a kicsik egy része pedig vasárnap is fogadja a vásárlókat, így van mit morzsolgatni számolás közben. Ráadásul ha ehhez hozzászámítjuk, hogy a régi, a vásárló nélküli üresjáratok könyöklős tempójával szemben ma már a pénztárosok túlnyomó többsége mindent csinál, takarít is, árut is feltölt, pult mögé is beáll, ha beállhat, akkor bizony kusza világuk van. De többen is vannak, akik kasszáznak, legalább valamikor.

A bolti dolgozók munkája alaposan átalakult, ahogyan a boltok, a különböző értékesítési csatornák többsége is. Nem csak a digitalizáció formálja a boltos világot is, hanem a bolti dolgozók tevékenysége is újraformálódott, aminek persze sohasem lesz vég. És így sok boltban ma már mindentudó a bolti dolgozó, vége annak, hogy valaki lecövekel a bolt egyik szegletében, egy darab munkaköri feladattal és ha van munkája, ha nincs, onnan el nem mozdul. Ahol éppen szükség van rá, oda kell baktatnia, hiszen a boltos forgalom állandóan hullámzik és a kemény versenyben nem engedhető meg az üresjárat. Vita persze van ebből, főleg, amikor a munkaerőhiány miatt a boltból is hiányzik a munkáskéz, így munkaszervezés nélkül nem ússza meg már egy boltos sem a boltos életét.

Persze, vannak boltok, ahol megmaradt a pénztáros munkakör, de azért tegyük hozzá, ott van azért részmunkaidő is. Van áruház, aki keres ugyan pénztárost, de csak részmunkaidőre. És a legkisebb boltokban, ahol már csak egy szem alkalmazott van a boltban, neki kell a pénztárt is kezelnie. A kisvállalkozó is, aki maga áll a pult mögött, nem hagyhatja ki a vásárlások végén a pénztárgépet. Tehát igyekeztünk mindenki számba venni, aki a pénztárgép tájékára téved.

Végül mindent mérlegre dobva, a pénztárakban, vagy a pénztárakban is ügyködők száma eléri a 200 ezret, ennyi szempár lesheti utolsó mozdulatainkat a boltban a vásárlás legvégén. A 360 ezer összes boltos foglalkoztatottból.

És kik ők

A jog szerint a pénztárosi munkakörhöz nem szükséges szakmai végzettség. Volt, aki berzenkedett ennek hiánya miatt, hiszen korábban kellett hozzá bizonyítvány. Ma, akinek gyakorlata sincs, azt megtanítja a bolt. Olyannyira, hogy például az Auchan álláshirdetéseiben pénztáros host, hostess munkakörében csak előny a szakirányú végzettség. A Lidl is hasonló cipőben sántikál, azzal, hogy nála a középfokú szakirányú végzettség és élelmiszer-kereskedelmi gyakorlat az előny. Hasonló húrokat pendít meg a Spar is, hiszen annyit mond, hogy előny, de nem feltétel, ha a kereskedelem területén tapasztalatot szereztél, a végzettségről viszont már nem esik szó az eladó, pénztáros munkakör ajánlásában.

Az Aldi egy szót sem veszteget álláshirdetésében a szükséges, vagy elvárt végzettségre, ő eladó megnevezéssel keres bolti munkavégzésre munkatársat, akinek az árufeltöltés, takarítás és helyben sütés mellett feladata a kasszázás is.

A Penny már szigorúbbnak tűnik az álláshirdetések megszövegezésében, mert határozottan úgy fogalmaz, hogy a bolti mindenes munkatárs profilja az élelmiszer-kereskedelmi végzettség. De hogy a végén ki jelentkezik és kit vesznek fel, abban olyan nagy különbség nem lehet a mai munkaerőpiacon.

A Tesco legalább becsületesen nevén nevezi a dolgokat, mivel nála a pénztáros munkakörben a "mit várunk Öntől" kérdés után a válasz azzal kezdődik, hogy "általános iskolai bizonyítvány".

És hogy a magyar láncok se maradjanak ki. A CBA is keres mindentudó bolti munkatársat, akinek egyebek mellett feladata a pénztárgép kezelés ugyanúgy, mint az árukihelyezés (magyarra fordítva árufeltöltés) és a vásárlók tájékoztatása kiszolgálása is. Hiába, a verseny nem ismer kíméletet, aki nem lép, lemarad. Ez a kis apróság is jelzi, hogy a magyar lánc hogyan tud ügyesen lépést tartani a piacon. Hatékonyságban is, hiszen a nagyobb CBA láncok egy főre jutó forgalomban a hasonló körben mozgó multiktól csak annyiban maradnak le, amennyire a piacnagyság miatt teljesen érthető.

Az egyik Coop lánc már szigorúbb, ő eladó-pénztáros munkakörbe gyakorlattal és szakképzettséggel rendelkező munkatársat keres. Igaz, a Coop boltok, ha szabad így fogalmazni, a leghagyományosabbak, ők vannak legnagyobb számban kistelepüléseken, így nem ússzák meg egyszerűen sem az eladóvadászatot, sem a szakképesítési követelményt egy élelmiszerboltban, ha szeletelve is ad párizsit. Próbálná meg faluhelyen valaki másként, Persze jó sokba kerül ez, nem véletlen, hogy más már másként csinálja.

A Reál Hungária eladó-csemegepultos-kasszás munkakörbe keres munkatársat (így együtt). Számára "ideális jelentkező" az, aki gyakorlattal és szakképezettséggel is rendelkezik. De legalább megpróbálják.

Tegyük hozzá mindehhez, hogy a jog szerint a puszta pénztárosi munkakörhöz, ahogyan már említettük, nem szükséges, de ha valaki élelmiszer eladói munkát végez, ott kell szakirányú végzettség. Ha a bolt a két munkakört keveri valamilyen módon, akkor beléphet a szakképzettségi követelmény. Persze, az számít a végén, mit is kell csinálni, hiszen az árufeltöltés, takarítás és a kasszázás nem eladói tevékenység.

De hát kell-e több? A modern pénztárgépek még a visszajárót is kiszámolják, a termékvonalkód lehúzására és a pénzszámlálásra, no meg a bankkártya kezelésére azért oda kell figyelni. Az önkiszolgáló pénztárak mellett pedig nehéz erre igent mondani.

És higgyétek el, amilyen sorok vannak manapság a boltban, nem könnyű meló ez sem. Ráadásul nem csak a pénzt kell számolgatni és a nyugtát tépdesni, hanem pontosan a nagyobb modern pénztáraknál át is kell emelni az árut a pénztárgép egyik oldaláról a másikra. A pénztárosnak. Próbáld ki egyszer.

És mit lát belőlünk a pénztáros, a boltos

A nyugta mindent elárul a vásárlóról, főleg, ha megkapja. Rögvest tegyük hozzá, hogy az online kasszák és az online számlák világában nehéz a nyugtaadást megkerülni. Az önkiszolgáló kassza pedig kérlelhetetlen ebben a műfajban. És hát a pénztáros kénytelen kinyitni a szemét, a száját és a fülét, hiszen ő az utolsó pont a boltban a vásárlás folyamatában, a pénztárban. És ahol kiírják, hogy a pénztártól távozás után reklamációt nem fogadunk el, az csak a visszajáró számlálására vonatkozhat, hiszen az igaz, később lehetetlen bebizonyítani, mennyi fillér mozgott bármelyik irányban is. tehát a visszajárót akkor számold meg, amikor a tenyeredbe nyomják.

És akkor csak példaszerűen sorolunk néhány hétköznapi dolgot, mi mindenről árulkodsz, amikor vásárolsz a boltban. És ez nem a piackutatók szempontrendszere, hanem a hétköznapoké. Tehetsz hozzá, ha akarsz, beleírjuk.

Pénztárcád belseje

mennyit is költesz, hivatalosan szólva mennyi is a kosárértéked
mennyivel költesz kevesebbet hónap végén, mint elején
elteszed-e a nyugtát
megszámolod-e a visszajárót
mindig nagy címletű bankjeggyel fizetsz, vagy kiszámolod az aprót
bankkártyával, hitelkártyával fizetsz-e,
kedvezménykártyáid vannak-e
kuponos vásárlásod van-e

Vásárlási módid

hogy mit is vásárolsz, persze
mennyire utazol az akciókra, kezedben szorongatod-e az akciós újságot
mindenből a legolcsóbbat veszed
ha megkérdezik, lehet-e két dekával több a tíz deka párizsi, mit válaszolsz (tizet kértem, mit képzelsz, vagy megadóan legyintesz egyet, hiszen amúgy is dupla csomagolópapír van a mérlegre dobva)
a bevásárló reklámtáskád, ha magaddal viszed, melyik boltból való (van ilyen, meg nem is egyforma nagyok és erősek)
fiú létedre veszel-e női dezodort, vagy fordítva, hiszen akkor nem vagy szingli (olyan nagyon)
gyerekholmit vásárolsz-e
ünnepek tájékán veszel-e tojást, sonkát, csokit, szaloncukrot
mákot veszel, vagy kész bejglit
kedvenc italod, kozmetikumod, az nyílt titok
mennyi ruhát viszel be egyszerre a próbafülkébe és a végén mennyit vásárolsz meg
beállsz-e az önkiszolgáló kasszához, bízva abban, hogy akkor az előbbiek akkor titokban maradnak.

És te is, téged is

Ja, és az egyik vásárló látja, mit vásárol a másik. A sorállás közben mindenki látja az előző vásárlót, a legapróbb részletekig. Te is, téged is. Nincs vip pénztár.

(blokkk.com, 2019. május 2.)

 

Boltos Facebook világ: Ne vegyetek tőlük semmit!!!!

A Facebookon is kergetik a vásárlókat a boltosok. Ők persze be is szólnak rendesen, de frissnek kell lenni ezt észrevenni. A megosztás ellen azonban nincs kozmetika. Legalább fél országnyi kedvelést találni a nagyáruházak Facebook oldalain. A nagyáruházak nyomják is a közösségi oldalakat, szinte kivétel nélkül. Nyilván nem véletlenül csinálják ezt a boltosok. És gyaníthatóan a vásárlók sem. De hát ebben is ketté szakadt a boltos világ.

A bolt is egyfajta találkahely, persze teljesen más felépítménnyel, mint a techvilág. A boltban is lehet cseverészni, de ahhoz el is kell menni oda. De a fecsegéshez, híradáshoz közösségi oldalból elég néhány, míg boltból rengeteg kell. A techvilág pedig egyre jobban rátenyerel a boltos világra is, messze nem is csak a webkereskedelmen keresztül. A techőrület nyomán pedig ketté is szakadt a magyar boltos világ: van aki bírja, van aki nem.

A legnagyobb közösségi oldal a botosok körében is a Facebook, ahol ezerrel nyomják a reklámot is, nyilván ez fő cél, megnyerni a vásárlót. És persze megpróbálnak a reklámok mellett, vagy inkább azokkal összefonva olyan kérdéseket felvetni, ami jobban felkelti a vásárlók figyelmét a szokásos reklámnál. Ilyen mostanában az élelmiszerboltosok körében a sütés, főzés, amikor szakácsok, főzésbe belecsapó hírességek próbálják meg felkelteni a figyelmet, na mire is, hát a főznivaló alapanyagokra, amiket rögvest meg is lehet venni a boltban.

Persze, a vásárló sem rest, lájkol is szorgalmasan, hiszen a főzésről fecserészni jó dolog a háziasszonyok körében. De a fő csapásirány a reklám, amit azért mindennél jobban szeret a vásárló, nyilván ezzel is lehet lájkokat gyűjtögetni. Mert az is egy jó reklám, hányan is kedvelik, követik egy áruház közösségi oldalát.

Lehetetlen megfejteni persze, hogy hányan kedvelnek több áruházat is egyszerre, nyilván vannak ilyen vásárlók is szép számmal. De végül az kerekedik ki rövid szemlélődést követően, hogy nagyon is élénk csevegés indult meg a boltosok Facebook oldalain, ahol azért a boltosok diktálják a tempót. Szélsebesen, szinte folyamatosan tolják a reklámokat, végül a receptháború is ide tartozik.

És persze panaszkönyvként is ragyogóan működik a Facebook, bár itt azért a boltosok igyekeznek takargatni a takargatni valót. Hogy mennyire, azt ítéljék meg az olvasók, vásárlók. A bejegyzések megosztása ellen azonban már nincs gyógyír.

Mi mindenesetre összeszedtünk egy csokorra való bejegyzést a vásárlóktól, amiből persze általánosítani nem általánosítunk, de találkoztunk már hasonlókkal. A jövőben pedig a vásárlók könyvében már nem lehet lapozgatni a korábbi bejegyzéseket, az új uniós adatvédelmi szabályok miatt. Jó kérdés, hogy mi lesz a Facebook oldalain, hiszen gyakorlatilag nagyon is hasonló a tartalom. Íme, egy csokor.

Ilyen hülye reklámokat talán még én is kitudnák találni

- Könyörgöm, engedjék meg, hogy mi döntsük el, hogy melyik hozzászólást akarjuk látni! Ez így nem tetszik.

- Drága, nem igazán frissek az áruk, volt,amikor" illatosnak "nem nevezhető húst vettem.

- Érdekelne, hogy van pofájuk kirakni a gondolára azt a tartós tejet, melynek másnap lejár a szavatossága?

- Tegnap vettünk 4 csomag szeletelt mozzarellát. Ma reggel szendvicset csináltam volna a gyereknek de 3 penészes volt. Lejárati idő 11 nap múlva.

- Drága, nem igazán frissek az áruk, volt,amikor" illatosnak "nem nevezhető húst vettem.

- Vérlázító, hogy az ember heteket várjon a hűtőjére ami ki van fizetve!!! Mégis hogy gondolják ezt??? Eddig szerettünk itt vásárolni, mostantól meggondolandó.

- Ma 14-16 óraig volt egy rendelesem! fél 5-től óránként (3 órán át) hívtam az ügyfélszolgálatot! ... állítólag a sofőr nem tudott leparkolni! ... Soha többet nem rendelek Önöktől!

- Azért a 9.000 ft-os 6-9 hós kabátot erős jóindulattal nevezném pénztárcakímélőnek!

- Többször tapasztaltam, hogy az akciós katalógusban megjelent, és a polcokon feltüntetett ártól eltérően, a különféle termékek ára, drágábban kerül elszámolásra a nyugtán.

- És azt tudtátok hogy a gömbölyű kenyérnek négy csücske van? És az mind az enyém!

- Keserű a burgonya. Vasárnap vettem. Kuka!

- Szóljatok a fotósnak, hogy legközelebb seperje le a morzsát. Ugyanazok a morzsák vannak a két képen!

- Hatalmas sor állt mind a kemény 5 pénztárnál. Kb. 25 percembe telt, hogy fizethessek...

- Az én szegény párom, éhen halt volna ettől a kecsketáptól.

- Nagyon szedjétek össze magatokat itt ..., mert rövidesen nyit a konkurencia, és gyorsan át fogunk pártolni , ha messzebb is van. Nem elég, hogy a ... drága, de ma, egy sima hétköznap délelőttön, kígyózó sorok álltak a pénztáraknál, mert a 12 pénztárból 4 működött.

- Úgy látom, mindig van lejjebb, kedves, Antireklám! Primitív és bugyuta!

- Lesz még valamikor kecsketej? Vagy egyszeri dolog volt? Már vagy 8 üzletben voltam de egyikben sem találtam. Ráadásul a legtöbb eladónak fogalma sem volt róla miről beszélek.

- Ebben így nektek mi a haszon?! Miért nem tudtok egy érdeklődésnek megfelelő darabszámot garantálni? Nem 500 vásárló lenne, hanem jóval-jóval több!

- Nem kaptam ajándékot, tegnap vásároltam 4e Ft felett...ilyenkor mi van?

- Pénztáros azt mondta, hogy csak akkor ajánlja fel a kedvezményt a kassza, amikor épp úgy tartja kedve.

- Én sem tudok bejelentkezni sehogy napok Óta!!! Így hogyan játsszon az ember???

- Ne vegyetek tőlük semmit!!!! Sérült termékeket visznek ki és nem adják vissza a pénzeteket!!!!!

- A ... üzletben vásároltam egy mosogatógépet. Akciós volt, de mégis teljes áron próbálták eladni nekem.

És a Facebook oldalakon talált kedvelések száma a kiválasztott nagyboltos vállalkozásoknál:

Spar 822
Tesco 782
Lidl 791
Coop 469
Aldi 370
Rossmann 293
dm 255
Media Markt 222
Euronics 186
Penny 145
Parktiker 96
E-Digital 119
RS Bútor 52
CBA 42
Reál Hungária 19
Forrás: áruházak facebook oldalai, 2018. október 21.

Az Auchan 3,1 millió, H&M 36 millió, az Ikea 27 millió lájkot tüntet fel. De ezek nyilván több országbeli kedvelések.

(blokkk.com, 2018. október 21.)

 

Black Friday: figyelemre méltó nagy durranás

Hivatalosan pontosan három hét és itt a Black Friday. Van hat aranytanács vásárláshoz. Újabb rekord jön: 60 milliárdot is megközelíthet a webáruházak novemberi kasszája. Nem is vacakolnak sokat a webáruházak, az egész november egy nagy fekete péntek lesz, egyébként november 23-ra esik. Az akciók haszna: 15-20 milliárd, azoknak, akiket nem csapnak be. És vigyázni is kell nagyon a csalókra: fel is hívjuk a figyelmet néhány fogyasztóvédelmi apróságra.

A tét nagy annyiban is, hogy akinek jól sikerül a fekete péntek, az megalapozza a decemberi karácsonyi piacát is, hiszen visszamehet hozzá a vásárló. és később is.

Ami őrületbe kergeti a vásárlókat és a boltosokat is

A Mall.hu egész novemberre besötétített, nála az egész hónap egy fekete péntek lesz (Black Friday Maraton). A Media Markt vörös színnel, Red Friday akcióval nyitott november elején.

A legnagyobb webáruház, az E-Digital "őrült napok"-kal egész évben melegít, több hullámban szórva a durva akciókat. És még lapít az időponttal, de például 2017-ben egy héttel beelőzte a többieket. Kedvesen egyébként megjegyzi, hogy ő indította el a Black Friday-t Magyarországon 2013-ban és azóta "közkivánatra" minden évben megrendezi. Hát ehhez képest a tudatos vásárlók szerint már 2012-ben kezdett beszivárogni, de aki korábbi keltű magyar Black Friday-t tud, az szóljon. És persze a vásárló valóban szereti a leárazást, mindegy, milyen alkalommal.

A jó példa persze versenytársak körében is ragadós, hiszen az eMag "őrült akciók"- at hirdet, ami kísértetiesen hasonlít az ED reklámtalálmányára. A például Jysk egy nappal előbb kezdi és egy nappal tovább tartja fekete péntekét (ami így összesen már három nap). A szallasguru a feliratkozókat gyűjti fekete pénteki akciójára, de például az  Electronic-Star honlapján is ott a Black Friday jelzés. 

És ha hiányérzeted lenne, a konzolvilág nyáron indított Black Friday akciót.

Jó néhány áruház azonban már a karácsonyra gyúrja az akciókat, persze, majd november 23-a tájékán visszalapoznak a naptárban néhány hetet. A hagyományos boltok közül is egyre többen hirdetnek majd fekete péntek címén akciókat. Ne feledjük, Amerikában a hagyományos boltok startolnak a karácsonyi vásárban a Black Friday akcióikkal. Nekik innen bolt a bolt, ekkor fordul nyereségbe az éves mérleg.

Fekete péntek: a webáruházak, a vásárlók és sajnos csalók is már kifenték késeiket

A vásárlók is nyilván már előre készülnek a fekete péntekre, hiszen tudják, hogy a legcsábítóbb akciókkal várják rendeléseiket a webáruházak, számolgatják is a pénzüket, várva a nagy leárazásokat. Így a novemberi webvásárlások döntő része valamilyen leárazáshoz kötődik, amivel minden nap találkozni lehet ebben a hónapban. De nem mindegy, hogyan.

Egy olvasónk mesélte el esetét. E-mailben kapott egy levelet, benne egy reklámot, hogy vásároljon a levélhez csatolt elektronikus webáruházon keresztül. Vásárolt is, de már bánja. Az e-mailben küldött webáruházi oldalról ugyan lehetett rendelni, meg is kapta - mint később kiderült - a maga gagyiját, de ezzel meg is kezdődött az ámokfutása. Az e-mailes webáruház elérhetetlen volt, kapcsolatokat az e-mailes bemutató információ - ez csak később derült ki, mert vásárlás előtt ezt nem ellenőrizte a vásárló - sehol sem tartalmazott. Futár szállította ugyan az akkor még hőn óhajtott portékát, de bizonylatot az utánvétes fizetésről nem kapott, ami egy külön történet (mondani sem kell, hogy fizetni csak utánvéttel lehetett). Némi szerencse a szerencsétlenségben, hogy a futárszolgálaton keresztül sikerült elérni az állítólagos webáruházat, akik nagy nehezen ugyan visszafogadták a reklamált árut, de a vételárat egy hónap után sem fizették vissza. A kedves vásárló úgy egyébként minden létező hibát elkövetett, amit vásárló elkövethet. Tett feljelentést, de ma se ajándék, se pénz, hiba viszont hiba hátán.

Mire ügyeljünk leginkább

1) Mindig meg kell győződni a webáruház létezéséről, ha nem ismert, ezért is kötelező sok-sok információ feltüntetése a webáruház honlapján, különösen az elérhetőségek. Ezeket érdemes kipróbálni.

2) Ha kinéztél magadnak valamit, nézd meg, hátha máshol olcsóbb. Ezzel az akció igazát is ellenőrizheted, mert előfordult már, hogy nem is volt igazi az akció, csupán az árcédulán feljebb nyomták az áthúzott árakat és igazából a régi áron árusítottak.

3) Nagyon fontos: számla, fizetési igazolás nélkül ne vásárolj, hiszen ennek hiánya már eleve csalást sejtet a háttérben. Azt is meg kell nézni, kinek fizetünk, ki adja a számlát.

4) A vásárlást követően 15 napod van indoklás nélkül elállni a vásárlástól, a pénzed pedig hiánytalanul visszajár (ha az árut nem használtad).

5) Ajándékvásárlás lesz a dologból, akkor bizony jöhet ünnepek után a csere-bere. Mindenképpen tájékozódj, hogy a 15 napos kötelező elállás mellett milyen lehetőséged lehet majd december 24 után visszacserélni a nem tetsző ajándékot.

6) A minőségi reklamáció lehetőségétől nem foszt meg a leárazás, tehát ha vásárláskor hibás volt a termék, ugyanúgy reklamálj, mint bármikor máskor. (Egy kivétel van: ha a leárazás oka egy minőségi hiba, akkor azért az egy hibáért már nem reklamálhatsz.)

Megspórolhatsz 15-20 milliárdot

A többiekkel együtt számolva, persze. A webvásárlásokban sokat hoz a fekete péntek - Black Friday - címén a novemberi hónap a kereskedők konyhájára, ez 2018-ban is így lesz. 

A novemberi kiskereskedelmi mutatók is azt jelzik, hogy habzsolják a vásárlókat a webáruházak. November egyébként lusta hónap lenne a boltos világban, a korábbi években a kiskereskedelem értékét nézve októberben, novemberben nem ugrik még meg a forgalom a hagyományos boltosban.

2018-ban azzal lehet számolni, hogy a novemberi webforgalom a hagyományos bolti árukörben (élelmiszerekből, iparcikkekből) kedvező esetben meg is közelítheti a 60 milliárd forintot (2017 novemberében a webáruházak bevétele 46 milliárd forint volt).

2015 2016 2017 2018*
október november október november október november október november
22 25 27 36 35 46 42-45 58-60
+ 5 + 11 + 10 + 12-14
KSH, érték: milliárd forint, webforgalom: élelmiszer és iparcikk vásárlás, */: 2018 várható, + növekmény: novemberi forgalomemelkedés előző évhez képest

Az akciók mértéke nem egyforma, kinél nagyobb, kinél kisebb, és egy-egy webáruházon belül is nagy a szórás. és persze olyan is akad, amit leárazás nélkül adnak el novemberben. Ezzel együtt becsülhető a vásárlók haszna 15-20 milliárd forintra.

A novemberi hónapok növekedési statisztikája is azt mutatja, hogy a webáruházak zsíros falatokat nyelnek le a többszörös forgalombővülés révén, részben a hagyományos boltoktól elkotorva a harapnivalókat:

 novemberi növekedés 2014 2015 2016 2017 2018* 2017/2014
webáruházi forgalom  154  128 139  128  120 421
KSH, változás: százalék, előző év novemberéhez képest, 2018: előrejelzés 

(blokkk.com, 2018. november 2.)

 

Valentin-nap: messze még a fekete péntektől

Nem sok bolt kockáztatja meg, hogy ne hirdessen Valentin-napi akciót. A nagyok mind nyomják a reklámot. Van Túró Rudi és szerszámkészlet is. De legfeljebb néhány milliárd forint mozdul meg.

A verseny kétségtelenül pörgeti a Valentin-napi akciókat, egyre több a reklám február 14-e tájékán, de azért még van merre nyomulniuk a boltoknak, ha többet akarnak kihozni belőle.

Megnéztük, mi az, ami nyilván nagyon megy, és mi az, ami elüt a szokásostól a nagyobb áruházak Valentin-napi kínálatában. Első helyen a virág áll, ezt követi az édesség és a szeszesital, ezek a legszokványosabb Valentin-napi ajándékok.

De van, aki kísérletezik azért mással is. Nem említjük az áruház neveket, hiszen ez itt nem a reklám helye, de az azért kitűnik, hogy egy-két apróságot azért megpróbálnak Valentin-nap alkalmával elsózni, vagy egyszerűen csak feldobni a forgalmat. Ide tartozhat megítélésünk szerint - bár lehet, hogy maradiak vagyunk - a földieper, vagy a Túró Rudi.

Akadnak bátrabbak is, akik a mélyére néznek a Valentin-napnak és óvszert is kínálnak akciósan. De találtunk mesekönyvet is a kínálatban, ami nyilván szólhat a szerelemről is, vagy éppen felnőtteknek, vagy inkább ebben lapozgasson a gyerek, ne leskelődjön a kulcslyukon.

A legnagyobb láncokról annyi azért elmondható, hogy kivétel nélkül hirdetnek Valentin-napi akciókat, tehát a kimaradást senki sem kockáztatja meg (Aldi, Auchan, Lidl, Penn, Spar, Tesco közül egyik sem).

A műszaki áruházak is bedobták magukat, ki jobban, ki kevésbé. Van, ahol csak szívecskékkel dekorált egy szem álomhétvége tűnik fel reklámként, de akad olyan műszaki bolt is, ahol óvszer, vibrációs gyűrű és szerszámkészlet egyaránt kapható a jeles nap alkalmából, persze akciósan. Az egyik bútoráruház a borsőrlőt, vagy  a palacsintasütőt ajánlja Valentin-napra. Megjelent a Valentin-napi ajándékkártya is.

A ruházati boltok körében a fehérnemű reklámozása tűnik a leggyakoribbnak, ez természetes. Hasonlóképpen a romantikus vacsora, vagy a páros testmasszázs, de találkozni fotónyomtatási akcióval is. Sőt, könyvtárba is be lehet iratkozni féláron.

Mennyi is az annyi

A piac oldaláról a legfontosabb kérdés, vajon mennyivel dobja meg a boltosok, szolgáltatók forgalmát a Valentin-nap. A cégek nyilván látják a saját forgalmukat fillérre pontosan, de országos összesítés nincs. Maradna a becslés. 

A legmegbízhatóbb adatforrás az országos összesítésekben a KSH-é. Itt azonban semmi nyoma annak, hogy februárban meglódulna januárhoz képest a boltos forgalom, sőt. Az elmúlt öt esztendőben egy kivétellel a februári forgalom kisebb volt a januárinál, így volt ez 2017-ben is. Az egyes üzlettípusokat nézve, vagy éppen a webáruházak forgalmát áttekintve hasonló kép rajzolódik ki.

A boltosoknál puhatolózva is mindössze annyi követhető nyomon, hogy a jellemzően Valentin-napi ajándékokból február 14-e tájékán az átlagos napokhoz képest ugyan megugrik a vásárlás, de ez a havi mérlegen már keveset lendít, az éves bevételt pedig sok más mellett ez már nem nagyon húzza fel. Így mindössze annyi kockáztatható meg, hogy néhány milliárd forint megmozdul ugyan Valentin-nap táján a pénztárcákban, de az éves boltos mérleget ez igazán még nem mozgatja meg.

(blokkk.com, 2018. február 14.)

 

Ajándékvásárlás: az utolsó három nap bánata, öröme

Ha sok a késés a weben vett ajándék kiszállításában, el lehet állni átvétel előtt is és gyorsan mást venni. Mi az a tartós adathordozó? Előnye is lehet az utolsó napok ajándékvásárlásának.

Weben vásárolni jó, ezt egyértelműen igazolják a webértékesítés felfutásának számai. A webáruházak az ajándéknak szánt portéka döntő részét ki is szállítják időben, vagy némi - általában előre jelzett - késéssel. De hát a nyomasztó munkaerőhiány a kiszállítást sem kíméli, mindegy, hogy a webáruház saját maga, vagy futárszolgálatokkal, postával szerződve juttatja el a weben vásárolt portékát.

Sajnos, esetenként akad olyan vásárló, aki már régebben rendelt, viszont az ígért, szerződés szerinti határidőre nem jött meg az ajándék, és most nagyon rágja a körmét, megérkezik-e vasárnapig az egy vagy több, a kisebb vagy nagyobb csomagocskája. Nos, ha a késés már nagyon hosszú (a hosszúság mércéjére nincs recept), a webáruház telefonos ügyfélszolgálata nem érhető el, elektronikus levélre pedig nem válaszolnak, érdemes mérlegelni az elállás lehetőségét.

A vásárlók többségének fejében általában ott van a 14 napos elállási jog lehetősége, de ezt úgy értelmezik, hogy az áru átvételét követően kezdődik ez az időszak, tehát ha vissza akarom küldeni a megvásárolt portékát, ennyi időm van vásárlóként az indoklás nélküli elállásra. Igen, de a jog ennél több lehetőséget ad a vásárló kezébe.

Elállási jog: a megrendelés és az átvétel között is vissza lehet lépni

Az erre vonatkozó kormányrendelet (45/2014. számmal, a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól) nem csak azt mondja ki, hogy a vásárló a weben rendelt termék átvételének napjától számított 14 napon belül élhet az elállás jogával.

A jogszabály ugyanis a következő bekezdésben (jogbarátoknak: 20.§, előbb (2), majd (3) bekezdés) egy nagyon fontos további feltételt is szab, mégpedig kimondja azt is, hogy a vásárló az elállási jogát a szerződés megkötésének (ez általában a megrendelés) napja és a termék átvételének napja közötti időszakban is gyakorolhatja. Tehát, ha ez az időszak még alaposan meg is nyúlik a kiszállítás elhúzódása miatt, érdemes lehet mérlegelni ezt a lehetőséget is.

Az elállási nyilatkozat követelményeiről annyit mond a jogszabály, hogy egyértelműnek kell lennie (a lustábbak részére még egy minta is van a jogszabály mellékletében). A webáruház is felkínálhatja honlapján egy elektronikus megoldással az elállási jogot, de ebben az esetben haladéktalanul vissza is kell igazolnia a nyilatkozat beérkezését. Tartós adathordozón az előírás szerint, de mi is az a tartós adathordozó:  olyan eszköz, amely lehetővé teszi az adatoknak a tartós tárolását. Szerencsére ez nem csak papír, USB kulcs, CD-ROM, DVD, memória kártya, vagy például a számítógép merevlemeze lehet, hanem az elektronikus levél, egyszerűbben szólva az e-mail is, csak el kell tárolni, tehát az ügylet lezárásáig nem szerencsés kitörölni az elküldött és a kapott elektronikus leveleket. Sőt, minden más jogvita, kérdés, panasz esetében célszerű az e-mailt megőrizni.

Az elállást persze mindenképpen be kell jelenteni, hiszen enélkül nem működik a dolog.

Előfordult már olyan eset, hogy a webáruház arra hivatkozott, ő bizony átadta a kiszállításra szánt portékát a futárszolgálatnak és így nem tehet semmiről. Nos, ehhez a vásárlónak semmi köze, nem számít, hogy a webáruház átadta a terméket a futárszolgálatnak, a vásárlóval szemben a webáruház felel. Hasonló eset egyébként, amikor a boltban reklamál a vásárló és a szervízbe küldik, miközben a bolt, ha odafordul a vásárló a panaszával, köteles kezelni a kifogást, a szervízzel már a boltnak kell felvennie a kapcsolatot és a hibás termék oda-, és visszaszállításáról gondoskodnia.

A webáruházak egyébként sok esetben megadják a lehetőséget a megrendelés útjának figyelemmel kísérésére, meg lehet keresni a futárszolgálatot, sőt, a futárszolgálat jelzést is adhat az érkezés várható időpontjáról, de hát ez csak egy kényelmi szolgáltatás és nem mentség a késésre. Az sem mentség, ha a webáruház előre jelzi, hogy késhet a kiszállítás a szokásostól, ettől még nyugodt szívvel elállhat a vásárló.

Nem mindegy, hogyan fizettél

Elállás esetében a már előre kifizetett pénz visszajár, a kiszállítási költséggel együtt. Jobban jár elállás esetében az, aki csak a helyszínen, vagy átvételi ponton vállalta az ellenérték kifizetését, hiszen ilyenkor nem kell csinálnia semmit, az elállás tényének bejelentésén túl. Ha előre fizetett, akkor viszont a webáruháznak 14 napja van arra, hogy visszaadja a pénzt, de a 14 nap az elállás bejelentésének tudomásszerzésétől számít. Így ha valaki postán feladott levélben jelentette be az elállást, akkor a levél átvételétől kezdődik a 14 nap.

Az elállási szabály szerint, ha a vásárló már átvette a portékát, a bejelentéstől számított 14 nap áll rendelkezésre a visszajuttatásra. A visszaküldés költsége ugyanakkor már a vásárló pénztárcáját apaszthatja, kivéve, ha a webáruház előzetesen vállalta a visszaszállítást. Így bizony, ha a vásárló a 14. napon jelenti be az elállást és csak az ezt követő újabb 14. napon érkezik vissza a portéka a webáruházhoz, vagy a webáruház amúgy is csak az utolsó pillanatban fizet, akkor 28 nap is lehet a visszafizetésből.

A webáruház ugyanakkor addig nem köteles fizetni, amíg vissza nem kapja a termékét, vagy a vásárló nem igazolja egyértelműen a visszaküldés tényét (visszafelé is késhet a posta).

Jól is lehet járni az utolsó három napban

Egyes boltok az ünnep előtti utolsó pillanatokban már akciót hirdetnek. Rá szeretnének tenni még egy lapáttal a tumultusra, hadd csörögjön hangosabban a kassza, vagy ami nem fogyott az előzetes tervek szerint, azt piacra dobják, némi árengedménnyel. Az akcióvadász vásárlók számolnak is ezzel, persze kockázat van, hiszen nem biztos, hogy azt értékeli le a boltos, amit a szemfülességre utazó fogyasztó már korábban kinézett magának.

Egy másik jó az utolsó pillanatban. A jótállásos, nagyobb részt a tízezer forintnál drágább műszaki cikkek, vagy például bútorok körében létezik a három napos cserejog: a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított három munkanapon belül érvényesíthet csereigényt meghibásodás esetében a vásárló, tehát nem kell azonnal szervízbe küldeni javítgatásra a terméket.

Nos, ez az utolsó napokban azt jelenti, hogy aki például szombaton, vagy vasárnap vásárol kötelező jótállásos terméket, az december 27-én, ha elromlott, nem működik rendeltetésszerűen az ajándék, kérheti a cseréjét. (Itt is akadhat némi vita persze, hiszen a rendelet három munkanapot mond, olyan boltos pedig volt már, aki a heti pihenőnapokat, a szombatot és a vasárnapot beleszámolta a munkanapok közé, hiszen ő dolgozott akkor, a vásárló viszont ezen meglepődött, mivel ő nem.)

(blokkk.com, 2017. december 22.)

 

Utolsó hét: mit vásárolunk a legtöbbet karácsonyra

és mire ügyeljünk, ha az utolsó pillanatban szaladunk a boltba vásárolni. Az ünnepek utáni csere-berére sem árt készülni.

Decemberben alaposan megugrik a boltos költekezés, hiszen van mikulás, karácsony és szilveszter, így a több ünnepi asztalra valók és az ajándékok alaposan felhúzzák a vásárlások mérlegét. A hagyományok szerint a bronz, ezüst és az arany hétvégék az év legerősebb költekezési szakaszai. De 2017-ben rettenetesen erős volt a novemberi fekete péntek akciós sorozat is, ami azért már korábban, a szokásos nagy karácsonyi bevásárló roham előtt megtépázta némileg a pénztárcákat, sokan már akkor megvették az ajándéknak valót, nagyobb részt valamelyik webáruházban. A webkereskedelem súlya azonban az ajándékozási cikkek körében még nem olyan nagy, hogy felborítsa a hagyományos boltosok mérlegét, így a legtöbb ajándékot azért még a régi boltban és decemberben veszik meg a családok.

Előbb nyitvatartás, de jön majd a csere-bere

És az utolsó pillanatokban sem árt figyelni a nyitvatartásra is. December 24 egy vasárnap, ami heti pihenőnap, de a kereskedelmi törvény alapján legkésőbb 14 órakor be kell zárniuk a boltoknak (kevés kivétel van, például a benzinkút). A vasárnapi nyitvatartás lehetőségével azonban nem él minden bolt, így lesz, aki zárva lesz ezen a napon, a kép meglehetősen vegyesnek ígérkezik.

Egyes boltosok - nem tilos - erre a december 24-i napra ütemezték az arany vasárnapot. Nyilván ők is csak 14 óráig lehetnek nyitva.

Minden nyitvatartással kapcsolatos változást fel kell tüntetni a vásárlók számára, ez egy fontos szabály (ami egyébként a boltosnak is érdeke).

Az ünnepek, a december 25-26-i zárvatartást követő napokban újabb kígyózó sorok lesznek az áruházakban. Megindul egyes helyeken a leárazás, bár a nagyobb hullám januárban várható.

És megindul a csere-bere is, a nem tetsző, rossz méretű, kétszer kapott ajándékok cseréje. Jogszabály erre nem kötelezi a kereskedőt, a webáruházak 14 napos elállási jogát kivéve, de a gyakorlat az, hogy cserélnek a kereskedők, ha van mire.

Azért vannak ennek íratlan szabályai, így célszerű eleve olyan helyen vásárolni, ahol nyugtát is adnak, azt pedig nem árt őrizni (nem kell átadni az ajándékkal együtt, csak figyelni kell, mekkora az öröm az átadást követően). A portékának természetesen hibátlannak kell lennie, a szamárfüles könyv, letaposott cipő, a leejtett és emiatt sérült mobiltelefon nem nyerő a csere-berében.

Teljesen más kérdés a minőségi reklamációk intézése, ahol a jótállással érintett termékek körében szükséges a jótállási jegy (tehát jó, ha adnak a boltban), de ezen túl létezik a minden termékre érvényes szavatossági jog is, amikor feltételezhető, hogy egy zokni, vagy fakanál már az eladás pillanatában hibás volt (kivétel a fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszer, vegyiáru). Javítás, csere, árleszállítás, végső soron a vételár visszatérítése a jogorvoslati lehetőségek, amelyekben figyelemmel kell lenni arra is, hogy ne jelentsen aránytalan terhet a szolgáltatónak. Persze, végső soron a vásárlót kár nem érheti.

(blokkk.com, 2017. december 18.)

 

Ünnepi nyitvatartás: két aranyvasárnap is lesz

Kopott volna a bronz, ezüst és aranyhétvégék reklámvarázsa? 2017-ben december 24 vasárnapra esik, így megoszlanak a kereskedők, ki mikor hivatkozik a nyitvatartásban az aranyvasárnapra: december 17-én, vagy 24-én. És jelenteni kell az önkormányzatnak minden változást.

Most jobban kell figyelni a boltok ünnepi nyitvatartását. Nem mindenki kapkodja el a készülődést a bronz, ezüst és arany hétvégék címén, hiába, ennyi fekete péntek után mindenki fáradt még egy kicsit bevásárlásban, a vásárlók és a kereskedők is. A nyitvatartás éles fegyvere a kereskedőknek különben, hiszen reklámértéke van és ha hosszabb, kényelmet is kínál.

A bronz, ezüst, arany hétvégék jelentősége az volt régen, már jóval a kilencvenes évek előtt is, hogy ezen a napon szinte minden bolt kinyitott, hiszen akkor még nem volt szokás a vasárnapi nyitvatartás. A kilencvenes évek vasárnapi nyitáshullámában pedig az egyébként zárva tartók is kinyitottak, bár azért mindenki nem, de a többség igen. Eddig is ez volt a szokás. Jogszabály erről semmit sem mond, a karácsonyi nyitvatartásról is csak annyit, hogy december 24-én legkésőbb 14 órakor be kell zárni, 25-én és 26-án is kötelező a redőnylehúzás, kevés kivétellel (például benzinkút, vagy az alkalmazott nélkül, tulajdonossal a pult mögött dolgozó kisboltok).

Az arany vasárnap a hagyományok alapján a decemberi ünnepi bevásárlás csúcsa. Bár könnyen lehet, hogy a fekete péntek egyes áruházakban már lekörözte az arany vasárnapot és a 2017-es novemberi fekete péntekes dömping valószínűleg valamit koptatott a fényből.

Ki ekkor, ki akkor aranyvasárnapozik

Az Árkád Budapest december 24-ét tüntette ki az aranyvasárnapi minősítéssel, de hát csak 14 óráig lehet nyitva. Nála viszont így a bronzvasárnap december 10-én lesz. A Praktiker is így hirdeti meg ünnepi hétvégéit, azzal, hogy Advent első vasárnapjaként december 3-át is besorolják az ünnepi nyitvatartásba, de aranyvasárnap, december 24-én viszont nem nyitnak ki (egyes nagyáruházak is, kisboltok is sokan ezen a félnapon korábban sem vették szokásba a nyitvatartást, tehát a barkácsáruháznál ez nem újdonság).

A Mammut Bevásárlóközpont már december 3-án elstartol a bronzvasárnappal, így aranyvasárnap december 17-re esik nála. Vannak még jónéhányan, akik december 17-ét választották aranyvasárnapnak.

A Hegyvidék Bevásárlóközpont azonban például csak Advent szerint sorolja fel a vasárnapokat, nem jelöli ráadásként a bronz, ezüst, arany hétvégéket az ünnepi nyitvatartásában. A Kika is hasonló módon adja a vásárlók tudtára ünnepi nyitvatartását.

A Premier Outlet már csak az ünnepi nyitvatartást jelöl meg, nem tesz különbséget bronz, ezüst, vagy arany színezetek szerint. 

A hipereknél december első napján a honlapon nem volt nyom a fényesebben csillogó hétvégékről, egy röpke áttekintés erején belül. Úgy tűnik, a WestEnd sem kapkodja el a dolgot.

A BKK a fővárosiak közlekedésének segítésére megjelöl bronz, ezüst, arany vasárnapokat, nála a sor december 3-án indul, 17-én zárul.

Lesz hosszabb nyitvatartás, de azért ünnepi zárvatartás is

A hagyományoknak megfelelően a boltok jelentős része a decemberi hétköznapokon is hosszabb nyitvatartással várja a vásárlókat. De például az Ikea hagyományosan, a Penny Market viszont első alkalommal nem nyit ki december 24-én, a már említett Praktiker mellett.

Vegyes képet mutatnak a piacok, hiszen lesz amelyik kinyit 24-én délelőtt, lesz, aki nem. A boltoknál is hasonló a körkép, sok kisbolt sem húzza fel a redőnyt ilyenkor, de az élelmiszerboltok várják a vásárlókat. A piacok nyitvatartása ezen a délelőttön vegyes, lesz amelyik kinyit, lesz amelyik nem.

A december 24-én nyitvatartók nem egységesek abban, hogy 14 órakor zárjanak, lesz, aki előbb lehúzza a redőnyt.

Webáruházaknál ilyen gond nincs, a rendelés gombot éjjel-nappal bármikor lehet nyomogatni az ünnepek alatt is. A kiszállítás már egy másik kérdés. A blokkk.com véleménye szerint december 24-én 14 óra után is házhoz lehet juttatni egy szállítmányt, hiszen a futárszolgálatnál nincs nyitvatartás, ők általában nem kereskednek, csak szállítanak.

Változik a nyitvatartás, jelenteni kell

Szabály az is, hogy a nyitvatartás minden változását ki kell írni a boltokban, sőt, be is kell jelenteni az önkormányzatoknak. Előre. Bár a 210/2009. számú kormányrendelet kicsit furcsán fogalmaz: "a nyitva tartási idő változását az azt megelőző nyolc napon belül köteles bejelenteni a jegyzőnek" a boltos.

(blokkk.com, 2017. december 1.)

 

Mennyire is kell kapkodni a webes ajándékvásárlással

A karácsonyi ajándék csere-beréje a webáruházban más, mint a hagyományos boltban. A webes elállási jog némi korlátot is szab annak, mikor érdemes az ajándékot megvenni a világhálón, de hát közben ott a posta. Persze, van, aki hosszabb elállási jogot, vagy éppen egyéves cserét is kínál.

A várható karácsonyi ajándéközön arra kellene, hogy késztesse a webes vásárlókat, siessenek a rendelésekkel és az áruátvételt se halogassák az utolsó pillanatig. De hát nem is olyan egyszerű a döntés.

Már két hónap sincs karácsonyig, közben napról napra szaporodnak a karácsonyi ajándék reklámok, ráadásul - részben az ünnepek miatt - már novemberben záporoznak a webes akciós napok. Például november elején már ott virított a Red Friday (már ilyen is van), a végén jön a Black Friday, közben pedig a szinglik napja (ez az Alibaba bulija, de hát a leleményes magyar vásárlók mindenhol turkálnak szerte a világ webáruházaiban). És általában a nagyobb akcióra jön a viszontválasz a versenytársaktól, így a webes vásárló csak kapkodja a fejét.

Egy évvel ezelőtt karácsonykor a webáruházakban vásárlók egy rész pórul járt, mivel csak késve jutott el a címzettekhez a megrendelt ajándék egy része. A posta és a szállító szolgáltatók nem bírták a rohamot, részben a munkaerő hiánya, részben a nem várt tömegű szállítási torlódások miatt, de valószínűleg maguk a webáruházak sem vétlenek a csúszásban. A vásárlók kedvét azonban ez azért nem szegte igazán, hiszen 2017 eddig eltelt időszakában 20% feletti ütemben bővült a magyar webvásárlás. De mi lesz most?

Vásárolj előbb - bejöhet ez is

A posta ugyan bizakodó, de hát azért nyilatkozataikat övezi némi bizonytalanság is. Még az adóhatóság is besegített, hiszen felhívták a figyelmet arra, hogy a távoli, az öreg kontinens határain túlról rendelt áruféleségek szállítási ideje több hónap is lehet, így ha nagy a szállítások torlódása az ünnepek előtt, akkor bizony még a webes vásárlás értékhatárától függően előírt vám- és áfafizetés rendezése is rátehet egy lapáttal erre.

Vásárolj előbb, ezt könnyű rávágni a megoldást kereső kedves vásárlók vigasztalására. És adódik is az első intelem, minél közelebbről. Hiába fonja körbe a földkerekséget a web, a rendelés ugyanannyi ideig tart, pár kattintás az egész, de a szállítás már nem egészen. Tehát célszerű minél közelebbi szállítási távolságot kínáló webáruházat választani. Ez sem bombabiztos recept persze, hiszen ha a postára az ünnepek előtt néhány nappal érkezik meg egy ajándékot rejtő csomag, teljesen mindegy, hogy előtte hány napot, vagy hónapot utazott, ha már az ajtón sem tudják nagyon bevinni a szállítmányok tömege miatt. Tehát úgy lenne a legcélszerűbb vásárolni, hogy a szállítás távolságától függetlenül már jóval az ünnepek előtt át lehessen venni az időben megrendelt portékát. De hát ez túl szép lenne.

A vásárló egyébként két kérdést mérlegel általában a karácsonyi ajándékvásárlás előtt, ha már sejti, mit is akar megvásárolni. Az egyik az ár, minden járulékos költséggel együtt (szállítás, ami egyes webáruházaknál ingyenes is lehet, uniós viszonylaton kívül az áfa, a vám), ami bizony távoli webáruházat is rendkívül csábossá tud tenni. A másik karácsonyi ajándékozási kérdés, mi van akkor, ha nem tetszik, rossz a méret, vagy éppen a kiválasztott ajándékféle már a harmadik a fa alatt ugyanabból.

Hát igen, felszökhet jó nagyra a karácsonyt követő csere-bere láz a webáruházakban is

A webáruház vaskos előnye a hagyományos boltos vásárlással szemben, hogy a vásárlást, a megrendelt portéka átvételét követő 14 napon belül indoklás nélkül el lehet állni a vásárlástól, amit jogszabály ír elő, így nincs kibúvó. Ez egy uniós szintű előírás, amit a magyar jog is egyértelműen rögzít. Ez azt jelenti pusztán a jog oldaláról, hogy a csere-bere miatt úgy lenne érdemes megrendelni a karácsonyi ajándékot, hogy az átvételt és az ünnepi ajándékátadást követően beleférjen a 14 napos indoklás nélküli elállás. Tehát december 10 utánra lenne célszerű ütemeztetni a kiszállítást, az átvételt pusztán ennek alapján. Hát valószínűleg sokkal nagyobb tumultus lenne a szállító szolgáltatóknál, ha minden webes vásárló így tenne.

Szerencsére - vagy éppen a vásárlók kegyeit is kereső piaci verseny nyomán - azért akad más megoldás is. A webáruházak egy része ugyanis rátesz egy lapáttal az elállási jogra, így az előírt 14 nap helyett hosszabb időszakot kínál. Így érdemes néhány percet áldozni a webes válogatásban erre is.

Bevállalják

A GKI Digital Kft. közzétette a 10 legnagyobb hazai online áruház rangsorát (Extreme Digital, eMAG, MediaMarkt, MALL.hu, TESCO, iPon, AQUA Electromax, 220volt, Libri Bookline, Tchibo), hozzájuk kötődik a webes vásárlások nagyobb része. Nyilván az ő körükben érdemes első körben megnézni, hogy az elállás idejében ki vállal többet a kötelező 14 napnál. 

A 14 napot követő időszak elállási feltételeit egyébként a kereskedő már szabadon formálhatja, de a joggal nem ütközhet. A vásárlónak azonban itt is óvatosnak kell lennie. Megtévesztőnek tűnhet első pillantásra például a 30 nap cseregarancia hirdetése. Ez nem befolyásolhatja ugyanis a 14 napos elállási jogot, de ez nem mindig derül ki első pillantásra a webáruházak honlapjairól. 

Előfordul olyan webáruház is, amelyik indoklást kér az elállásról, pedig a lényege pontosan az, hogy nem kell magyarázkodni (önként persze lehet válaszolni, de erre fel kell hívni a figyelmet). Óvatosnak kell lenni azért is, mert nem biztos, hogy a webáruház minden termékére vonatkozik a 14 napnál hosszabb, önként felajánlott elállási jog, és más feltételek is lehetnek eltérőek.

Ráadásul időközben még jöhet új ajánlat reklám gyanánt, tehát érdemes kutakodni.

A legnagyobb 10 webáruház mellett véletlenszerűen megnéztünk néhány portált, mit kínál az elállásra. A csúcstartó az Ikea, aki 365 napos cserejogot ajánl, de ez alatt az egy év alatt vissza is fizeti az árat, ha a vásárló végleg meggondolja magát.

A Media Markt 60 napos elállási lehetőséget kínál. Az eMAG 30 napot ajánl, de a kötelező 14 napon túli bejelentés esetében a szállítási költséget már nem téríti vissza. 

A Mall ugyan 65 nap cserelehetőséget kínál (a 14 napos jogszabályi elállást nem érintve), viszont a cseretermék árát le kell vásárolni egy éven belül, pénzt vissza később már nem adnak. Hasonló az Aqua Electromax ajánlata, mely 30 nap cseregaranciát ad, ami további 16 nap gondolkodási időt is jelent.

Az eDigital, a Tesco, az iPon, a 220volt, a Libri Bookline 14 napot kínál, nem többet, mint ami a jogszabályban benn van (most).

A toppon kívül is akadnak, akik a 14 napnál hosszabb elállási jogot kínálnak, például (véletlenszerűen kiválasztva) a Butlers (30 banki napot), vagy a Conrad, a H&M és a Mountex, egyaránt 30 nappal. A Decathlon is 30 napnál tart, de hűségkártyával az elállási idő már 90 nap. A Bauhaus 28 napot mond. A Hervisnél a 14 nap elállási jogot 14 nap visszaviteli jog követi (díjmentesen visszaadhatja az üzletben a vásárló).

Főnyeremény: egy év, de nem biztos, hogy ez az igazi

Meg egy kis büntetés a webáruháznak. A jogszabályok szerint ugyanis ha egy webáruház nem tünteti fel honlapján az elállásra vonatkozó szabályokat, akkor 14 nap helyett egy éve van a vásárlónak meggondolnia magát (ha a vállalkozás a meghatározott tájékoztatási kötelezettségének nem tett eleget, a meghatározott elállási határidő tizenkét hónappal meghosszabbodik).

Ha viszont a webes vállalkozás a tizenkét hónapon belül megadta a fogyasztónak a meghatározott tájékoztatást, az elállásra, vagy a felmondásra nyitva álló határidő a tájékoztatás közlésétől számított tizennegyedik napon jár le.

Persze, ennek érvényesítése macerás is lehet, mivel - tételezzük fel a szebbiket - a webáruház, ha feledékeny volt, akkor bizonyára hajlik majd valamiféle egyezségre, de a turpisság sem zárható ki. Minden esetre felkészülve előfordulhat, hogy a fogyasztóvédelmi hatósághoz, vagy békéltető testülethez kell fordulni (egyébként minden más vitás esetben is), de hát ez időigényes is, főleg karácsony után, amikor mégis csak valamikor mielőbb oda kellene adni az igazi ajándékot.

És persze lehet könyörögni is

A hagyományos boltoknál bevett gyakorlat a csere-bere, általában az ünnepeket követő egy-két hétig, jogszabályi előírás nélkül is megy. Nincs statisztika arról, hány bolt csinálja meg ezt, de úgy tűnik, csaknem mindenki. A webáruháznál is lehet természetesen a 14 napos elállási jog lejártát követően alkudozni, kicserélik-e, vagy visszaveszik-e a fölös ajándékot, de ezt e-mailen, telefonos ügyfélszolgálatokon, vagy személyesen átvevőpontokon lehet kezdeményezni. És persze webáruház is cserél karácsony után fölös ajándékot a 14 napos elállási időn túl, csak éppen nehézkesebb az ügyintézés.

(blokkk.com, 2017. november 6.)

 

Dec'24 munkaszünet: volt már boltos főpróba

December 24-e 2017-ben vasárnapra esik, ami heti pihenőnap. A boltosok tétje, ha december 24-e munkaszüneti nap lenne: nem nyithatnak ki. De ehhez vajon mit szólnak a nők? 2018-ban és 2019-ben a naptár a munkaszünetet istápolná, nem is kicsit.

Két kereskedő beszélget. - Hallottad, december 24-e munkaszüneti nap lesz. - Ja, lesz valami népszavazás? - Á, majd eldöntik előre a nagyokosok. Tetszene az embereknek nem dolgozni még egy napot, minek akkor savazni a dolgot?! - Hogy? - Hát, figyu! Ezek úgy elibe mennek majd, mint a vasárnapi boltzáras népszavazásnak. De legalább nem kell kinyitnunk, nincs is emberem már. - Ja, az jó, akkor nálam sem kell a nagyinak beülnie a pénztárba, sütheti a bejglijét, nekem meg egy félnapnyival kisebb lesz a veszteségem. Te és a szilveszter, az nem jön? ...

A háromnapos zárvatartás főpróbája már megvolt

Nem nehéz kitalálni: a munkaszüneti nap nagyon is népszerű. Feltehetően kormányzati berkekben már komolyabban latolgatják, mit is érdemes kezdeni egy december 24-i munkaszüneti nappal. Csak találgatni lehet, hogy milyen eredménnyel és kinek a konyhájára és mit hozhatna egy esetleges népszavazás, egy azonban nagyon is valószínű: lenne támogató szavazat, nem kevés.

A boltosvilág és a bevásárlást igazából kézben tartó nők számára a tét, hogy kinyithatnak-e az üzletek, áruházak, piacok december 24-én. A vásárlóknak sem olyan egyszerű kérdés ez, hiszen azért a karácsonyi ünnepi bevásárlás nem egyszerű feladat, 25-én és 26-án zárva vannak a boltok, ez bővebb magyarázatot nem is nagyon igényel. De ha december 24-én sem nyithatnának ki a boltok, mivel a jelenlegi szabályok szerint munkaszüneti napon ezt nem tehetik meg (kevés kivételtől eltekintve), akkor bizony az ünnepi étkek és ajándékok vásárlása közepette három nap zárvatartással kell számolniuk.

Hát igen, volt már ilyen, pontosan a vasárnapi boltzár időszakában. A 2015 márciusának közepén indított hétvégi redőnyzár sűrűjében december 24-én, csütörtökön ugyan 12 óráig nyitva lehettek a boltok, de hát december 25-e és 26-a pénteki és szombati napra esett. Ezt követte a boltzáras vasárnap, így három napig a vásárló nyugodtan otthon felejthette a pénztárcáját, ha kirakatokat akart nézegetni.

2016. április 11-én Rogán Antal miniszter úgy fogalmazott, hogy "fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb mégiscsak az, hogyan gondolkodnak erről (blokkk.com: mármint a vasárnapi boltzárról) az emberek". Hozzátette: "hat évvel ezelőtt arra kaptunk mandátumot, hogy az emberekkel együtt kormányozzunk". És a hab a tortán: nem sikerült meggyőzni a nőket, hogy ez az intézkedés az ő szempontjukból is sikeres. Jó, hát volt akkor valami másik népszavazás féleség is, de a lényegen ez nem sokat változtat: tud nagyon is rugalmas lenni a kormány, népszerű lépéssel lepje meg a nőket, vagy minek menjen szembe vele.

A mérleg serpenyőjében így azért ott van egyrészt, hogy jó dolog december 24-én nem dolgozni és bíbelődni a munkanapcserékkel, szabadságolásokkal, csúsztatásokkal (utóbbi ugyebár kétféleképpen is értelmezhető), másrészt pedig kibírja-e bolt nélkül három napig a vásárló. A vasárnapi boltzár tapasztalatai szerint nem mindenki, de egyszerre mindenki kedvében járni nem egyszerű mutatvány.

Munkaszüneti nap csere-bere:
2018 pazar karácsony lesz, öt napig amúgy sem kell dolgozni

A munka törvénykönyve felsorolja a munkaszüneti napokat, amikor a boltok (nagyon kevés kivételt nem számítva) nem nyithatnak ki. Ez 11 nap lenne, de csak lenne (január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25–26.). De nem ez a végállomás, mert a munkaszüneti napi szabályokat kell alkalmazni húsvét és pünkösd vasárnapjain is. Így összesen 13 nap van, amikor nem nyithatnak ki a boltok (ha pedig a munkaszüneti nap vasárnapra esik, akkor ő az erősebb, mert ekkor a hét utolsó napján is a munkaszüneti napi szabályokat kell alkalmazni).

De hát ez túl egyszerű lenne így, mert ott vannak a munkanapcserék is, továbbá a december 24-e ledolgozása. Rendeletileg. Ez sem közömbös egy döntés mérlegelésében.

Az egyik szabály az, hogy ha a munkaszüneti nap keddre, vagy csütörtökre esik, akkor a heti pihenőnapok (szombat, vasárnap) közé eső hétfőt és pénteket a nemzetgazdasági miniszter rendeletében meghatározott másik, egy szombati (máshova nem nagyon lehet bepréselni) napon le kell dolgozni. Így jönnek össze a hosszú hétvégék, 2016-ban volt ilyen, de a naptár jóvoltából és a hosszúhétvége rajongók bánatára 2017-ben nem.

2018 viszont mindenképpen pazar esztendő lesz, mivel december 24-e hétfőre esik, amit december 1-én kell ledolgozni, utána két nap "pihi", így az ünnepek után csak csütörtökön és pénteken kell dolgozni. De hát a három napos karácsony előtt éppen hétvége lesz, ami annyi, mint összesen öt nap munkaszünet a többségnek, a jelenlegi szabályok szerint.

Ha a szabályok addig változnak és december 24-e munkaszüneti nap lesz (így nem is kellene előtte ledolgozni), a boltok nem nyithatnának ki. Viszont lenne előtte egy hétvége bevásárlásra, így akár viszonylag nyugodtabb indítás is lehetne, persze, azért a nőket nem ártana megkérdezni róla. 

A naptár 2019-ben is a munkaszüneti napiak pártjára állt, hiszen december 24-e keddi napra esik, így a közbeeső hétfő a szokásos munkanap csere-berével heti pihenőnap lehet, így már három nap maradna bevásárlásra (a hétvégével együtt), tehát még több idő lenne az ünnepek előtt bevásárolni. 2020 december 24-e csütörtökje pedig nagyon messze van, szakszervezeti aktivisták és politikusok nem nagyon szoktak ilyen messzire előre tekinteni, ha egy kis népszerűségre vágynak. 

De a december 24-e sem ússza meg munkavégzéssel. Legutóbb 2015-ben esett így a naptár, - vasárnapi boltzár ide, vasárnapi boltzár oda - amikor december 24-e csütörtöki napra esett, így bizony ezt heti pihenőnappá varázsolta rendeletében a nemzetgazdasági miniszter és előtte, december 12-én, egy szombati napon le is kellett dolgozni. 2016 könnyebb eset volt, mert december 24-e szombatra esett, így a csere-bere elmaradt.

És 2017 december 24-e vasárnapja sem kíván semmiféle abajgatást, hiszen a többség amúgy sem dolgozik, az egy szem szombat pedig elég soványka az ünnepi nagybevásárláshoz. Ráadásul a nagypéntek már belopakodott ebben az esztendőben a munkaszüneti napok közé, egy második új pedig azért már valamelyest beleszámítana a termelő cégek teljesítményébe.

És egyébként miért ne maradhatna a szabály, hogy december 24-én valameddig - jelenleg 14 óráig - nyitva lehetnek a boltok?

(blokkk.com, 2017. október 8.)

 

A fekete péntek az arany vasárnap árnyékában sündörög

A webáruházak jókat falatoznak a többi boltosból. Fekete péntek címén legalább 30 milliárd forintot bezsebeltek. Szégyenlősek egyébként a webáruházak: mukkanni sem mernek, mekkora volt a fekete péntekes forgalmuk. A november a fekete péntek nélkül nagyon lusta hónap lenne. Sokkal több fekete péntek néven hirdetett akciós nap volt, mint a naptár négy péntekje.

Amerikában fekete péntek napján - egy nap alatt - a webáruházakban 5 milliárd dollárt költöttek el a vásárlók. Ennek a forgalomnak a fele a világ legnagyobb webkereskedőjéhez, az Amazonhoz kötődik. Ez viszont szinte semminek tűnik a november 11-i szinglik napja mellett - hiába, már ilyen is van, ami az ázsiai vásárlási nap -, amikor a világ legnagyobb webportálján (ahol számos áruház kínálja portékáját) az Alibaba 25,3 milliárd dollárnyi költekezést könyvelhetett el.

Jókat falatoznak a webáruházak a hagyományos boltosokból

Magyarországon a fekete péntek futott fel alaposan, nem a szinglik napja, de a webáruházak nagyokat lapítanak, mekkora is volt a forgalmuk ebben az akciósorozatban. Nálunk már nem egy napra, november utolsó péntekére összpontosul az akciósorozat, hanem kisebb-nagyobb hullámokat vetve egész novemberben tart. Készülnek persze majd összesítések, de ezek sűrű homályban hagyják az egyes webáruházak bevételi adatait, ami pedig ismertté vált, vagy válik, semmi betekintést nem enged a fontos részletekbe. Hiába, verseny van, nem szívesen fedik fel lapjaikat a webkereskedők.

A webes vásárlások szédítő tempóban nőnek, sokkal nagyobb ütemben a bolti kiskereskedelemnél. Ez viszont azt is jelenti egyidejűleg, hogy a webáruházak elszívják a hagyományos boltok forgalmának egy részét, nem egy esetben - akinek webáruháza és hagyományos boltja is van - éppen a sajátjától. Nem véletlen, hogy a fekete pénteken akadt olyan webáruház, amelyik belőtte, hogy egyes termékből mennyit ad a weben, amikor pedig az online készlete kifogyott, a hagyományos áruházában reklámozta ugyanazt a portékát. Csak éppen oda kellett menni érte. Ez persze terelgetheti a vásárlót a saját boltjába, de ha leleményes és webrajongó az akcióvadász, és máshol is megtalálja ugyanazt online, akkor könnyen átsodródhat a kedves vevő a versenytárs portáljára. De hát a kereskedelem már csak ilyen.

A webáruházak döntő részben részt különféle iparcikkeket kínálnak, az online élelmiszer vásárlások még csak felfutóban vannak, ezért az iparcikkek forgalmának változásaival célszerű összevetni a webköltekezést: 

éves növekedés 2013 2014 2015 2016 2017 2017/2013
web 139 142 133 127 123 412
iparcikk 101 105 107 107 107 131
kisker 102 105 106 105 104 124
KSH, változás előző évhez, 2017: január-szeptember

Némi statisztikai módszertan: az előbbi iparcikk forgalmi adatoknak része a webköltekezés is, de súlya csak 10% körüli, tehát nem meghatározó a változásban, egyenlőre.

Na de a fekete péntek, a november motorja

A webvásárlásokban azért óvatosnak kell lenni annak mérlegelésében, mennyit is hoz a fekete péntek a kereskedők konyhájára. A vásárlók nyilván már előre fenik a késüket, és számolgatják a pénzüket, várva az akciókra. Így a novemberi webvásárlások döntő része valamilyen leárazáshoz kötődik, amivel szinte minden nap találkozni lehet ebben a hónapban.

A novemberi kiskereskedelmi mutatók is hasonló képet mutatnak az éves adatokhoz, tehát habzsolják a vásárlókat a webáruházak. November egyébként lusta hónap lenne, a korábbi években a kiskereskedelem értékét nézve októberben, novemberben még vissza is esett a boltosok forintban számolt összes bevétele a megelőző szeptemberhez képest. De hát elharapózott egyre szélesebb körben a fekete péntek, ami egyre jobban vitte a vásárlók pénzét és hozta a webáruházaknál az egyre több rendelést. A novemberi webforgalom nagy része persze akciós áruk bevétele, de hát pontosan  a leárazás miatt hozzák előre a vásárlásokat az ajándékra vadászók.

A novemberi hónapok statisztikája is azt mutatja, hogy a webáruházak zsíros falatokat nyelnek le a többszörös növekedés révén, részben a hagyományos boltoktól elkotorva a harapnivalókat:

 novemberi növekedés 2013 2014 2015 2016 2017 2017/2013
web  133,9  154,2  128,4 123,2  140   458
iparcikk 104   108 108  107   107  140
kisker 106   106 105  105  104   128
KSH, változás előző év novemberéhez képest, 2017: várható

Fekete péntek címén: legalább 30 milliárd forint

2016 novemberében 32 milliárd forint körül mozgott a webköltekezés a különféle iparcikkek körében (az élelmiszeres webvásárlások súlya még csekély). Ez 2017 novemberében a legóvatosabb becslés szerint is legalább harmadával, de inkább 40%-kal bővült. Nem szabad persze elfelejteni, hogy egy évvel ezelőtt is volt fekete péntek, tehát már akkor is ugrott a forgalom, meg előtte is. A legnagyobb webáruházak óriási tűzijátékot rendeztek egyébként a fekete péntekes adataikból, de hát ott vannak még a többiek is.

Fekete péntekes akciós napból ráadásul sokkal több volt, mint a naptár négy darab péntekje ebben a hónapban, így ezért is meglódult a fekete pénteki költekezés. Sok-sok előrejelzést, és friss piaci információt egybevetve azért az kerekedik ki, hogy a novemberi webköltekezés értéke  egy 40% körüli költekezést nézve elérhette a 45 milliárd forintot is. Ebből és sok-sok gyakorlati jelzésből kiindulva a fekete péntekes akcióhullámhoz kötődő költekezés értéke elérhette a 30 milliárd forintot (csak emlékeztetőül például, hogy egy előzetes felmérés szerint nem minden webáruház, hanem csak mintegy kétharmaduk csatlakozott a fekete péntek akciósorozathoz).

De végül is a novemberi fekete péntekes forgalom összességében nem térhet el sokban egy-egy aranyvasárnap, egyébként hasonlóképpen nehezen becsülhető költekezésétől, de feltehetően a fekete péntekek sorozata ott sündörög valahol az arany vasárnap környékén. Lehetett olyan áruház, akinek többet hozott a fekete péntek, mint egy arany vasárnap. 

(blokkk.com, 2017. november 28.) 

 

Fekete péntek: kinyírta a pénztárcánkat

A legmerészebb előrejelzéseket is túlszárnyalta a 2017-es fekete péntek. Őrületbe kergette a vásárlókat és a boltosokat egyaránt. Számadás.

eMAG

Az eMAG Magyarországon az első két órában közel 625 ezer látogatót vonzott, ezalatt 74 ezer termék eladását regisztrálták, ezek összértéke eléri a 2,1 milliárd forintot. Az első tíz percben 7.700 darab terméket vásároltak összesen 348 millió forintért.  Az oldalra látogatók a fekete péntek akciók közül a hagyományosan népszerű kategóriák iránt mutatták a legnagyobb érdeklődést, mint például a televíziók és a telefonok. A második óra végére pedig a kis háztartási gépek fogytak a legjobban, 7.600 darabot adtak el ezekből. A weblátogatások több mint 62,5 százaléka érkezett mobileszközökről. 

A leggyorsabban fogyó termékek között szerepelt a Microsofft Xbox One Slim játékkonzol (500 GB, fehér), amiből 250 darab alig egy perc alatt fogyott el. Nagy volt a kereslet az iPhone 5SE iránt is, ebből 200 darab összesen 2 perc alatt talált gazdára. A rekordot az Asus X751NA-TY023T notebook állította fel. Mindössze 34 másodperc kellett ahhoz, hogy elfogyjon mind a 250 darab. (Origo, 2017. november 24.)

Extreme Digital

Az Extreme Digital november 17-re időzítette fekete péntekét, amikor 80 ezer terméket vásároltak az akcióvadász vásárlók, akik összességében mintegy egymilliárd forintot spóroltak meg. Az akciós nap a korábbi évhez képest közel 20 százalékos növekedést hozott. A legtöbb érdeklődő reggel 7 óra 20 perckor volt a webáruházban, ekkor hatvanezren böngészték egyidejűleg. (Digital Hungary, 2017. november 21.)

USA

A hírügynökségek beszámolói szerint minden idők összes vásárlási rekordja megdőlt a 2017-es fekete pénteken, hiszen egy nap alatt online 5 milliárd dollárnál is többet költöttek az amerikaiak. A Shopify nevű e-kereskedő portál beszámolója szerint az amerikaiak csúcsidőben percenként 1 millió dollárt (267 millió forintot) költöttek az online üzletekben. A 100 legnagyobb amerikai online kereskedő összesített adatai szerint hálaadás napján és fekete pénteken összesen 7,9 ,milliárd dollárt hagytak az emberek az üzletekben. ami 18 százalékos emelkedést jelent az előző évi számokhoz képest (csak a pénteket nézve: 2016 - 3,3 milliárd, 2017 - 5 milliárd). A mobileszközök egyre fontosabbak ebben a szegmensben is, hiszen a tranzakciók 40 százalékát okostelefonról vagy tabletről indították.

A fekete péntek olyasmi Amerikában, mint a magyar aranyvasárnap a sokadik hatványon. 2017-ben húszmillióan álltak sorban a boltok előtt már éjfélkor, hogy 52 milliárd dollárt hagyjanak a pénztáraknál.

És ez még nem minden, hiszen még van a hétfő, amit Cyber Monday, avagy Kiberhétfő néven emlegetnek pár éve. Ezen a napon főleg elektronikai cikkekre vonatkoznak a leárazások. Az előrejelzések szerint legalább 6,6 milliárd dolláros forgalmat várnak tőle (ez 16,5 százalékos növekedést jelentene).

A 2017-es fekete péntek legnagyobb nyertese az Amazon volt. A világ legnagyobb online kereskedőjének számító cég, ami egy könyvesboltból nőtte ki magát pár év alatt, egyes adatok szerint a fekete pénteki teljes amerikai online forgalom felét bonyolította le. 

Az amerikai vásárlók ugyanakkor több mint 1,5 milliárd dollárt költöttek el online a csütörtöki hálaadás estéjéig (tehát fekete péntek előtt). Az ünnepi időszak eddigi részében az amerikai fogyasztók 17 százalékkal költöttek többet a korábbiaknál, az Adobe Analytics elemzése szerint, amely a 100 vezető amerikai online kiskereskedelmi értékesítő forgalmának 80 százalékát fedi le. Az amerikai Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség előrejelzése szerint 2017 novemberében és decemberében 3,6-4 százalékkal emelkedhetnek az eladások, szemben az előző évi 4 százalékkal. A nem hagyományos fizikai üzletek (részben az online kiskereskedelem) eladásai azonban 11-15 százalékkal, nagyjából 140 milliárd dollárra nőhetnek. 

A novemberi és decemberi ünnepi szezon adhatja az éves értékesítés akár 40 százalékát is. Az átlagos leárazás 10-16 százalék között mozog, és az online térben a számítógépek, a sportfelszerelések, valamint a videojátékok forognak a legnagyobb kedvezményekkel. Folyamatosan bővül azoknak a vásárlóknak a száma, akik az okostelefonjaikról vásárolnak, az online kiskereskedelmi eladások forgalmának 46 százalékát hozzák. A laptopról, asztali számítógépről indított vásárlások aránya 11, továbbá 6 százalékkal süllyedt.

(Investor.hu, 2017. november 24., Index, 2017. november 26.)

 

Kíméletlen fekete péntek jön

Az áruházak többsége háromnapos akciósorozatot hirdetett, november utolsó péntekére és hétvégéjére, amikor tombolni fognak a vásárlók az akciós hullámokban. De nem csak a weben, hanem a hagyományos boltokban is. Lesz ne vásárolj semmit is.

A fekete péntek nagyot hízott Magyarországon is az elmúlt években. Most már a hagyományos boltok hosszú sora is akciós hétvégét hirdetett november utolsó péntekére, szombatjára és vasárnapjára. Többen, mint korábban.

Már november elején is öles hullámokat vetett az akciós reklámsorozat, de fekete péntekből is két hétvégére való jutott már. Hiába a biztos költekezést ígérő vaskosabb hónap végi  boríték a vásárlók zsebében, a kereskedők kíméletlen akciós sorozatot indítottak novemberben, már most megcélozva a családok karácsonyi pénztárcáját. Webáruház ebből ki nem maradhat, hiszen a webes vásárlók akció nélkül nem nagyon vásárolnak novemberben. És sorozatban lövik az akciókat a hagyományos boltok is, rekordszámban álltak be a leárazás sorába.

Úgy tűnik, a boltosok meglovagolják, hogy 2017-ben a 10%-os béremelés nyomán májustól hatalmas lendületet vett a bolti költekezés, hiszen az utóbbi öt hónap növekedésének átlaga 5% volt (az első négy hónap is hozott azért havi 3% átlagos bővülést, egy legyintéssel ez sem intézhető el).

Egyre csak terebélyesedik a webvásárlás

Félelmetes száguldás jellemzi a webkereskedelmet, persze nem csak nálunk, hiszen az elmúlt évtizedben a tízszeresére nőtt az értékesítés, miközben részaránya a boltos kiskereskedelmen belül fél százalékról közel 4%-ra ugrott: 

  2006 2010 2016
webvásárlás 30  46 301 
kiskereskedelem 6.000  6.206 8.172 
web részaránya 0,5%   0,7% 3,7% 
KSH, érték: milliárd forint, kiskereskedelem: üzemanyag nélkül

2017-ben ráadásul az eddig megismert január-szeptemberi időszakban már 4% fölé kúszott a webköltekezés részesedése a boltos élelmiszer és iparcikk vásárlásokban.

A képhez hozzátartozik, hogy az előbbi adatok csak a boltos kiskereskedelemnek megfelelő árukört, az élelmiszereket és a különféle iparcikkeket tartalmazzák, a szolgáltatások tovább bővítik a webvásárlásokat (például a mozijegy, szállás, repülőjegy, vagy bármilyen más szolgáltatás rendelése az interneten). A teljes körről az eNET szolgáltat érdekes és nagyobb forgalmat mutató adatokat, felölelve a webkereskedelem mindkét ágát.

És az a fekete péntekes november

A hagyományos boltos kereskedelemben a november nem számított a korábbi években erős hónapnak. A szeptemberi iskolakezdéshez kapcsolódó költekezést erősebb október követte (jöhettek az őszi cuccok), de novemberben az elmúlt négy esztendőben minden alkalommal lanyhább, értékben is kisebb novemberi kiskereskedelem követte. Persze decemberben nagyot ugrott a bolti kiskereskedelem, hiszen jöttek az év végi ünnepek, ebben nincs botladozás.

Az ajándékozásban az iparcikkek a meghatározóak, hiszen a fa alá zömében játék, könyv, műszaki cikk, ruhaféle, vagy éppen kozmetikum, de lakásfelszerelési cikk is jut, az enni-, innivalót inkább az ünnepi asztalra teszik a háziasszonyok. Érthető is, hogy az ajándékvásárlást előbbre lehet hozni novemberre, de azért jókora akciók kellenek megmozgatni a vásárlók pénztárcáját.

Az ajándékokat adó iparcikkek vásárlásában is csaknem hasonló kép figyelhető meg a kiskereskedelem előbbi irányzatához, kivéve 2016-ot, amikor fordult a kocka és a november lepipálta az októbert a boltokban. Így feltehetően 2016-ban már erősebb volt a megelőző időszaknál a fekete péntek sorozat hatása a hagyományos boltokban is.

A bolti kiskereskedelem elmúlt évekbeli növekedése közepette így is azért sejthető a rideg statisztikai adatokból is, hogy a novemberi akciós hullámok, nyilván döntő részben a fekete péntekek, egyre inkább apasztották a vásárlók pénztárcáját. Ezt leginkább azok az adatok jelzik, melyek azt mutatják, mennyire ugrik meg a novemberi webes költekezés a korábbi őszi hónapokhoz, elsősorban az októberhez képest. Nos, 2013-ban és 2014-ben még csak egy-két milliárdos növekményt lehetett elkönyvelni az előbbiek alapján, de 2016-ra ez a különbség 5 milliárd forintra hízott. 2013-ban még csak 13 milliárd forint volt a november havi webköltekezés értéke, 2016-ban viszont már 32 milliárd forint, 2017-ben pedig további, nagyobb ugrás várható, 40 milliárd forint feletti várható értékkel:

A fekete péntekes hétvégék forgalmáról sokféle becsléssel lehetett találkozni az elmúlt években. Természetesen az akciót hirdető boltosok fillérre pontosan követik, mit hoz a konyhájukra a fekete péntek. A webes költekezésben 15-20 milliárd forintra becsülhető a várható forgalom ezen a hétvégén, amihez hozzátartozik az is, hogy a vásárlók tartalékolnak erre az időszakra és a november más napjain a szokásosnál kevesebbet vásárolnak a neten. És persze az előrehozott vásárlások azt is jelentik, hogy valamelyest kisebb lesz a decemberi költekezés növekménye.

A házhoz szállítások kavalkádja is a novemberi akciók felé terelik a vásárlókat, ráadásul jól is járnak az olcsósággal, ami az ünnep előtti hetekre nem jellemző annyira.

Az eNET Internetkutató napokban készített online felmérése szerint 2016-ban csaknem 2,1 millió felnőtt magyar internetező vásárolt a fekete pénteki leárazásokban, 2017-ben pedig már meghaladja a 3,3 milliót azoknak a száma, akik tervezik, hogy akár online, akár offline módon igénybe veszik a kínált akciókat. Az internetes áruházak újabb rekordokkal számolnak.

Hát ebből ki nem marad senki

A röpke fellelhető körkép alapján a nagyáruházak szinte kivétel nélkül csatlakoznak valamilyen akcióval a fekete péntekhez. A kisboltosok közül is egyre többen felvállalják a fekete pénteket, hiszen ennek egyre nagyobb a reklámértéke.

És akkor kevesebbet vásárolunk majd decemberben? Hát igen, lesz, aki előre ellövi a puskaporát...

November utolsó péntekje egyébként a tudatos vásárlók mozgalmának napja is, ne vásárolj semmit felszólítással. Persze, ők sem szó szerint így gondolják, inkább a tudatos, megfontolt vásárlásra intenek.

(blokkk.com, 2017. november 20.)

 

Hőség: durvul az akcióháború

A hőségben jobban kell tolni az akciókat, hiszen kinek is van kedve kimozdulni otthonról, vagy otthagyni a strandot és vásárlás után cipekedni egyet. Folyik is a nyári akcióháború a boltokban. Nyisd ki a szemed, ha akcióra utazol: akadnak keserű pirulák is. Nyugtával kell dicsérni az akciót is. 

Két vásárló beszélget: - Nézd, milyen cuki ez a falatka póló! Ebben a hőségben pont jól jön! És jól leárazták, kerestem is rajta hetven százalékot! - Én csak harmincat. - Hát az meg hogy? - Hát úgy, hogy én nem vettem meg. És a pénzem kifelé menet a boltból ugyanannyi, mint amikor bejöttem, nem úgy, mint neked.

Két boltos beszélget. - De megnyomtad az akciót! Mit adsz hetven százalékkal olcsóbban? Tiszta bukta ennyi engedményt adni! - Nyugi, nem olyan vészes. Én is akciósan veszem a nagyáruházban. - És a számla a beszerzésről? - Van. Kicsit régi ugyan, de megteszi még egy darabig, egy-két alkalommal. De látom, nálad az "egyet fizetsz, kettőt kapsz" megy. Az sem lehet olcsó neked. - Hát, izé, tudod az úgy van, hogy az ingyent imádják a vásárlók. De hát igazából féláron kapja mindkettőt. És hát sokan itt felejtik a nyugtát, tudod....

Az akciózásnak, a leárazásnak vannak írott és íratlan szabályai is, tehát van mire figyelni, ha valaki vásárlóként akciós árut keres, vagy boltosként akciót hirdet.

Árháború - jöhet a zsebszámológép

Az akció az árengedményről szól, nyilván ez a kulcskérdés. Így a legfontosabb, hogy a vásárló megtudja, mennyit is nyer vele. A jogszabályok előírják, hogy a boltos, szolgáltató köteles azt az árat feltüntetni, amit végül a pénztárban ki kell fizetni. De hát egy akciónál ez így kevés lenne, ezért a boltosok gyakorlata, hogy feltüntetik a régi árat is, persze áthúzva, és a leárazás százalékos mértékét is. És amelyik vásárló nem rest, utánaszámolhat a boltosnak, pontos-e az akciós számvetés.

Ugyanannak a portékának - akciótól függetlenül is - ugyanabban a pillanatban nem lehet többféle ára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a reklámban, reklámújságban, bolti reklámfeliraton, a polcon az árcímkén, a kifüggesztett árjegyzéken, vagy magán a terméken ugyanannak a végső eladási árnak kell lennie. És a lényeg: bármilyen eltérés esetén a vásárló csak a legkisebb árat köteles kifizetni.

És akkor ott a nyugta. Bizony előfordult már, hogy az akciós áru a polcon még olcsó volt, de a pénztárnál már nem annyira, vagy egyáltalán nem. A boltos széttárja a kezét és arra hivatkozik, hogy az informatikai rendszere még nem lett átállítva. Ez lehet, csak éppen a vásárlónak ehhez semmi köze. Vissza kell kapnia az árkülönbözetet.

Nincs értelme a boltosnak már az akció kezdete előtt feltüntetnie a polcokon az új árakat, bár tudott dolog, kevés a munkaerő, nehéz jól beosztani a feladatokat. Ez megtévesztő lehet, hiszen a vásárló azt hiheti, hogy már olcsóbban lehet megvenni a leárazott terméket. És ha már ki van írva egy kisebb ár, akkor az előbbiek miatt az már él. Más kérdés természetesen az, ha egy reklámban pontosan megjelöli a boltos a leárazás kezdetének az időpontját.

Igen, létezik az akcióban is az egységár. Erre nagyon érdemes odafigyelni, mert az akciónál ezt is át kell írni, tehát az egységárra is igaznak kell lennie a meghirdetett engedménynek (egységára annak van, amiből például több darab van egy megbonthatatlan csomagolásban, vagy ki kell mérni, vagy különböző súlyú, vagy űrtartalmú kiszerelésben árulják).

Az egységár fontos akkor is, amikor ott vannak az egyet fizet, kettőt kap, vagy +10% ingyen jelölésű reklámakciók is. Itt különösen izgalmas az egy darab, vagy a 100% ára, van mit mivel összevetni.

Van, aki az akcióban kapkod, micsoda bomba vétel, de ilyenkor is aranyszabály, hogy érdemes több boltot is megnézni, a net, vagy az összegyűjtött akciós újság erre remek lehetőség, erre érdemes időt szánni.

Jöhet a nagyító is

A reklámokban az "akár", "-ig" szócskákra sem árt odafigyelni, egyszerűen azért, mert ez nem virít úgy messziről, mint a leárazás mértékét jelző szám. Tehát messziről tűnhet úgy is, hogy minden akárhány százalékkal olcsóbb, miközben nem minden, de az már kisebb betűkkel íródott ki. A vásárlók persze rutinosak, és tudják ezt, de a nagy rohanásban már nem biztos, hogy mindig odanézünk.

A kereskedő egyébként azt és olyan mértékben áraz le, amit és ahogyan akar, persze az előírások megtartása mellett.

És a különböző kuponfeltételekre sem árt odafigyelni, mikor, milyen feltételekkel vásárolhatók le. A boltos megteheti, hogy kiköti, több kedvezmény egyidejűleg nem vehető igénybe (tehát egy kedvezményre jogosító kupon bármilyen akciós áru megvásárlására már nem használható fel). Ez nem jogellenes, ha a vásárló előre tájékozódhat erről.

Gyakoriak a különböző időszakhoz kötött kuponos levásárlási lehetőségek. Itt az időszak végére érdemes odafigyelni, amit persze meg is kell jelölnie a boltosnak, szolgáltatónak, de élni is csak addig lehet vele.

Célszerű megnézni azokat az akciókat, amikor ajándékot, vagy nagyobb kiszerelést ajánl a boltos, vagy éppen a bolton keresztül a gyártó. Érdemes utánanézni, hogy ajándék nélkül mennyi az ár, vagy az egységár.

Szaladok, de nyitáskor nincs

Csalóka is lehet a csalogató reklám. A legnagyobb csalódás, ha az akció első napján már nyitáskor sincs ott a hőn áhított árucikk a boltban. Vagy nagyon is hamar elkapkodják. A boltosnak viszont előzetesen számolnia kell, hogy a meghirdetett árengedmény milyen forgalmat vonzhat és megfelelő árukészlettel erre fel is kell készülnie. Ha előre látható, hogy a meghirdetett akcióhoz kevés lesz a készlet, vagy a beszerzés pótlásának lehetősége, az hiba. De ne mindig a boltost szidjuk, előfordul, hogy a gyártó, szállító késik valami miatt. Erről persze illik tájékoztatni a vásárlót is.

Előfordulhatnak persze őrült akciók, amikor nem várt ütemben pillanatok alatt viszik a nyilván alaposan leárazott cikkeket, de hát ez már a hatóság dolga lehet, vajon mit lehetett előre sejteni mindebből. Azért a vásárló is tud váratlant produkálni.

Sok boltos odabiggyeszti, hogy az akció a készlet erejéig tart. Hát ezért nagyon gyenge nem lehet.

A web egy kicsit más

Más a web, ott bizony másodpercek alatt is elfogyhat bármi, ilyen a net, ez ellen nincs gyógyír. De a webáruháznak is számolnia kell azzal, mi várható, ha árengedményt hirdet. Célszerű pontosan behatárolnia az akció kereteit, ami persze a vásárló számára is támpontokat jelenthet és így senkit sem ér csalódás.

Némi mentsvár a készlet erejéig című történet a weben is, vagy éppen az akcióra jelölt termék darabszámának a megadása, ilyenkor a vásárló is már előre számolhat azzal, hogy a meghirdetett akciós áru hamar elfogyhat.

Fontos, hogy a 14 napos kötelező elállási jogot nem érinti az árleszállítás.

Csere-bere akció idején

Hát igen, a csere-bere és az akciózás hullámai összecsaphatnak. Szép történet például, amikor a vásárló visszabaktat a boltba a csere-berére szánt portékával, amit még az akció előtt vett és most akciós cuccokból szeretné levásárolni annak árát.

Ebben az esetben nagyon fontos, hogy korábban mit vállalt a boltos. A csere-bere nem kötelező, de ha korábban vállalta, akkor csinálnia kell. De azt kikötheti, hogy a nem akciós termék esetében akciósat már nem ad, persze előre.

De hát jól is járhat a vásárló, ha korábban egy csere-bere során kapott vásárlási utalványt akcióban vált be.

Nem szerencsés akciók

Nem szerencsés a vásárlót arra biztatni, hogy gyorsan döntsön, különben lemarad az akcióról, miközben ez nem igaz, mert például van belőle készleten bőven és a boltos hosszabb akciós időszakkal számolt eleve.

A végkiárusításnak is lehet némi hamis kicsengése, így becsapva érezheti a vásárló magát, ha a bolt később nem zár be, vígan ügyködik tovább.

Az akciós árut nem szerencsés követhetetlen módon a polcra helyezni, összemosva a nem leárazott cikkekkel. Az akciós jelölésnek egyértelműnek kell lennie, az árcédulának kapcsolódnia kell a termékhez, nem célszerű az akciós táblát, vagy az árcédulát mindenáron egy kupac leárazott és nem leárazott cucc közepére tenni.

Hát igen, a legdurvább, ha már a kirakatban ott van az akcióra utaló reklámfelirat, akkor jó, ha a boltban található leárazott termék is.

És a régi árak. Egyszerű trükknek tűnik az akció előtti napokban feljebb nyomni az árat, vagy egy fal magasabb árat kiírni, abból számolva a dögös akciós árat. Számít a vásárló szemfülessége is ilyentájt, de hát nem lehet minden régebbi árat fejben tartani. Ha viszont az akció időszaka után a vásárló azzal szembesül, hogy annyi a portéka rendes ára, mint amennyiért ő korábban akciósan vette, akkor bizony be lett csapva. Jöhet a békéltető testület, vagy a hatóság. És azért a közösségi oldalak világában ez azért kockázatos akció.

Jótállás, szavatosság: nem marad el

És az akciós termékekre ugyanúgy igazak a szavatossági, jótállási szabályok, mint egyébként (kivéve, ha a leárazás oka egy hiba, amiről persze előre kell tudnia a vásárlónak és majd eldönti, hogy kell-e neki a karcos, vagy hiányos valami, viszont az előre jelzett hiba miatt már nem reklamálhat később).

Éppen ezért az akciós áru nyugtáját sem szabad eldobni.

Egy kis összefoglaló

Megtévesztő az a boltos gyakorlat, amely valótlan információt tartalmaz.

Nem hallgatható el a vásárló döntéséhez szükséges fontos információ, azt nem lehet elrejteni, nem lehet homályos, érthetetlen, félreérthető.

A vásárló számára minden, a fogyasztói árhoz kapcsolódó költséget meg kell előre adni, még a vásárlásra vonatkozó döntése előtt, ilyen például a fuvardíj, szállítási, vagy postaköltség. Az „ingyenes”, „díjtalan”, „térítésmentes” vagy hasonló jelzők esetében a vásárlóra nem hárítható költség.

(blokkk.com, 2018. augusztus 5.)

 

Nyáron többet tömjük a hasunkat

A nyári hónapokban megugrik az élelmiszerboltok és a vendéglők forgalma is. A vendéglők nyáron csúcsra járnak. A turisták a pénzük negyedét a hasukra költik a nyári melegben. ₪₪₪

Ha nyár, akkor számos indíttatás miatt megváltoznak a vásárlási szokások, a sarki fűszeresnél és a vendéglőben egyaránt, ráadásul többet is költünk enni-, innivalókra. A ludas a meleg. A szokatlan hőség ugyanakkor mindenre még rátesz egy lapáttal, a 2018-as kánikula pedig a korábbiaknál erősebbnek és kitartóbbnak ígérkezik. Fagyi, üdítő, sör, napolaj, fürdőruha, szalmakalap, gumimatrac, ventilátor, klíma: viszik, mint a cukrot.

Másként vásárolunk

Az élelmiszerboltok forgalma nagyot ugrik a nyári hónapokban. Ennek hátterében egyebek között az húzódik meg, hogy az iskolaszünet miatt a gyerekek többet esznek otthon, a hozzávalókat pedig a boltban veszik meg a háziasszonyok. Például a nyaralás, strandolás, telekre járás közben bátrabban költekezik a család, szerencsére mostanság van is miből, hiszen a havi bruttó átlagkeresetek a tavaszi hónapokban 330-340 ezer forint körül hullámoztak, a növekedés 10% felett volt.

Feltehetően akadtak olyanok, akik a forintgyengülés nyomán a hazai, vagy rövidebb külföldi nyaralás mellett döntöttek, így többet költöttek, költekeznek itthon. A hozzánk látogató turisták ugyanakkor több forintot kaptak a valutaváltáskor, így többet is vásárolhatnak ezen a nyáron az élelmiszerboltokban is.

A bevásárlóturizmus mérlege is felénk mutat, hiszen kevésbé éri meg felkerekedni és a határ másik oldalán bóklászni a boltokban. Ez viszont fordított előjellel is igaz, a határmenti élelmiszerboltokban megugrik a napi bevásárlások forgalma is, főleg a szlovák viszonylatra jellemző ez a hullámzás, most éppen felénk. Ráadásul úgy tűnik, egy jó darabig a szlovák bevásárlóturistáknak és a magyar boltosoknak áll a zászló a 320 forint felett mozgó euró árfolyam mellett.

A Magyarországra látogató turisták egyébként 2017-ben a nyári hónapokban közel 500 milliárd forintot költöttek, minden kiadást beszámítva, ezen belül bő 50 milliárd forintjuk élelmiszerre, italra ment el. Vendéglőben további 70 milliárd forint körüli összeget hagytak a meleg napokban, így a nálunk nyaraló külföldi turisták pénzük negyedét a hasukra költik.

Sarki fűszeresek, vendéglők nyári mérlege

Az élelmiszervásárlás napi rutin a családoknál, bár hosszabb távra is visszatekintve az elmúlt években egyre nagyobb teret hódítottak a nagybevásárlások, köszönhetően a szaporodó nagyáruházaknak és főleg napjainkban a webvásárlásoknak is. De azért kevés olyan család lehet, ahonnan ne térne be valaki szinte naponta az élelmiszerboltba, legalább egy elfeledett, vagy kifogyott ásványvízért a melegben, vagy egy sörért a meccsnézéshez.

A hőségben persze igyekeznek ritkítani a boltba járást a vásárlók, hiszen kinek van kedve cipekedni, vagy a felforrósodott autóval gurulni a tömött bevásárlószatyrokkal. Inkább a hűvösebb reggelre és estére tolódnak a hosszabb sorok a pénztáraknál, hiszen munkaerőhiány egész nap van.

Jó néhányan - főleg nyaraláskor, vagy strandoláskor - többet szánnak vendéglőzésre, amiben a forró lángos is benne van. Feltehetően a leghosszabb sorok a nyári hőségben már hosszú ideje a lángossütők előtt kígyóznak a strandokon, üdülőhelyeken, hiába, ami olcsó, az örökké menő (persze csak viszonylag, hiszen a lángos ára is folyamatosan emelkedik, bár a választéka is színesedik). És a fagyizóknál sem sajnálják az időt a sorállásra a hűs finomságra vágyók. És a csapolt sör is a sorállás egyik célpontja nyáridőben. De aminek a vásárlása halogatható, azt halogatják is a vásárlók, ami majd nagyobbrészt az iparcikkboltok mérlegéből fog kitűnni. Nem véletlen a sok nyári akciós tábla.

Szépen pörögnek ilyenkor az Erzsébet utalványok (utoljára előreláthatóan ilyen tömegben, bár a kormány eddig furfangos módon életben tartotta a piacának legalább egy részét) és a Szép-kártyák is, ahol a vendéglátás zsebe viszi el a kártyaforgalom 70%-át. Legnagyobb részét nyilván nyáron. Majd az utalványpénzek a Szép-kártya zsebbe vándorolnak.

A három nyári hónap (június, július, augusztus) forgalma az éves élelmiszer költés   negyede (a leggyengébb év eleje és a csúcsra futó december között), szeptemberben vissza is esik némileg a forgalom. A nyári megugrás értéke 20-25 milliárd forint között mozgott az elmúlt években (májushoz képest augusztusra ennyivel futott fel a havi bevétele az élelmiszerboltoknak).

A vendéglátásban a nyári július és az augusztus az év legerősebb hónapjai, a december ezektől elmarad. 2017-ben ebben a két hónapban túllépte a 100-100 milliárdot a vendéglősök havi bevétele, decemberben viszont már csak 82 milliárdot könyvelhettek el.

A boltosok és a vendéglősök nem csak a meleg miatt izzadhatnak nyáron:

nyári forgalom 2014 2015 2016 2017
élelmiszerbolt 836 876 903 961
vendéglő 201 246 264 290
összesen 1.037 1.122 1.167 1.251
KSH, érték: milliárd forint, nyári forgalom: június, július, augusztus együtt, élelmiszerbolt: élelmiszer jellegű vegyes, vendéglő: kereskedelmi vendéglátás

(blokkk.com, 2018. augusztus 2.)

 

Hőség a bevásárlókosárban

Vásárlópukkasztó hőség: hűtési lánc, hűtők hőmérséklete, tárolási hőmérséklet a polcon, fogyaszthatósági, minőségmegőrzési időpontok. Fagyi, üdítő, sör, napolaj, fürdőruha, ventilátor, klíma, gumimatrac: viszik, mint a cukrot. Másként vásárolunk.

Harminc fok felett megváltoznak a vásárlási szokások. Aki tehet, menekül a vízpartra, a hűvösebbre. Aki a strandon hűsöl, az nyilván kevesebb időt tölt bevásárlással, nem is kevéssel. Aki otthon próbál menedéket keresni a meleg elől, az sem mozdul ki szívesen a tűző napra bevásárlószatyorral a kezében. Így eleve kevesebbet vásárolunk, amit lehet, annak a beszerzését elhalasztjuk.

A vásárlások időpontja a reggeli és az esti órákra tolódik.

A vásárló azon is törheti a fejét, hova menjen bevásárolni. A nagyáruház, bevásárlóközpont általában messzebb van, igaz, ott mindenütt megy a hűtés, de addig el is kell jutni a felforrósodott és csak lassabban hűlő autóval. A nyitott parkolókban pedig felforrósodik az autó, nem egy nagy élmény a bevásárlás után beleülni. A kisbolt közel van és sok kisboltos beszereltette a klímát, így egy kisebb bevásárlásra már ott is van. 

Persze, a nyári étkek, innivalók sokkal jobban fogynak, fagyiból, jégkrémből, ásványvízből, üdítőből, sörből, napolajból, gumimatracból, fürdőruhából, ventilátorból és klímából is sokkal több fogy. A klímaszerelők persze már rég foglaltak. Nyári akciós tábla is van bőven, persze ami ilyenkor jobban fogy, nem abból adja a boltos a legnagyobb engedményt.

A vásárlópukkasztó hőségben jobban kell figyelni, de mire is

Kezdjük a hűtőpultnál, hiszen a legkényesebb kérdés a hűtést igénylő élelmiszerek tárolási hőmérséklete. Az első, hogy nézzünk a lábunk elé. Víztócsa esetén ne is közelítsünk a hűtőpult felé, mert ott valami baj van. De az sem túl biztató, ha a hűtő alján látunk vizet állni.

Hőmérőt nyilván nem visz magával a vásárló, de tapintással azért érezhető, hogy a tejfölös doboz hőmérséklete alacsonyabb-e a boltinál, legalább valamennyire hűvösebbnek kell lennie. Az nem mentség, hogy nemrégiben rakták a hűtőbe, hiszen ha közben felmelegedett a tejfölös doboz, az azt jelenti, hogy hosszabb ideig nem tették a helyére a hűtőbe, szakszerűbben fogalmazva akadozott a hűtési lánc, vagy éppen megszakadt. A boltosnak is ellenőriznie kell egyébként, hogy a szállító hogyan adja át a hűtésre ítélt élelmiszerféleségeket. Árulkodó jel továbbá, ha a például vaj megpuhult a hűtőben. Ott nem nagyon megy a hűtés.

A fagyasztóban kerülni kell a jégkristályos csomagolást. A mirelit zacskóban a darabos, vagy darabolt zöldség, burgonya összeragadhat, ha megszakad a hűtési lánc, például sokáig nem rakták a fagyasztóba, ott állt az eladótérben, majd hirtelenjében mégis bepakolták, vagy éppen rossz volt a fagyasztó, olvadozni kezdett. Egybe is fagyott az egész. Visszafagyasztani otthon is tilos, a hűtési lánc pedig hazáig tart, tehát otthon sem szerencsés hagyni olvadni a mirelit árut, ha nem főzzük, sütjük meg azonnal. Egyébként pedig otthon is ügyelni kell a helyes tárolásra, ami hűtőben volt a boltban, azt otthon is oda kell tenni. És nem árt a hűtőszekrény hőmérséklet szabályzójára figyelni, azért van.

Az élelmiszerek többségén feltüntetik, hogy hűvös helyen kell tárolni, ami általában 25 fokos felső határt jelent. Ha nagy a meleg a boltban is, vagy a napon felejtették áruátvétel közben, az ha maradandó károsodást nem is, de némi mellékízt okozhat. A puha csokoládé sem szerencsés választás.

Gyakran látni, hogy a zöldség-, gyümölcsféleségeket vízpermettel frissítik a boltban, a raktárban, hogy ne száradjon, fonnyadjon olyan gyorsan. Azért a friss az jobb, amit még nem kell locsolgatni.

És a szokásosnál jobban kell figyelni a fogyaszthatósági, minőségmegőrzési határidőkre.

A különféle vegyiáruk sem szeretik a hőséget. A kozmetikumok közül például a rúzs is ilyen.

Hazafelé igyekezni kell, akár autóval, akár gyalog mentünk bevásárolni. Autóban élelmiszert hagyni nem igazi választás.

És azért például ruhát sem könnyű ilyenkor mindig vásárolni, hiszen a próbafülkében akár fel is forrósodhat a levegő. De hát egy próbát megér, ha nem izzad a kedves vásárló.

Ja igen, minderre a boltosnak is ügyelnie kell.

(blokkk.com, 2018. július 28.)

 

A nyári akció és a gyenge forint háborúja

A vásárló nem hagyja magát. A nyár meglepetése: akciókkal fogytak a televíziók a foci vb előtt. És júniusban nem volt feltűnő nyoma a forintgyengülésnek az árcédulákon. A döntő az alapanyagok, termelői árak nemzetközi mozgása. 

Az euró-forint árfolyam már április vége felé gyanúsan kezdett mozogni, óvatosan kúszott a 312-313 forintos szint környékére.  Május 14-én átlépte a 315 forintos határt, utána is folyamatosan gyengült. Június 11-én következett a 320 forint, 21-től pedig a 325 forint környéke. Az MNB napi jegyzése szerint július 2-án volt a leggyengébb a forint, 330 forintos árfolyamával, ezt követően visszaerősödött a 320-325 forintos sávba. Mindez úgy történt, hogy 2018 korábbi hónapjaiban, és 2014-17 között az éves átlagot nézve 310 forint körül szóródott az euró-forint árfolyama.

Az eddigi árfolyammozgás forintban számolva egy vastag tízessel drágította az eurót, egyébként 3% körüli gyengülést jelent. Az import fogyasztási cikkek, a gyártáshoz szükséges alapanyagok, gépek ennyivel drágulhatnak, ami persze felfelé nyomhatja az inflációt. De a júniusi inflációs adatokban ennek szinte alig van nyoma. És a vásárló, aki mindig a legolcsóbb beszerzési lehetőséget keresi, a boltok között pedig verseny van, nincsenek is "egyenárak", sohasem hagyja magát. Ezért nem is lehet egy az egyben drágítani, sakkozni kell a beszerzésben és az árcédulák között is a boltosoknak.

A forint gyengülési hulláma éppen arra a nagyon kényes időszakra esett, amikor a boltosok készülődnek és a legbátrabbak bele is vágnak a nagy nyári leárazásba. És mivel a nagy nyári leárazások elsősorban a ruházati cikkekre, őket követően pedig a nyári sportszerekre, játékokra és a szinte örökké akciózó műszaki termékekre terjednek ki, a forint gyengülése alaposan megtornáztatta a kereskedőket, hiszen a hagyományos akciós termékek döntő része import. Ezért pedig valahol valakinek valamilyen devizában kell elszámolnia.

Júniusi árcédula mustra

Kérdés persze, hogy a gyenge forint beszerzést drágító hatása mikor látszik a bolti árcédulákon. Nos, a beszerzésekről korábban döntenek a boltosok, a szerződéseket előbb kötik, de a megvásárolt árucikkek kifizetése csak később következik. Az árfolyamkockázat lehetőségét pedig figyelembe veszik az üzleti tárgyalásokon, a gyengébb forint árát pedig valahol valaki megfizeti, a legvégén pedig, ha sikerül felszámolni, a vásárló állja a számlát.

Most a legfontosabb kérdés pedig az, hogy mi látszik ebből a júniusi inflációs adatokban. Itt persze nem az előző évhez kell viszonyítani a boltos árak változását, hiszen abban több ok is szerepet játszhat, például a termelői árak változása, főleg az élelmiszereknél, hanem azt célszerű mustrálni, vajon a júniusi árak a májusihoz képest hogyan módosultak.

Az előbbiek nyomán a boltos világ és a vásárló számára az árfolyamhatások viszonylatában a legfontosabb, hogy 2018 júniusában májushoz képest 0,3% volt a drágulás. Ez látszatra nem sok, de itt a tizedeknek is súlya van, a vásárlónak pedig minden fillér számít. Az élelmiszerek, élvezeti cikkek áremelkedése 0,1% volt májusban az előző hónaphoz képest, de nem ez a nyári leárazások terepe.

Ruházat: nincs nyom

A legnagyobb akciós ruházati cikkeknél májushoz képest júniusban 0,2%-kal csökkent az átlagos árszint. Ezen belül persze volt némi mozgolódás az átlag körül, például a férfi lábbelik ára 0,6%-kal emelkedett, de ezzel szemben a női felsőruházat 0,5%-kal csökkent.

És ami nagyon fontos, hogy a korábbi években ennél - persze tizedekben számolva - rosszabb volt a helyzet, hiszen 2017-ben júniusában májushoz képest semmit sem változott a ruházati termékek átlagos árszintje. Sőt, 2014-ig visszatekintve 2018 májusa volt a legjobb hónap ebben a viszonylatban, mivel a korábbi években "ekkora" árszint csökkenés - 0,2% - nem volt (legfeljebb 0,1%).

Tartós fogyasztási cikkek, sportszer, játék: semmi, de a tv akciósan ment

A tartós fogyasztási cikkeknél sem rosszabb a helyzet, mivel 2018 júniusában 0,1%-kal csökkent az árszint májushoz képest, ami hasonló a korábbi évek mozgásához (ezen az áruterületen volt ugyan 0,2%-os árszint csökkenés is régebben, de volt olyan esztendő is, amikor nem változott, tehát 2018 összességében nem volt rosszabb a korábbi átlagnál).

Klíma, új autó, kerékpár, ezek drágultak júniusban a legjobban májushoz képest. A klíma sok magyarázatot nem igényel, nyilván a vásárlók nagy nyári hőségre számítottak, ilyenkor megrohanják a klímásokat. A jármű árfolyamérzékeny, kicentizett az ára. A kerékpárnak pedig szezonja van, ilyenkor azért felfelé mozoghat az ár. Majd ősszel olcsóbb lesz. Az áremelkedés azonban ezekben a termékkörökben is visszafogottabbnak tűnik, hiszen 0,4-0,5% volt (ami azért nem semmi, hiszen egy 5 milliós autónál 250 ezer forint, egy 25 ezer forintos kerékpárnál pedig egy ezres).

És akkor tessék megkapaszkodni, foci vb ide, foci vb oda, a televíziók árszintje csökkent a tartós cikkek körében a legnagyobb mértékben, 2,9%-kal 2018 júniusában májushoz képest. Úgy tűnik, a foci vb tv vásárlási lázát alaposan felnyomhatták az akciók, hiszen júniusban már rúgták a bőrt Oroszországban. És a korábbi években ugyan folyamatos volt a televíziók árszintjének a csúszása lefelé, de régebben  júniusban ekkorát azért nem csökkentek az árak.

A sportszer-, játék árak is estek júniusban májushoz képest, nem is kicsit, 3,3%-kal. Ez is rekord, bár 2014 júniusában hasonló kép rajzolódott ki, 3,1%-os árszint csúszással.

A KSH adatai szerint egyébként a júniusi infláció 3,1% volt, de ez az egy évvel korábbi árakhoz mért változás. Az első félévi árindex 2,3% volt, a júniusi éves viszonylatú drágulásban pedig az üzemanyagok és a dohányáruk áremelkedése volt a ludas a KSH értékelése szerint. Az MNB éves inflációs célja 3%.

Mit tehet a boltos a nagy akciózásért

Akció nélkül nem bolt a bolt, még ha kicsi is. Így megindult a nagy ársakkozás.

Elsősorban a beszállítóval alkudozik a boltos, neki se mindegy, miként fogy a portékája. Keres más beszállítót is, hátha az olcsóbban szállít.

Megpróbálja szűkíteni az akciós termékek körét, persze csak óvatosan. Az akciós tábla mérete nem változhat, de a vásárló jó ha tudja, az "-ig", az "akár" szócskák súlya növekedhet a jövőben.

Később is indítható az akció, de ez a versenytársak ütemezésétől és a tipikus nyári holmik esetében az időjárástól is függ.

És az sem közömbös a boltosnak, hogy a magyar vásárlónak kevésbé éri meg külföldre rándulni pusztán bevásárolni, a külföldiek számára viszont jobban megéri a magyar boltban vásárolni. Még szerencse, hogy a nagy turistaszezon indulásakor gyengült ekkorát a forint.

A készletkisöprés egyébként futhatna ugyanúgy, mint régen, hiszen azokat a portékákat, amelyek nem mennek, korábban vette és fizette ki a boltos. De hát az akcióban lemond a bevétel egy részéről és be is kell szereznie az új árut, így még erre is ügyelnie kell, jobban, mint máskor.

Egy biztos, többet kell számolgatni, hegyezni a ceruzát a boltban. Nem könnyű feladvány a nyári akciózás sem.

Banán, kávé

És ami nagyon fontos, akciózástól függetlenül. A boltos legnagyobb költsége a beszerzési ár, ami a teljes bevételének átlagosan 75%-a (a teljes boltos árukört, élelmiszereket, iparcikkeket együtt nézve). Ez a döntő az árakban, az élelmiszerek esetében az alapanyagok világpiaci ármozgása. Ehhez képest csekély a súlya egy 3%-os árfolyam gyengülésnek. Persze, itt is minden fillér számít.

(blokkk.com, 2018. július 10.)

 

Hidegben vásárolni? Jaj, csak azt ne!

Lefagynak a vásárlók és a vásárlások is. Menjél csak szépen, fiacskám, te, de kesztyűt vigyél! A kisbolt közel van, a téli holmik leárazása csúszik, a jégeralsó jól fogy.

Hidegben nem szívesen mozdul ki a vásárló, de ha már igen, kétszer is meggondolja, hol és mit vegyen. És ki is menjen akkor most? Autóval a közelbe menni nem érdemes, mert át sem melegszik a motor. Gyalogolni? A kisbolt közel van, de ott sokat, nagybevásárolni nehezebb. Buszon, villamoson cipekedni, hát, az sem olyan kényelmes, főleg, ha a fagy miatt lassabban jön, vagy nem is, mert ő is lefagyott.

A téli időjárás is szerepet játszik abban, hogy a január és a február a családi költekezés mércéjét nézve az év leggyengébb időszaka, ekkor fogy a legkevesebb nyugta a boltokban (ahol adnak, persze). És ha nagyon hideg van, akkor nem csak a naptár kurtítja a havi vásárlás mérlegét, hanem a fagy is. Most lesz belőle néhány nap, érdemes is egy-két dologra odafigyelni.

A vásárlás nem marad el, csak más lesz: ritkább és kevesebb

A háziasszonyok tudják a mikéntjét, ezért amit lehetett, már előre megvették. Most megpróbálják kihúzni, ameddig lehet, ahol pedig nem okoz gondot, ott elhalasztják a vásárlást. De hát így is akad bőven, amiért le kell szaladni a boltba. De melyikbe is? Bármelyiket is választjuk, ha már gyalog megyünk, nem árt a kesztyű, mert valamivel könnyebb a cipekedés hazafelé.

Kézenfekvő, hogy a sarki fűszeres van a legközelebb, így ezekben a fagyos napokban valamelyest megugrik a forgalmuk a szokásoshoz képest. A hagyományos zöldséges boltoké is, mert a piacon ugyanolyan hideg van, mint az utcán. És a friss zöldség, gyümölcs nem szereti a fagyot, ezért az árusoknak egyébként nagyon vigyázniuk kell a tárolásra, előtte a szállításra, ugyanígy már a nagybanin is alaposan szét kell nézni, nehogy eleve fagyott árut szerezzenek be.

A boltosoknak alaposan körül kell nézniük a saját házuk tájékán, mit felejtettek a szabadban. És az sem szerencsés, ha már a boltba szállításkor megfagy az eladásra szánt, fagyra érzékeny portéka.

Ők nagyon nem szeretik a fagyos időjárást, de a rúzs sem

Enni kell, tehát az élelmiszerek vásárlására, ha le is faragják a bevásárlólistát a háziasszonyok, azért a fagyos időben is időt kell szakítani. De nem mindegy, hogy mennyit, mert ha elhúzódik, sokáig marad az ennivaló a bevásárlószatyorban, vagy éppen a kocsi csomagtartójában a szabadban, az károsíthatja is az élelmiszert. Egyszerűbben szólva megfagy és már nem ehető, nem ízletes, hiába olvad ki később. Gondoljunk csak a fagyott burgonya sötétlilás foltjaira.

Különösen érzékeny a friss zöldség, gyümölcs, főleg, ha nyersen akarjuk megenni, így például az alma, banán, saláta, kínai kel, paradicsom, vagy éppen a burgonya. A tejtermékek is kényesek a fagyra, így maga a tej is, de a fagyasztott tejföl, joghurt, tojás sem tartozik felengedés után az ízletesen fogyasztható élelmiszerek csoportjába. A friss áruk java része nem kedveli a fagyot. De például a csokoládé sem. 

Érthető ezek után, hogy a hosszabban eltartható élelmiszerek jobban fogynak a hideg időjárás közepette. A fagyos időjárásban az élelmiszerek víztartalmára nem árt odafigyelni, így például a párizsi könnyebben megfagyhat.

A fagyási sérülések egyébként egyes esetekben látszanak is, az elszíneződés és az állományváltozás nyomán, tehát nem árt szemfülesnek lenni, ha valami gyanús, nem érdemes a kosárba tenni.

A különféle vegyiáruk, kozmetikumok, például a rúzs érzékenyek a fagyra. Nyilván rövidebb fagyos időt kibírnak, de a hosszabb hideg már ártalmas is lehet.

Hideg van, egy kis melegedő nem árt, de a sörre, borra vigyázni kell

Nehezebben mozdul ki a család a hidegben, több a tévézés, vagy éppen a netezés otthon. És ilyenkor jobban fogy az alkohol is, hiszen vannak, akik úgy vélekednek, nem árt egy kis eféle melegedő. Főleg kimozdulás előtt, vagy után. Ennek valós egészségügyi hatása persze nem egészen így van, de hát a vásárlók hiedelme sok bástyát és söröskorsót ledöntött már, elég a nyári kánikula megugró sörfogyasztására gondolni.

Egy magas alkoholtartalmú italt általában nem is tud megfagyasztani a hideg, tehát attól nem kell félni, hogy hazafelé menet baj érné. A 40% körüli alkoholtartalom már csak nagyon alacsony hőmérsékleten fagy meg, annyi szerencsére nem lesz (valahol mínusz 60°C-nál hűvösebben). Hát igen, ilyen a vodka, vagy a pálinka. 

A sör azonban a maga egyszámjegyű százalékéval, vagy a bor például 12-15%-os alkoholtartalommal viszont már le tud fagyni, ráadásul a fagy szétrepesztheti az üveget is. Ezekből óvatosan a bevásárlásnál.

Téli ruha: csúszik a leárazás, de a hősugárzó még fogy

A fagyos időben, bármit is mutat a naptár, a ruhaboltban jobban fogy a meleg holmi, például a jégeralsó is. Ez viszont azt is jelenti, hogy a téli holmik szokásos év eleji, jó néhány boltosnál februárra tervezett, vagy még akkor is tartó leárazása csúszik egy keveset, hadd fogyjon a régi áron. De az a boltos, aki már belevágott a téli holmik leárazásába, kisebb engedményt, vagy szűkebb termékkört kínál, hiszen ilyenkor is keresik a vásárlók a meleg holmit.             

Sok magyarázatot nem igényel, hogy a fűtéskiegészítő holmik, hősugárzók, villanymelegítők, vagy éppen a meleg takarók jobban fogynak. Az ablakpárna is kelendőbb. És akad olyan is, aki utolsó pillanatban most szigeteli le az ajtó-, ablakrést, a barkácsáruházban vett szigetelőcsíkokkal.

Az építőanyagok persze nem fogynak lázas ütemben. 

És van, akinek most adja meg magát az autóaksija, ezeket is megrostálja a hideg. De a fagyálló hűtőfolyadék, vagy szélvédő, vagy a jégoldó is jobban fogy.

A műszaki cikk vásárlásnál arra érdemes ügyelni, hogy hazaérve nem szerencsés azonnal bekapcsolni, érdemes várni vele egy órácskát.

(blokkk.com, 2018. február 25.)

 

Ezért száguldok a boltba január elején

Sok az ok, amiért érdemes január elején elmenni a boltba. Három legyet is lehet ütni egy csapásra. Akciós szabályok: nagyon figyelj oda!

Ünnepek után is lehet tolongás a boltban, persze ez már kisebb, mint a karácsonyi bevásárlóroham. A január és a február az év két legkisebb forgalmú hónapja, ekkor költjük a legkevesebbet a boltban. De azért vásárolunk, hiszen a mindennapok dolgait meg kell venni, ráadásul azért akad más is. 2017 januárjában 700 milliárd forintot hagytak a vásárlók a boltokban, februárban valamelyest kevesebbet, de rövidebb is a hónap 3 nappal, a kereskedelemben ez is számít. A 2017-es decemberi költekezés 1.050-1.060 milliárd forint körülire becsülhető, de hát akkor rekordnyit költöttünk az ünnepekre. Majd hasonló lesz a húsvéti megugrás is  a boltos költekezésben például.

Amiért száguldok a boltba

- Megindult a nagy leárazási hullám. Bár egyes boltok már a karácsonyt követő napokban, még a múlt évben belevágtak a vásárlócsalogató leárazásba, az igazi nagy akciók januárban indulnak. Ki kell söpörni a fölös készletet és be kell csalogatni a vásárlót.

- Karácsony előtt félretetettem egy pár cuki csizmát, most megnézem, hátha szerencsém lesz és leárazták, akkor viszont meg is veszem.

- Csökkent az áfája a halnak és a - szaknyelven - sertés vágási mellékterméknek (például a köröm és láb csülök nélkül), valamint a sertés belsőségnek (például nyelv, máj, velő), mindkettőnél 27%-ról 5%-ra. Ez azt jelenti, hogy a december végi bolti árnak 17%-kal kell csökkennie január első napjaiban, az induláskor (később több dolog is befolyásolhatja az árakat, a döntő a termelői árak mozgása, így volt ez a többi élelmiszer áfacsökkentésekor és utána). Természetesen az egyes élelmiszerboltokban korábban is eltértek ezeknek az élelmiszerféleségeknek az árai, így az összehasonlítást ugyanabban a boltban célszerű végezni. Később persze  lesznek átfogó áradatok is arról, miként startolt a kisebb áfakulcs. Így azért már egyre terebélyesebb az 5%os áfa kulcsos kör az élelmiszereknél (2016-tól indult a darabolt sertés, 2017-től a baromfi, friss tej, tojás). Hát most jöhet a hal és a sertés köröm, vagy éppen sertésmáj mustra.

- Érdemes lehet egyébként megkísérelni három legyet ütni egy csapásra: a vásárlás előtt beülni egy vendéglőbe, ott most ugyanis a helyben készült ételek és alkoholmentes italok áfája 18%-ról úgyszintén 5%-ra csökkent. Közben pedig előkapni az okostelefont és körülnézni a neten, mi hol olcsóbb, ami eleve jó bolt, mivel az internet áfája is csökkent, pontosan olyan mértékben, mint a vendéglátásban, 18%-ról 5%-ra. És utána jöhetnek az akciók.

- El lehet sütni a karácsonyra kapott ajándékutalványokat, ráadásul egy jó kis akciót megcsípve, jól is lehet vele járni, nem is kicsit.

- Maradt még érvényes vásárlási kuponom, most izgulhatok, hogy más kedvezménnyel összevonható-e, amit régebben kaptam.

- Lemaradtam egy kicsit a csere-berével, de azért néhány napig még érdemes kísérletezni január elején, ha - az íratlan főszabályok szerint - megvan a nyugta és sértetlen az ajándék.

- Ez az év is jól kezdődik: elromlott, nem indul, nem működik, nem kapcsol be. Jöhet a jótállás, de minden termékre létezik szavatosság is, két esztendő (ha a vásárlás pillanatában már hibás volt a termék, kivéve a minőségmegőrzési, fogyaszthatósági határidővel rendelkező cikkeket).

- Maradt még Erzsébet utalványom, minek tartogassam. Ráadásul a nagyi megkért, ha élelmiszert vásárolok, fizessek már az övével, ő ugyanis nem költ többet egy ezresnél, így beválthatom neki, bespájzolni meg nem szeret, mert nem tudja előre, másnap váratlanul mire kellhet hirtelenjében pénz. A nagypapa utalványa egyszerűbb eset, mert ő csak sört venne belőle, olcsót persze, viszont szépen beosztja, hogy sokáig kitartson, havonta egy ezres a keret (mert a boltos utalványból nem tud visszaadni). És szereti mielőbb, hónap elején letudni a beszerzést, nehogy a nagyi később kitaláljon valami mást a sör helyett. Hónap elején mindig könnyebb a nagypapa helyzete sörügyben.

- Intézem az elállást, mivel a weben rendelt ajándék késve, csak a két ünnep között érkezett, de hát ugye nekem kell visszajuttatnom a portékát a feladó webáruháznak. Hát most a változatosság kedvéért a postán állok sorba, a csomagfeladók között.

- Meg kell néznem Béla bácsi kisboltját a sarkon, mi lesz az új nyitvatartása, mivel az éjszakai alkalmazottját, a Kareszt már nem tudja fizetni (kisboltnak nagy az új minimálbér). Ez nagy baj, mert késő este ezek után nem lesz olyan, hogy csak leugrok a sarki boltba gyufáért, miközben a krimóba is beugrok egy sört legurítani a haverokkal meccs után. Bár amilyen meccsek nálunk vannak, lehet, hogy nem is baj, a Kareszt meg nem kell sajnálni, válogathat az álláshirdetések között.

- Beszaladok a cipészhez a két hónapja leadott talpalni valóért (a javítási díjat persze előre kellett fizetni), remélem, kinyit, és kész is lesz, ha nem, irány a cipőbolt.

- Szilveszterkor majdnem teljesen elfogyott a wc-papír és a papírzsebkendő is, így ezzel kellene kezdenem a boltozást, sőt, ezeket külön haza is kell gyorsan vinnem, így kétszer is rohanhatok boltba.

- Ha már boltba megyek, veszek féláron két doboz szaloncukrot jövő karácsonyra, persze a minőségmegőrzési időt megnézem, eláll-e addig: inkább álljon nálam féláron, mint a boltos raktárában egész áron, ráadásul jobb befektetés, mint bankba tenni a pénzem, főleg, ha egy év múlva még drágább is lesz a szaloncukor.

- Ha pedig autóval megyek bevásárolni, nem kell lóhalálában előre megvennem a pályamatricát, lesz rá egy órám a sztrádára hajtás után.

És a jó hír: a gyerek kapott ugyan két egyforma mesekönyvet karácsonyra, de hát összefirkálta mind a kettőt, így viszont legalább ezzel nem kell vesződnöm.

Helyette viszont - ha már úgyis annyit kell rohangálnom -, megnézem, hogy a Lidl-nek átpasszolt CBA-s boltok nyitva vannak-e még, hátha ott is lesz valamilyen extra búcsúakció.

És eközben más pénztárca táncoltató akciók

Akció akció hátán, már január első napjaiban, gondolnánk. De azért vannak áruházak, akik azzal számolnak, hogy a vásárlók január legelején még a sebeiket és a pénztárcájukat nyalogatják, így visszafogottabbnak tűnnek a vártnál, de azért akció nélkül nincs akciós újság. A blokkk.com csak a legfeltűnőbb vásárlócsalogató reklámokat vizslatja.

Várná a vásárló a halreklámokat, hiszen csökkent az áfája, de nem minden élelmiszeráruház kezdte el nyomatni rögtön január elején, hogy leviszi az árát. A sertésmájról, meg egyebekről nem is beszélve. Több áruház honlapján pedig ott villognak még a karácsonyi, újévi reklámok is, melyek persze már kifutottak, de azért még foglalják a helyet és gyorsabb továbblapozásra is biztatnak (vagy némi sajnálkozásra, ha korábban lemaradtunk volna valamiről).

Némi szemezgetés.

Az Aldi január első munkanapján indította masszázshenger akcióját, bizonyára tudja, hogy az ünnepek után minden mennyiségben kell a pihenés. De két nap múlva lesz majd olcsóbb inhalátor is. A szokásos akciós ritmusa nem változott, így várni kell egy kicsit az újabb leárazásokra.

Az Auchan megcélozta az Erzsébet utalványokat január elejétől, feltehetően elsősorban a december végén jutalmazott nyugdíjas tábort, hiszen ötezer forint utalványköltésért cserébe ad egy 500 forintos kupont. Ezt február végéig lehet levásárolni, hiába, itt is tudják, év elején nehezebb megtáncoltatni a pénztárcákat. Az Auchan egyébként egyes autópálya matricák árait is levásárlásra kínálja már régebben, de hát áruházai zömében autós bevásárló központok.

A Lidl is kivárja a szokásos január 4-i akciós fordulónapját, de tudja, minden forint számít ilyenkor, ezért a 200 forintos akciójával indítja az évet és az első akciós újságját, ami azt jelenti, hogy többfélét pontosan 200 forintért ad. Ezzel a régi százforintos és az one euro market közé lavírozott. De azért ad valamit január első munkanapján is olcsóbban, egy kis földimogyoró féleséget.

A Pennynél a Fradi meccsekre nyerhető jegyek akciója tűnt némi felületes szemlélődés után az egyik legfrissebb reklámnak, a január 2-i kora reggeli órákban, olyannyira, hogy a meccseket is felsorolták. Megy persze a kuponos akciója is, itt elég 2.500 forintért vásárolni egy ötszáz forintos kuponért, de szigorú a beváltás ritmusa, és beváltáskor már 3.500 forintot kell legalább elkölteni.

A Spar január 1-től indította új Supershop pontgyűjtő akcióját, bár az év első napján a boltok zárva voltak (legfeljebb regisztrálni lehetett ezen a napon a honlapon, de pontot gyűjteni például csak néhány benzinkutas shoppos boltban). Egyébként az akciós újságja a haláfával indítja az évet, de van első oldalas akciós fagyasztott zöldborsó reklámja is.

A Tesco lakástakarításra buzdít első oldalán, bizonyára sejt valamit a szilveszteri bulik utáni állapotokról. De az akciós toalettpapír is előre furakodott nála.

A MediaMarkt jelenleg az első reklámhelyen a kiállítási és utolsó darabokat nyomja olcsóbban. Az Euronics készletkisöprés címén akciózik. Az Extreme Digitalnál figyelni kell az akció lejártára, napokban kell számolni.

A legnagyobb akciós hullám a ruházati boltokban indult, már a két ünnep között (és akadt, aki karácsony előtt is bedobott egy leárazást). Van mire figyelni, itt is.

Mire figyelj az akciózásnál

Elsősorban az árra. Él az a szabály, ha egy terméket - véletlenül - többféle áron hirdet a boltos, például más az ár az akciós újságban és a polcon, a vásárló pedig ezt észreveszi, akkor a legkisebbet kell csak kifizetnie. A nyugtát is érdemes figyelni, vajon az akciós árat számolta-e a gép (hát igen, az év első napjaiban előfordulhatnak informatikai ütközések is).

A reklámokban az "akár", "-ig" szócskákra sem árt odafigyelni azért, mert ebben a körben ez nagyon is gyakori. Tehát messziről tűnhet úgy is, hogy minden akárhány százalékkal olcsóbb, közben nem, de az már kisebb betűkkel íródott ki, és a nagy rohanásban már nem biztos, hogy odanézünk. És a különböző kuponfeltételekre sem árt odafigyelni, mikor, milyen feltételekkel vásárolhatók le.

A boltos kikötheti, hogy egy termék megvásárlásakor csak egy kedvezményt vesz figyelembe, de itt is belép az örök szabály: a vásárlót mindenről előre kell tájékoztatni, nem a pénztárnál, vagy távozás után kell kiderülnie egyes játékszabályoknak.

És az akciós termékekre ugyanúgy igazak a szavatossági, jótállási szabályok, mint egyébként (kivéve, ha a leárazás oka egy hiba, amiről persze előre kell tudnia a vásárlónak és majd eldönti, hogy kell-e neki a karcos, vagy hiányos valami, viszont az előre jelzett hiba miatt már nem reklamálhat később).

(blokkk.com, 2018. január 2.)

 

Forróság a boltban: hűtővel a bevásárlótáskában? Fogy a fagyi

A meleg a boltosokat is megtépázza. Bolt helyett inkább strand. Csúcsjáraton a hűtők is. Sok élelmiszert hűvösben kell tárolni. Vagy kellene. Fagyi, ásványvíz: nagyon megy.

Rántotta hazafelé a tűző napon? Majdnem. Az már szerencsére szinte unalomig ismert, hogy az élelmiszerek tárolási hőmérséklete döntő fontosságú az ennivalók minőségének őrzésében, főleg ilyen hőségben, mint ami a július, augusztus fordulójának tájékán beköszöntött. Dőlnek a hőségrekordok, de a boltosok, vendéglősök és a vásárlók is nehezebben bírják tartani a szokásos tempót.

Bolt helyett inkább strand

A fagyos téli időjáráshoz hasonlóan a nyári forróság is eltéríti a szokásos rendjüktől a vásárlókat. Persze rekordszinteken fogynak a nyári holmik, a fürdőruhák, naptejek, ásványvizek, üdítők, sörök, gumimatracok, a klímák, ventilátorok és a hűtőgépek is, melyek egyébként ilyenkor szebb számban fel is adják a szolgálatot, főleg a korosabbak. Mesterember nem igen akad, aki gyorsan megjavítaná, tehát irány a bolt (ott meg eladó nincs elég).

Mindez azonban azt is jelenti, hogy a hőségben más nemigen fogy. A vásárló csak annyit vásárol, amennyi feltétlenül kell, a többit halogatja. Elsétálgat persze a hűtött plázákban, de utána nem szívesen cipekedik feleslegesen. Napközben bizony nem kevés forgalomvisszaesésről panaszkodik sok boltos. A vásárlók főleg reggel és este vásárolnak, közben pedig előnyben részesítik a légkondis boltokat, persze, kicsiből is akad ilyen több. De hát majd jön a júliusi és az augusztusi mérleg, abból derül ki pontosan, mennyit is jelent ez a forróság a vásárlók mérlegében.

Fagyi, ásványvíz: nagyon megy

 Az MTI tudósítása szerint a hőhullám miatt ezekben a napokban soha nem látott mennyiség fogy ásványvizekből. Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója az MTI megkeresésére elmondta, hogy a CBA-üzletek jelentős részében akár négyszer annyi ásványvizet is vesznek a fogyasztók, mint egy átlagos nyári napon, de az áruházlánc minden boltjában minimum megduplázódott a forgalom Kiemelte, vannak gyártók, amelyek nem tudják a megrendelt mennyiségű ásványvizet a megrendelt időre leszállítani, ilyet korábban nem tapasztaltak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy jelentős készleteik vannak, ezért a szállítások csúszását a vásárlók nem érzékelik majd, nem lesznek ellátási nehézségek. A CBA tapasztalatai szerint jégkrémekből 70 százalékkal fogy több a rendkívüli hőségben egy átlagos nyári nap forgalmához képest. A szénsavas üdítőknél 35 százalékos az emelkedés, a söröknél pedig 40 százalékos, ezek iránt a termékek iránt legnagyobb a kereslet.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. tájékoztatása szerint a nyári hónapokban átlagosan 60 százalékkal vesznek több ásványvizet a vásárlók, mint szeptember és május között. Az üzletlánc tapasztalatai szerint ezen a nyáron több víz fogy, eddig 16 százalékos a növekedés a tavalyi nyárhoz képest. A hőség miatt naponta csaknem 50 százalékkal nőtt az ásványvíz értékesítése a Spar üzleteiben egy átlagos nyári naphoz viszonyítva. A jégkrémek szezonja májustól augusztus végéig tart, erre az időszakra összpontosul a forgalom 75-90 százaléka. Az időjárás jelentősen befolyásolja az eladási számokat, extrém hőségben akár 20-30 százalékkal is megnőhet a forgalom egy kevésbé meleg naphoz képest. Nyáron sörökből és ciderekből 20-30 százalékkal értékesít többet a Spar a téli időszakhoz képest.

A Tesco-Globál Áruházak Zrt. arról tájékoztatott, hogy a nyári hónapokban átlagosan 15 százalékkal több ásványvíz fogy a Tesco áruházakban, mint az év többi részében, a jégkrémes pultok forgalma pedig tízszeresére nő. Az áruházlánc tapasztalatai szerint a szénsavmentes ásványvíz sokkal népszerűbb, mint a szénsavas, emellett egyre többen keresik az ízesített ásványvizeket is. A jégkrémek között a legkedveltebb íz a csokoládé, a vanília és az eper, a vásárlók leginkább a családi kiszerelést veszik, a pálcikás jégkrémek forgalma viszont visszaesett az utóbbi években. A Tesco áruházaiban a sörök forgalma a hőségben 25 százalékkal emelkedik egy átlagos nyári naphoz képest. Idén nagyon népszerűek az alkoholmentes radlerek, és általában jellemző a söröknél, hogy a vevők egyre jobban keresik a minőségibb termékeket.

Az Auchan Magyarország Kft. áruházaiban a jégkrémek forgalma öt-hatszorosára nő egy-egy kiemelkedően forró napon, napi sörforgalmuk átlagosan harmadával növekszik, ásványvízforgalmuk pedig akár duplájára is emelkedhet egy átlagos hőmérsékletű naphoz képest. Az áruházlánc szerint a hőségben a pálcikás és tölcséres jégkrémek, valamint az ízesített sörök különösen kedveltek, a fagylaltok között a csokis, mogyorós, vaníliás, brownie-s és erdei gyümölcsös termékek a legnépszerűbbek, zárult az MTI körképe.

Élelmiszervásárlás: hűteni, de nagyon és mindig

A gyártók, szállítók, boltos tudják, hogy a hűtési láncot mindig is tartani kell, tehát ami fagyasztást, hűtést igényel, azt folyamatosan hidegen is kell tartani, az előírt hőmérsékleteken. A hűtési lánc úgy lett kialakítva, hogy azt a néhány perces pakolászást is kibírja a hűtésre, vagy fagyasztásra ítélt élelmiszer, amíg kipakolják a szállító járműből, vagy a boltban a raktárból a polcra rakják. És persze folyamatosan ellenőrizni kell a hűtési hőmérsékletet.

Jó, de mi van utána, amikor a vásárló telepakolja a kosarát.

A vásárlónak eleve szemfülesnek kell lennie (a fogyasztóvédők szakzsargonával: tudatosnak). A minőségmegőrzési, fogyaszthatósági határidőket jobban kell figyelni, hiszen ha kevesebb fogy a boltban, könnyen becsúszhat egy lejáratközeli, vagy éppen egy azon már túlhaladott vétel. Gyanús lehet a hűtő körüli, vagy a hűtőpolcok alján terjeszkedő víztócsa, vagy éppen a zacskóban összeragadt mirelitáru.

A NÉBIH a napokban - helyesen persze - felhívta a figyelmet arra, hogy a vásárlók ne hagyjanak kisgyereket, vagy állatot a szabadon, tűző napsütésben parkoló autókban. Hát, élelmiszert sem szerencsés ilyen melegben két bevásárlás közben, vagy vásárlás után az autóban hagyni hosszabb ideig. A legcélszerűbb mielőbb hazavinni. De ha már felengedett a fagyasztott élelmiszer, jobb megfőzni, megsütni, mint visszafagyasztani. Így egy hosszabb út esetében nem az elejére, hanem a végére célszerű ütemezni a bevásárlást. A boltban kapható hűtőszatyrok csak árnyalatnyi gyógyírt jelentenek a minőségmegőrzésben.

Kevesebb figyelmet fordítanak a vásárlók arra, hogy az élelmiszerek jelentős részénél, amelyeket egyébként nem kell hűtve árusítani, a gyártó a csomagoláson feltünteti, milyen hőmérsékleten őrzi meg minőségét a kínált étek. Az élelmiszerek minősége egyébként hosszabb, vagy rövidebb idő alatt, de folyamatosan gyengül, ezért is fontos a tárolási hőmérséklet. A gyártók számára előírás ennek feltüntetése, ha az szükséges.

A friss gyümölcs és zöldség is jól tárolható hűtőszekrényben, amellyel megnyújtható az eltarthatóságuk, de többek között kivétel a banán, az ananász, vagy például a hagyma és burgonya, mert esetükben  célszerűbb a  hűvösebb helyen tárolás (az ideális 8-10 °C lenne, ami persze sok lakásban a hűtőn kívül elképzelhetetlen ilyen nyári forróságban). Tehát a forróság sokat ront az élelmiszerek eltarthatóságán. 

Egy külföldi kutatás szerint egyébként a hűtőszekrény hőmérsékletének helyes beállítására (0-5°C között) nagyon sok háztartásban nem fordítanak kellő figyelmet, pedig a megfelelő hőmérsékleten tárolt élelmiszerek tovább őrzik frissességüket.  A brit felmérés szerint a háztartási hűtőszekrények  légterének közel 70%-a az elvárt hőmérséklet feletti, emiatt a bennük tárolt élelmiszerek gyorsabban megromlanak.

De nem csak hűtő számít. A csomagolt élelmiszerek, például konzervek felbontást követően a helyes tárolás növelheti az eltarthatósági időt. A felbontás után erre nagyon kell figyelni, különben ki lehet majd dobni az ehetetlenné vált elemózsiát.

Egyébként, ha már süt, főz valaki ebben a forróságban, az elkészített ételeket sem szabad huzamosabb ideig szobahőmérsékleten tárolni, két-három óra után a langyos hőmérséklete már veszélyes lehet. A melegebb szobahőmérséklet még inkább. A biztonságot növeli a szakértők szerint, ha elfogyasztása előtt a tárolt ételeket alaposan felhevítik.

És hogy ami a boltban nincs ugyan a hűtőben, ott is ügyelni kell a vásárlást követően otthon a tárolási hőmérsékletre: 

(blokkk.com, 2017. augusztus 3., frissítve: MTI, 2017. augusztus 4.)

 

Ez várt a boltban január elején

Olcsóbb a baromfi, a tojás, a friss tej, az éttermi szolgáltatás és az internet, de nem sokáig. A cigiárat az adóhatóság közli, jön majd a bespájzolás. Indul a tizenháromszoros webáruház bírság. Több helyen lesz online kassza. Megszűnt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Január eleje a változások ideje, lesz belőle a boltokban is. A legfontosabb újesztendei átalakulások a következők.

Áfa: ma olcsóbb, holnap már nem biztos

A baromfi és a tojás 17%-kal olcsóbb, mint múlt év végén, a 27%-ról 5%-ra csökkenő áfakulcs nyomán. A piaci verseny nem tűri a lazsálást, ha árat lehet csökkenteni, hiszen a vásárló, ha nem találja meg a beígért áresést a boltban, továbbáll. A magyar baromfipiacot alaposan megtépázta a baromfi influenza, az export egy része beragadt, így nem fér hozzá kétség, hogy olcsóbb árak várják a vásárlókat a boltban. Később persze, ha a baromfiinfluenza enyhül, a felvásárlási ár minden bizonnyal majd emelkedik, ami fel fogja nyomni a baromfi bolti árát is.

A tojás árak már a húsvéti ünnepek táján meglódulhatnak, ez az elmúlt években is így történt. A vásárló persze még így is jól jár, hiszen áfakulcs csökkentés hiányában még magasabb árral találkozna a boltban.

A friss tej ára 11%-kal kisebb, mint néhány nappal ezelőtt. A kisebb áresés oka, hogy a tejtermékek áfája csak 18% volt 2016-ban. A bolti ár azonban könnyen emelkedhet a következő hónapokban, hiszen az alapanyag nyers tej mezőgazdasági felvásárlási ára már emelkedett az elmúlt hónapokban, így a bolti ár is. A tejtermelők nyerstej piaca még mindig veszteséges, folytatódhat az áremelkedés, amiben a nemzetközi ármozgás a döntő, ez pedig később a boltban a friss tej árcédulákon is látszani fog.

Az éttermi áfa 27%-ról 18%-ra csökken, így itt 7%-os árcsökkenést kell keresni. A munkahelyi étkeztetés kiesett az áfakulcs csökkentésből, de a többi vendéglátóhely áfája sem csökken minden esetben. A legfontosabb feltétel, hogy az étel, ital (persze, csak az alkoholmentes) helyben készüljön, felszolgálják, a vendég asztal mellett, széken ülve helyben meg is egye, igya. Az önkiszolgáló étterem is belefért a sorba, de le kell ülni és helyben fogyasztani. Elvitel, házhozszállítás esetében, valamint felszolgálás, asztal, szék hiányában nincs áfacsökkentés, így a pecsenyesütő, lángossütő, büfé árai nem változnak.

A napok múlásával azonban az áfakulcs csökkenés győzelmi mámora elszállhat, hiszen a minimálbér emelés és a  munkaerőhiány bérnyomási kényszere megcsapolhatja az adókulcs esés nyereségét, persze nem csak a boltban, hanem a termelőknél és az élelmiszer feldolgozóknál, vendéglősöknél egyaránt.

Cigaretta: jön a bespájzolás

A dohánytermékek árát az adóhatóság határozza meg és teszi közzé honlapján. Változtatni legfeljebb hetente kétszer lehet, hétfő és csütörtök az új árak belépésének lehetséges időpontjai. Igen ám, de az új árakat a megelőző munkanapon 12 órakor - ez hétfői árváltozás esetében előtte pénteket, csütörtöki árváltozás esetében előtte szerdát jelent -  közzé kell tennie az adóhatóságnak a honlapján. Így a szemfüles vásárlóknak lesz idejük bespájzolniuk áremelés előtt, ami a benzinkutakon már kialakult rend. A cigaretták esetében persze sokkal ritkább lesz az árváltozás, de lesz, mivel a magyar dohánytermék adó még mindig kisebbek az uniós előírásnál, amit meg kell emelni.

Fontos változás az is, hogy az adójegyet zárjegy váltja április elsejétől, az árakat pedig ezeken már nem tüntetheti fel a gyártó, a készleten lévő adójegyek azonban még kifuthatnak. A fogyasztói árat persze a trafikosnak fel kell tüntetnie a dohányboltban.

Több helyen adnak majd nyugtát online kasszával

Nem kell meglepődni, ha a kedvenc szolgáltató a korábbi némi-nemű feledékenységét leküzdve nyugtát ad majd. Ennek oka, hogy a boltok, vendéglátóhelyek és a szálláshelyek után több szolgáltató is köteles lesz online pénztárgépet használni, aminek egyenes következménye lesz a szorgosabb nyugtaadás.

Online kassza adja a nyugtát a gépjárműjavítónál, a gépjárműalkatrész boltban, a motorkerékpár- és alkatrész kereskedőnél, javítónál, a pénzváltónál, a plasztikai sebésznél, a testedzőnél (a konditeremben), a tánctermi, diszkó szolgáltatónál, a ruha-, textil tisztítóban, a fizikai közérzetet javító szolgáltatónál (szauna, szolárium, masszázs szalon) és a személyszállító taxiban.

Tizenháromszoros a webáruház bírság

A fogyasztóvédelmi törvény hatalmas szigort vezetett be a webáruházaknál. Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások esetében az ismételten megállapított jogsértése esetén a bírság összege 200 ezer forinttól indul. A fogyasztóvédelmi bírság alsó határa egyébként jelenleg is 15 ezer forint, ez emelkedett kizárólag a webáruházak esetében a tizenháromszorosára.

Ennek a szigorításnak egyébként semmi köze a karácsonyi ajándékvásárlások késedelmeihez, mivel a döntést már jóval korábban előkészítették. Az ok a kis webáruházak adminisztrációs hibáinak valóban túlzott aránya (2015-ben az ellenőrzött webáruházak 88%-a hibázott a vásárlók tájékoztatásában), az viszont más kérdés, hogy a bírsághatár emelése nélkül is lehetett volna szigorítani, több és nagyobb bírságot kiszabni, hiszen a hivatkozott esztendőben mindössze három webáruházat bírságolt meg az adóhatóság, tehát súlyos hiba alig volt.

Erzsébet utalvány

A 2016-ban kibocsájtott Erzsébet utalványok 2017. végéig felhasználhatók. 2017-ben ugyanakkor előreláthatóan kevesebb utalványt fognak majd adni a munkáltatók, hiszen egyrészt megszűnt a kedvezményes adózás, másrészt a minimálbérek emelése alaposan kifacsarja a cégek munkaerő költségvetését.

Ne keresd: megszűnt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Panaszkodni természetesen lehet továbbra is. Az NFH általános jogutódja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a másodfokú ügyekben pedig országos illetékességgel a Pest Megyei Kormányhivatal jár el.

Panaszügyeikkel a fogyasztók már nem fordulhatnak a fővárosi, megyei kormányhivatalokhoz. A kormányhivatalokat a járási hivatalok váltják, így 197 járásban jelenik meg fogyasztóvédelmi elsőfokú hatósági feladatkör, a fogyasztók panaszaikkal elsősorban a területileg illetékes járási hivatalokhoz fordulhatnak.

Az előbbiek alapján 197 járási hivatalhoz fordulhat a fogyasztó a panaszával, ha nem a békéltető testületeket választja.

Élelmiszerbiztonság: nagyobb rendet tart a NÉBIH, a kolbász és a kenyér pedig ízletesebb lesz

A NÉBIH, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal marad, de nagyobb szigort ígér. Az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalok első fokon hozott döntései esetében másodfokon a megyei kormányhivatal jár el.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai a húsfélék és a pékáruk esetében sokat szigorodtak, már a tavalyi esztendőben, de az élelmiszeripari cégek egy év türelmi időt kaptak az átállásra. Elsősorban a meghatározó - az ízt is adó - alapanyagokra vonatkozó követelmények szigorodtak, megemelve ezek minimális tartalmát. Változott az is, hogy most már a nyers sonka, parasztsonka, parasztlapocka, angolszalonna sótartalma legfeljebb hat százalékot érhet el. A sótartalmat júliustól további egy százalékkal kell csökkenteni, a főtt sonkák esetében legfeljebb 3,5% lehet a megengedett arány.

A pékáruk esetében a hasonló szabályok már decemberben életbe léptek, de itt is van türelmi idő az átállásra, fél év.

(blokkk.com, 2017. január 2.)

 

A leárazásnak lelke van, szeretjük is érte nagyon!

A karácsony nem csak költekezésben, de leárazásban is gazdag, nyerünk is vele néhány sovány milliárd forintot.

Úgy tűnik, 2014 karácsonya jó bolt volt a kereskedőknek, legalábbis többüknek. Ez azonban kevés. Bármilyen jó is az üzletmenet, verseny is van, még több bevétel is kellene, így leárazás, a vásárlócsalogatás legkíméletlenebb eszköze mindig volt, van és lesz is. Legalábbis a közeljövőben biztosan. De mi értelme van lemondani a vélt (hiszen az áru még nem kelt el) bevétel egy részéről? Nos, semmi másról nincs szó, mint egy olyan reklám bevetéséről, mely a vásárló legérzékenyebb pontját bökdösi, a pénztárcáját.

Reklám nélkül egyébként nincs bolt, amióta kereskedés létezik a földkerekségen. Az áru kipakolása is a reklám része, még ha tankönyv nem is létezett akkor, amikor már ügyeltek arra, hogy a legegyszerűbb módón felhívják a figyelmet a kínált áruféleségre. Az áru helyének a polcon értéke is van, ma ezt úgy hívják, hogy polcpénz. Mindig is a legfeltűnőbb helyre helyezték a kereskedők azt, amit leginkább el szerettek volna adni, nyilván jó áron, legyen szó a piacon a földre terített ponyváról, a szatócsbolt pultjáról, vagy a hipermarket polcrengetegéről. Számtalan eszköze él a reklámnak, közülük a király a leárazás.

A piacolás létezése óta velejárója az alku, amire persze ma is van lehetőség, ha nem is túl sok helyen. A leárazás meghirdetésével a kereskedő kínál alkut a vásárlónak, elébe menvén a válogatásban.

A karácsonyi időszak nem csak a költekezésben, hanem a leárazásban, kiárusításban (az elterjedtebb, de szerintünk nem túl szimpatikus kifejezéssel, az akciózásban) is a leggazdagabb időszaka az évnek. Az első hullám a Black Friday, a fekete péntek, az Egyesült Államokból átgyűrűző szokás (ott a hálaadás napját, november negyedik csütörtökét követő péntek a kitüntetett nap). Az amerikai (mellettük elsősorban a kanadai és az angol) kereskedők alapos munkát végeznek ezen a napon, mivel jókora leárazással csinálnak reklámot maguknak, gyakran 70-80-90 százaléknyi árengedményekkel. Az áruházakban ilyenkor a szó szoros értelmében háborús állapotok uralkodnak, a vásárlók tömeges ostroma nyomán. A magyar kereskedők éppen hogy csak csipegetnek ebből a fajta reklámból, kevesebben és kisebb engedményekkel hirdetve magukat.

A karácsonyi leárazások második hulláma a december 24-ét megelőző néhány napra esik. A kereskedő már látja, hol tart üzletmenete, így sokan próbálkoznak lendíteni azon akár az utolsó órákban is. A leárazásnak két célja van, egyrészt becsalogatni a vásárlót, hadd nőjön így is a bevétel, ha meg közben mást is vesz, mint ami olcsóbb lett hirtelenjében, az csak haszon, másrészt ki lehet söpörni a fölös készletet. Több kereskedő a legegyszerűbb módon készletkisöprésnek is nevezi kiárusítását. Ez velejárója a kereskedésnek, hiszen nem lehet előre darabra pontosan megmondani, miből mennyi fogy, készlet pedig kell, különben nem megy be a vásárló az üzletbe. Így mindenütt a világon az áruházak időnként kisöprik a fölös készletet, mivel mással, mint egy jó kis leárazással.

A két ünnep közötti néhány napon jöhet a leárazás harmadik hulláma. Rá lehet dobni a bevételre egy csipetnyit, amúgy is jön a vásárló csereberélni, meg reklamálni, a fölös meg hadd fogyjon.

Az év legkisebb forgalmú időszaka az eleje, nem véletlenül, hiszen karácsony táján alaposan kiköltekezett, aki tehette, a boltosnak meg van bőven fölös készlete, így kézenfekvő, hogy a december belenyúlik az őt követő januárba, legalábbis a leárazásokat tekintve, ami így már a negyedik hullám. Fel lehet dobni némileg vele az év elejét, ha a hideg, vagy a hóvihar meg nem tépázza időnként a vásárlók vásárlási kedvét.

A vásárló persze rafinált, nevezhetjük tudatosnak is, így már jó előre várja a leárazást. Az akcióvadászok előre kinézik, mit szeretnének olcsóbban majd megszerezni, pénzt is tesznek rá félre, utána pedig megveszik azt, amit éppen kapnak, hiszen könnyen lehet, hogy a kinézett holmi elfogyott. Hiába, kockázat nélkül nincs üzlet.

De vajon mennyit is keres a vásárló a leárazásokon? Ezt megbecsülni is nehéz, hiszen semmiféle szabály nincs arra, hogy a kereskedő mit, mikor és milyen mértékben árazzon le, így összesítés sem készül róla. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból azonban némi halvány következtetés levonható. A kiindulópont, hogy elsősorban műszaki cikkekből, lakásfelszerelési termékekből, ruházati féleségekből a leggyakoribb és legszembetűnőbb a leárazás, de végül is kevés áruház van, ahol legkésőbb január elején ne hirdetnének valamit olcsóbban. A leárazások kirakatban, reklámújságokban hirdetett mértéke önmagában, messziről szemlélve megtévesztő, hiszen nem mindent adnak 50, 60, 70, vagy éppen 80 százalék kedvezménnyel, mivel vagy egy-egy meghatározott termékhez kötik a leárazást, vagy ott díszeleg - persze csak apró betűkkel - az "akár", vagy "-ig" szócska. Találni természetesen olyan árusítóhelyet is, ahol egységesen minden olcsóbb, de hát legfeljebb csak néhány napig.

Nos, a KSH adatai között először a fogyasztói árváltozást célszerű megvizsgálni, azt nézve, hogy az egyes januári hónapokban a megelőző decemberihez képest hogyan változnak az árak (igaz, ez egy átlagos árszint, de hát végül ez sejtethet valamit, amiben az is benne van, aminek nem változik az ára, meg természetesen sok más egyéb ok is). Az eredmény azt mutatja, hogy az elmúlt öt évben a januári hónapokban a ruházati termékeknél 3-4%-kal csökkent az átlagos árszint, a különböző tartós fogyasztási cikkeknél viszont lényegében nem változott, itt a mozgás legfeljebb néhány tized százalék ide, vagy oda (fel, vagy le). Ez arra enged következtetni, hogy a karácsonyt követő januári leárazások súlya a ruházati termékeknél van olyan nagy, ami már lefelé húzza az árszintet, a különféle iparcikkeknél viszont ez már nem figyelhető meg. Jó, jöhet egy következő lépés, mekkorák is a januári forgalmak ezekből a termékcsoportokból. A ruházati cikkek forgalma a KSH adatai szerint 26-28 milliárd forint, a bútor, műszaki, számítástechnikai cikkek értékesítése pedig 100 milliárd forint körül mozgott az elmúlt évek januárjaiban.

A KSH rideg számaiból az következik, hogy a sok leárazást hirdető tábla nyomán összességében legfeljebb néhány milliárd forintot lehet megtakarítani a karácsonyt követő leárazásokban. Összességében. Természetesen az a vásárló, aki akcióvadászként januárban csak leárazott ruházati terméket, vagy iparcikket vásárol, az jól jár, de fogy azért más is. A többiek a teljes árat fizetik. Egy képzelt példával megvilágítva, ha egy ruházati üzlet minden termékét 50% engedménnyel kínálja december utolsó napjaiban, de előtte nem, vagy csak alig adott árengedményt, ott a decemberi átlagos árszint nem 50%-kal, hanem annál jóval kisebb mértékben csökkent (a nehézségeket fokozva a pontos számításról el kellene mondani, hogy az akciós és nem akciós forgalmakat súlyozni is kellene ilyenkor, de ezt most ünnepek táján hagyjuk).

A tények közé tartozik, hogy árengedményből megélni nem lehet, hiszen az engedményes körben ugrik az úgynevezett árrés legalább egy része, de számos esetben több is (ugyebár, nem kereskedőknek szólva, az árrés az eladási ár és a beszerzési ár különbsége, a forgalmi adót nem nézve, és ebből a különbségből kell a kereskedőnek minden saját költségét fedeznie, például az üzlethelyiség bérleti díját, az alkalmazottak fizetését, a fűtést, hűtést, világítást, ráadásul az átlagos árrés 20-30% körül mozog, van persze kisebb is, nagyobb is).

Sokat nyom a latban az időjárás, bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre, télen is, nyáron is, hiszen a leárazás nem csak a karácsonyhoz kötődik. A hideg januárban jobban fogynak a téli holmik, de nehezebben mozdul ki a vásárló, főleg ha havazik, vagy nagyon fagy. Az éppen esedékes adóváltozások is alaposabb méricskélésre késztetik az áruházakat, de ugyanígy az esetleges devizaárfolyam változások, melyek a külföldről származó termékek árát téríthetik el valamilyen irányban, vagy éppen a vásárlók költekezési kereteit befolyásoló más tényezők, ilyen lehet az üzemanyagár módosulása, de minden más, ami pénzt hoz, vagy visz. A kereskedőnek nem csak azt kell néznie, hogy mindenáron kisöpörje a fölös készletét, hanem ügyelnie kell a többi remélt bevételre is, így nem egyszerű eldönteni a leárazás mértékét.

Kevesebb elkölteni való pénz esetében jobban meg kell mozgatni a vásárló fantáziáját, nagyobb leárazás kell, máskülönben kevesebb is elég. Hiába, a leárazásnak is van lelke, csak ki kell ismerni.

(blokkk.com, 2014. december 29.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.