kirakat₪láz

Tömjük az állampapírt magunkba

Elképesztőt mentek az állampapírok 2019-ben az MNB friss statisztikái szerint. 

2019 december végére több mint 8.000 milliárd forintot tartott a magyar lakosság állampapírokban, egy év alatt tízszer nagyobbat nőtt az állomány, mint a többi értékpapírnál összesen, írja a Portfolio. A befektetési alapok a jól teljesítő piacoknak köszönhetően megmenekültek, és úgy tűnik, újra erőre kaptak az ingatlanalapok is.

Mindent vertek az állampapírok

Tízszer annyival nőtt tavaly az állampapírok állománya a háztartások körében, mint a többi értékpapír-kategóriának összesen.  Egy év leforgása alatt a háztartási állampapír-állomány 2.268 milliárddal több mint 8.000 milliárd forintra nőtt. Ehhez képest eltörpült a részvények közel 130 milliárdos, vagy a befektetési alapok ennél is kevesebb, 88 milliárdos állománybővülése.

A részvények és befektetési alapok háztartási állománya annak ellenére tudott nőni, hogy a havi nettó tranzakciós adatok alapján a részvényekbe mindössze 50 milliárdnyi friss tőke áramlott, befektetési alapokból pedig 360 milliárd távozott egy év alatt. Egyértelmű tehát, hogy a vagyonbővülés mögött nem megnövekedett lakossági kereslet, hanem a jó piaci hozamok állnak, tavaly elképesztőt mentek a piacok, ez pedig az említett két kategóriának is jól jött.

A befektetési alapokban kezelt 3.914 milliárd forintnyi háztartási vagyonból több mint ezermilliárdot tesznek ki a vegyes alapok, ez az egyetlen kategória jelenleg, amely ezermilliárd feletti vagyonnal bír. Érdekes módon az ingatlanalapokban kezelt lakossági vagyon is nőni kezdett év vége felé, annak ellenére, hogy a májusi szigorítás óta folyamatosan csökkent a bennük kezelt vagyon. December végére 950 milliárdot tartottak ingatlanalapokban a magyarok.

A lakossági állampapírokon belül folyamatosan csökken az egyéb piaci szereplők kezében lévő állomány: az ÁKK számai szerint december végén 9.220 milliárd forint volt lakossági állampapírokban, ha ezt összevetjük az MNB statisztikájával, akkor 1.172 milliárd forint van egyéb piaci szereplők kezében. Ez az összeg 2018 óta folyamatosan csökken, akkor közel 2.000 milliárd körül volt a különbség. Az, hogy folyamatosan tisztul a lakossági állampapírpiac, annak köszönhető, hogy az ÁKK az utóbbi időben rendszeresen tart visszavásárlási aukciókat intézményi ügyfelektől.

A cégek is szorgosan kötvényeznek

Decemberre pörgette fel igazán a Növekedési Kötvényprogram (NKP) a vállalati kötvények piacát, az MNB friss statisztikái szerint a nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott értékpapírok állománya december végén közel 750 milliárd forintot tett ki, ami a kötvénykibocsátások indulása előtti (augusztus végéhez képest) időszakhoz képest több mint 300 milliárdos állománybővülés.

Az értékpapír statisztika másik táblázata azt mutatja, hogy az egyéb szektorok kötvényei  (ebben egyéb pénzügyi vállalatok és helyi önkormányzatok kötvényei is benne vannak, de elhanyagolhatóak) kinek a tulajdonában voltak.

A lenti ábra jól mutatja, hogy augusztus óta az MNB-n és a bankokon kívül más piaci szereplők vállalati és egyéb kötvényállománya is megugrott:

az MNB-nél közel 177 milliárd forint,
a bankoknál közel 172 milliárd,
az alapkezelőknél közel 166 milliárd, míg
a biztosítóknál és nyugdíjpénztáraknál 34 milliárd forint volt december végén.

Az is látszik, hogy más befektetők, például külföldi tulajdonosok állománya a vizsgált időszakban alig nőtt, tehát a fenti szereplők állománynövekedése vitte a piacot.

(Portfolio, 2020. február 8.)

 

Többet tettünk állampapírba 2019-ben

1.558 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapírok állománya.

A lakossági állampapírok állománya 2019-ben 1.558 milliárd forinttal emelkedett, 2019 végén meghaladta a 9.074 milliárd forintot, a negyedik negyedévben 281,5 milliárd forint volt a növekedés – írja a Világgazdaság az Államadósság Kezelő Központ Zrt. közleménye nyomán.

A közlemény szerint 2019 kiemelkedő eseménye volt az állampapír-piacon a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) dematerializált és nyomdai változatának a bevezetése. Előbbi 2019 júliusától, utóbbi novembertől vásárolható. Együttes értékesítési volumenük megközelítette a 3.239 milliárd forintot, ami az év során a minimális visszaváltásokat is figyelembe véve 3.196 milliárd forintos nettó értékesítést jelentett.

Az utolsó negyedév állománynövekedése 1.072 milliárd forintot tett ki.

A Babakötvény állománya az utolsó negyedévben 9 milliárd forinttal, egy év alatt pedig 24,9 milliárddal emelkedett, 2019. végén a teljes állománya 79,7 milliárd forint volt.

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) állománya 2019 negyedik negyedévében 214,3 milliárd forinttal csökkent. Az ÁKK szerint a nagymértékű állománycsökkenése mögött – a lakossági visszaváltáson és lejáratokon túl – a bankok számláiról megvalósult 194 milliárd forint értékű visszavásárlás és mintegy 40 milliárd forint mennyiségben egyéb, nem lakossági befektető birtokából lejáró összeg áll.

2019 december végén a PMÁP teljes állománya 2.518,3 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 2.576,1 milliárd forint.

A egyéves Magyar Állampapír állománya 2019 végére 2.518,3 milliárd forintra zsugorodott az egy évvel korábbi 3.169,8 milliárdról, az utolsó negyedévben 393,5 milliárdot tett ki az állomány csökkenése. A deviza állampapírokkal, valamint a paletta egyszerűsítése miatt már nem forgalmazott, de még le nem járt forint értékpapírokkal együtt együtt 2019 végén 9.227,4 milliárd forintot tett ki a lakossági állampapírok állománya.

(Világgazdaság, 2020. január 24.)

 

Mit vesz Varga? Bélyeget? Á, dehogy

Már 2.800 milliárd forintnyi Szuperállampapírt értékesítettek. A postán is az orrod alá tolják.

A júniusban indult Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) értékesített állománya a legfrissebb adatok szerint 2.845 milliárd volt, írja az origo az MTI nyomán. A Magyar Postán kapható nyomdai változat 25 napja vásárolható, de abból már több mint 26 milliárd forint értékben vásároltak - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Budapesten, a Bajcsy-Zsilinszky úti 5-ös számú postán tartott sajtótájékoztatóján 2019. november 28-án.  

A Magyar Postán kapható nyomdai változat 25 napja vásárolható, abból már több mint 26 milliárd forint értékben kelt el - mondta a tárcavezető a MÁP+ papíralapú változatának megvásárlását követően. Hozzátette: ez hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig vásárolható meg. 

A miniszter ismertetése szerint a MÁP+ ötéves futamidejű papír népszerűségének hátterében több tényező áll. Rendkívül kedvező feltételekkel került kibocsájtásra: a legmagasabb hozamot kínálja, kamatadómentes, egyszerű, átlátható, a féléves kamathozamok bármelyike után, bármelyik periódusban visszaváltható. Emellett könnyen elérhető: bankfiókokban, kincstári fiókokban, postahivatalokban és újdonságként digitális formátumokban is megvásárolható. A kamatozása alapján pedig rövid és hosszú távon is a legkedvezőbb állampapírok közé tartozik jelenleg - jegyezte meg.

Varga Mihály hozzátette, hogy a keresetek és a bérek növekedése az adók csökkentésével együtt a családok számára már nemcsak a fogyasztást, hanem a megtakarítást is lehetővé teszi. A bizalom töretlen, a magyar családok bíznak ebben a megtakarítási formában, és bíznak a magyar államban. A gazdaságpolitika az elmúlt hónapokban, években kiérdemelte ezt, és joggal fordulnak e felé bizalommal a magyar családok - fogalmazott a miniszter. 

Az új állampapír bevezetésétől a kormány reméli, hogy az állampapírokon keresztül a magyar államadósság finanszírozása sokkal stabilabb lábakra tud állni. Az a helyzet, amelyet 2010-ben az ország örökölt, hogy a magyar államadósság háromnegyed része külföldiek kezében volt, ez teljesen megfordult. Mostanra már háromnegyed részben a hazai szereplők finanszírozzák a magyar államadósságot - fejtette ki Varga Mihály.

A kormány törekszik arra, hogy az államadósság minél kisebb mértékű legyen - emelte ki. Az elmúlt években a bruttó hazai termék (GDP) 83 százalékáról 68 százalékra mérséklődött az államadósság aránya, a következő években ezt tovább kívánják csökkenteni. Célul tűzték ki a lakossági állampapír megduplázását, amelynek állománya tavaly 5.700 milliárd forint volt, ezt 11 ezer milliárd forintra emelnék - mondta. 

Kitért arra is, hogy Baranya megyében kiemelkedően magas az állampapírt vásárlók aránya, azt követi Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye, Budapest és Csongrád megye. 

A kincstáron keresztül 700 milliárd forint felett vásároltak az elmúlt öt hónapban, ez az értékesítés több mint 25 százalékát tette ki. Az átlagos vásárló 5,8 millió forint értékben vett állampapírt - ismertette Varga Mihály.

(Origo, 2019. november 28., fotó: MTI/BALOGH ZOLTÁN)

 

Jó pénzért boldogan adjuk a pénzünket

Elképesztő számok: 8.500 milliárdnál tartanak a lakossági állampapírok.

Közel 8.500 milliárd forint - ennyi volt forintos lakossági állampapírokban július végén a Pénzügyminisztérium friss tájékoztatója szerint, írja a Portfolio. Egy hónap alatt tehát több mint 426 milliárddal nőtt az állomány, ez elsősorban a MÁP+ kimagasló értékesítésének köszönhető, de valamennyi pénzt az inflációkövető állampapír is bevonzott.

Július végén a forintos lakossági állampapírok állománya megközelítette a 8.500 milliárd forintot, ami 426 milliárddal több a június végi adatnál, 2018 december végéhez pedig közel ezermilliárd forintos állománybővülésről beszélhetünk - ez derült ki a Pénzügyminisztérium friss, az államháztartás központi alrendszerének helyzetéről szóló tájékoztatójából.

Miután az ÁKK az utóbbi időszakban áttért a negyedéves adatközlésre, érdekes látni, hogyan alakul a lakossági állampapírok havi állományváltozása, főleg most, hogy bejött a képbe a szuperállampapírnak becézett MÁP+ is. 

Elképesztő számok: 8500 milliárdnál tartanak a lakossági állampapírok

Az adatokból jól látszik, hogy csak a MÁP+ állománya júliusban 534 milliárd forinttal nőtt, ez nagyjából a teljes júliusi jegyzésnek felel meg. A szuperállampapír mellett a nagyobb kategóriák közül egyedül az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír tudott még pénzt gyűjteni múlt hónapban, közel 53 milliárd forintot.

A legnagyobb állománycsökkenés a Kétéves Magyar Állampapírnál következett be egy hónap alatt több mint 91 milliárdos mínusszal. Ezt a Féléves Magyar Állampapír követte közel 47 milliárdos csökkenéssel, de az Egyéves és Bónusz Magyar Állampapír állománya is csökkent. 

Elképesztő számok: 8500 milliárdnál tartanak a lakossági állampapírok

A lakossági állampapírok állományának ilyen mértékű bővülése tehát egyértelműen a MÁP+ számlájára írható, amelyből heti szinten több mint 80 milliárdot jegyez le a lakosság június 3-i indulása óta: 

Elképesztő számok: 8500 milliárdnál tartanak a lakossági állampapírok

Az pedig szintén jól látszik, hogy a lakossági állampapírokba beáramló friss pénzek nem az otthon tartott készpénzből kerülnek elő, hanem más befektetések esnek "áldozatául" a felpörgött keresletnek.

(Portfolio, 2019. augusztus 24.)

 

Maradt a párnacihában a pénz

Nőtt a készpénzállomány, nem abból vettél állampapír pluszt. 

Némileg mérséklődött 2019 júniusában a bankrendszer gyorsan készpénzzé tehető állománya, a forgalomban lévő forintbankjegyek mennyisége azonban tovább gyarapodott, írja a Magyar Nemzet. A június 3-tól jegyezhető Magyar Állampapír Plusz egy hónap alatt több mint 1.100 milliárd forintra duzzadt állománya tehát nem a párnacihából előrántott készpénznek köszönhető. A jegyzések során jelentős szerep jutott a rosszabbul kamatozó állampapírok visszaváltásából származó összegeknek.

Júniusban mérséklődött a bankrendszer forintlikviditása, vagyis csökkent a szektor gyorsan készpénzzé tehető állománya – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiadott, a 2019. júniusi előzetes adatok alapján készült statisztikai mérlegében. Ez a folyamat főként az egynapos hitelintézeti betétek mérséklődésében tükröződik, amelyek esetében minimális kamat mellett, ám a számla vezetéséhez kapcsolódó kiadásokkal és a húszezer forint feletti tranzakciónál az illeték vállalásával – azaz ráfizetéssel – tartották az ügyfelek a hitelintézetekben a pénzüket. Ezzel párhuzamosan az egyéb betétek átlagállománya az egynaposok csökkenésénél kisebb mértékben növekedett.

A forgalomban lévő készpénz átlagállománya ugyanakkor tovább nőtt az esztendő első nyári hónapjában, ami arra utal, hogy továbbra sem hagynak fel a háztartások és a vállalkozások a párnacihába rejtett forintok gyűjtésével. Június végén megközelítőleg 6.213 milliárd forintnyi készpénzállományt regisztráltak a magyar gazdaságban, ami az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva 9,8 százalékos növekedést mutat. Az idei június folyamán, az MNB statisztikái szerint, 32,2 milliárd forinttal hízott a forgalomban lévő bankók mennyisége, annak ellenére, hogy ugyanebben a hónapban indult be a hazai lakosság rohama a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) jegyzéséért. Ebben a növekményben azonban a háztartások aránya – a részletes adatok híján egyelőre csak becsülhetően – a korábbi időszakok statisztikái alapján általában a teljes összeg nyolcvan százalékát teszi ki.

A június 3-tól jegyezhető MÁP+ szuperkötvény egy hónap alatt mintegy 1.100 milliárd forintra duzzadt állománya tehát nem a párnacihából előrántott készpénznek köszönhető. A jegyzések során jelentős szerep jutott a rosszabbul kamatozó állampapírok visszaváltásából származó összegeknek. Piaci becslések szerint a MÁP+ jegyzések esetében hozzávetőleg ugyanakkora rész származik befektetési alapokból, mint frissen beruházott forintokból, amelyek együtt a teljes állomány nagyjából egyötödét adják.

(Magyar Nemzet, 2019. július 12.)

 

Porsche szerelem száguldás: Magyar Állampapír Plusz

Magyar Állampapír Plusz néven június 3-tól jegyezhető az új lakossági állampapír.

Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) néven 2019. június 3-tól jegyezhető a legújabb, minden eddiginél kedvezőbb hozamot biztosító lakossági állampapír – jelentette be Varga Mihály.

A családok támogatásával a lakosság megtakarítási hajlandóságát ösztönzi az új konstrukció, amely rendkívül könnyen elérhető, rugalmas és adómentes – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A Magyar Állampapír Plusz után kifizetett kamat a magyar családok, a lakosság jövedelmét növeli és a hazai gazdaságot erősíti. Az új termék bevezetésével még kiegyensúlyozottabbá válik az államadósság finanszírozása is, hiszen a lakosság az állam szempontjából megbízható befektető. A belföldi finanszírozás növekvő arányát a hitelminősítők is kedvezően ítélik meg, ezt már a februári felminősítések alkalmával is kiemelten pozitív tényezőként vették figyelembe - emelte ki Varga Mihály.

A Magyar Állampapír Plusz kiemelkedő hozamot biztosít: fél év után 3,5, egy év után 4 százalék kamatot fizet, majd évente 50 bázisponttal növekszik a kamat, vagyis az ötödik év végén eléri a 6 százalékot – mondta Varga Mihály megemlítve, hogy egymillió forintos befektetés esetén öt év alatt 270 ezer forintos hozam írható jóvá, amely adómentes jövedelem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kamat teljes összege a családoknál, a lakosságnál marad, hiszen még személyi jövedelemadót sem kell utána fizetni – magyarázta a pénzügyminiszter.

A MÁP Plusz jegyzése nagyon egyszerű lesz, csupán egyetlen számla szükséges hozzá, lehetőség nyílik online-jegyzésre, és elérhető lesz a Magyar Államkincstár és a Magyar Posta kirendeltségein, a lakástakarék-hálózaton keresztül, valamint várhatóan a kereskedelmi bankok fiókjaiban is.

(kormany.hu, 2019. május 24.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.