kirakatles₪plázarítus

Csak megtanultunk online bankolni

Ezer bankfiók tűnt el öt év alatt. És híznak szépen a bankok. Persze, mert odavisszük a pénzünket és tőlük kérünk kölcsön.

Duzzad a magyarországi bankoknál a hitelállomány és nőnek a bevételek, írja a Napi.hu. A profit rekordközelben jár, a fiókok száma viszont az öt évvel ezelőttinek a kétharmadára esett vissza.

Jókora profittal zárták a 2019-es első félévet a hazai bankok. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint az első hat hónapban összesen 322 milliárd forintnyi nettó eredményt értek el, ami minimális mértékben ugyan elmarad a 2018-as rekordtól, de minden fontos mutató biztatóan alakult. A fiókok száma viszont tovább csökkent, már a 2 ezret sem éri el: egészen pontosan 1.981 egység volt június végén, amelyben pénzügyi szolgáltatást nyújtottak.

2018 végén még 2.235, de még márciusban is több mint 2 ezer fiók üzemelt az országban, öt évvel ezelőtt pedig a 3 ezret is meghaladta a számuk. A dolgozói létszám viszont kis mértékben nőtt 2019-ben, június végén 39.822-en dolgoztak a hitelintézeti szektorban.

Profit az van sok

A nagybankoknál landolt a profit döntő része, összesen 297 milliárd forintnyi nettó nyereséget termeltek, ez 3,6 százalékkal több a 2018-asnál, a kis és közepes méretű hitelintézetek nyeresége viszont csökkent. Hogy a nagyoknak jól ment, az némileg meglepetés. Az OTP csoport szinten rekordnyereségről számolt be, és a hazai hitelintézeti operáció (OTP Core) féléves eredménye is javult 2018 óta.

A K&H-nál is csak az egyedi tételek nélkül számolt nettó nyereség haladta meg a tavalyi első félévit, az MKB-nál pedig bizonyos tételek elszámolása miatt feleződött meg a profit. Igaz, voltak kivételek, az Erste például növekvő nyereségről számolt be.

Viszik a hitelt

A bankok nyereségének egyik fő forrása a kamateredmény, ami kiválóan alakult 2019-ben. Az első féléves kamateredmény a csökkenő marzsok dacára 617 milliárd forint lett, 10,4 százalékkal több a tavalyinál. A háttérben a fokozódó hitelezés áll, a lakosság és a vállalatok is nettó hitelfelvevők voltak. A háztartások 242 milliárd, a cégek 657 milliárd forinttal vettek fel több hitelt, mint amennyit visszafizettek.

A következő hónapok pedig még erősebbek lehetnek. A lakossági hitelezés rekordot döntött júliusban, jól fogytak a személyi hitelek, emellett az államilag támogatott babaváró hitel is elindult, amely miatt a következő hónapokban újabb és újabb folyósítási csúcsokra lehet számítani. A privátbankoknál a Magyar Állampapír Plusz elindítása után felpörgött a lombardhitelezés. A vállalatok is keresik a hitelintézeti forrásokat, az MNB Növekedési Hitelprogramjának új fázisában, az NHP Fixben 135 milliárd forintnyi szerződést kötöttek az első félévben.

A következő félévben a szerződéses összeg jóval nagyobb lehet, hiszen a program januárban indult, és a cégeknél a hitelbírálat több hónapot is igénybe vehet. Van is mit folyósítani, hiszen a keretösszeg 1000 milliárd forint.

Jut a bankoknak

Bár a lakossági bankszámláknál a tranzakciós illetéket a 20 ezer forint alatti átutalásoknál januártól eltörölték, és a kedvezményt a bankok jó része át is engedte a fogyasztóknak, a jutalékbevételek ennek ellenére nem csökkentek. A tranzakciók száma és értéke ugyanis folyamatosan nő, ennek köszönhetően a szektor 361 milliárd forintnyi jutalékeredményt ért el, ami 9,3 százalékkal nagyobb a 2018-asnál.

A bankok működési célú bevétele 1.062 milliárd forint lett, ami 5 százalékkal haladja meg a tavalyit. A kiadások ennél nagyobb mértékben, 10,6 százalékkal nőttek 713 milliárdra. A kiadások megugrása nem meglepetés, hiszen nagyon komoly fejlesztéseket kellett 2019-ben a szektornak végrehajtania. Az egyik ezek közül az uniós PSD2 szabályozással kapcsolatos követelmények implementálása volt, de sok pénzbe kerülhetett az azonnali fizetéssel kapcsolatos fejlesztések megvalósítása is, még akkor is, ha végül a rendszer éles indítását jövő márciusra halasztotta a jegybank. Szintén költségekkel járhatott az új államilag támogatott termékek - például a babaváró hitel, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztése - bevezetése.

Így azután több a bankok pénze

A hitelintézetek hitelállománya 12 hónap alatt több mint 11 százalékkal nőtt, és elérte a 2.750 milliárd forintot. Ennek köszönhetően a mérlegfőösszege is 44.343 milliárd forintra hízott. A portfóliók minősége is jobb lett, a vállalati hitelek 5,3, a háztartási hitelek 8,3 százaléka számít nem teljesítőnek, a teljes nem teljesítő hitelállomány aránya pedig 5 százalék alatt van.

A tőkehelyzet is javult, a szektor saját tőkéje már megközelíti az 5 ezer milliárd forintot, a tőkemegfelelési mutató pedig 18,4 százalékosra nőtt.

(Napi.hu, 2019. szeptember 6.)

 

Jó pénzért boldogan adjuk a pénzünket

Elképesztő számok: 8.500 milliárdnál tartanak a lakossági állampapírok.

Közel 8.500 milliárd forint - ennyi volt forintos lakossági állampapírokban július végén a Pénzügyminisztérium friss tájékoztatója szerint, írja a Portfolio. Egy hónap alatt tehát több mint 426 milliárddal nőtt az állomány, ez elsősorban a MÁP+ kimagasló értékesítésének köszönhető, de valamennyi pénzt az inflációkövető állampapír is bevonzott.

Július végén a forintos lakossági állampapírok állománya megközelítette a 8.500 milliárd forintot, ami 426 milliárddal több a június végi adatnál, 2018 december végéhez pedig közel ezermilliárd forintos állománybővülésről beszélhetünk - ez derült ki a Pénzügyminisztérium friss, az államháztartás központi alrendszerének helyzetéről szóló tájékoztatójából.

Miután az ÁKK az utóbbi időszakban áttért a negyedéves adatközlésre, érdekes látni, hogyan alakul a lakossági állampapírok havi állományváltozása, főleg most, hogy bejött a képbe a szuperállampapírnak becézett MÁP+ is. 

Elképesztő számok: 8500 milliárdnál tartanak a lakossági állampapírok

Az adatokból jól látszik, hogy csak a MÁP+ állománya júliusban 534 milliárd forinttal nőtt, ez nagyjából a teljes júliusi jegyzésnek felel meg. A szuperállampapír mellett a nagyobb kategóriák közül egyedül az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír tudott még pénzt gyűjteni múlt hónapban, közel 53 milliárd forintot.

A legnagyobb állománycsökkenés a Kétéves Magyar Állampapírnál következett be egy hónap alatt több mint 91 milliárdos mínusszal. Ezt a Féléves Magyar Állampapír követte közel 47 milliárdos csökkenéssel, de az Egyéves és Bónusz Magyar Állampapír állománya is csökkent. 

Elképesztő számok: 8500 milliárdnál tartanak a lakossági állampapírok

A lakossági állampapírok állományának ilyen mértékű bővülése tehát egyértelműen a MÁP+ számlájára írható, amelyből heti szinten több mint 80 milliárdot jegyez le a lakosság június 3-i indulása óta: 

Elképesztő számok: 8500 milliárdnál tartanak a lakossági állampapírok

Az pedig szintén jól látszik, hogy a lakossági állampapírokba beáramló friss pénzek nem az otthon tartott készpénzből kerülnek elő, hanem más befektetések esnek "áldozatául" a felpörgött keresletnek.

(Portfolio, 2019. augusztus 24.)

 

Maradt a párnacihában a pénz

Nőtt a készpénzállomány, nem abból vettél állampapír pluszt. ₪₪₪ 

Némileg mérséklődött 2019 júniusában a bankrendszer gyorsan készpénzzé tehető állománya, a forgalomban lévő forintbankjegyek mennyisége azonban tovább gyarapodott, írja a Magyar Nemzet. A június 3-tól jegyezhető Magyar Állampapír Plusz egy hónap alatt több mint 1.100 milliárd forintra duzzadt állománya tehát nem a párnacihából előrántott készpénznek köszönhető. A jegyzések során jelentős szerep jutott a rosszabbul kamatozó állampapírok visszaváltásából származó összegeknek.

Júniusban mérséklődött a bankrendszer forintlikviditása, vagyis csökkent a szektor gyorsan készpénzzé tehető állománya – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiadott, a 2019. júniusi előzetes adatok alapján készült statisztikai mérlegében. Ez a folyamat főként az egynapos hitelintézeti betétek mérséklődésében tükröződik, amelyek esetében minimális kamat mellett, ám a számla vezetéséhez kapcsolódó kiadásokkal és a húszezer forint feletti tranzakciónál az illeték vállalásával – azaz ráfizetéssel – tartották az ügyfelek a hitelintézetekben a pénzüket. Ezzel párhuzamosan az egyéb betétek átlagállománya az egynaposok csökkenésénél kisebb mértékben növekedett.

A forgalomban lévő készpénz átlagállománya ugyanakkor tovább nőtt az esztendő első nyári hónapjában, ami arra utal, hogy továbbra sem hagynak fel a háztartások és a vállalkozások a párnacihába rejtett forintok gyűjtésével. Június végén megközelítőleg 6.213 milliárd forintnyi készpénzállományt regisztráltak a magyar gazdaságban, ami az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva 9,8 százalékos növekedést mutat. Az idei június folyamán, az MNB statisztikái szerint, 32,2 milliárd forinttal hízott a forgalomban lévő bankók mennyisége, annak ellenére, hogy ugyanebben a hónapban indult be a hazai lakosság rohama a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) jegyzéséért. Ebben a növekményben azonban a háztartások aránya – a részletes adatok híján egyelőre csak becsülhetően – a korábbi időszakok statisztikái alapján általában a teljes összeg nyolcvan százalékát teszi ki.

A június 3-tól jegyezhető MÁP+ szuperkötvény egy hónap alatt mintegy 1.100 milliárd forintra duzzadt állománya tehát nem a párnacihából előrántott készpénznek köszönhető. A jegyzések során jelentős szerep jutott a rosszabbul kamatozó állampapírok visszaváltásából származó összegeknek. Piaci becslések szerint a MÁP+ jegyzések esetében hozzávetőleg ugyanakkora rész származik befektetési alapokból, mint frissen beruházott forintokból, amelyek együtt a teljes állomány nagyjából egyötödét adják.

(Magyar Nemzet, 2019. július 12.)

 

Porsche szerelem száguldás: Magyar Állampapír Plusz

Magyar Állampapír Plusz néven június 3-tól jegyezhető az új lakossági állampapír.

Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) néven 2019. június 3-tól jegyezhető a legújabb, minden eddiginél kedvezőbb hozamot biztosító lakossági állampapír – jelentette be Varga Mihály.

A családok támogatásával a lakosság megtakarítási hajlandóságát ösztönzi az új konstrukció, amely rendkívül könnyen elérhető, rugalmas és adómentes – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A Magyar Állampapír Plusz után kifizetett kamat a magyar családok, a lakosság jövedelmét növeli és a hazai gazdaságot erősíti. Az új termék bevezetésével még kiegyensúlyozottabbá válik az államadósság finanszírozása is, hiszen a lakosság az állam szempontjából megbízható befektető. A belföldi finanszírozás növekvő arányát a hitelminősítők is kedvezően ítélik meg, ezt már a februári felminősítések alkalmával is kiemelten pozitív tényezőként vették figyelembe - emelte ki Varga Mihály.

A Magyar Állampapír Plusz kiemelkedő hozamot biztosít: fél év után 3,5, egy év után 4 százalék kamatot fizet, majd évente 50 bázisponttal növekszik a kamat, vagyis az ötödik év végén eléri a 6 százalékot – mondta Varga Mihály megemlítve, hogy egymillió forintos befektetés esetén öt év alatt 270 ezer forintos hozam írható jóvá, amely adómentes jövedelem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kamat teljes összege a családoknál, a lakosságnál marad, hiszen még személyi jövedelemadót sem kell utána fizetni – magyarázta a pénzügyminiszter.

A MÁP Plusz jegyzése nagyon egyszerű lesz, csupán egyetlen számla szükséges hozzá, lehetőség nyílik online-jegyzésre, és elérhető lesz a Magyar Államkincstár és a Magyar Posta kirendeltségein, a lakástakarék-hálózaton keresztül, valamint várhatóan a kereskedelmi bankok fiókjaiban is.

(kormany.hu, 2019. május 24.)

 

Új személyi kölcsön: online intézheted

Új, teljesen online személyi kölcsön jelent meg Magyarországon. Nem kell fiókba menned.

Igényléstől folyósításig online intézhető, nem ügyfeleknek is elérhető személyi kölcsönt dob a piacra a K&H, írja a Portfolio.

A pénzintézet úgy látja, a személyi kölcsönök növekedésének jelentős potenciálja van Magyarországon, ami a gazdaság növekedéséhez is hozzájárulhat.

Martin Jarolim, a K&H lakossági üzletágvezetője a személyi kölcsönök magyarországi piacáról beszélt sajtótájékoztatójukon.

Hazánkban a háztartások más EU-s tagállamokkal összehasonlítva alacsony adóssággal rendelkeznek, még a régióhoz képest is alacsony ez az érték, hiszen a GDP-arányos háztartási adósság a cseh, lengyel és szlovák gazdaságokban 30% körül van, Magyarországon ez az érték inkább 15% körüli. Jarolim szerint ez teret jelent a személyi kölcsönök növekedésének, mivel úgy gondolja, a háztartások adósságának növekedése a GDP növekedésével is jár, mivel ez katalizálja a fogyasztást.

Magyarországon a magas foglalkoztatottság, emelkedő reálbérek és gazdasági fejlődés Jarolim szerint egy olyan puffert képez a háztartásokban, amelynek köszönhetően többen tudnak kölcsönt felvenni. Az alacsony kamatok is segítik ezt a piacot.

A K&H részesedése az új folyósítású személyi kölcsönök piacán 6,6%, 2018-ban januártól szeptemberig 22,15 milliárd forintnyi személyi kölcsönt helyeztek ki, ami a tavalyihoz képest 17%-os növekedés. Ebben az időszakban 24%-át a személyi kölcsönöknek online igényelték.

Meglévő K&H ügyfeleknek egy személyi kölcsön 2 napon belül folyósításra kerül, nem K&H ügyfeleknek 4 nap. Ideális esetben ezt az időt 30 percre akarják csökkenteni. 

A magyar személyi kölcsönöket főleg lakásfelújításra, autóvásárlásra és hitelkiváltásra veszik fel, átlagosan 1,2 millió forintot igényelnek ás 51 hónapos átlag futamidőre. A legtöbb igénylés (kb. 40%) vidéki városokból származik.

Bár az igénylések online zajlanak, a folyósítás még nem, most viszont end-to-end online igényelhető személyi kölcsönt vezetnek be a magyar piacra. Az új terméknél szinte mindenről egy automatizált rendszer dönt, csak az ügyfélazonosítást végzi ember.

Fónai Imre, a K&H digitális vezetője szerint erős digitális forradalom van Magyarországon a pénzügyi szektorban. 2013 körül felébredtek a bankok és jelentős digitális fejlődés kezdődött. Az új termékkel a digitalizáció iránti növekvő igényt akarja a K&H kiszolgálni. A hiteligénylést egy online felület segítségével lehet megcsinálni, fix kamatozású hiteleket vehetünk fel, nem csak K&H ügyfelek számára érhető el. Az ügyfélazonosítás is végezhető online.

A Portfolio kérdésére Martin Jarolim elmondta, hogy az online személyi kölcsön ugyanazokkal a kamatfeltételekkel igényelhető, mint ami a fiókban elérhető: ez 12,99%-os éves kamatot jelent, de ehhez 2 százalékpontos kedvezményt is kaphat az ügyfél, ha a bankhoz érkezteti jövedelmét.

(Portfolio, 2018. november 29.)

 

Fogyasztási hitel: sokaknak kevés a nagy béremelés

Több személyi kölcsönt vettek fel a családok.

Összesen 128 milliárd forintnyi új fogyasztási hitelről kötöttek szerződéseket a háztartások 2018 első negyedévében, ez közel másfélszerese az egy évvel korábbi mennyiségnek. A bővülés egyértelműen a személyi kölcsönökre vezethető vissza, írja a Világgazdaság.

Nagyon jól indult az év a háztartások fogyasztási hitelei szempontjából: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az első negyedévben összesen 128 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a pénzügyi szolgáltatók, ez 47 százalékos emelkedés 2017 azonos időszakához képest.

A csaknem másfélszeres bővülés az új kihelyezéseknél egyértelműen a személyi kölcsönöknek köszönhető: ezekből mindössze három hónap leforgása alatt 91,34 milliárd forintnyi fogyott, ami 55,6 százalékos emelkedés a megelőző év első három hónapjához viszonyítva.

Az áruvásárlási és egyéb hiteleknél az új szerződések duplázódását mutatja a jegybanki statisztika, ám a kihelyezések így is 13 milliárd forint alatt maradtak. A járműhiteleknél – a változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatperiódusú kölcsönöket figyelembe véve – 13 százalékos volt a növekedés egy év alatt. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél viszont változatlanul nem talál magára a piac: ezekből mindössze 13 milliárd forint értékben vettek fel január és március között a háztartások, ami 3 százalékos növekedés az egy évvel korábbi mennyiséghez képest.

Mindezek alapján a személyi kölcsönök súlya tovább emelkedett az új fogyasztási hitel kihelyezéseken belül: míg 2017 az első három hónapban a torta 67 százalékát, addig idén már 71 százalékát adták.

A látványosan növekvő új kihelyezések ellenére a fogyasztási hitelek állománya 3 százalékkal zsugorodott a 2018 márciusáig tartó egy év alatt, és 2.344 milliárd forintot tett ki.

(Világgazdaság, 2018. május 10.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.