kirakatles₪plázarítus

Fogyasztási hitel: sokaknak kevés a nagy béremelés

Több személyi kölcsönt vettek fel a családok. 

Összesen 128 milliárd forintnyi új fogyasztási hitelről kötöttek szerződéseket a háztartások 2018 első negyedévében, ez közel másfélszerese az egy évvel korábbi mennyiségnek. A bővülés egyértelműen a személyi kölcsönökre vezethető vissza, írja a Világgazdaság.

Nagyon jól indult az év a háztartások fogyasztási hitelei szempontjából: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az első negyedévben összesen 128 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a pénzügyi szolgáltatók, ez 47 százalékos emelkedés 2017 azonos időszakához képest.

A csaknem másfélszeres bővülés az új kihelyezéseknél egyértelműen a személyi kölcsönöknek köszönhető: ezekből mindössze három hónap leforgása alatt 91,34 milliárd forintnyi fogyott, ami 55,6 százalékos emelkedés a megelőző év első három hónapjához viszonyítva.

Forrás: Új Néplap/Csabai István

Az áruvásárlási és egyéb hiteleknél az új szerződések duplázódását mutatja a jegybanki statisztika, ám a kihelyezések így is 13 milliárd forint alatt maradtak. A járműhiteleknél – a változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatperiódusú kölcsönöket figyelembe véve – 13 százalékos volt a növekedés egy év alatt. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél viszont változatlanul nem talál magára a piac: ezekből mindössze 13 milliárd forint értékben vettek fel január és március között a háztartások, ami 3 százalékos növekedés az egy évvel korábbi mennyiséghez képest.

Mindezek alapján a személyi kölcsönök súlya tovább emelkedett az új fogyasztási hitel kihelyezéseken belül: míg 2017 az első három hónapban a torta 67 százalékát, addig idén már 71 százalékát adták.

A látványosan növekvő új kihelyezések ellenére a fogyasztási hitelek állománya 3 százalékkal zsugorodott a 2018 márciusáig tartó egy év alatt, és 2.344 milliárd forintot tett ki.

(Világgazdaság, 2018. május 10.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.