kirakat₪láz

Mit vesz Varga? Bélyeget? Á, dehogy

Már 2.800 milliárd forintnyi Szuperállampapírt értékesítettek. A postán is az orrod alá tolják.

A júniusban indult Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) értékesített állománya a legfrissebb adatok szerint 2.845 milliárd volt, írja az origo az MTI nyomán. A Magyar Postán kapható nyomdai változat 25 napja vásárolható, de abból már több mint 26 milliárd forint értékben vásároltak - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Budapesten, a Bajcsy-Zsilinszky úti 5-ös számú postán tartott sajtótájékoztatóján 2019. november 28-án.  

A Magyar Postán kapható nyomdai változat 25 napja vásárolható, abból már több mint 26 milliárd forint értékben kelt el - mondta a tárcavezető a MÁP+ papíralapú változatának megvásárlását követően. Hozzátette: ez hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig vásárolható meg. 

A miniszter ismertetése szerint a MÁP+ ötéves futamidejű papír népszerűségének hátterében több tényező áll. Rendkívül kedvező feltételekkel került kibocsájtásra: a legmagasabb hozamot kínálja, kamatadómentes, egyszerű, átlátható, a féléves kamathozamok bármelyike után, bármelyik periódusban visszaváltható. Emellett könnyen elérhető: bankfiókokban, kincstári fiókokban, postahivatalokban és újdonságként digitális formátumokban is megvásárolható. A kamatozása alapján pedig rövid és hosszú távon is a legkedvezőbb állampapírok közé tartozik jelenleg - jegyezte meg.

Varga Mihály hozzátette, hogy a keresetek és a bérek növekedése az adók csökkentésével együtt a családok számára már nemcsak a fogyasztást, hanem a megtakarítást is lehetővé teszi. A bizalom töretlen, a magyar családok bíznak ebben a megtakarítási formában, és bíznak a magyar államban. A gazdaságpolitika az elmúlt hónapokban, években kiérdemelte ezt, és joggal fordulnak e felé bizalommal a magyar családok - fogalmazott a miniszter. 

Az új állampapír bevezetésétől a kormány reméli, hogy az állampapírokon keresztül a magyar államadósság finanszírozása sokkal stabilabb lábakra tud állni. Az a helyzet, amelyet 2010-ben az ország örökölt, hogy a magyar államadósság háromnegyed része külföldiek kezében volt, ez teljesen megfordult. Mostanra már háromnegyed részben a hazai szereplők finanszírozzák a magyar államadósságot - fejtette ki Varga Mihály.

A kormány törekszik arra, hogy az államadósság minél kisebb mértékű legyen - emelte ki. Az elmúlt években a bruttó hazai termék (GDP) 83 százalékáról 68 százalékra mérséklődött az államadósság aránya, a következő években ezt tovább kívánják csökkenteni. Célul tűzték ki a lakossági állampapír megduplázását, amelynek állománya tavaly 5.700 milliárd forint volt, ezt 11 ezer milliárd forintra emelnék - mondta. 

Kitért arra is, hogy Baranya megyében kiemelkedően magas az állampapírt vásárlók aránya, azt követi Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye, Budapest és Csongrád megye. 

A kincstáron keresztül 700 milliárd forint felett vásároltak az elmúlt öt hónapban, ez az értékesítés több mint 25 százalékát tette ki. Az átlagos vásárló 5,8 millió forint értékben vett állampapírt - ismertette Varga Mihály.

(Origo, 2019. november 28., fotó: MTI/BALOGH ZOLTÁN)

 

Jó pénzért boldogan adjuk a pénzünket

Elképesztő számok: 8.500 milliárdnál tartanak a lakossági állampapírok.

Közel 8.500 milliárd forint - ennyi volt forintos lakossági állampapírokban július végén a Pénzügyminisztérium friss tájékoztatója szerint, írja a Portfolio. Egy hónap alatt tehát több mint 426 milliárddal nőtt az állomány, ez elsősorban a MÁP+ kimagasló értékesítésének köszönhető, de valamennyi pénzt az inflációkövető állampapír is bevonzott.

Július végén a forintos lakossági állampapírok állománya megközelítette a 8.500 milliárd forintot, ami 426 milliárddal több a június végi adatnál, 2018 december végéhez pedig közel ezermilliárd forintos állománybővülésről beszélhetünk - ez derült ki a Pénzügyminisztérium friss, az államháztartás központi alrendszerének helyzetéről szóló tájékoztatójából.

Miután az ÁKK az utóbbi időszakban áttért a negyedéves adatközlésre, érdekes látni, hogyan alakul a lakossági állampapírok havi állományváltozása, főleg most, hogy bejött a képbe a szuperállampapírnak becézett MÁP+ is. 

Elképesztő számok: 8500 milliárdnál tartanak a lakossági állampapírok

Az adatokból jól látszik, hogy csak a MÁP+ állománya júliusban 534 milliárd forinttal nőtt, ez nagyjából a teljes júliusi jegyzésnek felel meg. A szuperállampapír mellett a nagyobb kategóriák közül egyedül az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír tudott még pénzt gyűjteni múlt hónapban, közel 53 milliárd forintot.

A legnagyobb állománycsökkenés a Kétéves Magyar Állampapírnál következett be egy hónap alatt több mint 91 milliárdos mínusszal. Ezt a Féléves Magyar Állampapír követte közel 47 milliárdos csökkenéssel, de az Egyéves és Bónusz Magyar Állampapír állománya is csökkent. 

Elképesztő számok: 8500 milliárdnál tartanak a lakossági állampapírok

A lakossági állampapírok állományának ilyen mértékű bővülése tehát egyértelműen a MÁP+ számlájára írható, amelyből heti szinten több mint 80 milliárdot jegyez le a lakosság június 3-i indulása óta: 

Elképesztő számok: 8500 milliárdnál tartanak a lakossági állampapírok

Az pedig szintén jól látszik, hogy a lakossági állampapírokba beáramló friss pénzek nem az otthon tartott készpénzből kerülnek elő, hanem más befektetések esnek "áldozatául" a felpörgött keresletnek.

(Portfolio, 2019. augusztus 24.)

 

Maradt a párnacihában a pénz

Nőtt a készpénzállomány, nem abból vettél állampapír pluszt. 

Némileg mérséklődött 2019 júniusában a bankrendszer gyorsan készpénzzé tehető állománya, a forgalomban lévő forintbankjegyek mennyisége azonban tovább gyarapodott, írja a Magyar Nemzet. A június 3-tól jegyezhető Magyar Állampapír Plusz egy hónap alatt több mint 1.100 milliárd forintra duzzadt állománya tehát nem a párnacihából előrántott készpénznek köszönhető. A jegyzések során jelentős szerep jutott a rosszabbul kamatozó állampapírok visszaváltásából származó összegeknek.

Júniusban mérséklődött a bankrendszer forintlikviditása, vagyis csökkent a szektor gyorsan készpénzzé tehető állománya – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiadott, a 2019. júniusi előzetes adatok alapján készült statisztikai mérlegében. Ez a folyamat főként az egynapos hitelintézeti betétek mérséklődésében tükröződik, amelyek esetében minimális kamat mellett, ám a számla vezetéséhez kapcsolódó kiadásokkal és a húszezer forint feletti tranzakciónál az illeték vállalásával – azaz ráfizetéssel – tartották az ügyfelek a hitelintézetekben a pénzüket. Ezzel párhuzamosan az egyéb betétek átlagállománya az egynaposok csökkenésénél kisebb mértékben növekedett.

A forgalomban lévő készpénz átlagállománya ugyanakkor tovább nőtt az esztendő első nyári hónapjában, ami arra utal, hogy továbbra sem hagynak fel a háztartások és a vállalkozások a párnacihába rejtett forintok gyűjtésével. Június végén megközelítőleg 6.213 milliárd forintnyi készpénzállományt regisztráltak a magyar gazdaságban, ami az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva 9,8 százalékos növekedést mutat. Az idei június folyamán, az MNB statisztikái szerint, 32,2 milliárd forinttal hízott a forgalomban lévő bankók mennyisége, annak ellenére, hogy ugyanebben a hónapban indult be a hazai lakosság rohama a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) jegyzéséért. Ebben a növekményben azonban a háztartások aránya – a részletes adatok híján egyelőre csak becsülhetően – a korábbi időszakok statisztikái alapján általában a teljes összeg nyolcvan százalékát teszi ki.

A június 3-tól jegyezhető MÁP+ szuperkötvény egy hónap alatt mintegy 1.100 milliárd forintra duzzadt állománya tehát nem a párnacihából előrántott készpénznek köszönhető. A jegyzések során jelentős szerep jutott a rosszabbul kamatozó állampapírok visszaváltásából származó összegeknek. Piaci becslések szerint a MÁP+ jegyzések esetében hozzávetőleg ugyanakkora rész származik befektetési alapokból, mint frissen beruházott forintokból, amelyek együtt a teljes állomány nagyjából egyötödét adják.

(Magyar Nemzet, 2019. július 12.)

 

Porsche szerelem száguldás: Magyar Állampapír Plusz

Magyar Állampapír Plusz néven június 3-tól jegyezhető az új lakossági állampapír.

Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) néven 2019. június 3-tól jegyezhető a legújabb, minden eddiginél kedvezőbb hozamot biztosító lakossági állampapír – jelentette be Varga Mihály.

A családok támogatásával a lakosság megtakarítási hajlandóságát ösztönzi az új konstrukció, amely rendkívül könnyen elérhető, rugalmas és adómentes – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A Magyar Állampapír Plusz után kifizetett kamat a magyar családok, a lakosság jövedelmét növeli és a hazai gazdaságot erősíti. Az új termék bevezetésével még kiegyensúlyozottabbá válik az államadósság finanszírozása is, hiszen a lakosság az állam szempontjából megbízható befektető. A belföldi finanszírozás növekvő arányát a hitelminősítők is kedvezően ítélik meg, ezt már a februári felminősítések alkalmával is kiemelten pozitív tényezőként vették figyelembe - emelte ki Varga Mihály.

A Magyar Állampapír Plusz kiemelkedő hozamot biztosít: fél év után 3,5, egy év után 4 százalék kamatot fizet, majd évente 50 bázisponttal növekszik a kamat, vagyis az ötödik év végén eléri a 6 százalékot – mondta Varga Mihály megemlítve, hogy egymillió forintos befektetés esetén öt év alatt 270 ezer forintos hozam írható jóvá, amely adómentes jövedelem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kamat teljes összege a családoknál, a lakosságnál marad, hiszen még személyi jövedelemadót sem kell utána fizetni – magyarázta a pénzügyminiszter.

A MÁP Plusz jegyzése nagyon egyszerű lesz, csupán egyetlen számla szükséges hozzá, lehetőség nyílik online-jegyzésre, és elérhető lesz a Magyar Államkincstár és a Magyar Posta kirendeltségein, a lakástakarék-hálózaton keresztül, valamint várhatóan a kereskedelmi bankok fiókjaiban is.

(kormany.hu, 2019. május 24.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.