kirakat₪láz

Diplo, Kokoroko, Kölsch, Sasha, Volac, és

Megvan az idei Sziget első 80 fellépője. 

Sokáig hallgattak a Sziget szervezői, most azonban egy jó nagy adag nevet adtak közre a 2020-as fesztivál fellépői közül, írja az Origo. A 80 név között vannak nagy sztárok és Magyarországra rendszeresen visszatérő előadók is.

Viszonylag sokáig húzták az időt a Sziget Fesztivál szervezői, de végül kijött az első csokor a 2020-as Sziget fellépőiből. A Sziget 2020 augusztus 5-11-ig tart, és a 7 napos bérletek mellett mostantól 3 és 5 napos jegyeket is lehet majd kapni, és idén először VIP-belépő is vásárolható.

Egyből 80 nevet adtak közre: „ezzel a gazdag bejelentéssel szerettük volna érzékeltetni, hogy a Sziget zenei felhozatala mennyire sokszínű és aktuális" – mondta a bejelentéssel kapcsolatban Kádár Tamás főszervező. „Olyan előadókat raktunk most egy csokorba, akik között ugyanúgy megtalálhatók nagy sztárok, visszatérő kedvencek és számos kurrens zenei csemege, nagy ívet húzva földrajzilag és műfajilag egyaránt. Az idei lineup-ban bizonyára mindenki talál magának kedvére való fellépőket, és felfedezhet számos újdonságot” – mondta Kádár Tamás.

Itt áll tehát az első Sziget-bejelentés sora: Calvin Harris, Dua Lipa, Kings Of Leon, Major Lazer, The Strokes, Khalid, Stormzy, A$AP Rocky, Lewis Capaldi, Foals, Mark Ronson, Foster The People, Diplo, FKA twigs, Caribou, Kaytranada, Jon Hopkins live, blackbear, Sigrid, Of Monsters And Men, Keane, Glass Animals, Daughter, Clutch, Denzel Curry, Mabel, Loyle Carner, slowthai, Little Dragon, Miles Kane, Tom Walker, Rilès, Floating Points live, Alison Wonderland, Little Simz, Sevdaliza, Jamie Jones b2b Joseph Capriati, Dixon, Bob Moses club set, Camelphat, Claptone, Solardo, Kölsch, Joris Voorn, R3HAB, Troyboi, Kensington, Seasick Steve, Bikini Kill, Fever 333, Chris Liebing, Sam Feldt live, NGHTMRE, What So Not live, Bakermat, Anna Calvi, Alice Merton, Lola Marsh, Jeremy Loops, Ezra Collective, Parquet Corts, Jade Bird, METZ, Amyl and the Sniffers, Viagra Boys, Altin Gün, Kokoroko, Sasha, Matador, Tourist, I Hate Models, Gerd Janson, Stanton Warriors, Black Honey, Giant Rooks, Briston Maroney, Volac, Droeloe, ATLiens.

(Origo, 2020. február 12.)

 

Sziget mérleg: volt zsufi

A húzónevekben is csendesülne a Sziget.

A kicsit borúsabb időjárásnak tudja be Kádár Tamás, a Sziget főszervezője, hogy az utolsó nap két húzónév - a Twenty One Pilots és a Foo Fighters – nagyszínpados fellépése ellenére sem kellett kirakniuk a teltház-táblát. A 95 ezres befogadóképességhez képest ugyanis 81-82 ezren látogattak ki, írja a Népszava. Bár az élménybeszámolók kirobbanó sikerről tanúskodnak, a szervezők oldaláról anyagilag ez kevéssé mondható el: a utolsó napi főfellépőkre ugyanannyit költöttek, mint három éve a nagyszínpad egészére.

Fotó: Fülöp Norbert / Népszava

Azt, hogy a korábbi 2018-as, három napos teltház melletti, 565 ezres nézőcsúcsnál 2019-ben 25-30 ezerrel kevesebben váltottak jegyet, Kádár Tamás többek között annak tudja be, hogy 2018-ban nem rendezték meg a - Szigethez hasonló - brit Glastonbury fesztivált.

Ez némiképp visszavetette az onnan érkezők számát, miközben az Egyesült Királyság a legnagyobb külföldi piacuk.

Napijegyekből viszont több kelt el, így idén nőtt a magyarok száma. Az első nap tapasztalt tumultuson a tömeg még pontosabb tájékoztatásával enyhítenének. Úgy látják, Ed Sheeran közönségének irányításában nem hibáztak. A brit sztár rajongóinak nagy része egyszerre igyekezett elhagyni a Szigetet. Így az első hullám csak hosszabb idő alatt jutott ki. Hasonló a korábbi, teltházas napokon sem fordult elő.

Így leginkább Ed Sheeran rajongóinak is azt ajánlják, kicsit még időzzenek és válasszanak a több mint száz program közül. A tömeg koncert alatti nyomása miatt Kádár Tamás szerint hangosan csak egy néző kiabált, aki emiatt azóta bocsánatot kért. A főszervező egyúttal leszögezte: a tömeget annak mérete és nem a K-híd - sokak által tapasztalt – nyikorgása miatt engedték ki szakaszosan, ehhez képest igen gyorsan.

A híd felújítása állami-önkormányzati hatáskör, de mivel annak sorsa őket is érinti, szívesen beszélgetnek róla az illetékesekkel - fogalmazott. Ennek kapcsán utalt egy, a kerülettel kötött megállapodásukra, aminek értelmében öt év alatt mintegy 250 milliót költenek a területen például futópályára, mosdóra, növényekre. A szerződés 2021-es lejárta után nyitottak arra, hogy az azt követőben a híd kérdését is érintsék.

Annak kapcsán, hogy a III. kerület ismét panaszkodott a túl nagy hangerőre, Kádár Tamás lapunknak elismerte: valóban nem számítottak arra, hogy az egyik, 11 óra utáni utcaszínházi fellépő – konkrétan a francia Les Commandos Percu Silence! (Csend) című, - majd minden nap előadott száma ilyen sok tűzijátékot tartalmaz. A főszervező a hasonló eseteket a jövőben elkerülhetőnek látja.

Gerendai Károly Sziget-alapító múlt heti, lapunknak kifejtett gondolatai kapcsán - miszerint idén már túl sokat költhettek a legnagyobb húzónevekre – Kádár Tamás megismételte: hét napra talán tényleg sok kilenc „headliner”. Így a jövőben elegendőnek tartana napi egy abszolút húzónevet. De tovább erősítenek a nagyszínpadon kívüli felhozatalon is.

Kevesebb Sziget-lakó, szerényebb nyereség

Fotó: Koncz Márton / Rockstar Photographers

2019-ben kissé csökkent a Sziget fesztivál látogatottsága és nyeresége. A szervezők szerint a jövőben is biztos kézzel képesek nagy tömegeket terelni.

A Sziget 2019-es látogatottsága mintegy 25-30 ezer fővel alulmúlja a tavalyi csúcsot, így a nyereség is szerényebb lesz a 2018-asnál – közölte a Sziget Fesztivál kapcsán Kádár Tamás főszervező-cégvezető. Az ezzel együtt kiadott közleményük 530 ezerre becsli az értéket, ami ugyanakkor a tavalyi, 565 ezres rekord utáni második legmagasabb érték.

Bár az eredményre a cégvezető nem közölt pontos számot, 2018-as nyilatkozata szerint a rendezvény egymilliárd körüli profitot hozott. (A – többek között – a Voltot és a Balaton Soundot is szervező társaság nyeresége ugyanakkor elérte a másfélmilliárdot.)

A visszaeséshez hozzájárul, hogy a fesztivál 10,8 milliárd forintos költségvetése is meghaladja a tavalyi 10,1 milliárdot. És ha ez nem lenne elég, pont a legerősebbnek szánt - így számukra is legdrágább - utolsó napra romlott el az idő, amit napijegy-eladásaikon is megéreztek – derül ki közleményükből. Bár az idei program valóban túl drága, a társaság jelenlegi célja, hogy valamennyi műfaj legnagyobb sztárjait a Szigetre hozza – reagált kérdésünkre Kádár Tamás Gerendai Károly lapunknak adott, a rendezvény első napján megjelent nyilatkozatára.

A fesztivál ma már csak kisebbségi részt birtokló alapítója a látogatószám további növelésének korlátai miatt ugyanis az idei programot már fenntarthatatlanul költségesnek nevezte. A stratégia egyelőre mégis működni látszik, még akkor is, ha idén hét napra talán túlzásnak tűnhet kilenc kiemelkedő név – szögezte le ennek kapcsán Kádár Tamás.

A műsorkínálat összetételét mindazonáltal nem csak a pénz, hanem a szerencse is befolyásolja, hisz nem tudható, épp mikor ér rá egy-egy húzó név – tette hozzá. Megjegyzendő: az első nap, Ed Sheeran fellépése kapcsán a közösségi és hagyományos médiát számos, a közönség soraiban kialakult, erőteljes tolongásról, pánik-közeli helyzetekről szóló panasz lepte el. Ezekből az is kiderült, hogy a koncert után sokáig órákba telt a kijutás a Szigetről. Kádár Tamás ennek kapcsán lapunknak leszögezte: számítottak a nagy tömeggel járó feladatokra, hisz ilyen nem először fordul elő, illetve remélik, nem is utoljára.

Az eljárásrend szerint a közönséget szakaszokban engedték ki a fesztivált a parttal összekötő K-hídon, ami, bár lassabbnak tűnhet, ez szolgálja a biztonságot. Úgyszintén emlékezetes, hogy az angol szupersztár fellépése után távozó tömeg eleinte a K-híd furcsa nyikorgására figyelt fel. Kádár Tamás tudomása szerint, bár a híd teljesen biztonságos, a főváros tulajdonában lévő, a Budapest Közút kezelésében lévő létesítményre már készült – rendezvényeiket is figyelembe vevő - felújítási terv. Igaz, mindeddig nem akadt rá pénz. Ama kérdésünk kapcsán, hogy ők miért nem járulnak hozzá a felújítás költségeihez, a főszervező rögzítette: a Sziget, ami évente százezer külföldi fiatalt hoz Budapestre, komoly bérleti díjat fizet a fővárosnak, ezen kívül több százmilliós, öt éves, helyszíni fejlesztési tervet is vállalt. Így nem gondolja, hogy nekik kellene a hídra áldozni. Ugyanakkor örömmel tárgyalnak bárkivel a kivitelezésről, „még akkor is, ha ez hagyományosan állami és önkormányzati feladat”. A cégvezető tájékoztatása szerint hatósági engedélyük alapján a rendezvényen egyszerre legfeljebb 95 ezren tartózkodhatnak.

A 76 hektáros területen többen is elférnének, de a helyszín felszereltsége ennyit bír el – tette hozzá. Közleményükben arra is kitérnek, hogy az elmúlt évek során a befogadóképesség a fejlesztéseik révén emelkedett. Annak kapcsán, hogy a készpénzmentes fesztiválon az első nap nem vagy csak akadozva lehetett paypass-kártyákkal fizetni, Kádár Tamás kijelentette: az érintésmentes kártyafizetéseket egy, az OTP Banknál felmerült technikai gond miatt körülbelül 20 percen át nem tudták fogadni.

Olyan helyzet pedig nem fordulhat elő, hogy ez a karszalagba épített, feltölthető Festipay-rendszerrel együtt romoljon el, vagyis lehetetlenné váljon a fizetés. Hisz utóbbi magán a chipen tárolja az ügyleteket és az egyenleget. A feltöltött összegekből „egyre kevesebb” marad náluk, a kártyás és az applikáción keresztüli feltöltést a fesztivál után kérés nélkül visszautalják. Igaz, kártya estén a bank levon egy 300 forintos „elfogadási díjat”, amit – a cégvezető magyarázata szerint – a bolti fizetések esetén is felszámolnak.

A készpénzes feltöltők esetében pedig abból indulnak ki, hogy távozás során mindenki visszakéri a pénzt, a bent maradó összeget pedig nincs kinek visszaadniuk. A Szigetre idén a világ több mint 100 országából látogattak ki. A legtöbben az Egyesült Királyságból érkeztek, majd sorban következtek a hollandok, franciák, németek és olaszok.

A több mint ezer fellépő a világ 62 országából érkezett. Idén az egyszerre bent lévő látogatók körülbelül 53 százaléka volt magyar. Közleményünkben kiemelik a klímakatasztrófára figyelmeztető Jane Goodall főemlőskutató, a The Arrow néven a szerelem egyenlőségét hirdető két akrobata fiú, valamint Emi Mahmoud költő-aktivista fellépését.

(Népszava, 2019. augusztus 14., 15., Marnitz András írásai)

 

Szépen szívják a pénzedet a fesztiválok

Belépő, szállás, kaja, pia, nem a minimálmérből élők bulija.

Magyarországon gyakorlatilag egész nyáron tart a fesztiválszezon, írja az Origo. A VOLT, a Balaton Sound és a most kezdődött Sziget csak a legnagyobb rendezvények, de a fiatalok körében egyre népszerűbb a Strand Fesztivál és az EFOTT is, de a debreceni Campusra is sokan látogatnak el. Kiderült, hogy mennyit és mire költenek a fesztiválozók, mekkora bevételt termelnek ezek a tömegrendezvények, és milyen vastag pénztárca szükséges a napijegy, vagy egy szelet pizza megvásárlásához.

2019-ben 27. alkalommal rendezik meg a Sziget Fesztivált, amelyre az elmúlt években a jegyárak drasztikus emelkedése volt jellemző. Természetesen nem csak a legjelentősebb hazai fesztiválnál figyelhető meg ez a jelenség, amelynek elsődleges oka, hogy egyre nagyobb a verseny a sztárokért a nyári szezonban. A magyar fesztiválszervezőknek pedig a külföldi konkurenciát kell túllicitálni egy-egy kapósabb fellépőért. 

Egy napijegy a Szigetre 1995-ben még csak 300 forint volt, de még az ezredforduló kétezer forintos napijegyei is olcsónak számítanak a mai árakhoz képest. Idén a Szigeten a napijegyárak 24 900 és 28 900 forint között alakulnak, a hétnapos bérlet pedig 110 ezer forintba kerül. Persze nemcsak a fesztiválozóknak kell többet költeni, a rendezők is egyre nagyobb összeget fektetnek a rendezvénybe. 2017-ben ez az összeg meghaladta a 6,3 milliárd forintot, míg az ezredfordulón még csak 580 millió forint volt.

Azonban nemcsak 1995-höz viszonyítva drágult jelentősen a Sziget. 2010-ben a napijegy még 12 ezer forintba került, míg a heti bérlet 46 ezer forint volt. A Pénzcentrum adatai szerint a napijegy ára az elmúlt 9 évben 2,2-szeresére, a hetijegyé pedig a 2,3-szorosára nőtt. Persze nemcsak a Szigetnél volt megfigyelhető ilyen drasztikus változás, hanem az összes nagyobb hazai fesztiválnál is, legyen szó a VOLT-ról, a Soundról, vagy éppen az EFOTT-ról. 

A fesztiválozóknak viszont nem elég megvenni a bérletet vagy a napijegyet, mivel utazni, inni és enni kell, valamint ha egy tőle távolabb eső rendezvényt választ, akkor a szállásért is sokat kell fizetni. A K&H felmérése szerint egy átlagos fesztiválozó 10 ezer forintot költ el egy nap alatt. Ez pedig nagyon gyorsan összejön, ha ránézünk az idei Sziget étel- és italáraira.

A Pénzcentrum információi szerint idén egy szelet pizza 1.100 forint, egy hamburger 2.000 forint, egy dőner 1.650 forint, egy pohár csapolt sör pedig 850 vagy 750 forint, míg egy rövidital 1.300-1.400 forintba kerül. A kisebb fesztiválokon olcsóbban is meg lehet úszni, bár oda nyilván nem tudnak akkora neveket hívni a szervezők. A Fishing on Orfűn egy korsó sör már 600 forintért is kapható volt, ráadásul a fesztivál területén készpénzzel is lehetett fizetni.

IllusztrációFORRÁS: ROCKSTAR PHOTOGRAPHERS

Nem is csoda, hogy a magyar fiatalok többségénél nem a három nagy fesztivál (Sziget, Sound, VOLT) a legnépszerűbb, hanem a sokkal kedvezőbb árakat kínáló EFOTT. A K&H ifjúsági indexéből kiderül, hogy a 19 és 29 év közötti korosztály 40 százaléka tervez vagy tervezett elmenni idén valamelyik hazai fesztiválra. A fiatalok 14 százaléka az EFOTT-ra akart elmenni, 12 százalékuk pedig a Strand Fesztivált nézte ki. 

A Sziget a harmadik helyen áll, oda a válaszadók 11 százaléka látogatna ki. A többségük egyébként csak 1-2 napra megy a fesztiválokra, hetibérletet relatíve kevesen vásárolnak. 

A Blokkk.com szerint a koncertlátogatók pénzük legnagyobb részét italokra és ételekre költik. Az előbbire a teljes költségvetésük 13 százaléka megy el, az utóbbira pedig a 33 százalék. A megkérdezettek 61 százaléka mondta azt, hogy a költségek fedezésére szülői segítségre van szükségük. Érdekesség még, hogy a fiatalok 21 százaléka nem vesz ételt a helyszínen, inkább hazamegy enni, 15 százalékuk pedig a rendezvény helyszínén kívül vásárol magának ételt. A boltokban is kifejezetten nagy forgalmat generálnak a fesztiválozók. A nyári szezon alatt mintegy 10 milliárd forintot költenek el bevásárlásra. Ez javarészt abból jön össze, hogy sokan már a belépés előtt, vagy otthon elkezdenek alapozni, hogy bent kevesebbet kelljen italra költeni.


VOLT Fesztivál FOTÓ: ROCKSTAR PHOTOGRAPHERS

Nemcsak az áruházaknak, vagy a rendezvényekre kitelepülő mozgóboltoknak, hanem a rendezőknek és a szállásadóknak is komoly bevételt jelentenek a fesztiválok. A Szigeten 2018-ig már több mint 9 millióan fordultak meg, a heti látogatószám pedig idén is vélhetően meghaladhatja majd az 500 ezret. A legnagyobb magyar fesztiválokra jellemző, hogy elérik, és át is lépik a heti 100 ezres látogatószámot.

Ilyen például a VOLT, az EFFOT, a Balaton Sound és a Campus is. Tavaly a Sziget Kádár Tamás cégvezető szerint 1,5 milliárdos nyereséggel zárt, az EFOTT már 2016-ban átlépte a félmilliárdos árbevételt, de a Sound és a VOLT is stabilan teljesít, a Campus pedig 2016-ban 2,5 milliárd forintos árbevétellel üzemelt.

A fesztiválok a magyar gazdaságot is pörgetik. 2017-ben az akkori Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint az országba látogató turisták 10-12 százaléka a fesztiválokra érkezett, és a turisták összes költései révén mintegy 100 milliárd forintnyi bevételhez jutott a gazdaság.

(Origo, 2019. augusztus 8.)

 

Fesztiválözön: a boltnak sem rossz

A drága belépők és a szálláshelyek mellett vendéglőben, boltban is szépen költekeznek nyáron a fesztiválozók. Elvernek vagy tízmilliárd forintot ételre, italra, persze mást is vesznek a boltokban.

Ma indul a Sziget Fesztivál, a legnagyobb a sorban (volt Volt, Balaton Sound, Orfű, EFOTT, CAMPUS ) előreláthatóan félmillió feletti látogatószámmal. A többi együtt hoz nagyjából hasonló számú vendéget, így az egész együtt egymillió feletti résztvevő számot jelent. Akik persze költekeznek is, zsebpénzből, nyári diákmelóból és aki dolgozik, az abból.

A Sziget jegyárai megszűrik a résztvevőket, valljuk meg, hiszen egy sima napijegy 25 ezer forint, ami csak akkor olcsóbb - egy napra számítva - ha több napra megy valaki. A hétnapos bérlet a napi 15.700 forintjával 110 ezer forint, a belépőért cserébe pedig csak besétálhatsz a szigetre. Van még szállásköltség és akkor még nem ettél és ittál semmit. De hát megtelik így is minden fesztivál, persze szép számmal külföldi vendégekkel. Nem rossz reklám ez nekünk úgy egyébként, a többiről nem is beszélve.

Költenek a fesztiválozók rendesen a boltban is

 A K&H felmérése szerint a fesztiválozók napi tízezer forintot költenek, amivel - főképpen a vendéglátós árakat nézve - nyugodtan számolhatunk. A legnagyobb fék, hogy a szigetre alkoholt bevinni tilos, márpedig sokak szerint sörivás nélkül nem fesztivál a fesztivál. Így - a becsempészésen kívül, ami nem szép dolog, de előfordul - két lehetősége van a fesztiválozónak. Vagy már feltankol és meg is issza kívül az alkoholos itókáját kerítésen kívül, vagy belül vásárol, nyilván jó drágán, ha vendéglátóhelyen teszi-veszi a dolgát. Persze ott az Aldi (a Volt-on is ő volt), ami sokkal olcsóbb, vannak is sorok szépen. Hát ez van.

És az, hogy a környék boltjait is megrohanják a fesztiválozók, tudott és látott dolog, amiből az Auchan húzhatja a legtöbbet, állandó is a fesztiválozók tömege nála, amolyan hiper-fesztivált is tartva, füvön, parkolóban, vagy éppen a polcok között.

Végül kiindulva az említett felmérésből, az kerekedik ki, hogy a fesztiválozók a boltokban, vendéglátóhelyeken a nyári hónapokban elköltenek vagy 10 milliárd forintot. Ennyit hoznak a boltosok és a vendéglősök konyhájára.

És mindez alsó hangon, hiszen a külföldi fesztiválvendégek feltehetően többet költenek a magyarnál.

(blokkk.com, 2019. augusztus 7.)

 

Fesztiváltárca: laposan nem megy

Naponta 10 ezret költenek a fesztiválozók.

A fesztiválozók többnyire 1-2 napot töltenek egy rendezvényen, és átlagosan naponta 10 ezer forintos költéssel számolnak, derült ki a K&H ifjúsági indexéből, írja az Index. 

A 19-29 éves korosztályban végzett felmérés válaszadóinak mintegy 40 százaléka tervezi, hogy elmegy valamelyik hazai fesztiválra.

A fesztiválok közül a legnépszerűbb az EFOTT lett, a fiatalok 14 százaléka tervezte, hogy oda elmegy idén, míg a második helyre a Strand fesztivál került, itt a megkérdezettek 12 százaléka bulizna. A Sziget a harmadik helyre csúszott vissza, a válaszadók 11 százaléka tervezi, hogy részt vesz rajta.

A felmérésből az is kiderült, hogy a többség csak 1-2 napot töltene a fesztiválokon, jóval kevesebben vannak azok, akik végig ott maradnak.

HA A BELÉPŐJEGYEKET NEM SZÁMOLJUK, AKKOR A FESZTIVÁLOZÓK ÁTLAGOSAN 10 EZER FORINTOT TERVEZNEK ELKÖLTENI EGY NAP ALATT.

A büdzsé legnagyobb részét az italok és az ételek viszik el, 34 százalék megy az előbbire, 33 százalék pedig az utóbbira.

A FIATALOK 61 SZÁZALÉKA SZÜLŐI SEGÍTSÉGRE SZORUL, HOGY FEDEZNI TUDJA A FESZTIVÁLOZÁS KÖLTSÉGEIT.

A bulizó fiatalok több mint fele a rendezvény területén kívül szokott enni, 39 százalék viszont ezt a fesztivál területén oldja meg. 21 százalékuk egyébként nem fizet ételért, inkább hazamegy enni, míg 15 százalék kint vesz ételt, amit aztán bevisz a fesztiválra. A szállásköltségek a kiadások 21 százalékát teszik ki átlagosan, a legnagyobb arányban a keleti megyékben és a kisvárosokban élők költenek erre.

A fesztiválra járó fiatalok több mint harmada – főleg a nyugati országrészben élők és a nők - meghatároz egy napi költési limitet, és ezt próbálja betartani. 35 százalék csak azt dönti el, hogy a teljes fesztivál alatt összesen mennyit szeretne költeni. 26 százalék viszont – főleg a férfiak és a budapestiek - nem szabja meg a büdzsét, azzal számol, hogy úgyis mindenre lesz pénze, amire szeretne.

Fizetési eszközként a fesztiválon a megkérdezettek 48 százaléka az érintős bankkártyákat preferálja, 49 százalékuk viszont a fesztiválos karszalagokkal fizet a legszívesebben, 10 százalék pedig mindkettőt használja.

(Index, 2019. július 25.)

 

Befesztiváloztunk: Volt megvolt

Közel 143 ezren vettek részt a VOLT-on.

Mintegy 143 ezren vettek részt a 27. Telekom VOLT Fesztiválon Sopronban június 26. és 29. között – írja a Világgazdaság, a VOLT közleménye alapján.

Sikerrel debütált a fesztivál az új helyszínen, a régi szomszédságában, a nyitónapon a látogatók száma elérte a 40 ezret. A 2019-es tapasztalatok alapján szükséges további fejlesztés a helyszínen, azonban nagy öröm számunkra, hogy elsőre jól vizsgázott a VOLT új területe, amely nagyobb, komfortosabb és jóval biztonságosabb a korábbinál” – idézte a közlemény Lobenwein Norbert alapító-főszervezőt.

Hozzátette: az új helyszín biztosítja, hogy legalább tíz évre előre tervezni lehessen Sopronban az eseménnyel.

Fotó: Fülöp Norbert / VG

Fülöp Zoltán, a fesztivál másik alapító-főszervezője azt emelte ki, hogy a VOLT egyre inkább családi eseménynek számít. Sopronból ezernél is többen érkeztek biciklivel és sokan vitték magukkal a gyerekeiket is, akiknek a belépőért egy olyan rajzzal kellett fizetniük, amelyet a VOLT inspirált. Négy nap alatt közel ötszáz rajzot kaptak.

A legnagyobb érdeklődés az első napon fellépő rockzenekarokat kísérte. A Slipknot, Slash, a Black Eyed Peas és Parov Stelar is nagy sikernek bizonyult. Tízezrek voltak kíváncsiak a Halott Pénz 15 éves, jubileumi show-jára, amelyből az év végére film is készül.

A Sopron – a csillagok városa projekt újabb székkel bővült, a Slipknot és a Halott Pénz kapott ajándékba egy-egy műalkotást, amelyeket a következő hónapokban Sopron belvárosában állítanak fel.

(Világgazdaság, 2019. június 30.)

 

Fesztiválsorozatban úszunk

Dübörög a fesztiválszezon. Orfű megvolt, Volt éppen megy Sopronban.

Berobbant a 2019-es fesztiválszezon, a nemzetközi hírű nyári programsorozat már-már hagyományosan idén is Orfűről indult, írja a Magyar Nemzet. A 12. Fishing on Orfű fesztivál az elmúlt évekhez képest nem hozott túl sok újdonságot, ám ezt a rendezvényt nem is a nagy fesztiválokon évről évre bedobott formabontó újításokért, hanem leginkább a csalá­dias hangulat és a megszokott környezet miatt látogatja a törzsközönség. A Fishinget választók túlnyomó részénél évek óta már-már kötelező úti célnak számít az orfűi tó partjától a Mecsekig elterülő fesztiválhelyszín, ahol a szervezők a hagyományos könnyűzenei koncertek mellett minden korosztálynak kínálnak programokat.

Azok, akik négy napra leköltöznek a fesztiválra, az esti koncertek mellett napközben társasjátékozhatnak, bort kóstolhatnak, vagy akár általános egészségi állapotukról is képet kaphatnak különféle kitelepült szűrővizsgálatokon. Tágabb értelemben az egész térség része a fesztiválnak, mivel az orfűi tó, a település strandjai nyitottak a kikapcsolódók számára, de a különjeggyel látogatható külön programok is lehetőséget teremtenek a térség falvainak felfedezésére, beleértve akár a helyi borokat bemutató túrát vagy a magyarhertelendi sörfőzde bejárását.

Csodálatos környezetben, családias közegben szórakozhattak az első nagyrendezvény vendégei Fotó: MTI/Sóki Tamás

A nagy fesztiválokhoz képest az árak is kimondottan barátságosak voltak Orfűn: egy korsó sör 600-800, egy liter fröccs 1.200-1.500, egy feles pálinka 1.000 forintért is beszerezhető volt, ami nagyjából megegyezik a budapesti, belvárosi árszínvonallal. A fizetést sem bonyolították túl a szervezők: míg sok hasonló rendezvényen már speciális fesztiválkártyával lehet fizetni, addig a Fishingen készpénzzel és bankkártyával. A számos pultnak, street-food kocsinak és a korlátozott létszámnak köszönhetően pedig nem kellett órákig sorban állni italért vagy ételért, s általában szabad ülőhely is jutott. Míg a legtöbb magyarországi fesztiválon az embernek valahol joggal támad olyan érzése, hogy leginkább minél több pénzt akarnak megkeresni rajta, addig a Fishing ezalól egyértelmű kivétel.

Élelmesnek kell lennie tehát annak, aki jövőre el szeretne látogatni, mivel a fesztiválbérletek korlátozott száma, illetve a rendezvény népszerűsége miatt a jegyek már jóval a kapunyitás előtt elfogynak, az idén minden korábbinál hamarabb lett telt házas a rendezvény. Szállást pedig gyakorlatilag lehetetlen találni: a környék panzióit, vendégházait a legtöbben már most lefoglalták a jövő évre is.

A fesztivál helyszínén, a Panoráma kempingben viszont annak több pontján van lehetőség a sátrazásra, a különböző típusú sátorjegyek pedig garantálják, hogy mindenkinek jusson hely. A szervezők odafigyeltek arra is, hogy elegendő mosdó és tusoló legyen elérhető a rendezvény alatt, és azokat rendszeresen takarítsák. Sok kritika érte ugyanakkor a fesztivált, amiért nem szenteltek különösebb figyelmet az eldobható műanyagok visszaszorításának, és nem volt kiemelten hangsúlyos a környezetvédelem, viszont a fesztiválozók maguktól is odafigyeltek ezekre a szempontokra.

Bár a nagy felhőszakadásokkal tűzdelt, trópusi időjárás nem a legkedvezőbb egy fesztiválnak, ez sem a fellépőket, sem a résztvevőket nem tántorította el. A Fishing on Orfű több mint egy évtizedes története alatt kialakult az a szellem, amely egyedivé teszi az orfűi összejövetel hangulatát, s a klasszikus, nagy fesztiváloktól eltérően inkább közösségi kikapcsolódássá változtatja minden korosztálynak élhető módon.

Van a VOLT

Megnyitotta kapuit a 27. Telekom VOLT Fesztivál. Az új helyszínen – a korábbi szomszédságában – megrendezett fesztiválon öt nap alatt mintegy kétszáz program várja a látogatókat. A szombaton záruló eseményre utazóknak a MÁV-Start és a GYSEV egyaránt kedvezményt nyújt. Emellett kombinált, a soproni helyi buszjáratok korlátlan használatát is biztosító jegyek is kaphatók a vonattal utazó diákoknak. A kombinált jegy a két vasúttársaság Budapest és Sopron között közlekedő járatain egy útra vagy menettérti utazásra használható fel.

(Magyar Nemzet, 2019. június 29.)

 

Egymillió fesztiválozó: a boltba is bemegy

A legnagyobb nyári fesztiválokon több mint egymillió látogató bulizott. És vásároltak a boltban is. A fesztiválozó sokat iszik és eszik. A sorrend nem mindegy. És más is a fesztiválozók vásárlási módija a szokásoshoz képest. Érdemes vele számolni, hiszen a Szigeten már közel egy országnyian jártak.

Lassan lefut a nyár főszezonja, a meleg időjárás marad még egy darabig és úgy tűnik, fesztiválokban gazdag ország lettünk. A fesztiválozók száma nagy, a többnapos fesztiválokon pedig a sátorverésen túl gondoskodni kell helyben az inni-ennivalókról is. A látogatók jelentős része a határokon túlról érkezik, de mindenki költekezik, legalább valamennyit. A boltban is.

A legtöbb beköltöző látogatót a könnyűzenei fesztiválok vonzzák, ezek körül most a legnagyobbakat mustráltuk, ahol a látogatók száma eléri százezret. Van egy sor kisebb is, például a Fishing on Orfű, a maga 30 ezernyi látogatójával. A legnagyobbak látogatószáma túllépte az egymilliót:

fesztiválmustra
VOLT június 26-30 Sopron 152 ezer
Balaton Sound július 4-8 Zamárdi 165 ezer
EFFOT július 10-16 Velence 115 ezer
Campus július 18-22 Debrecen 100 ezer
Sziget augusztus 8-15 Óbuda 565 ezer
blokkk.com válogatás

A Szigetre ráadásul 2018-ban betoppant a kilencmilliomodik látogató is, ami azt jelenti, hogy közel egy magyarországnyi látogatót vonzott az elmúlt években.

A többnapos kulturális fesztiválok is szép számmal vonzzák a látogatókat, például Kapolcs környékén a Művészetek Völgye, de hát van még bőven máshol is. A könnyűzenei fesztiválok egy zártabb világot jelentenek, már csak a részvételi díjak miatt is.

Árulkodó karszalagok - róják azért a boltokat is

A fesztiválozók inni- és ennivalót sokat vesznek, ez természetes, a boltban is. A pénzük nagyobb része azonban a vendéglátásban köt ki, hiszen a fesztiválterületek eleve így rendezkednek be.

De boltba is sokat járnak a fesztiválozók. Az alkalmi piackutatást némileg megkönnyíti, hogy a szigetezőket könnyű felismerni a boltban, elsősorban a fesztiválokon honos karszalagról. És azért a megjelenésük sem teljesen hétköznapi, hiszen például az átlagos vásárlók többsége nem bulisminkben megy bevásárolni. Megengedett a bikini felső, a légkondi miatt azonban nem nagyon éri meg mindenütt nekivetkőzni, még a legnagyobb kánikulában sem.

A bolt sokkal olcsóbb, bár utána is kell járni. A legnagyobb a Sziget Fesztivál, hivatalos boltosa az Aldi, aki egy 375 négyzetméteres boltban fogadta a vásárlókat. 2018-ban 32 ezer vásárlót fogadott, ami első pillantásra nem tűnik soknak a félmillió feletti látogatószámhoz képest, az egy napra, vagy egy programra kilátogatók nem is tülekednek a boltban, de azért volt sorállás, és ott volt nem messze az óbudai Auchan áruház. Ott is bizony szép számban vásároltak a szigetelők

A tapasztalatok szerint viszont azért más boltba is ellátogatnak a fesztiválozók, a Szigetnél is a vonzáskörzet boltosainál ez alatt az egy hét alatt nő is a forgalom. És a többi nagyfesztivál látogatói is szorgosan költekeztek a boltokban, akik már előre készültek erre.

Nesze neked kereskedelmi mennyiség

A boltos fesztiválozók egyik legfeltűnőbb vásárlási szokása a helyben fogyasztás, pénztáron innen és túl is. A verseny hevében az Auchan igencsak rugalmas ebben, hiszen a fesztiválvendégek már az áruházban megisszák az innivalót és nem is szólnak rájuk (ki is fizetik, hiszen egy üres palack vonalkódja ugyanúgy leolvasható a pénztárnál, mint a telié, sőt, az üres palackokat helyben gyűjtik is). De isznak-esznek a fesztiválozók az áruház parkolójában is, ahol a hőség ellenére  is igazi piknikezés folyt.

Hát igen, a Sziget próbálja terelni a vendégeit a neki nyilván nem kevés helypénzt fizető szolgáltatókhoz (amiben egyébként nincs kivetnivaló, az üzlet az ilyen). A sziget házirendje szerint ugyanis - egyebek mellett - tilos alkoholos italt bevinni a rendezvény területére. Ez azt jelenti, hogy amit a boltban vesznek ilyesféle kortyolgatni valót a kedves látogatók, kénytelenek meginni még a visszatérés előtt. Meg is isszák.

A legnépszerűbb fesztiválital egyébként a sör, söröspohár nélkül nem is nagyon lehetett látni igazi fesztiválozót pihenőidőben.

A házirend szerint hőségriadó esetén vizet, ásványvizet a személyes szükségleteknek megfelelő mennyiségben lehet bevinni a rendezvény területére, egyébként egy darab, legfeljebb 2,5 liter űrtartalmú PET palackban lehet vizet, vagy üdítőt becipelni. (Az nem derül ki, mennyi a különbség a kettő között, mondjuk literben számolva). Műanyagkannát csak üresen lehet bevinni (tehát nem lehet vele trükközni).

Tilos élelmiszert, vagy dohányterméket kereskedelmi mennyiségben bevinni a rendezvények területére. Élelmiszer esetében kereskedelmi mennyiségnek számít a személyes szükségletek kielégítéséhez ésszerűen szükséges mennyiséget meghaladó mennyiség, mondja a házirend. (Itt azért hiányzik, hogy belépéskor ezt milyen időszakra számolják, hiszen lehet bevásárolni egy napra, vagy többre is, az eltérő személyes igényekről nem is beszélve, de úgy tűnik, az ebből fakadó éles konfliktus nem gyakori). A dohánytermék esetében kereskedelmi mennyiségnek számít a 2 karton (20 doboz) cigarettát, a 10 doboz szivarkát és (mérettől függetlenül) 10 szál szivart meghaladó mennyiség. Hát igen, lehet számolgatni.

(blokkk.com, 2018. augusztus 17.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.