web₪zseb

Megdobta a Gmail a postát

Gmail: 12 év alatt másfél milliárd felhasználót hozott. 

A Gmailnek több mint 1,5 milliárd aktív felhasználója van a világon, és ma már ez a világ legnagyobb online e-mail szolgáltató – írja az origo a CNBC nyomán.

Mikor a Google megkezdte a szolgáltatás működését 1999-ben, a Yahoo Mailnek már 12 millió, míg a Microsoft Hotmailnek 30 millió aktív felhasználója volt.

Paul Buchheit, aki a Google alkalmazottja volt folyamatosan harcolt az online e-mail szolgáltatás bevezetéséért, de a cég vezetői nem értették, hogy egy keresőcégnek milyen előnye származhatna egy új levelezőrendszerből. Buchheit végül az ún. 20 százalékos belső projekt révén hozta létre a szolgáltatást. Ez egy olyan különleges lehetőség a cégnél, amikor a Google alkalmazottak egy számukra preferált projekten dolgozhatnak munkaidejük 20 százalékában.

 

Amikor a Gmail valóban elindult, az emberek azt hitték, hogy egy vicc,mivel április elsején jelentették be, de amikor kiderült, hogy nagyon is valóságos, a Microsoft Hotmail és a Yahoo Mail mellett sokan kezdték el használni az ingyenes levelező szolgáltatást.

A Gmail megjelenése után a bevételszerzésre helyeződött a hangsúly, sokan úgy vélték, felhasználói díjak helyett inkább reklámokat kellene közzétenni a felületen – végül emellett döntöttek, mikor 2007-ben debütált a levelezőrendszer.A Google ezáltal irányított hirdetéseket tudott küldeni a felhasználóknak az üzeneteik alapján.

A vállalatra 2018-ban szigorú vizsgálat várt, mivel kiderült, hogy a cég engedélyezi az alkalmazásfejlesztőknek a Gmail fiókok ellenőrzését hirdetési célzattal.Ezt 2019-ben amerikai kongresszusi vizsgálat követte, a cég pedig elismerte, hogy listát vezet azokról a termékekről, amelyeket a Gmail segítségével vásároltak meg a felhasználók.

 

A Gmail egyébként 2012-ig pénzügyileg nem teljesített jól a versenytársakkal szemben, viszont utána, az új innovációknak köszönhetően, egyre szélesebb körben terjedt el, és mára elérte a másfél milliárdnyi aktív felhasználót.

(Origo, 2019. október 29.)

 

Hozza a pénzt a Google

Csak hirdess nála. Magasan szárnyal a Google, hízik a bukszája.

A várakozásokat meghaladó bevétellel zárta 2019 második negyedévét az Alphabet, a Google anyavállalata - adta hírül a Napi.hu, az MTI és a Reutersr nyomán.

2019 második negyedévében a cég bevétele 38,9 milliárd dollár volt, 19 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A növekmény főleg a hirdetési bevételek gyors emelkedésének köszönhető. A Google hirdetésekből származó bevétele elérte a 32,6 milliárd dollárt, a múlt év második negyedében elkönyvelt 28,1 milliárd dollárral szemben.

Ugrásszerűen emelkedett a felhő szolgáltatásokból származó bevétel, egész évre kivetítve elérte a 8 milliárd dollárt, míg tavaly negyedévenként 1 milliárd dollár körül járt.

A Google üzemi eredménye 9,2 milliárd dollárra ugrott az egy évvel korábbi 3,1 milliárd dollárról, a nettó profit 3,2 milliárd dollárról 9,9 milliárdra emelkedett - írta az MTI.

(Napi.hu, 2019. július 26.)

 

Google: ha majd töriből tanítják

Megváltoztatta a Google a világot 20 év alatt.

Kevés olyan techvállalat van, amely akkora hatással volt a korunkra, mint a Google, írja az Origo. A vállalat, amely keresőmotorjával vált népszerűvé, mára nyolc különálló termékkel rendelkezik, amelyeket összesen egymilliárd ember használ. A Google termékeit információszerzésre, kommunikációra, szórakozásra és munkára is használjuk. A vállalat szeptember 4-én ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

1996 augusztusa: Larry Page és Sergey Brin elindítják a Google-t a Stanfod Egyetem hálózatán

Larry Page BackRub néven ismert projektjéből született meg a Google. Page-hez később csatlakozott Sergey Brin is, aki szintén a Stanford Egyetem hallgatója volt. Közösen sikerült létrehozniuk a PageRank-algoritmust, amely az alapja volt a világ legismertebb keresőmotorjának.

2002 nyara: a Yahoo megpróbálja felvásárolni a Google-t 3 milliárd dollárért

A kétezres évek eleje meghatározó volt a vállalat életében. Még mielőtt a Google meghódította volna a világot, a Yahoo volt a legnagyobb kereső. Amikor a Google elkezdett népszerűbb lenni, a Yahoo megpróbálta felvásárolni 3 milliárd dollárért, azonban az ajánlatot a cég elutasította, hiszen a Google-nél úgy érezték, hogy a vállalat legalább 5 milliárdot ér, ennyit azonban a Yahoo nem volt hajlandó fizetni.

A Google még ebben az évben elindította a Google News szolgáltatást, amely teljesen megváltoztatta a digitális médiát. Ma a Google anyavállalata – az Alphabet – 840 milliárd dollárt ér, miközben a Yahoo-t már eladták a Verizonnak, kicsivel kevesebb mint 5 milliárd dollárért.

2004. április 1: a Google elindítja a Gmailt

A Google egyik alkalmazottja, Paul Buchheit még 2001-ben kezdett el dolgozni egy új projekten, amely az egyre növekvő vállalat belső kommunikációját volt hivatott megkönnyíteni. Buchheit korábban már dolgozott egy böngészős e-mail-felületen, de most egy gyorsabb, megbízhatóbb szolgáltatást szeretett volna megalkotni. Ez sikerült is neki, 2004. április elsején pedig a vállalat 1 gigabyte-os tárhellyel bemutatta a ma is hihetetlenül népszerű Gmailt.

2004 augusztus 19: a Google tőzsdére megy

A Google a kezdetekben 100 ezer dolláros befektetést kapott Andy Bechtolsheimtől, majd több angyalbefektetőtől, köztük volt Jeff Bezos is, az Amazon alapítója és vezérigazgatója. Ezt követte egy hivatalosabb tőkegyűjtési kör, ahol ismert szilícium-völgyi vállalatoktól 25 millió dollárt kaptak. A Google 85 dollárra árazta a részvényeit, a cég értékét pedig akkor 27 milliárd dollárra becsülték.

2005 február 8: a vállalat elindítja a Google Mapset

A térkép hasznos és vicces, állt a Google közleményében, amikor 2005-ben elindították a Google Mapset. Az akkor még csupán webes felületen működő térkép lépésenkénti útmutatót tartalmazott, valamint a fontosabb éttermeket és szállodákat is meg lehetett találni rajta. A cég csak 2009-ben vezette be a GPS-alapú navigációt.

2006 október 9: a Google felvásárolja a YouTube-ot

A Google 1,65 milliárd dollárért vásárolta meg a videómegosztó portált, miután sikeresen túllicitálták az olyan riválisokat, mint a Microsoft, a Viacom és a Yahoo. A két cég azonban külön irodában maradt. A YouTube felvásárlása, mint később kiderült, az egyik legfontosabb lépés volt a Google-birodalom kiépítésében, hiszen a portál mára fogalommá vállt.

2008 szeptember 2: Google Chrome

A Google több korábbi Mozilla Firefox-fejlesztőt alkalmazva alkotta meg a Chrome for Windows böngészőt. Még csak béta verzióban működött, de így is sokkal gyorsabb internetezést kínált, mint a riválisok. Alig négy év alatt pedig a Chrome minden vetélytársát lenyomta, jelenleg pedig ez a legnépszerűbb internetes böngésző. Ma a világ 60 százaléka a Chrome-ot használja.

2009 szeptember 23: bemutatkozik az Android operációs rendszer

A Google 2005-ben csupán 50 millió dollárt fizetett az Androidért, amely mára a legelterjedtebb mobiltelefonos operációs rendszer. Az Android 2009-ben először a HTC Dream nevű készüléken volt elérhető, így ez lett minden idők első androidos telefonja.

2010 októbere: a Google elkezdi az önvezető autó projektet

A Google hét darab Toyota Priusszal kezdte meg az önvezető autók tesztelését, amelyekre szenzorok és kamerák sokaságát szerelték. Az ötlet a következő években folyamatosan fejlődött, ezért a Google egy külön vállalatot hozott létre az önvezető technológiának, Waymo néven.

2014 augusztus 10: a Google beszáll a mesterséges intelligenciába

Kemény küzdelem után, de a Google sikeresen felvásárolta a mesterséges intelligenciával foglalkozó londoni vállalatot, a DeepMindot. Sajtóinformációk szerint csak annak köszönhetik, hogy nem a Facebookhoz került a cég, hogy a Google megígérte egy független testület létrehozását, amely a mesterséges intelligencia etikus használatát felügyeli majd.

2016 október: megjelenik a Google Pixel, a vállalat saját telefonja

A Google a Pixel és a Pixel XL bemutatásával már nemcsak szoftvert, de saját okostelefont is piacra dobtak. Emellett megjelent a Google okoshangfala is, amely ugyan nem vált piacvezetővé, de fontos szereplője ennek a friss szegmensnek.

(Origo, 2018. szeptember 7.)

 

A Google mindent vitt

Tarolt a piacon. A Google értéke túllépheti a 860 milliárd dollárt.

A Google anyacégének, az Alphabetnek bevétele negyedével nőtt, profitja pedigjóval magasabb lett, mint amire az elemzők számítottak, a cég kapitalizációja 860 milliárd dollár fölé ugorhat, írja a Portfolio.

Jóval magasabb profitot ért el a 2018 második negyedévben az Alphabet, mint amire az elemzők számítottak. Ez részben annak tudható be, hogy volt egy közel 1 milliárd dolláros tétel, a cég befektetésein elért eredmény, amit új számviteli szabályok miatt mutat ki a cég, ezzel pedig vélhetően nem minden elemző számolt. Ráadásul a negyedévben lefelé nyomta a cég eredményét a gigantikus európai bírság is.

Az Alphabet negyedéves bevétele a várt 32,2 milliárd dollárnál magasabb, 32,7 milliárd dollár lett, ami 26 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi 26 milliárd dolláros második negyedéves bevétel. Az egy részvényre jutó eredmény az egyszeri hatásoktól, például az Európai Bizottság 5 milliárd dolláros bírságának hatásától szűrten az elemzőktől várt 9,5 dollárnál jóval magasabb, 10,6 dollár lett.

Az egyik dolog, amire érdemes figyelni a cégnél, az a költségek alakulása. A negyedévben a bevételek jóval nagyobb mértékben nőttek, mint a költségek, emiatt az előző negyedévhez képest javult a profitabilitás. A másik tényező, ami fontos az Alphabetnél, az a traffic acquisition cost, vagyis annak a költségelemnek az alakulása, amit a cég fizet a partnereinek, ez pedig az elmúlt 3 évben most először csökkent.

(Portfolio, 2018. július 24.)

 

Lecsapott Kínára a Google

Röpke 550 millió dollárral.

A Google 550 millió dollárt fektet be Kína második legnagyobb online kiskereskedelmi cégébe, a Jingdong (JD.com) cégcsoportba, hogy növelje jelenlétét a gyorsan növekvő ázsiai piacokon, és felvegye a küzdelmet a vetélytársakkal, köztük az Amazonnal - írja a Napi.hu az MTI nyomán.

A kaliforniai székhelyű technológiai óriáscég június 18-án bejelentette, hogy szélesebb alapokon nyugvó együttműködést alakít ki a kínai céggel. Ennek egyik eleme, hogy 550 millió dollárért 2,7 millió újonnan kibocsátott A-osztályú törzsrészvényt vásárol, amivel kevesebb mint 1 százalékos tulajdonosi hányadra tesz szert a JD-ben.

A partnerség jegyében például a Google árösszehasonlító rendszere, a Google Shopping révén reklámozni fogja a JD.com honlapon elérhető termékeket. Ezáltal a JD.com kiléphet a kínai és a délkelet-ázsiai piacokról, és megvetheti lábát az Egyesült Államokban és Európában.

Kína szoros ellenőrzés alatt tartja a világhálót, meghiúsítva minden, a kommunista párt tekintélyének rombolására irányuló kísérletet. Nem érhető el a Google legtöbb szolgáltatása sem, mert az amerikai cég nem volt hajlandó cenzúrázni a keresett tartalmakat. A Kínában működő cégek sokasága és magánemberek milliói virtuális magánhálózat (VPN) segítségével tudják megkerülni az állami cenzúrát és eljutni a kívánt honlapokra.

A JD.com befektetői között van a Tencent kínai internetes technológiai holding, a legnagyobb kínai e-kereskedelmi cég, az Alibaba ősriválisa és a világ egyik legnagyobb áruházlánca, az amerikai Walmart is.

A Google növeli befektetéseit Ázsiában, ahol a gyorsan növekvő középosztály, valamint a kiskereskedelem, a pénzügyi szektor és más ágazatok fejletlensége hatalmas lehetőségeket teremtett az amerikai és kínai internetes óriáscégeknek. A Google nemrégiben vett részesedést a Go-Jek motorkerékpáros fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó indonéz cégben, és állítólag érdeklődik a Flipkart indiai internetes kereskedelmi cég iránt.

(Napi.hu, 2018. június 18.)

 

Elindult a Google Pay

A Google a pénzpiacra is fel akar kapaszkodni.

Nekimegy a Google az Apple-nek a fizetésekben is, írja a Portfolio.

A Google Wallet kudarca után ismét megpróbálkozik egy fizetési platformmal a Google: elindítja a Google Pay-t, az Apple Pay mintájára. Az új szolgáltatással az Androidos felhasználók közvetlenül az okostelefonjukkal vásárolhatnak. 

A Google Pay az Android Pay-t váltja és az Apple Pay, valamint az Apple Pay Cash funkcióit igyekszik ötvözni és az Androidos felhasználók kezébe adni.

Lehet majd fizetni vele a pénztáraknál, az amerikai és a brit felhasználók pedig pénzt is küldhetnek egymásnak a "Google Pay Send"-funkcióval. A Google a lehetséges partnerekkel tárgyal arról, hogy a Google Pay segítségével a felhasználók online vásárolhassanak weboldalakon. A Google Pay február 20-án indult útjára a világban, de néhány napba telhet, amíg minden Androidos telefonra megérkezhet.

(Portfolio/CNBC, 2018. február 20.)

 

Belenyúl a HTC-be a Google

Bevásárolja magát a Google a HTC okostelefon-üzletágába. 2011-ben a Motorola mobilgyártását vásárolta meg a Google, de azt csúnyán bebukta.

A Google, az internetes keresőóriás 1,1 milliárd dollárért részlegesen megveszi a HTC okostelefon-gyártó üzletágát. A megállapodás értelmében a HTC 1,1 milliárd dollárnyi készpénzt kap és a cég számos dolgozója csatlakozik a keresőcéghez, továbbá szellemi termékeket is kap a HTC-től, egy licenszmegállapodás keretein belül, írja a Portfolio.

A Google és a HTC között már eddig is volt együttműködés, mivel a HTC gyártott saját márkás okostelefont a Google-nek és a kiszivárgó hírek szerint az induló Pixel 2 készülékeket is a HTC gyártja.

A Google-telefonokat fejlesztő csapat biztosan a keresőóriáshoz megy át és a remények szerint ezzel felpöröghet az innováció és a termékfejlesztés a hardver üzletágánál, nyilatkozta a divízió vezetője, Rick Osterloh. A várakozások szerint 2018 elején zárulhat le a felvásárlás.

Nem ez az első próbálkozás a Google-nél, hogy házon belül tudja a hardvergyártást is - hasonlóan az Apple-höz, ahol a szoftverfejlesztés és a hardvergyártás mindig párhuzamosan haladt. 2011-ben megvette a Motorola mobilgyártó cégét, a Motorola Mobility-t 12,5 milliárd dollárért. Ezen jó sokat bukott a Google, mivel 2014-ben az ár töredékéért, mindössze 2,9 milliárd dollárért adta tovább a Lenovónak, miután folyamatos veszteségeket termelt az üzletág.

A tajvani HTC valaha a világ okostelefon-értékesítések 10 százalékát vitte, mostanra azonban 2 százalék alá esett a részesedése. Piaci részesedése folyamatosan csökkent az elmúlt években, miután az Apple és a Samsung mellett megjelentek a kínai mobilgyártók is a felső kategóriás csúcstelefonok piacán.

A bejelentés nem volt teljesen meglepő annak fényében, hogy felröppentek már korábban spekulációk a Google HTC vásárlásáról.

(Portfolio, 2017. szeptember 21.)

 

Felnyomta a Google-t a mobilos kattintgatás

Most már mindenki a mobilon át nyomul. Persze a Google-nak a hirdetés hozza a sok pénzt.

2016 harmadik negyedévében ötödével, 22,5 milliárd dollárra nőtt a Google anyacégének, az Alphabet forgalma az egy évvel korábbihoz képest. A társaság friss pénzügyi beszámolója szerint a bevétel túlnyomó többsége a hirdetésekből származik, a július-szeptemberi időszakban 19,8 milliárd dollárt hoztak a reklámok a cégnek. A mobilos, valamint a videókhoz kapcsolódó hirdetések meghatározó szerepet játszottak a harmadik negyedéves eredményekben.

A Google, valamint a partnerek felületein megjelent reklámok 33 százalékkal több kattintást hoztak a szeptemberrel zárult három hónapban, mint egy évvel korábban, és ezt a növekedést elsősorban a mobilos felhasználók hozták a cégnek. A kétkedőkkel szemben a mobilforradalmat tudta követni a Google, az Android operációs rendszerrel, valamint az okostelefonok jelentős részére előre telepített szolgáltatásaival, térképpel, keresővel, YouTube-bal, írja a Világgazdaság.

A világon működő okosmobilok közel 90 százalékán található meg a cég operációs rendszere az IDC adatai szerint, a digitális marketinggel foglalkozó Merkle Inc. elemzése szerint pedig a mobil keresőpiac 95 százalékát uralja a társaság. A The Wall Street Journal beszámolója szerint néhány elemző már úgy vélekedik, hogy a Google teljes hirdetési bevételének felét adhatja a mobil piac. A mobiltelefonokon futtatott keresések száma már tavaly meghaladta a személyi számítógépeken indítottakét.

A mobilkészülékek felértékelődése ugyanakkor kihívást is jelent a Google számára. A mobilos reklámok ugyanis általában olcsóbbak, mint a számítógépeken megjelenők, így elég jelentős mértékben csökken az átlagos ár, amit a hirdetők fizetnek, a harmadik negyedévben például éves összevetésben 11 százalékos volt a visszaesés ebben a mutatóban. Ennek ellenére az Alphabet nyeresége a július-szeptemberi időszakban 5,1 milliárd dollárra nőtt, ami 27 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ez a teljesítmény azért is figyelemre méltó, mert a többi üzletág - többek között a Google Fiber nagy sebességű internetszolgáltatás és az okostermosztátokat gyártó Nest - mindössze 197 millió dolláros bevétel mellett 865 millió dollárnyi veszteséggel zárta a harmadik negyedévet.

(blokkk.com, 2016. október 28.)

 

Egymilliárdot tejelt a Google

Az Apple-nek, hogy mobileszközein az iOS keresője a Google legyen.

Egymilliárd dollárjába került a Google-nak 2014-ben az, hogy az Apple mobileszközökön futó iOS platformon is elérhető volt a keresőszolgáltatása. Az adatok az Oracle és a Google között zajló per irataiból derültek ki. Az összeget bevételmegosztás keretében fizette ki a Google az Apple-nek. Egy tanú szerint egy időben 34 százalék volt a részesedés mértéke. Ebből az következtethető ki, hogy a Google-nak csak az Apple eszközein futó hirdetésekből 3 milliárd dollár körüli bevétele származott 2014-ben, amelyből egyet továbbadott partnerének. A tisztánlátást nehezíti egyébként, hogy mindkét társaságnál elzárkóznak az információadástól és a hírek minősítésétől.

A két óriáscég partnerei és riválisai is egymásnak. A Google, pontosabban a keresőt működtető Alphabet nevű cég piaci értéke 500 milliárd dollár. Az Alphabet előreláthatóan gyorsabban fog nőni, mint az Apple. Ennek oka, hogy az Alphabet digitális hirdetésre épülő nyereségtermelő képessége több mint a duplája annak, mint amit az Apple a gyengülő okostelefon-piacon el tud érni sikertermékével, az iPhone-nal. Az okostelefon-üzletág adja az Apple bevételeinek 60 százalékát és vele együtt a profit döntő részét. A piac bővülése azonban 2015-ben már 10 százalékosra csökkent, s az Apple-nek a felhalmozódott készletei miatt 2016. első negyedévében csökkentenie is kellett a termelését. Ezzel szemben a hirdetési piac az eMarketer előrejelzése szerint 2019-re megtriplázódik, eléri az 200 milliárd dollárt. Az Alphabet bőven kiveszi ebből a részét, ha tartja a jelenlegi évi 15 százalékos forgalombővülési ütemet. Az Alphabet fejlesztései is – önjáró autók, egészségipar –, erre engednek következtetni.

(Világgazdaság, 2016. január 24.)

 

Nyomul tovább a Google

Nőtt a bevétel és a profit is 2015. második negyedévében.

Továbbra is nőnek a Google bevételei, a fizetett kattintások száma is szépen gyarapodik, bár egy-egy hirdetésen már egyre kevesebbet keres a cég. A költségek rendben, így nőtt a profit is.

A Google bevétele 2015. második negyedévében 11%-kal, az egy részvényre jutó profit 17 százalékkal nőtt, előbbi a vártnak megfelelő, utóbbi viszont annál is több volt, a Portfolio beszámolója szerint. A növekvő szám ellenére a kattintások utáni ár azonban több mint 10 százalékkal visszaesett.

A Google negyedéves árbevétele 18 milliárd dollárra emelkedett. Az összes bevétel 90 százalékát adó hirdetési bevételek 11 százalékkal nőttek, 16 milliárd dollárra, az egyéb bevételek 17 százalékkal közel 2 milliárd dollárra emelkedtek. A költségekkel jól bánt a cég, így növekedhetett a profit is.
(Portfolio, 2015. július 17.)

 

Nagyot keresett a Google

De azért van feszültség, hiába nőtt a bevétel és a profit.

A Google hirdetési bevétele és az egy részvényre eső profit nőtt ugyan, de nem annyira, mint ahogyan azt az elemzők várták. 2014. negyedik negyedévben a hirdetési bevétel (az adott jutalékokat levonva) 1,8, az egy részvényre jutó (korrigált) profit pedig 3,4 százalékkal elmaradt az elemzők előzetes számításaitól.

A Google bevételeinek továbbra is közel 90 százalékát a különféle hirdetések adják. A Google hírei ugyanakkor nem a hirdetésekről, hanem az új technológiai vívmányokról szólnak, az okosszemüvegről, vagy az önmagát vezető autókról.

Az úgynevezett fizetett kattintások száma továbbra is bővül, de lassuló ütemben, amit mutat, hogy a mostani 14 százalék 2009. negyedik negyedéve óta a legalacsonyabb ütem (a fizetett kattintások száma a Google által elhelyezett hirdetésekre érkező kattintásokat mutatja, ezek után szedi a bevételt a Google a hirdetőktől). Az egy kattintásért kapott átlagos ár is némileg csökkent, de ez nem számít rossz eredménynek.

A fizetett kattintások ára a mobilos hirdetések előretörése miatt csökken. A fizetett kattintások bővülésének lassulása arra is utalhat, hogy a Google a mobilos felületeken nem tud olyan hatást elérni, mint az úgynevezett desktop (hagyományos) keresőhirdetésekben. Az eredeti keresőterületén ráadásul már akkora a Google piaci részesedése, hogy azt tovább nö velni szinte lehetetlen. A közelmúltban a Yahoo és a Firefoxot is gyártó Mozilla megállapodása révén náluk a jövőben a Google helyett a Yahoo lesz az alapértelmezett kereső a böngészőben, ami viszont piacvesztést okozhat a Goggle számára.

A Google ezzel együtt továbbra is stabil eredménnyel számolhat, a bevételek növekedése is kiegyensúlyozott lehet. A befektetők persze nem szeretik a lassulást bármely mutatóban, ez látzsott a Google tőzsdei árfolyamán

(Investor.hu, 2015. január 30.)

 

Drónozik a Google

A Google az Amazon után kacsázik.

Drónokat tesztel Ausztráliában a Google azzal a céllal, hogy néhány éven belül ezeket a légieszközöket vesse be a kereskedelmi szállítmányozásban, ahol terjeszkedésbe kezd majd a keresőóriás. Ezzel pedig új front nyílhat a Google és az internetes kereskedelem piacvezetője, az Amazon közötti csatározásban.

A Google a Project Wing elnevezésű programja keretében kezdte el ezeket a légieszközöket tesztelni, azzal a céllal, hogy néhány éven belül felhasználhassa őket a kereskedelmi szállításban. A Google ugyanis új területen, a szállítmányozásban is terjeszkedni próbál. A Google nem csak a keresőjéről ismert, hozzá kötődik az önmagát vezető autó, az Android operációs rendszer, a tervezett okosóra, vagy a hamarosan érkező TV-je.

A kereskedelmi szállítmányozás manapság elsősorban az Amazon "felségterülete". Az Amazon a világ legnagyobb internetes kereskedelmi cégeként gőzerővel terjeszkedik ebben az iparágban. A cég 2013. decemberben jelentette be, hogy drónokat is be kíván vetni a csomagszállítás során, mely hatalmas fejlesztési költségei folyamatosan nyomás alatt tartják a cég eredményeit. Az Amazon tervei szerint öt éven belül lehet lehetnek majd bevethetők ezek az eszközök.

A Google tervei szerint néhány éven belül domináns szereplői lesznek ennek a piacnak is. A drónok olcsó, gyors, környezetbarát csomagszállítást tesznek lehetővé. A Google drónjainak ausztrál tesztelései eddig sikeresek voltak. A drónok pontosan szállítottak különböző eszközöket (például csokoládét, elsősegély-csomagot) a kívánt célterületre.

(Investor.hu, 2014. augusztus 30.)

 

A Google hozta a szokásost

2014. második negyedévében több bevétel, több nyereség.

A Google 2014. második negyedévében - a partneroldalaknak járó kifizetések nélkül számított - az árbevétele 12,7 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 11,1 milliárd dollárról (a várt  bevétel 12,3 milliárd dollár volt). Az egy részvényre jutó nyeresége ugyan elmaradt a várttól, de hát így is közel 30 százalékkal nőtt.

A Google 2014-ben visszatért az alapokhoz. A cég a Motorola maradékának értékesítésével lezárta a hardvergyártást, bevételeinek 90 százalékát szerzi online hirdetésekből.

A Motorola üzletág hozzájárulása eltűnt a számokból, egyébként a Motorola a Google tulajdonaként veszteséget termelt, feltehetően a Google célja a Motorola felvásárlásával a mobilgyártó szabadalmi portfóliójának megszerzése volt. Erre utal, hogy a mintegy 9,5 milliárd dolláros akvizíció lezárulta után nem is sokkal már el is kezdte feldarabolni a Motorolát, előbb a Motorola Home divíziót adta el 2,3 milliárd dollárért, majd pedig a mobilgyártással foglalkozó Motorola Mobilityt 2,9 milliárd dollárért 2014. elején a Lenovónak.)

Jelenleg elsősorban a hirdetésektől függ a Google eredményessége. A hirdetésekre megszerzett kattintások ára az elmúlt évek irányzatainak megfelelően 2014. második negyedévében is csökkent, bár ennek mértéke az elmúlt negyedévekhez képest visszafogottabb volt, a hirdetések átlagos ára éves összevetésben 6 százalékkal lett kisebb. Ennek oka, hogy az online hirdetési piacon mind nagyobb a mobilos megoldások részaránya, ezek viszont nem működnek annyira hatékonyan, mint a „hagyományos” internetes megfelelőik, így pedig az árakat sem tudják olyan magasan tartani a szolgáltatók, köztük a Google sem (a Google nem tesz közzé pontos statisztikákat a mobilos hirdetései arányáról).

Ebben a szegmensben ráadásul sokkal élesebb a verseny, mint a lényegében a Google által dominált desktop világban (a Google a becslések szerint az online hirdetési piac egyharmadát tudhatja magáénak, míg a második helyezett Facebook részesedése „csak” 8 százalék).

A mobil internetes piac bővülésének nyomáén ugyanakkor a fizetett kattintások száma 25 százalékkal nőtt, azaz ennyivel többször kattintottak a felhasználók olyan hirdetésekre, amikért a Google a hirdetőktől bevételhez juthatott. Ez a 25 százalék továbbra is nagy növekedést jelent, de az elmúlt 3 évben ennél nagyobb növekedést is el tudott érni a Google.

A Google kénytelen komoly ráfordításokat áldozni a további innovációra és fejlesztésre, ami később is mozgásban tarthatja a vállalatot. Mindez ráadásul jelentős akvizíciókkal is kiegészül, mint például a Nest 3,2 milliárd dolláros felvásárlása, ami mellé több, pár százmillió dolláros nagyságrendű kisebb akvizíció is társult 2014. első felében. Eközben ráadásul a Google jelentős erőforrásokat fordít olyan nehezen belátható és értékelhető projektekre, mint az „önmagát vezető” autonóm járművek fejlesztése. Mindez visszafogja a nyereséget.
(Investor.hu, 2014. július 18.)

 

Google: fátyolfelhőben

2013 végén nőtt az árbevétel, csökkent a nyereség.

A Google 2013. negyedik negyedévi árbevételét 13,6 milliárd dollárra tudta növelni. Az egy részvényre jutó profit viszont „csak” 12,01 dollárt tett ki az elemzők által várt 12,25 dollár helyett.

A fizetett kattintások száma (azaz a partnerek hirdetéseire továbbított kattintások száma) 31 százalékkal bővült éves alapon. Ezekért a fizetett kattintásokért kapott díjak viszont tovább morzsolódtak lefelé, és 11 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

A Motorola divízió továbbra is csak a veszteséget termelte, mely 384 millió dolláros operatív veszteséget mutatott ki. A mínusz közel a duplája volt az egy évvel korábbi 152 millió dolláros veszteségnek. Ennek oka, hogy a Motorola felől érkező bevételek 18 százalékkal, 1,24 milliárd dollárra estek vissza. A Google január végén állapodott meg a Lenovóval, hogy a kínai társaság 2,9 milliárd dollárért megvásárolja a Motorolát.

(Investor.hu, 2014. január 31.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.