kirakatles₪plázarítus

Csak lötyögnek a német vásárlók

2018 szeptemberében is csak tologatták a bevásárlókocsikat a német vásárlók. 

Újabb csalódást okozó adatsor érkezett Németországból: a vártnál jóval rosszabbul alakult a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben, írja az MTI.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdán közzétett előzetes adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom, az árhatások kiszűrésével, 2,6 százalékkal csökkent tavaly szeptemberhez képest. Elemzők 0,9 százalékos emelkedésre számítottak az augusztusi 1,5 százalékos növekedés után.

A kiskereskedelmi forgalom nominálisan - árhatások kiszűrése nélkül - 0,7 százalékkal csökkent szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest. Naptári és szezonális kiigazítással számolva a kiskereskedelmi forgalom reálértéken 0,1 százalékkal, nominális értéken pedig 0,5 százalékkal nőtt szeptemberben az előző hónaphoz képest.

Elemzők 0,5 százalékos havi reálnövekedésre számítottak az augusztusi 0,3 százalékos csökkenés után. 2017 szeptemberében 26, 2018 szeptemberében viszont 25 napon voltak nyitva az üzletek.

Az adatsor közzététele után az euró dollárhoz viszonyított árfolyama 1,1350-ről 1,1338-ra gyengült.

(MTI, 2018. október 31.)

 

Nem húznak a német vásárlók

Negyedik hónapja csökkent a boltok forgalma Németországban.

Az elemzők körében várt növekedés helyett csökkent a kiskereskedelmi forgalom Németországban 2018 márciusában, havi összevetésben, írja a Világgazdaság, az MTI nyomán. A német kiskereskedelmi forgalom 0,6 százalékkal csökkent februárhoz képest, de akkor még ennél is nagyobb, 0,7 százalékos visszaesést regisztráltak – közölte a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Szakértők 0,8 százalékos forgalomnövekedésre számítottak márciusra. Márciusban már a negyedik egymást követő hónapban csökkent a kiskereskedelmi forgalom havi összevetésben.

Éves szinten a 2018 márciusi kiskereskedelmi forgalom 1,3 százalékkal nőtt, ugyanúgy, mint februárban. Szakértők szerényebb, 1 százalékos bővülést vártak márciusra éves szinten.

Az adatok azt mutatják, hogy az euróövezet legnagyobb gazdaságában ez év elején is gyenge maradt a lakossági fogyasztás, amely a tavalyi utolsó negyedévben már egyáltalán nem járult hozzá a gazdasági növekedéshez.

Az utóbbi években a lakossági fogyasztás volt a növekedés egyik fő motorja, mivel a fogyasztók az emelkedő béreknek, a rekordmagas foglalkoztatottságnak és az erős munkahelyi biztonságnak köszönhetően szívesebben költekeztek. 2017 október-decemberben viszont már az export hajtotta a német gazdaság bővülését.

(Világgazdaság, 2018. április 30.)

 

Fékeztek a német vásárlók

Többet vártak, de csak kisebb mértékben nőtt a boltos vásárlás Németországban.

A vártnál kisebb mértékben bővült a kiskereskedelmi forgalom Németországban 2018 januárjában éves összehasonlításban, havi szinten pedig a remélt növekedés helyett visszaesést mértek, írja az MTI.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) közzétett előzetes adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom, az árhatások kiszűrésével, 2,3 százalékkal nőtt 2018 első hónapjában 2017 januárjához képest. Elemzők 3,5 százalékos emelkedésre számítottak a decemberi 1,9 százalékos csökkenés után.

A kiskereskedelmi forgalom folyó áron - az árhatások kiszűrése nélkül - 3,7 százalékkal nőtt januárban az egy évvel korábbihoz képest. Januárban 26 napon voltak nyitva az üzletek.

Elemzők 0,9 százalékos havi reálnövekedésre számítottak 2018 januárjában a decemberi 1,9 százalékos visszaesés után.

Az adatok azt mutatják, hogy az euróövezet legnagyobb gazdaságában 2018 elején is gyenge maradhat a lakossági fogyasztás, amely 2017 utolsó negyedévben már egyáltalán nem járult hozzá a gazdasági növekedéshez. 

Az utóbbi években a lakossági fogyasztás volt a növekedés egyik fő motorja, mivel a fogyasztók az emelkedő béreknek, a rekordmagas foglalkoztatottságnak és erős munkahelyi biztonságnak köszönhetően szívesebben költekeztek. 2017 október-decemberben viszont már az export hajtotta a német gazdaság bővülését.

Az adatokkal egybecseng a GfK piackutató intézet felmérésének eredménye, amely arról tanúskodik, hogy a német fogyasztók borúlátóbban ítélik meg a gazdasági kilátásokat. A jövedelmi várakozások és a fogyasztási hajlandóság is több havi mélypontra esett, bár a fogyasztók továbbra is arra számítanak, hogy a német gazdaság stabilan növekszik.

(MTI, 2018. március 2.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.