kirakatles₪plázarítus

Csak lötyögnek a német vásárlók

2018 szeptemberében is csak tologatták a bevásárlókocsikat a német vásárlók. 

Újabb csalódást okozó adatsor érkezett Németországból: a vártnál jóval rosszabbul alakult a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben, írja az MTI.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdán közzétett előzetes adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom, az árhatások kiszűrésével, 2,6 százalékkal csökkent tavaly szeptemberhez képest. Elemzők 0,9 százalékos emelkedésre számítottak az augusztusi 1,5 százalékos növekedés után.

A kiskereskedelmi forgalom nominálisan - árhatások kiszűrése nélkül - 0,7 százalékkal csökkent szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest. Naptári és szezonális kiigazítással számolva a kiskereskedelmi forgalom reálértéken 0,1 százalékkal, nominális értéken pedig 0,5 százalékkal nőtt szeptemberben az előző hónaphoz képest.

Elemzők 0,5 százalékos havi reálnövekedésre számítottak az augusztusi 0,3 százalékos csökkenés után. 2017 szeptemberében 26, 2018 szeptemberében viszont 25 napon voltak nyitva az üzletek.

Az adatsor közzététele után az euró dollárhoz viszonyított árfolyama 1,1350-ről 1,1338-ra gyengült.

(MTI, 2018. október 31.)

 

Nem húznak a német vásárlók

Negyedik hónapja csökkent a boltok forgalma Németországban.

Az elemzők körében várt növekedés helyett csökkent a kiskereskedelmi forgalom Németországban 2018 márciusában, havi összevetésben, írja a Világgazdaság, az MTI nyomán. A német kiskereskedelmi forgalom 0,6 százalékkal csökkent februárhoz képest, de akkor még ennél is nagyobb, 0,7 százalékos visszaesést regisztráltak – közölte a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Szakértők 0,8 százalékos forgalomnövekedésre számítottak márciusra. Márciusban már a negyedik egymást követő hónapban csökkent a kiskereskedelmi forgalom havi összevetésben.

Éves szinten a 2018 márciusi kiskereskedelmi forgalom 1,3 százalékkal nőtt, ugyanúgy, mint februárban. Szakértők szerényebb, 1 százalékos bővülést vártak márciusra éves szinten.

Az adatok azt mutatják, hogy az euróövezet legnagyobb gazdaságában ez év elején is gyenge maradt a lakossági fogyasztás, amely a tavalyi utolsó negyedévben már egyáltalán nem járult hozzá a gazdasági növekedéshez.

Az utóbbi években a lakossági fogyasztás volt a növekedés egyik fő motorja, mivel a fogyasztók az emelkedő béreknek, a rekordmagas foglalkoztatottságnak és az erős munkahelyi biztonságnak köszönhetően szívesebben költekeztek. 2017 október-decemberben viszont már az export hajtotta a német gazdaság bővülését.

(Világgazdaság, 2018. április 30.)

 

Fékeztek a német vásárlók

Többet vártak, de csak kisebb mértékben nőtt a boltos vásárlás Németországban.

A vártnál kisebb mértékben bővült a kiskereskedelmi forgalom Németországban 2018 januárjában éves összehasonlításban, havi szinten pedig a remélt növekedés helyett visszaesést mértek, írja az MTI.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) közzétett előzetes adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom, az árhatások kiszűrésével, 2,3 százalékkal nőtt 2018 első hónapjában 2017 januárjához képest. Elemzők 3,5 százalékos emelkedésre számítottak a decemberi 1,9 százalékos csökkenés után.

A kiskereskedelmi forgalom folyó áron - az árhatások kiszűrése nélkül - 3,7 százalékkal nőtt januárban az egy évvel korábbihoz képest. Januárban 26 napon voltak nyitva az üzletek.

Elemzők 0,9 százalékos havi reálnövekedésre számítottak 2018 januárjában a decemberi 1,9 százalékos visszaesés után.

Az adatok azt mutatják, hogy az euróövezet legnagyobb gazdaságában 2018 elején is gyenge maradhat a lakossági fogyasztás, amely 2017 utolsó negyedévben már egyáltalán nem járult hozzá a gazdasági növekedéshez. 

Az utóbbi években a lakossági fogyasztás volt a növekedés egyik fő motorja, mivel a fogyasztók az emelkedő béreknek, a rekordmagas foglalkoztatottságnak és erős munkahelyi biztonságnak köszönhetően szívesebben költekeztek. 2017 október-decemberben viszont már az export hajtotta a német gazdaság bővülését.

Az adatokkal egybecseng a GfK piackutató intézet felmérésének eredménye, amely arról tanúskodik, hogy a német fogyasztók borúlátóbban ítélik meg a gazdasági kilátásokat. A jövedelmi várakozások és a fogyasztási hajlandóság is több havi mélypontra esett, bár a fogyasztók továbbra is arra számítanak, hogy a német gazdaság stabilan növekszik.

(MTI, 2018. március 2.)

 

Kell ám az eladó Németországban is

Az uniós országokban 55 ezer eladót keresnek az áruházak. ₪₪₪

A munkaerőhiány más uniós országokban is nyomasztó teher. A legtöbb betöltetlen álláshely Németországban van, a kereskedelemben és a gazdaság egészében egyaránt.

2016 második negyedévében tovább nőtt a betöltetlen álláshelyek száma Magyarországon, négyezer-hatszáz felett járt a KSH mutatója a kereskedelemben, ami 2015 elejéhez képest bő  másfél ezres, 50% feletti megugrás. Az alkalmazottak száma a négy főnél nagyobb kiskereskedésekben 2016-ban év elejétől nem változott, 192-193 ezer fő körül mozgott az egyes hónapokban, ami azt jelenti, hogy hiába emelkedtek egy év alatt átlagosan 10%-kal a havi bruttó átlagkeresetek, van ahol persze ennél sokkal nagyobb mértékben is, ez összességében csak az eladók megtartásához volt elég, a létszám bővítéséhez már nem, pedig közben áprilistól már vasárnap is nyitva lehettek a boltok.

A létszámhiány nyomasztó a boltokban, áruházakban. Úgy tűnik azonban, hogy nem csak Magyarországon. Az Európai Bizottság foglalkoztatási szolgálata jelenleg több mint 2 millió álláshely hirdetést sorol fel, ennek negyedét pedig német cégek töltötték fel a rendszerbe. Magyar vállalkozások 6.367 álláshirdetést adtak fel itt. Vigyázat, ez nem teljeskörű statisztikai összegzés, hiszen itt hirdetni nem kötelező, csak egy lehetőség a cégek számára, de önmagában is fontos mutatószám.

Eladónak lenni jó máshol is

A korábbiaknál némileg kevesebb hirdetéssel, de toronymagasan listavezető az eladókeresésben Németország, bő 25 ezer álláshellyel. Az Egyesült Királyság, majd Franciaország követi a német áruházakat, 6-7 ezer eladóra vadászva. A magyar áruházak nem adják fel, 453 eladót ők is ezen a vonalon keresnek, feltehetően földrajzilag inkább keletebbről.

Az uniós országokban összesen 55 ezer eladót keresnek az áruházak ezen az uniós portálon, a legtöbbet a következő országokban:

Németország Egyesült Királyság Franciaország Ausztria Belgium Finnország Svédország
25.607
7.337
6.554
3.567
2.160
876
827
EURES, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja

Mindez azt jelenti, hogy a magyar eladó nem csak itthon, hanem sok más országban is kelendő. Így szembe kell nézni azzal, hogy a bolti dolgozók hiánya még jó darabig nyomasztó terhe lesz a hazai boltoknak, áruházaknak, különösen a kinti többszörös fizetésekkel szemben eddig kínált magyar bérekkel a kirakatban.

Üres álláshely egyébként akad bőven az Unióban

Az Eurostat, az Uniós statisztikai hivatalának friss összegzése szerint üres álláshely akad bőven az uniós országokban, a nemzetgazdaságok legkülönbözőbb szakterületein. Az üres álláshelyek aránya az Európai Unióban 2016. második negyedévében 1,8% volt, ami jócskán két és félmillió feletti számot jelent. A hivatalos statisztika szerint Németországban az üres álláshelyek száma megközelíti az egymilliót (a foglalkoztatási szolgálatnál ennek a felét hirdették csak meg a német cégek). Nagy-Britannia 755 ezer üres álláshelyet tart nyilván, a franciák nem adtak meg adatot eddig. A következő a sorban Hollandia 160 ezer álláslehetőséggel, majd Csehország jön 123 ezerrel. Magyarországot még megelőzi Spanyolország, Svédország és Románia, nálunk 2016. második negyedévében 55 ezer volt az üres álláshelyek száma.

Kirajzolódik az is az uniós statisztikából, hogy az Európai Unióban 2016. második negyedévében összességében nem volt lényeges elmozdulás az üres álláshelyek számában az első negyedévhez képest, de a kelet-európai országok többségében valamelyest nőtt az üres álláshelyek száma, a nyugat-európai körkép pedig vegyes, növekedés és csökkenés egyaránt fellelhető az egyes országok adataiban.

(blokkk.com, 2016. szeptember 26.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.