autó₪szalon

Használt autóból az Opel fogyott legjobban

Ugrott tovább a használt autók piaca 2019-ben. 

2019-ben nemcsak az újonnan forgalomba helyezett autók száma, hanem a hazai használtautó-piac is rekordot döntött, írja az Origo.

2019-ben kicsivel több mint 810 ezer adásvételt regisztráltak a hazai használtautó-piacon, ami 6,1 százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest - áll a Használtautó.hu közleményében.

A bő 3,6 milliós hazai autóparkhoz mérve a 810.920 tulajdonosváltás azt jelenti, hogy legalább minden ötödik autó gazdát cserélt 2019-ben.  

A legnagyobb példányszámban futó modellek (Opel Astra, Suzuki Swift, Ford Focus, Volkswagen Golf és Passat) cseréltek legtöbbször gazdát, míg márkaszinten is a legnagyobb példányszámban futó Opeleket írták legtöbb alkalommal új tulajdonos nevére.

(Origo, 2020. január 20.)

 

Használt autó: ömlik a vacak is

11 éves az import használt. 2019-ben megállt a használtautó import többéves növekedése.

De továbbra is nagyrészt öreg és korszerűtlen járművek érkeztek Magyarországra, írja az Origo a Vezess nyomán.

156.475 darab külföldről használtan behozott személyautóval 2019-ben megállt a használtautó-import elmúlt évekre jellemző, látványos növekedése, derül ki a Vezess friss összeállításából. A Datahouse-tól kikért számokból kiderült, hogy az Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf a legnépszerűbb importautó itthon.

Megállapítható az is, hogy meglehetősen egyoldalú a magyar vásárlók szimpátiája, az első nyolc márkából hat német. Változatlanul felülreprezentáltak a behozott személyautók között a prémiumok, de már nem a BMW a kedvenc, emellett kiemelkedően növekedett két dél-koreai modell, a Hyundai i30 és a Kia Ceed behozatala.

Állandósulni látszik a behozott járművek magas életkora: a tavaly Magyarországra érkezett 156 ezer személyautó átlagosan 11 éves volt. Az importautók 38 százaléka 11-15 év közötti, 22 százaléka pedig 16 évnél idősebb. A top 20-as listán mindössze két modell behozott példányai bizonyultak átlagosan 10 év alattinak.

Nem teszi zöldebbé a hazai 3,6 millió gépkocsit az sem, hogy a környezetbarát hibridek importja csökkent tavaly. Továbbra is magasan első közöttük a Toyota Prius, de az öt legnépszerűbb modellből négynek esett a behozott darabszáma.

A tisztán elektromos használtautók importja változatlanul igen alacsony számokat mutat, de százalékosan szépen emelkedik, itt az i3-as BMW húz kiemelkedően. Második helyezett a Nissan Leaf lett, a harmadik pedig a használtan is tizenmilliós árú Tesla Model S.

(Origo, 2020. január 16.)

 

A gyenge forint visszanyomta a használt autót

Nagy fordulat történt a magyar használtautó-piacon.

2019 harmadik negyedévében 6,6 százalékkal esett vissza az autóimport, írja a Napi.hu. Januártól szeptember végéig is negatív tendenciát mutat ez a terület. 2012 óta most fordult elő először, hogy kilenc hónapos távlatban is negatív a tendencia - derül ki a Weltauto jelentéséből.

A harmadik negyedévben 6,6 százalékot esett az import (-2.700 autó), a leggyengébb hónapnak az augusztus számított, ekkor 17,8 százalékkal kevesebb kocsi (-2.465 autó) érkezett határon túlról 2018-hoz képest. 

Összességében 2,2 százalékkal vásároltak kevesebb autót a magyarok határon túlról ebben az időszakban, januártól szeptember végéig 117 ezer gépkocsi érkezett hazánkba. A visszaesésben komoly szerepe lehet az euró drágulásának.

Az országon belüli átírások száma azonban továbbra is nő: kilenc hónap alatt 603 ezer - 76 százalékban tíz évnél idősebb - személyautó cserélt gazdát, amely 5,9 százalékkal múlja felül a 2018-as év hasonló időszakát.

A hazai átírásoknál az alsó-középkategóriás (180 ezer autó), kisméretű (146 ezer autó) és a felső-középkategóriás (60 ezer autó) modelleket vásárolták legtöbben, az SUV-ok 8 százalékot hasítottak ki a tortából. Az alsó-középkategória (32 ezer autó) népszerűsége az importban is megmutatkozott, de a felső-középkategóriás (20 ezer autó) és az egyterű járművek (19 ezer autó) is keresettek voltak.

A belföldi vételek során 12 százalékos részesedéssel az Opel (77.409 autó) bizonyult a legnépszerűbbnek a Volkswagen (60.333 autó) és a Suzuki (58.746 autó) előtt, az import esetében legtöbben Volkswagent (13.634 autó), Opelt (12.182 autó) és Fordot (10.921 autó) választottak.

A magyarországi autócserék és a behozatal során is az Opel Astra áll az élen kilenc hónap után. Az átírások esetében a Suzuki Swift és a Ford Focus követi a német modellt, míg a forgalomba helyezéseknél a Focus áll a második helyen a népszerűségi listán, harmadik pedig a Volkswagen Golf. 

(Napi.hu, 2019. október 31.)

 

Nem bírjuk ki roncs nélkül

Özönlenek az öreg importautók Magyarországra.

Tovább nőtt a használt autók importja 2019 első negyedévében, a Magyarországra hozott használt kocsik 61 százaléka tíz évnél idősebb volt - írja a Napi.hu a Das WeltAuto, valamint az MTI nyomán.

Januártól március végéig 39 ezer használt gépkocsi érkezett az országba, 3,5 százalékkal több, mint 2018 hasonló időszakában - a Datahouse adatai alapján.

2018-ban a teljes évben 159 ezer darab használt járművet hoztak be külföldről. A növekedés 2,2 százalékos volt, miután az év második felében az addigi, csaknem öt éve tartó meredek növekedés megtorpant, majd lejtmenetbe fordult a piac. A kereskedők arra számítottak, hogy 2019-ben már mérséklődik a használt autók behozatala, remélve, hogy kevesebb ismeretlen előéletű, rossz állapotú jármű érkezik az országba.

A trend azonban változatlan - mutat rá a közlemény: az első negyedév adatai szerint az öt évnél fiatalabb járművek aránya mindössze 18 százalék volt. Viszont jócskán érkeztek 20 év fölötti autók is: közel 800 kocsi töltötte be ezt a kort, mielőtt behozták.

A magyar vevők a külföldi kínálatban leginkább az alsó-középkategória modelljeit keresték (10.405 autó), de a felső-középkategória (6.929 autó) és az egyterűeké (6.667 autó) szintén népszerű volt. Az idén már 270 luxusautó is érkezett az országba, közöttük 31 Tesla, négy Bentley, három Ferrari és két Lamborghini.

A Das WeltAuto a Volkswagen csoport márkáit forgalmazó Porsche Hungaria használtautó-üzletága, amely 28 értékesítőhellyel rendelkezik országszerte, 2018-ban mintegy 7600 járművet adott el.

(Napi.hu, 2019. május 7.)

 

Használtautó: lejtmenet jöhet

2019-ben kevesebb használtautót hozhatnak be külföldről, mint 2018-ban.

2019-ben várhatóan már csökkenni fog a magyarországi használtautó-import a Das WeltAuto szerint, a behozatal a 2018-ban forgalomba helyezett 159 ezer járművel elérhette a csúcsát, írja az Origo.

Az import 2019 augusztusában lejtmenetbe kapcsolt, és várhatóan 2019-ben folytatódik ez a trend.

2012 óta öt és fél éven át meredeken nőtt a külföldről behozott autók forgalomba helyezésének száma, 2018 második felében viszont már négy csökkenő hónapot is rögzítettek. Ebben az időszakban összesen 2,8 százalékkal esett az import. Mivel azonban 2018-ban – márciust leszámítva – az első négy hónapban még felfelé ívelt a behozatal, a teljes évben 2,2 százalékkal (3.373 darabbal) nőtt a piac, és 158.790 darabbal rekord született.

A DasWeltauto az import megtorpanását pozitív fordulatnak tartja, mert ezzel kevesebb ismeretlen előéletű, rossz állapotú jármű érkezik az országba, kevesebb magyar vásárló járhat pórul használt autó vásárlásakor, és visszaszorulhatnak az áfa befizetésével kapcsolatos anomáliák is. A hazai használtautó-piac tisztulását nagyban szolgálta, hogy a külföldi autókra is kötelezővé vált az eredetiségvizsgálat.

A Das Weltauto már tapasztalja, hogy a hazai vásárlók elkezdték keresni a megbízható, szabályosan működő, esetenként garanciát is nyújtó kereskedőket.

2018-ban is 60 százalékban tíz évnél idősebb kocsik jöttek az országba, az ötéves vagy annál fiatalabb járművek aránya mindössze 20 százalék volt. A legnépszerűbb piacrész az alsó-középkategória (42.778 autó), a felső-középkategória (28.258 autó) és az MPV-k, az úgynevezett többcélú járművek (27.776 autó) kategóriája volt. A városi terepjárók (SUV) aránya 15.336 autóval megközelítette a 10 százalékot.

(Origo, 2019. január 17.)

 

Nepperék kapaszkodhatnak

Kilométeróra tekergetés: annyi neki. Jön az ingyenes gépjármű adatbázis.

2019 januártól indul az úgynevezett jármű szolgáltatási platform, a rendszerben – a tesztüzem után – ingyen lekérdezhetőek lesznek a gépjárművek adatai – hangzott el az M1 aktuális csatorna december 26-i Híradójában, számol be a Magyar Idők.

A közlés szerint a Belügyminisztérium (BM) egyesíti a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait. Januártól rendszám alapján megtudhatóvá válnak az autó műszaki adatai, például a kilométeróra állása, a jármű baleseti „előélete”, s elérhetőek lesznek az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is.

A szolgáltatáshoz mobiltelefonos applikáció is készül. A tulajdonos személyes adatai továbbra sem lesznek hozzáférhetőek – tették hozzá.

A rendszert az ügyfélkapun keresztül bárki, a jogcím igazolása és mennyiségi korlátozás nélkül igénybe veheti. A hivatalosan jármű szolgáltatási platformnak nevezett informatikai rendszert már teszteli a BM. Az ingyenes szolgáltatást várhatóan január végétől vehetik igénybe az autósok.

Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő az M1-nek azt mondta, a BM fejlesztésével lehetővé válik, hogy egy-egy jármű jövőbeli tulajdonosa pontos és valós adatokhoz jusson. Így elkerülheti, hogy manipulált, esetleg körözött járművet vásároljon meg.

Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó szerint a fejlesztés egyaránt szolgálja az autóvásárlók és a kereskedők érdekeit – hangzott el az M1 híradójában.

(Magyar Idők, 2018. december 26.)

 

A használt autópiac tovább nőtt

De a használt autók importja sok év után csökkent.

A használt autók forgalma rekordot dönthet 2018-ban Magyarországon - prognosztizálja a Das WeltAuto az első háromnegyed év adatai alapján, ám felhívja a figyelmet arra, hogy az autócserék lendülete immár lassul, írja a Napi.hu

2018 január és szeptember között 574 ezer használt autó került új tulajdonoshoz, 14 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. 2017-ben még 26,5 százalékot nőtt a piac az első háromnegyed év alatt, 2016-hoz viszonyítva - ismerteti a cég a Datahouse adatait az MTI-nek elküldött közleményében.

2017-ben a teljes évben 688 ezer használt kocsit írtak át, 11 százalékkal többet, mint 2016-ban - közölték korábban.

A használtautó-import ugyanakkor lejtmenetbe kapcsolt, 2018 harmadik negyedévben 2,4 százalékkal kevesebb (41 ezer darab) használt kocsit hoztak be az országba, mint egy évvel korábban, hat év után ez volt az első negyedév, amikor visszaesett a behozatal.

Az idén átírt járművek 77,5 százaléka 10 évnél idősebb volt, az ötéves vagy annál fiatalabb kocsik aránya pedig mindössze 12,8 százalék - hívja fel a figyelmet Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója, rámutatva: az emberek túlnyomó része továbbra is készpénzre vesz autót, és alapvetően rövid távra keres megoldást. A hazai autóállomány átlagos életkora közel tizennégy év - figyelmeztetett.

Kitért arra, hogy a dízelautók kereslete tapasztalataik szerint az elmúlt időszak negatív hírei ellenére nem csökkent, mivel korlátozásokat csak a régi, Euro IV, illetve Euro V kibocsátási norma szerinti autóra vezetnek be néhány nyugat-európai nagyváros belvárosában. A Das WeltAuto hálózatában továbbra is népszerűek a gázolajjal hajtott modellek, mivel gazdaságosságban továbbra is verhetetlenek.

A magyarországi használtautó-piacon az Opel 13,5 százalékos részesedést hasított ki a kilenc hónap alatt (77 ezer autó), a második 9,9 százalékos részesedéssel a Volkswagen (57 ezer autó), a harmadik legnépszerűbb márka a Suzuki (57 ezer autó) lett.

A Das WeltAuto a Volkswagen csoport márkáit forgalmazó Porsche Hungaria használtautó-üzletága, amely 30 értékesítőhellyel rendelkezik országszerte. A hálózat 2017-ben 6.784 állapotfelmérésen átesett, szervizelt, garanciális használt autót értékesített, 8 százalékkal többet, mint az előző évben.

(Napi.hu, 2018. november 5.)

 

Nagyon nő a használt autók piaca

Rekord rekord hátán. 200 ezer ment el egy negyedév alatt. Opel, Suzuki, Volkswagen a dobogón.

2018 második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez viszonyítva is jelentős, 16 százalékos volt növekedés, írja a Világgazdaság.

A JóAutók.hu közlése szerint először fordult elő, hogy egy negyedévben 200 ezernél több személyautót írtak át.

Az első fél évben 374 ezer volt használtautó-piac forgalma, 14 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest.

A tájékoztatás szerint a személygépjármű állomány mindkét utánpótlási forrása, az új autók, valamint az import használt autók piaca is bővült. Az újautó eladások száma az első fél évben 71 ezer volt, miközben a behozott használt autók száma elérte a 79 ezret. Előbbi 29, míg az utóbbi 8 százalékos növekedés az elmúlt év hasonló időszakához képest.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: a használtautó-piacon 2018-ban megdőlhet a 2017-es 686 ezres rekord. Várakozásaik szerint a belföldi átírások száma az év végére 760 ezer fölé is emelkedhet. A növekedési trendet csupán egy további jelentősebb forintgyengülés tudná érdemben befolyásolni, ami visszafogná a forgalomba kerülő új és használt autók mennyiségét – tette hozzá.

A JóAutók.hu közleménye ismerteti az autómárkák népszerűségi sorrendjét is.

A belföldi használtautó-piacon az első fél évben is az Opel vezeti az adásvételi listát 13,4 százalékos részesedésével.
A második helyért a Suzuki és a Volkswagen versenyez,
jelenleg a Suzuki hajszálnyival jobban áll 9,9 százalékos részesedésével, szemben a Volkswagen 9,8 százalékával.
A Ford a 4. helyen áll 8,3 százalékkal, a Renault az 5. 6,3 százalékkal.

Frank György, a magyarországi értékesítési hálózattal rendelkező DasWeltAuto márkaigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy 2018-ban a dinamika ellenére a piaci növekedés lassult, hiszen 2017 első fél évében még 25,4 százalékkal gyarapodott a használt autók piaca.

Előrejelzése szerint az év második felében valamivel visszafogottabb lendülettel emelkedhet tovább az adás-vételek száma. Az import esetében is csökkent az emelkedés mértéke, bizonyos hónapokban nem is nőtt a behozatal – mutatott rá. A piaci viszonyok alapján a márkaigazgató úgy véli, túljutott a csúcsán a magyarországi használtautó-import, nem számít a növekedés dinamikájának erősödésére az év második felében.

(Világgazdaság, 2018. július 20.)

 

Használt autó: erre futja, nő a piac

Lendületben van a használtautó-piac, tizedével nőtt is.

2018 első negyedévében 175 ezer használt személyautó cserélt gazdát a magyar piacon a Datahouse adatai alapján, ami több mint 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot, írja a Napi.hu.

A JóAutók.hu portál előrejelzése szerint 2018-ban a kedvező piaci környezetben éves szinten akár 750 ezerre is emelkedhet a belföldi adásvételek, átírások száma a 2017-es 687 ezerről.

Jelentősen húzza a 2018-as növekedést, hogy az újautó-eladások 30 százalékkal nőttek az elmúlt évhez képest, de jelentős utánpótlást kínál a használtautó-import is, amely több mint 9 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának szintjét - mondta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

Az eladott használt autók harmadát három márka adja. Az első negyedévben gazdát cserélt használt autók 13 százaléka Opel volt. A korábbi években a Suzuki állt a második helyen, 2018-ban már a Volkswagen vette át a helyét 9,9 százalékkal, míg a Suzuki részesedése jelenleg 9,8 százalék.

A 2017 májusában indult JóAutók.hu célja, hogy a tisztességesen működő kereskedők kínálatát összekapcsolja azokkal a biztonságra törekvő vásárlókkal, akik szeretnék elkerülni a használtautó vásárlás során felmerülő buktatókat.

 (Napi.hu, 2018. április 19.)

 

Használt autó: egyre öregebb

2017-ben 14,1 évre nőtt a forgalomban lévő hazai személygépkocsik átlagéletkora. Opelből és Suzukiból van a legtöbb.

2016-ban még csak 13,9 év volt a hazai személygépkocsik átlagéletkora. Az emelkedő újautó értékesítés csak lassítani képes a 2008-as válság óta tartó öregedési tendenciát - írja az MTI a Joautok.hu elemzése alapján.

A szakportál elemzése kitér arra: egy évtizede még 10,3 év volt a gépkocsik átlagéletkora, az öregedést elsősorban az újautó-értékesítés drasztikus visszaesése okozta 2008 után. Az átlagéletkort növeli a használt autók importja, 2017-ben több mint 155 ezer használt személyautót hoztak be az országba, ezek 60 százaléka legalább 10 éves volt.

2017-ben 116 ezer új autót adtak el, 20 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az elemzésből kiderül az is, hogy 2017-ben mintegy öt százalékkal nőtt a hazai gépjárműállomány, így ezer lakosra már átlagosan 350 autó jut. 

Az autók területi eloszlása továbbra is egyenlőtlen. Míg Pest megyében 407, Győr-Moson-Sopron megyében 402, Vas megyében pedig 398 autó jut ezer lakosra, addig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mindössze 271 személykocsi esik ezer főre, de Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében sem emelkedik 300 fölé ez a szám.

A magyar személyautópark negyedét két márka, az Opel  és a Suzuki teszi ki, az Opel részesedése 14 százalék, a Suzukié 12 százalék. A Volkswagen 10 százalékos, a Ford 8 százalékos, a Renault 6 százalékos hányaddal rendelkezik. A volt szocialista autómárkák eltűnőben vannak, az 1990-ig gyártott modelleket nézve Ladából 25 ezer, Trabantból 13 ezer, Wartburgból és Skodából 7-7 ezer, Polski Fiatból 4 ezer, UAZ-ból és Daciából 1.000-1.000 darab fut a magyar utakon.

(MTI, 2018, március 10.)

 

2017-ben 144 ezer használt autó jutott be, a top ez

Ha használt, egymillió alatti, akkor az élen az öreg Astra és a Swift.

A magyar használt autó vásárlók 2017-ben többségében még mindig bőven egymillió forint alatt költöttek, és olcsón fenntartható, kisméretű, benzines autót választottak, amelyhez könnyen szerezhetnek alkatrészt. Sokan nem tudják megfizetni az utóbbi két évtized biztonsági fejlesztéseit sem, de akad, aki nem riad vissza egy-egy prémiumautó öregkori nyavalyáitól.

2017-ben sokan fordultak rövid időn belül a klasszikus, kompakt autók felé, és fordultak el a német prémiumautóktól. Jó fejleménynek tűnt, mert egy gondosan kiválasztott, tízéves Ford Focus sokkal kevesebb családi drámát okozhat, mint egy tizenéves BMW, amikor szimplán elkéri a megfelelő alkatrészeket a szolgálataiért, és csak kicsit rohad itt-ott. Összesen 144 ezer kinti autó kapott magyar rendszámot az év végéig, ami alig több, mint egy évvel korábban: vagyis az importpiac nemcsak átrendeződött, de tetőzött is. 

DSC 8242

A magyarok mintegy hatszázezer autót vásároltak 2017-ben a belföldi piacon, de a vevők harmada hónapokig halogatta az átíratást. Sokakat nem érdekel a tizenöt napos határidő, és az sem, hogy ha nem kötnek kötelező biztosítást azonnal, a szerződéskötést követően. A biztosítók szövetsége napi 4-600 forint fedezetlenségi díjat számít fel, amit utólag keményen be is vasalnak. Pedig kockázatokat jelentenek még a csúsztatott átírások.

Menő roncsok 

Az átíratást halogatók miatt csupán az első félév összesített számaiból lehet kiindulni amikor a belpiac legnépszerűbb típusait, motorváltozatait és évjáratait keressük.

A Datahouse összesítésében zömmel filléres autótípusok követik egymást az első három helyen, ezek közül is gyakorta egy-egy alapmotoros, benzines változat viszi a pálmát. A kilencvenes években gyártott Opel Astra F és G, vagy a Suzuki Swift második, Esztergomban is gyártott generációja vannak a toppon.

Astrából hat hónap alatt több mint 23 ezer jutott másik tulajdonoshoz, így ez a listavezető. Az egy-négyes Opelt hatvan- és kilencven lóerős változatban is lehetett kapni, és mára motorváltozattól, generációtól függetlenül összeér az ezredfordulós Astrák ára. Ha valakinek van 300-500 ezer forintja autóvásárlásra, szinte biztosan eljut majd a kétféle Opelig, de a gömbölyű F-Astra kora és fokozott rozsdásodási hajlama miatt érdemesebb a fiatalabb, szögletes G-modellt választani, amely nemcsak kevésbé rohadós, de általában jobban felszerelt, és az erősebb, tizenhat szelepes motorral már élhető közlekedési eszköz.

Ezek az Opelek itthon családi autónak számítanak, miközben Nyugat-Európában sosem voltak azok, mert annyira azért nem nagyok. Ha valaki mégis négyesben utazna és sok csomagja van, keresse a Caravant, mely lényegesen praktikusabb, mint a három- és az ötajtós, a lépcsős hátú területi képviselő kivitelről nem is szólva. Az összes itthon eladott, használt Astra közt persze akad pár száz J-modell is, a sok generáció pedig megmagyarázza a magas összesített darabszámot, de a súlypont valóban a korábbiakon van. 

Félmillió forint több mint a hivatalos havi magyar nettó átlagjövedelem kétszerese, és nem mindenki gazdálkodhat ennyi pénzből, amikor autót cserél, így a második helyen több mint 22 ezer eladott példánnyal álló Swift sikere sem meglepő. Ebből a típusból szintén az 1998-as és 99-es évjáratokat vették legtöbben, de nem az ezres alapmotorral, hanem az 1,3 literessel.

A teljes magyar Suzuki-tengerben több mint 415 ezer autó hullámzik, amely a 3,2 milliós teljes személyautó-állomány nyolcadát jelenti. Ez pokoli sok autó, de érdekes, hogy a régi Swiftek lassan kikopnak Budapest látképéből, és vidékre költöznek. A típus ára a padlón van, 200 ezer forintért már vizsgás, nem alapfelszereltségű példányokat találni a két kedvenc évjáratból, az alkatrész pedig hegyekben áll mindenhol, tehát még évekig számíthatunk a kis Suzuki jelenlétére. Fájdalmas, hogy miközben erről a típusról mindenki tudja, hogy az ütközésbiztonsága még a korabeli Astrákét sem közelíti meg, ennek a kasznija is bestiálisan rohad a küszöböknél, és a hossztartóknál egyaránt. Jobb a modellciklus végéről légzsákokkal felszerelt, ABS-es verzió, hogy legyen esély a túlélésre. 

Az Opel-Suzuki páros alatt beszakad a magyar piac toplistája. A harmadik helyen álló Volkswagen Golfból hiába jelent meg eddig hét generáció, ezekből összesen csak kicsit több mint 9 ezer példányt adtak-vettek fél év alatt. A magyar Golf-tudat most a harmadiktól a negyedik generációig terjed, és meg fog lepődni, aki arra tippel, hogy az 1Z, valamint az A-s motorkódú 1,9 TDI-k, továbbá PD TDI-k forognak a legjobban a piacon. A kedvencek valójában ezúttal is az alapmodellek 1,4 literes motorral, mint az Astránál, és ezekből szintén rengeteget hoztak be külföldről is. Csak a hetedik a típus belső ranglistáján a Golf III TDI.

IMG 0121

Utána Golf, Ford Focus

A golfság belépődíja szinte tízezer forintra pontosan ugyanott található, mint amennyiért a másik két kedvencet árusítják, de az 1999-es Golf IV és 1994-es Golf III, vagyis a két legnépszerűbb kivitel esetében az alapár közelében mindig olyasmit olvasni a hirdetésekben, hogy valami búg, csöpög, rozsdásodik, a műszaki lejárt, vagy a váltó dobálja a fokozatokat. Hibátlan alapmotoros Golfot persze szintén találni a piacon, de inkább félmillió forint fölött.

A fél év alatt eladott kilencezer használt Golfból körülbelül 300 példánnyal lett győztes a fapados Golf IV, 1,4 és csak 115 darab, 2015-ös Golf VI esetleg VII jutott új gazdához, egyébként szintén egynégyes benzines kivitelben, bár itt már nyilván turbóval.

A negyedik helyen minden megfordul, mert a több mint 8,8 ezer Ford Focus közt arányaiban elég sok a fiatal autó, sőt, a legeslegnépszerűbb a harmadik generáció 2012-es évjárata és ennek 1,6 TDCI motoros kivitele. Ezek az autók manapság kevesebb mint feleannyiért megvehetők, mint újként, a 95 lóerős, egyébként a PSA-konszerntől származó common-rail dízelmotor nem rossz hírű. Bár messze nem kockázatmentes, ám az általában 5-6 éves Focusok sokszor vezetett szervizkönyvvel és magyarországi előélettel kelletik magukat a hirdetésekben, és 1,8-2,4 millió forint a vételár.

P2070490

Akinek nem futotta ilyen értékű Focusra, az körülbelül feleennyiért vásárolt egy 1,6-os, benzines Focus II-t, mely szintén teljesen okos döntés, hosszú távon is olcsó a fenntartása, és évek múlva is eladható lesz. Nagyon érdekes, hogy a magyarországi autópiacon forgó Ford Focusok közül arányaiban sokkal több a dízel, mint a toplista más modelljeinek esetében. Ennyit számít egy típus és egy motorkonstrukció híre és a tapasztalat, no meg a flottacégek autócsere-szokásai.

Az Opel Corsa B-t egykettes, nyolcszelepes motorral a belföldi ászok élmezőnyébe még éppen befért, melyből nagyon gyakran vették a leggyengébb kivitelt. Negyvenöt lóerővel csak városi használatra ajánlható az autó, amely ugyanúgy rohad, mint a G-Astra és ugyanolyan olcsó, mint a Swift. Osztrák bontószökevények lehetnek a háttérben, amit ott a magyar nepper kedvéért – és 200 euróért – nem emelt be a présbe a daru, abból itthon rengetegszer legitim árucikk lett.

Na, talán valami

Az első, valamennyire villantós autóért a belföldi népszerűségi lista hatodik helyéig kell ásnunk. A Volkswagen Passat itthon nagy autónak számít és az összesen 8 ezer eladott autó sem csekélység. A magyarok kedvenc évjárata a 2006-os (Passat B6), a legnépszerűbb motorváltozat pedig a 2,0 PD TDI volt. Igaz, a kései adagolófúvókás motorból éppen ebben az időben készültek az alulméretezett olajpumpa-hajtótengellyel szerelt sorozatok, melyekben pillanatok alatt szűnhet meg a kenés. A pár ezer forintos alkatrész cseréje megoldja az ügyet egy időre, de ez nem iktat ki minden taposóaknát a rendszerből.

Bár igaz, hogy magyar szemmel a Passat B6 még bőven modern autó, az egymillió forintos példányokra nem csak a motor miatt lehet sokat költeni, hanem a gyakori duplakuplungos váltó (DSG), valamint a soklengőkaros futómű miatt is. Mindez persze nem törvényszerű, de ha valahol, hát itt erősen ajánlott egy márkaszervizes átnézés, mielőtt leszámolják az autó árát az eladó kezébe. 

Hasonló a helyzet a hármas BMW-kkel is, melyekből 7.600 darabot adtak el fél év alatt, főként az E46 és az E90 széria kétliteres common-rail dízeleivel. A kis BMW konvertibilis valuta a használt piacon, és lehet is belőle jót venni, de az eladó példányok jelentős része tekert órás, karbantartatlan, vagyis sok munkát ad azoknak a független műhelyeknek, melyek a magyar BMW-szcéna köré épültek az utóbbi években.

Ahogy a dízel Passatoknál, a 320d-vallás esetében is életmentő tipp, hogy vásárlás előtt keresni kell egy jó referenciákkal rendelkező szerelőt, és inkább a kínálat közepétől fölfelé választani. Vagyis ne 600 ezer, hanem 1,6 millió forintért célszerűbb venni 3-ast, és legyen még félmillió a szükséges javításokra, karbantartásokra. 

A tízes toplistára csupán két nem német márka és modell fért. Az egyik a nyolcadik helyen álló Renault Mégane, melyből összesen több mint hatezret vettek tavaly félév alatt. A nagyon lenézett, ezért olcsó Mégane II volt az ász, a legnépszerűbb motorváltozata pedig az 1,5 dCi lett.

Érdemes nagyon óvatosnak lenni, mert a 2004-ben többféle teljesítményszinttel kínált dCi-k mára 300 ezer kilométeren túl lehetnek, és bár létezik már egymillió kilométeres Clió ezzel a motorral, az a leggyengébb, 65 lóerős verzió volt, a Méganokba szerelt változatok viszont hajlamosak a csapágyhibákra, ha a tulaj betartotta a gyári előírt, meglehetősen túlhúzott olajcsere-intervallumot.

A javítás nem drága, mert nem kell kiszerelni hozzá a motort, és sok műhely rutinszerűen végzi, ám ha az eleve millió alatt beszerzett autó üzemanyagrendszere is beteg, és másra is költeni kell, nem biztos, hogy pont azt kapni majd a csinos francia kompaktautótól, amire eredetileg számítani lehetett. Ugyanebből a szériából egyébként a benzines, 1,4-esek is elég kelendőek, és minden Mégane közös értéke, hogy általában sok extrával adták el őket. Ezért ha mindegyik működik is, jól felszerelt, kényelmes autó lehet, nagyon olcsón. 

A Volkswagen Polo népszerűsége ugyan meg sem közelíti a Golfokét, de a 6n és 9n szériák így is ott vannak a kelendőbb modellek közt. Összesen majdnem hatezer ilyen kisautó váltott tulajdonost 2017 első félévében, ezzel az modell a kilencedik helyen áll. A kilencvenes években gyártott Polók helykínálata nehezen összevethető az ezredforduló utáni, eleinte dupla körlámpás szériáéval, miközben a régi végét és az újabb, korai példányait egyaránt sokan keresték, a sokféle változatban létező 1,4 literes benzinmotorok valamelyikével. A kis benzinesek olajfogyasztási hajlamával ezúttal is érdemes számolni, ráadásuk sajnos a Polók is rohadósak.

IMG 7086

Ha az Opel Corsa B és a Fiat Punto első, vagy második generációja közül kell választani, habozás nélkül az olaszok mellett kell dönteni, és 2017-ben is akadtak több mint öt és félezren, akik hasonlóan gondolkodnak.

A kis Fiat a tizedik legnépszerűbb típus a magyar használt piacon. A Punto I állítólag tartósabb és megbízhatóbb volt a szögletesített utódjánál, de az idő múlása mindent átrendezhet.

Az viszont állandó, hogy a kispénzű magyar autóvásárlók nem tartanak az olasz autóktól és jól is teszik, mert egy okosan kiválasztott Fire-motoros, egykettes, benzines Punto akár 60, akár 90 lóerős változatban optimális társ a munkába járáshoz. Az alkatrészek olcsók, a motorok sokáig bírják, de a rozsdára és az elektromos hibákra figyelni kell. 

Szakadék az van

Az új és a használt autók piaca közt jókora a rés. Mi mozgatja manapság a vevők többségét? A pár százezer forintos vételek esetében mindennél fontosabb az alacsony fogyasztás, a szolid karbantartási költség, a drágábbaknál viszont csak az előbbi számít, a szereléssel, mint szükséges velejáróval kevesen kalkulálnak. 

A Totalcar mellett érdemes rápillantani a Jóautók.hu-ra, ha valaki használt autó vásárlásból készülni akar, ami ellenőrzött autóhirdetési portál. 2017 májusi indulása óta gyűjtött adatai alapján az oldalon a Toyota, a Ford és az Opel márkákra keresnek a legtöbben, míg a legnépszerűbb típusok közül az első továbbra is az Octavia, második a Focus, a harmadik pedig az Astra összes generációja. Mivel mindhárom típus esetében több évtizednyi autóipari fejlesztés bújik meg ugyanazon nevek alatt, sejthető, hogy ezeknek az autóknak a népszerűségében nemcsak a márkák hozzáállása játszik szerepet, de az is, hogy akár 500 ezer forintért, akár 2,5 millióért keresnek kompakt autót a Jóautók látogatói, végül sokan a cseh-német vonalon kötnek ki.  

(Totalcar, 2018. január 13., Zách Dániel)

 

Nyüstöljük a használt autót

2017 június 30-án a hazánkban forgalomban lévő közúti gépjárművek száma túllépte a 4,1 millió darabot.

A személygépkocsik száma 3,4 millió, a tehergépkocsiké 476 ezer, a motorkerékpároké 172 ezer, a vontatók állománya 72 ezer, az autóbuszoké 19 ezer volt. A gépjárművek átlagos kora fél év alatt minimálisan növekedett (0,1 évvel) 13,9 évre. Ezen belül a vontatóké és a személygépkocsiké egyaránt 0,1 évvel emelkedett, 8,4, továbbá 14 évre, míg a tehergépkocsiké 0,2 évvel 12,9 évre. Az autóbuszok és a motorkerékpárok átlagos kora ezzel szemben 0,2 évvel csökkent, 13,9, valamint 18,1 évre.

2017 III. negyedévében a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 70 ezer volt, a korábbinál 15%-kal több. A hazánkban először forgalomba helyezett személygépkocsik 30%-át együttesen a Ford, az Opel és a Volkswagen márkák adták.

Az első alkalommal regisztrált autók 59%-a – a 2016-os év azonos időszakénál 1,3 százalékponttal kevesebb – volt használt, ez 2010 III. negyedévében 28% volt.

2017 III. negyedévében a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett autóbuszok száma 33, a motorkerékpároké 17, a vontatóké 15%-kal haladta meg a 2016. III. negyedévit, a tehergépkocsiké ugyanakkor 2,8%-kal csökkent. A motorkerékpárok 75%-át használt, a vontatók 74%-át, az autóbuszok és a tehergépkocsik 54%-át új járműként regisztrálták.

(KSH, 2017. december 11.)

 

Öregszik a magyar autó

Trabant, Wartburg, kis Polski: 30 év, Lada 26 év, Opel, VW, Mercedes: 15 év. Átlag: 14 év.

Csekély mértékben, de tovább emelkedett a magyar autóállomány átlagéletkora és elérte a 14 évet 2017 június végére, összegzi a KSH friss adatait a Napi.hu.

A növekedés valamelyest lassult: 2016-ban ugyanis 13,9 éves átlagot mért a KSH, azt megelőzően pedig 13,7-et. Az egyre mérsékeltebb növekedést leginkább az újautó piac majdnem 20 százalékos bővülése hajtja, azonban eközben erős a használt autók importja is - méghozzá nem a 4-6 éves, hanem inkább a 10 évnél is idősebb autókat keresők körében.

A forgalomba helyezések és a kivonások egyenlege pedig több mint 88 ezres állománynövekedést hozott, amelynek köszönhetően ma már több mint 3,4 millió autó fut az utakon - vagy legalábbis ennyi van forgalomban itthon.

A leggyakoribb modellek toplistáján nincsenek meglepetések: továbbra is Opelből van itthon a legtöbb, több mint 470 ezer, ez nyolcezerrel múlja felül a tavaly december végit. Az Opelek átlagéletkora 14,8 év, miután a márka 0,2 évet öregedett fél év alatt.

A Suzukik száma 4400-zal emelkedett, 413 ezerre, ezzel továbbra is a második helyen állnak. E típusnál a használtautó-behozatal kevésbé jellemző, ezért sem nőtt annyival a forgalomban lévők autók száma, mint amennyi újat eladtak az első félévben (6.817 darab). Ez pedig arra volt elég, hogy e kocsik fél év alatt átlagosan 0,3 évet öregedjenek és elérjék a 14,2 évet.

Dobogós még a Volkswagen (VW) is 328 ezres darabszámmal, amely 9.300-zal több a fél évvel előttinél. A VW-ek átlagéletkora 0,2 évvel, 15,4 évre emelkedett.

Német prémiumok: majdnem ikrek

A prémiumautók fej-fej mellett haladnak, BMW-ből 101 ezer, Audiból 94,8 ezer, Mercedesből pedig 94,6 ezer darab van itthon. Átlagéletkoruk növekedésénél sem volt nagy különbség az elmúlt fél évben: a BMW a legfiatalabb 13 évvel, majd az Audi és a Mercedes következik 14 és mintegy 15 évvel.

Volvóból már több mint 41 ezer van már itthon, és a svéd márka idén nem öregedett tovább, maradt átlagosan 11,8 éves.

Retro: vannak még keleti kocsik

A "keleti kocsik" száma tovább fogyatkozik. A Trabantok közül idén 1.300 veszítette el a forgalmiját, így már csak 14,4 ezer van belőlük itthon, míg Wartburgból 8.200 darab, ez csaknem ezres mínuszt jelent. A Trabantok e fél év alatt mindössze 0,1 évet öregedtek, 29,8 évre, mivel főként a korosabb modelleket vonták ki a forgalomból. A Wartburgok mostanában 29,7 évesek (itt is 0,2 év volt az átlagos öregedés fél év alatt).

Ladából 48,4 ezer futhat az utakon, szemben a fél évvel korábbi 51,8 ezerrel. Ebben azonban az 525 darabos újautó-eladás is benne van. Utóbbinak köszönhető, hogy a Ladák azon kevés kivétel közé tartoznak, amelyeknek csökkent az életkoruk (26,5 évről 26,3 évre).

A lengyel kistigrisből, a Polski Fiatból még mintegy 4,4 ezer maradt itthon forgalmival, ez 600 darabos csökkenést és 0,1 éves öregedést jelent (30,6 év) 2017 első félévében.

(Napi.hu, 2017. október 17.)

 

Hiába használt az autó, a piaca megy nagyon

Folytatódott a használt autók magánimportjának növekedése 2017 első háromnegyed évében.

A beáramló járművekkel változatlanul sok a rossz tapasztalat, de egyre többet hoznak be, a magyarországi használt autó piac egyik legjelentősebb szereplője, a DasWeltAuto adatai szerint, írja az MTI.

2017-ben januártól szeptember végéig 115 ezer gépkocsi érkezett a határon túlról, a növekedés 8 százalékos az előző év azonos időszakához hasonlítva: ezzel várhatóan az év végére meghaladja a behozatal a korábbi rekordot, amikor 142 ezer autót hoztak be a magyar vevők. 

A kishaszonjárművek behozatala visszafogottabb, ebben a piacrészben 11 ezer jármű érkezett az országba, a bővülés 1,5 százalékos.  

A 2012. évi importboom óta ezzel már mintegy 600 ezer használt kocsi érkezett az országba, amelyeknek átlagosan 60 százaléka - öt év alatt mintegy 360 ezer jármű - 2007 előtti, azaz rossz állapotú, idős jármű. Ezek nemhogy frissítenék a belföldi kínálatot, hanem rontják a magyarországi autópark 14 évhez közeli átlagéletkorát.

Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a magánimportban érkező használt járművek esetében sok a visszaélés. A tapasztalatok szerint gyakori, hogy visszatekerik a kilométerórát, vagy hiba nélkülinek hirdetett, ám darabokból összerakott kocsit árulnak a nepperek, akik ráadásul a vevőkkel nagy százalékban biankó szerződést íratnak alá, és így az új tulajdonos a későbbiekben nem tudja érvényesíteni a szavatossággal kapcsolatos igényeit.

A márkaigazgató a visszaélések megelőzésére azt javasolja, hogy az ügyfelek kizárólag Magyarországon már forgalomba helyezett járművet vegyenek meg, és magyar szerződést írjanak alá. A vevő biztonságát szolgálja az is, ha szerződéskötés előtt elviszi a kiszemelt gépkocsit teljes átvizsgálásra egy márkaszervizbe. A DasWeltAuto 2016-ban 6.330 állapotfelmérésen átesett, szervizelt, garanciális használt autót értékesített.

Nő a piac: Opel és VW a kedvenc használtautó

2017 első három negyedévében nőtt a használt autók piaca, ami tovább bővülhet. Tovább nőtt a használt autók eladása 2017 harmadik negyedévében, ugyanakkor a járművek árai is emelkedtek a használtautó.hu adatai szerint, számol be az MTI.

Az internetes járműkereskedelmi portál adatai szerint júliustól szeptemberig Magyarországon 180 ezer használt autót adtak el, míg az előző negyedévben 173 ezret, az átlagárak pedig 3,2 százalékkal emelkedtek. A legnagyobb, 13 százalékos drágulást az egyterű járműveknél mérték, de az alsó-, a közép- és felső-középkategóriás autókért is 9 százalékkal kell többet fizetni. A nagy, valamint a mini- és kisautók 4,5 százalékkal drágultak, a terepjárók árának növekedése viszont nem haladta meg az infláció mértékét.

Az adatok szerint első kilenc hónap során a belföldről vásárlók 49 százaléka választotta a legnépszerűbb öt autómárkát: Opelt a használt autót keresők 14 százaléka, Suzukit pedig 10 százaléka vett, de népszerű volt a Volkswagen, a Ford és a Renault is. A külföldről beérkezett kocsik között a Volkswagen aránya 12 százalék, az Opelé 11 százalék, a Fordé pedig 10 százalék volt. A BMW 7 százalékkal, az Audi és a Mercedes 6-6 százalékkal részesedik ebből a kategóriából.

A portál értékesítési vezetője szerint az év közepétől újra felgyorsult a használtautó-import, ez pedig közvetlenül és a lecserélt autók eladása miatt is növeli a belföldi használtautó-piac forgalmát. Az év végéig akár 700 ezer használt autót is eladhatnak Magyarországon, ami csaknem 80 ezerrel több a tavalyinál.

(MTI, 2017. október 10., 19.)

 

Megy a használtautó, csak lassabban

Az Opel a legnépszerűbb használt autó. Még 10% felett a használtautó piac növekedése. A járműpark átlagéletkora 14 év.

Lassult a használtautó-átírások növekedése az idén az első fél évben, ami arra utal, hogy kezd telítődni a magyarországi használtautó-piac, ismerteti a DasWeltAuto közleményét a Világgazdaság. A Datahouse adatai alapján 2017 januárjától június végéig 332 ezer használt autó cserélt gazdát, ami 11 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakával összevetve. Ugyanakkor 2016-ban a növekedési ütem még 26 százalékos volt. A használt piac csúcsa 2005-ben volt, amikor 639 ezer gépkocsit írtak át Magyarországon.

A 2017 első félévének forgalmából a járműkereskedők 27 százalékkal részesedtek.

Kép: Lehoczky Péter

Kép: Lehoczky Péter

Az autócserék 31 százaléka alsó-középkategóriás, 26 százaléka kis- és 15 százaléka felső-középkategóriás autó volt. A használt márkák rangsorában ezúttal is az Opel végzett az élen 46 ezer autóval, a második legnépszerűbb a Suzuki (34 ezer autó), a harmadik a Volkswagen (32 ezer autó) volt.

Az átírt kocsik 76 százalékának kora meghaladta a 10 évet, 5 évnél fiatalabb mindössze 12 százalékuk volt.

Frank György, a DasWeltAuto márkaigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy forgalom dacára a járműpark nem frissül, a járművek átlagéletkora folyamatosan kúszik felfelé, már a tizennégy évet súrolja. Ez beárnyékolja azt, hogy a használt gépkocsik kereslete a lassulás ellenére óriási, 2017-ben akár rekord is születhet.

A DasWeltAuto a Volkswagen csoport márkáit forgalmazó Porsche Hungaria használt autó üzletága, amely 30 értékesítőhellyel rendelkezik országszerte. A hálózat 2016-ban 6.330 állapotfelmérésen átesett, szervizelt, garanciális használt autót értékesített.

(Világgazdaság, 2017. augusztus 5., fotó: Világgazdaság)

 

Fékezett a használtautó piac

2017 első negyedévében kevesebb használtautót vettek a magyarok, mint az előző év végén. A legjobban a használt Opel fogy.

Közel kétéves folyamatos emelkedést követően 2017 első negyedévében megtört a használtautó piac növekedésének a lendülete, írja az Origo.

Az elkelt használt személygépkocsik összértékének változását jelző mutatószám, melyet a Használtautó.hu számol ki rendszeresen, 2017 első negyedévében csökkent az év végi értékről (132,4-ről 128,4 pontra esett vissza). A csökkenés oka, hogy azonos átlagár mellett mintegy három százalékkal csökkent a gazdát cserélő használt autók mennyisége.

Így 2017 elején némileg visszaesett a hazai használtautó-piac forgalma a decemberihez hasonlítva, azonban az egy évvel korábbihoz, 2016 elejéhez képest így is 28 százalékkal nagyobb volt a gazdát cserélt autók összértéke. Ebben a megugrásban nagy szerepet játszott az árak emelkedése is: a meghirdetett autók kínálati átlagára kétszámjegyű növekedést mutatva immár 1,9 millió forint felett jár.

Az áremelkedés oka a tartósan gyenge forintárfolyam mellett az, hogy az olcsóbban behozott, de nehezebben felderíthető előéletű autókkal szemben egyre többen a belföldi kínálatot részesítik előnyben, így ezek a használt autók magasabb áron adhatók el.

A használtautók importja továbbra is elsődleges forrása a hazai használtautó-utánpótlásnak. A csatorna növekedési üteme azonban 2017-re lelassult: míg 2016 elején 24 százalékkal hoztak be több használt autót, mint egy évvel korábban, addig 2017 első három hónapjában a behozott 34.800 személyautó már csak 7 százalékkal volt több, mint 2016 elején.

Száz eladott hazai használt autóból 14% az Opel, további 10-10 százalék pedig a Suzuki és a Volkswagen emblémáját viseli.
Ezt a három márkát a Ford (8%) és a Renault (6%) követi. Összességében a fenti öt márka adja a teljes hazai használtautó-forgalom 48 százalékát.

(Origo, 2017. április 13.)

 

Virágzik a roncsderbi

Régen legalább menő márkát hozott haza a magyar, most már megelégszik egy átlagos tragaccsal.

A magyar használt személyautók piacán várhatóan mintegy 615 ezer adásvétel zajlik le az 2016-ban. Az import használt autók száma elérheti a 143 ezret, így a külföldi autók átírása 16, a hazaiaké 13 százalékkal bővülhetett 2016-ban, a Használtautó.hu számításai szerint. A piac felpörgése a pillanatnyi kínálati adatokon is látszik, hiszen a Használtautó.hu portálon jelenleg mintegy 100 ezer személyautót hirdetnek eladásra, ami 23 százalékkal több az egy évvel ezelőtti 81 ezer darabnál, írja a Világgazdaság.

Az élénkülés jele, hogy hiába nőtt csaknem negyedével a kínálat, egy személyautó átlagos hirdetési időszaka a tavalyihoz hasonlóan 35 nap körül mozog, vagyis a megnövekedett kereslet miatt átlagosan továbbra is alig több mint egy hónap elég ahhoz, hogy egy használt személyautó gazdára találjon.

A magyar autósok több mint négyötöde továbbra is a hazai piacon vásárol használt autót. Eközben azonban évről évre nő a behozott használt járművek aránya, az elmúlt 5 év során 12-ről 19 százalékra emelkedett az arányuk.

A szakemberek azonban úgy látják, hogy a használtautó-import a felívelő szakaszának végén tart. Az elmúlt évek során a behozatalhoz számtalan rossz tapasztalat is kapcsolódott, mivel a behozott autók többsége, az idén 60 százaléka legalább tízéves, így árelőnyük könnyen elillan a hamar felmerülő szervizköltségek miatt. Emellett a külföldi autók előélete is jóval nehezebben követhető nyomon.

A Használtautó.hu szerint megváltozott az importált autók összetétele is. Míg korábban egyértelműen a vágyott presztízsautók, a BMW, az Audi, a Mercedes domináltak, jelenleg már a "hétköznapibb" márkák kereslete az erősebb. Jól mutatja ezt az is, hogy míg 2012-ben a két legnépszerűbb kategória, a felső- és az alsó-középkategória aránya 27:18 volt, mára ez megfordult 22:25-re. Ugyanekkor az egyterűek súlya lassú növekedést mutatott.

(Világgazdaság, 2016. december 14.)

 

Ömlik az import használtautó

Nem is kicsit: nagyon. Tizenévesre futja a többségnek.

A magyar használtautó piac immár négy éve felszálló ágban van, évente 10-11 százalékkal bővül, az átírási adatok alapján az 2016-ban várhatóan mintegy 610 ezer használt kocsi jut új tulajdonoshoz, a DasWeltauto várakozásai szerint, összegzi a Napi.hu.

A növekedés motorja továbbra is az import, 2016. eddig eltelt időszakában már mintegy 140 ezer használt jármű érkezett az országba, 16-17 százalékkal több, mint az előző évben. Némi lassulás tapasztalható ugyan a korábbiakhoz képest, de ennek nincs kifejezett piaci oka, a dinamika erős marad.

A szürkeimport útján érkezett autók kétharmada 10 évesnél öregebb, 2016-ban 85 ezer tizenéves korú kocsival bővült a magyar járműpark.

A DasWeltauto szerint a magánúton importált autók általában az országba érkezésüktől kezdve totális adóelkerülők. Az importőr ugyanis rejtve marad az eladási láncban, amire az ad lehetőséget, hogy az Európai Unióban nincs kidolgozott rendszere az áfa nyomon követésének. A tulajdonos a későbbiekben pedig jellemzően feketén ügyködő műhelyekhez fordul a javítások során, mert a hivatalos szerviz nem éri meg számára, drága neki.

A legálisan működő kereskedéseknek nem éri meg az áfacsalás révén olcsón külföldről hozni be a használt autót, így ez a feketepiac üzlete marad. Magyarországon tavaly a legális kereskedések közreműködésével mintegy 160 ezer használt autót írtak át, ami sokkal kevesebb az össze használtautó vásárlásnál.

(Napi.hu, 2016. november 15.)

 

Szépen gurul a használtautók piaca

Több használt autó fogy, mint egy évvel korábban. Kétszámjegyű a növekedés.

2016. harmadik negyedévében 157 ezer használt személygépkocsi cserélt gazdát Magyarországon, ami csaknem megegyezik az előző negyedévi 156 ezres értékkel, viszont 13 százalékkal haladja meg a 2015. hasonló időszakában regisztrált 139 ezer darabot, idézi a Használtautó.hu autós portál legfrissebb elemzését a Figyelő.

2016. első kilenc hónapjában 456 ezer személyautó cserélt gazdát, ez a tavalyi teljes év 84 százaléka. A használtautó-piac csaknem 3 éve szinte töretlenül bővült, azt pedig a következő egy-két negyedév adatai fogják majd megmutatni, hogy van-e még tartalék a további növekedéshez.

A Használtautó.hu portál előrejelzése szerint 2016. végig 620 ezer belföldi használtautó adásvétele zajlik le, ez 14 százalékkal haladja meg az előző évit. A belföldi újautó-eladások egyébként 26 százalékkal nőnek majd 2016-ban, elérik a 97 ezer darabot. A meghirdetett autók átlagára 1,8 millió forint volt 2016. harmadik negyedévében, 74 százalékuk legalább 10 éves. A használt személyautók importja 18 százalékkal 145 ezerre emelkedik 2016-ban.

Márka szerint az első kilenc hónapban Opelból adták el a legtöbbet, az összes adásvétel 14 százalékát tette ki ez a márka. Ezt követte a Suzuki 10 százalékkal, a Volkswagen majdnem ugyanennyivel, majd a Ford 8 százalékkal, valamint a Renault 7 százalékkal Ez az öt márka adta a teljes forgalom felét.

A használtautó-piacon forgó leggyakoribb modell az Opel Astra volt (6,5 százalék), ezt követte a Suzuki Swift (5,9 százalék), a Volkswagen Golf és az Opel Corsa (2,5-2,5 százalék), a Ford Focus és a Volkswagen Passat (2,2-2,2 százalék).

(Figyelő, 2016. október 15.)

 

Változatlanul habzsoljuk a használt autót

Nem sokat számított a VW botrány.

A HVG és a Das WeltAuto közös kutatása szerint nem sokat változott a használt autót vásárlók hozzáállása a Volkswagen dízelbotránya után. A megkérdezettek mindössze tíz százaléka mondta azt, hogy ezután nem venne gázolajjal hajtott autót használtan. A felmérés részletesen kitért arra, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a vevők a használt autók vásárlásakor. A kutatásból kiderült az is, hogy a következő két évben a felmérésben részt vevők közel ötven százaléka tervez használt gépjármű vásárlást, és erre a legtöbben 1-3 millió forintot költenének.

A használt autók esetében szinte teljesen ellentétes a trend az új autóknál tapasztaltakéval, itt ugyanis az vevők nagy részre magánszemélyként, készpénzre vásárolna autót. E területen egyébként a korábbiakhoz képest nőtt a céges vásárlások száma, ugyanis bővültek a céges használt autós finanszírozási formák.

A leendő vásárlók hatvan százaléka mondta azt, hogy használt gépkocsiként inkább benzines modellt választanának, harminc százalékuk venne dízelt, a többi 10 százalék alternatív hajtás felé kacsingatnak. A megkérdezettek mindössze tíz százaléka jelezte azt, hogy a dízel autókkal kapcsolatos problémák miatt fordulna inkább benzines modellhez.

A vásárlók mindössze 4 százaléka fordulna nepperekhez, 16 százaléka hozna külföldről autót, míg 40-40 százalékban jelölték meg a válaszolók a magánszemélyeket és az országos hálózattal rendelkező, garanciát kínáló cégeket a vétel forrásaként.

(Origo, 2016. július 21.)

 

Egyre több a használt autó

Százötvenezer használt autó is bezúdulhat 2016-ban Magyarországra.

2016. első harmadában közel 45 ezer használt autó zúdult be az országba, 24 százalékkal több, mint 2015-ben ugyanebben az időszakban (2015. április végéig 36 ezer használt személyautót hoztak be Magyarországra). Csökkent ugyanakkor a presztízsmárkák aránya. 2016. áprilisában először fordult elő, hogy egyetlen hónapban több mint 12 ezer használt autót regisztráltak az országban.

Továbbra sem fiatalodik az állomány: az idén behozott járművek 62 százaléka legalább tízéves. Ez az az életkor, amely mellett nagyobb kategóriákra is van hazai fizetőképes kereslet. Ám ennek a hátulütője, hogy mivel a kínált autó előéletének sokkal nehezebb utánajárni, az új tulajdonosnak számos esetben komoly kiadással kell szembesülnie az utólag felfedezett műszaki problémák miatt.

További hátrány, hogy míg az idehaza futó legtöbb autónak a futásteljesítményéről már legalább két nyilvántartott adat is egyszerűen lekérhető a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) 2012. januárjától vezetett adatbázisából, ez a külföldön vásárolt autók esetében nem megy. Ez a helyzet pedig szinte tálcán kínálja a lehetőséget a kilométeróra-tekerésére, akár külföldi, akár egyes hazai eladók számára.

A számokból egyértelműen látszik, hogy a használtautó-import egyre szélesebb vásárlói réteget érint: 2016-ban a Magyarországon forgalmit kapó személyautóknak immár több mint kétharmada lesz külföldről származó használt jármű (ez az arány 2012-ben még 50 százalék volt).

Összehasonlítva a két éve behozott állomány összetételét a 2016. elején importált járművekével, az látszik, hogy az Audi, BMW, Mercedes hármas már csak 21 százalékát teszi ki a behozatalnak, szemben a 2014-es 25 százalékkal. Csökken a koncentráció a márkák tekintetében: az első nyolc leggyakoribb autómárka két éve még a teljes sokaság 68 százalékát adta, most ez az érték már csupán 64 százalék. A BMW két év alatt a másodikról a negyedik helyre csúszott, közben pedig például a Mazda a 11.-ről a 7. helyre tudott felkapaszkodni.

A Használtautó.hu szerint a jelenlegi tendenciák azt mutatják, hogy a használtautó-import folyamatos felfutását egyelőre a gyengülő forintárfolyam sem tudja megtörni. Mindez azt jelenti, hogy amennyiben év közben a szabályozói környezet sem változik, év végére akár a 150 ezret is meghaladhatja a behozott használt személyautók száma.

(Origo, 2016. május 24.)

 

Hozzák is, viszik is a használtat

Szép számmal viszik a használtautót kifelé is. Togóba is vittek.

A kedvező euróárfolyam miatt megnőtt az autóexport Magyarországról. A legtöbb esetben Szerbia és Németország volt a használt autók célállomása, a dízelek pedig lenyomták a benzinest.

Jelentős mennyiségű használt autó érkezett 2015-ben Magyarországra, bő százhúszezer járművet importáltak magánszemélyek és kereskedők, ami húszéves rekordot döntött abban az évben. Az export persze ezt a mennyiséget messze nem érte el, legfeljebb a tizedét közelítette meg: a Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint tizenegyezernél is több kocsit vittek hazánkból határon túlra. Az eladások összértéke meghaladta a 14,5 milliárd eurót.

A külföldiek a kedvező forint-euró árfolyam miatt vásároltak szívesen, mivel 2015-ben szinte végig 300-310 forint körül járt az uniós fizetőeszköz. A legtöbb vevőt Szerbiából regisztrálták: több mint 7.100 gépkocsit exportáltak az országba, azaz a kiáramló kocsik 65 százalékát. Szerbiában jellemzően az idősebb autókat keresték, szemben a német vevőkkel, akik inkább a minőségi, fiatal használt autókat vitték és vették.

Németországba közel 1200 autót adtak el hazánkból 2015-bentavaly. A két fő célország mellett vettek autót az Egyesült Államokba, Jordániába, Nigériába, Togóba, Kínába, Malajziába, a Koreai Köztársaságba és számos egyéb, egzotikusnak számító helyre. A külföldi vásárlók esetében az 1500-2500 köbcentis dízelmotorral szerelt autók számítottak népszerűnek, több mint ötezer ilyen kocsi talált gazdára, de szintén keresettek voltak az 1000-1500 köbcenti közötti benzinesek is (közel feleannyit adtak el belőle).

A Das Weltauto szerint 2016-ban is nagy számban viszik majd külföldre a magyar használt autókat.

(Origo, 2016. március 2.)

 

Használtban öregecske

Nőtt a használt autópiac, importban tíz évnél öregebb a többség.

2015-ben ismét emelkedett Magyarországon a használt autó értékesítések száma: 546 ezer gépkocsit írtak át az elmúlt évben. A használt autó import 20 éves rekordot döntött: bő 120.000 négykerekűt hoztak be külföldről, ezeknek azonban nagy része kétes előéletű, s hatvan százalékuk tíz évnél idősebb volt.

2015-ben 11 százalékkal több gépkocsit vásároltak másodkézből, mint 2014-ben. A januártól decemberig tartó időszakban összesen 546 ezer négykerekű talált gazdára, míg 2014-ben 492 ezer darab, ami már elérte a 2008-as időszak üzletkötéseinek számát (2008-ban is 546 ezer használt autó talált gazdára).

2015-ben rekord számú autó érkezett külföldről hazánkba, összesen 123 ezer darab, ami 27 százalékos növekedést jelent 2014-hez képest, valamint 73 százalékos gyarapodást mutat 2013-hoz hasonlítva.

A hazai tranzakciók során a kocsik 70 százaléka tíz évnél idősebb volt, de a határon túlról érkező autók esetében sem volt kedvezőbb a helyzet, a behozott járművek 60 százaléka 2005-nél régebbi évjáratú volt.

A Das WeltAuto tapasztalatai információi szerint 2015-ben is sokan váltak csalók áldozatává gépjármű vásárlás során. Sok az olyan kereskedő, aki áfa csalás útján biztosít kedvező árat az ügyfeleknek, vagy kétes eredetű kocsit hoz be az országba. A pórul járt vásárlók helyzete utólag nehezen megoldható.

A statisztikák alapján ugyanis továbbra is a magasabban jegyzett autók a népszerűek az importáltak közül: legtöbben felső- és alsó-középkategóriás gépkocsikat vásároltak, ami a típusbontásban is látható: 3-as BMW-t (5.924 autó), Volkswagen Passatot (5.170 autó) és Volkswagen Golfot (4.324 autó) hoztak legtöbben külföldről, de az Audi A4, az A Mercedes és az 5-ös BMW is az első tízben foglalt helyet. Az itthon vásárolt kocsik esetében az Opel Astra (39.818 autó) volt a legnépszerűbb, a Suzuki Swift (36.950 autó) és a Volkswagen Golf (15.707 autó) előtt.

(Népszava, 2016. február 12.)

 

Jó sok a használt autó vétel, de gáz is lehet

A külföldről hozott használta kocsik simlisek is lehetnek. Na persze, az itthoni kínálat sem jobb.

Szépen nő a magyar autópiacon az eladott használt autók száma, ezen belül pedig emelkedik a külföldről behozott , jó sokat gurult gépkocsik aránya is. 2014-ben közel 100 ezer külföldről hozott járgányt regisztráltak hazánkban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeket igencsak megkérdőjelezhető előélettel hozzák Magyarországra. Nagyot bukhat a vásárló.

2015-ben már az első negyedév alatt 26 ezer használt gépkocsi érkezett határon túlról, ami 26%-kal több az előző év hasonló időszakához képest. Ezek között a kocsik között a felső-középkategória a legnépszerűbb (6 ezernél is több darabbal), de az alsó-középkategóriájú modellek aránya is jelentős volt (közel 5 ezer darabbal).

Az egyes márkák közül a legtöbben Volkswagent (3 ezernél több autó), Fordot (közel 3 ezer autó) és Opelt (2 és félezer autó) vásároltak, a dobogósokat a BMW, az Audi és a Mercedes követte. A luxusmárkák közül a legtöbben 3-as BMW-t (ezernél több autó), Volkswagen Passatot (ezer körüli autó), hoztak, de kelendők volt a magyar vásárló körében az Audi A4, az 5-ös BMW és az A-osztályos Mercedes is.

A kint vásárolt gépkocsik 60%-a 10 évnél idősebb volt, mindössze 23%-ban döntöttek a vevők 5 évnél fiatalabb járműnél. Ez azt jelenti, hogy évente 60 ezer kifejezetten idős gépkocsi érkezik Magyarországra.

Mitől csapda a roncsvásárlás?

A kinti használt autók vételára kedvező ugyan, de az olcsónak tűnő, 12-15 éves, főleg középkategóriás autó idővel igencsak pénzfalóvá válik a javítási számlák sokasodásával. A vásárlás során könnyen pórul lehet járni: a kocsi jóval több kilométert futott a bevallottnál, az alvázszám klónozott, vagyis lopott az autó, vagy több totálkáros autóból lett összehegesztve, sokszor pedig komoly elhallgatott műszaki hibája van. Jó, tegyük hozzá, ehhez nem kell mindig külföldre utazni autót venni.

A jelenlegi szabályozás csak ártalmas. Az EU-ból behozott gépjárművek nem esnek át eredetiségvizsgálaton a forgalomba helyezés előtt és a bűnügyi nyilvántartásban sem ellenőrzik azokat, így tehát a jármű adataiban sem lehet senki sem teljes mértékben biztos. Ráadásul ha a fent említett okok egyike miatt hatósági eljárás indulna, úgy az illetékes szervek bármikor lefoglalhatják azt.

A hazai autókereskedők szerint a jó állapotú, külföldi gépjárművek árai semmivel sem alacsonyabbak a hazaiaknál. Az átlagosnál jóval kedvezőbb ajánlat esetében nagy a valószínűsége, hogy az áfa befizetéssel trükköznek egy kereskedők, aminek árulkodó jele lehet a nyomott ár. Az áfa csalás leggyakoribb esete az, amikor az erre szakosodott vállalkozás egy-két köztes tulajdonos beiktatásával, az EU-ban nettó számlával megvett autóból bruttó számlásat hamisít, így 27%-os árelőnyt fabrikálhat.

Gyakoriak a kilométeróra visszatekerések is, mivel sokan a keveset futott kocsit keresik. A visszatekert autó piaci értéke jóval alacsonyabb annál, mint amit fizettek érte, ráadásul több váratlan hiba is előjöhet. A futásteljesítmény normál esetben évi 15-30 000 kilométer egy hazai gépkocsinál. Külföldi használt autóknál előfordulhat az akár 80 000 kilométer is. A visszatekert kilométeróra átka, hogy elmaradnak egyes javítások, amire pedig bizonyos futásteljesítmény után igencsak nagy szükség lenne.

(Portfolio, 2015. május 29.)

 

Rekord rekord hátán

Kár, hogy csak a magyar használt autópiacon.

Az előző év azonos időszakához, 2014. első negyedévéhez képest több mint nyolc százalékkal bővült a magyar használtautó piac, a Használtautó.hu szerint. Így a gazdát cserélő használt autók száma 2015-ben várhatóan több lesz, mint egy évvel korábban, de a növekedési ütem valószínűleg kisebb lesz a korábbinál. 2014-ben 34%-kal nőtt a használtautó piac az előző évihez képest.

2014-ben - elsősorban az importautókra bevezetett vagyonszerzési illeték miatt - szinte minden járműkategóriában jelentős áremelkedés volt a használtautók piacán, de így is a növekedés mértéke meghaladta a nyolc százalékot. Ez az áremelkedés azonban csak időleges lehet a Használtautó.hu szerint, mert a hazai személyautó-állomány átlagéletkora folyamatosan nő, ez pedig a kínálatban megjelenő autók átlagárát már lefelé nyomhatja, hiszen a használt autókat folyamatosan adják-veszik, bármilyen öregek is. Az árak az erős euró árfolyam is lefelé húzza, mivel sok használt autót külföldről hoznak be.

Változatlanul az Opel és a Suzuki a legnépszerűbb használt autó, az eladott járművek 14 százaléka Opel, 10 százaléka Suzuki. Ezt a két márkát követte a Volkswagen, a Ford és a Renault 2015. első negyedévében, összességében ez az öt márka adja a teljes hazai használtautó-forgalom felét. Az új autóknál ugyanebben az időszakban a sort a Skoda vezette 13 százalékkal, az Opel a második volt 12 százalékkal, majd a Ford, a Volkswagen és a Suzuki következett. Úgy látszik, nincs különbség az új és a használt autók piaca között, mivel itt is ez az öt márka viszi a piac forgalmának felét.

(Népszabadság, 2015. április 13.)

 

Zűrös a használtautók piaca

Ki tudja, hogy honnan jön a használt autó és hol áll meg?

A használtautó import jelentős részét feketén gördül be Magyarországra. A leggyakoribb, amikor a behozott kocsikat olyan hamis adásvételi szerződéssel kínálják, amely szerint a magyar vevő papíron egy külföldi eladótól veszi meg a járművet. Így természetesen az ezeket az ügyleteket szervező ezek a cégek a jövedelmük után nem fizetnek semmilyen adót, a vásárló pedig később reklamálni sem tud, ha valami hiba előbukkan.

A használtimport egyre jelenleg nagyobb, mint az új autóértékesítés piaca. 2014-ben 67 ezer új személyautó és közel 16 ezer kishaszonjármű kapott magyar rendszámot, miközben 100 ezer körüli volt a használt autó és közel 11 ezer a külhonban valahol már gurult haszonjármű vásárlás. Egyes felmérések szerint a külföldről behozott kocsik 43 százaléka prémium modell, vagy luxusautó.

A legtöbb használtautó vásárló – 25 ezer – felső kategóriás autót választott tavaly, az alsó-középkategóriások száma pedig a 21 ezer körül volt. A legnépszerűbb használt autók között volt a BMW3 (5600 darab), a Volkswagen Passat (4500), a Golf (3800), valamint Audi A4 (3300). A Das WeltAuto mérése szerint a használt importkocsik 58 százaléka tíz évnél idősebb, ezzel szemben mindössze 20 százalékuk volt fiatalabb öt évesnél.

A magyar autóállomány így tovább öregedett 2014-ben, átlagéletkora 13 év. Sok használt import autóban a kilométerórák visszapörgetése miatt a vásárló nem tudja, mikor milyen karbantartás szükséges. A használt autók alkatrészei sokkal kopottabbak, mint amit a vásárló gondol a vásárláskor, a híbák viszont szépen jönnek elő.

A WeltAuto szerint a vagyonszerzési illeték egy évvel ezelőtti bevezetése ellenére – az öreg modellekre kivetett minimális regisztrációs adó miatt – csupán kismértékű a használtautó importáltból származó költségvetési bevétel. A használt autó vásárlás szabályozását olyan irányba lenne célszerű terelni, amikor a vevők abban lennének érdekeltek, hogy ellenőrizhető legyen a használtautó a vásárláskor, persze ki tudja, mennyit hajlandó áldoznia vásárló azért, hohy később ne kelljen ráfizetnie.

(Világgazdaság, 2015. február 6.)

 

A használt autóknál is áfát csalnak?

Az importkocsi öregecske, rossz állapotú, szakszerű átvizsgálás nélkül jut a hazai piacra.

2014. első tíz hónapjában közel 80 ezer használtan importált gépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 39 százalékkal többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A behozott járművek közel 60 százaléka volt 10 évnél idősebb. Az importot a három évvel ezelőtt megváltozott adózási feltételek ösztönzik. A gépjármű behozatal azóta gyorsan nő, hiszen 2013-ban 71 ezer autó jött külföldről Magyarországra, számuk pedig az 2014-ben már a 100 ezer darabot is elérheti.

A beérkező import autók jelentősen rontanak a hazai autóállomány átlagéletkorán, mivel ezek közel 60 százaléka 10 évnél idősebb, miközben mindössze 24 százalékuk legfeljebb 5 éves. Az autóimport során a legtöbben 3-as BMW-t, Volkswagen Passatot, Volkswagen Golfot és Audi A4-est hoztak az országba. Ezek a járművek ugyan a magasabb kategóriába tartoznak, azonban általában 10 évnél idősebbek, így műszaki állapotuk megkérdőjelezhető.

A Das WeltAuto tapasztalatai szerint terjed az importautókkal kapcsolatos áfacsalás. Ennek lényege, hogy egyes vállalkozások az EU-ban nettó számlával megvett autóból köztes tulajdonosok beiktatásával bruttó számlásat gyártanak, így 27 százalékos árelőnyre tesznek szert a piaci versenytársakkal szemben.

Az autókereskedők javaslata egyébként az, hogy az importot végző cég kizárólag gépjármű behozatallal és a hozzá tartozó regisztrációs tevékenységgel foglalkozhatna, mással nem, annak érdekében, hogy az áfa útja követhető legyen. Ezek a cégek havi áfabevallásra lennének kötelezettek, emellett letét, vagy bankgarancia formájában háromhavi áfa-biztosítékot kellene nyújtaniuk. Megoldást jelentene az is, hogy addig ne lehessen forgalomba helyezni az adott gépjárművet, amíg a fizetendő áfa nincs rendezve.

(Portfolio.hu, 2014. december 4.)

 

Mi az: kicsi, de drága?

Használtautó. De legalább nő a piaca.

Nő a piac. Jó az, ha használtautó? Hát igen, újból jobb lenne sokkal többet venni, de a magyar családoknak erre futja. Hogyan is? A Használtautó.hu szorgosan szemlézi - na mit - hát a használtautó piacot, hát lássuk, mit mért legutóbb.

A használtautó-piac, a megvásárolt használt személygépkocsik értékesítésének változását jelző mutatószám 2014. harmadik negyedévében közel négy százalékponttal emelkedett,  ami a 2009. évi mélyponthoz képest több mint 25% növekedést jelent. Az elmúlt hónapokban az árak gyakorlatilag nem változtak, így az index értékét a gazdát cserélt járművek mennyisége növelte. A piacot élénkítette, hogy a második negyedévi szinthez képest 12 százalékkal bővült a használt autók importja.

A Használtautó.hu indexe egyébként egy olyan arányszám, amely az adott időszakban elkelt használt autók összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009. első negyedévében mért szinthez.

Egy év alatt 5 százalékot nőtt a használt autók hirdetési átlagára. Ennek oka leginkább az év elején bevezetett vagyonszerzési illeték, mert az emiatt drágábbá vált import a belföldi kínálat árát is felnyomta. Ennek mértéke azonban az egyes kategóriákban jelentősen eltért. Alapvető irányzat, hogy a kisebb kategóriák esetében volt a legszámottevőbb a drágulás, míg a nagyautóknál és terepjáróknál kisebb átlagárcsökkenés is volt. A legnagyobb mértékben, 11 százalékkal a piac legnagyobb szeletét jelentő alsó-középkategóriás autók ára nőtt. A szintén komoly súllyal szereplő mini és kisautók, valamint a középkategória felsőbb részeibe tartozó autók esetében 3-4 százalékos áremelkedést mértek. A használt nagykocsik ugyanakkor 3, míg a használt terepjárók átlagosan 8 százalékkal lettek olcsóbbak, mint egy éve.

A forint árfolyamának gyengülése ellenére a használtautó-import ismét havi 8-9000 darabra ugrott, ami majdnem minden hónapban közel 40 százalékkal haladja meg a 2013. évi szintet. Az új autók piacának bővülése is 20 százalék felett jár, így az év végére a forgalomba helyezett új autók száma akár a 70 ezret is elérheti. E két tényező továbbra is kedvező hatással lesz a használtautó-piacra, ugyanakkor az átlagár növekedése akár csökkenésbe is átfordulhat.

(Origo, 2014. október 9.)

 

Dőlnek Magyarországra a használt autók

2014. első hét hónapjában megkétszereződött a használt autók importja.

Az idei év első hét hónapjában 53 200 használt személyautót hoztak be az országba, 43 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában, de a félév előre haladtával egyre lassuló növekedést mutatnak a számok, derül ki a Használtautó.hu szakportál elemzéséből. Az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban járt 310 forint felett az euró árfolyama, és úgy tűnik, ez a szint már érezhető korlátot állít a használtautó-import növekedése elé.

A második negyedévben a behozatal növekedésének mértéke 34-37 százalék között mozgott, szemben a korábbi 50 százalék feletti szinttel. Ez trendforduló jele is lehet, mert míg korábban sem a vagyonszerzési illeték 2014. évi kiterjesztése az import használt autókra, sem a 280-as szintről fokozatosan dráguló euró nem tudta visszafogni a behozatal bővülését, ugyanakkor a mostani, tartósan 310 forint felett beálló árfolyamszint már érezhető küszöbértéket jelent.

Nőtt az importautók életkora is: immár 60 százalékuk legalább 10 éves, amikor bekerül az országba, míg 2013. elején ugyanez az arány még 54 százalék volt. Az öregebb autók több műszaki probléma felmerülését valószínűsítik, ráadásul a fő importforrásnak számító országokban, például Németországban sem ismeretlen az óratekerések gyakorlata. Kérdés, hogy mindezek miatt később a vásárlók hány százalékának kell majd kényszerűen ismét a zsebébe nyúlnia, hogy a korral járó meghibásodás vagy az elmaradt karbantartási lépések miatt jelentkező hibákat orvosolja.

A Használtautó.hu szerint a kedvezőtlen árfolyamváltozás másik következménye a prémiummárkák arányának lassú csökkenése. Míg tavaly a Volkswagen után még a BMW volt a második leggyakrabban behozott autómárka 11 százalék feletti részesedésével, a helyét idén a 2013-ban még a negyedik helyen szereplő Ford vette át. Az Audi aránya 8,3 százalékról 7,6 százalékra, míg a Mercedesé alig, 7,1-ről 7 százalékra csökkent.

Darabszámot tekintve továbbra is valamennyi vezető márka behozatala nőtt, a növekedés elsősorban az átlagnál idősebb, 12–18 éves autók esetében jelentős. Ebben a körben az elmúlt évben bő másfélszeresére, 10-ről 16 százalékra nőtt a külföldről frissen behozottként meghirdetett példányok aránya.

(HVG, 2014. augusztus 12.)

 

Használt is, öreg is, hozzák is

Szépen hízik a használtautó piac.

Hiába, ha nem futja újra, ráadásul kintről hozzák be, így öregszik is szépen a magyar autópark. Dőlnek befelé külföldről a használt kocsik, egyre többen veszik azokat új helyett, így ráadásul tovább növekszik a magyar gépjárműállomány átlagéletkora.

A használt autók importját némileg lassíthatja az illetéktörvény, melyet az újaknál már tavaly bevezettek. Eddig a használt autók iránt jelentős érdeklődés mutatkozott. 2013-ban 9,9 százalékkal nőtt az eladások száma 2012-höz képest. Az elmúlt esztendőben több autó érkezett külföldről is a korábbiakhoz viszonyítva, ám e folyamatnak 2014-ben határt szabhatnak a január elsejétől életbe lépő új költségterhek.

A várakozásoknak megfelelően alakult a 2013-as év a használtautó-piacon, a tavalyi év során tartotta felfelé ívelő pályáját. Az elmúlt esztendőben az összes negyedév növekedést hozott a korábbiakkal szemben, összességében 9,9 százalékkal több gépkocsit írtak át 2012-höz képest. Így 2013-ban 444 ezer autó talált új gazdára, ami 40 ezer járművel több az eggyel korábbi évhez képest. A piacon mutatkozó gyarapodásból a használt autókat értékesítő cégek csak egy kis szeletnyit csíphettek el: mindössze 1,9 százalékkal vettek több esetben cégeknél másodkézből származó autót.

Jelentős, 32,1 százalékos növekedést mutatott a használt gépkocsi forgalomba helyezések száma, ami azt jelenti, hogy a 2013-as évben minden eddiginél több autó érkezett külföldről hazánkba. Két évvel ezelőtt, 2011-ben 31 ezer darab kocsi jött be Magyarországra, 2012-ben már 53 ezer volt ez a szám, míg 2013-ban 70 ezer darabot regisztráltak az okmányirodákban.

Az új illetéktörvénynek köszönhetően az eddigi növekedés várhatóan alábbhagy a következő időszakban, mivel az új törvények 2014. január 1-től vagyonszerzési illetékkel terhelik a külföldről behozott használt járműveket is. Ez a 10 évnél idősebb, alacsonyabb piaci értékű modellek esetében már komoly visszatartó erő lehet, különösen a nagyobb teljesítményű, s eddig népszerűnek számító gépkocsik esetében. Az új szabályozás előnyös annyiban, hogy elveszítik a külföldi használt autók korábbi helyzeti előnyüket a belföldi autókkal szemben. A hazai gépjárműállomány átlagéletkora folyamatosan romlik, az utolsó kimutatások alapján már 11,8 év, amin az importált autók közel 11 éves átlagos kora nem igazán javított.

2013-ban az alsó-közép kategóriában regisztrálták a legtöbb átírást (143 ezer), de a kisautók (121 ezer) és a felső-középkategória (66 ezer darab) modelljei is keresettek voltak. A külföldi autók esetében a sorrend ettől eltérően alakult, itt ugyanis a felső- (19 ezer) és alsó-középkategóriás kocsik (15 ezer, valamint az egyterűek (11 ezer darab) számítottak a leginkább kedveltnek.

A márkák sorrendje továbbra is változatlan: az Opel (62 ezer), a Suzuki (47 ezer) és a Volkswagen (42 ezer darab) számítanak a legkeresettebbnek a piacon. Érdekesség, hogy a listán 6293 értékesítéssel 19. a Lada, 26. helyen áll a Trabant 1683 autóval, s Wartburgból is 950-et vásároltak az elmúlt év során. Porschéból 291, Maseratiból 26, Ferrariból 18 és Lamborghiniből 3 használt autó cserélt gazdát. A külföldről behozott autók esetében a Volkswagen (10 ezer) végzett az élen a tavalyi statisztikák alapján, megelőzve a BMW-t (7 ezer) és az Opelt (ugyancsak 7 ezer darab).

Az egyes típusokat tekintve országhatáron belül legtöbb esetben Opel Astrát, Suzuki Swiftet és Ford Focus-t vásároltak, a határon kívülről azonban a 3-as BMW-t, a Volkswagen Passat-ot és a Volkswagen Golf-ot hozták legtöbbször.

A területi megoszlást nézve 2013-ban Budapesten (54 ezer), Pest megyében (29 ezer) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (23 ezer darab) kötötték a legtöbb üzletet, míg a legkevesebb autóátírást Vas megyében (9 ezer), Tolna megyében (8 ezer) és Nógrád megyében (közel 6 ezer darab) regisztrálták.

2014-ben összességében hasonló irányzatokkal lehet számolni, mint egy évvel korábban, bár az új illeték szabályok némileg átrajzolják majd a használt autópiac belső arányait.

(Népszabadság, 2014. február 14.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.