élelmiszeráruda₪fogadó

Fekete fellegek a fekete kávé felett

Drágább és rosszabb lesz. 

Komoly problémák várhatók a kávépiacon. A legnépszerűbb kávéfajta, az Arabica például durván megdrágulhat a következő évtizedekben. Ha a hőmérséklet a vártnak megfelelő mértékben emelkedik, úgy Brazília és Közép-Amerika kávétermesztésre alkalmas területeinek mintegy 80 százaléka alkalmatlan lesz a legnépszerűbb kávéfajta, az Arabica termesztésére 2050-ig, az International Center for Tropical Agriculture adatai szerint

Világméretekben 50 százalékos visszaesés várható a termelésben ugyanebben az időszakban. Így várható lesz a kínálat csökkenése és az árak emelkedése.

A kávétermesztésből és feldolgozásból élők veszélybe kerülnek, az új értékesítési csatornák kiépítése pedig bonyolult és elég drága is lehet. A klasszikus beszállítói láncok komoly kockázatokkal kényszerülnek számolni.

Baljós jelek már eddig is mutatkoztak. Az Egyenlítő mentén húzódó kávétermesztő térségben ugyanis folyamatosan emelkedik a hőmérséklet, csökkentve ezzel a termést. Ráadásul az olyan országokat tömörítő övezetben, mint Vietnám, Indonézia, Brazília, vagy Tanzánia, új betegségek is felütötték a fejüket, szintén a klímaváltozás következtében.

(Investor.hu, 2016. május 15.)

 

Drágább lesz feketézni

Ez most kávé, nem más. De az is lehet, hogy nem annyira.

Több mint tizenöt százalékkal nőhet a kávéfogyasztás közel kétharmadát adó Arabica kávéfajta tőzsdei ára a következő másfél évben, előreláthatólag 2016. szeptember végéig amiatt, hogy kereslete immár második éve nagyobb kínálatnál, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. előrejelzése szerint.

Az idei, 2015. szeptember 30-áig tartó szezonban 84,6 millió zsák (1 zsák=60 kilogramm) Arabica típusú kávé teremhet, aminél közel 4 millió zsákkal többre lehet igény a világpiacon. Az alacsonyabb kínálat oka egyrészt az, hogy a világ legnagyobb kávétermelőjének számító Brazíliában tavaly kiterjedt szárazság pusztított, emiatt kevesebb kávé termett.

A kisebb kínálat ellenére jelenleg mégis csak alacsony kávéárak oka, hogy Brazília és a szintén jelentős kávétermesztő Kolumbia devizái 2015-ben eddig közel 20 százalékkal leértékelődtek az amerikai dollárral szemben, így ez lefelé húzta a dollárban számított világpiaci árszintet. Az időjárás a közelmúltban a kávétermesztők számára kedvezőbbre fordult, nőtt az esős napok száma, de a 2015. évi januári szárazság miatt a brazíliai kávék nem tudtak megfelelően fejlődni. Az Arabicából az idén október 1-jétől induló új szezonban is 1,4 millió zsákkal kisebb lesz várhatóan a kínálat, mint a kereslet, ennek hatására a kávé fogyasztói ára emelkedésnek indulhat. Természetesen a devizapiac kiszámíthatatlansága most is felboríthatja az előrejelzést.

A babkávé-cserjék két legismertebb fajtája, az Arabica és a Robuszta közül az ízesebb, aromásabb és alacsonyabb koffeintartalmú az Arabica, ez tette ki a világ 2014-es 150 millió millió zsákos kávéfogyasztásának közel kétharmadát. Az Arabica nagy magasságban, 1000-2000 méter magasan terem a trópusi égöv vulkánikus talajú, hegyvidéki tájain. A Robuszta kávécserjék igénytelenebbek, ellenállóbbak, tűrik a hőséget és a nagy páratartalmat, és már 200-800 méter magasságban is megteremnek, ráadásul több termést is hoznak. A Robusztát elsősorban Nyugat-Afrikában, Vietnamban és Indonéziában termesztik, a többi kávétermelő ország az Arabicát kínálja eladásra, így a dél-amerikai kávéhatalmasságok is.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az őrölt kávé 250 grammos csomagjának átlagára 2015. februárjában 644 forint volt, ez 3,3 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Ennél többe, 646 forintba utoljára 2013 októberében került egy csomag kávé.

(Népszabadság, 2015. március 16.)

 

Kávé, mák, mandula: hiány lesz

A szárazság miatt kisebb lesz a termés és magasabb az ár.

2014. március közepén újabb kétéves csúcsra emelkedett az arabica kávéfajta ára a brazil szárazság miatt, aminek a hatására globális kávéhiány lehet a 2014/2015-ös idényben, sőt egyes elemzők szerint talán még a következő évben is.

Az arabica ára igen nagy mértékben, csaknem 85 százalékkal emelkedett 2014. eleje óta, 2,075 dollárra. Legutóbb 2011 elején emelkedett jelentősen az arabica ára, akkor 3 dollár fölött is jegyezték. A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) szerint ha tovább tart a szárazság Brazíliában, kávéhiány lép fel a világpiacon, amire négy éve nem volt példa. Brazíliában a jobb minőségű alapanyagnak tartott arabica kávét termesztik.

Az ICO várakozása szerint Brazíliában, amely a világ legnagyobb kávétermelője, a 2014/2015-ös idényben 48 millió zsák (1 zsák = 60 kilogramm) kávét takarítanak be, ami 5 millió zsákkal kevesebb az egy évvel korábbinál, a szárazság a következő évi termésre is hatással lesz. A gyengébb minőségű robusta kávéfajta ára is tovább emelkedett, egy éve legmagasabb szintre, tonnánként 2 százalékkal 2192 dollárra nőtt. A robusta a gyorsan oldódó kávéporok alapanyaga.

A GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson és a TPI Enterprises Australia gyógyszergyártók arra figyelmeztetnek, hogy Ausztráliának, a világ orvosi célra mákot termelő első számú országának növelnie kell a mák termőterületét, különben hiány alakulhat ki a növényből és felmennek az árak.

A mák olyan anyagokat tartalmaz, melyeket a fájdalomcsillapítók előállításához szoktak felhasználni. A fájdalomcsillapítók globális piaca folyamatosan bővül és ehhez további mák készletekre van szükség. A fájdalomcsillapítók kereslete megháromszorozódott 1993. és 2012. között, ma már napi 14 milliárd adag.

Ausztráliában csak Tasmániában termesztettek eddig mákot, de most a gyártók azzal kísérleteznek, hogy máshol is termesszenek, mivel Tasmániában véges a termőterület és aszály ss pusztított már a régióban. A tasmániai farmerek viszont nem támogatják azokat az elképzeléseket, melyek szerint a szigeten kívül is lehetne orvosi célra mákot termeszteni, mivel így monopóliumuk és keresetük is veszélybe kerülne. Az orvosi célú máktermelést az ENSZ szabályozza és Ausztrália a kevés állam egyike, ahol lehet orvosi célra mákot termelni.

2014-ben még nem lehet megérezni a kaliforniai mandulatermés visszaesését, viszont 2015-re már sokkal drágábban lehet majd hozzájutni a mandulához, mivel az amerikai állam a világ mandulatermelésének 82 százalékát kínálja. A déli állam mandulatermése tavaly még annyira jó volt, hogy a 3500 kaliforniai termelő bőven képes volt az USA egészét és Kína, Spanyolország, India, Németország és az Egyesült Arab Emirátusok nagy részét ellátni mandulával. Az aszály viszont nem csak a kávét és a narancslevet veszélyezteti a világpiacokon, a mandulatermés is emiatt vissza fog esni az előrejelzések szerint.

(Index, 2014. március 11.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.