iparos₪piac

Nem érdekli a ruhavásárlókat

A környezeti kár. Tovább tarol a fast fashion. 

Hiába jelenik meg szinte naponta valamilyen sokkoló adat a divatvilág káros hatásairól, a vásárlók étvágya csillapíthatatlannak tűnik, írja a Napi.hu. A spanyol Mango új logisztikai központjával szállt be a versenybe: óránként 75 ezer terméket dolgoznak fel a 180 ezer négyzetméteres központban, megtriplázva ezzel a korábbi szintet.

Az alacsony árakkal és folyamatosan változó kínálattal operáló fast fashion boltoknak köszönhetően hihetetlen sebességre kapcsolt a divatvilág. Az európai ruhagyártók 2..000-ben még csak átlagosan két kollekciót dobtak piacra az Európai Parlament adatai alapján, a kollekciók száma 2011-re ötre emelkedett, de például a Zara 24, a svéd H&M 12-16 kollekcióval rukkol elő évente.

A fogyasztók pedig egyre inkább eldobható termékként tekintenek a ruhákra, amelyeket mindössze hét vagy nyolc alkalommal vesznek fel átlagosan, mielőtt a kukában kötnének ki a szerzemények.

Másodpercenként egy teherautónyi textil landol a szeméttelepen

A brit vásárlók például csak a különböző karácsonyi bulikon viselni szándékozott ruhákra 3,5 milliárd fontot költöttek 2018-ban - derült ki a brit Guardian online kiadásának cikkéből. A nagyobb gondot viszont az jelenti, hogy a különböző flitteres ruhacsodák közül 8 millió darab a szeméttelepen végzi mindössze egyetlen alkalom után.

Azt, hogy mekkora probléma a túlfogyasztás, jól mutatja az Európia Parlament tanulmánya,  amely szerint az unióban csak néhány évtized alatt 40 százalékkal nőtt az egy ember által vásárolt ruhamennyiség, ami elsősorban a ruhák árának csökkenésével és azzal magyarázható, hogy milyen gyorsan jut el a divat a fogyasztókhoz. A használt ruhák kevesebb mint felét hasznosítják újra, és mindössze 1 százalékukból készül új termék.

Másodpercenként pedig egy teherautónyi mennyiségű textil kerül a szeméttelepre vagy égetik el. A gyorsuló divatipar környezetre gyakorolt hatásáról napvilágot látott sokkoló adatok közül csak néhány: az ENSZ szerint a divatipar a második legnagyobb vízfogyasztó iparág, évente félmillió tonna szintetikus mikroszálat ereszt az óceánokba, és a globális szén-dioxid-kibocsátás 8-10 százalékáért felelős. A fogyasztóknak is meglehetősen nagy a környezeti lábnyomuk a ruhák mosásához, a szárításához és a vasalásához használt víz, energia és vegyi anyagok, valamint a ruhákból keletkező mikroműanyag mennyisége miatt.

Mindezek ellenére a globális divatipar a McKinsey FashionScope szerint 2017-ben 2500 milliárd dollárt ért. A spanyol Inditex-csoport -  amelyhez olyan márkák tartoznak, mint a Zara, a Bershka, a Pull&Bear és a Stradivarius - 2019 első 9 hónapjában 19,8 milliárd eurós (több mint 6500 milliárd forint) nettó árbevételt könyvelhetett el, ami 7,5 százalékos emelkedést jelent éves szinten. A svéd H&M-nél hasonlóan jól alakult 2019 első 9 hónapja: a csoport nettó árbevétele 11 százalékkal 171 milliárd svéd koronára (közel 5400 milliárd forintra) nőtt.

A McKinsey tanulmányában résztvevő divatipari szereplők azonban aggodalommal tekintenek a 2020-as év elé, a McKinsey Global Fashion Index (MGFI) szerint a bővülésben lassulás várható, de a divatipar így is 3-4 százalékkal nőhet 2020-ban.

Ugrik a Mango

A spanyol Mango divatmárka a szállítási idő felpörgetésétől reméli, hogy gyorsabban tud majd reagálni a trendekre és versenyképesebbé válik. Toni Ruiz, a Mango vezetője arról beszélt, hogy a társaság eddig 232 millió eurót (76 milliárd forint) fektetett be egy hatalmas, 186 ezer négyzetméteres logisztikai központba, ahol 27 millió ruhadarab és kiegészítő tárolható - írja a Vogue divatmagazin üzleti oldala.

Az jórészt automatizált új logisztikai központ 2018 nyara óta pörög teljes fordulatszámon. A termékek először ebbe a Barcelona melletti központba érkeznek meg, itt készítik elő a ruhákat, kiegészítőket a kiszállításhoz, majd elindulnak a világ több mint 100 országában található, több mint kétezer Mango-üzletbe. A legújabb automatizálási technológia segítségével óránként 75 ezer terméket tudnak feldolgozni, ami pont a háromszorosa a korábbi ütemnek. A felakasztva érkező ruhákat például egy automatizált berendezés szortírozza méret és stílus szerint. A Mango több mint ezer különböző gyárában készült termékek így akár kevesebb mint négy órán belül szállíthatóak. A cég további 35 millió eurót különítene el, hogy a központot 295 ezer négyzetméterrel bővítse a kövezetkő években.

A divatban csak száguldás van

Az Inditex-csoporthoz tartozó Zarát követve a Mango sem pótolja, hanem újakkal helyettesíti az elkapkodott termékeket, így a vásárlók megtanulják, hogy azonnal le kell csapniuk a nekik tetsző darabokra, hiszen nem lesz belőle utánpótlás. A szóban forgó logisztikai központból így naponta nagyjából 35 ezer doboznyi ruhadarab távozik 70 teherautóra felpakolva.

A Mango-vezér reményei szerint a divatcég versenyképességét javítja majd a logisztikai ésszerűsítés, az online ruhaforgalmazó versenytársak vagy például az Amazon térnyerése mellett erre szükség is van. Antonio Pascual, a Mango ellátási láncának igazgatója szerint például nagyobb üzlethelyiségekkel, kényelmesebb visszavételi lehetőségekkel és az online rendelések könnyebb, üzletekben való átvételi lehetőségével (click-and-collect) próbálnak versenyben maradni.

A Mangónál fordulat volt: a forgalom három éven keresztül stagnált, majd 2018-ban a cég bevételei 1,8 százalékkal 2,23 milliárd euróra (734 milliárd forint) nőttek éves szinten. A cég bruttó eredmény pedig 36 százalékkal 135 millió euróra (44,4 milliárd forint) emelkedett. A cég szerint a növekedés az új kollekciói népszerűségének és az online eladásoknak köszönhető, utóbbiak ugyanis 31 százalékkal 445 millió euróra (146 milliárd forint) nőttek éves szinten. A tervek szerint 2019 végére az árbevétel 30 százalékát teszi majd ki az online értékesítés.

(Napi.hu, 2019. december 14.)

 

Divatoznál? MI már tudjuk

A divatipar grabancát is elkapta a mesterséges intelligencia.

Manapság egyre többet hallani a mesterséges intelligenciáról, ami nagymértékben alakítja az divatipart is a tervezéstől és gyártástól kezdve a logisztikán át a marketingig és az értékesítésig, ezzel tovább duzzasztva az amúgy is kiélezett versenyt a vállalatok közt, írja a Világgazdaság.

Az emberek onnantól kezdve, hogy elkezdtek ruhákat vásárolni, vágyakoznak arra, hogy kifejezzék saját egyéniségüket, ehhez pedig kiváló eszköz a divat. A divatipar az egyik legnagyobb a világon, 2018-ban kb. 3 trillió dollárra becsülték az értékét, ami a globális GDP 2 százalékát teszi ki.

A hagyományos divat-kiskereskedelmet, valamint az e-commerce nagy részét a ruházati és a divatcikkek eladása táplálja.

Olyannyira jövedelmező ez az iparág, hogy az Amazon 2010-ben 1 milliárd dollárért vásárolta meg a Zappos cipőüzletet, de például a Walmart, a Target, valamint más gigavállalatok is beléptek a divatkereskedelembe saját márkák alapításával vagy egyéb partnerek bevonásával.

Napjainkban pedig a mesterséges intelligencia az, ami nagymértékben alakítja az ipart az értéklánc minden elemében; a tervezéstől és gyártástól kezdve a logisztikán át a marketingig és az értékesítésig, ezzel tovább duzzasztva az amúgy is kiélezett versenyt. De ezek az egyedi technológiai innovációk segítik vagy gátolják vajon a fenntartható fejlődést a divatipar kapcsán?

Természetszerű, hogy a ruházati márkák folyamatosan keresnek új módszereket arra, hogy minél egyszerűbb, látványosabb módon prezentálják termékeiket a vásárlóknak, és hogy minél nagyobb keresletet generáljanak maguk köré. Itt jön képbe a mesterséges intelligencia, amelynek célja, hogy maximalizálja a vásárlási élményt, és az intelligens automatizálás révén javítsa az értékesítési rendszerek, folyamatok hatékonyságát. Sokan még ma is úgy gondolunk a mesterséges intelligenciára, mint egy jövőben realizálódó, megfoghatatlan fejlesztésre, amit csak komoly szakemberek használnak komoly célokra, például a számítástechnikában vagy az űrkutatásban.

De a helyzet az, hogy a mesterséges intelligencia ma már a mi nappalinkból is elérhető, még ha nem is mindig tudjuk, hogy most épp azzal van dolgunk egy új cipő vagy ruha online megvásárlása közben. De azáltal, hogy az MI technológia megkönnyíti, árnyalja a divathoz való hozzáférést, a tudatos vásárlást segíti elő, vagy épp ellenkezőleg, ahhoz járul hozzá, hogy még több divatcikket vásároljunk, így még inkább terheljük a környezetünket? A kérdés jogos, a válaszhoz azonban előbb nézzük meg – a teljesség igénye nélkül –, hogy hogyan is van jelen napjainkban a mesterséges intelligencia a legismertebb e-commerce oldalakon.

Al Ecommerce

Ajánlunk mi neked olyat

Biztosan sokunkkal előfordult már, hogy egy webshopban való böngészés alkalmával, adott terméket nézegetve rá kellett ébrednünk: nincs a méretünkben, vagy néhány részlet, esetleg a szín nem az igazi. Az intelligens algoritmusok és az úgynevezett számítógépes látás révén az egyes webáruházak azonban képesek arra, hogy az eredetileg megtekintett termékhez hasonlókat ajánljanak számunkra.

Ez a beépített eszköz már a legtöbb webshopban elérhető.

Segítségével a vásárlókat további böngészésre bírja, egyúttal segít a tökéletes darab megtalálásában. Az ilyen típusú ajánlások előnye, hogy a legtöbb mesterséges intelligencia megoldással ellentétben nem támaszkodnak viselkedésbeli vagy vevői adatokra, mivel a vizsgált elem vizuális hasonlóságaira összpontosítanak elsősorban.

Termékajánlás: viselkedjél már

A digitális fordulattal és az e-kereskedelem megjelenésével a kiskereskedők célja az volt, hogy minél inkább személyre szabják a szolgáltatásaikat és hatékonyan kielégítsék vevőik igényeit. Az MI-alapú ajánlómotorok így hamar nagy népszerűségre tettek szert.

Lényegük, hogy egyénre szabott termékjavaslatokat nyújtanak, de itt már ez a felhasználói magatartási adatok alapján történik.

A Nordstromhoz hasonló cégek már integráltak ilyen motorokat, és leginkább más felhasználók viselkedésén alapuló ajánlásokat nyújtanak, például „mások ezeket nézték meg” vagy „ez neked is tetszeni fog” felütéssel. Ilyen ajánlásokkal egyébként a médiaiparban, az internetes magazinokon vagy akár a Netflixen is találkozhatunk. Kombinálható vizuális egyezés alapján történő ajánlással is, amelyek termékadatokon alapulnak.

Van itt segítség: virtuális asszisztensek és chatbotok

A mesterséges intelligencia divatiparra gyakorolt hatásának egyik leginkább kutatott területe a chatbotok vagy virtuális asszisztensek világa. Ezek révén „szóba elegyedhetünk” az adott webáruházzal; így olyan érzésünk lehet, mintha valaki éjjel-nappal ott ülne és várná, hogy segíthessen az egyéni preferenciánkhoz leginkább illő termékek kiválogatásában. Ez azért nem pontosan így van.

A chatbotok, virtuális asszisztensek adatokkal vannak felruházva, és folyamatosan monitorozzák a viselkedésünket, interakcióinkat. Az adatok gazdagítása javítja az algoritmusok működését, így még relevánsabb ajánlásokat tud nyújtani a rendszer, ami természetesen hozzájárul a bevételek növekedéséhez.

Az ASOS-nak például sikerült 300 százalékkal növelni az eladásait a chatbot használatával, a szolgáltatás pedig egyre elterjedtebbé válik a divatiparban is.

Nyugi, mi majd megkeressük, de mi is a kedvenced

Idén nyáron az Amazon jelentős összeget fektetett a képalapú keresés fejlesztésébe. A „StyleSnap” lényege, hogy a vásárlók feltölthetik a kedvenc ruhadarabjaikat ábrázoló képet, a rendszer pedig a képen látható ruhához leginkább hasonlító termékeket ajánlja fel számukra.

Az olyan hatalmas kínálattal rendelkező divatkeresők, mint például a GLAMI, szintén fontosnak tartják a vásárlási folyamatok egyszerűsítését; nem kell többé vadászni az egyes kategóriákban és kulcsszavakat sem szükséges használni: a mesterséges intelligenciával fejlesztett rendszer a vizuális keresés segítségével támogatja a vevőket. A felhasználók csak feltöltik a korábban a netről lementett képeket, a rendszer pedig biztosítja a képen látható termékhez leginkább hasonlító alternatívákat.

A vásárlók mobileszközökön és táblagépeken is használhatják a képes keresést. A GLAMI vizuális keresés szolgáltatásának legnagyobb előnye, hogy a funkció nem korlátozódik egyetlen üzletre, hanem a divatkeresőn fellelhető mind az egymillió terméket érinti.

Van személyi méretes stylist is

Ugyanaz a ruhadarab általában eltérően illeszkedik a különböző testtípusokhoz – ez pedig talán az online vásárlás egyik legnagyobb kihívása. Az USA-ban a kiskereskedők 20-40 százalékos visszatérítést könyvelnek el a netes értékesítés során, ennek első számú oka pedig az, hogy a megrendelt termék nem jó méretben.

Erre nyújt megoldást például a Stitch Fix virtuális személyi stylistja. A mesterséges intelligencia használatával ezek az eszközök megtanulják, hogy mik a legmegfelelőbb variációk az egyes vásárlóknak testtípusuk és egyedi stílusuk szerint. A vevőknek csak annyi a dolga, hogy kitöltik a profiljukat. Ezután a rendszer a számukra legjobbnak vélt termékeket ajánlja fel, majd a hús-vér stylist választja ki a végső, ajánlott termékeket. Minél több adatot gyűjt a virtuális személyi stylist a különféle testtípusokról és arról, hogy az ügyfelek mit tartanak meg és mit küldenek vissza, annál pontosabbak lesznek ezek az ajánlások.

Összefoglalva, és reagálva a fentebb feltett kérdésre, hogy a mesterséges intelligencia vívmányai használnak vagy ártanak-e a környezetnek, ezt pontosan nehéz megállapítani.

Noha minden új termék vásárlása hozzájárul a környezetszennyezéshez, a virtuális döntéstámogató megoldások segíthetnek egy tudatosabb vásárlási morált kiépíteni. Így talán lecsökkenthető a feleslegesen megvásárolt divatcikk és a visszaküldések száma, ami hosszabb távon egy fenntarthatóbb fogyasztás irányába vezet.

(Világgazdaság, 2019. október 25.)

 

Vegán a ruhásszekrényben is

A vegán ruhák pörgethetik fel a divatipart.

Bőrtől és minden egyéb állati eredetű összetevőktől mentes ruhák és kiegészítők kerülnek forgalomba a Marks & Spencer, a Zara és a New Look brit üzleteiben – írja az origo a BBC nyomán.

A szőrmekabátok nem valódi szőrméből készültek, a bőr hatású öveket és cipőket pedig fakéregből, természetes gumiból és kókuszrostból állították elő, vagyis egyikhez sem használtak fel állati eredetű alapanyagot.

Miközben egyre több brit próbál kevesebb húst enni, a Mintel piackutató cég legfrissebb adatai szerint a vásárlók 42 százalékánál az állatjólét a legfontosabb kérdés, mielőtt döntenek egy ruha vagy kiegészítő megvásárlásáról.

A cég szerint már 2019-ben rendkívül keresettek lesznek azon termékeik, amelyek vegán címkével lesznek ellátva.

Ráadásul a vegán termékeknek teljes egészében vegánnak, vagyis állati eredetű anyagoktól mentesnek kell lennie, beleértve a cipőkhöz használt ragasztót és az egyéb vegyszereket is.

A vegán, környezetkímélő és fenntartható termékek úttörője a brit divattervező Stella McCartney, akinek divatházában nem használnak sem szőrmét, sem bőrt. A divatház manapság gombákból készít bőrhatású anyagot, és azzal kísérleteznek, hogy képesek-e kiváltani a selymet élesztőből kivont fehérjével.

Például a Dr. Martens brit cipő és ruházati márkánál 300 százalékkal nőtt a vegán termékek eladása az elmúlt években.

A 2011-ben piacra dobott poliészter szövet és poliuretán keverékéből készült lábbelik a cipőeladások négy százalékát tették ki tavaly.

A Vegán Társaság azt mondja, hogy a vegán védjeggyel bejegyzett termékek fellendülőben vannak, míg 2018-ban 119 termék került bejegyzés alá, addig idén eddig mintegy 2 ezer termék kapta meg a védjegyet.

Naponta kerülnek új termékek forgalomba, és számos márka árucikke van felülvizsgálat alatt – nyilatkozta Dominika Piasecka a Vegán Társaságtól.
 
Illusztráció FORRÁS: GETTY IMAGES/WIREIMAGE/HAN MYUNG-GU

Ugyanakkor az állati származékoktól mentes termékek ára drágább a hagyományos ruhákhoz és kiegészítőkhöz képest, például a Dr. Martens vegán cipője annyiba kerül, mint egy valódi bőrből készült lábbeli.

Kate Hardcastle kiskereskedelmi elemző szerint a hagyományos és a vegán bőrtermékek ára azért igen hasonló, mivel a gyártási költségek nagyjából azonosak, és az anyagköltségek valójában a teljes ár kis részét képezik, így nem számít arra, hogy az állati eredetű összetevőktől mentes termékek lényegesen olcsóbbak lesznek.

(Origo, 2019. szeptember 2.)

 

Divatmanufaktúrák frászban: a fast fashion mindent besöpör

A kis divatcégeket felfalja a piac. Sok a márka, kevés a pénz. Ügynök nélkül kint nem megy. 2.400 milliárd dollárnyi piac a divat. A fast fashion mindent elsöpör.

Tóth András, a Use Unused társalapítója mondta az Indexnek: a nemzetközi divatvilág legbeágyazottabb magyar brandjének alapítói tizenhárom év után döntöttek úgy, hogy 2017 júliusától bezárják a boltot. A tömegpiaci fast fashion (Zara, H&M, Promod és társai) és a luxuskategóriás ruhák közötti izgalmas részpiac, a „contemporary fashion egy túlszaturált piac lett” – mondja. És ezen próbált létezni a Use is. A szegmens jellemzője a kis szériás, egyedi tervezésű, minőségi ruha, döntően a fiatalok és középkorúak hétköznapi igényeihez szabva. Az egyik gond, hogy trend lett a divattervezés, ezért az elmúlt években ebben a szegmensben nagyjából 3-5000 új márka jelent meg világszerte. Ez irtózatos versenyt hozott a harminc-ötvenezernél kezdődő, két-háromszázezer forintos ruhákig tartó contemporary szegmensben.

A brandek esztétikája ráadásul sokszor hasonló, mert minden igyekezet ellenére a saját identitás mindig keveredik az aktuális trenddel, hiszen azok, akik hajlandóak többet költeni a kinézetükre, jellemzően trendérzékenyek, őket pedig mindenképpen ki kell szolgálni. Ez vezet a következő problémához: ebben a helyzetben csak az tud talpon maradni, aki rengeteg pénzt költ terméke megkülönböztetésére, arculatra és marketingre. Az lesz menőbb, akinek a közösségi médiában több követője van. „Ha egy népszerű blogger felveszi a cuccodat, és posztol egy fotót, százezreket keres vele, miközben semmit nem dolgozott a terméken, te viszont tervezőként csak így tudsz értékesíteni, és napi tizenkét óra munkád van benne. Ebből lett elegünk. Amióta csinálom, öt napnál hosszabb szabadságom nem volt, és profitot is ritkán értünk el” – meséli Tóth.

És már ez is komoly eredmény. A külföldön erőteljesebben terjeszkedő magyar divatcégeknél legalábbis biztosan. A 2016-os adózott eredmény az Áeron és Use Unused esetében egyaránt 30-70 millió forint közötti veszteséget mutat, és az előző évek sem jobbak, sőt. (A helyzet hasonló volt a Nanushkánál is, bár itt a GB Partners révén menedzselt Exim-alap beszállása után állítólag most kezdenek már az üzleti részletek is szépen alakulni.) A tartós veszteségekből azonban nem következik, hogy az iparág üzleti modellje úgy rossz, ahogy van, és mindenki idióta, aki a divatba fektet, vagy ebben az iparágban dolgozik. A tartós veszteségeknek ugyanis az embert próbáló versenykörnyezeten túl más oka is van, amit akkor érthetünk meg, ha mélyebbre ásunk a divatvilág sajátos, ciklikus dinamikájában.

Egyszerre kell nyomni három szezonra a pénzt 

A nemzetközi piacra lépő divatcégek masszív finanszírozási igényét egyrészt a növekedési, piacszerzési kényszer okozza – így van ez más bizniszeknél is. Egy új piacokat célzó, terjeszkedő vállalkozásnak vissza kell forgatnia minden bevételt a működése és a növekedése finanszírozásába, sőt, jellemzően ezen túl is pénzt kell bevonnia. Ezért az a magyar divatcég, amelyik nemzetközi márkát szeretne, jó darabig biztosan nem tudja elkerülni a veszteségeket, ami nem is gond, ha pénzügyileg stabil finanszírozó áll mögötte.

Lászlóffy Vivien
Lászlóffy Vivien

A másik faktor viszont a divat sajátosságaiból fakad. A részletekbe Lászlóffy Vivien, az Áeron menedzsere avatott be a cég belvárosi kiállítótermében. A lényeg, hogy a contemporary márkák egyszerre három kollekcióval dolgoznak, ami azon túl, hogy komoly logisztikai és kreatív kihívás, pénzügyileg is igencsak alapos előkészítést igényel. Vegyük végig, hogy is van ez. Miközben júliusban a boltok polcairól megvásárolhatók a nyári szezon darabjai (sokfelé már jócskán leárazva), a háttérben a tervezők már az augusztus-október közötti nemzetközi fashion week periódusra készülnek, ahol a 2018-as tavasz/nyári kollekcióikat mutatják majd be. Ez a rendezvénysorozat a divatipar kulcseseménye, olyan, mint a filmvilágnak a cannes-i fesztivál, ahol a bámészkodáson túl eldől, hogy a divatcégek a következő szezonra mekkora forgalommal számolhatnak, latolgatja az Index.

A divatvilág központi nagyvárosaiban megrendezett divathetek október végéig lezajlanak, és ezekkel párhuzamosan – jó esetben – befutnak a megrendelések is. A fashion weekre készített mintakollekciót azonban előfinanszírozni kell, az Áeronnál egy ilyen első körös anyagrendelés – amiből ugyan már az első gyártások is elindulnak – 20 millió forintot köt le. A következő költséges lépés ősszel következik, amikor a divatheteken beérkezett megrendelésekhez szükséges anyagmennyiséget megvásárolja a cég: ez 50-60 millió forintos költséget jelent, amivel párhuzamosan finanszírozni kell a gyártást is. Csúszni nem lehet, a rendeléseket február-márciusig szállítani kell, hogy a ruhák időben a boltok próbababáira kerüljenek. De az őszi/téli időszakban más teendő is akad. A divathetekkel párhuzamosan, szeptemberben van a párizsi anyagkiállítás, ahová minden divatos elzarándokol, aki kicsit is komolyan veszi magát. Itt már a 2018 őszi/téli kollekció mintázásához szükséges szöveteket kell kiválasztani, majd megrendelni, ami újabb 20 milliót köt le, egy évre előre. Az anyagkiállításon megvett anyagokból elkészült mintaruhákban a 2018 január-március közötti divatheteken forognak majd a modellek, és ekkor esnek be az újabb megrendelések - szerencsés esetben -, amik legyártását újabb 50-60 millió forinttal finanszírozni kell, jövő augusztus-szeptemberben esedékes szállítási határidővel. 

Persze, ha egy contemporary divatcég pár éve már benne van a vérkeringésben, elég ismert és népszerű, eljuthat a fenntartható finanszírozás állapotába, ami azt jelenti, hogy a befolyó bevételei fedezik a következő szezonok kollekcióival kapcsolatos költségeit. Addig azonban, ahogy az eddigiekből látszik, a piacra lépés sajátossága miatt legalább egy-két szezonnyi gyártást úgy kell előfinanszírozni, hogy a bevételek még alacsonyak és nehezen tervezhetőek. Ez pedig egy nemzetközi szinten igencsak kicsinek számító, Áeron méretű cégnél százmilliós nagyságrendű gördülő finanszírozást jelent, ami az éves mérlegekben veszteségként jelenik meg. Ezt a kezdeti veszteséget viszont – ha be is jönnek a tervek és jól megy a szekér – csak lépésről lépésre, évek alatt lehet ledolgozni.

Egy papíron nullszaldós, külföldön terjeszkedő divatcég felépítése nagyon sok éves, küzdelmes és kockázatos, nehezen tervezhető folyamat. Komoly befektetői háttér nélkül nem is érdemes próbálkozni. Az pedig, hogy egy európai uniós forrásokból működő alapnak – mondjuk az Áeronban tulajdonos Széchenyi tőkealapnak – mindez reálisan milyen kockázat/hozam arányt jelent, külön kérdés.

Itthon még kibírható: nagyon kell a marketing

A megrendelések és mintakollekciók gyártása mellett egy divatcégnek sok más költsége is van. Itt jön be a már emlegetett marketing, ami egy komolyabb terveket dédelgető márkánál éves szinten akár a legnagyobb kiadási tétel is lehet. Márpedig nincs nagyon más választás, nemzetközi márkát építeni csak vastag marketingbüdzsével és jó menedzsmenttel lehet. A próbálkozók többsége valahol itt vérzik el, de a kevés talpon maradó cégnek is irtó nehéz dolga van.

A marketingnek akkor van értelme, ha megvannak azok a külföldi értékesítési csatornák, amiket a marketingköltések megolajozhatnak. Az építkezés igen fontos és költséges csatornája ez, a márka eljuttatása a nemzetközi porondra.Itt jönnek be a képbe az ügynökök, akik nehezen megkerülhető szereplői a divatipari értékláncnak. Alapvetően közvetítő funkciójuk van, a tervezők kínálatát saját showroomjaikban mutatják meg a buyereknek. Ők nem a végső vevők, hanem sokkal inkább az élet-halál urai az iparágban. A buyerek (a hazai tervezők is így emlegetik őket) a sok márkát kínáló úgynevezett multibrand üzletek képviselői, akik egyfajta kapuőrként eldöntik, hogy mi kerülhet a náluk vásárlók szeme elé.

Párizsban ilyen luxus multibrand üzlet a Lafayette, Londonban a Harrods, és természetesen nagyon sok tervező ezekbe, az ezekhez hasonló presztízsközpontokba szeretne bekerülni a ruháival, mert ide járnak a leginkább fizetőképes és trendkövető vásárlók. A bekerüléshez szükséges showroomos megmérettetés persze nagyon drága, és semmi garancia nincs arra, hogy a befektetés megtérül, összegez az Index.

Cselényi Eszter, a magyar piacra gyártó Celeni alapítója mesélte, hogy ugyan nem adták fel a külföldi álmaikat, de nem is szeretnének mindenáron kint lenni. Ugyan most is keresik a külföldi értékesítő partnereket, és igyekeznek a vevőikkel is személyes kapcsolatot tartani, de megtapasztalták a terjeszkedési vágyak árnyoldalát is. Amikor egy New York-i showroom megkereste őt, kiderült, hogy egyetlen mintakollekció bemutatása három-négyezer eurós fixdíjról indul, és a showroomnak emellett egy 15 százalékos jutaléka is van az eladott áruból. Az indulás viszont általában a duplájába kerül, mert egyetlen showroom sem foglalkozik szívesen egy kicsi, csak egyetlen kollekció bemutatását finanszírozni képes tervezővel, ezért mindjárt két szezon árát is elkérik.

De tovább is van: a polcpénz, a stylist, a celebek megvásárlása, egy lookbook összeállítása (modellek, terembérlet, fotós, nyomda) nagyon költségesek, de ha mindez megvan, tanácsos kint lenni a divatheteken is. A család egyszer összedobott annyi pénzt, amennyiből kijutottunk egy milánói showroomba, csak éppen nem jöttek a buyerek– mondja Eszter. Ez ugyebár az a bizonyos kockázat, ami nem éppen elhanyagolható. A Celeninek mindezek miatt nem a nagybetűs világsiker a cél, nem a presztízs, hanem a belföldi értékesítés, ami azért jóval olcsóbb és kiszámíthatóbb a világmegváltó álmoknál. A belföldre koncentrálásban pedig nagyon fontos, hogy a hazai piacon erős törzsvásárlói bázis építhető, a Celeni figyeli és ismeri a vevőit, a kör pedig bővül.

Egy másik ismertebb hazai márka, a Tomcsanyi alapítója, Tomcsányi Dóri is hasonlókat mesél. Egy ideig ő is hordta a kollekcióit a külföldi showroomokba és a divathetekre időzített trade show-kra, de a párizsi terror után megdrágultak például a japánok biztosításai (ezzel tervezzen az ember), ezért nem jöttek, miközben főleg ők voltak a vevői. Így az addigi sikerekből egyszer csak fájó bukás lett. Az elmúlt három évben, aki gondolt egyet, az csinált egy márkát. Nagyon telített lett a piac, a marketing borzasztóan drága. A Tomcsanyi márka kiszállt ebből, nagyon sok márka és cég borul be napról napra, ezért mi a következő években nem szeretnének nagyot ugrani. Addig is próbáljuk a magyar vevőket bevonzani a külföldinél alacsonyabb árakkal.

Itthon minden tényleg jóval olcsóbb. A hazai nagykerárhoz képest jellemzően másfélszeres áron értékesítenek a hazai boltokban, ez a szorzó külföldön két és félszeres. „A tőlem 100 euróért megvett ruhát a buyer 270 euróért adja el az üzletben, a költségei (vám, szállítás, adó) után akár 100 euró nyereséget is bezsebel.” Általában harminc százalék előleggel rendelnek, de olyan is van, aki csak utólag fizet, ilyenkor a teljes rendeléshez szükséges anyagmennyiséget megfinanszírozni nagyon nehéz, ilyesmibe beleegyezni nem érdemes. Persze a buyerek keményen tárgyalnak, azt hallottuk, hogy van olyan magyar márka, amit a rosszul kialkudott üzletek vittek finanszírozási válságba. Az utóbbi években a showroomok is egy meglehetősen kiszipolyozó modellre álltak rá. Azt hallottuk, hogy csak a párizsi divathét alatt közel tíz trade show dübörög, ezek üzemeltetői halásszák a zöldfülű, nagy álmokat kergető tervezőket, akik közül sokan kipréselik magukból a magas bekerülési díjakat. De a buyerből nem lett annyival több, ők sokszor ugyanazokat a márkákat keresik, mert tudják, hogy a vevőiket ezek érdeklik. A végén aztán sokan csalódottan mennek haza, leforrázva, pénz és vevők nélkül.

Szerencsésebb esetben (jó marketinggel) lesz érdeklődés egy-egy márka iránt a showroomban, de innen is nehéz a továbblépés. A nézelődő buyerek finnyásak: kell nekik a márka köré az eladható sztori, érdekli őket, hogy hol gyártatsz, milyen csatornákon értékesítesz, hogy kik a vevőid, ha meg köztük van egy versenytársa, akkor nagyobb eséllyel rendel. A buyerek mérlegelik, hogy a vevőkörükhöz mennyire illik a koncepciód, hogy mennyire fenntartható a vállalkozásod, mert nekik veszteség, ha egy év után bedőlsz, miután a vásárlóikkal megismertették a termékedet, tér ki rá az Index.

Érdekli őket a pressbookod, amiből kiderül, hogy milyen magazinokban jelentél meg, hogy kinek az Instagramján, melyik blogger vette fel a cuccodat – halljuk a szereplők történeteit. A fentiek tükrében talán jobban átélhető, hogy ebben az iparágban mekkora érték a siker. A női üzleti viseletben erős Áeron pár éves működése alatt tizenöt ország száz multibrand üzletébe jutott be. Amerikai és japán üzletek polcain is ott vannak (Japánban a legerősebbek), de a Benelux államokban és Németországban, vagy az igen fejlettnek számító, a sok és erős saját márkát kitermelő skandináv divatvilágban is próbálnak megkapaszkodni. Árbevételük a 2013-as ötvenmillióról tavalyra háromszázmillió forintra emelkedett, ami ránézésre nem egy hatalmas összeg, mégis nagyon büszkék rá, nem véletlenül.

Ezeknél a kisebb cégeknél ugyanis életciklusuk ezen fázisban egyáltalán nem a profit, hanem a dinamikus növekedés a cégérték kulcsa, még a veszteséges működés árán is. Kis egyszerűsítéssel, ha dinamikus a növekedés, a finanszírozót a veszteségek kevésbé érdeklik. Persze, csak egy darabig. De meddig növekedhet egy kis magyar divatcég, hol van az iparági üvegplafon, ami fölé már csak az léphet, akinek a magyar körülményeknél sokkal több pénze van?

Nem megy ez a magyar divatcégeknek 

Nemzetközi példák tömkelege szól arról, hogy a divatipar nem rossz, a márkaérték, a kollekciók és az ügyes sales technológiák határozzák meg a piacot– mondja Oszkó Péter, aki a hazai kockázati tőkések közül elsőként fektetett divatcégbe (a Nanushkába), de már évekkel ezelőtt kiszállt. Szerinte az üzleti modell a következőképpen fest: az egy-két sikeresebb hazai cégbe locsolt egy-egymillió euróból (300 millió forintból) nemzetközi önfentartó divatmárkát nem lehet csinálni. Az ilyen cégek forgótőke-finanszírozási igénye és eszközigénye igen magas, így ez a pénz arra elég, hogy az adott márka jó növekedést produkáljon, ami aztán felkeltheti egy nagyobb nemzetközi befektető érdeklődését.

Cselényi Eszter és a Celeni bemutatóterme
Cselényi Eszter és a Celeni bemutatóterme

Ha egy cég minimálisan nullszaldóssá válik, akkor megnyílik az út egy szélesebb nemzetközi befektetői kör felé, akik szívesen megfinanszíroznak olyan cégeket, akik egyszer már önnfenntartó cashflow-pozitív állatpotba jutottak. Innen egy 4-5 millió eurós befektetéssel el lehet jutni egy következő szintre: négy-öt saját üzlettel, a magyar mellett külföldi irodával, önnfenntartó, stabil pénzügyi háttérrel. Ezt követően jöhet el a legvalószínűbb kimenet: egy nagy nemzetközi brand felvásárolhatja a kis magyart, esetleg tőzsdére is lehet menni innen.

Tehát mindent összeadva, több ütemben 5-6 millió euró befektetéssel egy jó menedzsment egy jó terméket el tud juttatni arra a szintre, hogy megvalósuljon egy 10-20 millió eurós exit, ami 3-6 milliárd forintos kiszállást jelent. Fontos, hogy még ebben a méretben és fázisban sem az osztalékfizetés az értékeltség elsődleges motorja, sokkal inkább a piaci szegmens, az ügyfélkör, a nagyobb nemzetközi vevő biztosította további növekedési lehetőségek. Egy ilyen kiszállás hatalmas siker a cég alapítóinak és a magyar befektetőknek is, bár fontos látni, hogy eddig a pontig egyetlen divatcégünk sem jutott el. Ettől persze nem lehetetlen, de a növekvő világverseny és a rohamosan átalakuló iparági környezet miatt azért ez egyre nehezebb lesz.

Felgyorsult és felborult minden

A McKinsey 2017-es The State of Fashion című tanulmánya szerint több összeérő külső és belső hatás erőteljesen formálja az iparágat. Az átalakulás már elkezdődött, de még nagyon nem ért véget, hatásai világszinten érzékelhetőek, ami az iparág méreteiből fakad: a divat világszerte 2.400 milliárd dollár értéket termelt tavaly. Ez a teljes magyar gazdaság hússzorosa, összegszerűen vetekszik a legerősebb gazdaságok teljes éves kibocsátásával.

Divatország gazdasági nagyságát GDP-ben kifejezve Indiát előzve, Franciaországot követve a 7. helyen lenne a világ országainak gazdasági rangsorában. A kétszáz legnagyobb divatcég listájára egymilliárd dollárt közelítő márkaértékkel lehet felkerülni, ennyivel is csak a lista legaljára. Tehát világgazdasági szinten sem mellékes, hogy mi történik itt.

Innen nézve nem jó jel, hogy a szektor történetének egyik legnehezebb évén van túl: a franciaországi terror, a brexit, Trump elnökké választása és a kínai tőzsde ingadozásai a 2009-es világgazdasági válság óta nem látott bizonytalanságot eredményeztek. Mindeközben a divatipart is utolérte a 21. század összes kihívása, a fogyasztók elvárásai meredeken emelkednek, miközben fogyasztási szokásaik egyre nehezebben előrejelezhetők részben az új technológiák terjedése miatt.

A divatot a külső sokkok mellett egy intenzív belső átalakulás is jellemzi: a tavasz-nyári, az őszi-téli kollekciók megszokott ritmikája végérvényesen felborulni látszik, ha úgy tetszik, a fogyasztói trendek és a nagy tömeggyártók tempója, új tervezési és gyártási módszerei egészen elképesztő tempót diktálnak a szereplőknek. Mindez az divatcégeket igencsak próbára teszi. A Bloomberg szerint az amerikai ruhaboltok 2017 áprilisának végén az ötödik helyen voltak a megszűnt állások számában az amerikai gazdaság összes alszektora közül, az Amazon drónokkal intézi a házhoz szállítást, egyre kevesebbet járunk üzletbe, Észak-Amerikában már kevesebb normál áron értékesítő bolt működik, mint olcsóbb outlet. A profitok nem nőnek, az értékesítés dinamikája pedig lassul, az elmúlt évtized öt százalékot meghaladó növekedése az értékesítésben tavalyra a felére csökkent. A szereplők ugyan kicsit javuló tendenciát várnak 2017-ben, de a megkérdezettek szerint az elmúlt tíz esztendő növekedési dinamikája a belátható jövőben elérhetetlen lesz. Egyre ritkább a teljes árú vásárlás, a leárazások állandósultak, az akció az új norma, ami miatt az árak és a bevételek előrejelzése bizonytalanabb, mint valaha, ami az üzleti tervezést nehezíti meg.

Világmárkák helyett piszok és szenny

Szintén erős trend, hogy egyre sportosabban öltözködik a világ, az alkalmi ruhákat kevesebben keresik, a laza és gendersemleges öltözködés lett menő, ami sok cégnek fájdalmas alkalmazkodási kényszert jelent. Egész más típusú divatfogyasztási attitűd jött létre. A H&M és társai kettő-hat hetente kapnak új árut, ami újdonság, ez nem volt régen, a divat a hagyományos modellben az évi két szezon köré szerveződött. A Use is erre állt rá, de mivel a fogyasztók megtanulták a gyorsabb ruhafogyasztási modellt, ezért ez kevéssé fenntarthatóvá vált- mondja Szentesi Réka, a Mod'Art oktatási igazgatója, divattörténész. Szerinte az utóbbi évek mindent felperzselő trendje, ami a Use Unused bezárásában is szerepet játszott, a fast fashion modell megállíthatatlan terjedése. 

A divatipar ma a második legpiszkosabb iparág. Sem a gyártásra, sem a ruhaszemét kezelésére nincs megnyugtató megoldás, és a márkák közti verseny egyre őrültebb tempót diktál.

Az európai piac halott– mondja a Use alapítója, Tóth András. Szerinte nagyon visszavetette a válság a vásárlóerőt, az emberek élményre és utazásra többet költenek a hétköznapi kiadásaik mellett. A Benelux államok egy nagyon jó piac volt, de Brüsszel a terror miatt teljesen bezárkozott, Antwerpenben este 10-kor minden zárva van, félnek az emberek.A skandinávoknak nagyon sok jó márkájuk van, oda nagyon nehéz belépni, pedig ott vásárlóerő is van. Dél-Európában sok potenciál volt, de ezek az országok megrendültek gazdaságilag, a németek meg túl konzervatívok a contemporary stílushoz. Itt inkább a fast fashion és a luxus működik.

„A fast fashion pedig olyan tömegtermékekkel nyomja tele a piacot, ami egy-két felvételre alkalmas ruhákat termel ki, tehát a minőség már egyáltalán nem számít.”A luxusmárkák egyébként már kezdenek átállni a „see now, buy it now” modellre. A kollekciók bemutatása, rendelése, gyártása és kiszállítása közötti egyévnyi időt a fast fashion cégek miatt rövidíteni kell, ők ugyanis egyből koppintják a bemutatott kollekciókat, ami nem egy évvel, hanem hetekkel később már a világszerte megtalálható üzleteik polcán van. Az átállás egyik fájdalmas következménye, hogy a bemutató pillanatában méretes árukészlettel kell rendelkezni, hogy a megrendeléseket azonnal lehessen teljesíteni. Ehhez egy halom ruhát előre le kell gyártani, amihez meg kell tippelni, hogy miből mennyi fogy majd.  Aki fast fashiont vásárol, annak tudni kell a kizsákmányolásról, másrészt a lokális cégek ellehetetlenüléséről, ők ugyanis nem tudják az előre gyártás kockázatát bevállalni– mondja Tóth András az Indexnek. 

Magyar divatpiac: nagy a baj idehaza

Kiöregednek a hozzáértő emberek, nincs utánpótlás. A fiatalokat pedig nem érdekli a terület, ráadásul egyre inkább szűnnek is meg az ilyen egyetemi szakok– mondja Tardi Anna, a Tisza cipő brandmanagere. Ő könnyűipari mérnökként végzett az Óbudai Egyetemen, ahol azóta például megszűnt a bőrös szak. Ők régen nagyon gyakorlatias oktatást kaptak, ma viszont az egyetem terméktervező szakán inkább művészeti tantárgyakat lehet hallgatni, kiegészülve üzleti, projektmenedzsment előadásokkal.

De más iskolák is jellemzően ebbe az irányba tartanak, az ilyen jellegű szakoktatás kezd megszűnni. Valószínűleg azért mert ebbe az irányba fordulnak a diákok. Mindenki tervező, vagy manager akar lenni, a fiatalokat nem érdekli maga az ipar, és az üzemek is ezzel küzdenek.

Emellett az itthon gyártatás iszonyatos költségekkel jár. Ha Kínából konténerszámra jön be nagy tételben a cipő, az töredéke az itteni gyártásnak. Persze ehhez kell egy olyan szemlélet, hogy valaki be akarjon állni abba a sorba, hogy ne a minőség, hanem a mennyiség legyen fókuszban. Erre viszont a kisebb üzletek, mint például az évente 25 ezer pár cipővel 413 millió forintos árbevételt termelő Tisza, nem igazán képesek.

A magyar textilipari szakma leépülése miatt itthonról az alapanyag beszerzése sem megoldható, egy párizsi anyagkiállításon olyan új gyártási technológiákkal készülő anyagcsodák vannak, amiket itthon nem is ismerünk. A Tisza sem Magyarországról táplálkozik, a talpakat a német és a cseh piacról veszik, a bőrök spanyolok, a textil és a vászon pedig cseh, vagy olasz forrásokból érkezik. Ezekből az országokból lehet minőségi alapanyagot beszerezni.

A könnyűipar itthon alig-alig él, a varrónők, a modellezők, a szabászok gyorsan elhagyják a szakmát, haldoklik a textilipar. Ez egy folyamatos küzdelem – halljuk az Elysian tervezőjétől és tulajdonosától, Bódis Boglárkától, aki 2015-ben a Glamour versenyén az év divattervezője lett. Több megszólalónkhoz hasonlóan ő is a hazai piacon akarta kinőni a brand gyerekbetegségeit, és a belföldi keresletre kívánt alapozni. „Néhány ezres a magyar célcsoport, egy-egy magyar márkának alacsony számú stabil vevőköre van.” Sok a tervező, egyre több az ilyen jellegű képzés, miközben itthon kevés az olyan divatház, ahol gyakorlatot lehetne szerezni, pedig a fiataloknak a saját brand építése előtt több tapasztalatot kellene begyűjtsenek.

A megfelelő képzés hiánya miatt a megmaradt magyarországi gyártók közül nem egy nagyobb szereplő házon belüli, saját képzések elindítását tervezi, hallottuk több felől. De akad még kérdés bőven.

(Index, Szentkirályi Balázs, 2017. augusztus 30., fotó: Bödey János, Index, Nanushka, Facebook)

 

Fast fashion helyett designert

Asalon.hu: a silányabb fast fashion  helyett inkább egyedi, márkás ruhát kell venni. Nagy szennyező a textilipar.

Egy év alatt egységbe kovácsolta a magyar divattervező-szakmát és mozgalmat indított az Asalon.hu portál az úgynevezett fast fashion termékek túlfogyasztásával szemben, írja a Magyar Idők. A magyar divattervezőket átfogó adatbázis, a kollekcióikról és kapcsolódó eseményeikről beszámoló kétnyelvű magazin 2016-ban indult el, 2017-ben pedig már a Berlin Fashion Film Festivalra nevez a környezettudatosságot hangsúlyozó filmjével.

Napjainkban az olaj után a nagy divatmárkák révén sulykolt túlfogyasztásra épülő textilipar a világ második legszennyezőbb területe,  mondta el a Magyar Időknek Vanyovszki Mária, aki az Asalon.hu honlapot alapította és a környezettudatosságot központba állító divatfilmjével nevezett a Berlin Fashion Film Festival programjába.

Vanyovszki Mária szerint az olcsó, gyatra minőségű és emiatt hamarabb kukába kerülő divatcikkek túlfogyasztásával szemben a hazai tervezők tartósabb és egyedibb darabjait kellene előnyben részesítenünk. – Ma ötször annyi ruhát veszünk, mint harminc évvel ezelőtt, miközben több mint húszezer liter víz kell egy kilogramm pamut előállításához, mely nagyjából egy póló és egy farmer anyagának felel meg – hívta fel a figyelmet a sokkoló adatokra.

Az Asalon.hu internetes oldal mára mozgalommá vált. Az ötletgazda, alapító és főszerkesztő 2016 tavaszán indította el A Salon nevű oldalt, amelynek alapvető értéke a mindenki számára elérhető tervezői adatbázis. – Arra jöttem rá évekkel ezelőtt, hogy az emberek nem tudják, itthon mekkora kínálat van az elmúlt tíz évben megjelent új, fiatal divattervező generáció elérhető árú alkalmi és utcai ruházataiból – idézte fel a kezdeteket Vanyovszki Mária.

A honlapon szereplő, hazai tudásból, műhelyekből származó divatos ruházati termékek választási lehetőséget jelenthetnek a plázák tömegcikkeivel szemben. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az olcsó divatáru életekbe kerül.

– A bangladesi Rana Plaza tragédiája rávilágított a gyártó országok munkavállalóinak hiányos jogi védelmére is, a bérmunkáért kapott méltatlan összegre, a nem megfelelő munkakörülményekre, így mindezzel az olcsó ruhadarabok igazi „árára” – emlékeztetett a 2013-ban összeomlott dakkai textilüzemre, ahol 1.129 munkás vesztette életét.

„Vásárolj ritkábban, spórolj értékekre, válassz helyi termékeket! – Buy less | Save for value | Go local! – ezt hirdeti a berlini divatfilm fesztiválra nevezett kisfilm is. – Az üzenet közvetítésével összhangban fontos szempont volt, hogy a filmben magyar tervezők munkái szerepeljenek, ezzel is szemléltetve azt a széles kört, amit a kínálatuk lefed. Minden egyes megjelenő darabnak megvan ugyanakkor a maga jelentősége és jelképrendszere, hogy az adott jelenetben miért pont az a ruha, táska, vagy cipő szerepel.

A figyelemfelkeltésre, a vásárlók egyéni felelősségére helyeztük a hangsúlyt, ennek a gondolatnak a zászlóvivője az Asalon.hu, foglalta össze a honlap alapító főszerkesztője.

(Magyar Idők, 2017. augusztus 30.)

 

Szívja a pénzt a divatparádé

Milliárdokat keresnek a legmenőbb modellek. Divattervező, stylist, fotós, sminkes, fodrász milliókban számolhat. 

A divatvilág egyik legfontosabb rendezvénye, a manhattani Fashion Week, amit minden esztendőben két alkalommal is megrendeznek. A Fashion Week évi 900 millió dollárt hoz New Yorknak, írja az Origo a CNBC összegzése nyomán.

A város lakosságának egyébként az 5 százaléka a divatszakmában dolgozik, és összesen nagyjából 11 milliárd dollárt keresnek.

A modellek közül a brazil Gisele Bündchen kaszálja a legtöbbet, évi több mint 30,5 millió dollárt (8,8 milliárd Ft.). Őt a szintén brazil Adriana Lima (10,5 millió dollár - 3 milliárd Ft), majd Kendall Jenner és Karlie Kloss (egyaránt 10 millió dollár - 2,9 milliárd Ft.) követi a sorban.

A világ 20 legjobban futó modellje összesen 154 millió dollárt keresett egy év alatt a Forbes adatai szerint. Bündchen 2002. óta vezeti a rangsort. A kevésbé ismert modellek éves jövedelme 18 ezer és 300 ezer dollár között mozog (5 millió és 87 millió forint között).

A divattervezőknél is nagy a szórás. Tom Fordok, Dolce és Gabbanák milliókat szakítanak, de a szakma átlagos éves jövedelme 93 ezer dollár körül van, ez nagyjából 27 millió forint. Ez nem sokkal több, mint a PR-osok 92 ezer dollárja.

A divatmagazinok szerkesztőinek pénzügyi csúcsán a Vogue főszerkesztője, Anna Wintour áll a maga 2 millió dollárjával (kb. 580 millió forint) a New York Times szerint. Az asszisztense viszont „csak" 40 ezer dollárt visz haza, ez nagyjából 11 millió forint. A több évtizede a divatszakmában dolgozó szerkesztők éves fizetése átlagosan 78 ezer dollár, mintegy 22 millió forint.

A stylistok átlagos bevétele ennél valamivel alacsonyabb: 69 ezer dollár (közel 20 millió Ft), a fotósoké 62 ezer (18 millió Ft.), a sminkeseké 60 ezer (17 millió Ft.), a fodrászoké pedig 42 ezer (12 millió Ft.).

(Origo, 2017. február 10.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.