kirakatles₪plázarítus

Ezért száguldok a boltba január elején

Sok az ok, amiért érdemes január elején elmenni a boltba. Három legyet is lehet ütni egy csapásra. Akciós szabályok: nagyon figyelj oda!

Ünnepek után is lehet tolongás a boltban, persze ez már kisebb, mint a karácsonyi bevásárlóroham. A január és a február az év két legkisebb forgalmú hónapja, ekkor költjük a legkevesebbet a boltban. De azért vásárolunk, hiszen a mindennapok dolgait meg kell venni, ráadásul azért akad más is. 2017 januárjában 700 milliárd forintot hagytak a vásárlók a boltokban, februárban valamelyest kevesebbet, de rövidebb is a hónap 3 nappal, a kereskedelemben ez is számít. A 2017-es decemberi költekezés 1.050-1.060 milliárd forint körülire becsülhető, de hát akkor rekordnyit költöttünk az ünnepekre. Majd hasonló lesz a húsvéti megugrás is  a boltos költekezésben például.

Amiért száguldok a boltba

- Megindult a nagy leárazási hullám. Bár egyes boltok már a karácsonyt követő napokban, még a múlt évben belevágtak a vásárlócsalogató leárazásba, az igazi nagy akciók januárban indulnak. Ki kell söpörni a fölös készletet és be kell csalogatni a vásárlót.

- Karácsony előtt félretetettem egy pár cuki csizmát, most megnézem, hátha szerencsém lesz és leárazták, akkor viszont meg is veszem.

- Csökkent az áfája a halnak és a - szaknyelven - sertés vágási mellékterméknek (például a köröm és láb csülök nélkül), valamint a sertés belsőségnek (például nyelv, máj, velő), mindkettőnél 27%-ról 5%-ra. Ez azt jelenti, hogy a december végi bolti árnak 17%-kal kell csökkennie január első napjaiban, az induláskor (később több dolog is befolyásolhatja az árakat, a döntő a termelői árak mozgása, így volt ez a többi élelmiszer áfacsökkentésekor és utána). Természetesen az egyes élelmiszerboltokban korábban is eltértek ezeknek az élelmiszerféleségeknek az árai, így az összehasonlítást ugyanabban a boltban célszerű végezni. Később persze  lesznek átfogó áradatok is arról, miként startolt a kisebb áfakulcs. Így azért már egyre terebélyesebb az 5%os áfa kulcsos kör az élelmiszereknél (2016-tól indult a darabolt sertés, 2017-től a baromfi, friss tej, tojás). Hát most jöhet a hal és a sertés köröm, vagy éppen sertésmáj mustra.

- Érdemes lehet egyébként megkísérelni három legyet ütni egy csapásra: a vásárlás előtt beülni egy vendéglőbe, ott most ugyanis a helyben készült ételek és alkoholmentes italok áfája 18%-ról úgyszintén 5%-ra csökkent. Közben pedig előkapni az okostelefont és körülnézni a neten, mi hol olcsóbb, ami eleve jó bolt, mivel az internet áfája is csökkent, pontosan olyan mértékben, mint a vendéglátásban, 18%-ról 5%-ra. És utána jöhetnek az akciók.

- El lehet sütni a karácsonyra kapott ajándékutalványokat, ráadásul egy jó kis akciót megcsípve, jól is lehet vele járni, nem is kicsit.

- Maradt még érvényes vásárlási kuponom, most izgulhatok, hogy más kedvezménnyel összevonható-e, amit régebben kaptam.

- Lemaradtam egy kicsit a csere-berével, de azért néhány napig még érdemes kísérletezni január elején, ha - az íratlan főszabályok szerint - megvan a nyugta és sértetlen az ajándék.

- Ez az év is jól kezdődik: elromlott, nem indul, nem működik, nem kapcsol be. Jöhet a jótállás, de minden termékre létezik szavatosság is, két esztendő (ha a vásárlás pillanatában már hibás volt a termék, kivéve a minőségmegőrzési, fogyaszthatósági határidővel rendelkező cikkeket).

- Maradt még Erzsébet utalványom, minek tartogassam. Ráadásul a nagyi megkért, ha élelmiszert vásárolok, fizessek már az övével, ő ugyanis nem költ többet egy ezresnél, így beválthatom neki, bespájzolni meg nem szeret, mert nem tudja előre, másnap váratlanul mire kellhet hirtelenjében pénz. A nagypapa utalványa egyszerűbb eset, mert ő csak sört venne belőle, olcsót persze, viszont szépen beosztja, hogy sokáig kitartson, havonta egy ezres a keret (mert a boltos utalványból nem tud visszaadni). És szereti mielőbb, hónap elején letudni a beszerzést, nehogy a nagyi később kitaláljon valami mást a sör helyett. Hónap elején mindig könnyebb a nagypapa helyzete sörügyben.

- Intézem az elállást, mivel a weben rendelt ajándék késve, csak a két ünnep között érkezett, de hát ugye nekem kell visszajuttatnom a portékát a feladó webáruháznak. Hát most a változatosság kedvéért a postán állok sorba, a csomagfeladók között.

- Meg kell néznem Béla bácsi kisboltját a sarkon, mi lesz az új nyitvatartása, mivel az éjszakai alkalmazottját, a Kareszt már nem tudja fizetni (kisboltnak nagy az új minimálbér). Ez nagy baj, mert késő este ezek után nem lesz olyan, hogy csak leugrok a sarki boltba gyufáért, miközben a krimóba is beugrok egy sört legurítani a haverokkal meccs után. Bár amilyen meccsek nálunk vannak, lehet, hogy nem is baj, a Kareszt meg nem kell sajnálni, válogathat az álláshirdetések között.

- Beszaladok a cipészhez a két hónapja leadott talpalni valóért (a javítási díjat persze előre kellett fizetni), remélem, kinyit, és kész is lesz, ha nem, irány a cipőbolt.

- Szilveszterkor majdnem teljesen elfogyott a wc-papír és a papírzsebkendő is, így ezzel kellene kezdenem a boltozást, sőt, ezeket külön haza is kell gyorsan vinnem, így kétszer is rohanhatok boltba.

- Ha már boltba megyek, veszek féláron két doboz szaloncukrot jövő karácsonyra, persze a minőségmegőrzési időt megnézem, eláll-e addig: inkább álljon nálam féláron, mint a boltos raktárában egész áron, ráadásul jobb befektetés, mint bankba tenni a pénzem, főleg, ha egy év múlva még drágább is lesz a szaloncukor.

- Ha pedig autóval megyek bevásárolni, nem kell lóhalálában előre megvennem a pályamatricát, lesz rá egy órám a sztrádára hajtás után.

És a jó hír: a gyerek kapott ugyan két egyforma mesekönyvet karácsonyra, de hát összefirkálta mind a kettőt, így viszont legalább ezzel nem kell vesződnöm.

Helyette viszont - ha már úgyis annyit kell rohangálnom -, megnézem, hogy a Lidl-nek átpasszolt CBA-s boltok nyitva vannak-e még, hátha ott is lesz valamilyen extra búcsúakció.

És eközben más pénztárca táncoltató akciók

Akció akció hátán, már január első napjaiban, gondolnánk. De azért vannak áruházak, akik azzal számolnak, hogy a vásárlók január legelején még a sebeiket és a pénztárcájukat nyalogatják, így visszafogottabbnak tűnnek a vártnál, de azért akció nélkül nincs akciós újság. A blokkk.com csak a legfeltűnőbb vásárlócsalogató reklámokat vizslatja.

Várná a vásárló a halreklámokat, hiszen csökkent az áfája, de nem minden élelmiszeráruház kezdte el nyomatni rögtön január elején, hogy leviszi az árát. A sertésmájról, meg egyebekről nem is beszélve. Több áruház honlapján pedig ott villognak még a karácsonyi, újévi reklámok is, melyek persze már kifutottak, de azért még foglalják a helyet és gyorsabb továbblapozásra is biztatnak (vagy némi sajnálkozásra, ha korábban lemaradtunk volna valamiről).

Némi szemezgetés.

Az Aldi január első munkanapján indította masszázshenger akcióját, bizonyára tudja, hogy az ünnepek után minden mennyiségben kell a pihenés. De két nap múlva lesz majd olcsóbb inhalátor is. A szokásos akciós ritmusa nem változott, így várni kell egy kicsit az újabb leárazásokra.

Az Auchan megcélozta az Erzsébet utalványokat január elejétől, feltehetően elsősorban a december végén jutalmazott nyugdíjas tábort, hiszen ötezer forint utalványköltésért cserébe ad egy 500 forintos kupont. Ezt február végéig lehet levásárolni, hiába, itt is tudják, év elején nehezebb megtáncoltatni a pénztárcákat. Az Auchan egyébként egyes autópálya matricák árait is levásárlásra kínálja már régebben, de hát áruházai zömében autós bevásárló központok.

A Lidl is kivárja a szokásos január 4-i akciós fordulónapját, de tudja, minden forint számít ilyenkor, ezért a 200 forintos akciójával indítja az évet és az első akciós újságját, ami azt jelenti, hogy többfélét pontosan 200 forintért ad. Ezzel a régi százforintos és az one euro market közé lavírozott. De azért ad valamit január első munkanapján is olcsóbban, egy kis földimogyoró féleséget.

A Pennynél a Fradi meccsekre nyerhető jegyek akciója tűnt némi felületes szemlélődés után az egyik legfrissebb reklámnak, a január 2-i kora reggeli órákban, olyannyira, hogy a meccseket is felsorolták. Megy persze a kuponos akciója is, itt elég 2.500 forintért vásárolni egy ötszáz forintos kuponért, de szigorú a beváltás ritmusa, és beváltáskor már 3.500 forintot kell legalább elkölteni.

A Spar január 1-től indította új Supershop pontgyűjtő akcióját, bár az év első napján a boltok zárva voltak (legfeljebb regisztrálni lehetett ezen a napon a honlapon, de pontot gyűjteni például csak néhány benzinkutas shoppos boltban). Egyébként az akciós újságja a haláfával indítja az évet, de van első oldalas akciós fagyasztott zöldborsó reklámja is.

A Tesco lakástakarításra buzdít első oldalán, bizonyára sejt valamit a szilveszteri bulik utáni állapotokról. De az akciós toalettpapír is előre furakodott nála.

A MediaMarkt jelenleg az első reklámhelyen a kiállítási és utolsó darabokat nyomja olcsóbban. Az Euronics készletkisöprés címén akciózik. Az Extreme Digitalnál figyelni kell az akció lejártára, napokban kell számolni.

A legnagyobb akciós hullám a ruházati boltokban indult, már a két ünnep között (és akadt, aki karácsony előtt is bedobott egy leárazást). Van mire figyelni, itt is.

Mire figyelj az akciózásnál

Elsősorban az árra. Él az a szabály, ha egy terméket - véletlenül - többféle áron hirdet a boltos, például más az ár az akciós újságban és a polcon, a vásárló pedig ezt észreveszi, akkor a legkisebbet kell csak kifizetnie. A nyugtát is érdemes figyelni, vajon az akciós árat számolta-e a gép (hát igen, az év első napjaiban előfordulhatnak informatikai ütközések is).

A reklámokban az "akár", "-ig" szócskákra sem árt odafigyelni azért, mert ebben a körben ez nagyon is gyakori. Tehát messziről tűnhet úgy is, hogy minden akárhány százalékkal olcsóbb, közben nem, de az már kisebb betűkkel íródott ki, és a nagy rohanásban már nem biztos, hogy odanézünk. És a különböző kuponfeltételekre sem árt odafigyelni, mikor, milyen feltételekkel vásárolhatók le.

A boltos kikötheti, hogy egy termék megvásárlásakor csak egy kedvezményt vesz figyelembe, de itt is belép az örök szabály: a vásárlót mindenről előre kell tájékoztatni, nem a pénztárnál, vagy távozás után kell kiderülnie egyes játékszabályoknak.

És az akciós termékekre ugyanúgy igazak a szavatossági, jótállási szabályok, mint egyébként (kivéve, ha a leárazás oka egy hiba, amiről persze előre kell tudnia a vásárlónak és majd eldönti, hogy kell-e neki a karcos, vagy hiányos valami, viszont az előre jelzett hiba miatt már nem reklamálhat később).

(blokkk.com, 2018. január 2.)

 

Ez várt a boltban január elején

Olcsóbb a baromfi, a tojás, a friss tej, az éttermi szolgáltatás és az internet, de nem sokáig. A cigiárat az adóhatóság közli, jön majd a bespájzolás. Indul a tizenháromszoros webáruház bírság. Több helyen lesz online kassza. Megszűnt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Január eleje a változások ideje, lesz belőle a boltokban is. A legfontosabb újesztendei átalakulások a következők.

Áfa: ma olcsóbb, holnap már nem biztos

A baromfi és a tojás 17%-kal olcsóbb, mint múlt év végén, a 27%-ról 5%-ra csökkenő áfakulcs nyomán. A piaci verseny nem tűri a lazsálást, ha árat lehet csökkenteni, hiszen a vásárló, ha nem találja meg a beígért áresést a boltban, továbbáll. A magyar baromfipiacot alaposan megtépázta a baromfi influenza, az export egy része beragadt, így nem fér hozzá kétség, hogy olcsóbb árak várják a vásárlókat a boltban. Később persze, ha a baromfiinfluenza enyhül, a felvásárlási ár minden bizonnyal majd emelkedik, ami fel fogja nyomni a baromfi bolti árát is.

A tojás árak már a húsvéti ünnepek táján meglódulhatnak, ez az elmúlt években is így történt. A vásárló persze még így is jól jár, hiszen áfakulcs csökkentés hiányában még magasabb árral találkozna a boltban.

A friss tej ára 11%-kal kisebb, mint néhány nappal ezelőtt. A kisebb áresés oka, hogy a tejtermékek áfája csak 18% volt 2016-ban. A bolti ár azonban könnyen emelkedhet a következő hónapokban, hiszen az alapanyag nyers tej mezőgazdasági felvásárlási ára már emelkedett az elmúlt hónapokban, így a bolti ár is. A tejtermelők nyerstej piaca még mindig veszteséges, folytatódhat az áremelkedés, amiben a nemzetközi ármozgás a döntő, ez pedig később a boltban a friss tej árcédulákon is látszani fog.

Az éttermi áfa 27%-ról 18%-ra csökken, így itt 7%-os árcsökkenést kell keresni. A munkahelyi étkeztetés kiesett az áfakulcs csökkentésből, de a többi vendéglátóhely áfája sem csökken minden esetben. A legfontosabb feltétel, hogy az étel, ital (persze, csak az alkoholmentes) helyben készüljön, felszolgálják, a vendég asztal mellett, széken ülve helyben meg is egye, igya. Az önkiszolgáló étterem is belefért a sorba, de le kell ülni és helyben fogyasztani. Elvitel, házhozszállítás esetében, valamint felszolgálás, asztal, szék hiányában nincs áfacsökkentés, így a pecsenyesütő, lángossütő, büfé árai nem változnak.

A napok múlásával azonban az áfakulcs csökkenés győzelmi mámora elszállhat, hiszen a minimálbér emelés és a  munkaerőhiány bérnyomási kényszere megcsapolhatja az adókulcs esés nyereségét, persze nem csak a boltban, hanem a termelőknél és az élelmiszer feldolgozóknál, vendéglősöknél egyaránt.

Cigaretta: jön a bespájzolás

A dohánytermékek árát az adóhatóság határozza meg és teszi közzé honlapján. Változtatni legfeljebb hetente kétszer lehet, hétfő és csütörtök az új árak belépésének lehetséges időpontjai. Igen ám, de az új árakat a megelőző munkanapon 12 órakor - ez hétfői árváltozás esetében előtte pénteket, csütörtöki árváltozás esetében előtte szerdát jelent -  közzé kell tennie az adóhatóságnak a honlapján. Így a szemfüles vásárlóknak lesz idejük bespájzolniuk áremelés előtt, ami a benzinkutakon már kialakult rend. A cigaretták esetében persze sokkal ritkább lesz az árváltozás, de lesz, mivel a magyar dohánytermék adó még mindig kisebbek az uniós előírásnál, amit meg kell emelni.

Fontos változás az is, hogy az adójegyet zárjegy váltja április elsejétől, az árakat pedig ezeken már nem tüntetheti fel a gyártó, a készleten lévő adójegyek azonban még kifuthatnak. A fogyasztói árat persze a trafikosnak fel kell tüntetnie a dohányboltban.

Több helyen adnak majd nyugtát online kasszával

Nem kell meglepődni, ha a kedvenc szolgáltató a korábbi némi-nemű feledékenységét leküzdve nyugtát ad majd. Ennek oka, hogy a boltok, vendéglátóhelyek és a szálláshelyek után több szolgáltató is köteles lesz online pénztárgépet használni, aminek egyenes következménye lesz a szorgosabb nyugtaadás.

Online kassza adja a nyugtát a gépjárműjavítónál, a gépjárműalkatrész boltban, a motorkerékpár- és alkatrész kereskedőnél, javítónál, a pénzváltónál, a plasztikai sebésznél, a testedzőnél (a konditeremben), a tánctermi, diszkó szolgáltatónál, a ruha-, textil tisztítóban, a fizikai közérzetet javító szolgáltatónál (szauna, szolárium, masszázs szalon) és a személyszállító taxiban.

Tizenháromszoros a webáruház bírság

A fogyasztóvédelmi törvény hatalmas szigort vezetett be a webáruházaknál. Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások esetében az ismételten megállapított jogsértése esetén a bírság összege 200 ezer forinttól indul. A fogyasztóvédelmi bírság alsó határa egyébként jelenleg is 15 ezer forint, ez emelkedett kizárólag a webáruházak esetében a tizenháromszorosára.

Ennek a szigorításnak egyébként semmi köze a karácsonyi ajándékvásárlások késedelmeihez, mivel a döntést már jóval korábban előkészítették. Az ok a kis webáruházak adminisztrációs hibáinak valóban túlzott aránya (2015-ben az ellenőrzött webáruházak 88%-a hibázott a vásárlók tájékoztatásában), az viszont más kérdés, hogy a bírsághatár emelése nélkül is lehetett volna szigorítani, több és nagyobb bírságot kiszabni, hiszen a hivatkozott esztendőben mindössze három webáruházat bírságolt meg az adóhatóság, tehát súlyos hiba alig volt.

Erzsébet utalvány

A 2016-ban kibocsájtott Erzsébet utalványok 2017. végéig felhasználhatók. 2017-ben ugyanakkor előreláthatóan kevesebb utalványt fognak majd adni a munkáltatók, hiszen egyrészt megszűnt a kedvezményes adózás, másrészt a minimálbérek emelése alaposan kifacsarja a cégek munkaerő költségvetését.

Ne keresd: megszűnt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Panaszkodni természetesen lehet továbbra is. Az NFH általános jogutódja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a másodfokú ügyekben pedig országos illetékességgel a Pest Megyei Kormányhivatal jár el.

Panaszügyeikkel a fogyasztók már nem fordulhatnak a fővárosi, megyei kormányhivatalokhoz. A kormányhivatalokat a járási hivatalok váltják, így 197 járásban jelenik meg fogyasztóvédelmi elsőfokú hatósági feladatkör, a fogyasztók panaszaikkal elsősorban a területileg illetékes járási hivatalokhoz fordulhatnak.

Az előbbiek alapján 197 járási hivatalhoz fordulhat a fogyasztó a panaszával, ha nem a békéltető testületeket választja.

Élelmiszerbiztonság: nagyobb rendet tart a NÉBIH, a kolbász és a kenyér pedig ízletesebb lesz

A NÉBIH, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal marad, de nagyobb szigort ígér. Az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalok első fokon hozott döntései esetében másodfokon a megyei kormányhivatal jár el.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai a húsfélék és a pékáruk esetében sokat szigorodtak, már a tavalyi esztendőben, de az élelmiszeripari cégek egy év türelmi időt kaptak az átállásra. Elsősorban a meghatározó - az ízt is adó - alapanyagokra vonatkozó követelmények szigorodtak, megemelve ezek minimális tartalmát. Változott az is, hogy most már a nyers sonka, parasztsonka, parasztlapocka, angolszalonna sótartalma legfeljebb hat százalékot érhet el. A sótartalmat júliustól további egy százalékkal kell csökkenteni, a főtt sonkák esetében legfeljebb 3,5% lehet a megengedett arány.

A pékáruk esetében a hasonló szabályok már decemberben életbe léptek, de itt is van türelmi idő az átállásra, fél év.

(blokkk.com, 2017. január 2.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.