kirakatles₪plázarítus

Eladták a szlovák CBA-t

Hozzácsapták a lengyelországi Dinot és a romániai Profit is kezelő Enterprise Investorshoz, aki így már öt boltlánc tulajdonosa a kelet-európai térségben. Volt egy kis ciprusi beütés is benne.

Az Enterprise Investors (EI) kezelésében ügyködő Polish Enterprise Fund VII magántőke-befektetési alap felvásárolta Szlovákia vezető független élelmiszer kiskereskedelmi cégének, a CBA Slovakia a.s.-nek 100 százalékos részvénycsomagját, írja a Napi.hu.

A CBA Slovakia 310 kisboltot és szupermarketet üzemeltet Szlovákia középső és nyugati részén. Az ország legnagyobb független élelmiszer kiskereskedelmi cégeinek egyike, amely közvetlenül a nemzetközi áruházláncok mögött foglal helyet a rangsorban. A céget Marián ©ufliarsky alapította, és fia, ifjabb Marián ©ufliarsky fejlesztette tovább. Az eladásról szóló megállapodást november 3-án írták alá.

 

A vételár egyelőre nem ismert, azt azonban közölték a felek, hogy az Enterprise Investors 16 millió euró friss forrást bocsát a vállalat rendelkezésére a kölcsöntőke arányának csökkentéséhez és a pénzügyi növekedéshez. De ez vélhetően csak akkor jut a CBA Slovakiához, ha a tulajdonszerzésre rábólint a helyi versenyhatóság.

"Nagy várakozással tekintünk vállalatunk fejlődésének következő szakasza elé az Enterprise Investors partnereként. Láttuk, milyen sikereket ért el az EI más élelmiszer-kiskereskedelmi befektetéseknél, például a lengyelországi Dino és a romániai Profi esetében. Meggyőződésem, hogy az Enterprise Investors kiváló növekedési kilátásokhat biztosít társaságunknak" - nyilatkozta Luká Mucha, a CBA Slovakia vezérigazgatója.

A Finstat.sk adatai szerint a CBA Slovakia 2016-os árbevétele 142 millió euró volt, azonban 185 ezer euró veszteséget termelt. A cégadatbázis azt írja, 36 ezer euró volt a jegyzett tőkéje, eddigi főrészvényese egy ciprusi cég, a Tamontro Trading Ltd. volt - tudta meg a Napi.hu.

Az Enterprise Investors a jelenlegi kiadással együtt 1990 óta 173 millió eurót fektetett öt élelmiszer-kiskereskedelmi láncba a kelet-közép-európai térségben.

Az Enterprise Investors Kelet-Közép-Európa legnagyobb magántőke-társaságainak egyike. Az 1990 óta aktív cég kilenc alapot indított útjára, összesen 2,5 milliárd euró feletti tőkével. Ezek az alapok 1,8 milliárd eurót fektettek különféle iparágak 139 vállalkozásába. Az Enterprise Investors eddig 125 cégből szállt ki, összesen 3,5 milliárd euró bruttó bevétellel. A társaság 2001 óta folyamatosan jelen van Szlovákiában, és 100 millió eurót fektetett szlovák cégekbe (a CBA Slovakia felvásárlását is beleértve)

(Napi.hu, 2017. november 3.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.