kirakatles₪plázarítus

Eladták a szlovák CBA-t

Hozzácsapták a lengyelországi Dinot és a romániai Profit is kezelő Enterprise Investorshoz, aki így már öt boltlánc tulajdonosa a kelet-európai térségben. Volt egy kis ciprusi beütés is benne. 

Az Enterprise Investors (EI) kezelésében ügyködő Polish Enterprise Fund VII magántőke-befektetési alap felvásárolta Szlovákia vezető független élelmiszer kiskereskedelmi cégének, a CBA Slovakia a.s.-nek 100 százalékos részvénycsomagját, írja a Napi.hu.

A CBA Slovakia 310 kisboltot és szupermarketet üzemeltet Szlovákia középső és nyugati részén. Az ország legnagyobb független élelmiszer kiskereskedelmi cégeinek egyike, amely közvetlenül a nemzetközi áruházláncok mögött foglal helyet a rangsorban. A céget Marián ©ufliarsky alapította, és fia, ifjabb Marián ©ufliarsky fejlesztette tovább. Az eladásról szóló megállapodást november 3-án írták alá.

A vételár egyelőre nem ismert, azt azonban közölték a felek, hogy az Enterprise Investors 16 millió euró friss forrást bocsát a vállalat rendelkezésére a kölcsöntőke arányának csökkentéséhez és a pénzügyi növekedéshez. De ez vélhetően csak akkor jut a CBA Slovakiához, ha a tulajdonszerzésre rábólint a helyi versenyhatóság.

"Nagy várakozással tekintünk vállalatunk fejlődésének következő szakasza elé az Enterprise Investors partnereként. Láttuk, milyen sikereket ért el az EI más élelmiszer-kiskereskedelmi befektetéseknél, például a lengyelországi Dino és a romániai Profi esetében. Meggyőződésem, hogy az Enterprise Investors kiváló növekedési kilátásokhat biztosít társaságunknak" - nyilatkozta Luká Mucha, a CBA Slovakia vezérigazgatója.

A Finstat.sk adatai szerint a CBA Slovakia 2016-os árbevétele 142 millió euró volt, azonban 185 ezer euró veszteséget termelt. A cégadatbázis azt írja, 36 ezer euró volt a jegyzett tőkéje, eddigi főrészvényese egy ciprusi cég, a Tamontro Trading Ltd. volt - tudta meg a Napi.hu.

Az Enterprise Investors a jelenlegi kiadással együtt 1990 óta 173 millió eurót fektetett öt élelmiszer-kiskereskedelmi láncba a kelet-közép-európai térségben.

Az Enterprise Investors Kelet-Közép-Európa legnagyobb magántőke-társaságainak egyike. Az 1990 óta aktív cég kilenc alapot indított útjára, összesen 2,5 milliárd euró feletti tőkével. Ezek az alapok 1,8 milliárd eurót fektettek különféle iparágak 139 vállalkozásába. Az Enterprise Investors eddig 125 cégből szállt ki, összesen 3,5 milliárd euró bruttó bevétellel. A társaság 2001 óta folyamatosan jelen van Szlovákiában, és 100 millió eurót fektetett szlovák cégekbe (a CBA Slovakia felvásárlását is beleértve)

(Napi.hu, 2017. november 3.)

 

Agrokor: rongyos 40 milliárdért

Kergetik a horvát Agrokor tulajdonosát. Nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak.

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki október 21-én a horvát ügyészség (DORH) Ivica Todoric, Horvátország legnagyobb magántulajdonú cége, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor tulajdonosa ellen.

A Zágráb megyei ügyészség azzal vádolja Todoricot, hogy törvénytelenül tett szert több mint egy milliárd kuna (közel 41 milliárd forint) haszonra. 

A horvát rendőrség nagyszabású akcióban tizenkét embert tartóztatott le a tizenötből, aki ellen elfogató parancsuk volt. Többségük az Agrokor igazgatóságának és felügyelőbizottságának volt tagjai, de független könyvvizsgálók is vannak közöttük. 

A hatóságok azzal vádolják őket, hogy hamis pénzügyi jelentéseket fogadtak el és megtévesztették üzleti partnereiket, valamint Ivica Todoricot jogellenesen juttatták haszonhoz, és hiányos dokumentációt vezettek a cégnél. A bíróság csak Ivica Todoric ellen rendelt el vizsgálati fogságot, a többiek szabadlábon védekezhetnek, köztük a tulajdonos két fia, Ante és Ivan Todoric is. 

Ivica Todoric ellen is volt elfogatóparancs, de ő nem tartózkodott az országban. A hatóságok nem tudják, hol van, sajtóértesülések szerint Londonban rejtőzködik. Az elmúlt néhány napban pedig nem jelentkezett kihallgatásra a rendőrségen. 

A 2016-ban csődközelbe jutott cég nemrég elkészített konszolidált pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy az Agrokor éveken keresztül meghamisította könyvelését úgy, hogy több banki kölcsönt is tőkeként könyvelt el, és ezzel félrevezette a pénz- és hitelminősítő intézeteket.

(HVG, 2017. október 21.)

 

A szlovének besegítettek a horvátoknak

A bajba jutott horvát Agrokor szlovén leányvállalatát, a Mercatort megsegítette a szlovén parlament.

Jóváhagyta a szlovén parlament a kormány törvényjavaslatát a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő horvát Agrokor leányvállalata, a Mercator kiskereskedelmi áruházlánc megmentésére, írja a Világgazdaság.
A helyi sajtóban lex Mercator néven emlegetett jogszabály lehetővé teszi, hogy a kormány egy rendkívüli tagot delegáljon a Mercator igazgatóságába, aki ellenőrizni tudja az anyavállalat és a Mercator közötti pénzügyi műveleteket. Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter a parlamentben azt mondta: a jogszabály szükséges volt, mert megakadályozza, hogy az anyavállalat pénzt vonjon ki a Mercatorból saját tartozásai fedezésére. A szlovén kormány azért döntött a törvény megalkotásáról, hogy megvédje a munkahelyeket és az áruházlánc beszállítóit, ugyanakkor nem avatkozik bele a cég működésébe, se annak tulajdonjogi viszonyaiba.

A Mercator kiskereskedelmi áruházláncnak Szlovéniában, Szerbiában és Montenegróban is vannak üzletei. Csak Szlovéniában majdnem 11 ezer alkalmazottat foglalkoztat és nagy szerepe van az ország élelmiszeriparában. Egyes számítások szerint bevétele a szlovén bruttó hazai össztermék (GDP) 10 százalékát teszi ki. Ivica Todoric, az Agrokor tulajdonosa 2014-ben vásárolta meg a szlovén Mercator részvényeinek 53 százalékát, összesen 550 millió euróért (171 milliárd forint). Szakértők szerint az Agrokor emiatt jutott a csőd szélére.

A horvát cégóriás hónapok óta küzd pénzügyi problémákkal. Az egész régióban érdekelt cégcsoporton belül mintegy ötven különböző vállalkozás működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát.

Április 6-án a horvát parlament is gyorsított eljárásban fogadott el jogszabályt az Agrokor megmentése érdekében. Ezt követően a kormány rendkívüli biztost nevezett ki a cégcsoport élére, hogy átszervezze azt és megmentse a csődeljárástól. Mindeközben lecserélték az Agrokor teljes vezetését.

(Világgazdaság, 2017. április 26.)

 

Dűlőfélben a horvát élelmiszer Agrokor

Bajban a horvát bolti kiskereskedelem, az Agrokoré a Konzum és a Mercator is. Meg a Fonyódi Ásványvíz.

A horvát gazdaságban elképesztő súlya van a legnagyobb mezőgazdasági és kiskereskedelmi csoportnak, az Agrokornak, de éppen a csőd szélén táncol, az államnak kellene megmentenie.

A nagy sztori, hogy Ivica Todorić horvát milliárdos 41 éve, 1976-ban virágüzletbe fogott, nagyüzemben termelt, exportált és importált. A rendszerváltás után már egy nagy holding száz százalékos tulajdonosaként, bankhitelekből vásárolta fel a legkülönbözőbb dél-kelet-európai mezőgazdasági, élelmiszeripari és kiskereskedelmi egységeket. Egy ideig száz százalékban birtokolta a cégét, aztán később a tőzsdére is bevezette, de az Agrokor a tőzsdei kibocsátás után is alapvetően családi tulajdonban maradt. Magyar mércével elképesztő méretűre nőtt a konszern. A hivatalos horvát GDP 15 százalékának megfelelő forgalom csapódott le ebben az egyetlen cégben. Igaz, hogy a horvát gazdaság vezető ágazata az idegenforgalom, és itt azért nem kerül bele minden kuna a hivatalos GDP-adatokba.

Nagy baj

De egy frissen meghozott törvény, a lex Agrokor biztosítja egyáltalán a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő cég létét, és a törvény alapján a társaságot ma már egy állami különmegbízott, Anton Ravljak irányítja. A 60 ezer főt alkalmazó, 6,5 milliárd eurós (2000 milliárd forintos) forgalmú Agrokornak amúgy egész Dél-Európában vannak cégei. Rengeteg földje is van Horvátországban, övé a legnagyobb szlovén kiskereskedelmi élelmiszerlánc, a Mercator, amelyet 2013-ban több mint félmilliárd euróért vett meg, és amely lehet, hogy túl nagy falatnak bizonyult számára.

A holding a tulajdonosa Horvátország legnagyobb bolthálózatának is, a Konzumnak, övé a Jamnica ásványvízcég, amely a Jana márkáról ismert, de hozzá tartozik a magyar Fonyódi Ásványvíz is. Fagyija és más mélyhűtött termékei vannak a Ledo cégnek, de a magántulajdonú csoport része a legnagyobb horvát újságos stand hálózat is. Ez nagyobb érték, mint itthon, mert nem jellemző az újságok előfizetése, így mindenki standokon próbálja eladni a hangzatos címlapokkal kinyomtatott magazinokat.

Az Agrokor holding akkorára nőtt, hogy komoly nemzetgazdasági kockázatot jelent, ha baj lesz vele, és most bizony nagyon nagy baj van. A cégcsoport hitelminősítése már jó ideje folyamatosan lejjebb csúszott, majd az orosz és horvát hitelező bankok is megelégelték az újabb és újabb rövid távú, életmentő kölcsönök folyósítását. A legnagyobb hitelező, az orosz Szberbank javaslatára már korábban is érkezett külső segítség, Antonio Álvarez pénzügyi szakembert kérték fel a csoport rekonstrukciós vezetőjének, de most az állami menedzser egyesével nézi át a cégek pénzügyi állapotát.

Adósság az van

A konszernek 5 milliárd eurónyi adóssága van, hazai és külföldi bankok, kötvénytulajdonosok és a beszállítók felé. A számlákat most befagyasztották, a hitelekre visszafizetési moratóriumot rendeltek el, vagyis a sóval behintést a lex Agrokornak hála, elkerülte a cégcsoport, de még nincs meg az a végső állami megoldás, amellyel a horvátok a tiltott állami támogatásokra vonatkozó szabályokat kijátszva, eredményesen beavatkozhatnak. Sőt, a nyilatkozatok alapján egyáltalán nem biztos, hogy sikerül a céget megmenteni. A horvát kormány segítsége nélkül biztosan nem.

(Index, 2017. április 21.)

 

Megbukott a szlovák outlet

Kevés a vásárló, a második pedig évek óta üresen áll.

Árban sem bír versenyezni egy osztrák plázával az a szlovákiai outlet, amely a szomszéd ország első ilyen üzletközpontja. Csődbe menekült végül és külföldi - talán kínai - vevőre vár, adta hírül a Népszabadság.

Nagy hírveréssel és fényes ünnepséggel nyitották meg két és fél éve Szlovákia első outlet típusú üzletközpontját a Pozsonytól 40 kilométerre levő Vedrődön (Voderady), a forgalmas D1-es autópályához közel. Az első napon 12 500 érdeklődő tolongott a 15 ezer négyzetméternyi területen, és járta végig a 70 boltot. Megtelt az 1.300 gépkocsit befogadó parkolóhely. A folytatás azonban nem igazolta az elvárásokat.

Gyakran előfordult a nyitást követően, hogy a One Fashion Outletben több volt az unatkozó elárusító, mint a vevő. A szlovák tulajdonosok 2015-ben 2,8 millió euró (hozzávetőleg 880 millió forint) veszteséggel zártak, ráadásul a hitelük 10 millió eurós esedékes törlesztő részletét sem fizették meg. A pénzét követelő egyik alvállalkozó már csődeljárást kezdeményezett ellenük, végül a bíróság csődvédelmet rendelt el, amelybe a hitelező pénzintézet is beleegyezett.

A szlovák outlet tárgyal külföldi, tőkeerős befektetőkkel. A tulajdonosok nem tagadják, hogy nagyra törő terveikből kevés valósult meg. 2013. októberében úgy hitték, hogy az évről évre látogatottabb ausztriai, tőlük bő 80 kilométerre fekvő parndorfi outletből legalább a pozsonyi, valamint a nyugat-szlovákiai, de talán a magyarországi és a cseh vevőkör egy részét is sikerül idecsábítani. Jelenleg azzal számolnak, hogy sikerül felvenni az osztrákokkal az árversenyt, még több akciót hirdetve. Azt is nagy előnynek tartják, hogy velük ellentétben csak karácsony és húsvét első ünnepén vannak zárva, így évente több mint 70 nappal többször tartanak nyitva, méghozzá a teljes hétvégéken, amikor a legtöbben járnak nagybevásárlásokra. Évente legalább másfél millió látogatóval számolnak a szlovákok.

Más szlovák befektetők nem messze innen, Pozsonytól húsz kilométernyire, Szenc közelében hasonló üzletközpont építésébe kezdtek, amely azonban évek óta üresen áll.

A vásárlók elégedetlenek Vedrődön. Szerintük Parn­dorfban sokkal nagyobb a választék, elfogadhatók az árak is, itt viszont semmi sem olcsóbb. Az osztrákoknál kedvesebbek az elárusítónők, mint az itteniek. Ott ráadásul sokan tudnak magyarul.

A szlovák tulajdonosok bíznak az új stratégiai befektető tőkeinjekciójában.

(Népszabadság, 2016. július 29.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.