kirakat₪láz

Kertöri: Rotschild Klára, a divat királynője

Robert Capa is fotózta. A nő, aki Horthy és Kádár feleségét is öltöztette. 

Clara - Divatkirálynő a vasfüggöny mögött: ezt a címet viseli a Nemzeti Múzeum új kiállítása a divattervező Rotschild Kláráról, írja az Index. Matalin Dóra írása. És ebben a címben semmi túlzás nincs: Rotschild Klára valóban a divat királynője volt Magyarországon hosszú évtizedeken át. Horthy és Kádár felesége is hordta a ruháit, a szalonja egyedülálló jelenség volt a szocialista Magyarországon. Semmi nem állhatott az útjába: sem családi tragédiák, sem a korabeli sajtóban bőséggel tárgyalt botrányai, sem a zsidótörvények, sem a holokauszt, sem a világháború, sem a divatszalonok államosítása, de még összetűzése egy másik híres botrányhőssel, Gábor Zsazsával sem.

S SZL19740918003
Budapest 1974. szeptember 18. Rotschild Klára divattervező (k) az üzletében a textíliák között válogat. MTI Fotó: Szlukovényi Tamás

HOGY LEHETSÉGES, HOGY A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTTI ELISMERT SZALONTULAJDONOSOK KÖZÜL EGYEDÜL Ő SZEREZTE VISSZA IRÁNYÍTÓ SZEREPÉT 1945 UTÁN? HOGY KERÜLHETETT ILYEN KIVÉTELEZETT HELYZETBE?

Miért utazhatott állami pénzen évente kétszer Párizsba inspirálódni, modelleket vásárolni elit divatbemutatóihoz? Mi tette Rotschild Klárát a 20. század magyar divattörténetének egyedülálló alakjává? A Rotschild-kiállítás kurátora, Simonovics Ildikó divattörténész sok éves kutatással járt utána ezeknek a kérdéseknek. A kiállítás megpróbálja megválaszolni őket, de a tervezőt övező egyéb pletykák, legendák és titkok nyomába is ered.

Természetesen emellett láthatunk egy csomó ruhát, estélyiket, kosztümöket, menyasszonyi ruhákat Rotschild Klára szalonjából, és mivel ma már minden kiállításnak interaktívnak is kell lennie, megtapogathatjuk korabeli anyagok mai változatait, és Zólyomi Zsolt parfümőr jóvoltából megszagolhatjuk a kor legkedveltebb illatait is. Sőt, fel is próbálhatunk két Rotschild-ruhát: egy estélyi ruha menyasszonyi változatát 1958-ból és egy estélyit, ami az egyetlen fennmaradt ruha az 1963/64-es őszi-téli modellalbumból.

A lány a szabó családból

De legyenek bármilyen szépek is a ruhák, az igazi izgalmakat mégis Rotschild Klára élete tartogatja. A kiállításon szerencsére kellő részletességgel tárgyalják ezt a nem mindennapi életutat, videófelvételeken pedig megszólalnak a szalon egykori munkatársai és családtagjaik, valamint Rotschild Klára rokonai, barátai, vevői is. Ami elénk tárul, az a tehetség, a szorgalom, a kitartás, a szerencse és a tudatos imidzsépítés olyan elegye, amiből végül létrejöhetett a Rotschild Klára brand az elitdivat szempontjából létező legalkalmatlanabb helyen és időben, a szocialista Magyarországon.

Rotschild Klára 1903-ban lényegében beleszületett a divatba. Ahogy később (nyilván már a legendaépítés részeként) mondták róla, ő volt a lány, aki a szabászasztalon született. Zsidó származású édesapja, Rotschild Ábrahám Adolf, és édesanyja, Spirer Regina is szabómesterek voltak saját műhellyel. Édesanyja pár évvel Klára születése után saját szalont nyitott a Váci utcában, amikor a szülők elváltak, az anya lányaival ebben a lakásként is szolgáló szalonban élt tovább.

Klára először huszonéves korában, a Rotschild kontra Somogyi per révén került be az országos hírekbe. Somogyi Pál Károly a pesti élet ismert alakja, botrányairól híres aranyifjú volt. Klára 1930 szeptemberében elment hozzá, hogy apja szalonjának kintlévőségeit behajtsa a régóta tartozó Somogyitól. Az állítólag “mániás elmezavarban” szenvedő férfi azonban fizetés helyett megverte és kidobta a lakásból. Klára a testi és lelki sérülések miatti szégyenében öngyilkosságot kísérelt meg, gyógyszerrel megmérgezte magát. A sikertelen öngyilkossági kísérlet után pszichiátriára került, hetekig kezelték. Ezután indított nagy összegű kártérítési pert Somogyi ellen, amit meg is nyert. Ugyanebben az évben meghalt az édesanyja, halálát a korabeli beszámolók szerint “méhrák és elhájasodás” okozta.

Kiszolgált ő mindig mindenkit

Négy évvel később már Klára állt a Deák tér 3. alatt nyitott saját szalonja élén, amiből rövid idő alatt a város egyik legsikeresebb üzlete lett. A kiállítás elemzi a szalon sikerének okait is, eszerint Klára szüleitől szerzett szakmai tapasztalata és tehetsége mellett nem ártott a Somogyi-perben szerzett ismertsége és a kártérítésből származó tőkeinjekció sem. Emellett az első perctől figyelt a sajtókapcsolataira, és arra, hogy a kor legnépszerűbb társasági hölgyeit, az akkori influenszereket magához édesgesse. Már ekkor kiterjedt szakmai és magánéleti kapcsolati hálója volt, ami nagyon jól jött neki később a nehezebb időkben.

1940-BEN AZ ÉV ESEMÉNYÉN, HORTHY ISTVÁN ÉS EDELSHEIM GYULAI ILONA ESKÜVŐJÉN Ő TERVEZTE A MENYASSZONYI RUHÁT ÉS SEGÍTETT IS A MENYASSZONYNAK FELÖLTÖZNI A NAGY NAPON.

Mindez és az a tény, hogy időközben kikeresztelkedett, sem mentette meg attól, hogy a fajvédő párt vezérének felesége ne akarja árjásítani, azaz saját magának megszerezni a szalonját. Máig nem tudni, hogy milyen szálakat mozgatott meg Rotschild Klára, de 1942-ben még mindig övé volt a szalon. 1944-re több munkatársának szerzett svéd menlevelet Raoul Wallenbergtől, akihez szintén bejáratos volt. Családja nagy részén viszont nem tudott segíteni, ők Auschwitzban haltak meg. Klára egészen Budapest ostromának kezdetéig dolgozott, amikor tüdőgyulladásban elvesztette textilkereskedő férjét. Soha többet nem ment férjhez, gyereke sem született.

1945 nyarán már újra aktív: testvérével újranyitja a Deák téri szalont, ahol nem kisebb vendég fotózza a bemutatóját, mint a híres fotós, Robert Capa. 1948-ban államosítják az üzletet, de Rotschild Klárát ez sem állíthatja meg. Egy ideig ugyan kénytelen újságot árulni, de később eléri, hogy az Állami Kereskedelmi Textilvállalat szabónőként alkalmazza, majd rábíznak egy Váci utcai szalont.

1957-re már ő a rendszer első számú divatszakértője, 1964-ben Kádár János feleségének és Jovanka Broznak, Tito feleségének rendez házi divatbemutatót. Jovanka Broz lesz a szalon legikonikusabb kliense, “a keleti Jackie Kennedy”, akinek állítható, testének változásait követő szabóbábujára folyamatosan, a távollétében is készültek a Rotschild-kreációk. Vele szemben Kádárné Tamáska Mária állítólag azzal küldte vissza Rotschild Klára ajándékba küldött szőrmekabátját, hogy "Nagyon kedves Klárika, de én nem vagyok filmszínész".

A kiállítás egyik legérdekesebb része, hogy a ruhák mellett elolvashatjuk, hogy kinek is készült az adott darab. A szalon híres klienseit szinte mindenki ismeri: Kádárné és Tito marsall felesége mellett a szovjet külügyminiszter, Andrej Gromiko felesége, Farah Pahlavi, a perzsa sah neje, és persze az akkori művészvilág színe-java: Psota Irén, Tolnay Klári, Szász Endre felesége, Lula asszony, Váradi Hédi, Fischer Annie, Kovács Margit, Törőcsik Mari és Halász Judit. De láthatjuk, hogy nem csak a művészvilág és a politika képviseltette magát a szalonban: a SOTE anatómia professzorasszonya, pszichiáter, fotóművész, sportújságíró is akadt a vendégek között, de volt olyan nő is, aki tanári fizetéséből gazdálkodta ki a ruhák borsos árát.

Az egyik leghíresebb klienssel viszont nem járt jól a szalon: Gábor Zsazsa, a magyar származású hollywoodi színésznő 1968-as budapesti látogatásakor csináltatott jó pár öltözéket, de fizetni már nem akart értük. Mire a szalon vezetője úgy döntött, hogy akkor nem adja ki a művésznőnek az éjjel-nappal megállás nélkül készített ruhákat.

Több is volt, mint legügyesebb

A legizgalmasabb kérdés persze az, hogy miért pont Rotschild Klára lett az az egy tervező a szocialista Magyarországon, aki elit szalont vihetett, utazhatott, minőségi anyagokból dolgozhatott. A tárlat magyarázata szerint ennek számos oka volt, de a legnyilvánvalóbb az, hogy ő volt az egyik legjobb. Már a háború előtt is, és utána is ő maradt “a tervező” Magyarországon. De azért kellett az is, hogy mesterien tudta építeni a kapcsolati hálóját, és a szalonja amolyan kirakat volt, ami mutatta a szocialista divatipar versenyképességét. PR-fogásnak sem volt utolsó: akárcsak az Egri Bikavér, az aranycsapat vagy szegedi paprika, a Rotschild-szalon is az élhető Magyarországot testesítette meg. Ügynök viszont nem volt, nem kellett jelentenie soha, ahogy a kiállításon olvasható, a szalonból “bőven elég információt szolgáltattak a lehallgatókészülékek és a mindenütt jelenlévő beépített ügynökök”.

1971-BEN MEGKAPTA LOSONCZY PÁLTÓL, AZ ELNÖKI TANÁCS ELNÖKÉTŐL A MUNKA ÉRDEMREND ARANY FOKOZATÁT.

Van abban valami bizarr, ahogy az egyik kiállított fotón a mindig tökéletesen elegáns Rotschild Klára Dunára néző panorámás lakásának teraszán pózol, miközben Chanel jellegű kosztümjének hajtókáján ott virít a Munka Érdemrend arany fokozata.

1974-ben felső fogsora pótlására implantátumot kapott, és ettől kezdve kialakult benne az a meggyőződés, hogy elrákosodik az ínye a pótlás helyén. Rendkívüli fájdalmai voltak, és bár rákról szó sem volt, a szervezete kilökte az implantátumot, aminek eltávolításáról Rotschild Klára hallani sem akart. Rendkívül hiú ember volt, minden nap járt fodrászhoz, makulátlan megjelenésére mindig ügyelt. 1976 októberében még nagy sikerű bemutatót rendezett, majd novemberben kiugrott konyhájának ablakából a ház belső udvarára. Miután meghalt, a szalon továbbra is működött, de már nem úgy, mint az életében. Nem okvetlenül a ruhák, a kollekciók lettek gyengébbek, inkább az a kapcsolati háló hiányzott, ami a személyéhez kötődött.

(Index, 2019. november 24., Matalin Dóra írása, fotó: Bődey János, Index)

 

Kertöri: Bennets, a világ legrégebbi áruháza

Angliában. Kertöri még: Tesco, Amazon, Ecseri, Párisi Nagy Áruház, Merkur, Skála-kópé, Rotschild szalon, Corvin Áruház.

Ez lehet a világ legrégebbi áruháza. 1734-ben Derbyben alapították a világ legrégebbi áruházát, amelyet egy üzletember februárban vásárolt meg – írja az Origo a BBC nyomán.

Paul Hurst – aki egyben a város egyik legrégebbi pubjának is a tulajdonosa – nemrég egyezett meg a London Sole Limited társasággal a Bennets áruház megvételéről, a teljes akvizíció ebben a hónapban zárul le.

Az áruház a Katedrális negyedben található, amely 2016-ban elnyerte a szigetország legjobb városi negyedének járó díjat.

Hurst továbbá az 1650-ben alapított, és a Bennetts melletti utcában található The Old Bell Hotelnek is a tulajdonosa.

Derby, Anglia FORRÁS: SHUTTERSTOCK

A Bennetts számára egy új online kiskereskedelmi felületet is kialakítanak, ugyanis rövid időn belül nem nyithat ki az áruház, mivel még vizsgálják, milyen átalakítások szükségesek ahhoz, hogy a jelenlegi helyén maradhasson,és ehhez legalább 300 ezer fontos (112 millió forint) beruházás szükséges.

Az épület a közelmúltban egy kávézóval és egy sörözővel is bővült.

(Origo, 2019. október 4.)

 

Kertöri: Tesco 25 és 100

A Tesco és évszázados titkainak nyomában. Amazon, Ecseri, Párisi Nagy Áruház, Merkur, Skála-kópé, Rotschild szalon, Corvin Áruház.

A Tesco az idén kerek évfordulót ünnepel Magyarországon, hiszen huszonöt évvel ezelőtt nyitották meg Magyarországon első üzleteiket, írja az Origo. Amikor a brit áruházlánc a kilencvenes évek közepén nemzetközi terjeszkedésbe kezdett, a magyar piacon jelent meg először a kelet-európai régióban. Az idei év mégsem ezért, hanem elsősorban azért jelöl igazi mérföldkövet a cég történetében, mert pontosan száz esztendő telt el a megalapítása óta.

A Tesco elnevezés a cég T.E. Stockwell teaszállító partnerének és az alapító Jack Cohen nevének az összevonásából származik.

A Tescót 1919-ben az apai ágon zsidó származású Jack Cohen alapította, aki az első világháborúban a brit légierő pilótájaként szolgált, majd 21 évesen, a leszereléskor kapott 30 fontnyi illetményéből vállalkozásba kezdett:felvásárolta a hadsereg élelmiszer-feleslegét, és azt egy kordéról árusította London Hackney negyedében.

A Tesco alapítója, Sir John Cohen 1970 körül FORRÁS: GETTY IMAGES/BARNARD

Kitartó munkával hamarosan bővíteni tudta az üzletkörét. Maga a Tesco név pedig először teásdobozokon jelent meg az 1920-as években.

Cohen első áruházát 1929-ben nyitotta meg London északi részén, Burnt Oakban.A harmincas évektől kezdve a cég terjeszkedni kezdett, először a brit fővárosban, majd a közeli megyékben is folyamatosan vásároltak fel üzleteket.

Nekilódult

A Tesco szekere a második világháború után indult meg igazán. Sőt, ebben az időszakban már akkorára nőttek, hogy a társaság részvényeit 1947 karácsonya előtt bevezették a londoni értéktőzsdére.


Franciaországból, Németországból, Hollandiából és Belgiumból érkezett hölgyek csoportja a Tesco egyik angliai szupermarketében 1973-ban: a külföldi vásárlókat az áruházlánc a saját költségére kifejezetten azért invitálta meg, hogy összehasonlítsák a brit és a nyugat-európai üzletek árszínvonalát és választékát FORRÁS: GETTY IMAGES/2006 GETTY IMAGES/KEYSTONE

Ekkoriban Angliában is megjelentek az önkiszolgáló üzletek, és 1948-ban Jack Cohen is megnyitotta St. Albansben az első önkiszolgáló Tescót (amely a mai napig működik Tesco Metro áruházként).

Az első nagy alapterületű szupermarketet pedig 1956-ban létesítették az essexi Maldonban. Ettől kezdve még magasabb fokozatba kapcsolt a Tesco. Az 1950-es évek végén, az 1960-as évek elején több száz üzletet és áruházat vásároltak fel Nagy-Britanniában, így a szigetország kiskereskedelmének meghatározó cégévé nőtték ki magukat.

A hetvenes években tovább folyt a terjeszkedés a brit piacon, ám ebben az évtizedben a legjelentősebb esemény az alapító, Jack Cohen 1979-ben bekövetkezett halála volt.Vagyis a cég legnagyobb sikereit, és a nemzetközi térhódítást Cohen már nem érhette meg.

Világgá mentek

Miután 1994-ben a Tesco bekebelezte a William Low nevű skót szupermarketláncot, a Sansbury'stől átvette az első helyet a brit piacon.Ekkor elérkezettnek látták az időt a nemzetközi szintű terjeszkedésre.

Pontosabban az áruházlánc már a hatvanas években hozzálátott más piacok meghódításához is. Ennek első lépését 1962-ben az ír leányvállalat megalapítása jelentette. Ez volt az első Nagy-Britannián kívüli ország, ahol megvetették a lábukat.

A Tesco hirdetése a kínai fővárosban, Pekingben 2007-ben FORRÁS: GETTY IMAGES/2007 GETTY IMAGES/ANDREW WONG

A kilencvenes évek közepétől a nemzetközi terjeszkedés fő irányát Közép-Európa, illetve a Távol-Kelet jelentette.

Régiónkban Magyarországon nyílt meg az első Tesco áruház,majd Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is piacra lépett a brit üzletlánc.

A kétezres évektől már a Távol-Keletre helyezték a hangsúlyt: Thaiföldre, Kínára, Malajziára, majd megjelentek Indiában, Indonéziában és Dél-Koreában is. Ez utóbbi piacon a Samsunggal közös befektetésként hozták létre a Homeplus bolthálózatot.

A Tesco sem válságálló

Az ezt követő évben nehéz időszak vette kezdetét a társaság számára. 2014. október 23-án Richard Broadbent, a Tesco addigi elnöke kénytelen volt lemondani, miutána cég eredménye több mint 90 százalékkal zuhant, emellett néhány héttel korábban egy hatalmas mértékű előzetes eredménykalkulációs hiba is nyilvánosságra került.A bajt tovább tetézte, hogy ez a hiba még nagyobbnak is bizonyult az addig becsültnél. A 2014-es üzleti év első felére előzetesen kalkulált eredményt 263 millió fonttal becsülték túl, míg korábban 250 millió fontról volt szó.

A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat bejelentése szerint a 2014. augusztussal zárult 6 hónapban az összes tételt tartalmazó adózás előtti eredménye 112 millió fontra (mintegy 40 milliárd forintra) csökkent változatlan eladóterülettel számolva. Az egyszeri tételek és leírások levonása utáni adózatlan eredmény eközben 46,6 százalékkal, 783 millió fontra esett. A negatív hírek hatására a tőzsdén hosszú időre lejtmenetbe kapcsoltak a társaság részvényei.

A 2014/2015 évi pénzügyi krízisen végül az új elnök-vezérigazgató, Dave Lewis irányítása alatt tudtak felülkerekedni,akinek a vezetésével az áruházlánc sikeres fordulatot hajtott végre a gazdálkodásában.

Az ezt követő években a Tesco számára a brit piacon a legnagyobb kihívást az Aldi és a Lidl által  támasztott konkurencia jelentette.Tavaly ősszel – az alapító emlékének adózva – Jack's márkanévvel önálló diszkonthálózatot indítottak el,hogy a saját fegyverükkel vegyék fel a harcot a német hard diszkontokkal. 

A Jack's márkanéven indított új lánc egyik üzletének belseje, a háttérben Jack Cohen katonakori fotójával FORRÁS: AFP/DANIEL LEAL-OLIVAS

A 2019 májusában az Investopedia által nyilvánosságra hozott adatok szerint a Tesco a világ legnagyobb kiskereskedelmi cégeinek a rangsorában jelenleg az ötödik helyen áll, és tizenegy országban több mint 6.800 áruházat működtet.

Negyed százada Magyarországon

A Tesco 1994-ben jelent meg Magyarországon, amikor felvásárolta a Global bolthálózatát. Ez a cég Magyarország északnyugati részén, főleg Győr-Moson-Sopron megyében működött és kisebb üzleteket (S-market), valamint néhány szupermarketet üzemeltetett. A Tesco még 1994-ben megnyitotta az első, önálló szupermarketét Szombathelyen, az Oladi lakótelepen. Kétéves bevezető időszak után 1996 novemberében átadta első budapesti áruházát a Pólus Centerben.

1997-re elkészült a második fővárosi hipermarket (a Fogarasi úton), majd 1998-ban megkezdődött az országos terjeszkedés. A Tesco már régóta a magyar piac legnagyobb kiskereskedelmi láncának számít.

A Tesco Fresh&Easy márkanéven 2007 elején az Egyesült Államokban indított szupermarketláncot, ott szokatlannak számító, 1400 négyzetméter körüli alapterületű áruházakkal. Ez a lépés azonban nem bizonyult sikeresnek, ezért néhány évvel később, 2013-ban eladták az üzletláncot.

(Origo, 2019. július 13.)

 

Garázsból indult az Amazon

Negyed százados lett a világ legértékesebb cége. Ecseri, Párisi Nagy Áruház, Merkur, Skála-kópé, Rotschild szalon, Corvin Áruház.

A világ legnagyobb online kereskedelmi vállalatának alapítója már a kezdetekkor tudta, hogy ő és vállalkozása hatalmassá lesz, írja a Világgazdaság.

Huszonöt éve, 1994. július 5-én alapította meg az amerikai Jeff Bezos az Amazon.com elnevezésű vállalatot, amely ma már a világ legnagyobb online áruháza, Bezos pedig a világ leggazdagabb embere. Bezos már az elején tudta, hogy ő lesz a legnagyobb. 

Bezos is garázsban kezdte

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság 1992-ben úgy döntött, hogy a szövetségi államok nem vethetnek ki forgalmi adót az online kereskedelmi ügyletekre, hacsak a kereskedőnek nincs telephelye az adott államban. Jeff Bezos felismerte a lehetőséget (az online kereskedelem évi növekedését akkoriban 2.300 százalékosra becsülték) és 1994. július 5-én bejegyeztette a Cadabra.com vállalkozást, amelynek telephelye a Seattle közeli Bellevue-ben fekvő házának garázsában volt.

A név az abrakadabra szóból származott, de miután többen félrehallották és a cadaver (hulla) szóra asszociáltak, Bezos a világ legnagyobb folyójáról Amazon.com-ra változtatta, mert biztos volt abban, hogy az ő cége is a világon a legnagyobb lesz.

Az alapító azt sem hagyta számításon kívül, hogy az A betűvel kezdődő név a betűrendes keresési listák élén fog szerepelni. Elemzése során húsz, interneten is terjeszthető terméket vett számításba és végül a könyvek mellett döntött. Bezos kezdetben csak néhány alkalmazottal, három szerverrel – a barátai között végzett tesztelés után – 1995. július 16-án indította el online könyvkereskedését. A cég minden reklám nélkül egy hónapon belül az összes amerikai államba és 45 országba adott el könyveket, forgalma elérte a heti 20 ezer dollárt, meghaladva Bezos legmerészebb várakozásait.

Azért tervezett is

Jeff Bezos fokozatosan diverzifikálta a cég profilját, 1998-tól így már CD-t és videókat, idővel ruhákat, elektronikai termékeket, játékokat is árulni kezdett. Ennek köszönhetően az egyszerű könyvesboltból Amerika egyik legnépszerűbb webáruháza lett.

A cég 1997-ben jelent meg a tőzsdén, a jól átgondolt üzleti modellnek és terjeszkedésnek köszönhetően Bezost 1999-ben a Time magazin az év emberének választotta. A cég logójába abban az évben került be a kezdő A betűtől a Z-ig ívelő nyíl, amely nem csak egy mosolyt jelképez, de azt is, hogy az Amazonon valóban minden kapható.

Az igazi áttörést mégsem az hozta meg az Amazonnak, hogy szinte mindent lehetett kapni az oldalon, hanem a cég saját fejlesztésű e-könyv-olvasója, a Kindle, amire a cég tartalmat és e-könyveket is kínált. Rövid időn belül több millió darabot adtak el belőle, valóságos divatcikké nőtte ki magát, így egy időben több Kindle-t adott el a cég, mint papíralapú könyvet. Jelenleg a tizedik generációs modelleknél tartanak, idén tavasszal mutatták be a legújabb változatot.

A terjeszkedés mellett az Amazon számára fontosak a technológiai újítások is, már 2013 óta kísérletezik csomagszállító drónokkal, Európában 2016-ban a brit polgári légiközlekedési hatósággal együttműködve

Cambridge-ben alakította ki drónposta (Prime Air) kézbesítő központját.

Tavaly nyílt meg az első olyan bolt, ahol az Amazon-regisztrációval rendelkezők a polcról levett áruval sorban állás nélkül távozhatnak, a digitális számlát mobiljukra kapják és Amazon-számlájukról vonják le a pénzt.

Azért volt gáncsoskodás is

Huszonöt éves fennállása alatt a vállalat nem csak a sikereket halmozta, a jogi procedúrák sem kerülték el. Kezdetben a hagyományos könyvkereskedők ostromával kellett küzdenie, amikor azok elindították saját online boltjaikat. A konkurencia jogi eszközökkel is igyekezett akadályozni az Amazon növekedését: 1997-ben a Barnes and Noble perelte be, azt állítva, hogy hamisan nevezik magukat a világ legnagyobb könyvesboltjának, mivel az Amazon csak egy könyvközvetítő cég. Ezután a Walmart áruházlánc vádolta meg azzal, hogy az Amazon üzleti titkokhoz jutott.

Utóbbi céggel a vállalat egyezséget tudott kötni, később azonban már a dühös ügyfelek is kezdtek kellemetlen pillanatokat okozni nekik. Ezek közül emlékezetes az a tavalyi per, amelyben egy ügyfél azért perelte be a vállalatot, mert vásárolt a fiának egy önműködő robogót, amely aztán egyszerűen felrobbant egy szobában és a nő egész házát leégette. (A termékből a cég harminc nap alatt 250 ezer darabot értékesített.) Megan Fox a per során azt állította, hogy ez azért fordulhatott elő, mert az Amazon nem figyelmeztette őt kellőképpen a termék veszélyeire. A pert később elbukta, miután egy Tennessee-i bíró döntött úgy, hogy a vállalat nem felelős az ügyben.

Az Amazon ebben, és az egyéb ügyekben sem nyilvánított véleményt, inkább a homályba burkolózott, emellett minden eszközzel próbálta magáról elhárítani a felelősséget. Ez a stratégia viszont úgy tűnik, már nem tartható, miután egy másik per során a Philadelphia-i fellebbviteli bíróság kimondta: az Amazon felelősséggel tartozik azokért a harmadik féltől származó (az ilyen cégek az Amazon kereskedelmi bevételének a felét termelik) hibás árukért, amelyeket a webhelyén árul.

Az apparátus azután határozott így, hogy a cég egy Pennsylvania-i ügyfele, Heather Oberdorf még 2015-ben úgy döntött, hogy vásárol egy visszahúzható kutya pórázt az Amazon.com-on egy harmadik cégtől, a Furry Gangtől. A termék meg is érkezett, így Oberdorf úgy döntött kipróbálja azt a kutyájával. Ami ezután történt, arra viszont nem számított: a póráz egyszercsak elszakadt és visszacsapott az arcába, amitől a fél szemére megvakult. Az eset után a nő azonnal számon kérte az Amazont, de a cég állítólag nem tudott kapcsolatba lépni a Furry Gang-gal, így Oberdorf beperelte az egész vállalatot.

A fent említett ügyben ugyan sokáig nem született ítélet, de szerdán aztán világossá vált: a külső gyártók csak az Amazonon keresztül tudnak kommunikálni az ügyfelekkel, amely lehetővé teszi számukra, hogy egy esetleges probléma esetén teljesen eltűnjenek a színről. Így viszont a pórul járt vásárlók egyáltalán nem tudják őket számon kérni, ami azt jelenti, hogy az Amazon felelősséggel tartozik az ügyfelek felé.

Bezos is így mindenképpen lépéskényszerbe került, noha a Pennsylvania-i bíróság ítélete sem hatotta meg különösebben. Az alapító még csak arra sem hajlandó, hogy reagáljon valamit az ítéletre vagy az ügyre.

Csupán egy levelet küldött a cég részvényeseinek, amelyben közölte velük: a külső partnerek próbálják megpuccsolni az Amazont, ami egy hatalmas hiba a részükről. Hogy ez alatt pontosan mit érthetett Bezos, s hogy milyen retorziókra számíthatnak (ha lesznek) az Amazon partnercégei, az nem ismert, de a vállalat kommunikációjából kiindulva ezt nem is fogja megtudni senki. Mindenesetre a szerdai ítélet komoly hatással lehet a cég jövőjére.

Volt, aki gyorsabb volt, mint Bezos

A Világgazdaság nemrég beszámolt róla, hogy Jeff Bezos lett a világ leggazdagabb embere, akinek mindössze három év kellett (30 és 33 éves kora között) ahhoz, hogy össze jöjjön az első milliója. Az Amazon 55 éves alapítójának vagyonát a Forbes mintegy 131 milliárd dollárra teszi. Összehasonlításként érdemes megnézni a korábbi listavezetőt, Bill Gateset, aki hat év alatt, 26 éves korára lett milliomos; A Microsoft társalapítójának vagyonát 96,5 milliárd dollárra teszik. Warren Buffett 30 éves korára lett milliomos, a 82,5 milliárd dollárt birtokló befektetőnek hat évre volt ehhez szüksége. A Facebook alapítója, a még mindig csak 34 éves Mark Zuckerberg 62,3 milliárdos vagyonának legelső millióját mindössze két év alatt szedte össze 22 éves korára.

(Világgazdaság, 2019.)

 

Kertöri: az Ecseri

Pornó és ponyvaregények a hatvanas évek Ecseri piacán. Párisi Nagy Áruház, Merkur, Skála-kópé, Rotschild szalon, Corvin Áruház.

Az Ecseri fogalom. A zsibvásár egykori helyszíne olyan szinten egybeforrt a ma már a Nagykőrösi úton található legendás piaccal, hogy sok egyszeri érdeklődő még mindig az Ecseri úton keresi azt, írja az Index. Pedig onnan több, mint ötven éve, 1964-ben elköltözött. Ecserinek viszont – ironikus módon – épp a költözés óta hívják. Csatári Flóra Dóra írása (Index), képszerkesztő Barakonyi Szabolcs.

Az Ecseri története, ahogy azt Bruckner Éva a Zsibárus boszorkány című krónikájában megírta, visszanyúlik egészen az 1800-as évek végéig, és tele van száműzetésekkel. A kétes alakokat is vonzó, betiltott árukat is kínáló, és a legszegényebbek igényeit is kiszolgáló használtcikk-piac ugyanis gyakran volt útban. Így egyre kijjebb és kijjebb költözött. Ezt a névváltozások ugyanakkor valamiért mindig fáziskéséssel követték.

„Amíg az ócskapiac szülőhelyén, a Teleki téren működött, addig csak Tangónak hívtuk. Amikor átköltözött az Ecseri útra, akkor vette fel a Teleki nevet. Ecserinek viszont csak azóta nevezzük, amióta onnan is továbbköltöztették a Nagykőrösi útra. Ha megint költöztetnék, teljesen mindegy, hogy hova, attól a naptól fogva Nagykőrösi lenne a becsületes neve” – írja Válas György a Budapesti Negyedben. Szerinte az Ecseri aktuális neve mindig épp annyira kopott és használt volt, mint az árusok ott kapható portékája.

A mai Ecserit gyakran ajánljak turistalátványosságként, épp ezért az odalátogatók többsége nem árus, nem is vevő, csupán nézelődő. Pedig a piacról az igazi ismerői azt vallják: a kívülálló nézelődők számára kiismerhetetlen, örökre rejtély marad, fallal körülvett sziget a nagy világban. Ez a sziget a hatvanas évek elején (még tényleg az Ecserin) legalább annyira zárt világ volt, mint amennyire ma az. Ezért különlegesek Bojtár Sándor fotóriporter 1963-as képei, amik bepillantást engednek az akkoriban csak Telekiként emlegetett piac költözés előtti utolsó évének a forgatagába.

A Valéria-telep az első világháború miatt kialakított szükségkórház fapavilonjaira épült barakkváros volt. Szegények, elhagyatottak és bűnözők nyomornegyede. Ide 1950 nyarán költöztették a Teleki térről az ócskapiacot. Ez a költözés gyakorlatilag Budapest két akkori szégyenfoltját kapcsolta össze: a „szégyenpiacot” a „szégyennegyeddel”. Mivel a használt árucikkeket jellemzően a legszegényebb réteg vásárolta, logikusnak tűnt a nyomornegyedbe száműzni az akkoriban inkább Telekiként ismert piacot.

1O0A2226

(Fotó: Bojár Sándor / FORTEPAN)

A korszak jellemző színjátéka volt, hogy egy hátán zsákot cipelő, iparengedély nélkül működő kereskedő valahol a tömegben, egy-két cimborájával mintegy véletlenül összetalálkozva fennhangon kezdte mesélni: most jött vidékről, ahol kulákraktárat ürítettek. Innen hozza a bőrcsizmát, az ostort, a pipakészletet. Erre a beavatott társai – mintha csak vásárlók volnának – kíváncsian nekiestek a zsáknak, amely csakhamar, szintén véletlenül elszakadt: - Nocsak, a kulákoknak igazi bőr csizmája volt! – kiáltotta az egyik. - Ez meg itt egy cseresznyefa pipa? – mímelte az érdeklődést a másik. - Elvtársam, elvtársam, ne olyan hevesen! Ezt én akarom megvenni!

Ezalatt az addig csak bámészkodókból álló tömegben tagjaiból egy csapásra potenicális vásárló lett mindenki. És ha minden a csalók forgatókönyve szerint alakult, a portékát egymás kezéből kitépő emberek egyikének sem tűnt fel, hogy a csizma talpa lyukas. Az árat a nepper emberei felverték, a csalás gyanútlan áldozatai pedig abban a hitben távoztak, hogy megnyerték a licitet és jó vásárt csináltak.

Nepperek az Ecseri forgatagában. A korszak jellemző színjátéka volt, hogy egy hátán zsákot cipelő, iparengedély nélkül működő kereskedő valahol a tömegben, egy-két cimborájával mintegy véletlenül összetalálkozva fennhangon kezdte mesélni: most jött vidékről, ahol kulák raktárat ürítettek. Innen hozza a bőrcsizmát, az ostort, a pipakészletet. Erre a beavatott társai – mintha csak vásárlók volnának – kíváncsian nekiestek a zsáknak, amely csakhamar, szintén véletlenül elszakadt: - Nocsak, a kulákoknak igazi bőr csizmája volt! – kiáltotta az egyik. - Ez meg itt egy cseresznyefa pipia? – mímelte az érdeklődést a másik. - Elvtársam, elvtársam, ne olyan hevesen! Ezt én akarom megvenni!Ezalatt az addig csak bámészkodókból álló tömegben tagjaiból egy csapásra potenicális vásárló lett mindenki. És ha minden a csalók forgatókönyve szerint alakult, a portékát egymás kezéből kitépő emberek egyikének sem tűnt fel, hogy a csizma talpa lyukas. Az árát a nepper emberei felverték, a csalás gyanútlan áldozatai pedig abban a hitben távoztak, hogy megnyerték a licitet és jó vásárt csináltak. 

(Fotó: Bojár Sándor / FORTEPAN)

(Fotó: Bojár Sándor / FORTEPAN)

Az Ecserin kapható használt ruhákról így szólt a vicc, a hatvanas évek végén: „Azt álmodtam, hogy megéheztem, s bementem a péküzletbe. Kérek egy rongyos kiflit. Rendkívül udvariasan válaszolták: Rongyosat? Tessék talán megpróbálni az Ecseri piacon!” (Forrás: Tükör, 1969. július-szeptember)

Bár a hatvanas években az ócskapiac árusaira elvileg ugyanazok a könyvárusítási szabályok vonatkoztak, mint bármely más kereskedőre, mindenki tudta, hogy például a fasisztának bélyegzett irodalomért, a betiltott ponyvaregényekért, és a pornóért is az Ecserire érdemes kimennie a vásárlóknak. A Hétfői Hírek 1960-ban egészen egyszerűen a „ponyva utolsó végvárának” nevezte a piacot. Egy évvel később a Magyar Nemzet újságírója pedig arról számolt be, hogy egy árus, miután meggyőződött róla, hogy nem ellenőrrel van dolga, a „Gyakorlati tót nyelvtan” borítójába kötve kínált neki westernkönyvet.„Az Ecseri úti könyvárusok ószeresektől és magánszemélyektől veszik a könyveket. Megveszik a reakciós, és fasiszta irodalmi termékeket és ponyvákat is, hogy azok kikerüljenek a forgalomból. A zsibárusra vár a feladat, hogy kiválogassa közülük, mit küld a zúzdába és mit tart meg eladásra. És itt van a bökkenő. Mert akad árus, aki hozzá nem értésből és megint más, aki a jó üzlet végett megtartja ezeket a könyveket, árusítja. Ezzel visszakerülnek a forgalomba és felmérhetetlen kárt okoznak.” (Forrás: Magyar Nemzet 1962-es március 17.)

(Fotó: Bojár Sándor / FORTEPAN)

Mivel az erotikus tartalmak sem feleltek meg a szocializmus követelményeinek, a nyomozók nemcsak ponyvát és fasiszta könyveket kerestek az árusoknál, hanem mindent, amit ma egyszerűen csak az akkori pornónak nevezhetnénk. A hivatalos ellenőrzések azonban nem lehettek túl hatékonyak, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az 1964-es költözés után már gyakorlatilag a Népszabadság újságírója igazítja útba azokat, akiknek ilyesmire fájt a foguk:„Özv. Eagendorf Ottóné boltjában (az árusítást egy férfi alkalmazottja végzi) a sok könyv, hazai és külföldi folyóirat, színészfotó mellett 5-6 forintért lenge öltözetű nők nem éppen ízléses, jobbára ki is színezett fényképeit is megveheti, akinek éppen gusztusa van rá…” (Népszabadság 1964, augusztus 13.)

(Fotó: Bojár Sándor / FORTEPAN)

Bár a hatvanas években az ócskapiac árusaira elvileg ugyanazok a könyvárusítási szabályok vonatkoztak, mint bármely más kereskedőre, mindenki tudta, hogy például a fasisztának bélyegzett irodalomért, a betiltott ponyvaregényekért és a pornóért is az Ecserire érdemes kimennie a vásárlóknak. A Hétfői Hírek 1960-ban egészen egyszerűen a „ponyva utolsó végvárának” nevezte a piacot. Egy évvel később a Magyar Nemzet újságírója pedig arról számolt be, hogy egy árus, miután meggyőződött róla, hogy nem ellenőrrel van dolga, a „Gyakorlati tót nyelvtan” borítójába kötve kínált neki westernkönyvet.

„Az Ecseri úti könyvárusok ószeresektől és magánszemélyektől veszik a könyveket. Megveszik a reakciós és fasiszta irodalmi termékeket és ponyvákat is, hogy azok kikerüljenek a forgalomból. A zsibárusra vár a feladat, hogy kiválogassa közülük, mit küld a zúzdába és mit tart meg eladásra. És itt van a bökkenő. Mert akad árus, aki hozzá nem értésből és megint más, aki a jó üzlet végett megtartja ezeket a könyveket, árusítja. Ezzel visszakerülnek a forgalomba és felmérhetetlen kárt okoznak.” (Forrás: Magyar Nemzet 1962-es március 17.)

Hiába költözött tovább az Ecseriről a Nagykőrösi útra az egykori Teleki. Hiába lett az új neve Ecseri. A kétes alakok, a nem kifejezetten tisztán üzletelő árusok és a nepperek sem tűntek el a korabeli beszámolók szerint.„Már a bejáratnál ugyan úgy „leszólítják” az embert, hogy nincs-e valami eladó holmija, mint az Ecserin. Megfogják a karját, félrevonják, és órát, öngyújtót, nadrágtartót, zakót akarnak rásózni. Itt hangzott el például az alábbi épületes beszélgetés:  - Van eladó órája?  - Nincs.  - A cipőjét nem adja el?  - Azt sem! - Zakó, bútor, töltőtoll?Ӓrja Szalkai Sándor tudósítása alig két héttel az újra nyitás után. Majd hozzáteszi:Egyik napról a másikra semmi sem változik meg, de az „új Ecseri” sokat javult elődjéhez képest.
            (Forrás:Népszabadság 1964. augusztus 13.)

(Fotó: Bojár Sándor / FORTEPAN)

Mivel az erotikus tartalmak sem feleltek meg a szocializmus követelményeinek, a nyomozók nemcsak ponyvát és fasiszta könyveket kerestek az árusoknál, hanem mindent, amit ma egyszerűen csak az akkori pornónak nevezhetnénk. A hivatalos ellenőrzések azonban nem lehettek túl hatékonyak, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az 1964-es költözés után már gyakorlatilag a Népszabadság újságírója igazítja útba azokat, akiknek ilyesmire fájt a foguk:

„Özv. Eagendorf Ottóné boltjában (az árusítást egy férfi alkalmazottja végzi) a sok könyv, hazai és külföldi folyóirat, színészfotó mellett 5-6 forintért lenge öltözetű nők nem éppen ízléses, jobbára ki is színezett fényképeit is megveheti, akinek éppen gusztusa van rá…” (Népszabadság 1964, augusztus 13.)

(Fotó: Bojár Sándor / FORTEPAN)

(Fotó: Bojár Sándor / FORTEPAN)

Hiába költözött tovább az Ecseriről a Nagykőrösi útra az egykori Teleki. Hiába lett az új neve Ecseri. A kétes alakok, a nem kifejezetten tisztán üzletelő árusok és a nepperek sem tűntek el a korabeli beszámolók szerint.

„Már a bejáratnál ugyan úgy „leszólítják” az embert, hogy nincs-e valami eladó holmija, mint az Ecserin. Megfogják a karját, félrevonják, és órát, öngyújtót, nadrágtartót, zakót akarnak rásózni. Itt hangzott el például az alábbi épületes beszélgetés:

 - Van eladó órája?  - Nincs.  - A cipőjét nem adja el?  - Azt sem!  - Zakó, bútor, töltőtoll?” írja Szalkai Sándor tudósítása alig két héttel az újra nyitás után. Majd hozzáteszi: Egyik napról a másikra semmi sem változik meg, de az „új Ecseri” sokat javult elődjéhez képest. (Forrás:Népszabadság 1964. augusztus 13.)

És épp ugyan úgy alkudtak is: - Olyan nadrág ez, hogy a golyó se fogja! - A dupláját megérné, csak nekem bolond nagy szívem van… - Ha nem tart el tíz évig, ne éljek egyet se tovább!(Forrás: Magyar Hírlap, 1969. szeptember 1.)

(Fotó: Bojár Sándor / FORTEPAN)

(Fotó: Bojár Sándor / FORTEPAN)

Azok, akik a régi Ecserin jártak az árusok között, az 1964-es költözést követő beszámolók szerint épp ugyanazokat a megszólításokat hallhatták, mint azok, aki már a Nagykőrösi útra mentek ki vásárolni: - Mi kellene, faterkám? - Ne menjen tovább, mester, mutatok valamit! - Doktorkám, ezt nézze meg! (Forrás: Magyar Hírlap, 1969. szeptember 1.)

És épp ugyanúgy alkudtak is: - Olyan nadrág ez, hogy a golyó se fogja! - A dupláját megérné, csak nekem bolond nagy szívem van… - Ha nem tart el tíz évig, ne éljek egyet se tovább! (Forrás: Magyar Hírlap, 1969. szeptember 1.)

(Csatári Dóra Flóra összeállítása, képszerkesztő Barakonyi Szabolcs, források: Bruckner Éva A zsibárus boszorkány: az Ecseri piac krónikája a Teleki tértől a Nagykőrösi útig című könyv, a korabeli újságok forrása pedig az Arcanum adatbázisa)

 

Kertöri: Párisi Nagy Áruház - Lotz-terem újra a régi

Újranyílt a kávézó a híres Lotz-teremben.

Közel két évig állt üresen az Andrássy úti Párisi Nagy Áruházban (más néven Divatcsarnokban) található Lotz-terem kávézója. Itt korábban, az épület 2009-ben véget ért felújításától 2017-ig tartó bezárásáig már működött egy kávézó, szimbiózisban az Alexandra könyváruházzal, amit a céghálózat csődje sodort el. Ez a nem olyan régi hagyomány folytatódik most, miután maga az épület is újra funkciót kapott Andrássy Élményközpont néven, írja az Index.

Az új kávézóban, ami a Café Párisi nevet kapta, megint a 19. század végének grandiózus freskói alatt lehet enni-inni. Maga a szecessziós Párisi Nagy Áruház 1909 és 1911-ben épült, de a Lotz Károly freskóival díszített, pompás bálterem régebbi: az épület hátsó szárnyával együtt a korábban itt állt Terézvárosi Casinóból maradt fenn.

A terézvárosi polgárság társasági életének központja 1884-ben épült, a nagyterem mennyezetén Lotz Károly Budapest apoteózisát festette meg egy nagyszerű freskón, a boltcikkelyek allegorikus figuráit a Sixtusi-kápolna mennyezete ihlette. A freskókat pompeji stílusú festett és stukkós ornamentális keretbe foglalták. A terem annyira látványos alkotás, hogy amikor a Casino tönkrement, sajnálták lebontani, és belefoglalták az új áruházba. A világháború rombolását, a szocializmus éveit is sértetlenül vészelte át, akkoriban a Divatcsarnok gyermekosztálya működött a falai között.

DSC 3032

Fotó: Koczián Tamás / Café Párisi

Lotz Károly korának egyik vezető (díszítő)festője volt, munkáival az Operaházban, a Vigadóban, a Szent István Bazilikában, az Országházban, valamint a Magyar Tudományos Akadémián is találkozhatunk.

(Index, 2019. február 7.)

 

Kertöri: Használt autót a Merkurtól

Röppentyű utca, egy fogalom volt az autóvásárlásban. Segítenek a fotók: a rendszerváltás előtti szocializmus használt autós bulija.

A kádári szocializmus Magyarországán alapvetően egy módon lehetett autóhoz jutni: ha az állampolgár igénylést nyújtott be a Merkur vállalathoz a vágyott típusra, amit jó pár év várakozás után utalt ki neki az állami autóforgalmazó cég. A személygépkocsik iránti kereslet ebből adódóan folyamatosan többszöröse volt a KGST keretein belül hazánkba érkező autóimport adott évi számainál, erre az igényre válaszul nyitott a Merkúr végül az országban több hivatalos használtautó-telepet. Erről ír az Index, a Fortepan fényképeinek felhasználásával. Nagy Attila Károly és Barakonyi Szabolcs (képszerkesztő) összeállítása,

Budapesten 1965-ben nyílt meg a legendás angyalföldi autópiac, a Röppentyű utca 73 szám alatt. A Merkur használtautó-telepéről így írt akkor az Autó-Motor:

Mint már a napilapok hírt adtak róla, március 1-én megnyílt az autóbizományi szolgáltatás a Merkur Személygépkocsi Értékesítő Vállalat XIII., Röppentyű utcai telepén. Ezzel egy korábbi terv valósul meg, és várható, hogy a magánautósoknak a használt gépkocsik értékesítéséhez segítséget tud nyújtani ez a vállalkozás. Az autóbizományi telep mintegy félezer kocsi befogadására alkalmas, Értékesítés céljából bármilyen gyártmányú, típusú, évjáratú üzem- és forgalomképes személyautót átvesz, amennyiben a kocsi per- és igénymentes, valamint tulajdonjoga, adója és kötelező biztosítása rendezett. Kivételt képeznek az úgynevezett "vámgépkocsik", és az alkatrészekből házilag összeépített személyautók. Ezeket a kocsikat csak az elvámolást, illetve az összeépítést követő két év után veheti át a vállalat bizományi értékesítésre. A kocsik eladására a megbízás 30 napra szól. Amennyiben az autót ez alatt az idő alatt nem tudják értékesíteni, tulajdonosa a megbízást újabb 30 napra meghosszabbíthatja. A gépkocsi árát a tulajdonos határozza meg, s 15 nap elteltével adott esetben az árat egy ízben csökkentheti.

A bizományi értékesítésre ajánlott kocsi kezelési és tárolási díja egyébként 300 forint. Az autó eladása után a vállalatot 4,5% jutalék illeti meg, amely összegbe a kezelési, raktározási díjat is beleszámítják, A személygépkocsik átírási illetéke az eladási ár 3 százaléka. A bizományba adott kocsikat a telep dolgozói szakszerűen kezelik, üzem közben mutatják be az érdeklődő vevőknek, és az autók megóvásáról is gondoskodnak. A kocsikat hetenként egyszer, hétfőn 8—14 óra között veszi át a vállalat. A személyautók bizományi értékesítésével kapcsolatban egyébként az érdeklődők részletes felvilágosítást kaphatnak a Lenin körúti, illetve a Népköztársaság úti Autószalonokban, valamint a vállalat Röppentyű utca 73. alatti használt-gépkocsi telepén.

(Fotó: Urbán Tamás / FORTEPAN)

A hivatalos leírásból úgy tűnhet, mintha valami korszerű second hand autószalon nyílt volna a XIII. kerületben. A valóság ezzel szemben sokkal kiábrándítóbb volt: a "Röppentyű" sokkal inkább valamiféle szürkezónás autókereskedő telepként működött, sokszor alvilági figurák kötöttek ott kétes üzleteket. Urbán Tamás alább látható Röppentyű utcai képriportja titokban készült, és végül nem is hozták le akkoriban a lapok. Pár éve felkerültek a képek a Fortepanra, most ezen összeállítás kedvéért kértük fel a fotográfust, hogy idézze fel a képek készülésének körülményeit. Hogy milyen is volt a hely, a kor hangulata, Urbán Tamás fotóriporter alábbi visszaemlékezéséből kiderül.

A kádári „gulyáskommunizmus” időszakának sok apró sajátossága volt, amiket, ha összeadunk, akkor rá kellett döbbennünk, hogy azt a katyvaszt nevezhetjük gulyásnak, de bizony abból a gulyásból hiányzott a hús. Mára igaz a mondás: Az idő megszépíti a múltat. Napjainkban hányszor halljuk: „Bezzeg a régi időkben! Mennyivel jobban éltünk a Kádár-évek alatt!” Már írtam - saját tapasztalat alapján - a lakáshoz jutás körülményeiről, most a gépkocsivásárlás tortúráit elevenítem fel.

Arra még talán emlékezünk, hogy milyen volt a felhozatal. Először begurultak hozzánk a „papírjaguárok”, a Trabant elődjei, az autónak csak kis túlzással nevezhető P70 gépkocsik. Aztán lassan érkeztek a „nagykerekű” Wartburgok, a Škodák, és a Zsigulik. A Merkur vállalat bonyolította az importot, ők kezelték a beadott kérvényeket (volt amikor közel félmillióan várakoztak türelemmel, hogy néhány év alatt sorra kerüljenek). Mert milyen sor is volt ez? Rögtön elöl ott álltak a „Szochazáért” kitüntetettjei! Ők természetesen minden más földi javak mellett soron kívül juthattak kocsihoz is. Rejtély, hogyan lett egyszeriben közel 10 000 kitüntetett. Gyermekeik felvételi nélkül juthattak az egyetemre és még számtalan más előnyben is részesültek. 1966-ban alapított „Szochazáért” kitüntetést, rögtön körülbelül tízezren kapták meg. Később csak egyedi elbírálást követően gyarapodott számuk.

Ugyanilyen elbánásban részesültek a „Munkás paraszt Hatalomért” kitüntetés tulajdonosai is. Az ő esetükben sem jelentett semmit a sorszám, amit a Martinelli téri MERKUR irodának kirakatába raktak ki, és naponta igazítottak. És ott voltak az egyéb úton jelentkezett, a sorba oldalról befurakodott protekciósok. Nem csoda, ha ezekben az ínséges időkben óriási volt a személygépkocsik iránti kereslet is, annak ellenére, hogy a Trabant P70 ára 30 000 forint volt (ez egy dolgozónak megközelítőleg három évi teljes keresetét jelentette.)

Viszont lehetett nyerni kocsit lottón, gépjármű nyereménykönyvvel, és ki tudja felsorolni még mit, s hogyan. Ezek voltak a hivatalosan elismert „előzési lehetőségek”, és akkor jöttek a „kiskapuk”, amiket elég nagyra nyitottak! Ennek ellenére nem csoda, ha sokan nem várták ki sorukat, hanem egy-két „szakember” kíséretében kimentek a Röppentyű utcába, a használt autó telepre, és ott próbáltak szerencsét. Egyik reggel én is toporogtam a bejáratnál, hogy körbenézzek.

Nyitás előtt egy órával már hosszú sor állt a bejárat előtt. Január volt, hideg szél fújt, de ez nem riasztotta vissza az embereket. Kapunyitáskor aztán betódult a tömeg. A telep két részre volt osztva, az első volt a hivatalos eladótér, a kerítéssel elválasztott hátsó rész pedig a „raktár”. Mindenki tudta, hogy ott vannak a jobb kocsik, amelyeket némi borravaló segítségével lehetett esetleg megvásárolni.

A választék nem hagyott kívánnivalót: Barkastól Csajkáig volt itt minden márka! Legkelendőbbek a vállalatoktól levetett kocsik voltak, bár mindenki tudta, hogy leadás előtt a vállalati gépkocsivezetők átvizsgálták a járműveket, és ami még használható volt, azt lecserélték belőlük. A FŐTAXI, a rendőrség is itt adta le azokat a járgányait, amelyekre a dolgozók közül már senki nem tartott igényt. De ki figyelt oda egy-egy használhatatlan abroncsra, horpadt tetőre, szakadt kárpitra? Otthon nekiálltak bütykölni az apróbb hibákat, szinte mindenkinek akadt hozzáértő haverja, munkatársa, akik készségesen segítettek a gépjárművek használatba hozatalában.

Mindent lehetett mondani erre a telepre, csak azt nem, hogy a körülmények rendezettek lettek volna. Néha bokáig kellett a sárban járni, egy-egy frissiben bekerült „izgalmasabb” jármű körül hatalmas tócsákban állva várakoztak a telep alkalmazottjaira az érdeklődők. Akkor már nem volt érdekes, hogy milyen a motor, esetleg horpadt a karosszéria, szakadt az ülés, csak a megszerzés volt a lényeg. Aztán, ha végre rászánta magát egy dolgozó, akkor odajött, és az igazság látszatát keltve begyűjtötte a komolyan érdeklődők személyazonossági igazolványát.

Különböző módszerek voltak a sorsolásra, mint például: mindenki kapott egy rongyos papír-fecnit, rajta egy számmal, aztán egy zacskóból húzták ki a boldog tulajdonost. Az élelmesebb családok éppen ezért felvonultatták az egész famíliát, ezzel is növelve nyerési esélyeiket. Vagy másfél órás várakozást követően végre megtudhatták a vevőjelöltek, kihez volt kegyes Fortuna istenasszonya, vagy a sorsolást végző dolgozó: ki lett a nyertes? A sorsolás végeztével a személyiket kiszórták a motorháztetőre, lehetett keresgélni a harcokban edzett okmányok között.

A nyertes a telepmesterrel a házipénztárba ment, befizetni a vételárat. Közben ügyesen zsebbe dugta a sorsolást végzőnek a jutalékot. Így rögtön lett „bika”, amivel életet lehetett lehelni az indulásra kész járműbe. Ha nem volt emelő a kocsiban, akkor az is került. Kivették a következő kocsiból. A telep kerítésénél lévő faházak füstös, mocskos szobáiban csodaszámba ment, ha megtalálták a kocsi papírjait, de nem csináltak ügyet belőle, már előre volt gépelve egy csomag papír, amivel igazolták, hogy az okmányok hiányosak. Átadták a vevőnek az „igazolást”, ezzel aztán az új tulaj mehetett a rendőrségre, intézhette ő az adminisztrációt.

Én úgy kerültem az irodába, hogy nem hallgattam rendőr ismerőseimre, akik óva intettek tőle, hogy bemerészkedjek az oroszlánok barlangjába. Ki is ütötték kezemből gépemet, pedig meg voltam győződve, hogy mindenki a „keverő” kezét figyeli, de be kell látnom: tévedtem. Hiába magyarázkodtam, nem vették be a mesémet, de amikor követeltem, hogy jegyzőkönyvezzük le az eseményt, egyszerűbbnek látták, ha visszaadják a gépet, és elzavarnak a fenébe. Így negyed órás vita után visszakaptam a gépemet, de közölték velem, hogy nemkívánatos személy vagyok a telepen. Bevallom: jó ideig nem is mentem közelükbe sem.

Urbán Tamás története egy mikrotörténetet, mondhatni rejtélyt is rejt magában, mint az hamarosan ki is derül a képekből, nézzék csak! 

 

Kertöri: a Skála kópé kínaiul tanul

Kínaiaké a gulyáskommunizmus áruházneve.

MG 598
 
Demján sikerre vitte, az első nyugatias nagyáruház volt, aztán a rendszerváltás utáni kudarcos modernizációs kísérletek után nehezen kibogozható kínai céghálóba szóródott szét a Skála, írja Előd Fruzsina az Indexben. A lánc régi épületei változó neveken, de többnyire folyamatosan kiskereskedelmi céllal működnek máig. Most viszont újra látványosan feléledt maga a márkanév is: a belváros közepén, a csődbe ment Alexandra helyén nyílt a napokban új kínai üzlet.

Kínai befektetőknél kötött ki a szocialista rendszer emblematikus kiskereskedelmi brandje, a Skála. Bár a folyamat még a kétezres évek első felében kezdődött, most újra szem elé került, mert a napokban a bulinegyed kapujában, az egykori Alexandra könyvesbolt helyén új, főként kínai árucikkekben utazó Skála áruház nyitott. De hogy jutottunk oda, hogy 2018-ban kívülről a nyolcvanas évekbeli gulyáskommunizmus, belülről a kilencvenes évek olcsó hangulatát idéző bolt nyílik a bulinegyed kapujában, ázsiai tulajdonosokkal a háttérben?

Korábbi cikkekből, a céginformációs rendszerből és háttérbeszélgetésekből szerzett információkkal mutatjuk be, milyen úton került a Skála márkanév kínaiakhoz és hogyan kötött ki egy új Skála a kiskörúti palotaépületbe.

Ment, ameddig be nem döglött

A Skála klasszikus szocialista nagyvállalat volt az előző rendszerben a kiskereskedelem területén, egyben a szövetkezeti rendszer csúcsintézménye. Az első üzlete Lágymányoson nyitott meg 1976-ban Budai Skála Szövetkezeti Nagyáruház néven, igazgatója pedig nem volt más, mint Demján Sándor, aki ebben a tisztségében alapozta meg a karrierjét. (A Budai Skála végül mintegy 30 évnyi működés után, 2007-ben húzta le a rolót, ma a helyén az Allee áll).

A nagyáruház 1979-ben fuzionált a Szöváru Nagykereskedelmi Vállalattal, ezzel létrehozva a Skála-Coop Közös Vállalatot, amely szocialista viszonylatban hatalmas cégcsoporttá nőtte ki magát, vidéken is számos egységet nyitott. A Skála fénykorában közel 40 áruházzal működött országszerte, az üzletlánc koronája az 1984-ben átadott Marx téri (mai Nyugati tér) Skála Metró, amely akkoriban az ország legmodernebb bevásárlóközpontja volt.

A Skálák (és a hozzájuk hasonló más áruházak, például a Centrum) konkurencia híján jól mentek, de a rendszerváltás után a külföldi befektetői pénzen felhúzott modern plázák fokozatosan egyre rosszabb helyzetbe hozták őket. Több kísérlet is volt arra, hogy versenyképessé tegyék a posztszocialista bevásárlóközpontokat, például a Centrum Áruházak bekerültek a privatizációs programba, ennek során az állami nagyvállalatból leválasztották az áruházi láncként értékesíthető egységeket, így jött létre a Centrum Áruházak Kft., de nem sikerült rá vevőt találni, mert csak kisebbségi tulajdonosként szerettek volna bevonni külföldi befektetőt.

A kínaiak ráugrottak a Skálára

1998-ban a Skála és a Centrum egy kézbe került, de néhány évvel később a Tengelmann eladta az üzletek nagyobb részét a Capital Rt.-nek. Ekkor jöttek először képbe a távol-keleti befektetők, néhány áruházat a kínai tulajdonú Magyar Jin Wen Kft. vásárolt meg és adott bérbe szintén kínai cégeknek. A Magyar Jin Wen Kft.-nek számos kínai tulajdonosa volt az elmúlt évtizedekben, de 1994-ben Cao He Ping és felesége Nie Wen alapították. Cao He Ping a magyarországi kínaiak túlnyomó többségéhez hasonlóan kiskereskedelemben, főleg ruhában utazott a kilencvenes évek elején.

Egy jogi kiskapun keresztül érkezett az első batyuzós tömeg, az utóbbi években a letelepedési kötvény adott újabb lendültet. Kik ők, honnan jöttek? Hol élnek? Hányan vannak? Mit csinálnak? Mit gondolnak Magyarországról? Bemutatjuk a magyar kínai közösséget.

Az ázsiai áru behozatalával ekkoriban szépen lehetett keresni, mert a magyar piacon óriási igény volt az olcsón hozzáférhető termékekre. Ugyanakkor forrásunk szerint az valószínűnek tűnik, hogy több ezer négyzetméternyi, jó helyen lévő kereskedelmi terület megvásárlására elég tőkét pusztán ebből nem lehetett felhalmozni a rendszerváltást követő néhány év leforgása alatt.

A nagyjából a semmiből előtűnő Cao He Pinggel és feleségével üzletelők így eleinte nem is tudták pontosan, kik ő, honnan van pénzük a Skálák felvásárlására, de mindig pontosan fizettek és korrektek voltak. Cao He Pinggel kapcsolatban érdekes adalék, hogy a nevére keresve eljuthatunk egy bizonyos Hagyományos Kínai Orvoslás az Európai Egészségügyért Alapítvány honlapjára, melynek kuratóriumában díszes társaságban találjuk a kínai üzletembert: ott ül többek között Medgyessy Péter és Kökény Mihály volt szocialista politikusok, és Oláh Lajos jelenlegi DK-s képviselő.

Caoék egy régi Magyar Nemzet cikk szerint összesen 18 régi Skálát szereztek meg a Magyar Jin Wen Kft.-vel, és a kétezres években egész céghálót építettek az ingatlanok hasznosítása köré. Majd 2014-ben összeolvasztották a társaságok nagy részét, ma már csak a Skála Gamma Kft. és a Skála Dr. Peace Int. Befektető Kft. van meg, a két cég együtt hét nagy alapterületű ingatlant ad bérbe kereskedelmi célra. Ide tartozik többek közt az ózdi és a szolnoki volt Skála, de Caóéké az Üllői út 261. szám alatti kínai nagyáruház és egy nagy Ceglédi úti ipartelep is. A két megmaradt cég együttes árbevétele kicsivel 350 millió forint felett volt 2017-ben, de a hivatalos cégadatok szerint összesen közel 8 millió forintos mínuszban zártak.

Kiskörúti könyvesboltból új Skála

A most nyitott belvárosi Skálát azonban nem ők, hanem egy másik kínai üzleti kör tulajdonolja, akik egy magyar milliárdos félresikerült bevásárlása után jutottak hozzá másodkézből az ingatlanhoz. 

Az Alexandra csődje után a Károly körút és a Dob utca sarkán található patinás épületet Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa vásárolta meg, akinek az volt a terve, hogy gasztroközpontot nyisson benne, a média eddig a pontig követte a tulajdonosváltást. Varga azonban kisvártatva továbbadta az ingatlant, úgy tudjuk azért, mert végül nem felelt meg a tervezett funkciónak az épület belső kialakítása.

A milliárdos tételt jelentő ház vevője a Skála márkanevet birtokló egyik kínai befektetői kör lett, akik nem is vártak sokáig az üzlet beröffentésével, novemberben már meg is nyílt a háromszintes áruház a könyvesbolt helyén. Az új egység mindenben követi az ilyen típusú üzletektől megszokott megjelenést és kínálatot, az alsó szinten szuvenírt, csokit, kínai technikai eszközöket, háztartási cuccokat, és táskákat, az elsőn szinte csak fehérneműt találunk, a másodikon pedig ruhák és cipők között lehet válogatni.

Egy helyről úgy hallottuk, azért használják ma már mások (is) a brandet, mert Cao He Pingék hazamentek Kínába, és a márkahasználati jogokat többfelé szétosztották, de a Caóék máig működő cégei nem feltétlenül támasztják alá ezt a verziót. Az is biztos, hogy idén szeptemberben a SOTE-n rendeztek egy magyar-kínai felsőoktatási találkozót, amelyen Cao He Ping és Nie Wen a Skála képviselőiként látták vendégül a kínai delegációt, amiből szintén az tűnik ki, hogy máig aktívak ebben a szerepben.

Abban többen egyetértettek, hogy a pontos jogi helyzetet kívülről szinte lehetetlen kibogozni a nyilvánosságtól ódzkodó, többnyire magyarul sem beszélő szereplők hosszú sora miatt. 

Lehetetlen megfejteni a kínaiak Skáláit

Hogy mi lehet a kapocs a régi skálás kínai befektetők és az újak között, az cégadatokból nem fejthető vissza, mert úgy tűnik, a két körnek korábban nem volt közös magyarországi vállalkozása, személyes viszonyt persze ettől nem zárja ki semmi. Az mindenesetre biztos, hogy a márka használati jogát már egy ideje birtokolja az új Skálát is megnyitó két üzletember, Zeng Ying és Chen Xiaobin egy másik Skálát is üzemeltetnek a Bajcsy-Zsilinszky út elején a Nyugati Átjáróházban.

Ezt a boltot a Nyugati Centrum Kft., míg az új, kiskörúti Skálát egy 2018-as alapítású cégük, a Ruha Star Kft. viszi. Ez utóbbinak a friss alapítás miatt még nincs elérhető eredményadata, a Nyugati Centrum azonban látszólag nagy forgalmat bonyolít, 2017-ben 643 millió forintos árbevételt ért el – igaz, hivatalos adózott eredményben ez csak 7 milliót jelentett a tulajdonosoknak.

Zeng Yingnek összesen 4 vállalkozás van a nevén, ebből kettő idei alapítású, míg Chen Xiaobinnak 3, ezek mind működő cégek, de messze a legnagyobb közülünk a nyugati Centrum. Eggyel érdekesebb képet fest, ha rákeresünk a céginformációs rendszerben a Ruha Star Kft. székhelyére, ami egy kőbányai tízemeletes lakótelepi ház egyik földszinti lakása. A Hársfa sétány 19. földszint 2-be a nyilvános adatok szerint több tucat, zömében ázsiai tulajdonosi hátterű cég van vagy volt a múltban bejelentve, valószínűleg egy ilyen társaságokra specializálódott székhelyszolgáltató működhet a címen.

(Index, 2018. november 23., Előd Fruzsina írása)

 

Kertöri: egyszerűen Corvin Áruház, az első

1926-os megnyitásakor nem jósoltak nagy jövőt a párizsi és londoni mintájú nagyáruháznak, a Corvinnak.

A Corvin Áruház azonban végül pár évtizedre mégis világvárosi lendületet vitt a Blaha Lujza térre. „Ahol ilyen szép lábuk van a nőknek, mint Budapesten, ott feltétlenül szükség van egy nagy, nyugat-európai áruházra”– győzködte a későbbi vezérigazgató a befektetőket, írja az Index, Kiss Eszter összeállításában.

Reiss Zoltán tervezte az akkor még álló Nemzeti Színház mellett álló, kétmillió aranykoronából felépült áruházat.

A Magyar Iparművészet 1926-ban négy oldalon keresztül sorolta azokat a magyar vállalkozókat és iparosokat, akik téglát, szöget, drótot, üveget és tudást tettek a Corvin születésébe. A hatalmas villanytelepet, saját transzformátort és a fővárosban egyetlen elektromos hőmérőt a Ganz, a világítható reklámtáblákat Bokor és Korein, a legmodernebb kivitelű reklámvilágítási berendezéseket, vagyis a neonokat az Únió, a felvonókat  Freissler Antal készítette például.

1931-ben a liftek mellett megépült Magyarország első mozgólépcsője, melyet a hazai Wertheim F. és Társa cég készített. A hatalmas szenzációt naponta nagyjából négyezer vásárló vette igénybe, különösen az 1935-ös filmhíradóban is megörökített karácsonyi vásárláskor.

Kirakatban első volt Budapesten

Az áruházat körbefutó kirakatok „kápráztató villanytengere beragyogja a pesti estét, és a nemes stílusú főhomlokzaton körülfutó villanygirlandok éppúgy hozzá tartoznak a magyar főváros külső képéhez, mint ahogy Párizs nem képzelhető el a Bon Marché nélkül” – írták a lapok. A kirakatokért, a külső-belső dekorációért, a híres plakátokért a Corvin külön műhelye felelt: a reklámba Pólya Tibor csempészett viccet és életet.

Vásárok, filléres napok, magyar hét – a vezérigazgató, Max Lewin gondoskodott „a vevőközönség szeretetteljes érdeklődéséről”. A nagy érdeklődésre való tekintettel sokszor rendőri biztosítással zajlottak a Corvin akciói. Sőt, a vidéki vásárlási szokásokat is megváltoztatta: Most már nem azt mondja a vidéki ember a pesti rokonnak, hogy majd Szent Istvánkor felmegyek Pestre, hanem: majd ha Corvin-vásár lesz, akkor felmegyek Pestre!”

A Corvinban volt minden, a legolcsóbbtól a legdrágábbig, „minden rendű és rangú igényre meg lehetett találni a kielégítést.” Pompás selymek, olcsó mosószövetek, harisnyák, kesztyűk, zsebkendő, angol kalap, Guerlain parfüm, legolcsóbb citromszappan, szőnyeg, fillérosztály, büfé három szinten, a negyediken az áruház saját szabászata dolgozott. Kívánatra a legcsekélyebb vásárolt holmit is házhoz szállította a Corvin-autó.

„És most már mindent tudnak! Semmit sem tudtunk” – írta Rejtő Jenő. A mi Lewinünkről azonban valóban sokat tudott az akkori Pest. A Verne Gyula és May Károly országában hamar Lewin Miksává lett német születésű legendás vezérigazgató persze fénykorában sem volt soha az a gondozatlan, toprongyos, borostás, elhanyagolt alak, akiről Rejtő írt a Három testőrben. 1926-ban negyvennégy évesen került Budapestre, egy olyan hatalmas vállalatkonszern élére, mely Európa különböző nagyvárosaiban 250 olyan kaliberű áruházat foglalt magában, mint a Corvin. Az volt az elve, hogy olyan árut, amelyet Magyarországon hasonló minőségben gyártanak, külföldről nem szerez be – és ezzel hamar népszerű lett. A legelőkelőbb pesti társaságban forgott, a harmincas években királyi kormány-főtanácsosi címet szerzett, fia egy magyar gyephoki bajnoknőt vett feleségül. A háború végéig ő igazgatta a Corvint.

(Index, 2018. október 24., Kiss Eszter írása)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.