kirakatles₪plázarítus

Egymillió fesztiválozó: a boltba is bemegy

A legnagyobb nyári fesztiválokon több mint egymillió látogató bulizott. És vásároltak a boltban is. A fesztiválozó sokat iszik és eszik. A sorrend nem mindegy. És más is a fesztiválozók vásárlási módija a szokásoshoz képest. Érdemes vele számolni, hiszen a Szigeten már közel egy országnyian jártak. 

Lassan lefut a nyár főszezonja, a meleg időjárás marad még egy darabig és úgy tűnik, fesztiválokban gazdag ország lettünk. A fesztiválozók száma nagy, a többnapos fesztiválokon pedig a sátorverésen túl gondoskodni kell helyben az inni-ennivalókról is. A látogatók jelentős része a határokon túlról érkezik, de mindenki költekezik, legalább valamennyit. A boltban is.

A legtöbb beköltöző látogatót a könnyűzenei fesztiválok vonzzák, ezek körül most a legnagyobbakat mustráltuk, ahol a látogatók száma eléri százezret. Van egy sor kisebb is, például a Fishing on Orfű, a maga 30 ezernyi látogatójával. A legnagyobbak látogatószáma túllépte az egymilliót:

fesztiválmustra
VOLT június 26-30 Sopron 152 ezer
Balaton Sound július 4-8 Zamárdi 165 ezer
EFFOT július 10-16 Velence 115 ezer
Campus július 18-22 Debrecen 100 ezer
Sziget augusztus 8-15 Óbuda 565 ezer
blokkk.com válogatás

A Szigetre ráadásul 2018-ban betoppant a kilencmilliomodik látogató is, ami azt jelenti, hogy közel egy magyarországnyi látogatót vonzott az elmúlt években.

A többnapos kulturális fesztiválok is szép számmal vonzzák a látogatókat, például Kapolcs környékén a Művészetek Völgye, de hát van még bőven máshol is. A könnyűzenei fesztiválok egy zártabb világot jelentenek, már csak a részvételi díjak miatt is.

Árulkodó karszalagok - róják azért a boltokat is

A fesztiválozók inni- és ennivalót sokat vesznek, ez természetes, a boltban is. A pénzük nagyobb része azonban a vendéglátásban köt ki, hiszen a fesztiválterületek eleve így rendezkednek be.

De boltba is sokat járnak a fesztiválozók. Az alkalmi piackutatást némileg megkönnyíti, hogy a szigetezőket könnyű felismerni a boltban, elsősorban a fesztiválokon honos karszalagról. És azért a megjelenésük sem teljesen hétköznapi, hiszen például az átlagos vásárlók többsége nem bulisminkben megy bevásárolni. Megengedett a bikini felső, a légkondi miatt azonban nem nagyon éri meg mindenütt nekivetkőzni, még a legnagyobb kánikulában sem.

A bolt sokkal olcsóbb, bár utána is kell járni. A legnagyobb a Sziget Fesztivál, hivatalos boltosa az Aldi, aki egy 375 négyzetméteres boltban fogadta a vásárlókat. 2018-ban 32 ezer vásárlót fogadott, ami első pillantásra nem tűnik soknak a félmillió feletti látogatószámhoz képest, az egy napra, vagy egy programra kilátogatók nem is tülekednek a boltban, de azért volt sorállás, és ott volt nem messze az óbudai Auchan áruház. Ott is bizony szép számban vásároltak a szigetelők

A tapasztalatok szerint viszont azért más boltba is ellátogatnak a fesztiválozók, a Szigetnél is a vonzáskörzet boltosainál ez alatt az egy hét alatt nő is a forgalom. És a többi nagyfesztivál látogatói is szorgosan költekeztek a boltokban, akik már előre készültek erre.

Nesze neked kereskedelmi mennyiség

A boltos fesztiválozók egyik legfeltűnőbb vásárlási szokása a helyben fogyasztás, pénztáron innen és túl is. A verseny hevében az Auchan igencsak rugalmas ebben, hiszen a fesztiválvendégek már az áruházban megisszák az innivalót és nem is szólnak rájuk (ki is fizetik, hiszen egy üres palack vonalkódja ugyanúgy leolvasható a pénztárnál, mint a telié, sőt, az üres palackokat helyben gyűjtik is). De isznak-esznek a fesztiválozók az áruház parkolójában is, ahol a hőség ellenére  is igazi piknikezés folyt.

Hát igen, a Sziget próbálja terelni a vendégeit a neki nyilván nem kevés helypénzt fizető szolgáltatókhoz (amiben egyébként nincs kivetnivaló, az üzlet az ilyen). A sziget házirendje szerint ugyanis - egyebek mellett - tilos alkoholos italt bevinni a rendezvény területére. Ez azt jelenti, hogy amit a boltban vesznek ilyesféle kortyolgatni valót a kedves látogatók, kénytelenek meginni még a visszatérés előtt. Meg is isszák.

A legnépszerűbb fesztiválital egyébként a sör, söröspohár nélkül nem is nagyon lehetett látni igazi fesztiválozót pihenőidőben.

A házirend szerint hőségriadó esetén vizet, ásványvizet a személyes szükségleteknek megfelelő mennyiségben lehet bevinni a rendezvény területére, egyébként egy darab, legfeljebb 2,5 liter űrtartalmú PET palackban lehet vizet, vagy üdítőt becipelni. (Az nem derül ki, mennyi a különbség a kettő között, mondjuk literben számolva). Műanyagkannát csak üresen lehet bevinni (tehát nem lehet vele trükközni).

Tilos élelmiszert, vagy dohányterméket kereskedelmi mennyiségben bevinni a rendezvények területére. Élelmiszer esetében kereskedelmi mennyiségnek számít a személyes szükségletek kielégítéséhez ésszerűen szükséges mennyiséget meghaladó mennyiség, mondja a házirend. (Itt azért hiányzik, hogy belépéskor ezt milyen időszakra számolják, hiszen lehet bevásárolni egy napra, vagy többre is, az eltérő személyes igényekről nem is beszélve, de úgy tűnik, az ebből fakadó éles konfliktus nem gyakori). A dohánytermék esetében kereskedelmi mennyiségnek számít a 2 karton (20 doboz) cigarettát, a 10 doboz szivarkát és (mérettől függetlenül) 10 szál szivart meghaladó mennyiség. Hát igen, lehet számolgatni.

navigate_before
navigate_next

(blokkk.com, 2018. augusztus 17.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.