iparospiac₪próbafülke

Michael Kors: övé a Versace

Megszerzi a Versace olasz divatházat az amerikai Michael Kors. És most már a részletek is ismertek.

A részletek

2,2 milliárd dollárt, vagyis több mint 605 milliárd forintért vásárolja meg a Michael Kors amerikai divatcég a Versace márkát birtokló céget – írja az Index a Bloomberg nyomán. 

A Michael Kors tervei között szerepel, hogy a jelenlegi 200-ról 300-ra növeljék a Versace üzleteinek számát világszerte, és hogy az éves forgalmat 2 milliárd dollár fölé tornázzák. Az új tulajdonosnak az is célja, hogy a cipők és kiegészítők nagyobb hangsúlyt kapjanak a Versace kollekcióiban: el akarják érni, hogy összes értékesítésén belül 35 százalékról 60 százalékra javulna az arányuk.

 Az amerikai cég azt is bejelentette, hogy átnevezi magát Capri Holdings Ltd.-re, mivel már több luxusmárkát is magába foglal a cég (tavaly például megvették a Jimmy Choo cipőmárkát). Az új, több márkát magába olvasztó vállalat 8 milliárd dolláros összesített árbevételt céloz meg. Közben a társaság fő riválisa, a Tapestry Inc. sem tétlenkedik felvásárlások terén, ők 2,4 milliárd dollárt fizettek tavaly a Kate Spade nevű táskamárkáért.  

A Versace márkát Gianni Versace 1978-ban Milánóban alapította. Az olasz divatdiktátor 1997-es meggyilkolása után húga, Donatella vette át a divatház kreatív irányítását. Az eladás után a család a Capri Holding tulajdonosává is válik, a megállapodás szerint ugyanis a vételárból 150 millió dollárt részvények formájában kapnak meg. 

A hír

Eladják az ikonikus olasz divatházat, olasz lapértesülések szerint az amerikai ruházati csoport, a Michael Kors vásárolja meg a Versacet, írja a Portfolio. Az ügylet legalább 2 milliárd dollárra értékeli a Versacet. 

Olasz lapértesülések alapján küszöbön áll az olasz divatház, a Versace eladása, a BBC szerint az amerikai ruházati csoport, a Michael Kors a vevő. Az ügylet legalább 2 milliárd dollárra értékeli a Versacet.

A társaság 80 százalékos tulajdonosa a Versace család, míg a cégben négy évvel korábban 20 százalékos részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb magántőke társasága, a Blackstone. A hírek szerint a Blackstone kiszállna a cégből, a Michael Kors pedig megszerzi az irányítást a társaság felett, míg lapértesülések szerint a Versace család is megtarthat valamennyit a részesedéséből.

A Corriere della Sera szerint a társaság alelnöke és művészeti vezetője, Donatella Versace szeptember 25-re hívta össze a társaság alkalmazottait, ahol vélhetően bejelentik majd a tranzakciót.

Nagyot emelkedett 2018-ban a Michael Kors tőzsdei árfolyama. Bár a Michael Kors árfolyama 2016-ban gyakorlatilag oldalazott csupán, a 2017-es év első felének lejtmenete után a papír ismét emelkedni kezdett, és a Michael Kors árfolyama 2017 júliusi, 35 dolláros mélypontjáról egészen 73 dollárig emelkedett, ami 108 százalékos emelkedést jelent. A társaság részvényei 2018-ban 14 százalékkal kerültek feljebb.

(Inex, 2018. szeptember 25., Portfolio, 2018. szeptember 24.)

 

Michael Kors: már az is jó, ha csak kisebbet esik

Az amerikai luxuscikkeket gyártó divatkonszern a vártnál kisebb árbevétel- és nyereségcsökkenésről számolt be a 2017 júliusában zárult negyedévben.

Ezek szerint lehetett volna nagyobb is a visszaesés. Az 1981-ben alapított amerikai cég azt közölte, hogy a negyedévben bevételei éves szinten 3,6 százalékkal, 952 millió dollárra estek vissza, miközben az elemzők előzetesen nagyobb csökkenést és 919 millió dollár bevételt vártak, írja a Világgazdaság.

A piac vártnál jobb alakulásához 67 új üzlet nyitása és az ázsiai, különösen a kínai kereslet erősödése járult hozzá.

A cég eredménye éves szinten 15 százalékkal, 125 millió dollárra, részvényenként 80 centre csökkent, az elemzők azonban ennél kedvezőtlenebb, 62 centes részvényenkénti eredményre számítottak.

A vártnál kisebb mértékű negyedéves csökkenés ellenére a cégnek továbbra is az eladások visszaesésével kell szembesülnie: a Michael Kors táskái a korábbi években rendkívül nagy népszerűségnek örvendtek, a cég 2014-ig kétszámjegyű növekedést produkált, különösen a 300 dollárnál drágább táskái sikereinek köszönhetően.

Azonban ezután a cég a gyors észak-amerikai terjeszkedésre helyezte fókuszát, táskái egyre inkább köznapinak tűntek a divatra különösen figyelő női vásárlók körében, ez pedig csökkenő eladásokat eredményezett.

A Michael Kors a negyedéves eredmények ismeretében javított a 2018-as pénzügyi év értékesítési előrejelzésén, így a korábbi 4,2 milliárdos bevétel helyett immár 4,3 milliárd dollárral számolnak.

A piacok kedvezően fogadták a vártnál kedvezőbb negyedéves adatokat, a Michael Kors részvényárfolyama a New York-i értéktőzsdén az 2017-es év legmagasabb árfolyamát érte el.

Július végén jelentették be egyébként, hogy a Michael Kors 896 millió fontért felvásárolja a világhírű, luxuskategóriás cipőket és kiegészítőket gyártó londoni központú, 1996 óta működő Jimmy Choo-t.

(Világgazdaság, 2017. augusztus 8., fotó: AFP)

 

Egymást falják luxusék

Megvette a Jimmy Choo-t a Michael Kors.

Talán a legismertebb luxus cipőmárkát, a Jimmy Choo-t – aminek kreálmányait híreséggek és méltóságok is előszeretettel viselik – vette meg a szintén luxusipari cég, a táskáiról ismert Michael Kors, számol be a fejleményekről az Origo.

A Jimmy Choo márka az 1990-es évek végén kezdett felemelkedni, amikor olyan hírességek kezdték viselték a lábukon, mint Diana hercegnő, vagy a Szex és New York sorozat főszereplője, Carrie Bradshaw. A márka cipőit az egész világon lehet kapni, legyen az London, Párizs, New York vagy éppen Tokió. 

Jimmy Choo egy ikonikus luxusmárka, ami összetéveszthetetlen lábbeliket, kézitáskákat és egyéb kiegészítőket kínál, nyilatkozta Michael Kors, tiszteletbeli elnök és kreatív vezető.

A Jimmy Choo-ba eddig háromszor invesztáltak magántőke-befektetők, mielőtt 2011-ben felvásárolta volna a JAB Holding több mint 500 millió fontért. A JAB – ami a Reinmann család érdekeltségébe tartozik – 2014-ben eladta a cég kisebb részét, de megtartott 68 százalékot, vagyis maradt többségi tulajdonos. A Jimmy Choo 2014-ben ment tőzsdére Londonban, 140 pennys árral. A részvények július 24-i záróára 195 penny volt.

Az üzlettel kiegyensúlyozottab, de koncentráltabb is lett a luxusipar, ugyanis még az év elején a Kors riválisa, a Coach megvette a Kate Spade &Co divatcéget. További hír a luxus világából, hogy teljesen bekebelezi a Christian Dior luxusipari holdingot a francia LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH).

(Origo, 2017. július 25.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.