webzseb₪égbolt

Egymásnak esett a Google és az Amazon

A Google és az Amazon összeveszett a YouTube-on. 

A Google és az Amazon harca új szintre lépett és ennek az ügyfelek lehetnek a legnagyobb vesztesei. A vitát az váltotta ki, hogy a két cég nem tudott megállapodni az egyik legnépszerűbb oldal, a Youtube közös használatának a feltételeiben. A Google tulajdonában álló videómegosztó portál eddig elérhető volt a Google Home, valamint az Amazon Echo berendezésein is, de ez most változik, számol be a fejleményekről az Origo.

A Google és az Amazon közötti tárgyalások nem zökkenőmentesek. A két cég ugyanis nem tudott dűlőre jutni abban, hogy milyen feltételek mellett használhatják egymás szolgáltatásait a Google Home, valamint az Amazon Echo berendezéseken.

A vita már odáig fajult, hogy a Google nemes egyszerűséggel megzsarolta az Amazont, hogy ha nem teszik elérhetővé és használhatóvá az Echo berendezésükön a Chromecastot és más Google szolgáltatást, akkor blokkolni fogják az Amazon révén forgalmazott készülékeken a Youtube hozzáférést.

És úgy tűnik, nem beszélt a levegőbe a Google, mert a jövőben nem lesz többet elérhető az Amazon platformjain a Youtube videómegosztó oldal.

Az Amazon szerint a Google nem túl elegáns módszert alkalmaz, amikor elérhetetlenné teszi a riválisainak a cég tulajdonában lévő népszerű honlapokat. A Fire TV újév napján veszíti el a hozzáférését az oldalhoz, az Echo Showról pedig már blokkolták a Youtube-ot.

Mi micsoda is akkor

A Fire TV az Amazonnál gyártott digitális médialejátszó, mely a televízióhoz csatlakoztatva különböző internetes szolgáltatásokat tesz elérhetővé és streamelhetővé. A Google Chromecast hasonló elven működik. Mindkét platformon rengeteg alkalmazás érhető el (Netflix, Youtube, Hulu, Twitch, Spotify), azonban a Google és az Amazon most elkezdték levenni a saját tulajdonukban lévő applikációkat a vetélytárs felületéről.

A Google Home és az Amazon Echo olyan okoshangfalak, amelyek beépített mikrofon segítségével a felhasználó utasításait hajtják végre. Elindítják az alkalmazásokat, bekapcsolják a televíziót, dalokat tudnak lejásztani, valamint híreket felolvasni, de szinkronizálhatóak a lakásban található többi okoseszközzel is. A cégek könnyen megnehezíthetik egymás életét, ha nem teszik kompatibilissé a legnépszerűbb berendezéseiket ezekkel az eszközökkel.

Mindkét cég egyébként nagy erőkkel nyomul az okoskészülékek piacán. A Google Chromecast-nak jelenleg 37 millió felhasználója van, az Amazon Fire TV-nek pedig 36 millió.

A Google számára azonban óriási előny, hogy saját anyavállalata, vagyis az Alphabet tulajdonában van a Youtube, amely a videónézők 95 százalékát az oldalán tudhatja az eMarketer adatai szerint, de hozzáteszik, hogy az emberek többsége egynél több videómegosztót használ a hétköznapokban.

2017-ben már egyszer egymásnak feszült a két cég a Youtube miat. Akkor a Google azzal vádolta az Amazont, hogy az alkalmazás rosszul működik az Echo TV felületen és gyenge minőséget nyújt a felhasználóknak. Ez még szeptemberben történt, majd a Google letiltotta a Youtube alkalmazást, de böngészőről (Google Chromecast, forrás: AFP/Justin Sullivan)

még mindig megtekinthető volt az oldal. Most viszont ezt az opciót is letiltja a keresőcég.

A két társaság az online kereskedelemben is nagy versenytársai egymásnak. Az eMarketer szerint az Amazon uralja az amerikai online kereskedelem majdnem felét, 44 százalékos piaci részesedéssel, és ezért komoly veszélynek vannak kitéve a Google termékei. Egy példa a durva megoldásokra: a Youtube vita nyomán az Amazon például egyszerűen abbahagyta a Googlenál gyártott Nest forgalmazását, amely az otthoni okoskészülékek szinkronizálását segíti elsősorban.

(Origo, 2017. december 6., kiemelt kép: AFP/Loic Venance/Origo)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.