élelmiszeráruda₪fogadó

A MOL felszívta a Fonte Viva-t

Ásványvízgyártót vett a Mol.

A Mol megvásárolta a Fonte Viva magyar ásványvízgyártót, de a tranzakció értékét nem közölték, írja a Portfolio. 

A Fonte Vivát 2002-ben alapították, a társaság a somogyvári kútjaiból kitermelt vizet értékesítette a magyar ásványvízpiacon, amelynek a Mol megfogalmazása szerint jelentős szereplője. A tranzakciót május 31-én zárták le, a Mol az alapítóktól vásárolta meg a céget.

A Mol közlése szerint a tranzakció jól illeszkedik a Mol 2030-ig előremutató stratégiájába, amely új beruházási lehetőségeket szándékozik megnyitni a társaság előtt a közép-kelet-európai régióban. 

A Mol a Fonte Viva jelenlegi ügyfeleinek további ellátása mellett a társaság további növekedését is támogatja, amihez az olajtársaság erőteljes régiós jelenléte a Mol megítélése szerint lehetőséget kínál. 

(Portfolio, 2018. június 1.)

 

Egybekelt a Szentkirályi és a Kékkúti

Egy cég lesz a két ásványvizes, a nevük pedig Szentkirályi-Kékkúti.

Megindult a jogi folyamat, amelynek eredményeképpen egy cégbe olvad össze a magyar ásványvízpiac két vezető szereplője, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. és a Kékkúti Ásványvíz Zrt.

A 2015-ben a Central European Mineral Water Holding létrehozásával közös tulajdonba került két cég 2016. november 1-től Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. néven működik tovább.

A Szentkirályi és a Kékkúti közös története 2015. tavaszán kezdődött, amikor a Szentkirályi Ásványvíz Kft. és a Közép-Európa legnagyobb ásványvíz-palackozó vállalatát, a cseh Karlovarské Minerální Vody Csoportot (KMV) tulajdonló olasz Pasquale család stratégiai megállapodásának keretében létrejött a Central European Mineral Water Holding (CEMW). A tranzakció nyomán a Holding tulajdonába került a hazai ásványvízpiac két meghatározó társasága, a piacvezető Szentkirályi Ásványvíz Kft. és az egyik legtradicionálisabb magyar ásványvíz-vállalat, a Kékkúti Ásványvíz Zrt.

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. és a Kékkúti Ásványvíz Zrt. az ásványvízpiaci növekedést meghaladó, 13 százalékos erősödéssel zárta a 2015-ös évet. 2016-ban további 10 százalékos bővülést várnak, amelyet az év első három hónapjának mindegyikében sikerült is elérni. Az integráció része a két cég egyesülése, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. létrehozásával. Az Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. várható éves árbevétele megközelítőleg 15 milliárd forint lehet majd, alkalmazottainak létszáma pedig 310 fő lesz a tervek szerint.

(Világgazdaság, 2016. május 23.)

 

Pezseg az ásványvíz piac

A Szentkirályi is olasz lett, a Kékkúti után.

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. beolvadt az olasz érdekeltségű Central European Mineral Water Holdingba (CEMW), a cél pedig a közös terjeszkedés Magyarországon és a régióban. A CEMW így közös vállalkozás lett, mivel a Szentkirályi tulajdonrészt is kapott benne. Része még a csoportnak Közép-Európa legnagyobb ásványvíz palackozója, a cseh Karlovarské Minerální Vody (KMV) társulása is, a fő tulajdonos pedig az olasz Pasquale családn.       

A megállapodás értelmében a Szentkirályi töltheti be a CEMW elnöki tisztét, meghatározó kisebbségi tulajdonosként. A KMV egyébként 2015. márciusában a CEMW-n keresztül megvásárolta a Kékkúti Ásványvíz Zrt.-t a Nestlétől. A mostani tranzakcióval 25 év után ismét magyar tulajdonos jelent meg a Kékkútiban, a Szentkirályi révén, de azért ehhez hozzá kell tenni, hogy a meghatározó az olasz befektető.

A Szentkirályi célja évek óta az volt, hogy magyar bázisú, stabil tőkéjű multinacionális céggé építsék, azonban a megfelelő szakmai tőkebefektetőt Magyarországon nem találta meg, ezért esett választása az olasz Pasquale családra. A Szentkirályit mások is meg akarták már vásárolni, de a Pasquale volt az egyetlen, akivel szakmai befektetőként lehetett tárgyalni és egyenrangú félként gondolkoztak az üzlet továbbfejlesztéséről, a Szentkirályi megítélése szerint.     

A jövőbeli tervek része, hogy mindenképp kapacitásfejlesztésre lesz szükség, amihez szükséges pénzt a tulajdonosok teremtik elő. A termékportfolió bővítése, a magyar márkák exportja és közös felvásárlások is szerepelnek  a tervekben.

A Szentkirályi ásványvizet 1993 óta forgalmazzák Magyarországon. A Szentkirályi 2006. óta a magyar piacvezető ásványvíz márka, a cég árbevétele 2014-ben 8 milliárd forint volt, piaci részesedése 20 százalékos. A KMV a legnagyobb ásványvíz- és forrásvíz-gyártó Csehországban és Közép-Európában, jelenleg 20 országba exportál. A Pasquale az olasz piacot vezető Acqua Vera márka felépítésével és a KMV-n keresztül a több mint százéves cseh Mattoni márka újbóli felvirágoztatásával vált meghatározóvá az európai ásványvíz piacon.

(MTI, 2015. április 29.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.