élelmiszeráruda₪fogadó

Benyelték a magyar Pepsit

A Karlovarské minerální vody (KMV) és Balogh Levente megveszi a PepsiCo magyar ágát. 

A Karlovarské minerální vody (KMV) és Balogh Levente lesz a PepsiCo üdítők és élelmiszertermékek kizárólagos forgalmazója, valamint a franchise jogok birtokosa, és megvásárolják a PepsiCo magyarországi érdekeltségeit. Ezzel párhuzamosan a KMV megveszi a cég cseh és szlovák érdekeltségeit is, írja a Napi.hu.

A tranzakciók még a versenyjogi hatóságok jóváhagyására várnak, és várhatóan 2018 első félévében zárulnak le. A felvásárlással a KMV és Balogh Levente közös cége válik közleményük szerint a magyar ásványvíz- és alkoholmentes üdítőital-piac legnagyobb szereplőjévé. A KMV Csoport 50 százalékos bevételnövekedéssel a régió vezető ásványvíz- és üdítőital-gyártója lesz.

Az olasz Pasquale család tulajdonában álló csehországi KMV és a Szentkirályi ásványvizet piacvezetővé emelő Balogh Levente három évvel ezelőtt hoztak létre közös céget annak érdekében, hogy a két "ásványvíz-dinasztia" erős regionális családi cégcsoportot hozzon létre. Az együttműködés keretében a Balogh vezette magyarországi közös vállalkozás előbb felvásárolta a Kékkúti Ásványvizet a Nestlétől, majd erőteljes gyárfejlesztésbe kezdett.

Balogh Levente a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017-es listáján mintegy 22,5 milliárd forintra becsült vagyonnal 37. helyen állt.

A piacépítés folytatásaként most a KMV és Balogh Levente felvásárolják a PepsiCo magyarországi vállalkozását, tovább a KMV megveszi az amerikai cég cseh és szlovák érdekeltségeit is. A felvásárlást követően a KMV Csoporthoz jut 900 alkalmazott, két gyártóbázis, és ennek révén a cégcsoport éves forgalma közel 190 millió dollárral emelkedik.

A termékportfólió a Pepsi, Mirinda, 7Up, Gatorade, Mountain Dew, Lipton, Evervess, Toma dzsúsz és üditő, Toma Forrásvíz, Slice Lemonades, valamint a Kristályvíz márkákkal bővül. Emellett a Lays és Cheetos chipsek forgalmazása is az új cég kezében lesz.

A tranzakció lebonyolítását a Raiffeisenbank segítette pénzügyi tanácsadóként, míg a szükséges pénzügyi forrásokat a CSOB és a Ceská sporitelna bankok adták.

(Napi.hu, 2018. január 22.)

 

Egybekelt a Szentkirályi és a Kékkúti

Egy cég lesz a két ásványvizes, a nevük pedig Szentkirályi-Kékkúti.

Megindult a jogi folyamat, amelynek eredményeképpen egy cégbe olvad össze a magyar ásványvízpiac két vezető szereplője, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. és a Kékkúti Ásványvíz Zrt.

A 2015-ben a Central European Mineral Water Holding létrehozásával közös tulajdonba került két cég 2016. november 1-től Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. néven működik tovább.

A Szentkirályi és a Kékkúti közös története 2015. tavaszán kezdődött, amikor a Szentkirályi Ásványvíz Kft. és a Közép-Európa legnagyobb ásványvíz-palackozó vállalatát, a cseh Karlovarské Minerální Vody Csoportot (KMV) tulajdonló olasz Pasquale család stratégiai megállapodásának keretében létrejött a Central European Mineral Water Holding (CEMW). A tranzakció nyomán a Holding tulajdonába került a hazai ásványvízpiac két meghatározó társasága, a piacvezető Szentkirályi Ásványvíz Kft. és az egyik legtradicionálisabb magyar ásványvíz-vállalat, a Kékkúti Ásványvíz Zrt.

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. és a Kékkúti Ásványvíz Zrt. az ásványvízpiaci növekedést meghaladó, 13 százalékos erősödéssel zárta a 2015-ös évet. 2016-ban további 10 százalékos bővülést várnak, amelyet az év első három hónapjának mindegyikében sikerült is elérni. Az integráció része a két cég egyesülése, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. létrehozásával. Az Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. várható éves árbevétele megközelítőleg 15 milliárd forint lehet majd, alkalmazottainak létszáma pedig 310 fő lesz a tervek szerint.

(Világgazdaság, 2016. május 23.)

 

Pezseg az ásványvíz piac

A Szentkirályi is olasz lett, a Kékkúti után.

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. beolvadt az olasz érdekeltségű Central European Mineral Water Holdingba (CEMW), a cél pedig a közös terjeszkedés Magyarországon és a régióban. A CEMW így közös vállalkozás lett, mivel a Szentkirályi tulajdonrészt is kapott benne. Része még a csoportnak Közép-Európa legnagyobb ásványvíz palackozója, a cseh Karlovarské Minerální Vody (KMV) társulása is, a fő tulajdonos pedig az olasz Pasquale családn.       

A megállapodás értelmében a Szentkirályi töltheti be a CEMW elnöki tisztét, meghatározó kisebbségi tulajdonosként. A KMV egyébként 2015. márciusában a CEMW-n keresztül megvásárolta a Kékkúti Ásványvíz Zrt.-t a Nestlétől. A mostani tranzakcióval 25 év után ismét magyar tulajdonos jelent meg a Kékkútiban, a Szentkirályi révén, de azért ehhez hozzá kell tenni, hogy a meghatározó az olasz befektető.

A Szentkirályi célja évek óta az volt, hogy magyar bázisú, stabil tőkéjű multinacionális céggé építsék, azonban a megfelelő szakmai tőkebefektetőt Magyarországon nem találta meg, ezért esett választása az olasz Pasquale családra. A Szentkirályit mások is meg akarták már vásárolni, de a Pasquale volt az egyetlen, akivel szakmai befektetőként lehetett tárgyalni és egyenrangú félként gondolkoztak az üzlet továbbfejlesztéséről, a Szentkirályi megítélése szerint.     

A jövőbeli tervek része, hogy mindenképp kapacitásfejlesztésre lesz szükség, amihez szükséges pénzt a tulajdonosok teremtik elő. A termékportfolió bővítése, a magyar márkák exportja és közös felvásárlások is szerepelnek  a tervekben.

A Szentkirályi ásványvizet 1993 óta forgalmazzák Magyarországon. A Szentkirályi 2006. óta a magyar piacvezető ásványvíz márka, a cég árbevétele 2014-ben 8 milliárd forint volt, piaci részesedése 20 százalékos. A KMV a legnagyobb ásványvíz- és forrásvíz-gyártó Csehországban és Közép-Európában, jelenleg 20 országba exportál. A Pasquale az olasz piacot vezető Acqua Vera márka felépítésével és a KMV-n keresztül a több mint százéves cseh Mattoni márka újbóli felvirágoztatásával vált meghatározóvá az európai ásványvíz piacon.

(MTI, 2015. április 29.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.