butik₪pórázon

Megindultak az élelmiszerbiztonsági ellenőrök

Ellenőriz a Nébih, rengeteg dologra kell figyelni a karácsonyi vásárláskor. 

December 1-jén elkezdődött a már hagyományos téli élelmiszerlánc-ellenőrzés, amely az év végig tart és szinte minden, az ünnepekhez kötődő termékre és ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító vállalkozásra kitér, írja az Origo.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinációjával, a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakembereinek részvételével december 1-je óta zajlik az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés.

Az akció célterületei között ezúttal is megtalálhatók azok az előállítók és forgalmazók, akik az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolítanak.

Ide tartoznak például a hús- és húskészítmény vagy az édesipari termék előállítók és forgalmazók.De a zöldség-gyümölcs árusok, és a piacok, vásárok édesség forgalmazói és vendéglátó standjai is számíthatnak az ellenőrök érkezésére.

A kiemelten ellenőrzött termékek köre is klasszikus: az édességek, a borok, a pezsgők, a szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett ezúttal is kerülnek friss húsok; halak és haltermékek; pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények és különféle virslik a szakemberek „kosarába".

A Nébih munkatársai a fent említetteken túl további célzott ellenőrzéseket is végeznek.Ezek között említhető a kereskedelmi egységekben forgalmazott mák és máktöltelék, valamint dió és diótöltelék termékek érzékszervi és laboratóriumi vizsgálata.

Emellett a karácsonyi vásárok forralt bor, pálinka és egyéb szeszes italok forgalmazói is fokozott figyelemre számíthatnak.

A téli szezonális ellenőrzés egészen év végig tart, hogy mind a készülődés időszakában, mind az ünnepek idején kizárólag biztonságos élelmiszerek kerülhessenek a lakosság kosarába, majd asztalára.

(Origo, 2018. december 3.)

 

A magyar vásárlók bírják a Nébihet

Első helyen végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az európai hatóságok rangsorában.

A Nébih nevével már több mint ötből négy magyar találkozott, és emiatt az egyik legismertebb, sőt legelismertebb állami intézmény, írja az Origo az MTI nyomán. Most egy európai felmérés mutatta ki, hogy sehol máshol a kontinensen nem bíznak annyira a helyi élelmiszerbiztonsági hivatalban, mint Magyarországon.

Ez azt jelenti, hogy a magyarok szavaznak leginkább bizalmat a nemzeti hatóságuknak - mondta Zsigó Róbert élelmiszerbiztonságért felelős államtitkár.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) reprezentatív kutatása 25 tagállamban 6.200 ember bevonásával arra kereste a választ,hogy a lakosság szerint az országukban működő hatóságok mennyire képesek megvédeni őket az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal szemben.

A felmérésből az is kiderült, hogy a vásárlók többsége elvárja a gyors és részletes tájékoztatást, ha az egészségére veszélyes élelmiszer kerül a piacra.

Zsigó Róbert azt is elmondta, hogy az eredmény alapján a magyar lakosság elismeri a Nébih erőfeszítéseit az élelmiszerlánc-biztonsági helyzet javításáért és a gyorsabb információáramlásért.

A Nébih saját felmérése szerint az emberek 85 százaléka ismeri a hivatalt, tevékenységében a háromnegyedük megbízik. Ezzel a Nébih az egyik legelismertebb állami intézmény.

Zsigó Róbert fordulópontnak nevezte a 2013-ban elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiát, amely alapján késlekedés nélkül nyilvánosságra hozzák a lakosság egészségét érintő híreket.

(Origo, 2018. június 5.)

 

Fát vág a NÉBIH a neten

Pontosabban: a tűzifahirdetéseket vizslatja. És ha becsapós a hirdetés, leszedetik.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal folyamatosan ellenőrzi az online tűzifahirdetéseket is. Ezekben az esetekben a legnehezebb ugyanis azonosítani a hirdető személyét és a hirdetés valóságtartalmát, így a vásárlók jogos panaszának érvényesítése akadályokba ütközhet. Az első, célirányos vizsgálatokon az ellenőrzött hirdetések 70%-át kellett töröltetni.

A NÉBIH szakemberei – a weboldal működtetőivel együttműködve – a legjelentősebb hazai internetes hirdetési portálon, a Jófogáson megjelenő tűzifahirdetéseket ellenőrizték. A próbavásárlások során a hatóság elsősorban a hirdetők azonosíthatóságát és a hirdetések valóságtartalmát vizsgálta.

Azokban az esetekben, amikor a hatóság felszólítása ellenére a hirdető nem szüntette meg a jogszabálysértést, vagy a jogsértés súlya azt indokolta, a NÉBIH kezdeményezte a kifogásolt hirdetés törlését, amelyről az oldal üzemeltetői intézkedtek. Az első, célirányos ellenőrzés eredményeként 54 tűzifahirdetést kellett haladéktalanul eltávolítani az oldalról, amely a vizsgált reklámok mintegy 70%-át jelentette.

A magas arány arra enged következtetni, hogy jelenleg az internetes hirdetések jelentős részében a megvételre kínált tűzifa vélhetően illegális eredetű, vagy a hirdetők jogszerűtlen módszerekkel, a vásárlók megkárosításával igyekeznek azt értékesíteni.

A visszaélések elkerülése érdekében a NÉBIH a jövőben is rendszeresen ellenőrzi az elektronikus és más formában megjelenő hirdetéseket. A hatóság a kisebb mulasztások esetében ezután is ésszerű toleranciát tanúsít, a súlyosabb jogsértések azonban – a hirdetések törlésén túl – komolyabb szankciókat vonnak maguk után.

(NÉBIH, 2018. február 14.)

 

Egérürülék az élelmiszerüzemben?

Ki volt az? Az élelmiszerbiztonság ellen vétők neve után ugyan lapozni kell, de elérhetők.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legutóbb arról számolt be, hogy lejárt alapanyagokkal is dolgozott az a reform termékeket előállító tésztaüzem, ahol szeptember végén tartottak ellenőrzést szakemberei. A feltárt hibák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését és elrendelte több mint 1.500 kg alapanyag, gluténmentes száraztészta kivonását a forgalomból. A NÉBIH sajtóközleménye részletesen ecseteli is az elkövetett vétségeket, amiről a különböző híradások be is számolnak, egy valami azonban hiányzik ezekből, mégpedig az, ki is az elkövető. Hasonló esetek szép számmal előfordulnak, amikor a híradások csak addig nyújtózkodnak, hogy egy élelmiszergyártó súlyos, egészséget veszélyeztető vétséget követett el, az üzemet be is zárták, de a bűnügyi krónikáktól eltérően még csak egy monogramos utalás sincs a ludas cég nevére.

Kivétel persze akad, hiszen ha egy áruházban talál súlyos vétséget a hatóság, akkor fel is hívja a vásárlók figyelmét a boltra, az ott vásárolt élelmiszerre, ami érthető. Az uniós riasztás keretében a veszélyes termékekről kapott információt is továbbadja a hatóság, megnevezi a terméket és a gyártót (amikor egy tagország hatósága értesíti a többieket a veszélyforrásról). Az itthon fülön csípett élelmiszergyártóknál azonban lapozni kell, ha valaki kíváncsi arra, ki is az elkövető.

Az élelmiszerekről szóló 2008. évi XLVI. törvény alapján ugyanis a NÉBIH nyilvánosságra hozza az élelmiszer emberi egészséget veszélyeztető szennyezettsége, az élelmiszer-hamisítás, az engedély, vagy bejelentés nélküli élelmiszer-vállalkozási tevékenység, az ételmérgezés, vagy ételfertőzés esetén az érintett élelmiszer megnevezését, az azonosítására alkalmas adatokat, a feltárt szabálytalanságot, továbbá a jogsértést elkövető vállalkozás cégnevét és címét. Erre szolgál a kormányzati honlap, aminek elérhetőségét a NÉBIH saját honlapján meg is adja. Ezek a legsúlyosabb élelmiszerbiztonsági szabálytalanságok.

Egérürülék, élelmiszerhamisítás: egy kis statisztika

A NÉBIH listája 275 olyan feltárt jogsértést tüntet fel 2010. óta, melyek egy-egy élelmiszervállalkozáshoz kötődnek, vegyesen termelőkhöz, feldolgozókhoz és kereskedőkhöz. Ez természetesen egy-egy vállalkozás jogsértése esetében egyidejűleg több élelmiszerféleséget, tételt is jelenthet, hiszen ha egy feldolgozó üzemben rágcsálóürüléket találnak, az minden ott gyártott élelmiszerre veszélyes.

Megkísérelve kiragadni a legsúlyosabb szabálytalanságokat, természetesen kisebb-nagyobb hullámok figyelhetők meg az ellenőrzések során feltárt hiányosságokban. Az egyik leggyakoribb hiba, amikor hiányzik a jelölés az élelmiszerről, ami lehetetlenné teszi a lánc szereplőinek tájékozódását, különösen az úgynevezett nyomonkövetést, ami egyik alapvető feltétele a cégek saját belső ellenőrzésének (leegyszerűsítve azt jelenti, mi is történik az élelmiszerrel életútja során, honnan-hová megy és mikor).

A feltárt hiányosságok persze a statisztika puszta számszerűségénél sokkal nagyobb veszélyforrást jelentenek, hiszen a gyártótól sok kereskedőhöz, a kereskedőtől pedig sok vásárlóhoz eljut a bármely ok miatt veszélyes élelmiszerféleség, így sok múlik az ellenőrző hatóság szemfülességén, mikor is sikerül megfékeznie a vétkezőket, már az elején, vagy csak később. Nem véletlen a termékvisszahívás intézménye, amivel már a gyanú esetén is kötelező élniük az élelmiszervállalkozásoknak.

A NÉBIH összefoglalója a szabálytalankodó vállalkozások legsúlyosabb vétségeit összegzi. A feltárt vétségek skálája igencsak széles, közülük kiragadva néhányat a következő kép rajzolódik ki:

  2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016*
összes feltárt hibacsoport 21 3 13 80 61 43 54
élelmiszer-higiéniai hiányosság . . 3 5 3 12 12
élelmiszerhamisítás 5 . . 2 1 1 2
veszélyes szennyezettség 3 . . 3 4 3 5
lejárt minőségmegőrzési idő 2 . . 28 20 8 12
jelöletlen termék . . . 49 15 15 16
 kormany.hu, időszak: nyilvánosságra hozatal időpontjai, 2016: október 13-ig

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal beszámolója szerint 2015-ben 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki. A NÉBIH élelmiszerhamisítás és feketegazdaság felderítéséért felelős, központi ellenőrzési csoportja 90%-os hatékonysággal, 703 vizsgálatot végzett és több mint 2.000 tonna terméket vont ki a forgalomból. Az élelmiszer előállítását, forgalmazását és a vendéglátást végző létesítményekben több mint 56 ezer ellenőrzés volt, 2.518 esetben kellet bírságot kiszabni, 460 millió forint értékben. Mindehhez képest a magyar élelmiszerpiac értéke jócskán tízezer milliárd forint fölött mozog, amiben a termelők, feldolgozók és kereskedők értékesítése egyaránt benne van.

A vétkezők listája

A vétkezők a jogsértés listán érhetők el, melynek elérhetősége minden NÉBIH sajtóközlemény végén ott van, de a hivatal híradásában nem nevezi meg a vétkező vállalkozásokat. A reformtermékeket előállító tésztaüzem a szentendrei Molnár Tanya Kft. volt.

(blokkk.com, 2016. október 18.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.