iparos₪piac

Száguld a Dr. Martens egy bakancs

Tovább hasít a Martens-bakancs.

Felívelőben van a Dr. Martens, írja a 444.hu, a Guardian nyomán. A hóbortos divat újra rátalált a híres brit bakancsmárkára: az utóbbi évben az eladásokat ötödével, a profitot harmadával tudta növelni a cég.

A Dr. Martens annak idején Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendett, a kilencvenes években a skinheadek, a punkok és a punkrockerek is hordták a hatvanas évek brit munkásmozgalmainak esztétikájából kinőtt divatmárkát.

A Guardian azt írja, a mai tinédzserek szüleik hatására kezdték el újra viselni a lépőt, és a Dr. Martens az utóbbi években olyan influenszereket tudott maga mellé állítani, mint Bella, Gigi Hadid, Cardi B vagy Miley Cyrus.

(444.hu, 2018. október 22.)

 

Dr. Martens: jó kis bakancs lett megint

Dr. Martens, AirWair, punk, rock, k-punk. Ázsiában nagyon meglépett.

A világ egyik legismertebb bakancsmárkája a Dr. Martens. Bár a név bizonyos körökben ikonikus, a cég komoly bajba került a kétezres évek elején, a csőd veszélye is a levegőben lógott. Azonban néhány okos üzleti húzás miatt úgy tűnik, hogy a márka ismét jó úton jár, írja az Origo.

A Dr. Martens bakancsmárka már az 1960-as években népszerű voltk a gyári munkások, postások és rendőrök körében, de ekkoriban fedezték fel maguknak a szkinhedek is. A cég a csúcsra az 1990-es években ért fel, részben azért, mert a punkok és rockzenészek miatt a szubkultúra egyik jelképévé vált.

A siker akkora volt, hogy a Dr. Martens 1994-ben nyitott egy hatemeletes áruházat Londonban, ahol nemcsak cipőket, hanem öveket, órákat és egyéb kiegészítőket is árultak. Ekkoriban a cég 2.700 embert foglalkoztatott, évi 170 millió fontos árbevétele volt, és évi 10 millió pár cipőt gyártott.

Egy kicsit AirWair, utána Permira

A 2000-es években a cég nevet változtatott és AirWair néven forgalmazták a lábbeliket. A árbevétele azonban az 1999-es 412 millió dolláros szintről hét év alatt 127 millió dollárra esett. A legkritikusabb év 2003 volt, ekkor az AirWair majdnem becsődölt. Ekkor évi 500 ezer lábbelit adtak el, fele annyit, mint a fénykorban.

2004 elején az angol cég kirúgott ezer munkást, és a teljes gyártás átszervezte Kínába és Thaiföldre. Később a gyártás egy részét visszavitték Angliába, a „Made in England” program keretein belül, de ez a részleg csak a termékek 2 százalékát állította elő.

Azonban 2013-ban bekövetkezett a fordulat, ekkor a Permira befektetési alap látott fantáziát a cégben,és megvásárolták azt 4845 millió dollárért. 

fotó: Getty Images-Gareth Cattermole, AFP-hemis.fr-Maisant Ludovic, Getty Images-WireImage-Han Myung-Gu

A márka 30 új boltot nyitott, és megduplázta a bevételeit az azóta eltelt négy év alatt. A siker annak köszönhető, hogy bővítették a termékpalettát, megjelentek a csizmák, a kevésbé robosztus bakancsok és a kifejezetten könnyedebb stílusú lábbelik, sportcipők is. Emellett olyan – nem épp rocksztároknak számító – húzónevek is segítettek a márka feltámasztásában, mint Gwen Stefani vagy Miley Cyrus.

A Dr. Martens a 2017. március végével záródó üzleti évben 384 millió dolláros bevételt ért el. A kiskereskedelmi bevétel 38 százalékkal nőtt, míg az online értékesítések 50 százalékkal emelkedtek.

A növekedés jelentős részét, 23 százalékát Ázsia adja, azon belül is Japán a legfőbb hajtóerő. Japánban az elmúlt években öt új bolt is nyílt, és 88 százalékkal megugrottak a rendelések. Az Egyesült Államokban 16 százalékos volt a növekedés.

Az ázsiai növekedés a k-pop alternatív változata, a k-punk térnyerésének is köszönhető.

(Origo, 2017. október 25.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.