butik₪pórázon

Doppingszer, metamfetamin söprés volt

5,5 millió forint értékű hamis gyógyszert foglaltak le Magyarországon egy 2019-es razzia során. 

2019 október 15. és 18. között tartott az Europol nemzetközi razziát, MISMED néven, amely során közel 35 millió egységnyi gyógyszert foglaltak le (ebből Magyarországon 10.000 egységet), ami nagyjából 2, 6 millió euró értéknek felel meg, írja az Index. A gyógyszerek lefoglalása mellett felszámoltak hat szervezett bűnözői csoportot, 112 házkutatást tartottak és 48 embert vettek őrizetbe.

A kezdeményezésben 11 európai ország, köztük Magyarország, az Amerikai Egyesült Államok Kábítószer-ellenes hivatala (USA DEA), Bosznia-Hercegovina és az Európai Unió Csalás-elleni Hivatala (OLAF) vett részt. A razzia célja az volt, hogy csökkentsék a bizonytalan eredetű vagy veszélyes gyógyszereket, doppingszereket, étrend-kiegészítőket, gyógyhatású anyagokat a piacon.

Legnagyobb mennyiségben olyan készítményeket foglaltak le, amelyeket metamfetamin előállítására használnak, valamint altatókat, nyugtatókat. A lefoglalt gyógyszerek közül csak néhány ezer volt hamis, a többi, eredeti gyógyszert vagy más országokba akarták csempészni, vagy interneten eladni azokat.

Magyarországon az 5 napig tartó razzia során, az európai adatokkal ellentétben főleg doppingszereket foglaltak le, de nálunk is volt példa nagy mennyiségben a metamfetamin előállítására alkalmas szerekre is.

(Index, 2020. január 21.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.