kirakat₪láz

Megint a többi nyakában nyit boltot az Aldi

Aldi, Lidl, Penny: új helyen folytatódik a harc. 

Új üzletet nyitott az Aldi, ezúttal Nyíregyházán, pár percre a két konkurens diszkontlánc, a Lidl és a Penny boltjától, írja a Napi.hu.

Így megnyitotta száznegyvennegyedik magyarországi üzletét az Aldi. Az új bolt Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond úton található.

Ahogy arra az országban számos helyen van példa, ezúttal is olyan helyet választott az Aldi, ahol a közelben már ott vannak a rivális diszkontláncok. A Penny Market üzlete az új Alditól autóval 1-3 percre, a Lidl ottani boltja pedig 3-5 percre található.

A három diszkontcég közül a Penny Marketnek több mint 200 boltja van országszerte, a Lidl hálózata pedig több mint 180 üzletből áll. Az Aldi sem áll meg a mostani 144-nél, Bernhard Haider, az Aldi Magyarország vezetője a Napi.hu-nak pár napja adott interjúban elmondta: "Továbbra is keressük azokat a lehetőségeket, amelyek megfelelnek a jogszabályi előírásoknak és egy legalább 15-20 ezres lakosságú vonzáskörzettel rendelkeznek." A cégvezető szerint, hosszú távon a cél egy, a jelenleginél másfélszer nagyobb magyarországi bolthálózat kiépítése.

(Napi.hu, 2019. december 21.)

 

Drága móka boltot bérelni

Elképesztő számok a belvárosban: ennyibe kerülnek ma az üzlethelyiségek.

A bérleti díjak emelkedése jellemezte a hazai kiskereskedelmi piacot, melynek során a prémium kategóriában (high street) 70-150 euró között mozog a havi, négyzetméterenkénti bérleti díj - derül ki a Cushman & Wakefield elemzéséből, írja a Napi.hu. 

Hosszú fejlesztési szünet után 2020 utolsó negyedévében várható a Kelenföldön épülő Etele Plaza átadása és az ECE Árkád Aquincum is a lehetséges fejlesztések között említhető. A meglévő állomány esetében pedig egyre többször lehetünk tanúi a gyakran 15-20 éves épületek felújításának, sőt egyes esetekben - pl. Campona - az épület bővítésére is sor kerül.

Bérleti díj az van, hozamokból hiány van 

A bérleti díjak egy év alatt 7-17 százalékkal emelkedtek, így a legdrágább Váci utcában elérik a 150 eurót. Ez azt jelenti, hogy egy 100 négyzetméteres üzlethelyiség bérlése havonta közel 5 millió forintba kerül. Ehhez képest a Fashion Street-en 120, az Andrássy úton pedig 70 eurós négyzetméterenkénti havi bérleti díjakat láthatunk. 

Elképesztő számok a belvárosban: ennyibe kerülnek ma az üzlethelyiségek

A városszéli üzleti parkok ennél jelentősen olcsóbbak, bár egy év alatt ott is mintegy 10 százalékkal mentek feljebb a bérleti díjak, aminek következtében Budapesten 11, Budaörsön 10 eurós szinten állnak. 

A hozamok az elmúlt negyedévekhez képest enyhén tovább csökkentek, a Váci utcában bruttó 4,6 százalék, az Andrássy úton 5,4 százalék, az üzleti parkok esetében 7 százalék mérhető. 

A bevásárlás egyre inkább az interneten zajlik, míg a plázák és üzlethelyiségeik egyre inkább élményközpontokká, show room-okká válnak. A fizikai bevásárló- és szolgáltatóterek átalakulása, a logisztikával összeolvadó e-kereskedelem hatása mind a retail, mind a szállítmányozási szektorra visszafordíthatatlan. Az omnichannel és a digitalizáció térhódítása nem kíméli a plázák piacát sem, a robotizáció pedig a logisztikai szektorra hat visszafordíthatatlanul. A legfrissebb részletekről a novemberi Property Investment Forum-on beszélnek majd a szakértők.

Bevásárlóközpontok Magyarországon

A hazai modern bevásárlóközpont-állomány jelenleg 778 ezer négyzetmétert tesz ki - derül ki a JLL felméréséből. Az átlagos méret 30 ezer négyzetméter, de az állomány 31 százalékát nagy méretű, 60 ezer négyzetméternél nagyobb egységek teszik ki, míg a közepes, 40-60 ezer négyzetméter közöttieknek 35 százalék a részesedése. A 20 és 40 ezer négyzetméter közöttiek az állomány 21 százalékát, míg 20 ezer négyzetméter alattiak a 13 százalékát adják.

A Cushman & Wakefield felmérése szerint 2019 első felében a kiskereskedelmi befektetési volumen 55 millió eurót tett ki, ami ugyan elmarad az átlagtól, de további jelentős tranzakciók vannak a csőben. Az online vásárlások térnyerése és az e-kereskedelem erősödése a logisztikai fejlesztésekre is hatással van.

(Portfolio, 2019. augusztus 30.)

 

Most a Spar váltja a CBA-t

A Duna Plázában.

A Duna Plaza bevásárlóközpont élelmiszerboltja korábban a CBA-hoz tartozott. Augusztus végétől már más üzemelteti, írja a Napi.hu.

Jövő csütörtökön újabb boltot nyit a Spar, mégpedig a budapesti Váci úton lévő Duna Plazában, ahol korábban a CBA működtette az élelmiszerboltot.

Nem ez az első CBA, amely kiesik a hálózatából. Az elmúlt 1-2 évben a Lidl például hét üzletet vett át a magyar kézben lévő boltlánctól, köztük a budapesti Ferenciek terén és a Blaha Lujza téren lévőt. Az Aldi és az Auchan is vett át korábbi CBA-ként működő boltokat.

A legnagyobb boltláncok közül a Tescónak és a Penny Marketnek országszerte több mint 200-200 egysége van, a Lidlnek pedig közel 200. Az Aldinak már 140 boltja van, de ez a cég is terjeszkedik, középtávon 200-250 bolttal számol a magyar piacon.

A Sparnak a múlt év végén több mint 500 üzlete volt (saját és franchise boltokkal együtt számolva), az Auchannak pedig 24 egysége van a magyar piacon.

(Napi.hu, 2019. augusztus 24.)

 

Media Markt boltok nyíltak

Újabb Media Marktok nyílnak a Tesco áruházaiban.

Két vidéki Tesco hipermarketben nyílik Media Markt-üzlet, ám az engedélyek körüli információk ellentmondásosak, írja a Magyar Nemzet. A kereskedelmi láncok szerint a versenyhivatalon kívül másnak nem kellett bejelenteniük az együttműködésüket, ám a lap úgy tudja, hogy az ügyben hatósági eljárás zajlik.

A kaposvári és a szekszárdi Tesco hipermarketeken belül nyitja meg újabb áruházait a Media Markt, ezzel 29-re nőtt a műszaki, szórakoztató-elektronikai fogyasztási cikkeket kínáló bolthálózat tagjainak száma a magyar piacon – értesült a Magyar Nemzet.

A két új üzletet – hasonlóan a február végén megnyitott, fővárosi Pesti úton lévő egységükhöz – úgynevezett shop in shop, azaz bolt a boltban konstrukció alapján működtetik majd, a kereskedelmi óriáscégek fúzió­jára a Gazdasági Versenyhivatal még január végén adott áldást. Az összefonódás lényege, hogy hosszú távú, tartós bérleti szerződés alapján a Tesco főként vidéki hipermarketeiben összesen kilenc belső boltot nyit a Media Markt, amelynek mű

Úgy értesült a lap, hogy a legnagyobb csendben most megnyíló új üzletek kapcsán a versenyhivatalon kívül nem érkezett bejelentés más hatósághoz, így a 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egységek átalakításáról rendelkező plázatörvény illetékes bizottságához sem.

Holott a jogszabály úgy módosult 2018-ban, hogy nem csupán új épület létesítésekor, hanem a meglévő nagy áruházak belső átalakításához is szükséges a bizottság felmentése a törvény korlátozásai alól.

A Tesco a lapnak azt jelezte, hogy a szakosított, elektromos cikkeket árusító üzletek már meglévő értékesítési helyszíneken belül nyitnak ki; ezeket rendezi be polcokkal, és tölti fel árukészletével a műszaki bolthálózat.

Mivel az átalakítások során nem végeztek építési tevékenységet, kizárólag állagsérelem nélkül eltávolítható berendezéseket és polcokat helyeztek el a hipermarketben, ezért úgy vélekednek, hogy az átalakítások miatt nem szükséges a plázabizottságtól engedélyt kérniük, a bolton belüli boltok nyitásához valamennyi engedéllyel rendelkeznek.

Ezzel szemben megtudtuk, hogy jelenleg is egyedi hatósági eljárás van folyamatban az ügyben, annak részletei­ről azonban megkeresésre semmit nem árult el az első shop in shop üzlet, a Pesti úti egység kereskedelmi tevékenységét nyilvántartó Rákosmente Önkormányzata. Információk szerint időközben kormányhivatali vizsgálat is történt az üzlet átalakítása kapcsán, amelynek megállapításai egyelőre nem ismertek.

Érdeklődésre azt sem árulta el a XVII. kerületi helyhatóság, hogy a jegyző felé milyen tartalommal tett bejelentést a Media Markt a Pesti úti egység megnyitása előtt a kerületben tervezett kereskedelmi tevékenysége kapcsán, holott az a jogszabályi előírások szerint kötelezően nyilvános információ.

A január végén bejelentett fúziót megelőzően az országban korábban két Tescóban, a veszprémiben és a győriben már működött Media Markt-kirendeltség.

Habár a versenyhatóság úgy ítélte meg, hogy a két, jelentős látogatottságú kereskedelmi vállalat összefonódása nem befolyásolja érdemben a piaci viszonyokat, a lap úgy tudja, a versenytársak (a webes és a hagyományos piacon önállóan működő műszaki hálózatok, valamint az elektronikai termékeket is kínáló nagy üzletláncok) tiltakoztak az összefonódás ellen, két cég például kérte a fúziót jóváhagyó döntés törlését is.

Ágazati hírek szerint a Tesco azért törekszik a legnagyobb méretű áruházai eladóterének szűkítésére, mert – ahogy a Figyelőnek adott decemberi interjúban Matt Simister, a Tesco Europa vezérigazgatója már utalt rá – a vásárlói szokások változnak, ehhez alakítják boltjaik méretét, kínálatát, amivel lényegében a diszkontosodás útjára léptek.

(Magyar Nemzet, 2019. április 11.)

 

Media Markt-Tesco: folyt. köv.

Ellenőrzés jöhet a Tescóban.

A cégek elmulasztottak felmentést kérni a plázatörvény korlátozásai alól, írja a Magyar Nemzet. 

Kormányhivatali ellenőrzés következhet a Tesco fővárosi, Pesti úti hipermarketjében, mert úgy nyitották meg az áruházon belül a Media Markt önálló, műszaki eszközöket kínáló üzletrészét, hogy a plázabizottság engedélyével nem rendelkeznek — tudta meg a Magyar Nemzet.

Figyelmen kívül hagyta a Media Markt és a Tesco áruházlánc, hogy a nemrégiben bejelentett fúziójukhoz a Gazdasági Versenyhivatal engedélyén túl az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, ismertebb nevén plázatörvény általános korlátozásai alól felmentést adó plázabizottság jóváhagyása is szükséges. Február utolsó napján – a tervezett kilenc átalakításból elsőként – megnyitották a XVII. kerületi Pesti úton lévő Tesco hipermarketben az úgynevezett „bolt a boltban” koncepciójú árusítóhelyet, ahol a műszaki fogyasztási cikkeket bérlőként a Media Markt forgalmazza, saját pénztárral és ügyfélszolgálattal.

– Az üzletnyitás jogszerűtlennek tűnik, mert ahhoz szükséges a plázatörvény alóli felmentés is, mivel jelentős változásokat testesít meg a belső eladótérben kialakított önálló üzletrész. Az országos illetékességű Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalhoz a cégek eleddig nem nyújtottak be kérelmet a felmentéshez, az üzletet azonban megnyitották, ezért néhány napon belül várhatóan a területileg illetékes kormányhivatal tart ellenőrzést a helyszínen, hogy kivizsgálja, az üzemeltetőknek megvannak-e a szükséges engedélyeik – közölték a Magyar Nemzettel kormányzati forrásból.

A plázabizottsághoz tehát azóta sem jutott el az ügy, mióta lapunk megírta: megítélésük szerint szükséges a jogszabály alóli felmentés a bérleti keretszerződés szerint hosszú távra tervezett átalakításokhoz, eljárásukat azonban csak kérelemre indíthatják meg, önálló hatáskörben nem. A miniszterek által delegált testület a plázatörvény előírásainak betartatását nem kényszerítheti ki a kereskedelmi cégekből, az illetékes kormányhivatal viszont kezdeményezhet eljárást az ügyben – tudtuk meg.

A versenyhatóság január végén közölte: engedélyezték, hogy a Media Markt Retail Coopera­tion Kereskedelmi Kft. a jövőben kilenc Tesco hipermarketen belül saját boltrészt alakítson ki.

A tervek szerint a Pesti úti áruház mellett egy veszprémi, egy soproni, egy bajai, egy esztergomi, egy szekszárdi, egy dunaújvárosi, egy kaposvári és egy tatabányai Tesco hipermarket eladóterén belül építenének ki szakosított boltokat (úgynevezett shop-in-shopokat), ezek működtetése a terjeszkedéshez saját alkalmazottakat toborzó bérlő, vagyis a Media Markt feladata lesz.

(Magyar Nemzet, 2019. március 2.)

 

Media Markt a Tescoban: akkor most mi is

Kérdésessé vált volna a Media Markt és a Tesco tervezett összefonódása.

Meghiúsulhat a Tesco és a Media Markt nemrégiben bejelentett összefonódása, amelynek során kilenc hipermarket belső eladóterében elektronikai termékeket kínáló, önálló üzletrészeket alakítanának ki — írja a Magyar Nemzet. Közigazgatási forrásból úgy értesült: bár a versenyhivatali jóváhagyást már megkapta a két multinacionális vállalat, a plázastoptörvény alól felmentést adó szakértői bizottságnál eddig nem kezdeményezték az engedélyezési eljárást.

Önmagában nem elegendő a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyása ahhoz, hogy a Media Markt műszaki áruházlánc üzletrészt alakítson ki kilenc Tesco-hipermarket elektronikai részlegén. Az átalakításokhoz ugyanis a plázastoptörvényként ismertté vált, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló jogszabály alól felmentést adó szakértői bizottság hozzájárulása is szükséges. A plázabizottsághoz azonban eddig nem érkezett kérelem az összefonódásról tavaly október elején született bérleti keretszerződéssel kapcsolatban. Ezért egyelőre kérdés, hogy megvalósulhat-e egyáltalán minden Tesco-áruházban a tervezett belső átalakítás – értesült a Magyar Nemzet.

A versenyhatóság január végén közölte: a Media Markt Retail Coopera­tion Kereskedelmi Kft. által kezdeményezett eljárásban megállapították, hogy a műszaki, szórakoztató elektronikai eszközöket kínáló áruházlánc azon szándéka, hogy a hosszú távú bérleti szerződés szerint kilenc Tescóban teljes mértékben saját kézbe veszi a műszaki cikkek értékesítését, nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacokon.

Az összefonódás a kereskedelmi vállalatok tervei szerint azzal jár, hogy egy budapesti, valamint egy veszprémi, egy győri, egy soproni, egy bajai, egy esztergomi, egy szekszárdi, egy dunaújvárosi, egy kaposvári és egy tatabányai Tesco-hipermarket eladóterén belül szakosított boltokat (úgynevezett shop-in-shopokat) építenek ki, amelyeket a továbbiakban a Media Markt üzemeltetne önállóan. A plázákra vonatkozó szabályok 2018 augusztusában úgy módosultak, hogy immár nem csupán a 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi építmények felépítéséhez van szükség szigorú eljárásra, hanem az olyan átalakításokhoz is kell a plázabizottság felmentése, amelyekhez egyébként nem szükséges külön építési engedély.

A vonatkozó rendelkezés szerint ugyanis ha módosul egy már meglévő építmény, helyiség alaprajzi elrendezése, például belső válaszfalat bontanak le, térelválasztókat helyeznek át vagy más hasonló beavatkozást hajtanak végre, akkor a miniszterek révén delegált bizottsághoz kell fordulni. A szakértők mérlegelik az egyes kérelmek környezetvédelemre, vidékfejlesztésre, épített környezetre és a környéken már működő más kereskedelmi építményekre gyakorolt várható hatásait, és ennek alapján döntenek a plázastop alóli felmentésről.

– Eljárást még nem kezdeményeztek az érintett felek. A bizottság azonban az eddigi információk alapján megvizsgálta az ügyet, és megállapította, hogy kérdéses a tervezett átalakítások sorsa – jelezték közigazgatási forrásaink. Megkérdeztük a Tescót, hol tart a folyamat. Azt közölték: jelenleg zajlik a Media Markt-polcok elhelyezése a Tesco Pesti úti áruházában, ahol a Media Markt árusítóhely február 28-tól fogadja a vásárlókat. A műszaki eszközöket kínáló kereskedelmi cég már megkezdte a munkatársak toborzását.

– A Tesco és a Media Markt minden szükséges engedéllyel rendelkezik az együttműködés elindításához – szögezte le a lánc sajtóosztálya.

(Magyar Nemzet, 2019. február 21.)

 

Nagy a szerelem a boltbérletek piacán

A Tesco is csak bérbead eladóteret a Media Marktnak. Ugyanúgy, mint a CBA a Lidlnek. A Coop áruházak pedig a kínai boltokkal is flörtölgetnek időnként. Egyébként a Tesco-Media Markt frigynél még megpróbálhatnak beinteni a versenytársak, mert nem mindegyiknek tetszik.

Pörögnek szépen a táncparketten a boltosok a boltbérletek dallamára. 

A Gazdasági Versenyhivatal határozata is egyértelmű: a Tesco egyszerűen bérbe ad területet a Media Marktnak áruházában. Ebben persze van újdonság, a shop in shop rendszer, amit a Tesco már jóval korábban meghirdetett. Ennek lényege, hogy nem a hiperek üzletsorán ad bérbe területet, amit eddig is csinált (az Auchannak is vannak üzletsorai), hanem a saját eladóterén belül kínált fel egy szigetet, ami csak egy puszta területbérleti szerződés keretében fog működni. A Media Marktnak saját pénztárai lesznek, a bevétel pedig nyilván nem a Tescoé, hanem az övé lesz.

A Tesco részéről nagyon is ésszerű lépés a bérbeadás, hiszen a vásárlók a diszkont jellegű boltok és a web irányában turkálnak a legtöbbet, így már évekkel ezelőtt is mozgott már ebben az irányban. Például - ez keveseknek tűnt fel - csökkentette az eladótérben a polcmagasságot (az Auchan is), így nagyobb légtér jutott a verebeknek, de kisebb lett a készlete, ami olcsóbb működést jelent. És szellősebbek lettek a hiperek, mivel rövidítettek is a polcsorokon egyet-kettőt. Természetesen a hiperek webáruházakat is nyitottak.

A Media Markt is nyerhet a bolton, hiszen nyolc új árusítóhelyhez jut, a Tesco szíve csücskében. Itt van egy kis keveredés a számokban. A Media Markt ugyanis két Tescoban már most is ott van, ezek közül viszont egy marad a régi bérleti feltételek mellet ott, ahol van, a másikat viszont átrakták az új rendszerbe, ezzel lett kilenc áruház felsorolva a GVH határozatában. De az árushelyek száma csak nyolccal nő, így is lesz belőle 32, a jelenlegi 24-ből.

És feltehetően a tescos műszaki eladóknak nem kell annyira aggódniuk, hiszen Tescon belül - igaz más áruterületeken - folyamatos az eladókeresés, ráadásul a Media Markt is fog majd keresni szakképzett műszaki cikk eladót, és miért ne venne át tescos dolgozót. Még veszekedhetnek is értük (házasságban előfordul).

Jöhet egy kis féltékenység a kedvesektől

Mármint a kedves versenytársaktól. A GVH ugyanis eljárása során nyolc versenytársat megkeresett (Euronics, Extrém, Auchan, Spar, Aqua, 220volt, Mall, Alza), nyilván azzal a szándékkal, mondjanak már pár szót a készülő frigyről. Meg is fogalmaztak aggályokat, melyek lényege, hogy mindkét áruházlánc előreláthatóan jól fog járni, mert egymást fogják erősíteni a piacon (de hát különben minek is csinálnák, tesszük hozzá), persze a többiek rovására. Ketten közülük - írja a GVH - „kérték” a bejelentett ügylet megtiltását.

Most már csak az a kérdés, hogy a versenytanácsi döntést vajon megtámadja-e valaki bíróságon - van rá jogi lehetőség -, aminek viszont nincs halasztó hatálya. És ha - nyomatékosan hangsúlyozzuk, ez csak egy elvi lehetőség - a bíróság elmeszelné a frigyet, lehet szétszedni mindent.

Egyébként a CBA-s bérbeadásoknál ugyanilyen eljárást folytatott a GVH (ott a Lidl, az Auchan és a Spar táncikált a magyar lánccal).

A Coop a kínai áruházakkal is flörtöl

Érthető, hogy a nagyobb alapterületű boltok, ha a piac úgy diktálja, valamilyen módon összeölelkeznek a másikkal. Még egy bevásárlóközpont is megválogatja a bérlőit, ha teheti és sorban állnak a kérők.

Egy kicsit így van ez például a Coop lánccal is, akik néhány boltjuk esetében kínai bolttal vannak együtt. Egy épületben. Nincs ebben semmi rossz, nyilván ők is a kölcsönös piaci báj alapján ügyködnek. És lehet, hogy nem is tehetnek róla, hogy összeházasodtak - épületileg -, hiszen egy független tulajdonos annak ad bérbe üzlethelyiséget, akinek akar.

Nos, kizárólag véletlenszerűen néhány példa, ahol jó szomszéd volt, vagy lehet a Coop és a kínai áruház, például Szegeden a Nagyáruház Coop Szupermarket és Étterem - Ázsiai Csillag Üzlet, Pécsett a Konzum Áruház Coop Szuper - Ázsia Kincse Áruház, Túrkevén a Coop Kínai Bolt, vagy Szendrőn a Coop Szuper - Kínai Áruház. 

De azért találtunk Spar boltot is az Ázsia Centrum Divatház mellett Miskolcon.

(blokkk.com, 2019. január 28.)

 

A Media Markt leváltja a Tescot

A Tesco már nem fog műszaki cikkeket árulni minden áruházában, de helyette bérbead árusítóhelyet a Media Marktnak. Shop in shop: nyugi, ez csak terület bérbeadása.

A Tesco már korábban eldöntötte, hogy a nagy alapterületű áruházaiban lefaragja az értékesítési területét. Ez egyszerűen hatékonyság-, versenyképesség javítási kérdés. Most éppen a Media Marktnak ad bérbe területet 8 áruházában, de két áruházában már eddig is ott volt a műszaki lánc. Így összesen tíz áruházban lesz Media Markt shop.

A GVH elfogadta a bejelentést, nem emelt kifogást ellene. A Gazdasági Versenyhivatal eljáró versenytanácsa megállapítja, hogy a Tesco-Global Áruházak Zrt.

1173 Budapest, Pesti út 5-7.
8200 Veszprém, Külső-Kádártai út 3.
9400 Sopron, Ipar körút 30.
6500 Baja, Gránátos utca 11.
2500 Esztergom, Mátyás Király utca 30.
7100 Szekszárd, Tartsay V. utca 40.
2400 Dunaújváros, Aranyvölgyi út 6.
7400 Kaposvár, Berzsenyi D. utca 13.
2800 Tatabánya, Blathy Ottó utca 1.

alatt lévő üzleteiben a műszaki fogyasztási cikkek értékesítésének a Media Markt Retail Cooperation Kereskedelmi Kft. révén történő átvételével megvalósuló összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacokon.

A GVH is rögzíti, hogy bérleti keretszerződésről van szó. Az ügylet céljára alapított Media Markt Retail a Ceconomy AG vállalkozáscsoport (a továbbiakban: Ceconomy Csoport) tagja. A Ceconomy Csoport Magyarországon 22 műszaki fogyasztási cikkeket forgalmazó Media Markt elnevezésű üzlettel rendelkezik.  Az előzőeken túlmenően a Ceconomy Csoport 2016. szeptember óta a Tesco-nak a Győr, Királyszék utca 33. és Veszprém, Külső-Kádártai út 3. alatti üzletein belül a Tesco-tól bérelt területen is forgalmaz műszaki fogyasztási cikkeket. A veszprémi beolvad az új megállapodásba, a győri fut tovább.

A szerződés értelmében a Media Markt Retail átveszi a műszaki termékek értékesítését az üzletek eladóterén belül erre a célra kialakított és bérbevett területén. A Media Markt Retail a bérelt területre (mely eladótérből és raktárból áll) kizárólagos birtoklási és használati joggal rendelkezik. Az üzletek saját pénztárakkal és ügyfélszolgálattal rendelkeznek.

(GVH, 2019. január 25.)

 

Appeninn: Három Aldi boltot ad

Az Appeninn Holding a boltos világban lépeget. Beruház, fejleszt, épít bolthelyiségeket. És bérlőkkel is számol.

A 18 Spar üzlet megvásárlása után az Appeninn Holding bejelentette, hogy 513 millió forintos vételáron megvásárolt Miskolcon egy kereskedelmi fejlesztésre alkalmas ingatlant, írja a Világgazdaság.

A miskolci üzleten túl az Appeninn szerződést kötött további két ingatlanra Egerben és Biatorbágyon. A három ingatlannal kapcsolatban a cég hosszú távú bérleti szerződésekről tárgyal az Aldival. A jelenleg különböző fázisban lévő tranzakciók során az országban számos, saját beruházásban megvalósuló zöldmezős ingatlanfejlesztésekre, valamint meglévő ingatlanok átalakítására kerülhet sor az elkövetkező öt évben. Az Appeninn Holding kiemelkedő hozamra számít az ügyletekből, amelyeket részben saját erőből, részben pedig bankhitelből fedez.

Az ügyletek közül a miskolci, felépítménnyel bíró ingatlan mintegy félmilliárd forintos vételárát az Appeninn Holding már kifizette. Itt az ALDI saját beruházásban építi át az ingatlant, majd bérbe veszi az Appeninn projektcégétől. Emellett várhatóan további zöldmezős beruházásokra is sor kerül, az Appeninn szerződést kötött két vidéki ingatlanra. Az Egerben és Biatorbágyon található ingatlanokon a társaság saját kivitelezésben épít áruházat hosszú távú bérbeadási céllal. Az elkövetkező öt évben megvalósuló tranzakciók értéke egyenként 3-5 millió euró között mozog és az előzetes kalkulációk alapján kiemelkedően magas, fizetett bérleti díj szerinti hozamot jelentenek majd.

Az Appeninn a közelmúltban tette közzé növekedési stratégiáját, amelynek egyik jelentős eleme kiskereskedelmi ingatlanok fejlesztése Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban. A most bejelentett ügylet szerves része ennek a fejlesztési stratégiának.

(Világgazdaság, 2018. augusztus 8.)

 

Kitört a bolthelyiség háború

A pláza kótya-vetye mellett sorozatban robbannak a petárdák az üzlethelyiség piacon. A bolthelyiség piac nagyon pörög, az elmúlt hónapokban 40 nagyobb bolthelyiség tulajdonosa, vagy bérlője csere-berélődött. Maradt még Spar boltja az Erste-nek, de izgulhat más is. Az Aldi a CBA nyomdokaiban nyomul nagyon.  

A boltos piacot nem tudta megforgatni a politika, ráadásul fakult valamelyest a pláza-stop is, melynek célja a multi élelmiszerláncok terjeszkedésének a megállítása volt. Rögvest meg is kell jegyezni, hogy a kisboltosok, akiknek körében az elmúlt évtizedben 30 ezerrel csökkent a boltszám, ezt azért nagyon nem bánják. De akadnak kerülőutak.

Az üzlethelyiség piac viszont nagyokat pörög, ezen keresztül pedig tovább formálódik a boltos kótya-vetye új dizájnja. Hiába, a piac nagy úr, még ha nem is tetszik mindenkinek, de a helyiségbérleteken keresztül lehet terjeszkedni.

Zsíros falat, vagy zsíroskenyér

A plázákat, vagy az üzlethelyiségeket ugyanúgy lehet adni-venni, mint a kiflit, vagy a zoknit. Az árak persze különbözőek, az ügyletek összetettsége is. A magyar boltos forgalom már ötödik éve folyamatosan bővül, így a fogyasztói piac oldaláról jó üzletnek kínálkozik a bolthelyiség is. De azzal is kell számolni, hogy előbb-utóbb majd jönnek a hullámvölgyek is. A piac már csak ilyen.

Az üzlethelyiségeket forgató tulajdonosok azzal számolnak, ugyanúgy mint bármely más termék, szolgáltatás esetében, hogy jó üzlet-e megvenni, vagy nem a helyiséget. És hosszabb, sokéves távlatban méricskélnek, egyrészt az ingatlan értékének várható piaci fel-, vagy leértékelődésével, mennyit ér majd néhány év múlva, amin lehet nyerni és bukni, másrészt ott van a bérleti díj. Ez lehet zsíros falat, vagy zsíroskenyér, ami úgyszintén piacmenet kérdése.

Bolthelyiség bérlet: arany kalitka, vagy kaloda?

Nincs statisztika arról, hogy a magyar boltos világban milyen a saját tulajdonú, vagy a bérlemények aránya, sem darabban, sem négyzetméterben. A tét összesen 17 millió négyzetméter és több mint 130 ezer bolt lenne, a vendéglátókról, vagy egyéb szolgáltatókról nem beszélve. De hát az üzlet az üzlet, így feltehetően a kisebb alapterületű boltok kiesnek a nagy bolthelyiség adok-kapokból, így feltételezhetően mintegy 15-20 ezer üzlethelyiség foroghat nagyobb érdeklődés közepette az ingatlanpiacon (beleértve a plázák boltjait is).

A plázáknál egyértelműbb a kép, a tulajdonos, aki általában nem kereskedő, bérbe adja a bolthelyiséget, itt körülbelül tízezer üzlet mozog, hiszen folyamatos a bérlőcsere. A plázáknál maradva, csak példaként említve, a közelmúltban tulajdonoscsere volt az Eurocenternél, a Family Centernél, a Praktiker áruháznál Szombathelyen, de gazdát cserélt a Pólus, a Campona és az Aréna Pláza is. Nagy is a sürgés-forgás a plázák bérlői között. És nem kell nagyon messzire menni, hogy egy plázás bolt esetében mit jelent a bérleti díj (amit a pláza tulajdonosa szed, a bérlő boltos pedig fizet a bevételeiből), hiszen például a vasárnapi boltzár 2015-2016-os időszakában késhegyig menő vita robbant ki a rövidebb nyitvatartás miatt. 

A nagy üzletláncok részben saját tulajdonú, részben bérelt bolthelyiségben ügyködnek. A helyiségbérletek lehetséges súlyára éppen a közelmúlt bolthelyiség adás-vételének felfutása világított rá. És ehhez hozzákapcsolódik, hogy a pláza-stop éppen a helyiségbérlet piacon keresztül hagyott szabadon egy ösvényt, ahol lehet lopakodni előre.

CBA, Appeninn, Atrium: van itt rejtély is

Nagy kérdés, hogy a pusztán boltpiaci megfontolások mellett vajon más irányú piacszerzési szándék meghúzódik-e az üzlethelyiségek kótya-vetyéje mögött. A bolthelyiség bérbeadója olyan tulajdonos, mint bármely más, aki bármivel számolgathat egy jobb üzlet reményében, még - kizárólag a példa kedvéért - akár azzal is, hogy a frissiben továbbdobja a megvásárolt ingatlant. Vagy valamikor később.

A CBA-s bérbeadások egyszerűbbnek tűnnek (a Lidl 7, az Auchan egy boltbérlet után perkálnak a korábban a pláza-stop lelkes pumpálójának számító CBA-nak).

Az Erste és az Appeninn bolthelyiségek boltja már jobban elgondolkodtathatja a piacot. A 18 üzlethelyiség elpasszolása 4,5 milliárd forintért már adhat okot találgatásra, de abban semmi kivetnivaló nincs, ha valaki akár boltos helyiségpiacot, vagy - akár később erre építve - boltos piacot építene.

Az Erste Befektési Alapnak egyébként legutóbbi nyilvános (2016-os) éves beszámolója szerint több mint 30 kereskedelmi ingatlanából 24 bérlője a Spar, az Erste Euro Ingatlan Befektetési Alap több mint 50 kereskedelmi ingatlanából pedig ugyancsak 24 (bár egyes esetekben nem állapítható meg hajszál pontosan a bérleti helyzet, lehet utánaszámolni). De végül úgy tűnik, hogy a 48 Spar bérlős Erste tulajdonból annak harmadát vitte az Appeninn. Hogy minek, az majd előbb-utóbb kiderül.

Rejtélyes az Atrium ingatlanbefektető kivonulása. Egy ok miatt a boltos piac oldaláról, mégpedig azért, mert eladott 13 darab üzlethelyiséget (meg mást is), ahol a bérlő a Penny Market. A rejtély oka, hogy nem tudni egyenlőre, ki  az üzlethelyiségek vevője.

Javában zajlik a bolthelyiség keringő

Vándorolnak a boltosok boltról boltra. Érthető, ha döntő részben a pláza-stop miatt a multi áruházak körében a leghevesebb a felkérés és a lekérés. Néhány példa.

Az Auchan nemrégiben nyílt szekszárdi áruháza ugyancsak bérlet, a már említett budapesti CBA-s bolt mellett. De van hiper, aki bérbe is ad egyre nagyobb területet, például néhány Tesco áruházban megjelent a Media Markt, a hipereknél hagyományos üzletsoros felállás mellett.

Az Aldi, akinek jelenleg 128 üzlete van, nemrégiben beházasodott a budaörsi Praktikerbe, a barkácsáruház egy darabját  bérelve. Az elmúlt években rátenyerelt több Coop boltra is, például Balatonfüreden, Szántódon, Balatonalmádiban (Pólus-Coop boltok helyén). De belenyúlt a CBA-ba is már korábban, így Budapesten a Pasaréti téren, valamint a Csepel és a Szeged plázákban, de van boltja a Vásárcsarnokban is. Legutóbb a Debrecen Plázában nyitott, de tegyük hozzá, hogy ezek bérelhető üzlethelyiségek voltak, ahol nem a CBA-val, hanem a plázákkal boltolt. Az egyik közelmúltbeli üzletnyitás is, a budapesti Kondorosi út 7. alatt, egy korábbi CBA bolt helyéhez kötődik.

CBA bolt volt a budapest Váci út 201. szám alatt is, ahol most már a Lidl fogadja a vásárlókat.

A Penny az elmúlt egy-két év laza távlatában többek között a budapesti Lehel csarnokban is színre lépett, a Garay téri piacra viszont már korábban betört. A Spar is harapott már korábban a CBA-ból, amikor a Savaria Plázába vonult be, még vagy két esztendővel ezelőtt. A Spar egyébként a franchise-ban nyomul nagyon, 24 Spar partner és 38 Spar market üzletével. A vasárnapi boltzár idején a benzinkutakat nyomta meg a Spar Expressz boltjaival, amiből van vagy két tucatnyi. És jó néhány bevásárlóközpontban ott van bérlőként, a hagyományai révén.

Azért van kockázat is

Úgy tűnik, lesz itt mozgás még bőven és a piaci birkózás egyik korábbiaknál nagyobb terepe az üzlethelyiség lesz a boltos világban. Ugyanakkor korábban már voltak tapasztalatai annak, ha bérleti díjat kell fizetni, az azért vitára is adhat okot, ha esetleg változik a piacmenet, vagy ha váltani kíván - bármilyen irányban - a bérbeadó.

(blokkk.com, 2018. február 16.)

 

Szorgosan nyitogatják a boltokat a diszkontok

A Lidl és az Aldi is karácsony előtt nyitogatja az új boltokat.

A Lidl a főváros XIII. kerületében, az Aldi pedig a XX. kerületben nyitott új boltot, írja a Napi.hu. A Lidl közben egyezkedett több, a CBA-hoz tartozó üzlet átvételéről, eközben bővítette a hálózatát az új egységgel. A legújabb Lidl üzlet a XIII. kerületi Victor Hugo utcában kapott helyet.

A versenytársak is persze ott vannak a környéken, az üzlettől egy sarokra van már egy Aldi, de konkurens lehet többek között a Lehel piaci Penny is. A Lidl-höz hasonlóan egyébként az Aldi is lépett, a XX. kerületi Székelyhíd utcában nyitott új boltot december közepe táján, majd Sátoraljaújhely egy másik új egység helye.

A három boltlánc - Aldi, Lidl, Penny - közül a Penny áll a legjobban, több mint 200 üzlete van országszerte. A Lidlnek több mint 170 egysége van, az Aldi 110 felett jár. Az Aldi egyébként be is jelentette, hogy közép- és hosszú távon további üzletekkel számol, egy 200-250 üzletből álló hálózat kialakítását tűzték ki célul.

(Napi.hu, 2017. december 18.)

 

Boltok: menő utcák keringője

A kiemelt fővárosi utcai kiskereskedelmi helyszínek közül a körúton a vendéglátás lett a helyi gazdaság motorja. Az Andrássy nehezebben adható el a Váci utcánál és a körútnál.

Az ECRS Magyarország  2017 szeptemberi felméréséből látható, hogy az egyes kiskereskedelmi ágak, a bolthelyiségek üresedése nem változott, ugyanakkor a Váci utca és a Körút üzlethelyiségei jobban bérbe adhatók, mint az Andrássy úton. A grafikon az elmúlt évek tendenciáját mutatja, a négy vizsgált helyszín üresedési rátája 2014-et követően gyakorlatilag állandónak mondható. 

Szenved az Andrássy, szárnyal a Nagykörút

Üresedési ráta alakulása a kiskereskedelmi egységek állományában, Forrás: ECRS Magyarország

Az elemzésből az is látszik, hogy kiadhatóság szempontjából a négy kiemelt helyszín csoportja kettévált. A Váci utca és a Teréz körút az elmúlt évek során folyamatosan jól vitte az üzlethelyiség piacot, az egyes üzletek profilváltása, megújulása mellett is az üres üzletek aránya 10 százalék alatt maradt. Az Erzsébet körút kiskereskedelmi szereplői hektikusabban reagáltak a külső gazdasági környezet változásaira az elmúlt évtizedben. Míg 2004-ben 2 százalék alatti volt az üres üzletek aránya, addig 2009-ben 16 százalékot is meghaladta, idén ősszel viszont az Erzsébet körúton rekord alacsony 1,6 százalékot mértek, írja a Portfolio.

Az Andrássy úton a korábbi, több mint 20%-os szintről csökkent az elmúlt években az üres üzletek aránya 11-13 százalékos szintre, mely a helyi bérleti piac bizonyos mértékű konszolidációját mutatja. Ugyanakkor az üresedés magasabb szintje állandósult, ami azt is mutatja, hogy a bérbeadói és a bérlői oldal elvárásai gyakran nem találkoznak.

Az Andrássy úton továbbra is a magas minőségű divatmárkák és a vendéglátó egységek dominálnak, az Erzsébet tér és Oktogon közötti szakaszon főleg felső kategóriás divatcégek (Pinco, Marina Rinaldi, Rinascimento, Max&Co) jelentek meg, vagy költöztek ki. A pénzügyi szektor zsugorodása is megfigyelhető két bankfiók bezárásával. A Váci utcában tovább folytatódott a női divat, kozmetikai valamint a kiegészítő szaküzletek terjeszkedése, de a korábbi trendek folytatásaként hét új vendéglátó egység nyílt meg vagy alakult át az utcában. 

Szenved az Andrássy, szárnyal a Nagykörút

Vendéglátó és napi kiskereskedelmi bevásárlást lebonyolító üzletek aránya az Erzsébet és a Teréz körúton, Forrás: ECRS Magyarország

Jelentős profilváltozást lehetett ugyanakkor megfigyelni az utóbbi években az Erzsébet és a Teréz körút vizsgált szakaszain. 2010-ben a vendéglátó profillal (étterem, gyorsétterem, kávézó, cukrászda, söröző, nagyobb pékség) rendelkező üzletek aránya még mindkét helyszínen 13 százalék körül mozgott, addig 2014 óta ez az arány a Teréz körúton 24 százalékra, míg az Erzsébet körúton 34 százalékra nőtt. Így mindkét esetben ez a szektor mutatta a legnagyobb növekedést és mára a helyi üzlethelyiség piac motorja lett. Ezzel egyidőben a napi bevásárlási lehetőséget nyújtó üzletek (szupermarket, éjjel-nappali bolt, zöldséges, pékség, dohánybolt, drogéria, olcsó áruk boltja) aránya el kezdett csökkenni és 10 százalék alá esett.

(Portfolio, 2017. október 5.)

 

Most egy Coop boltra tenyerelt rá az Aldi

A Polus Coop gyengén muzsikált, már harmadik boltját adja el az Aldinak: úgy tűnik, nem mindegyik hazai vállalkozás tud nagyáruházat üzemeltetni. Balatonalmádi csatatér lesz: a Pennyre rányit az Aldi.

Az Aldi november 10-én Balatonalmádiban nyitja meg 115. áruházát. Az Aldi a 2008. évi magyar indulását követően 2011-ben már 75 áruházánál tartott a láncépítésben. Hiába van 2012. óta plázastop (két szakaszban, az első 2014. végéig tartott, a második 2015. elején indult némileg átkozmetikázva, jelenleg is tart), az Aldi 2014. decemberében már a 100. áruházánál tartott, most novemberben pedig a 115. boltját nyitja meg.

A multi láncok, akik ellen a plázastop igazából megszületett, elég csavaros észjárással kerülgetik az áruházépítési akadályokat. A plázastop kezdeti időszakában egyszerűen átépítettek egy teljesen más szereppel felruházott helyiséget, például bankfiókot, mozit. A jogalkotó sem volt persze rest utánajárni a dolognak, így rövid idő után az építési tilalmat megtoldotta az átalakítási tilalommal, sőt, erre még rátett egy lapáttal és az élelmiszerboltok parkolóhely szabályait is megszigorította (egyebek mellett az önkormányzatoknál már nem lehet pénzzel megváltani a kötelező parkolóhely építést).

Ja, akkor majd boltot veszünk

Furfangban nincs hiány, így az elmúlt időszakban a diszkontláncok megcélozták a bevásárlóközpontokat, valamint a piacokat, és mivel a vásárlók kedvelik őket, kevés ellenállásba ütköztek a terjeszkedésnek ezen a terepén. Az Aldi mellett a Penny is választott ilyen ösvényt a hálózatbővítéshez.

De hát ez kevés, hiszen a piac feszes tempót diktál, így megkezdődött a nehezebb sorsra jutott hazai áruházak felvásárlása is. Ez a másik legtisztább terepe a plázastop kikerülésének, amihez persze nem csekély mértékben hozzájárult egyes hazai boltosok döcögős üzletmenete.

Az Aldi már több CBA bolt helyén ott van, így Budapesten a Pasaréti téren, valamint a Csepel és a Szeged plázákban, de van boltja a Vásárcsarnokban is.

A Polus Coop, a Coop lánc egyik zászlóshajója a balatonalmádi áruházával már a harmadik hadállását adja el az Aldinak

Az önkormányzatok kimutatásai szerint a Polus Coop már két boltját eladta az Aldinak, 2016-ban Balatonfüreden és Szántódon meg is nyitotta helyükön új áruházait (az önkormányzati boltnyilvántartásokban persze felelhetők pontatlanságok).

A Polus Coop piaci helyzete beszámolói szerint folyamatosan romlott az elmúlt években. A Polus Coop a Coop üzletlánc nyolc nagykereskedelmi központjának egyike, cégközpontjával Ajkán. A mérlegbeszámolók szerint árbevétele az elmúlt években csendben olvadozott. 2015-ben 12,4 milliárdos árbevételt könyvelhetett el, ez azonban 2012-ben még 16,9 milliárd forint volt. Ez azt jelenti, hogy árbevételének negyedét bukta a Polus Coop az elmúlt években. 2011-ben még nyereséges volt a cég, de 2012-ben már nem. A veszteséghullám folytatódott 2013-ban és 2014-ben is. 2015-ben már újra eredményes volt a cég gazdálkodása, de ennek ára volt. Az éves beszámoló szerint 2015-ben tizenegy telephelyen fejezték be gazdasági tevékenységüket (év közben 47 kiskereskedelmi üzletet működtetett a cég).

A Polus Coop egyébként 2012. előtt a CBA lánchoz tartozott, ekkor pártolt át a Coop csoporthoz. De hát a nagyáruházhoz nagy lánc, komoly logisztika és erős beszerzés kell, ami a diszkontoknál nemzetközi szinten szervezett. Úgy tűnik, ettől sok hazai boltos messze áll.

És indulhat a Penny-Aldi csata

A Polus Coop balatonalmádi áruháza a több ezer négyzetméteres Tempo üzletközpont legnagyobb boltja. A 71-es út mellett helyezkedik el, tehát jól elérhető. De hát a Penny áruháza ugyanezen az útvonalon van, csak éppen a város központjában. A két áruház közötti távolság egyébként nem nagy, főleg nem autóval, de biciklivel is csak pár perc. Örülhet a vásárló, diszkontból jó lesz a választék, de a többi élelmiszerbolt kapaszkodhat rendesen.

(blokkk.com, 2016. november 7.)

 

Rálépett az Aldi a CBA tyúkszemére

A diszkont láncok gyarapodtak, a hazaiak töpörödtek a vasárnapi boltzár időszakában is. Az Aldi több CBA bolt helyébe lépett. Szigorúak a vásárlók.

Nem véletlen, hogy záporoznak a kereskedelmet szabályozni szándékozó ötletek. Tapossák egymást az áruházak szerte a világban, ez a piaci verseny. Jó ez a vásárlónak, hiszen ő dönt a boltválasztásról, végső soron pedig az áruházak sorsáról, de nem kedvez annak, aki alulmarad a megmérettetésben.

A diszkontok szerte a világban a legszaporább iparosai a bolti, áruházi kiskereskedelemnek. Magyarországon is a boltos kiskereskedelem leggyorsabban bővülő csatornája a diszkontpiac. Az elmúlt években is nőtt a diszkontok piaci részesedése az élelmiszer kiskereskedelemben, ráadásul a hálózatuk is fokozatosan továbbépült. Ismeretes ráadásul, hogy 2012-től az úgynevezett pláza-stop alapján 2014. végéig a 300 négyzetméternél, 2015-től a 400 négyzetméternél nagyobb áruházak építése tilos, persze azért felmentés adható. A pláza-stopról köztudott, hogy a nemzetközi élelmiszer áruházak, ezen belül pedig elsősorban a diszkontok gyors röptéjét hivatott fékezni, de mások közül azért többen is kaptak végül építési engedélyt. A diszkontok építkezését lefékezte ugyan a pláza-stop, de terjeszkedésüket megállítani nem tudta. Nem véletlen, hogy némelyikük működő élelmiszer áruházat vett át, vagy más lánc helyett már ő bérel üzlethelyiséget bevásárlóközpontban.

A külhoni élelmiszer áruházak a pláza-stop ellenére nem is olyan lassan ugyan, de folyamatosan terjeszkednek. Az Auchan 2012-ben meglévő 13 hipermarketje mellé felvásárolta a Cora 7 nagyáruházát, a Spar a Tesco mellett megjelent a benzinkutak shopjaiban, emellett pedig százas nagyságrendben építi ki franchise rendszerét. Egyedül a Tesco kényszerült fogyókúrára. A diszkontok minden résbe benyomulnak, a korlátozások ellenére (pedig még a parkolóhely építési kötelezettséget is megszigorították, egyebek mellett megtiltva az önkormányzatoknál a megváltási lehetőséget) folyamatosan hizlalják hálózatukat. A hazai láncok közül egyébként a CBA és a Coop bevásárolt a Magyarországról kivonult Match és Profi üzletekből (2012-ben a CBA 48, a Coop 62 profi és Match üzletet vett meg).

Olvadozik az élelmiszer boltok hálózata

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint 2015. végén közel nyolcezerrel kevesebb kiskereskedelmi értékesítőhely volt, mint 2013. végén (149 ezerről 141 ezerre esett a számuk). Ezen belül viszont az élelmiszer boltok hálózata csak kisebb mértékben zsugorodott. Számuk 2015. végén 42.271 volt, 1.376 darabbal kevesebb, mint 2013. végén (tíz évvel ezelőtt 48 ezer volt a számuk, ami lassú, de folyamatos csökkenést jelent hosszabb távon).

Az előbbiekhez képest a három külhoni diszkont esetében más kép rajzolódik ki. A diszkontok 2013-2015. között együtt 26 új árusítóhelyre tettek szert. A hazai láncok viszont nem lógtak ki a sorból, hálózataik száma félezer darab üzlettel (505-tel) csökkent:

külhoni diszkontláncok 2015 2013 hazai élelmiszer láncok 2015 2013
Aldi 107 93 CBA 2.267 2.538
Lidl 164 159 COOP 5.260 5.480
Penny 200 193 Reál Hungária 2.300 2.314
együtt 471 445 együtt 9.827 10.332
Trade Magazin, láncok üzleteinek száma,

A 2014-15. évi időszak a külhoni áruházakat korlátozó különböző szabályok mellett az online kassza bevezetésének és a vasárnapi boltzár indításának az időszaka volt.

Rálépett az Aldi a CBA tyúkszemére

Érdemes néhány példát kiragadni arról, amikor éppen a legnagyobb hazai üzletláncok helyén jelent meg a külhoni diszkont. Az okok sokrétűek, de a lényeg hasonló minden esetben: a hazai láncnak nem volt gazdaságos az áruházának működtetése.

Hozzátartozik a képhez, hogy a diszkontok szigorú rendje arra irányul, hogy egy kiflit, egy liter tejet, vagy egy kiló lisztet a legkisebb költséggel tudjanak eladni a vásárlónak, persze a legalacsonyabb, legkedvezőbb áron. Ehhez a szupermarketnél, vagy a hipermarketnél szűkebb választék, raklapos árukihelyezés, kevés eladó tartozik, az áru mozgatása pedig óramű pontossággal megtervezett. A pénztárnál is ügyelnek arra, hogy a vásárló mielőbb túljusson a pénztárcája megcsapolásán (a pénztárosok keze villámgyorsan jár a rövidebb sorban állás érdekében).

Néhány árusítóhelyre az elmúlt időszakban végül rátenyereltek rá a diszkontok, közülük az eddig megismertek a következők:

Csepel Pláza, Budapest
1211 Budapest II. Rákóczi Ferenc út 154 -170.
A CBA Cent 2016. áprilisában bezárt, az Aldi 2016. augusztusában kinyitott.
Balatonfüred
Petőfi Sándor utca 80.
Az Aldi 2016. júniusában nyitott, a Pólus Coop Delta ABC helyén (itt sem egyértelmű az önkormányzati kimutatás).
Szeged Pláza
Kossuth L. sugárút 119.
A CBA cent 2016. januárjában bezárt, az Aldi 2016. májusában nyitott.
Szántód
Május 1. utca 10.
A Pólus-Coop 2016. februárjában végleg bezárt, az Aldi 2016. júniusában kinyitott.
Budapest IV. Óceánárok u. 3-5.
Bonyolultabb történet, mivel az önkormányzat kimutatásai a házszámokat illetően nem egyértelműek. Több üzlet is megfordult az Óceánárok utca elején, volt itt CBA és Profi diszkont is. 2016. áprilisában az Aldi nyitott itt üzletet (de egy helyet a Rossmann is elfoglalt a környéken).
Budapest, II. Pasaréti tér
A CBA 2015. nyarán bezárt, az Aldi 2015. decemberében kinyitott.
Savaria Plaza
Szombathely, Körmendi út 52.
Itt a Spar nyit boltot, 2016. szeptemberében, a CBA 2015. december bezárt.
Budapest XIII. Lehel Csarnok
1134 Budapest, Váci út 9-15.
Döntetlenre áll a Lehel csarnok. Korábban a CBA Lehel Csarnok indította itt a boltját, de időközben, 2016-ban megjelent a Penny Market is.
Pécs Plaza, Sopron Plaza
2015. decemberében a CBA mindkét helyen bezárt, még nyitott, jön-e és kicsoda a helyére. A Debrecen Plaza CBA üzlete 2014. nyarán zárt be, helyén kaszinó nyílt.

(blokkk.com, 2016. augusztus 16.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.