web₪zseb

A belgák nem csípik az automata boltot

Megbukott a jövő automata boltja Brüsszelben. 

A Carrefour kiskereskedelmi mamut Brüsszelben próbálta ki az automata boltot. Nem jött be, írja a Napi.hu.

Ezek közé sorolhatóak az évek óta Magyarországon is elérhető önkiszolgáló kasszák, vagy a nemzetközi szinten terjedő automata boltok. Az újdonságokra azonban nem mindenhol van igény.  A világ legnagyobb boltláncai közé tartozó francia Carrefour a belga fővárosban jött rá erre.

Az eredeti ötlet az volt, hogy legyen egy állandóan nyitva tartó automata élelmiszerbolt Brüsszel belvárosában. Interaktív érintőképernyő segítségével helyben, vagy online több mint 400 termékből választhattak a vevők, a robotok összeszedték azokat. Majd kártyás fizetés után az automata kiadó nyílásából lehetett elvenni a csomagot.

Körülbelül úgy nézet ki a dolog, mint egy szimpla kávéautomatás vásárlás. A napi árufeltöltést és a friss pékáruk elkészítését továbbra is alkalmazottaikra bízták volna a Carrefournál, minden mást automatizáltak - idézi az Echo belga lapot az ISN Magazine kiskereskedelmi szaklap.

Technikai és logisztikai okokból mégsem válik valóra a Carrefour több hónapig tesztelt új koncepciója  A francia óriást ugyanis nem győzte meg a tesztüzem: a cég szerint ez a fajta vásárlási lehetőség nem eléggé vonzó a vásárlók számára, így Belgiumban biztosan nem lesz egyenlőre Carrefour automata bolt.

Az Auchan is csinálja

A Carrefour egyik riválisa, az Auchan hasonló automata boltok megnyitásába kezdett az elmúlt években. Az Auchan Minute névre keresztelt egységek kis alapterületű üzletek: 18 négyzetméteres konténerek.

A vásárlók a boltban összeszedik a termékeket, ezt mobilon feljegyzik és azzal fizetnek a végén. Emellett a telefonon segítséget is kérhetnek az auchanos ügyfélszolgálattól. Kínában már több mint 700 ilyen boltja van az Auchannak, Európában azonban még nem volt ilyen üzlete, az idén tervezi, hogy Franciaországban is kipróbálja.

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza még 2018-ban megkérdezte az Auchant, hogy tervezi-e az Minute-ek bevezetését a magyar piacra. A boltlánc akkor annyit közölt: "A Minute-eket ígéretesnek tartja az Auchan, a vállalat csoportszinten folyamatosan tanulmányozza a terjeszkedési lehetőségeket. Megvizsgálják az adott piacokat és az országonként eltérő vásárlói igények és elvárások alapján döntenek az esetleges bevezetésről."

(Napi.hu, 2019. augusztus 24.)

 

Hús: automatából

Nyers hús, persze. Tonnaszámra megy.

Az étel- és italautomatákból eddig javarészt olyan termékeket lehetett vásárolni, amelyek helyben fogyaszthatóak, mint a csokik, üdítőitalok és szendvicsek. Egy amerikai cég – a The Applestone Meat – azonban újragondolta a koncepciót, és piacra dobta a világ első nyershús-automatáját, írja az Origo.

Joshua Applestone, a The Applestone Meat alapítója nem édességekkel és rágcsálnivalókkal tölti fel az ételautomatáit, hanem nyers hússal. Eddig összesen négyet helyezett el belőlük Stone Ridge-ben, New York államban. Az automaták különböző féle húsokkal vannak feltöltve, köztük sertés, csirke, bárány, de még a darált húsoknak és virsliknek is dedikált egy automatát.

Az ötlet annyira bejött, hogy Applestone év végén Hudsonban is elhelyez hét húsautomatát, jövő év elején pedig újabb tizet telepít Scarsdale-be, majd 2019 végén Manhattanben kíván terjeszkedni.

A húsautomata nagy előnye, hogy a nap bármely időszakában használható, és Applestone szerint ez a siker kulcsa, hiszen a mai világban mindenki rohan, az emberek pedig már nem csak a klasszikusnak mondható idősávokban dolgoznak. Aki pedig szeretne otthon készíteni egy jó steaket, és ezt éppen aznap este találja ki, annak eddig nem volt erre sok lehetősége.

Azonban sokak elsőre nem szívesen vásárolnának út menti automatából egy több ezer forintos hússzeletet, de Applestone szerint a minőség és frissesség mindig garantált. Mielőtt elindította mostani vállalkozását, egy sikeres hentesboltot üzemeltetett Brooklynban, Fleishers Craft Butchery néven.

Amikor megnyitotta az Applestone Meatet, az elején csak a helyi farmereknek segített feldolgozni az állatokat, és egyáltalán nem értékesített húst. Azonban a helyiek ismerték a Fleishers miatt, és sokan érdeklődnek nála, hogy vennének tőle a nála feldolgozott húsokból. Emiatt döntött a cég átalakítása mellett.

Kezdetben összesen ketten dolgoztak az Applestone-nál, ezért folyamatosan azon ötleteltek, hogy miként tehetik hatékonyabbá a vállalkozás működését. Hamarosan rájöttek, hogy a környéken nagyon kevés éjjel-nappali bolt van. Majd következett az ötlet, hogy húsautomatákat kellene telepíteni a városban, hiszen bármikor lehet belőle vásárolni, és az üzemeltetése sem okoz komolyabb nehézséget.

Applestone vett néhány teljesen átlagos ételautomatát, majd kicsit átalakította őket. A vásárlók, megnyomva a gombot, akár meg is fordíthatják a kiszemelt árut az üvegdobozban, hogy jobban szemügyre tudják venni, és akár bankkártyával is fizethetnek, majd pedig kivehetik a kifizetett húst.

Persze, időközben sokat fejlődött a cég. 2019-re elkészülnek az első, saját fejlesztésű automatáik is, amelyek már ezerféle árucikket – különböző méretű és fajtájú húskészítményt – tudnak tárolni egyszerre.

A Stone Ridge-ben kihelyezett automaták hozzák a cég bevételének 70 százalékát, és akkora a kereslet a húsok iránt, hogy naponta többször is fel kell tölteni az automatákat. Applestone becslései szerint a Stone Ridge-i automatákból hetente 1.360 kilogramm húst vásárolnak.

(Origo, 2018. augusztus 24.)

 

Bolt: pénztár nincs, online helyben

A cseh Alza új boltjában helyben lehet online rendelni, összekészítik, és lehet cipekedni hazafelé.

Közel 200 ezer euróból, mintegy 62 millió forintból létesített az Alza éjjel-nappal nyitva tartó, pénztárosok nélküli, önkiszolgáló üzletet Prágában, írja a Napi.hu. A működtetési költsége kevesebb mint a fele a hagyományos üzleteknek - közölte az internetes kereskedelemmel foglalkozó cég magyarországi képviselete az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint az üzlet az egyedi beruházása révén naponta több mint ezer vásárlót tud kiszolgálni 40 olyan szekrénnyel, amely több 100 különböző méretű termékkiadó fiókkal rendelkezik.
A Flora metróállomás melletti boltban a vásárlók a fogadó helyiségben lévő számítógépen adhatják le rendeléseiket, a termékeket pedig kártyás, vagy online fizetést követően vehetik át abból a fiókból, amelyhez egy üvegajtón átlépve különböző színű LED égők kísérik.

A rendelés leadásához, valamint a termék részleteiről a boltban elhelyezett számítógépeken videóterminálon keresztül, a termékszegmens szakértőjétől lehet segítséget kérni.

Amennyiben a cseh fővárosban, ahol további két ilyen üzlet nyitását is tervezik, a projekt sikeres lesz, az Alza az új típusú üzletét más országokban - elsősorban ahol leányvállalatai találhatók, így Magyarországon - is megnyitják majd.

A cseh Alza január 31-én közzétett legfrissebb eredményei szerint 2017-ben több mint 820 millió eurós bevételt ért el, ami 21 százalékkal magasabb az előző évhez képest.

(Napi.hu, 2018. február 17.)

 

Dobogóra akar mászni a webes Alza

Az Alza webáruház önkiszolgáló csomagmegőrzőket telepít Magyarországon.

Csehország és Szlovákia után Magyarországon is önkiszolgáló csomagmegőrzőket telepít a cseh Alza webáruház, a megrendelt áru gyorsabb átadása érdekében. 

Négy AlzaBoxot már elindított, január végén az ötödik is a helyére jut, Budapest után pedig az ország több pontján folytatódik a logisztikai fejlesztés. A szolgáltatás ingyenes, minden egyes bokszban 74 fiók van, ezekhez az év 365 napján hozzá lehet férni. A megrendelést közvetlenül kártyával lehet fizetni, az ügyfélnek pedig négy napja van a megrendelt termék átvételére. A már működő átvételi pontjait Penny Market üzletek mellett alakította ki a társaság, mégpedig Kőbányán, a Pesti úton, Pesterzsébeten és Csepelen.

Ez a lépés része lehet annak a 2017 októberében bejelentett terv­nek, hogy egy éven belül a magyar piac három legnagyobb webáruháza közé jusson az Alza. A közép-európai e-kereskedelemben meghatározó társaság 2014 óta van jelen Magyarországon, ahol 2018-ban már 14-15 milliárd forintos bevételt tervez.

Összehasonlításképpen: a tíz legnagyobb webáruház éves szinten mintegy 110 milliárd forintot hasít ki magának a hazai online kereskedelemből. Még 2017 őszén új bemutatótermet is nyitott az Alza, ahol egyrészt elérhetővé válik a vásárlás utáni azonnali kiszállítás a raktárkészletről, másrészt a látogatók megismerkedhetnek a legújabb játékkonzolokkal, és az amatőr YouTube-felhasználók kipróbálhatják a professzionális műsorkészítési lehetőséget kínáló stúdiót is.

A prágai központú e-kereskedő cég 2016-ban hatmillió rendeléssel 644 millió eurós árbevételt ért el, 1.100 alkalmazottja van, az Európai Unió mind a 28 országában elérhető. Kínálatában 160 ezer termék található, a cégnél még az autógyártás jövője, a Tesla is megrendelhető online. A cég felmérése szerint a vásárlói átlagéletkora 30 év, 77 százalékuk férfi.

(Világgazdaság, 2018. január 24.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.