étek₪áruda

Pepsi: ment

Váratlan: pénz is, nyereség is volt több. 

A vártnál nagyobb bevétel mellett nagyobb nyereséget is termelt a PepsiCo amerikai üdítő- és chipsgyártó a második negyedévben, ami hagyományos terméke, a Pepsi márkájú szénsavas üdítők, valamint olyan nassok, mint a Lay,s és a Doritos kereslete növekedésének volt köszönhető, írja a Napi.hu az MTI nyomán.

Az amerikai üdítő- és chipsgyártó cég kedden közzétett beszámolója szerint az adózott eredménye 2,035 milliárd dollár, részvényenként 1,44 dollár volt a június 15-ével végződött három hónapban, ami 11,8 százalékkal, illetve 12,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 1,82 milliárd dollárt, részvényarányosan 1,28 dollárt.

A PepsiCo bevétele 16,45 milliárd dollárt tett ki, éves összevetésben 2,2 százalékkal nőtt. Elemzők ennél kisebb bevételre, 16,43 milliárd dollárra számítottak.

Az üdítőitalokból több bevétel folyt be annak nyomán, hogy a vállalat megváltoztatta csomagolási stratégiáját. Kisebb dobozokba tölti az üdítőitalokat, amivel nőtt a haszonkulcsa, ráadásul újabb fogyasztókat vonzott magához, az egészségtudatos fogyasztókat, akik időnként engednek a csábításnak, de hosszú távon inkább egészséges ételeket, italokat fogyasztanak.

Azóta, hogy 2018 októberében a spanyol Ramón Laguarta vette át a Pepsico elnök-vezérigazgatói tisztségét, többet fordítanak reklámokra és a terjesztési hálózatokra, új termékeket vezettek be és megváltoztatták a kiszerelést.

A vállalat eredményeit azonban bizonyos fokú szkepticizmussal fogadták a befektetők, nem tetszett nekik az, hogy a Pepsico árat emelt a kisebb üdítős dobozokért cserébe. Hiába verte meg minden soron az elemzői várakozásokat, a Pepsico árfolyama csökkenésre váltott a New York-i tőzsdén. Az egy évvel ezelőtti értékéhez képest majdnem 21 százalékkal nőtt ugyanakkor a Pepsico árfolyama.

(Napi.hu, 2019. július 9.)

 

A Pepsi vett egy izraeli szódás céget

A Pepsi 3,2 milliárd dollárért megveszi az izraeli SodaStreamet.

Az amerikai PepsiCo Inc. több mint kilencszázmilliárd forintért megveszi az otthoni szódagépeket gyártó izraeli SodaStream International céget. Nem tűnik olcsó vételnek, írja az Index.

A PepsiCo részvényenként 144 dollárért, az augusztus 17-i tőzsdei záróértéknél 10,9 százalékkal magasabb áron vásárolja fel az izraeli SodaStream összes részvényét. Az akvizícióra már mindkét cég igazgatótanácsa rábólintott – írja az MTI.

A tranzakcióról még szavazniuk kell a SodaStream részvényeseinek, és az ügyletet az illetékes hatóságoknak is jóvá kell majd hagyniuk.

Nem egy alkalmi vétel

A PepsiCo alighanem nagyon drágán vásárolt. Az 1991-ben alapított SodaStream 3.500 alkalmazottal havonta közel félmillió szódagépet gyárt, amelyeket negyvenhat országban értékesítenek szerte a világon. Ugyanakkor a SodaStream éves szinten csak félmilliárd dollár körüli forgalmat tud évente, és a bevételek és a profit növekedési üteme az elmúlt években már nem volt kiugró. 

A részvény árfolyama is csak az utóbbi fél évben lőtt ki, talán éppen a tranzakciós pletykák hatására.

Kellett már valami a Pepsinek

Ám a PepsiCo-nak nagyon kellett már egy pozitív, egy erőt és növekedést mutató bejelentés, a cég ugyanis intenzíven kereste a stagnáló, olykor szűkülő szódás italpiacról a kitörési pontokat. A társaság ugyan nem csak üdítőket, hanem mindenféle egyéb élelmiszert is gyárt, de az elmúlt évtizedben kevésbé volt sikeres, mint a nagy vetélytárs Coca Cola, legalábbis ezt mutatja a tőzsdei befektetők értékítélete.

A 65 milliárd dolláros éves árbevételű PepsiCo most teljes éves profitjával egyenértékű tranzakciót kötött.

A főnökasszony le is mondott

A bejelentést alig pár nappal előzte meg a hír, hogy a PepsiCo emblematikus vezetője, a 62 éves Indra Nooyi 12 év cégvezetés után lemondott. Formálisan ma még ő a vezér, de októberben átadja a stafétát.

Indra Nooyi egy indiai születésű tamil üzletasszony volt, aki természetesen személyesen óriási karriersikert ért el azzal, hogy a világ egyik legbefolyásosabb üzletasszonya lett. 30 millió dolláros fizetéssel vezethette a világ második számú üdítőitalcégét, és ő lett az első, aki nőként a nemzetközi krikettvilágban is felsőszintű sportvezető lehetett. Ugyanakkor sok kritika érte, a Fool.com amerikai befektetői oldal cikke alapján a növekedés akadályává vált, így lemondását a befektetők már pozitívan fogadták.

(Index, 2018. augusztus 20.)

 

A Pepsinek sem megy mindig

Kevesebb a Pepsi nyeresége.

A PepsiCo nyeresége csökkent 2018 második negyedévében, elsősorban az adók emelkedése miatt, írja a Világgazdaság.

A PepsiCo adózott eredménye 1,82 milliárd dollár, részvényenként 1,28 dollár volt a június 16-án záródott negyedévben, ami kisebb az egy évvel korábbi 2,11 milliárd dollárnál, részvényarányosan 1,46 dollárnál.

Az egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredmény 1,61 dollár lett, nagyobb a szakértők által várt 1,51 dollárnál. Az amerikai vállalatnak a negyedévben 777 millió dollárral több adót kellett fizetnie, mint egy éve. A cég bevétele 15,71 milliárd dollárról 16,09 milliárd dollárra emelkedett.

A társaság megerősítette a 2018-ra vonatkozó 5,7 dolláros részvényarányos eredményvárakozását, ami 9 százalékkal magasabb a 2017-esnél. A PepsiCo 2 milliárd dollár értékben saját részvényt tervez visszavásárolni, és 5 milliárd dollár osztalékot kifizetni 2018 végéig.

A cég piaci tőkeértéke jelenleg 155 milliárd dollár körüli, 10 százalékkal csökkent 2018 kezdete óta.

(Világgazdaság, 2018. július 10.)

 

Pepsi: jobb
A PepsiCo amerikai üdítő- és chipsgyártó nyeresége és árbevétele is nagyobb lett.

2017 második negyedévében a vártnál jobb eredményeket hozott a Pepsi, elsősorban a szénsavas italok és snack élelmiszerek áremelése miatt, írja a Napi.hu.

A cég közleménye szerint a Pepsico Észak-Amerikában 5,2 milliárd dolláros árbevételt ért el 2017 második negyedévében, 2 százalékkal felülmúlva a 2016-os év azonos időszakát. Az eladás volumene nem változott, azonban az árak 1 százalékkal emelkedtek, ami több pénzt hozott a cégnek.

A PepsiCo árbevétele a június 17-én zárult negyedévben éves összehasonlításban 2 százalékkal, 15,7 milliárd dollárra emelkedett, amely meghaladta a várt 15,6 milliárd dollárt.

A második negyedévben a cég eredménye 2,1 milliárd dollár volt, szintén jobb a vártnál.

A Coca-Cola és kisebb vetélytársa, a Pepsi is azzal szembesül, hogy a fogyasztók világszerte egyre inkább próbálnak figyelni az egészségükre, és a szénsavas italok helyett inkább teát és gyümölcslevet isznak. A két nagy cég igyekszik alkalmazkodni az új táplálkozási trendekhez, csökkentve termékeinek cukor- és kalóriatartalmát, valamint az egészségtudatosabb vásárlók érdekében inkább a kisebb kiszerelésű, de úgy egyébként nagyobb profitrátát hozó termékeket részesítik előnyben és egyre inkább csökkentik a nagy kiszerelésű, akciós szénsavas üdítőitalok kínálatát.

A PepsiCo globális márkái közé tartozik egyebek között a Pepsi, a Lay's, a Cheetos, a 7Up, a Tropicana, valamint a Gatorade sportital család.

(Napi.hu, 2017. július 11.)

 

Pezseg a Pepsi

A profitja nagyot javult, az árbevétele ugyan csökkent, de rosszabbat vártak. ₪₪₪

A PepsiCo nyeresége és árbevétele is nagyobb lett a cég 2016. évi pénzügyi harmadik negyedévében a vártnál. A HVG beszámolója szerint az amerikai üdítő- és chipsgyártó cég 2 milliárd dolláros profitot ért el a legutóbbi három hónapban az egy évvel korábbi 533 millió dollár után. 2014-ben 1,4 milliárd dollárral rontották a venezuelai helyzettel kapcsolatos költségek az eredményt. 2016. harmadik negyedévében a részvényarányos eredmény 1,4 dollár lett. A szakértők gyengébb adatra számítottak.

A cég árbevétele 16 milliárd dollárra csökkent, az előző év azonos időszakának 16,3 milliárd dolláros értékesítéséről, de felülmúlta az elemzői várakozásokat. A PepsiCo 4,71 dollárról javított is a 2016. egészére előirányzott eredményein.

A PepsiCo részvényének az árfolyama 2016. eleje óta 7,5 százalékkal, az elmúlt 12 hónapban 16 százalékkal erősödött a New York-i értéktőzsdén.

(HVG, 2016. szeptember 29.)

 

Pepsi

A forgalom csökkent, az eredmény nőtt.

A PepsiCo adózott eredménye 1,7 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 1,3 milliárd dollár után 2016. utolsó negyedévében. A PepsiCo 1,7 milliárd dolláros adózott eredménye részvényenként 1,2 dollárt jelentett.

A PepsiCo vártnál nagyobb 2015. utolsó negyedévi forgalomról számolt be. Eladásai Észak-Amerikában nőttek, ami segített mérsékelni az erős dollár kedvezőtlen hatását. A PepsiCo forgalma ebben a három hónapban 2 százalékkal nőtt Észak-Amerikában, ahol a cég teljes forgalmának közel egyharmada bonyolódik. A 2015. december 26-ával záródott negyedévben a cég forgalma ugyanakkor 7 százalékkal 18,6 milliárd dollárra csökkent. A szakértők ennél kevesebb árbevételt vártak.

(Világgazdaság, 2016. február 11.)

 

Belecsapott a Pepsi

Az italgyár a snackekből is nő.

A Pepsi nagyobb profitot ért el az október eleji eredményközlés szerint, mint ahogyan azt az elemzők várták. A főként kólájáról híres cég a várt 1,3 dolláros egy részvényre jutó profit helyett 1,36 dollárról számolt be 2014. harmadik negyedévében mért teljesítménye alapján.

Az árbevétel is nagyobb lett a vártnál, a 17,2 milliárd dollár valamivel jobb az elemzői várakozás 17,1 milliárdjánál. Az üdítőitalok és snackek eladásai volumenben  1,5 százalékkal emelkedtek. A Pepsi minimálisan növelte az egész évre vonatkozó EPS-növekedésre vonatkozó előrejelzését, 9 százalékra (korábbi: 8%).

Kedvezőtlen, hogy a cukros üdítőitalok piaca gyengélkedik az USA-ban. A light kólák forgalma 2013-ban az Egyesült Államokban 6%-kal esett, a hagyományos kóláké közel 2%-kal (egyre inkább bebizonyosodik, hogy ugyanúgy elhíznak mindkettőtől az emberek). A Pepsi próbál a zsugorodó piacon újdonsággal előlépni, így hamarosan bevezeti Pepsi True nevezetű italát, amelynek alacsonyabb a kalória tartalma. Érdekes, hogy ezt csak az Amazon.comon lehet majd megvásárolni.

A Pepsi már egyébként inkább a snackek és egyéb édességek eladásaiból próbálja erősíteni piaci helyzetét.

(Investor.hu, 2014. október 9.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.