webzseb₪égbolt

WhatsApp: nem volt szívbajos a Facebook

Kínai techóriás elől halászta el a Facebook a WhatsAppot. De nem csak úgy ám. 

Legalább kérdéseket vet fel az a mód, ahogy a Facebook alapítója végül bezsákolta a népszerű csevegőplatformot, a WhatsAppot. 

Bár a felvásárlás még 2014 februárjában történt, a most napvilágra került információk szerint a lájkolós oldal vezetői könnyen lehet, a korábban már bejelentkező Tencent igazgatójának egészségi állapotát használták ki, írja az Origo, a CNBC tudósítása nyomán.A kínai Tencent még 2014 legelején vetett szemet a népszerű csevegő alkalmazásra, és vételi ajánlatot adott. Az ázsiai cég előtt az a cél lebegett, hogy amikor birtokába kerül az app, saját fejlesztésű, hasonló célú megoldásával kombinálva (ez a WeChat), rövid időn belül Kína legnépszerűbb technológiai platformjává váljon. A CNBC most hozta nyilvánosságra, hogy az üzlet azért hiúsult meg, mert a Tencent egyik alapítóját, Pony Ma-t műteni kellett a megállapodás megkötése előtt, így halasztania kellett a Szilikon Völgybe tervezett utazását. Ekkor csaptak le Mark Zuckerbergék. Állítólag.

Nem csak egyszerű túllicitálás volt

A Tencent kényszerű megtorpanását a Facebook azonnal kihasználta, és kétszer annyit ajánlott a WhatsAppért, mint a kínaiak. Csakhogy ekkor már az iparág lényegében kész tényként kezelte, hogy a WhatsAppot a Tencent vásárolja fel, és a 19 milliárd dolláros Facebook-üzlet bejelentése óriási felzúdulást keltett. A megállapodásra további árnyék vetült azért, mert Zuckerberg nem is titkolta, milyen gyorsan megkötötték az alkut: egy februári vacsora elegendő volt ahhoz, hogy a döntéshozók rábólintsanak, és így a WhatsApp mégis inkább a Facebook bevásárlókosarában landolt, mialatt a Tencent, Pony Ma egészségi állapota miatt, kimaradt az egész ügyletből. Ez még a sokat látott befektetőknél és drága startupokat cukorkaként vásárolgató és továbbértékesítő techguruknál is kiverte a biztosítékot. A Facebooknál azzal védekeztek: első emberüktől egyáltalán nem szokatlan ez a tempó milliárdos üzleteknél sem. Például a virtuális valósággal foglalkozó technológiai vállalatot, az Oculus akvizícióját, nagyjából egy hétvége alatt oldotta meg a fiatal infomágnás.

Tudta? Nem tudta?

A jelenlegi hírek szerint nem egyértelmű, hogy a Facebooknál tisztában voltak-e az üzletért felelős Tencent-vezető egészségi állapotával, és ha igen, akkor miért nem siettek a nyilvánosság előtt tisztázni a helyzetet és benne saját, nem elhanyagolható szerepüket. Így jelenleg is sok a kérdőjel az üzlet körül, miközben a WhatsApp – immár új tulajdonosi háttérrel – folytatja szárnyalását: az alkalmazást havonta mintegy 1,2 milliárd felhasználó kezeli szerte a világon, akik összesen több mint 50 milliárd üzenetet küldenek el egymásnak naponta. A saját, szintén igen elterjedt üzenetküldő szolgáltatással rendelkező Facebook kezében hatalmas felhasználói bázis összpontosul az app-ok révén. Igaz, ez a szám a kínai felvásárlás esetén vélhetően még nagyobb lenne. Ám mindezek tükrében már érthető, hogy miért szabott ki tekintélyes összegű, 122 millió dolláros bírságot az Unió szakhatósága a Facebookra a felvásárlásról adott hiányos tájékoztatás miatt.

(Origo, 2017. június 30.)

Bevásárol a Facebook, de lehet, hogy más?

A WhatsApp nevű csevegőalkalmazásért 19 milliárd dollárt fizet a Facebook, ráadásul nem is akárhogyan fog fizetni.

Hatalmas értékű felvásárlást jelentett be a Facebook, 19 milliárd dollárt ad a WhatsApp nevű csevegőalkalmazásért. A vételár több részből áll össze: 4 milliárd dollár készpénz, 12 milliárd dollárnyi részvény, valamint további 3 milliárd dollárnyi részvényjuttatás a WhatsApp dolgozóinak. Az ügylet meghiúsulása esetén a Facebook 1 milliárd dollár készpénzből és 1 milliárd dollárnyi részvényből álló bánatpénzt fizet.

A 2014 január 19-i bejelentést követően 5 százalékot esett a Facebook a zárás utáni kereskedésben, majd 3 százalékos mínuszban állt meg. Az ügylet rámutat arra is, hogy túlzott lehet a Facebook értékeltsége, ezért használja nagy mennyiségben „fizetőeszközként” a részvényeket, a cég kapitalizációjának mintegy 8,5 százalékát fordítja az akvizícióra. Előfordulhat, hogy ha ezeknek a részvényeseknek egy része megpróbálja majd pénzzé tenni a részesedését, kiderülhet, hogy az a 15 milliárd dollár kevesebb értéket jelent majd.

A Facebook a negyedik negyedév végén egyetlen saját részvénnyel sem rendelkezett, azaz a WhatsApp tulajdonosainak újonnan kibocsátott részvényekkel fizet majd. Ez a jelenlegi befektetők részesedését csökkenti, hiszen több részvény között oszlik majd meg a Facebook eredménye. Az egy részvényre jutó eredmény csökkenése akár jelentős is lehet (közel 8 százalékot birtokolnak majd a Facebookban a WhatsApp tulajdonosai és dolgozói), de ha a WhatsApp valóban képes lesz hozzájárulni az eredményességhez, az eredményhatás pozitív is lehet.

A WhatsApp egy csevegő alkalmazás, amiből ezerféle érhető el a különféle okostelefon-platformokon, a felhasználók pedig nem használják másra, mint rövid szöveges üzeneteket, fotókat, videókat és hangüzeneteket osszanak meg egymással. A szolgáltatás az első évben ingyenes, ezután pedig jelképesnek mondható évi 99 dollárcentért korlátlanul igénybe vehető.

A különleges értékét az adja, hogy közel 420 millió felhasználója van, aminek ráadásul nagy része, mintegy 315 millió napi szinten is aktív, így minden vitán felül a legnagyobb ilyen szolgáltatás. Ezzel lényegében a WhatsApp az egyetlen százmilliós nagyságrendű felhasználói bázist mozgató alkalmazás, amelyik a Facebooknál aktívabb, így könnyebben „monetizálható” közönséggel bír. A WhatsApp dominanciája egyébként főként ázsiai és latin-amerikai piacokon érhető tetten (ezek pedig nem a Facebook elsődleges erősségei.)

A WhatsAppot nemcsak a nagysága, hanem a bővülés dinamikája is kiemeli a mezőnyből, a négy éve alapított szolgáltatás több mint kétszer annyi felhasználót gyűjtött az indulás óta, mint a Facebook a működése negyedik évében, a Twitternél pedig mintegy nyolcszor bővült eddig gyorsabban a WhatsApp.

Az ügylet felhasználónként 45 dollárra értékeli a WhatsAppot, aktív felhasználónként pedig 60 dollárra, ami az eBayhez vagy Google-höz hasonló, kiforrott szolgáltatásokhoz képest is magas érték. Egy nagyon hasonló szolgáltatást, a Vibert a japán Rakuten épp a közelmúltban vásárolt fel 900 millió dollárért. A Viber 300 millió felhasználójával (ebből 105 millió aktív) számítva ez felhasználónként 3 dollár (aktív felhasználónként 8,5 dollár).

A Facebook piaci kapitalizációja nagyságrendileg 175 milliárd dollár, napi aktív felhasználóinak száma pedig 757 millió a legutóbbi gyorsjelentés alapján, ami felhasználónként 230 dollár feletti értéket jelent. A Twitternél ugyanez az érték 120 dollár körüli (a havi aktív felhasználókat alapul véve), pedig ez a cég még sokkal közelebb áll a WhatsApp képviselte, az üzleti modellét kereső startup stádiumhoz.

A WhatsApp sok hasonló startuppal szemben termel már bevételt, még ha elhanyagolható mértékűt is, legalábbis a hatalmas felhasználószámhoz képest. A WhatsApp bevételtermelő képessége százmillió dollár nagyságrend körül lehet, ami a 20 milliárd körüli vételárral 100-as nagyságrendű P/S rátát (a kapitalizáció és bevétel aránya) eredményez, ami kiemelkedően magas. A WhatsApp felhasználónként átlagosan kevesebb mint egy dollár bevételt termelhet jelenleg évente (az üzleti modellből fakadóan), míg a Facebook esetében ez a szám már 5,8 dollár, a Twitternél 3,1 dollár.

A Facebook az akvizícióval három fontos ponton nyerhet. Elsősorban Ázsiában vetheti meg a lábát egy már beágyazott szolgáltatás felhasználóinak átvételével. Friss lendületet kaphat a növekedése, különösen a mobilon keresztül elért felhasználók terén, miközben lényegesen javíthatja a saját mobilos szolgáltatásai minőségét és elérését. A mobilos bevételekben is további lendületet nyerhet.

Az ügylet egyébként nagyon hasonlít a Youtube 2006-os felvásárlására. A Google akkor 1,65 milliárd dollárt fizetett a gyerekcipőben járó videómegosztóért, ami úgy tűnt, soha nem térülhet meg. Ma a Google ugyan nem ad részletes pénzügyi adatokat a Youtube-ról, de egyfelől a videómegosztón működő hirdetési bevételek, másfelől pedig a Google időnként elhintett információmorzsái alapján a Youtube manapság már szinte hónapok alatt képes az akkori felvásárlási árát kitermelni.
(Investor.hu, 2014. február 20., fotó: Facebook)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.