élelmiszeráruda₪fogadó

Cukorrépa: jó, csak kevesebb

Kevesebb cukorrépa termett 2017-ben, a minőség azonban jó, a termelők szerint. Az uniós kvóta megszüntetése nem zavarja a magyar piacot. 

A betakarítással együtt a feldolgozás is megkezdődött hazánk egyetlen cukorgyárában, írja a Magyar Idők. Bár az európai uniós kvótarendszer 2017 októberében megszűnik, így elvileg akár növelhető is lenne a hazai termelés, az ágazatban működő gazdálkodókat összefogó szervezet azonban nem számít nagyobb fellendülésre.

Szeptember 1-jén begyújtották a mészkemencét, néhány nappal később pedig beindult a 124. répafeldolgozó kampány a Magyar Cukor (MC) Zrt. kaposvári gyárában. A somogyi megyeszékhely 1894-ben alapított üzemében – Magyarország egyetlen működő cukorgyárában – naponta 7.500 tonna répát dolgoznak fel, amelynek háromnegyede vasúton, a többi közúton érkezik a gyárba.

Berki Gyula, a Cukorrépa Termelők Országos Szövetségének elnöke a Magyar Időknek elmondta: a betakarítás folyamatban van, eddig a teljes termőterület 8-10 százalékával végeztek a gazdálkodók. A cukortartalom egyelőre jónak ígérkezik, a termésátlag ugyanakkor jóval gyengébb lesz a korábbinál. Hogy pontosan mekkora mennyiséget takaríthatnak be 2017-ben, egyelőre nem lehet pontosan megbecsülni, a várakozások 980 ezer tonnát. Az ország egyes vidékein nagy kiesést okozott az aszály, ahol több csapadék volt, ott jobb lesz a termés is.

Bár a termőterület 2017-ben kissé nőtt, az európai uniós cukorkvóta októberi eltörlésétől azonban nagyobb felfutás nem várható. A nagyobb arányú növekedésnek ugyanis több tényező is gátat szab. Egyrészt az egyetlen hazai cukorgyár termelési kapacitása is korlátos, másrészt a cukorrépa termeléshez kötött támogatása miatt nem érdekeltek a terület növelé­sében a gazdálkodók.

Az évtized végéig évi nyolcmillió eurót biztosítanak az ágazat számára, ezt az összeget terület alapján osztják meg a gazdálkodók között. Jelenleg egy hektárra hozzávetőlegesen 140 ezer forint jut, ha nő a terület, az összeg arányosan csökken. Berki Gyula szerint az alacsony cukorárak miatt a termelők eredményességéhez nélkülözhetetlen a támogatás. A hazai termelők az exportpiacokon is eladhatnák a terményt, jelenleg Horvátországba szállítanak magyar cukorrépát, ugyanakkor az ottani gyárban sem várják a kereslet felfutását.

Az Agrana-csoporthoz tartozó MC Zrt. kaposvári gyárában 2013-ban átadtak egy 60 ezer tonnás cukorsilót, 2015 szeptemberére pedig egy több mint hétmilliárd forint értékű fejlesztés fejeződött be. Az elsősorban Agrana-forrásból finanszírozott beruházás eredményeként megvalósult egy 160 ezer tonna csomagolására alkalmas üzemrész, és felavattak egy hatmilliárd forintos beruházás révén létesített biogáztisztító berendezést is. Ezzel a kaposvári gyár a világon elsőként magának biztosíthatja energiaellátását.Az MC Zrt. menedzsmentje ez évre 10 százalékkal növelte a szerződött cukorrépa területét, a gyárral kapcsolatban álló gazdák pedig tavasszal 15.500 hektár répát vetettek el. A termény feldolgozása a kaposvári gyár 220 állandó és negyven ideiglenes időre felvett dolgozójára vár. Három műszakban folyik a munka Kaposvár legrégebbi üzemében, a kampány a korábbi évekhez hasonlóan várhatóan 120 napig tart majd.

Az üzem a répaszelet-feldolgozás során nyert biogázenergiával évi egymilliárd forintot takarít meg, ráadásul a fűtőanyagból Kaposvár termálfürdőjének és több közintézményének is jut.

(Magyar Idők, 2017. szeptember 25., fotó: MTI/Varga György)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.