étek₪áruda

Csökkenni fog a cukor ára, mert több van belőle

Több a cukor az uniós piacon, mert nőtt a termőterület. De így csökkenni fog az ár. 

A kvótaszabályozás megszűnése után három ütemben fizeti majd a felvásárló Magyar Cukor a cukorrépa vételárát. Az idén egyébként erős túltermelés volt a piacon, írja a Világgazdaság.

Négymillió tonnával lesz több a 2017–2018-as cukorpiaci évben az Európai Unió cukortermelése, mint a piaci szükséglet – mondta Kelemen István, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének főtitkára. A szezonban a gyárakból kikerülő 20,6 millió tonna répacukor a 2016-osnál 3,6 millió tonnával lesz több. A cukormennyiség növekedéséhez jelentősen hozzájárult, hogy az uniós cukorrépa-termelők az előző szezonbeli 1,5 millió hektáros termőterületeiket 16 százalékkal, 1,7 millió hektárra növelték. A főtitkár szerint most az is várható, hogy a termelők észbe kapnak, és csökkentik a termőterületet.

A cukorpiacon egyébként is lényeges változások következtek be a kvótaszabályozás 2017 szeptember végi leállásával. Megszűnt a cukorrépa minimumára, amely 2016-ban 26,29 euró volt tonnánként, legalábbis a cukorrépakvóta erejéig. Ezt 0,79 euró illeték terhelte, vagyis a tényleges nettó ár 25,5 euró volt. A kvótán felüli termelésre fizetett ár országonként változó, Magyarországon 17 euró volt tonnánként. Utóbbi szintén megszűnt, ezentúl minden átvett cukorrépáért ugyanazt az árat fizeti a gyár – ez Magyarországon a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyára.

A felvásárlási áron felül többféle címen járt térítés, így – 16 százalékos cukortartalom mellett – egy tonna cukorrépáért 30 euró körüli összeget kaptak a termelők. Erre jött az idén hektáronként 144 ezer forintos nemzeti támogatás, és ezt a jelenlegi uniós ciklusban még kaphatják a gazdálkodók a támogatható 19 ezer hektárra. Itthon csak ezzel a támogatással együtt gazdaságos a cukorrépa-termelés – állítják a termelők.

Ezentúl az ár a piachoz igazodik, de változik a kifizetési rend is. A megállapodás alapján először tonnánként 22 eurót fizet a gyár, amit levonások és térítések korrigálnak majd. 2018 júniusában az alapárat a felvásárló kiegészíti a várható cukorár 90 százalékára, a fennmaradó részt október végén fizetik a termelőknek.

A szakértők szerint az uniós túltermelésen kívül az alacsony hozamok is nehezítik a magyar termelők helyzetét, idén például az EU-átlagtermés több mint 25 százalékkal haladta meg a magyart. A piac viszont nem az uniós termelőknek kedvez, hiszen míg a fehér cukor uniós átlagára 501 euró tonnánként, addig a világpiaci ár 363 euró. Ez az árcsökkenés irányába nyomja a piacot, ahogy az izoglükóz-termelésben is némi növekedés várható – mondta Kelemen István.

(Világgazdaság, 2017. november 30., fotó: MTI, Varga György)

 

Cukorrépa: jó, csak kevesebb

Kevesebb cukorrépa termett 2017-ben, a minőség azonban jó, a termelők szerint. Az uniós kvóta megszüntetése nem zavarja a magyar piacot.

A betakarítással együtt a feldolgozás is megkezdődött hazánk egyetlen cukorgyárában, írja a Magyar Idők. Bár az európai uniós kvótarendszer 2017 októberében megszűnik, így elvileg akár növelhető is lenne a hazai termelés, az ágazatban működő gazdálkodókat összefogó szervezet azonban nem számít nagyobb fellendülésre.

Szeptember 1-jén begyújtották a mészkemencét, néhány nappal később pedig beindult a 124. répafeldolgozó kampány a Magyar Cukor (MC) Zrt. kaposvári gyárában. A somogyi megyeszékhely 1894-ben alapított üzemében – Magyarország egyetlen működő cukorgyárában – naponta 7.500 tonna répát dolgoznak fel, amelynek háromnegyede vasúton, a többi közúton érkezik a gyárba.

Berki Gyula, a Cukorrépa Termelők Országos Szövetségének elnöke a Magyar Időknek elmondta: a betakarítás folyamatban van, eddig a teljes termőterület 8-10 százalékával végeztek a gazdálkodók. A cukortartalom egyelőre jónak ígérkezik, a termésátlag ugyanakkor jóval gyengébb lesz a korábbinál. Hogy pontosan mekkora mennyiséget takaríthatnak be 2017-ben, egyelőre nem lehet pontosan megbecsülni, a várakozások 980 ezer tonnát. Az ország egyes vidékein nagy kiesést okozott az aszály, ahol több csapadék volt, ott jobb lesz a termés is.

Bár a termőterület 2017-ben kissé nőtt, az európai uniós cukorkvóta októberi eltörlésétől azonban nagyobb felfutás nem várható. A nagyobb arányú növekedésnek ugyanis több tényező is gátat szab. Egyrészt az egyetlen hazai cukorgyár termelési kapacitása is korlátos, másrészt a cukorrépa termeléshez kötött támogatása miatt nem érdekeltek a terület növelé­sében a gazdálkodók.

Az évtized végéig évi nyolcmillió eurót biztosítanak az ágazat számára, ezt az összeget terület alapján osztják meg a gazdálkodók között. Jelenleg egy hektárra hozzávetőlegesen 140 ezer forint jut, ha nő a terület, az összeg arányosan csökken. Berki Gyula szerint az alacsony cukorárak miatt a termelők eredményességéhez nélkülözhetetlen a támogatás. A hazai termelők az exportpiacokon is eladhatnák a terményt, jelenleg Horvátországba szállítanak magyar cukorrépát, ugyanakkor az ottani gyárban sem várják a kereslet felfutását.

Az Agrana-csoporthoz tartozó MC Zrt. kaposvári gyárában 2013-ban átadtak egy 60 ezer tonnás cukorsilót, 2015 szeptemberére pedig egy több mint hétmilliárd forint értékű fejlesztés fejeződött be. Az elsősorban Agrana-forrásból finanszírozott beruházás eredményeként megvalósult egy 160 ezer tonna csomagolására alkalmas üzemrész, és felavattak egy hatmilliárd forintos beruházás révén létesített biogáztisztító berendezést is. Ezzel a kaposvári gyár a világon elsőként magának biztosíthatja energiaellátását.Az MC Zrt. menedzsmentje ez évre 10 százalékkal növelte a szerződött cukorrépa területét, a gyárral kapcsolatban álló gazdák pedig tavasszal 15.500 hektár répát vetettek el. A termény feldolgozása a kaposvári gyár 220 állandó és negyven ideiglenes időre felvett dolgozójára vár. Három műszakban folyik a munka Kaposvár legrégebbi üzemében, a kampány a korábbi évekhez hasonlóan várhatóan 120 napig tart majd.

Az üzem a répaszelet-feldolgozás során nyert biogázenergiával évi egymilliárd forintot takarít meg, ráadásul a fűtőanyagból Kaposvár termálfürdőjének és több közintézményének is jut.

(Magyar Idők, 2017. szeptember 25., fotó: MTI/Varga György)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.