web₪zseb

Csak nő a Whatsapp

Már kétmilliárd felhasználója van a Facebook Whatsappjának. 

A Whatsapp 2017-ben 1,5 milliárd felhasználóval rendelkezett, írja az Origo. A vállalat friss jelentéséből pedig kiderül, hogy az egyik legnépszerűbb chatelős alkalmazás ma már túllépte a 2 milliárd usert.

A méretei ellenére a Whatsapp továbbra is elképesztő ütemben képes növekedni és két év leforgása alatt 500 millió új felhasználót gyűjtöttek.

Az alkalmazás különlegessége, hogy kétoldalú titkosítást biztosít a felhasználóknak, így nagyobb biztonságban tudhatják üzeneteiket.Az ilyen technológiák egyre népszerűbbek, hiszen a Telegram is így volt képes rövid idő alatt jelentős platformmá válni, ráadásul már a Messenger, a Facebook saját chatelős alkalmazásában is tesztelik a funkciót.

A Whatsapp viszont saját bevallása szerint még maga sem tud belehallgatni a felhasználók telefonos beszélgetésébe vagy éppen belenézni az üzenetekbe és képekbe, amiket küldenek.Persze az ilyen állításokat nem szabad készpénznek venni, mivel már nem egy cégről derült ki utólag, hogy titokban leskelődtek.

Ráadásul több kormány is ellene van az ilyen szintű titkosításnak nemzetvédelmi okokból. Indiában például felszólították a Whatsapp-et, hogy a kormány számára biztosítsanak hozzáférést az állampolgárok üzeneteihez. A Whatsapp azonban ezt megtagadta arra hivatkozva, hogy ezzel a többi felhasználó biztonságát tennék kockára.

(Origo, 2020. február 13.)

 

Kilyukadt a Facebook adatzsákja

Megint. Újabb hatalmas Facebook-botrány: 267 millió ember adatai szivárogtak ki.

A kiszivárgott információk elsősorban telefonos csalásra használhatóak, írja az Origo.

Újabb gigantikus adatszivárgásra derült fény a Comparitech biztonsági cég egyik kutatója jóvoltából: Bob Diachenko talált az interneten egy olyan szabadon böngészhető adatbázist, amelyben 267 millió facebookozó személyes adatai szerepeltek. 

Az adatbázisban a felhasználók egyedi azonosítókódjai, nevei és telefonszámai találhatóak meg.

A kutató szerint valószínűleg egy vietnámi eredetű adatgyűjtési akció eredményére bukkant rá. Az információk megszerzéséhez a facebookos profilokhoz hozzáférést kérő appokat használhattak a közösségi hálózat programozási felületeivel visszaélt adathalászok.

A Facebook azzal védekezik, hogy ez az adatvédelmi szabályzat és programozási felület megváltoztatása előtt történt, a fejlesztők egy ideje már nem képesek hozzáférni a felhasználók telefonszámaihoz. Azt állítják, hogy ilyen adatszivárgás többé nem fordulhat elő.

A felfedezését követő két hétben az adatbázis szabadon böngészhető volt, az adatokat tároló internetes hostingcég rendkívül lassan reagált Diachenko bejelentésére. Sajnos az információk más helyeken továbbra is elérhetőek lehetnek, például korában egy hacker fórumon keresztül biztosan megvásárolhatóak voltak. 

(Origo, 2019. december 20.)

 

Like: nem látod? na látod!

Az Instagram után a Facebook is elrejti a like-okat.

A Facebook jelenleg az ausztrál felhasználóinál teszteli a bejegyzések utáni kedvelések számának elrejtését – írja az Origo a BBC nyomán.

Egyes ausztrál felhasználók már nem látják a kedveléseket vagy egyéb reakciókat mások bejegyzéseinél. Ugyanakkor a bejegyzések tulajdonosai továbbra is láthatják, hogy hányan kedvelik azt.

A cég már július óta tesztel hasonló kitakarást az Instagram felhasználók körében, ami ellentmondásos reakciót váltott ki.

A cég szerint a like-ok eltávolításával csökkenteni szeretnék a felhasználókra háruló közösségi nyomást. "Ha ezt a számot kivesszük, akkor az emberek inkább a kapcsolatok minőségére összpontosítanak majd, nem pedig a reakciók számára"– nyilatkozta Mia Garlick, az Australian Associated Press szóvivője, aki hozzátette, hogy a cég konzultált mentálhigiénés szakértőkkel a változásról.

Illusztráció FORRÁS: AFP/KIMIHIRO HOSHINO

Az Instagram bejegyzés kedveléseket eddig hét országban rejtették el– Ausztrália, Új-Zéland, Brazília, Kanada, Japán, Olaszország és Írország –, de a cég eddig nem hozta nyilvánosságra a próba eredményeit. Számos influencer azonban nem örült az intézkedésnek, szerintük  ugyanis a kedvelések száma fontos üzleti mutató a számukra.

(Origo, 2019. szeptember 27.)

 

Ne hazudj és ne szexelj a Facebookon

Fél év alatt nagyon sok hamis profilt törölt a Facebook.

Több mint hárommilliárd hamis felhasználói fiókot távolított el a Facebook a 2018 szeptembere és 2019 márciusa közötti fél évben – közölte a közösségi oldalt üzemeltető kaliforniai székhelyű cég a közösségi előírások kikényszerítéséről szóló jelentésében, írja a Világgazdaság.

A Facebook szerint 2018 utolsó negyedévében 1,2 milliárd, 2019 első negyedévében pedig további 2,2 milliárd hamis fiókot töröltek.

A jelentés kiemeli, hogy az említett időszakban csaknem kétszer annyi hamis oldalt távolítottak el, mint az azt megelőző félév során. A Facebook ezt a növekedést azzal magyarázta, hogy „a szabálysértők automatizált támadásokkal próbálnak egyszerre több fiókot létrehozni”.

Az ilyen automatizált Facebook-fiókokat gyakran használják álhírek terjesztésére. A közösségi oldal ezért még április elején bejelentette, hogy fokozza erőfeszítéseit a hamis információk kiszűrésére az európai parlamenti választások előtt.

A Facebook közölte azt is, hogy a hamis fiókokat többnyire sikerült röviddel létrehozásuk után felfedezni, vagyis még mielőtt azok aktívvá váltak volna.

A közösségi hálónak havonta mintegy 2,4 milliárd aktív felhasználója van, 5 százalékuk azonban hamis fiókokhoz köthető.

Ez utóbbi kategória azonban mindössze egyike volt a jelentésben feltüntetett – előírásokat sértő – kilenc tevékenységnek, mint a meztelenség, a szexuális tevékenység, a zaklató magatartás, a gyűlöletbeszéd, a terrorpropaganda és az erőszak ábrázolása.

A jelentésből kitűnik az is, hogy a Facebook továbbá intézkedéseket hozott az erőszakkal és a propagandával összefüggésbe hozható csaknem 52 millió felhasználói fiók ellen, valamint szexuális tartalmuk miatt 44 millió másik oldallal szemben.

(Világgazdaság, 2019. május 24.)

 

Spórol a Facebook

Újabb milliárdos büntetésre számít a Facebook. Félretesz rá.

A Facebook bejelentette, hogy hárommilliárd dollárt különített el büntetésre, amelyet a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szabhat ki rá magántitkok megsértése és adatok engedély nélküli kiszolgáltatása miatt, írja az Origo.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) vizsgálata még folyik, de sajtóértesülések szerint biztosra vehető a büntetés, sőt várhatóan az eddigi legnagyobb összegű lesz.

Egyes sajtóinformációk szerint a szövetségi szabályozó hatóság akár ötmilliárd dollárra is büntetheti az óriásvállalatot.

A Facebook április 24-én hozta nyilvánosságra az első negyedév mérlegét, amelynek összege 15,08 milliárd dollár, 26 százalékkal több, mint a tavalyi első negyedév mérlege.

A vállalat profitja több mint a felére, 2,43 milliárd dollárra csökkent az év első három hónapjában, éppen a várható büntetésre félretett összeg miatt.

A tőzsdezárás utáni kereskedésben 9 százalékot emelkedett a közösségi médiaóriás részvényárfolyama, miután bevétel soron 1 százalékkal verve az elemzői konszenzust 15,08 milliárd dollárt ért el a vállalat. Éves alapon az egy felhasználóra jutó bevétel 16 százalékkal nőtt, elérve a 6,42 dolláros összeget.

Az új történetek opciót egyre többen használják a vállalat termékein belül, mely már elérte a napi átlagos 500 milliós felhasználói számot. A CFO szerint az éves alapú növekedésért az új opció volt elsődlegesen a felelős. Zuckerberg szerint az elkövetkező öt esztendőben a személyes adatok védelme lesz a vállalat egyik legnagyobb prioritása.

A The Wall Street Journal szerint a büntetés várhatóan a legnagyobb mértékű lesz, amit az Egyesült Államok hatósága valaha is kiszabott egyik nagy tech-vállalatára. Ez lesz a titoksértés miatt kiszabott eddigi legnagyobb bírság is.

A Facebook még 2012-ben az FTC-vel kötött megállapodásában beleegyezett, hogy nem gyűjt adatokat a felhasználóiról, és hogy az adatokat nem osztja meg a felhasználó engedélye nélkül. Az FTC tavaly elkezdte vizsgálni, hogy a világ legnagyobb közösségi portálja betartotta-e a megállapodást, hiszen felhasználóinak több tízmilliónyi adata a londoni székhelyű Cambridge Analytica nevű adattároló céghez került.

Még 2018 márciusában kezdődött a nyomozás a Cambridge Analytica által kezelt adatok ügyében.

A The Wall Street Journal idén februárban jelentette, hogy az FTC munkatársai megállapították a Facebook vezetőinek felelősségét, és ötmilliárd dolláros büntetés kiszabását mérlegelik.

A szövetségi szabályozó hatóság nem adott határidőt a vizsgálat lezárására és a büntetés kiszabására, de elemzők szerint a Facebook mostani bejelentése arra enged következtetni, hogy ez hamarosan megtörténhet.

(Origo, 2019. április 25.)

 

Zuckerberg bekebelezte a világot

Utópiának tűnik, hogy bárki megállítsa a Facebook pénzcsináló adatporszívóját.

Zuckerbergéknek az információkkal egy céljuk van, a profitmaximalizálás, az összekapcsolt világ magasztos szóvirága csak ezt leplezi, írja a HVG. Nagy Gábor összeállítása.

Nem éppen ajándékkal kedveskedett a 15. születésnapját ünneplő Facebooknak a múlt héten a német szövetségi kartellhivatal, amikor a határozatában szigorú korlátozást mondott ki arra, hogy a szociális háló honnan és milyen adatot szedhet össze a felhasználóiról. Megtiltotta például, hogy a továbbiakban az érintett kifejezett beleegyezése nélkül a harmadik fél által működtetett applikációkban, valamint honlapokon megadott információkat összegyűjtse, de azokat sem használhatja engedély híján, amelyek az amúgy általa birtokolt WhatsApp és Instagram chatszolgáltatásban keletkeznek. Az automatikus adatporszívózásra pedig az ad lehetőséget, hogy a Facebook visszaél meghatározó piaci szerepével – szól az érvelés.

Mindez összecseng az Európai Unióban tavaly májusban hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) előírásaival. Azokban ugyanis – az amerikai törvények szöges ellentéteként – a személyes adatok tulajdonosa a felhasználó, aki engedélyt adhat azok átadására (opt in). A tengerentúlon, a Google és a Facebook által is alkalmazott megoldás szerint a felhasználó alapesetben hozzájárul ahhoz, hogy az adataival a szolgáltató rendelkezhessen, ebből jellemzően eldugott helyen adják meg a kilépési lehetőséget (opt out).

A német kartellhivatal már szorongatja a Zuckerberg nyakát

A német kartellhivatal pénzbüntetést nem szab ki, és a Facebook az egy hónapos határidőn belül fellebbezni fog, mert álláspontja szerint Németországban csak népszerű, de nem domináns közösségi platform, s a mindenhonnan begyűjtött adatokkal a szolgáltatás minőségét javítja, illetve védi a felhasználókat. Még ha a jogi fordulók után érvényben marad is a németországi tilalom a korlátlan adatgyűjtésre, az is csak 32 millió Facebook-felhasználót érint, miközben a 2004-ben az amerikai Harvard Egyetemen indult közösségi háló a világ 3,9 milliárd internet-hozzáféréssel bíró lakója közül 2,3 milliárdot köt magához.

Precedenst teremthet azonban a német kartellhivatal, ha korlátozza a Facebook jelenleg parttalan adatgyűjtését. Mert a cég üzleti modellje éppen arra épül, hogy az irdatlan mennyiségű információ elemzése révén – ami ma már csupán megfelelő szerverpark és adatbányász szoftver kérdése – olyan módon testre szabott hirdetésekkel tudja megcélozni a felhasználóit, mint senki más, a keresőprogramja révén szintén mindent tudni igyekvő Google sem. Nem véletlen, hogy tavaly átlagosan 18 százalékkal többet tudott kérni egy rajta keresztül megjelent hirdetésért, s az 55 milliárd dolláros bevételén – amiből 13,6 milliárd származott Európából – 22 milliárdos profit keletkezett.

Európai Bizottság, ír adatvédelmi hivatal, Cambridge Analytica

A fejleményeket nemcsak az Európai Bizottság követi, amely a piaci verseny őreként már többször megbüntette a tengerentúlon ritkábban háborgatott amerikai csúcstechnológiai cégeket. Hanem az ír adatvédelmi hivatal is, amely azért illetékes, mert a Facebook európai központja – természetesen adózási okokból – Dublinban van. A cég fölött gyülekeznek a felhők az USA-ban is, ahol a szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC) azt vizsgálja, a Facebook nem sértette-e meg azt a 2011-es megállapodást, amelyben vállalta, hogy az adatgyűjtési gyakorlatáról nem vezeti félre a felhasználóit, s az így megszerzett információkkal felelősen bánik, azokat nem adja ki ellenőrizetlenül harmadik félnek.

A Facebook maga tehet arról, hogy bírálatok kereszttüzébe és a szabályozó hatóságok érdeklődésének fókuszába került, hiszen az utóbbi egy éve másról sem szólt, mint az egymást követő adatkezelési botrányairól, s hogy azokat miként próbálta negligálni, illetve eltussolni. Tavaly márciusban a közösségi háló történetének legsúlyosabb bizalmi krízisét hozta el, amikor kiderült, hogy a Cambridge Analytica nevű cég különösebb ellenőrzés nélkül jutott hozzá 87 millió felhasználó adataihoz, s azokból 2016-ban Donald Trump kampányát segítette, de dolgozott a brit Brexit-pártiaknak is.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és legnagyobb részvényese napokig hallgatott, s ugyanezt a struccpolitikát választotta akkor is, amikor 2017-ben egyre több adat látott nyilvánosságot arról, a Facebookot felhasználva orosz trollcsapatok miként próbálták befolyásolni a 2016-os amerikai elnökválasztást. Zuckerberg aztán kénytelen volt megjelenni a washingtoni szenátus előtt, s a tavaly áprilisi meghallgatást az alapos – de válaszait robotszerűvé tevő – felkészülésén kívül azzal sikerült megúsznia, hogy az idős törvényhozóknak láthatóan nem sok fogalmuk volt a közösségi háló működéséről.

Sorosnak sem tetszett, de hát

A demokráciára leselkedő veszélyt lát viszont Soros György magyar származású amerikai milliárdos a Facebookban, amit a tavaly januári davosi Világgazdasági Fórumon szóvá is tett. Azt már a The New York Times amerikai napilap leplezte le novemberben, hogy erre reagálva a Facebook a korábban a republikánusoknak dolgozó Definers nevű pr-céget bízta meg azzal, hogy találjon kapcsolatot a közösségi hálót bíráló civilek és a pénzember között. A Definers olyan munkát végzett, ami az orbáni propagandagépezetnek is dicsőségére vált volna: beindította az antiszemita felhangokat sem nélkülöző sorosozást a közösségi háló védelmében.

A botrány kipattanása után a Facebook azonnal felbontotta a szerződést, majd következett a magyarázkodás. A Zuckerberg legfőbb bizalmasaként működő Sheryl Sandberg vezérigazgató előbb azt ismerte el, hogy Soros davosi megszólalása után arra adott megbízást, tudják meg, a milliárdos a részvények árfolyamesésére játszik-e – kiderült, hogy nem. Majd azt vallotta be, hogy megfordultak nála olyan dokumentumok, amelyekben a Definers megbízásáról esett szó.

Ahogy a tavalyi, az idei évindító üzenetében is azt ígérte Zuckerberg – akinek a szavazati jogok 60 százalékát birtokolva teljes az ellenőrzése a cég fölött –, hogy rendet tesz a Facebook háza táján, s különösen azt igyekszik megakadályozni, hogy a közösségi hálón járványszerűen terjedjenek az álhírek és a gyűlöletbeszéd. Ezért már 15 ezres moderátorsereg próbál megbirkózni a bejegyzések milliárdjainak ellenőrzésével, ami – ezt szintén a The New York Times derítette ki – egyelőre szélmalomharc. A jellemzően a szolgáltató központok mintájára dolgozó szerződéses alkalmazottaknak több mint száz nyelven, 8-10 másodperc alatt kellene dönteniük olyan szövegekről, amelyekről bíróságok is évekig tudnának vitázni.

Erősödnek azok a hangok is, hogy így a politikai közbeszéd meghatározásában, s általában az emberek életében korábban elképzelhetetlen szerephez jutott Facebookot korlátozni és ellenőrizni, végső esetben pedig feldarabolni kellene. Első lépésként fölvetődött a 2012-ben megvett Instagram, valamint a felvásárolt WhatsApp leválasztása a saját fejlesztésű Facebook Messengerről.

Zuckerberg erre rá jellemző választ adott. Bejelentette, hogy a három üzenetküldő szolgáltatás technológiai alapjait összehangolják – így nehéz lesz szétválasztani azokat –, s mindezt természetesen a felhasználói élmény javítása érdekében teszik. Az integrációs tervének már személyi akadálya sincs, hiszen az utóbbi egy évben az Instagram és a WhatsApp alapítói is távoztak a Facebooktól, mert nem látták garantáltnak a két szolgáltatás beígért önállóságának megtartását.

(HVG, 2019. február 17., Nagy Gábor összeállítása)

 

Na, most van nagy sz*rban a Facebook

Súlyosabb következményei lehetnek a Facebook feltörésének, mint elsőre látszott.

2018 szeptember 28-án derült ki, hogy egy biztonsági rés feltörése miatt több mint 50 millió Facebook-felhasználó adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe, írja a 444.hu. Ugyanakkor az első beszámolók még nem tértek ki arra, hogy nem pusztán a közösségi oldalakon tárolt adatokról van szó, hanem az érintett felhasználók összes olyan szolgáltatásához és fiókjához hozzáférhetnek a hackerek, amihez a Facebook-fiók segítségével jelentkezett be az adott felhasználó. 

És ez pedig rengeteg oldal és szolgáltatás lehet, hiszen a Facebook évek óta komolyan dolgozik azon, hogy a fiókodat használd minél több egyéb oldalon az azonosításhoz és a belépéshez is. 

A hackerek egy biztonsági rést használtak ki, amely abban a szolgáltatásban rejlett, ami segített a Facebookon megnézni a felhasználóknak, hogy hogyan fest a saját profiljuk egy ismeretlen számára. A Facebook, miután kiderült a betörés, azonnal kiléptette az 50 millió érintett felhasználót, illetve további 40 milliót, aki használta ezt a szolgáltatást tavaly, illetve leállították ezt a megtekintési módot. 

Péntek estére a Facebook vezetősége is elismerte, hogy a támadók hozzáférhettek harmadik felek által üzemeltetett oldalakon tárolt adatokhoz, ha a felhasználó a Facebook egyszerűsített belépését használta. Az nem egyértelmű egyelőre, hogy ez a biztonsági rés meddig volt nyitva, illetve hogy mennyiben volt ez csak elvi lehetőség, vagy pedig történtek is konkrét belépések. 

A Facebook mindenesetre elkezdte szétbontani ezeket a kapcsolatokat, szóval ha valaki a 90 millió potenciálisan érintett felhasználó közé tartozik, akkor ezentúl jelszóváltoztatás nélkül nem fog tudni Instagramon posztolni, ha oda a Facebook-fiókjával van belépve. 

Ezen kívül viszont kritikus dolgokat még mindig nem közölt a vállalat a támadásról: hogy pontosan milyen típusú adatok szivároghattak ki, milyen hosszan lehettek feltörve a profilok és így tovább. Az azonban biztos, hogy az amúgy is súlyos bizalmi válsággal küzdő Facebooknak jelentős károkat okoz az eset, az első csoportos keresetet már be is adták a cég ellen Kaliforniában.

(444.hu, 2014. szeptember 29.)

 

90 millió felhasználót léptetett ki a Facebook, miután biztonsági rést találtak a rendszeren

Hackerek nekiestek a View As szolgáltatásnak. ₪₪₪

Rosszindulatú visszaélésekre adott lehetőséget egy biztonsági hiba a Facebook rendszerében, ezért 90 millió felhasználónak kellett kilépnie a szolgáltatásból, közölte a közösségimédia-óriás, írja a 444.hu.

A Facebook közölte, 50 millió felhasználó lehetett érintett.

A hibát a View As szolgáltatás okozta, amellyel egy felhasználó megnézheti, mit lát a profiljából egy nem belépett user. Ezt használhatták ki hackerek, és szerezhettek irányítást mások profilja felett.

A Facebook közölte, a hibát elhárították, feljelentést tettek, a View As („Segnézés” - UP fordítása) menüpontot eltüntették.

(444.hu, 2018. szeptember 28.)

 

Zakózik a Facebook

Nem hozta a negyedéves bevételt és az európai felhasználók közül többen leléceltek.

Az amerikai tőzsde történetében a legnagyobb egy napon belüli tőkeérték-veszteség felé csúszott a Facebook, írja az Index az MTI nyomán.

A Facebook részvénye a július 26-i kereskedésben közel húsz százaléknyi árfolyamveszteséget szenvedett el. A zárás előtt mintegy négy órával az árfolyam ennél kisebb, 18,1 százalékos veszteséget mutatott 178,06 dolláron. Ha viszont a közel húsz százalékos veszteség a zárásra is megmarad, az 124 milliárd dollárral az amerikai értékpapírpiacok történetében a legnagyobb napi tőkeérték-veszteség lehet. Ez négyszerese a Twitter piaci tőkeértékének.

A Facebook az elemzői várakozásoktól elmaradó forgalmi adatokat tett közzé negyedéves eredmény beszámolójában. A közösségi média platformnak ráadásul az aktív felhasználói száma is csökkent.

Mínusz 23-24 százalék körüli mélységben is járt a Facebook részvényárfolyama, miután a webes cég közzétette a negyedéves pénzügyi jelentését. Ebben az állt, hogy a nyeresége 5,1 milliárd dollár lett, ami részvényenként 1,74 dollárt jelent, és ez kicsit felülmúlja a piac által várt 1,71 dolláros átlagot.

A mélyrepülés oka viszont az, hogy a társaság 13,04 milliárdos bevétele jócskán elmaradt a várt 13,34 milliárdtól, ami azt jelzi, hogy megérezte a Facebook az őt ért támadásokat, és lehetett némi hatása a Cambridge Analytica-botránynak.

Az aktív felhasználók létszámának növekedése is megtorpant egy kicsit. A Wall Street elemzői körében várt 1,49 milliárd napi felhasználó helyett 1,47 milliárd jött össze, és hasonló mértékű eltérés van a havi bejelentkezések számában, a remélt 2,25 milliárd felhasználó helyett 2,23 milliárdot számláltak a Facebookon. 

A legértékesebb régióban pedig, az Egyesült Államok és Kanada területén, gyakorlatilag nem volt semmi növekedés, maradt a 185 millió napi és 241 millió havi aktív júzer. Európában még csökkent is az aktivitás. Az első negyedév 377 millió aktív havi felhasználójából csak 376 millió maradt meg, míg a napi bejelentkezések száma a korábbi 282 millióról 279 millióra apadt.

(Index, 2018. július 26.)

 

Két kézzel szórta a felhasználók adatait a Facebook

Az Apple-nek, az Amazonnak és a Samsungnak is adott ki adatokat a felhasználóiról a Facebook. Állítólag.

Több tucat céggel kötött a Facebook az elmúlt évtizedben megállapodást adatok megosztásáról - tudta meg a The New York Times, írja a Portfolio. 

A lap információi szerint legalább 60 céggel, köztük az Apple-lel, az Amazonnal, a Microsofttal és a Samsunggal osztott meg felhasználói adatokat a Facebook. A megállapodásokkal a közösségi oldal partnerei olyan adatokhoz jutottak hozzá a felhasználókról, mint a kapcsolati státusz, a politikai irányultság, vallás, vagy események, amelyeken részt vesznek.

A Facebook egy blogposztjában védte meg magát és az adatkezelési gyakorlatát, hogy ezek a cégek csak arra használták az adatokat, hogy a Facebookhoz hasonló felhasználói élményeket kínálhassanak.

(Portfoli, 2018. június 4.)

 

Facebook: megkínozták Zuckerberget

Befejeződött Mark Zuckerberg kétnapos, óriási felhajtással kísért képviselőházi meghallgatása Washingtonban. Hibáztak.

A Facebook-vezér azt már az előzetes nyilatkozatában elismerte, hogy nem tettek eleget az adatokkal történő visszaélések ellen, de a képviselők így is durván nekimentek, és voltak tényleg látványos alázások is, írja a 444.hu, a Reuters nyomán.

A Zuckerberget megforgató amerikai képviselőknek persze voltak belpolitikai céljaik is: a demokraták azzal csesztették, hogy az orosz hátterű kamuprofilok Trump-reklámokat toltak-agyba főbe, míg a republikánusok azon lovagoltak, hogy a Facebook részrehajlóan moderálja a „konzervatív” véleményeket. Az előbbi bizonyított tény, és az utóbbinak is van alapja, de itt közel sem csak az Egyesült Államokról van szó: az is most derült ki például, hogy a magyar választások előtt is töröltek hamis profilokat.

A meghallgatás egyik legnagyobb visszhangot kapó párbeszéde az volt, amikor a demokrata Anna Eshoo megkérdezte tőle, hogy az ő személyes adatait is kiadták-e ártó szándékú „harmadik félnek”. Amire a végig elég bizonytalan Zuckerberg annyit válaszolt, hogy igen.

Itt valószínűleg a Cambridge Analytica adatszerzésére utal, amelynek következtében 87 millió felhasználó adatait használták fel politikai manipulációra a Trump- és a Brexit-kampányban. Zuckerberg azt mondta, hogy még vizsgálják, volt-e hasonló méretű jogosulatlan adathasználat máshol is. De végig azt ismételgette, hogy a felhasználók döntik el, kikkel osztják meg az adataikat. A képviselők viszont a szemére vetették, hogy sokkal egyértelműbben és közérthetőbben kéne tájékoztatni a használókat arról, hogy mi történhet a legszemélyesebb információikkal.

Azt viszont ő sem tagadta már, hogy „elkerülhetetlen lesz az internetes cégek egyfajta szabályozása”, azt viszont nem volt hajlandó megmondani, hogy mire gondol. 

(444.hu, Reuters, 2014. április 11.)

 

Ezt most megszívja a Facebook, de nagyon

Az adatszivárogtatás hazavághatja a Facebookot. 50 millió felhasználó adata jutott ki.

Tovább gyűrűzik a Facebook adatkiszivárogtatási botránya, az ügyben a brit hatóságok is elkezdenek vizsgálódni és a brit parlament személyesen Mark Zuckerberget faggatja, írja a Portfolio. Elemzői vélemények szerint a Facebook jövője múlhat azon, hogyan kezelik most az eseményeket.  Így véli a Goldman Sachs elemzője is. Természetesen a Facebook felelősségre vonása sem maradhat el abban az ügyben, hogyan juthatott 50 millió felhasználó profiljáról adat egy politikai elemző céghez.

Olyan bizonytalanság jöhet a Facebooknál, amire korábban nem volt példa. De ennek ellenére még mindig vételre ajánlja részvényeket a Goldman. Hozzáteszi, hogy mindegyik technológiai óriás szembenéz a története során hasonló botrányokkal, a Google-nél is volt ilyen, amikor hamis látogatottsági adatok miatt volt kénytelen hirdetések árát visszatéríteni.

Már a Cambridge Analytica adatgyűjtése nyomán kirobbant botrány előtt is egyre többször felmerült a törvényhozók körében, hogy szigorítani kellene a szabályozást, miközben aggódva figyelték a közösségi média politikai befolyásoló hatását. Egy ilyen lépés pedig elkerülhetetlenül hatással lenne a Facebook növekedési sztorijára - teszi hozzá az elemző.

A friss fejlemény, hogy a hírek szerint a Facebook ellenőrei megjelentek a Cambridge Analytica irodáiban, hogy megvizsgálják a szervereket és a rendszereket, de a brit adatbiztonsági hatóság megállította őket. A brit hatóság saját maga szeretne egy bírósági határozattal hozzáférni a politikai elemző cég szervereihez.

Közben a brit parlament személyesen Mark Zuckerberget szólította fel, hogy adja ki a bizonyítékokat arról, hogy milyen kapcsolatban állt a Cambridge Analytics-szel. Március 26-ig várnak választ a kérdésükre, hogy hogyan tudnak cégek adatokat begyűjteni és tárolni a Facebook felhasználóiról attól függetlenül, hogy a felhasználók tudnak-e róla vagy sem.

Az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC) is vizsgálódik már a Facebooknál és a Washington Post szerint akár több száz millió dolláros bírsággal is szembenézhet a közösségi oldal. 2018. március 19-én pedig az Európai Bizottság jelentette be, hogy vizsgálatot kezdeményez.

A Facebook egyelőre tagadja a bűnösségét, szerinte az Alexandr Kogan és cége, a Global Science Research alkalmazása törvényesen gyűjtött adatokat. A Facebook akkor állította le az alkalmazást, amikor 2015-ben kiderült, hogy a Cambridge Analyticához juttatják el az adatokat, amivel megsértették a szolgáltatás feltételeit.

Az ügytől függetlenül időközben lemondott a Facebook információs biztonsági vezetője, Alex Stamos, a hírek szerint azért, mert nem értett egyet azzal, ahogy a közösségi oldal kezeli a hamis információk terjedését. Ő volt az, aki sürgette, hogy vizsgálják ki és hozzák nyilvánosságra az orosz politikai hirdetési tevékenységeket.

A Facebook tőzsdei árfolyama persze zuhant egyet, március 19-én 7%-ot, 20-án 2,6%-ot. És ki tudja, hol áll meg.

(Portfolio, 2018. március 20.)

 

Felülről bökdösi a csillagokat a Facebook

Ágyúgolyó sebességgel nőnek az eredményei, de azért pénzébe is kerül ez a Facebooknak.

A Facebook 2017 harmadik negyedéves jelentése olyan emelkedésről számol be, ami még az elemzőket is megdöbbentette. De közben elhangzott egy olyan bejelentés is, ami miatt a részvények nemhogy nem szárnyaltak, hanem estek is.

A Facebook 2017 harmadik üzleti negyedévében több ponton is túlszárnyalta a korábbi becsléseseket. Így 47 százalékkal emelkedett a bevétel, ami  10,3 milliárd dollár volt. Az egy részvényre jutó eredmény 1,6 dollár. Az aktív felhasználók száma 2,07 milliárd főre nőtt. Ezek az adatok messze jobbak, mint amire számítani lehetett.

A bevételt a Facebook 9,8 milliárd dollárra várta, az egy részvényre jutó eredményt pedig 1,3 dollárra becsülték – írja a CNBC. A cég profitja 4,7 milliárd dollár volt a harmadik negyedévben, ez 80 százalékkal magasabb, mint korábban ilyenkor volt.

A bevételek jelentős része a reklámokból származik (10,1 milliárd dollár a 10,3 milliárd dollárból). A harmadik negyedévben az emelkedést a mobilos hirdetések hajtották, itt 88 százalékos volt a bővülés.

Az oldalon több mint 6 millió hirdető van, ráadásul ehhez további kétmillió jön az Instagramon keresztül.

Már nem győzni a felhasználók számbavételét

A Facebook-felhasználók száma folyamatosan bővül, leginkább amiatt, hogy a világ fejlődő régióiban is egyre többen férnek hozzá az internethez az olcsó okostelefonok révén.

A Facebook havi felhasználóinak száma 2017. szeptember végén 2,07 milliárd fő volt, ami 16 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Mark Zuckerberg, a cég alapítója beszélt a hamis hírekről is, amelyek aránya szerinte 1 százalékról 2-3 százalékra ugrott.

Ez nagyságrendileg 60 millió „fake news”-t jelent, és nagyjából 207 millióra becsülik azok számát, akik több profillal is rendelkeznek – írja a Business Insider.

A BBC megemlíti, hogy a cégnek világszerte 23 ezer alkalmazottja van, ebből 10 ezer fő dolgozik az oldal biztonságán. Ezt a számot 2018 végére a cég meg kívánja duplázni.

Egy kis tőzsdei esés

A harmadik negyedév számai jelentősen felülmúlták az elemzői várakozásokat, ezért a zárás után megugrott a részvény árfolyama, elérte a 185 dolláros szintet. Ennek ellenére azonban a Facebook részvényei 1,5-2 százalékos csökkenéssel nyitottak a tőzsdén.

Ennek oka, hogy egy konferenciabeszélgetésből kiderült, a 2018-as költségek 45-60 százalékkal is emelkedhetnek, ami gyorsabb, mint a becsült értékesítés mértéke.

(Origo, 2017. november 2.)

 

Hírek Facebookon: perkálhatsz is érte

Fizetős újságcikkek is jönnek a Facebookra. Nagyágyúk lőnek.

A Facebookot már egyre többen használják internet- és napilappótlékként, így logikusnak tűnik az ötlet, hogy a Facebook előfizetési programot is kínáljon a saját platformjához. A  Facebook be is jelentette, hogy elindítják a fizetésköteles instant cikkeket, így egyes publikációk ezentúl csak érvényes előfizetéssel lesznek olvashatók.

A változtatás egyelőre a mobilalkalmazásban lesz elérhető, és csak az androidos készülékeket érinti. A programhoz a következő kiadványok csatlakoztak: Bild, The Boston Globe, The Economist, Hearst, La Repubblica, Le Parisien, Spiegel, The Telegraph, The Baltimore Sun, The Los Angeles Times, The San Diego Union-Tribune, The Washington Post.

A közeljövőben a csatlakozott hírlapok cikkeit ugyanúgy lehet olvasni, ahogy eddig, csak éppen érvényes előfizetés kell majd hozzá. Mivel ezt csak a kiadó honlapján lehet megtenni, logikus, hogy az előfizetésekből származó bevétel 100 százalékát meg is tarthatják.

A Facebook már jelezte, hogy az instant cikkekhez freemium (részben ingyenes) és prémium (fizetős) paywall is rendelhető, így a kiadók maguk dönthetik el, hogy csak bizonyos cikkeket tesznek fizetéskötelessé, vagy csak akkor kérnek pénzt, ha elolvastak náluk egy bizonyos számú cikket. Ezzel a lépéssel a Facebook még közelebb került ahhoz, hogy ne csak közösségimédia-cégként, hanem kiadóként tekintsenek rá a látogatók.

(Index, 2017. október 20.)

 
Őszintén szólva: a Facebook felvásárolta a tbh-t
A Facebook felvásárolta a tinédzserek új kedvencét, a tbh-t. Mindössze alig kilenc hetes a tbh.

A Facebook felvásárolta a tbh-t, a tinédzserek új kedvenc közösségi platformját. Ez az angol to be honest rövidítése, ami annyit jelent: őszintén szólva. A tbh szerint a szolgáltatás a Facebooktól függetlenül fog működni, a felvásárlás csak az eredeti cél elérésében nyújt majd hátszelet, írja az Index.

A megállapodás részletei nem nyilvánosak, így nem tudni, mennyit fizetett a cégért a Facebook. A TechCrunch szerint százmillió dollárnál kevesebb lehetett a vételár.

Az alkalmazás alig kilenc hete indult, de már most ötmillióan használják. A tbh szerint a siker oka az, hogy a tinédzserek alapvetően pozitív interakcióra vágynak az online térben. Bár az elmúlt évtizedben az internet a nyílt kommunikációra koncentrált, a következő mérföldkő az emberek érzelmi szükségleteinek kielégítéséről szól majd – mondták a fejlesztők.

A tbh célja az volt, hogy létrehozzanak egy anonim alkalmazást, ami mentes a trollkodástól és a zaklatástól. A legtöbb közösségi oldalnak ezt nem sikerült elkerülnie. miután a felhasználó regisztrál, és feltölti a kontaktlistáját, az alkalmazás előre meghatározott, pozitív kérdéseket tesz föl, majd megjelölhetünk egyet négy ismerősünk közül. A felhasználó észlelni fogja, hogy kiválasztották, de azt nem tudja majd, hogy kicsoda.

A fejlesztők módszere a Facebook korai növekedési stádiumára emlékeztet. A ma már kétmilliárd ember által használt közösségi tér eleinte csak egy szűk baráti körnek, majd egy egyre nagyobb csoportnak volt elérhető. A tbh még csak néhány államban elérhető. A népszerűsége a szájhagyomány, a pozitív felhasználói visszajelzések erejének köszönhető. Elvitték például egy georgiai iskolába. A diákok 40 százaléka az első napon letöltötte. A következő napon már három másik iskolában használták. Azután 300 másikban.

– mondta Nikita Bier, az alkalmazás társfejlesztője a TechCrunchnak.

A Facebook nem nyilatkozott a megállapodásról, de tudni lehet, hogy minden lehetőséget megragadnak, hogy elérjék a tinédzser korosztályt, akiknek egyébként ma a Snapchat a kedvenc platformjuk.

(Index, 2017. október 17.)

 
 
Facebookon a Marketplace: lehet eladni-venni

A Facebook 2017. augusztus 14-től, 17 új országban, köztük Magyarországon is elindította a Marketplace online piacteret.

Sokkal könnyebb lesz a Facebookon adni-venni, hirdetések egyenlőre nincsenek. Az Index Deb Liut, a Facebook Marketplace-ért is felelős alelnökét faggatta a részletekről. A Facebook 2016 októberben indította el a Marketplace nevű új szolgáltatását, ezzel a közösségi oldalon belül létrehoztak egy saját online piacteret, ahol a felhasználóik egy központi felületen adhatnak-vehetnek egymás között bármit. Első körben még csak négy országban volt elérhető a szolgáltatás, de

most már 17 új országban, köztük Magyarországon is megtalálható. A bevezetés nem előzmény nélküli, mivel a Facebook már évek óta igyekszik meggyőzni a felhasználóit, hogy a közösségi oldal a legjobb hely egymás között kereskedni.

A felhasználók már a csoportok megjelenésekor elkezdtek adni-venni Facebookon, a cég pedig ezt az igényt felismerve vezette be még 2015-ben az adásvételi csoportokat, amelyek végül 2016 tavaszán értek el Magyarországra is. Ezek annyival tudnak többet, mint egy sima csoport, hogy kifejezetten adni-venni lehet bennük, és a termékekhez árat is, helyet is meg lehet adni. Ez láthatóan működik, a Facebook magyar szegletében is, hiszen van olyan adás-vételre specializált csoport, amelynek 133 ezer tagja van, de többet is találni 100 ezer fölötti létszámmal. Erre épít a már kifejezetten erre a célra létrehozott Marketplace.

Egy kis verseny a magyar apróhirdetési oldalaknak

Az adásvételi csoportokkal az a gondja a Facebooknak, hogy nehézkesek, mert ha szeretnénk valamit megvenni, minden egyes csoportot meg kell találni, csatlakozni hozzájuk, és mindegyikben külön-külön keresgélni a kínálatban. A Marketplace is a helyi közösségekre épít, de egyetlen központi helyet kínál a keresett termékek megtalálására, vagy a másik oldalról nézve: ha itt kínálunk valamit eladásra, azt egyszerre mindenki láthatja. Továbbra is lehet majd csak egy-egy csoportban árulni egy terméket, de ha a Marketplace-re töltjük fel, onnan egyúttal az összes olyan csoportban is megjeleníthető, ahol tagok vagyunk.

A Marketplace magán a Facebookon is központi helyen található: a mobilappban külön gombot kapott a kezdőképernyőn, erre rábökve már lehet is keresni.

A Marketplace elsősorban a közelben hirdetett termékeket segít megtalálni, de be is lehet állítani, hogy milyen távolságon belül keressen. De csak az országhatáron belül, mivel a helyi kisközösségekre összpontosít, a Marketplace-en külföldről nem is lehet vásárolni. Ezért az Ebay, vagy az Aliexpress nem is közvetlen versenytárs, de - az Index értékelése szerint - magyar viszonylatban a Vaterára, vagy a Jófogásra az eddieknél is veszélyesebb lesz a Facebook, nekik közvetlen versenyt jelent a Marketplace, főleg azért, mert az egész ingyenes az eladónak és a vevőnek is.

Nézd meg a Facebook-profilját

A Marketplace ugyanakkor éppen annyiban más, mint a Vatera, hogy a Facebook része. Így eleve van rengeteg felhasználója, az eladókat könnyebb ellenőrizni, mert a Facebook-profiljukhoz vannak kötve, ráadásul egyszerűbb a kommunikáció, gördülékenyebb az üzenetváltás az eladó és az érdeklődők között.

Az eladó Facebook-profilját megnézve látható, hogy mióta van fenn az oldalon, és hogy van-e közös ismerőse a vevővel, ha igen, az nyilván segít, hogy jobban megbízzunk benne. Magára a termékre nyomva pedig rögtön rá is lehet írni az eladóra, ehhez előre beállított konzervüzeneteket is felkínál a rendszer a gyors kommunikációhoz.

A Marketplace-en belül egy helyen áttekinthető az összes saját termék és a hozzájuk kapcsolódó üzenetek is. Az üzenetküldő rendszer viszont nincs a Marketplace-re korlátozva, a Messengeren belül is elérhető. Így használhatók a Messenger saját funkciói is, például a tartózkodási hely megosztása, ami jól jöhet, ha a vevő és az eladó a találkozót egyezteti.

A Marketplace-nek viszont nem része semmilyen szállítási, vagy fizetési funkció. Amerikában a Messengerben már régebb óta van beépített pénzküldési lehetőség a felhasználók között, ott ez a Marketplace-en is használható, de más országokban, így Magyarországon sincs ilyen lehetőség.

Mint minden online piactéren, itt is lehet jelenteni, ha problémás termékkel, vagy eladóval találkozunk, éppen úgy, mint ahogy bármilyen másik tartalom is bejelenthető a Facebooknak. Amikor valaki posztol egy terméket, azt automatikusan átfutják a hírfolyamot is szűrő algoritmusok, a bejelentéseket pedig a cég munkatársai vizsgálják.

A Facebook szerint világszerte nagyjából 550 millió felhasználó használ minden hónapban adásvételi csoportokat. Ők automatikusan a Marketplace felhasználói, rajtuk kívül pedig még azok, akik magán a Marketplace felületén kereskednek. Közülük persze nem mindenki ad el, vagy vesz valamit minden hónapban, de a felhasználók száma így is jelentős. A cég egy másik statisztikája szerint májusban több mint 18 millió új termék jelent meg a Marketplace-en. Amerikában a bútorok, a gyerekcuccok és a női ruhák a legnépszerűbb kategóriák.

Jelenleg nincsenek hirdetések a Marketplace-en

 
Mindent lenyom a Facebook
Kétmilliárd ember használja a Facebookot. A mobil hirdetési piaca pedig mindent felnyom. ₪₪₪
 
Elképesztő ütemben bővül az árbevétel és a profit, ennek megfelelően pedig jó pénzügyi eredményt ért el a társaság. A 2017 második negyedéves eredmény minden szinten felülmúlta az előzetes várakozásokat, írja a Portfolio. 
 
A Facebook 2017 második negyedéves adatai gyakorlatilag minden fronton meghaladták az elemzői várakozásokat, az árbevétel 45 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, így 9,3 milliárd dollár lett, ami 120 millió dollárral több mint az előzetesen várt. Az üzemi eredmény 4,4 milliárd dollár (+61%), a profit 3,9 milliárd dollár lett (+71%). Az egy részvényre jutó eredmény a várt 1,13 dollár helyett 1,32 dollár lett, ami 69 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 

Az árbevétel kiugró növekedése nagyrészt a mobil hirdetési piacnak köszönhető, amely kulcsfontosságú a Facebooknál, itt a várt 7,7 milliárd dollár helyett 8 milliárd dollár bevételt ért el a társaság, ami 53 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A cég hirdetési forgalma többek között azért is nőtt, mert a havi aktív felhasználók száma 2 milliárd főre emelkedett, ez 17 százalékos növekedés, a hirdetések átlagos költsége 24 százalékkal nőtt, a hirdetések száma pedig 19 százalékkal emelkedett.

A Facebook magas ütemű növekedését mutatja, hogy a munkavállalók száma 43 százalékkal nőtt a 2016 második negyedévéhez képest, idén már 20.658 alkalmazottja volt a cégnek.

Egyre több felhasználó mobilon keresztül jelentkezik be, ezért a Facebook több videós hirdetést is elindított a mobil verzión és hamarosan rövidebb műsorokat is nézhetnek a felhasználók. 2017 júniusában például a Facebook a 21st Century Fox sport csatornájával kötött üzletet, ennek keretében pedig a csoportmérkőzéseket, a legjobb 16 mérkőzései közül négyet és négy negyeddöntős meccset közvetíthet majd az Egyesült Államokban.

A napi aktív felhasználók száma 1,32 milliárd fő, a havi átlagos felhasználók száma 2 milliárd fő. Az egy felhasználóra jutó átlagos bevétel 4,7 dollár

A Facebook árfolyama a pozitív gyorsjelentésnek köszönhetően, új történelmi csúcsra jutott július végén, 171 dolláron.

(Portfolio, 2017. július 27.)

 

WhatsApp: nem volt szívbajos a Facebook

Kínai techóriás elől halászta el a Facebook a WhatsAppot. De nem csak úgy ám.

Legalább kérdéseket vet fel az a mód, ahogy a Facebook alapítója végül bezsákolta a népszerű csevegőplatformot, a WhatsAppot. 

Bár a felvásárlás még 2014 februárjában történt, a most napvilágra került információk szerint a lájkolós oldal vezetői könnyen lehet, a korábban már bejelentkező Tencent igazgatójának egészségi állapotát használták ki, írja az Origo, a CNBC tudósítása nyomán.A kínai Tencent még 2014 legelején vetett szemet a népszerű csevegő alkalmazásra, és vételi ajánlatot adott. Az ázsiai cég előtt az a cél lebegett, hogy amikor birtokába kerül az app, saját fejlesztésű, hasonló célú megoldásával kombinálva (ez a WeChat), rövid időn belül Kína legnépszerűbb technológiai platformjává váljon. A CNBC most hozta nyilvánosságra, hogy az üzlet azért hiúsult meg, mert a Tencent egyik alapítóját, Pony Ma-t műteni kellett a megállapodás megkötése előtt, így halasztania kellett a Szilikon Völgybe tervezett utazását. Ekkor csaptak le Mark Zuckerbergék. Állítólag.

Nem csak egyszerű túllicitálás volt

A Tencent kényszerű megtorpanását a Facebook azonnal kihasználta, és kétszer annyit ajánlott a WhatsAppért, mint a kínaiak. Csakhogy ekkor már az iparág lényegében kész tényként kezelte, hogy a WhatsAppot a Tencent vásárolja fel, és a 19 milliárd dolláros Facebook-üzlet bejelentése óriási felzúdulást keltett. A megállapodásra további árnyék vetült azért, mert Zuckerberg nem is titkolta, milyen gyorsan megkötötték az alkut: egy februári vacsora elegendő volt ahhoz, hogy a döntéshozók rábólintsanak, és így a WhatsApp mégis inkább a Facebook bevásárlókosarában landolt, mialatt a Tencent, Pony Ma egészségi állapota miatt, kimaradt az egész ügyletből. Ez még a sokat látott befektetőknél és drága startupokat cukorkaként vásárolgató és továbbértékesítő techguruknál is kiverte a biztosítékot. A Facebooknál azzal védekeztek: első emberüktől egyáltalán nem szokatlan ez a tempó milliárdos üzleteknél sem. Például a virtuális valósággal foglalkozó technológiai vállalatot, az Oculus akvizícióját, nagyjából egy hétvége alatt oldotta meg a fiatal infomágnás.

Tudta? Nem tudta?

A jelenlegi hírek szerint nem egyértelmű, hogy a Facebooknál tisztában voltak-e az üzletért felelős Tencent-vezető egészségi állapotával, és ha igen, akkor miért nem siettek a nyilvánosság előtt tisztázni a helyzetet és benne saját, nem elhanyagolható szerepüket. Így jelenleg is sok a kérdőjel az üzlet körül, miközben a WhatsApp – immár új tulajdonosi háttérrel – folytatja szárnyalását: az alkalmazást havonta mintegy 1,2 milliárd felhasználó kezeli szerte a világon, akik összesen több mint 50 milliárd üzenetet küldenek el egymásnak naponta. A saját, szintén igen elterjedt üzenetküldő szolgáltatással rendelkező Facebook kezében hatalmas felhasználói bázis összpontosul az app-ok révén. Igaz, ez a szám a kínai felvásárlás esetén vélhetően még nagyobb lenne. Ám mindezek tükrében már érthető, hogy miért szabott ki tekintélyes összegű, 122 millió dolláros bírságot az Unió szakhatósága a Facebookra a felvásárlásról adott hiányos tájékoztatás miatt.

(Origo, 2017. június 30.)

 

Csúcsra járatja a Facebook a mobilos hirdetéseket

1,8 milliárdra nőtt a Facebook tábora. Szépen tejelnek a reklámozók.

A Facebookot havonta legalább egyszer felkereső felhasználók számának bővülése 2016. utolsó negyedévében 3,9 százalék volt, ez hetvenmillió új, vagy már regisztrált, de időnként alvó ügyfelet jelent. A szeptemberrel megelőző zárult negyedévben még 4,7 százalékos volt ez a mutató, azaz a növekedés a telítődés nyomán lassul, de így is már világszerte 1,8 milliárd ember használja valamilyen szinten Mark Zuckerberg és társai találmányát, írja a Világgazdaság.

A hirdetők számára az egyik legjobban figyelt faktor, hogy a havi látogatókon belül milyen magas a naponta visszatérők aránya, ami a Facebooknál maradt az előző negyedévi 66 százalékos szinten. Eközben a naponta többször is csatlakozók száma elérte az 1,2 milliárdot, azaz három hónap alatt újabb 50 millió embert szippantott be a közösségi háló a napi felhasználók táborába.

A Facebook a mobilra küldött hirdetések terjedésének nyomán egyre látványosabb számokat mutat fel. Ma már a mobilhirdetések a teljes árbevétel több mint 84 százalékát adják, értékük a legutóbbi negyedévben 7,2 milliárd dollár volt. Elemzők szerint ma már semmiképp sem kérdőjelezhető meg a mobilhirdetésekre összpontosító stratégiaváltás sikere.

A mobilos hirdetések növekedési tempójának lassulására már ez előző negyedévben is felhívták a figyelmet, mivel a reklámfelületek egyre fogynak, nem lesz elég hely arra, hogy a hirdetők minden üzenetüket eljuttassák a felhasználóknak.

Sok pénzt könyvelhetett el 2016. végén a Facebook: negyedéves profitja 3,6 milliárd dollárra hízott, ez 128 százalékos ugrás az egy évvel korábbihoz képest. Árbevétele eközben másfélszeresére, 8,8 milliárd dollárra gyarapodott. A közösségiportál-üzemeltető verte az elemzőket, akik 8,5 milliárdos forgalomról és a 1,3 dolláros egy részvényre jutó nyereségről (EPS) szóltak, mivel az utóbbira tíz centet pakolt rá a Facebook.

(Világgazdaság, 2017. február 2.)

 

Habzsolja a felhasználókat a Facebook

Több mint egymilliárd napi felhasználó nyúzza a Facebookot, ezek zöme mobilos.

Elsősorban a mobileszközökön egyre nagyobb a Facebook-használat, ez hajtja a világ legsikeresebb közösségi oldalát, a cég 2016 harmadik negyedéves gyorsjelentése szerint. Az aktív használók száma ráadásul még mindig gyorsan emelkedik, ahogyan a reklámbevételek is, összegzi a Portfolio.

A negyedéves jelentés kiemelt számai közé tartozik, hogy a Facebookra naponta fellépők száma (daily active users) 1,2 milliárd fő volt szeptemberben, éves alapon pedig 17%-os a növekedés. A mobileszközökön fellépők száma 1,1 milliárd fő, ez 22%-os emelkedés.

A cég árbevétele 56%-kal emelkedett, elsősorban a mobileszközökön elhelyezett reklámbevételek növekedésének hatására. A teljes árbevétel a harmadik negyedévben 7 milliárd dollár volt, ez nem csak az egy évvel ezelőtti 4,5 milliárdnál nagyobb, hanem az elemzők előrejelzését is túllépte.

A mobilreklámokból származó bevételek 2016-ban elérhetik a 22 milliárd dollárt, ez 67%-os növekedést jelentene. A teljes árbevétel 26 milliárd dollár lehet 2016-ban, másfélszerese a 2015. évinek.

A Facebook a 2016. harmadik negyedéves teljesítésével az árbevétel- és a nyereségvárakozásokat egyaránt túlszárnyalta.

(Portfolio, 2016. november 2.)

 

Belenyúlt a jóba a Facebook

Háromszorosára nőtt a nyeresége.

Az előrejelzéseknél sokkal nagyobb eredményt ért el a Facebook közösségi portál, a kétmilliárd dollárt is túllépte a 2016. második negyedéves nyeresége, szemben az egy évvel korábbi 715 millió dollárral.

Az eredmények bejelentése után nem is csoda, hogy a cég részvényeinek árfolyama rekordot döntött: 5,4 százalékkal, 130 dollárra ugrott.

A kaliforniai székhelyű vállalat bevétele is felülmúlta az elemzők előrejelzéseit, mivel 59 százalékkal, 6,4 milliárd dollárra nőtt. A szakértők 6 milliárd dollár bevételt vetítettek előre a második negyedévre.

A Facebooknak minden tekintetben jól megy, hiszen a a legnagyobb közösségi portál egy év alatt 220 millió új felhasználót szerzett, így számuk 1,7 milliárdra nőtt.

A felhasználók több mint 90 százaléka mobileszközről csatlakozik a portálra, innen származik a cég 6,2 milliárd dolláros hirdetési bevételének 84 százaléka.

(Origo, 2016. július 28.)

 

Facebook: az 1,5 milliárdos álomhatáron

Szinte mindenki mobilon, vagy tableten lép a Facebookra.

2015 harmadik negyedévében tovább nőtt a Facebook felhasználók tábora, így már több mint 1,5 milliárd ember használja a közösségi média alkalmazásait. Óriási a súlya a mobilos hirdetésekből származó bevételnek, hiszen a felhasználók jelentős része okostelefonnal kapcsolódik a közösségi oldalhoz. Nem csoda, hogy a részvényárfolyam egyre magasabb szinteket hódít meg.

A Facebook harmadik negyedévi gyorsjelentése szerint a havi aktív felhasználók száma mind mobiltelefonos eszközökről, mind pedig egyéb más platformokról egyaránt a várt felett emelkedett, így a havi aktív felhasználók összlétszáma már 1,5 milliárd fő felett jár. Ebből adódóan az átlagos napi bejelentkezők száma is tovább duzzadt, már 1milliárd fő, a 17 százalékos növekedés pedig több a vártnál.

A Facebooknál is egyre nagyobb teret nyer az alkalmazás mobiltelefonos használatának aránya. Az 1,5 milliárdnyi felhasználóból 1,4 milliárd fő használja mobil eszközön a közösségi szolgáltatást.

Az amerikai felhasználók a mobil eszközökön eltöltött idejük 20 százalékát a közösségi médiaóriás oldalán, valamint annak képmegosztó szolgáltatásán, az Instagramon töltik. Egyre jobban életünk részévé válik a Facebook.

A fő bevételi forrás már a mobiltelefonos hirdetés, mely 66 százalékkal nőtt 2014-hez képest. A Facebook a harmadik negyedévben 4,5 milliárd dolláros bevételre tett szert, a tiszta profit is emelkedett.

A friss beruházások többek között olyan alkalmazás kifejlesztésére irányultak, amely vakok és gyengénlátók számára felolvasás jelleggel mutat be egy-egy képet, továbbá a feltett kérdésekre válaszolni is képes.

(Investor.hu, 2015. november 5.)

 

Kezd unalmas lenni a Facebook

Már ami az eredményeit illeti, mivel azok hozták azért a formát 2015 elején.

A bevétel kicsit kevesebb,  a pénzügyi eredmény pedig egy kicsit jobb volt 2015. első negyedévében, de összességében továbbra is erős A Facebook.

A népszerűségnek töretlen, hiszen a Facebook még mindig 17 százalékos növekedést mutathat mindennapos használatban serénykedő felhasználók körében, így már 936 millió ember ír, vagy olvas a Facebook alkalmazásaiban. Havi szinten mérve a felhasználók számát, így is 13 százalék volt a növekedés 2015. első három hónapjában, így számítva pedig már 1,4 milliárd bogarássza legalább havonta egyszer a saját 'idővonalát', ami azért nem kevés, a világ népességének ötöde. A mobilon felhasználók száma igazán nagyot ugrott, a napi és havi aktív felhasználók száma 31, valamint 24 százalékkal növekedett.

Az egyre erősödő dollár - hasonlóan a többi nagy amerikai multinacionális céghez - azért a Facebook frontján sem használ, mivel a cég bevételeinek már több mint fele az USA határain kívülről származik. A piaci várakozásoknak végül is megfeleltek az elkönyvelt eredmények, 3,5 milliárd dollár volt a bevételek, mellette pedig 42 cent az egy részvényre jutó nyereség (várt EPS: 41 cent) adott számot.

A bevételek 42 százalékkal túllépték az előző év hasonló időszakát, ráadásul a devizaingadozások hatások közel 190 millió dollárral megtépázták a Facebook kasszáját. A cég szerint a devizahatások még erősebbek lehetnek.

Sokat költött a Facebook kutatásra-fejlesztésre, de a működésre is, ezeken a sorokon több mint 80 százalék volt a költségnövekedés, 2,6 milliárd dollárral több, mint egy évvel korábban.

(Investor.hu, 2015. április 23.)

 

Hízott megint egyet a Facebook

Több pénz a bukszában, több felhasználó a Facebook hálón.

A Facebook 2014. negyedik negyedében nagy árbevétel növekedést könyvelt el, több a mobilos hirdetés és már közel 1,4 milliárd ember használja a közösségi oldalt. A befektetők azonban a költségek növekedését is vizslatják, ezért a részvény árfolyama nem is nagyon mozdult az eredmények bejelentését követően.

A Facebook 2014. utolsó negyedévében 3,8 milliárd dollárt ért el, a növekedés motorja a hirdetési bevétel volt. A bevételek közel 50%-kal nőttek, aminek végül is 69%-a mobilos hirdetés. A mobilos hirdetések a 2013. utolsó negyedévéhez képest megduplázódtak, a hagyományos (desktop) hirdetések viszont nem bővültek 2014. végén.

A felhasználók száma is szép ütemben nőtt, több mint 10%-kal. A növekedési üteme továbbra is magas, azért lassul, aminek oka a magas bázis (1,4 milliárd fő. A jövőben a fejlődés motorja a mobilos felhasználók arányának a növelése lehet. A felhasználónkénti árbevétel is nőtt, a havi aktív felhasználók után a Facebooknak átlagosan 2,7 dollár bevétele volt a negyedik negyedévben, a teljes 2014-es évben pedig 9,5 dollár. Az amerikai felhasználók után már 9 dolláros bevétele van negyedévenként a cégnek, az európaiak után azonban csak 3 dollár. A többi térségben alig 1 dollár a felhasználónkénti átlagos árbevétel.

A költségek ugyanakkor nőttek 2014. negyedik negyedévében, főleg a korábbi felvásárlásokhoz kapcsolódó kifizetések nyomán, melyeket saját részvényekben teljesített a cég. 2015-ben 3-3,3 milliárd dollárt tehetnek ki ezek a tételek. A költségek tovább nőhetnek 2015-ben is, főleg az Oculus Rift, a WhatsApp, az Instagram, valamint a Facebook Messenger menedzselése  miatt.  A videohirdetésekhez kapcsolódó költségek is növekedhetnek. A tőkekiadások 2,7-3,2 milliárd dollár között mozoghatnak, ami jelentős növekedés lehet a 2013-as 1,3, valamint a 2014. évi 1,8 milliárd dollárhoz képest. Az árbevétel növekedése előreláthatóan nyújt a fejlesztésekhez és a terjeszkedéshez. Az elemzők 1,96 dolláros tisztított EPS-sel számolnak 2015-re, ami ugyanakkor közel 10 százalékos növekedést jelentene.

A 300 milliós Instragram, az 500 milliós Facebook Messenger, valamint a 700 milliós felhasználóval működő WhatsApp jelentős tartalékokat jelenthet a Facebooknak.

(Investor.hu, 2015. január 29.)

 

Mindene nőtt a Facebooknak, mégis esett a tőzsdén

2014 harmadik negyedéve is hozta a szokásost, nem is akárhogy, a befektetők mégis húzzák a szájukat.

2014 harmadik negyedévében 3,2 milliárd dolláros árbevételt ért el a Facebook, ami több, mint amire az elemzők számítottak. A növekedési ütem 60 százalék közelében mozgott, amihez nincs mit hozzátenni, legalábbis elmarasztalót. A nyereség 1,1 milliárd dollár lett, ez pedig 36 százalékos profitabilitás, ami hatékony üzleti teljesítmény.

A bevétel növekedésében jelentős szerepe volt a mobilos hirdetéseknek is, melyek a teljes hirdetési bevételek 66 százalékát teszik ki. A mobilos, ezen belül a csak mobilról facebookozó felhasználók száma is egyre magasabb, megközelítette a negyedév végén a fél milliárdot.

A Facebook egyre többet tud kérni az értékes helyekért a különböző hirdetőktől. Felhasználónként már 8,8 dollárra emelkedett a 12 hónapos gördülő árbevétel.

A befektetők morgolódása feltehetően arra vezethető vissza, hogy a Facebook mindössze 38 százalékos árbevétel növekedési ütemmel számol a 2014. negyedik negyedévben, ami azért hiába tekintélyes önmagában, de mégis kevesebb a szokásosnál. A várhatóan lassuló növekedés mellett a következő évben 50-70 százalékkal emelkedhetnek majd a költségek. A Facebook a következő 10 évben folyatni fogja a felvásárlásokat.

(Investor.hu, 2014. október 29.)

 

Facebook: minden nagyon szép, minden nagyon jó

Nőtt a felhasználók száma, árbevétele és nyeresége 2014 második negyedévében.

A Facebook közösségi oldal felhasználói tábora tovább bővült, a havi szinten aktív felhasználók száma 2014. június végén 1,3 milliárd volt, ami 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A napi szintű aktív felhasználók száma júniusban átlagosan 829 millió fő volt, ami 19 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Bővült a Facebookot mobilon keresztül felhasználók száma is, júniusban átlagosan 654 millióan használták naponta a Facebookot, ez 39 százalékos növekedés 2013. júniusához képest.

A Facebook árbevétele az egy évvel korábbi 1,8 milliárd dollárról 61 százalékkal 2,9 milliárd dollárra emelkedett 2014. második negyedévében, a devizahatásoktól tisztítva 59 százalékos volt a bevételek növekedése.

Az egy évvel korábbi 333 millió dollár több mint kétszerese, 791 millió dollár volt az adózott eredmény a második negyedévben, a 32 centes előzetessel szemben 42 cent lett az egy részvényre jutó eredmény. A negyedéves jelentés közzétételét követően részvények előbb 2,9 százalékot, majd további 5 százalékot erősödtek.

A Facebook eredményeiben döntő szerepet játszott a hirdetési bevételek megugrása. A Facebook aktív hirdetőinek száma 1,5 millióra emelkedett az egy évvel ezelőtti 1 millióról. A hirdetési bevételek 67%-kal nőttek a negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a mobil hirdetési bevételek pedig már a teljes hirdetési bevétel 62%-át adták, a bázisidőszakban még csak a 40%-át tették ki. A társaság videós hirdetésekkel is erősítheti a hirdetési üzletágát, közben pedig megújította mobil hirdetési rendszerét.

A hirdetési bevételek emelésének alapja, hogy a felhasználószámot tovább tudja növelni a Facebook. A naponta aktív felhasználók száma 19%-kal nőtt az elmúlt egy évben, különösen a mobilos felhasználók, akik 39%-kal használták többen a Facebook mobil alkalmazását. A kizárólag mobilos felhasználók az összes felhasználó harmadát tették ki.

Minden régióban emelkedett a felhasználószám, különösen Ázsiában, ahol 25%-kal van most több felhasználója, mint egy évvel korábban. Amerikában viszont már csak egyszámjegyű a növekedés mértéke, az amerikai fiatalok körében megtört a Facebook népszerűsége. Amerikában a legmagasabb az egy felhasználóra jutó bevétel, Ázsiában kevesebb mint ennek a hatoda. A felhasználószám növekedése elsősorban az ázsiai régióra épült. Az egy főre jutó átlagos bevétel tovább növekedett 2014. második negyedévben, mind a tavalyi második negyedévhez képest, mind az első negyedévhez viszonyítva, bár az első negyedév hagyományosan a leggyengébb a cégnél.

A profitabilitás javult a Facebooknál, a bevételek 60%-os emelkedése mellett a működési eredmény több mint a kétszeresére nőtt. A működési eredményszint 48% volt ebben a negyedévben, ami 17 százalékos javulás az előző évhez képest. A Facebook nettó eredménye is hasonló mértékben emelkedett. Az egyszeri tételeket és a részvénykompenzációs költségek hatásait kiszűrve 42 centes nyereséget könyvelt el a cég, míg egy évvel ezelőtt mindössze 19 centes profitja volt.

A tőkeberuházások megugrottak 2014-ban, az év eleje óta 832 millió dollárt költött a Facebook, míg tavaly ugyanezen időszakban még csak 600 millió dollárt. Második negyedév végén közel 14 milliárd dollár készpénzállománya volt. 

(Portfolio.hu, 2014. július 24.)

 

Nagyot nyelt a Facebook

2014 első negyedévében majdnem megkétszerezte a reklámbevételeit, tovább növelte felhasználói számát.

A Facebook 2014. első negyedéves eredménye nagyot ugrott: az elmúlt 12 hónap során a reklámbevétel 82 százalékkal nőtt, ami egyébként hároméves rekord. A havi aktív felhasználók száma 1,1 milliárdról 1,3 milliárdra ugrott. Eközben a cég EBITDA-mutatóját 42,1 százalékról 53,5 százalékra emelte, a Facebook nemcsak a bevételek növekedésével, hanem az alapok erősítésével, a működési költségek folyamatos ésszerűsítésével is előre lépett.

Az elmúlt év során 170 százalékot erősödő Facebook-részvény ezzel a Saxo Bank toplistájának élére került, 21 százalékos 12 hónapra előre vetített hozamvárakozással. A Facebook olyan fejlesztési projekten dolgozik, amely alapjaiban változtathatja meg a hálózati eszközök piacát és megtörheti a Cisco egyeduralmát. A Facebook működési költségeit hatalmas összeggel csökkentheti.

„A Facebook jelenleg a legjobb észak-amerikai részvénynek számít. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a felhasználókra és a közösségi felületre építve a cég képes volt komoly, és a jelek szerint eddig fenntartható profittermelő tevékenységet folytatni. A reklámbevételeket Amerika húzza felfelé, Délkelet-Ázsiában és Európa egyes részein a cég tovább fejlődhet.

(Világgazdaság, 2014. július 2.)

 

Bevásárol a Facebook, de lehet, hogy más?

A WhatsApp nevű csevegőalkalmazásért 19 milliárd dollárt fizet a Facebook, ráadásul nem is akárhogyan fog fizetni.

Hatalmas értékű felvásárlást jelentett be a Facebook, 19 milliárd dollárt ad a WhatsApp nevű csevegőalkalmazásért. A vételár több részből áll össze: 4 milliárd dollár készpénz, 12 milliárd dollárnyi részvény, valamint további 3 milliárd dollárnyi részvényjuttatás a WhatsApp dolgozóinak. Az ügylet meghiúsulása esetén a Facebook 1 milliárd dollár készpénzből és 1 milliárd dollárnyi részvényből álló bánatpénzt fizet.

A 2014 január 19-i bejelentést követően 5 százalékot esett a Facebook a zárás utáni kereskedésben, majd 3 százalékos mínuszban állt meg. Az ügylet rámutat arra is, hogy túlzott lehet a Facebook értékeltsége, ezért használja nagy mennyiségben „fizetőeszközként” a részvényeket, a cég kapitalizációjának mintegy 8,5 százalékát fordítja az akvizícióra. Előfordulhat, hogy ha ezeknek a részvényeseknek egy része megpróbálja majd pénzzé tenni a részesedését, kiderülhet, hogy az a 15 milliárd dollár kevesebb értéket jelent majd.

A Facebook a negyedik negyedév végén egyetlen saját részvénnyel sem rendelkezett, azaz a WhatsApp tulajdonosainak újonnan kibocsátott részvényekkel fizet majd. Ez a jelenlegi befektetők részesedését csökkenti, hiszen több részvény között oszlik majd meg a Facebook eredménye. Az egy részvényre jutó eredmény csökkenése akár jelentős is lehet (közel 8 százalékot birtokolnak majd a Facebookban a WhatsApp tulajdonosai és dolgozói), de ha a WhatsApp valóban képes lesz hozzájárulni az eredményességhez, az eredményhatás pozitív is lehet.

A WhatsApp egy csevegő alkalmazás, amiből ezerféle érhető el a különféle okostelefon-platformokon, a felhasználók pedig nem használják másra, mint rövid szöveges üzeneteket, fotókat, videókat és hangüzeneteket osszanak meg egymással. A szolgáltatás az első évben ingyenes, ezután pedig jelképesnek mondható évi 99 dollárcentért korlátlanul igénybe vehető.

A különleges értékét az adja, hogy közel 420 millió felhasználója van, aminek ráadásul nagy része, mintegy 315 millió napi szinten is aktív, így minden vitán felül a legnagyobb ilyen szolgáltatás. Ezzel lényegében a WhatsApp az egyetlen százmilliós nagyságrendű felhasználói bázist mozgató alkalmazás, amelyik a Facebooknál aktívabb, így könnyebben „monetizálható” közönséggel bír. A WhatsApp dominanciája egyébként főként ázsiai és latin-amerikai piacokon érhető tetten (ezek pedig nem a Facebook elsődleges erősségei.)

A WhatsAppot nemcsak a nagysága, hanem a bővülés dinamikája is kiemeli a mezőnyből, a négy éve alapított szolgáltatás több mint kétszer annyi felhasználót gyűjtött az indulás óta, mint a Facebook a működése negyedik évében, a Twitternél pedig mintegy nyolcszor bővült eddig gyorsabban a WhatsApp.

Az ügylet felhasználónként 45 dollárra értékeli a WhatsAppot, aktív felhasználónként pedig 60 dollárra, ami az eBayhez vagy Google-höz hasonló, kiforrott szolgáltatásokhoz képest is magas érték. Egy nagyon hasonló szolgáltatást, a Vibert a japán Rakuten épp a közelmúltban vásárolt fel 900 millió dollárért. A Viber 300 millió felhasználójával (ebből 105 millió aktív) számítva ez felhasználónként 3 dollár (aktív felhasználónként 8,5 dollár).

A Facebook piaci kapitalizációja nagyságrendileg 175 milliárd dollár, napi aktív felhasználóinak száma pedig 757 millió a legutóbbi gyorsjelentés alapján, ami felhasználónként 230 dollár feletti értéket jelent. A Twitternél ugyanez az érték 120 dollár körüli (a havi aktív felhasználókat alapul véve), pedig ez a cég még sokkal közelebb áll a WhatsApp képviselte, az üzleti modellét kereső startup stádiumhoz.

A WhatsApp sok hasonló startuppal szemben termel már bevételt, még ha elhanyagolható mértékűt is, legalábbis a hatalmas felhasználószámhoz képest. A WhatsApp bevételtermelő képessége százmillió dollár nagyságrend körül lehet, ami a 20 milliárd körüli vételárral 100-as nagyságrendű P/S rátát (a kapitalizáció és bevétel aránya) eredményez, ami kiemelkedően magas. A WhatsApp felhasználónként átlagosan kevesebb mint egy dollár bevételt termelhet jelenleg évente (az üzleti modellből fakadóan), míg a Facebook esetében ez a szám már 5,8 dollár, a Twitternél 3,1 dollár.

A Facebook az akvizícióval három fontos ponton nyerhet. Elsősorban Ázsiában vetheti meg a lábát egy már beágyazott szolgáltatás felhasználóinak átvételével. Friss lendületet kaphat a növekedése, különösen a mobilon keresztül elért felhasználók terén, miközben lényegesen javíthatja a saját mobilos szolgáltatásai minőségét és elérését. A mobilos bevételekben is további lendületet nyerhet.

Az ügylet egyébként nagyon hasonlít a Youtube 2006-os felvásárlására. A Google akkor 1,65 milliárd dollárt fizetett a gyerekcipőben járó videómegosztóért, ami úgy tűnt, soha nem térülhet meg. Ma a Google ugyan nem ad részletes pénzügyi adatokat a Youtube-ról, de egyfelől a videómegosztón működő hirdetési bevételek, másfelől pedig a Google időnként elhintett információmorzsái alapján a Youtube manapság már szinte hónapok alatt képes az akkori felvásárlási árát kitermelni. 

(Investor.hu, 2014. február 20.)

 

Facebook: nem rossz

2013 utolsó negyedévében nagyot nőtt  Facebook.

A Facebook valamennyi fontosabb eredménykategóriában, mutatóban túllépte az elemzők várakozásait, valamint az előző év, továbbá az előző negyedév teljesítményeit:

Hatalmas, több mint 60 százalékos növekedést mutatott az árbevétel, miután 2,5 milliárd dollárt ért el 2013. utolsó negyedévében. A mobilos hirdetési bevételek már a teljes árbevétel több mint felét teszi ki. Átlagosan 2,1 dolláros bevételt szerzett a Facebook minden egyes felhasználó után három hónap alatt.

A Facebook két évvel ezelőtt alakította ki azt a stratégiát, miszerint ha fenn akarják tartani a növekedést, akkor a mobilos hirdetésekre kell nagy hangsúlyt helyezni. Valamennyi piacelemző cég ugyanis kész tényként kezeli, hogy az okostelefon-piacon látott boom a végéhez közeledik, az okostelefon tömegtermékké vált már így is. Ennek a szakasznak a szolgáltatásokat nyújtó cégek lesznek nagy nyertesei, miután a felhasználók az asztali PC-k helyett mobilról fogyasztják majd a netet. A Facebook számára is kulcskérdés, mennyi bevételt tud szerezni mobilos hirdetésein keresztül. A jövő ugyanis egyértelműen ez az irány.

Ezzel még nem érte el a Twitter 70 százalék feletti arányát a Facebook, de a többszörös felhasználói tábora ellenére is rendkívül dinamikusan tudta átterelni az embereket a mobilos hirdetések kattintására.

A bevételek növekedése ugyanakkor nem csak a mobilhirdetésekre, hanem a hatékonyság javulására is épült. Míg egy éve alig 1,5 dollárt keresett a Facebook felhasználónként, addig ma már 2,1 dollárnál jár, ez az összeg pedig csak most indul növekedésnek. Ebben szerepe lehet annak is, hogy a Facebook a felhasználók böngészési előzményeinek nyomon követésével csak a releváns hirdetéseket próbálja beemelni az üzenőfalunkra. Ez egyébként nem csak a hatékonyságot (árbevétel/felhasználó) javítja, de még a felhasználók számára sem okoz akkora bosszúságot.

Az utóbbi időben több rossz hír is érkezett a felhasználói élmények gyengüléséről. A felhasználók számának növekedési üteme egyre alacsonyabb, így idővel fontos kérdés lesz azok megtartása, ezen keresztül a minél nagyobb bevétel elérése felhasználónként.

Az operatív (működési) margin 44 százalékra emelkedett, a 2011-es szintekre állt vissza. Ez elsősorban a kutatási-fejlesztési költségek átlagosnál alacsonyabb emelkedésével magyarázható.

A dinamikus növekedéshez alapvetően megvannak a feltételek a Facebooknál, így van esélye arra a Facebooknak, hogy továbbra is dinamikusan tudja növelni a 2013-ban is már 1,5 milliárd dolláros nyereségét. (2012-ben egyébként 0,05 milliárd dollár volt a nyereség..)

2014-re előre tekintve 3,1 milliárd dolláros nyereséget vár a piac a következő 12 hónapra. A befektetők szerint 135 milliárd dollárt ér a vállalat. A befektetők és elemzők  az utóbbi időben egyre nagyobb nyereséget várnak.

(Investor.hu, 2014. január 30.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.