webzseb₪égbolt

Felülről bökdösi a csillagokat a Facebook

Ágyúgolyó sebességgel nőnek az eredményei, de azért pénzébe is kerül ez a Facebooknak. 

A Facebook 2017 harmadik negyedéves jelentése olyan emelkedésről számol be, ami még az elemzőket is megdöbbentette. De közben elhangzott egy olyan bejelentés is, ami miatt a részvények nemhogy nem szárnyaltak, hanem estek is.

A Facebook 2017 harmadik üzleti negyedévében több ponton is túlszárnyalta a korábbi becsléseseket. Így 47 százalékkal emelkedett a bevétel, ami  10,3 milliárd dollár volt. Az egy részvényre jutó eredmény 1,6 dollár. Az aktív felhasználók száma 2,07 milliárd főre nőtt. Ezek az adatok messze jobbak, mint amire számítani lehetett.

A bevételt a Facebook 9,8 milliárd dollárra várta, az egy részvényre jutó eredményt pedig 1,3 dollárra becsülték – írja a CNBC.

A cég profitja 4,7 milliárd dollár volt a harmadik negyedévben, ez 80 százalékkal magasabb, mint korábban ilyenkor volt.

A bevételek jelentős része a reklámokból származik (10,1 milliárd dollár a 10,3 milliárd dollárból). A harmadik negyedévben az emelkedést a mobilos hirdetések hajtották, itt 88 százalékos volt a bővülés.

Az oldalon több mint 6 millió hirdető van, ráadásul ehhez további kétmillió jön az Instagramon keresztül.

Már nem győzni a felhasználók számbavételét

A Facebook-felhasználók száma folyamatosan bővül, leginkább amiatt, hogy a világ fejlődő régióiban is egyre többen férnek hozzá az internethez az olcsó okostelefonok révén.

 

A Facebook havi felhasználóinak száma 2017. szeptember végén 2,07 milliárd fő volt, ami 16 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Mark Zuckerberg, a cég alapítója beszélt a hamis hírekről is, amelyek aránya szerinte 1 százalékról 2-3 százalékra ugrott.

Ez nagyságrendileg 60 millió „fake news”-t jelent, és nagyjából 207 millióra becsülik azok számát, akik több profillal is rendelkeznek – írja a Business Insider.

A BBC megemlíti, hogy a cégnek világszerte 23 ezer alkalmazottja van, ebből 10 ezer fő dolgozik az oldal biztonságán. Ezt a számot 2018 végére a cég meg kívánja duplázni.

Egy kis tőzsdei esés

A harmadik negyedév számai jelentősen felülmúlták az elemzői várakozásokat, ezért a zárás után megugrott a részvény árfolyama, elérte a 185 dolláros szintet. Ennek ellenére azonban a Facebook részvényei 1,5-2 százalékos csökkenéssel nyitottak a tőzsdén.

Ennek oka, hogy egy konferenciabeszélgetésből kiderült, a 2018-as költségek 45-60 százalékkal is emelkedhetnek, ami gyorsabb, mint a becsült értékesítés mértéke.

(Origo, 2017. november 2., fotó: Forrás: AFP/Rodrigo Buendia,)

 

Hírek Facebookon: perkálhatsz is érte

Fizetős újságcikkek is jönnek a Facebookra. Nagyágyúk lőnek.

A Facebookot már egyre többen használják internet- és napilappótlékként, így logikusnak tűnik az ötlet, hogy a Facebook előfizetési programot is kínáljon a saját platformjához. A  Facebook be is jelentette, hogy elindítják a fizetésköteles instant cikkeket, így egyes publikációk ezentúl csak érvényes előfizetéssel lesznek olvashatók.

A változtatás egyelőre a mobilalkalmazásban lesz elérhető, és csak az androidos készülékeket érinti. A programhoz a következő kiadványok csatlakoztak: Bild, The Boston Globe, The Economist, Hearst, La Repubblica, Le Parisien, Spiegel, The Telegraph, The Baltimore Sun, The Los Angeles Times, The San Diego Union-Tribune, The Washington Post.

A közeljövőben a csatlakozott hírlapok cikkeit ugyanúgy lehet olvasni, ahogy eddig, csak éppen érvényes előfizetés kell majd hozzá. Mivel ezt csak a kiadó honlapján lehet megtenni, logikus, hogy az előfizetésekből származó bevétel 100 százalékát meg is tarthatják.

A Facebook már jelezte, hogy az instant cikkekhez freemium (részben ingyenes) és prémium (fizetős) paywall is rendelhető, így a kiadók maguk dönthetik el, hogy csak bizonyos cikkeket tesznek fizetéskötelessé, vagy csak akkor kérnek pénzt, ha elolvastak náluk egy bizonyos számú cikket. Ezzel a lépéssel a Facebook még közelebb került ahhoz, hogy ne csak közösségimédia-cégként, hanem kiadóként tekintsenek rá a látogatók.

(Index, 2017. október 20.)

 
Őszintén szólva: a Facebook felvásárolta a tbh-t
A Facebook felvásárolta a tinédzserek új kedvencét, a tbh-t. Mindössze alig kilenc hetes a tbh.

A Facebook felvásárolta a tbh-t, a tinédzserek új kedvenc közösségi platformját. Ez az angol to be honest rövidítése, ami annyit jelent: őszintén szólva. A tbh szerint a szolgáltatás a Facebooktól függetlenül fog működni, a felvásárlás csak az eredeti cél elérésében nyújt majd hátszelet, írja az Index.

A megállapodás részletei nem nyilvánosak, így nem tudni, mennyit fizetett a cégért a Facebook. A TechCrunch szerint százmillió dollárnál kevesebb lehetett a vételár.

Az alkalmazás alig kilenc hete indult, de már most ötmillióan használják. A tbh szerint a siker oka az, hogy a tinédzserek alapvetően pozitív interakcióra vágynak az online térben. Bár az elmúlt évtizedben az internet a nyílt kommunikációra koncentrált, a következő mérföldkő az emberek érzelmi szükségleteinek kielégítéséről szól majd – mondták a fejlesztők.

A tbh célja az volt, hogy létrehozzanak egy anonim alkalmazást, ami mentes a trollkodástól és a zaklatástól. A legtöbb közösségi oldalnak ezt nem sikerült elkerülnie. miután a felhasználó regisztrál, és feltölti a kontaktlistáját, az alkalmazás előre meghatározott, pozitív kérdéseket tesz föl, majd megjelölhetünk egyet négy ismerősünk közül. A felhasználó észlelni fogja, hogy kiválasztották, de azt nem tudja majd, hogy kicsoda.

tbh1

A fejlesztők módszere a Facebook korai növekedési stádiumára emlékeztet. A ma már kétmilliárd ember által használt közösségi tér eleinte csak egy szűk baráti körnek, majd egy egyre nagyobb csoportnak volt elérhető. A tbh még csak néhány államban elérhető. A népszerűsége a szájhagyomány, a pozitív felhasználói visszajelzések erejének köszönhető.

Elvitték például egy georgiai iskolába. A diákok 40 százaléka az első napon letöltötte. A következő napon már három másik iskolában használták. Azután 300 másikban.

– mondta Nikita Bier, az alkalmazás társfejlesztője a TechCrunchnak.

A Facebook nem nyilatkozott a megállapodásról, de tudni lehet, hogy minden lehetőséget megragadnak, hogy elérjék a tinédzser korosztályt, akiknek egyébként ma a Snapchat a kedvenc platformjuk.

(Index, 2017. október 17.)

 
 
Facebookon a Marketplace: lehet eladni-venni
A Facebook 2017. augusztus 14-től, 17 új országban, köztük Magyarországon is elindította a Marketplace online piacteret.
Sokkal könnyebb lesz a Facebookon adni-venni, hirdetések egyenlőre nincsenek. Az Index Deb Liut, a Facebook Marketplace-ért is felelős alelnökét faggatta a részletekről. A Facebook 2016 októberben indította el a Marketplace nevű új szolgáltatását, ezzel a közösségi oldalon belül létrehoztak egy saját online piacteret, ahol a felhasználóik egy központi felületen adhatnak-vehetnek egymás között bármit. Első körben még csak négy országban volt elérhető a szolgáltatás, de
most már 17 új országban, köztük Magyarországon is megtalálható. A bevezetés nem előzmény nélküli, mivel a Facebook már évek óta igyekszik meggyőzni a felhasználóit, hogy a közösségi oldal a legjobb hely egymás között kereskedni.

marketplace clkA felhasználók már a csoportok megjelenésekor elkezdtek adni-venni Facebookon, a cég pedig ezt az igényt felismerve vezette be még 2015-ben az adásvételi csoportokat, amelyek végül 2016 tavaszán értek el Magyarországra is. Ezek annyival tudnak többet, mint egy sima csoport, hogy kifejezetten adni-venni lehet bennük, és a termékekhez árat is, helyet is meg lehet adni. Ez láthatóan működik, a Facebook magyar szegletében is, hiszen van olyan adás-vételre specializált csoport, amelynek 133 ezer tagja van, de többet is találni 100 ezer fölötti létszámmal. Erre épít a már kifejezetten erre a célra létrehozott Marketplace.

Egy kis verseny a magyar apróhirdetési oldalaknak

Az adásvételi csoportokkal az a gondja a Facebooknak, hogy nehézkesek, mert ha szeretnénk valamit megvenni, minden egyes csoportot meg kell találni, csatlakozni hozzájuk, és mindegyikben külön-külön keresgélni a kínálatban. A Marketplace is a helyi közösségekre épít, de egyetlen központi helyet kínál a keresett termékek megtalálására, vagy a másik oldalról nézve: ha itt kínálunk valamit eladásra, azt egyszerre mindenki láthatja. Továbbra is lehet majd csak egy-egy csoportban árulni egy terméket, de ha a Marketplace-re töltjük fel, onnan egyúttal az összes olyan csoportban is megjeleníthető, ahol tagok vagyunk.

A Marketplace magán a Facebookon is központi helyen található: a mobilappban külön gombot kapott a kezdőképernyőn, erre rábökve már lehet is keresni.

A Marketplace elsősorban a közelben hirdetett termékeket segít megtalálni, de be is lehet állítani, hogy milyen távolságon belül keressen. De csak az országhatáron belül, mivel a helyi kisközösségekre összpontosít, a Marketplace-en külföldről nem is lehet vásárolni. Ezért az Ebay, vagy az Aliexpress nem is közvetlen versenytárs, de - az Index értékelése szerint - magyar viszonylatban a Vaterára, vagy a Jófogásra az eddieknél is veszélyesebb lesz a Facebook, nekik közvetlen versenyt jelent a Marketplace, főleg azért, mert az egész ingyenes az eladónak és a vevőnek is.

Nézd meg a Facebook-profilját

A Marketplace ugyanakkor éppen annyiban más, mint a Vatera, hogy a Facebook része. Így eleve van rengeteg felhasználója, az eladókat könnyebb ellenőrizni, mert a Facebook-profiljukhoz vannak kötve, ráadásul egyszerűbb a kommunikáció, gördülékenyebb az üzenetváltás az eladó és az érdeklődők között.

Az eladó Facebook-profilját megnézve látható, hogy mióta van fenn az oldalon, és hogy van-e közös ismerőse a vevővel, ha igen, az nyilván segít, hogy jobban megbízzunk benne. Magára a termékre nyomva pedig rögtön rá is lehet írni az eladóra, ehhez előre beállított konzervüzeneteket is felkínál a rendszer a gyors kommunikációhoz.

A Marketplace-en belül egy helyen áttekinthető az összes saját termék és a hozzájuk kapcsolódó üzenetek is. Az üzenetküldő rendszer viszont nincs a Marketplace-re korlátozva, a Messengeren belül is elérhető. Így használhatók a Messenger saját funkciói is, például a tartózkodási hely megosztása, ami jól jöhet, ha a vevő és az eladó a találkozót egyezteti.

A Marketplace-nek viszont nem része semmilyen szállítási, vagy fizetési funkció. Amerikában a Messengerben már régebb óta van beépített pénzküldési lehetőség a felhasználók között, ott ez a Marketplace-en is használható, de más országokban, így Magyarországon sincs ilyen lehetőség.

Mint minden online piactéren, itt is lehet jelenteni, ha problémás termékkel, vagy eladóval találkozunk, éppen úgy, mint ahogy bármilyen másik tartalom is bejelenthető a Facebooknak. Amikor valaki posztol egy terméket, azt automatikusan átfutják a hírfolyamot is szűrő algoritmusok, a bejelentéseket pedig a cég munkatársai vizsgálják.

A Facebook szerint világszerte nagyjából 550 millió felhasználó használ minden hónapban adásvételi csoportokat. Ők automatikusan a Marketplace felhasználói, rajtuk kívül pedig még azok, akik magán a Marketplace felületén kereskednek. Közülük persze nem mindenki ad el, vagy vesz valamit minden hónapban, de a felhasználók száma így is jelentős. A cég egy másik statisztikája szerint májusban több mint 18 millió új termék jelent meg a Marketplace-en. Amerikában a bútorok, a gyerekcuccok és a női ruhák a legnépszerűbb kategóriák.

Jelenleg nincsenek hirdetések a Marketplace-en

 

 
Mindent lenyom a Facebook
Kétmilliárd ember használja a Facebookot. A mobil hirdetési piaca pedig mindent felnyom. ₪₪₪
 
Elképesztő ütemben bővül az árbevétel és a profit, ennek megfelelően pedig jó pénzügyi eredményt ért el a társaság. A 2017 második negyedéves eredmény minden szinten felülmúlta az előzetes várakozásokat, írja a Portfolio. 
 
A Facebook 2017 második negyedéves adatai gyakorlatilag minden fronton meghaladták az elemzői várakozásokat, az árbevétel 45 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, így 9,3 milliárd dollár lett, ami 120 millió dollárral több mint az előzetesen várt. Az üzemi eredmény 4,4 milliárd dollár (+61%), a profit 3,9 milliárd dollár lett (+71%). Az egy részvényre jutó eredmény a várt 1,13 dollár helyett 1,32 dollár lett, ami 69 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 

Elképesztő ütemben nő a Facebook


Az árbevétel kiugró növekedése nagyrészt a mobil hirdetési piacnak köszönhető, amely kulcsfontosságú a Facebooknál, itt a várt 7,7 milliárd dollár helyett 8 milliárd dollár bevételt ért el a társaság, ami 53 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A cég hirdetési forgalma többek között azért is nőtt, mert a havi aktív felhasználók száma 2 milliárd főre emelkedett, ez 17 százalékos növekedés, a hirdetések átlagos költsége 24 százalékkal nőtt, a hirdetések száma pedig 19 százalékkal emelkedett.

A Facebook magas ütemű növekedését mutatja, hogy a munkavállalók száma 43 százalékkal nőtt a 2016 második negyedévéhez képest, idén már 20.658 alkalmazottja volt a cégnek.

Egyre több felhasználó mobilon keresztül jelentkezik be, ezért a Facebook több videós hirdetést is elindított a mobil verzión és hamarosan rövidebb műsorokat is nézhetnek a felhasználók. 2017 júniusában például a Facebook a 21st Century Fox sport csatornájával kötött üzletet, ennek keretében pedig a csoportmérkőzéseket, a legjobb 16 mérkőzései közül négyet és négy negyeddöntős meccset közvetíthet majd az Egyesült Államokban.

A napi aktív felhasználók száma 1,32 milliárd fő, a havi átlagos felhasználók száma 2 milliárd fő. Az egy felhasználóra jutó átlagos bevétel 4,7 dollár

A Facebook árfolyama a pozitív gyorsjelentésnek köszönhetően, új történelmi csúcsra jutott július végén, 171 dolláron.

(Portfolio, 2017. július 27.)

 

Csúcsra járatja a Facebook a mobilos hirdetéseket

1,8 milliárdra nőtt a Facebook tábora. Szépen tejelnek a reklámozók.

A Facebookot havonta legalább egyszer felkereső felhasználók számának bővülése 2016. utolsó negyedévében 3,9 százalék volt, ez hetvenmillió új, vagy már regisztrált, de időnként alvó ügyfelet jelent. A szeptemberrel megelőző zárult negyedévben még 4,7 százalékos volt ez a mutató, azaz a növekedés a telítődés nyomán lassul, de így is már világszerte 1,8 milliárd ember használja valamilyen szinten Mark Zuckerberg és társai találmányát, írja a Világgazdaság.

A hirdetők számára az egyik legjobban figyelt faktor, hogy a havi látogatókon belül milyen magas a naponta visszatérők aránya, ami a Facebooknál maradt az előző negyedévi 66 százalékos szinten. Eközben a naponta többször is csatlakozók száma elérte az 1,2 milliárdot, azaz három hónap alatt újabb 50 millió embert szippantott be a közösségi háló a napi felhasználók táborába.

A Facebook a mobilra küldött hirdetések terjedésének nyomán egyre látványosabb számokat mutat fel. Ma már a mobilhirdetések a teljes árbevétel több mint 84 százalékát adják, értékük a legutóbbi negyedévben 7,2 milliárd dollár volt. Elemzők szerint ma már semmiképp sem kérdőjelezhető meg a mobilhirdetésekre összpontosító stratégiaváltás sikere.

A mobilos hirdetések növekedési tempójának lassulására már ez előző negyedévben is felhívták a figyelmet, mivel a reklámfelületek egyre fogynak, nem lesz elég hely arra, hogy a hirdetők minden üzenetüket eljuttassák a felhasználóknak.

Sok pénzt könyvelhetett el 2016. végén a Facebook: negyedéves profitja 3,6 milliárd dollárra hízott, ez 128 százalékos ugrás az egy évvel korábbihoz képest. Árbevétele eközben másfélszeresére, 8,8 milliárd dollárra gyarapodott. A közösségiportál-üzemeltető verte az elemzőket, akik 8,5 milliárdos forgalomról és a 1,3 dolláros egy részvényre jutó nyereségről (EPS) szóltak, mivel az utóbbira tíz centet pakolt rá a Facebook.

(Világgazdaság, 2017, február 2.)

 

Habzsolja a felhasználókat a Facebook

Több mint egymilliárd napi felhasználó nyúzza a Facebookot, ezek zöme mobilos. ₪₪₪

Elsősorban a mobileszközökön egyre nagyobb a Facebook-használat, ez hajtja a világ legsikeresebb közösségi oldalát, a cég 2016 harmadik negyedéves gyorsjelentése szerint. Az aktív használók száma ráadásul még mindig gyorsan emelkedik, ahogyan a reklámbevételek is, összegzi a Portfolio.

A negyedéves jelentés kiemelt számai közé tartozik, hogy a Facebookra naponta fellépők száma (daily active users) 1,2 milliárd fő volt szeptemberben, éves alapon pedig 17%-os a növekedés. A mobileszközökön fellépők száma 1,1 milliárd fő, ez 22%-os emelkedés.

A cég árbevétele 56%-kal emelkedett, elsősorban a mobileszközökön elhelyezett reklámbevételek növekedésének hatására. A teljes árbevétel a harmadik negyedévben 7 milliárd dollár volt, ez nem csak az egy évvel ezelőtti 4,5 milliárdnál nagyobb, hanem az elemzők előrejelzését is túllépte.

A mobilreklámokból származó bevételek 2016-ban elérhetik a 22 milliárd dollárt, ez 67%-os növekedést jelentene. A teljes árbevétel 26 milliárd dollár lehet 2016-ban, másfélszerese a 2015. évinek.

A Facebook a 2016. harmadik negyedéves teljesítésével az árbevétel- és a nyereségvárakozásokat egyaránt túlszárnyalta.

(Portfolio, 2016. november 2.)

 

Belenyúlt a jóba a Facebook

Háromszorosára nőtt a nyeresége.

Az előrejelzéseknél sokkal nagyobb eredményt ért el a Facebook közösségi portál, a kétmilliárd dollárt is túllépte a 2016. második negyedéves nyeresége, szemben az egy évvel korábbi 715 millió dollárral.

Az eredmények bejelentése után nem is csoda, hogy a cég részvényeinek árfolyama rekordot döntött: 5,4 százalékkal, 130 dollárra ugrott.

A kaliforniai székhelyű vállalat bevétele is felülmúlta az elemzők előrejelzéseit, mivel 59 százalékkal, 6,4 milliárd dollárra nőtt. A szakértők 6 milliárd dollár bevételt vetítettek előre a második negyedévre.

A Facebooknak minden tekintetben jól megy, hiszen a a legnagyobb közösségi portál egy év alatt 220 millió új felhasználót szerzett, így számuk 1,7 milliárdra nőtt.

A felhasználók több mint 90 százaléka mobileszközről csatlakozik a portálra, innen származik a cég 6,2 milliárd dolláros hirdetési bevételének 84 százaléka.

(Origo, 2016. július 28.)

 

Facebook: az 1,5 milliárdos álomhatáron

Szinte mindenki mobilon, vagy tableten lép a Facebookra.

2015 harmadik negyedévében tovább nőtt a Facebook felhasználók tábora, így már több mint 1,5 milliárd ember használja a közösségi média alkalmazásait. Óriási a súlya a mobilos hirdetésekből származó bevételnek, hiszen a felhasználók jelentős része okostelefonnal kapcsolódik a közösségi oldalhoz. Nem csoda, hogy a részvényárfolyam egyre magasabb szinteket hódít meg.

A Facebook harmadik negyedévi gyorsjelentése szerint a havi aktív felhasználók száma mind mobiltelefonos eszközökről, mind pedig egyéb más platformokról egyaránt a várt felett emelkedett, így a havi aktív felhasználók összlétszáma már 1,5 milliárd fő felett jár. Ebből adódóan az átlagos napi bejelentkezők száma is tovább duzzadt, már 1milliárd fő, a 17 százalékos növekedés pedig több a vártnál.

A Facebooknál is egyre nagyobb teret nyer az alkalmazás mobiltelefonos használatának aránya. Az 1,5 milliárdnyi felhasználóból 1,4 milliárd fő használja mobil eszközön a közösségi szolgáltatást.

Az amerikai felhasználók a mobil eszközökön eltöltött idejük 20 százalékát a közösségi médiaóriás oldalán, valamint annak képmegosztó szolgáltatásán, az Instagramon töltik. Egyre jobban életünk részévé válik a Facebook.

A fő bevételi forrás már a mobiltelefonos hirdetés, mely 66 százalékkal nőtt 2014-hez képest. A Facebook a harmadik negyedévben 4,5 milliárd dolláros bevételre tett szert, a tiszta profit is emelkedett.

A friss beruházások többek között olyan alkalmazás kifejlesztésére irányultak, amely vakok és gyengénlátók számára felolvasás jelleggel mutat be egy-egy képet, továbbá a feltett kérdésekre válaszolni is képes.

(Investor.hu, 2015. november 5.)

 

Kezd unalmas lenni a Facebook

Már ami az eredményeit illeti, mivel azok hozták azért a formát 2015 elején.

A bevétel kicsit kevesebb,  a pénzügyi eredmény pedig egy kicsit jobb volt 2015. első negyedévében, de összességében továbbra is erős A Facebook.

A népszerűségnek töretlen, hiszen a Facebook még mindig 17 százalékos növekedést mutathat mindennapos használatban serénykedő felhasználók körében, így már 936 millió ember ír, vagy olvas a Facebook alkalmazásaiban. Havi szinten mérve a felhasználók számát, így is 13 százalék volt a növekedés 2015. első három hónapjában, így számítva pedig már 1,4 milliárd bogarássza legalább havonta egyszer a saját 'idővonalát', ami azért nem kevés, a világ népességének ötöde. A mobilon felhasználók száma igazán nagyot ugrott, a napi és havi aktív felhasználók száma 31, valamint 24 százalékkal növekedett.

Az egyre erősödő dollár - hasonlóan a többi nagy amerikai multinacionális céghez - azért a Facebook frontján sem használ, mivel a cég bevételeinek már több mint fele az USA határain kívülről származik. A piaci várakozásoknak végül is megfeleltek az elkönyvelt eredmények, 3,5 milliárd dollár volt a bevételek, mellette pedig 42 cent az egy részvényre jutó nyereség (várt EPS: 41 cent) adott számot.

A bevételek 42 százalékkal túllépték az előző év hasonló időszakát, ráadásul a devizaingadozások hatások közel 190 millió dollárral megtépázták a Facebook kasszáját. A cég szerint a devizahatások még erősebbek lehetnek.

Sokat költött a Facebook kutatásra-fejlesztésre, de a működésre is, ezeken a sorokon több mint 80 százalék volt a költségnövekedés, 2,6 milliárd dollárral több, mint egy évvel korábban.

(Investor.hu, 2015. április 23.)

 

Hízott megint egyet a Facebook

Több pénz a bukszában, több felhasználó a Facebook hálón.

A Facebook 2014. negyedik negyedében nagy árbevétel növekedést könyvelt el, több a mobilos hirdetés és már közel 1,4 milliárd ember használja a közösségi oldalt. A befektetők azonban a költségek növekedését is vizslatják, ezért a részvény árfolyama nem is nagyon mozdult az eredmények bejelentését követően.

A Facebook 2014. utolsó negyedévében 3,8 milliárd dollárt ért el, a növekedés motorja a hirdetési bevétel volt. A bevételek közel 50%-kal nőttek, aminek végül is 69%-a mobilos hirdetés. A mobilos hirdetések a 2013. utolsó negyedévéhez képest megduplázódtak, a hagyományos (desktop) hirdetések viszont nem bővültek 2014. végén.

A felhasználók száma is szép ütemben nőtt, több mint 10%-kal. A növekedési üteme továbbra is magas, azért lassul, aminek oka a magas bázis (1,4 milliárd fő. A jövőben a fejlődés motorja a mobilos felhasználók arányának a növelése lehet. A felhasználónkénti árbevétel is nőtt, a havi aktív felhasználók után a Facebooknak átlagosan 2,7 dollár bevétele volt a negyedik negyedévben, a teljes 2014-es évben pedig 9,5 dollár. Az amerikai felhasználók után már 9 dolláros bevétele van negyedévenként a cégnek, az európaiak után azonban csak 3 dollár. A többi térségben alig 1 dollár a felhasználónkénti átlagos árbevétel.

A költségek ugyanakkor nőttek 2014. negyedik negyedévében, főleg a korábbi felvásárlásokhoz kapcsolódó kifizetések nyomán, melyeket saját részvényekben teljesített a cég. 2015-ben 3-3,3 milliárd dollárt tehetnek ki ezek a tételek. A költségek tovább nőhetnek 2015-ben is, főleg az Oculus Rift, a WhatsApp, az Instagram, valamint a Facebook Messenger menedzselése  miatt.  A videohirdetésekhez kapcsolódó költségek is növekedhetnek. A tőkekiadások 2,7-3,2 milliárd dollár között mozoghatnak, ami jelentős növekedés lehet a 2013-as 1,3, valamint a 2014. évi 1,8 milliárd dollárhoz képest. Az árbevétel növekedése előreláthatóan nyújt a fejlesztésekhez és a terjeszkedéshez. Az elemzők 1,96 dolláros tisztított EPS-sel számolnak 2015-re, ami ugyanakkor közel 10 százalékos növekedést jelentene.

A 300 milliós Instragram, az 500 milliós Facebook Messenger, valamint a 700 milliós felhasználóval működő WhatsApp jelentős tartalékokat jelenthet a Facebooknak.

(Investor.hu, 2015. január 29.)

 

Mindene nőtt a Facebooknak, mégis esett a tőzsdén

2014 harmadik negyedéve is hozta a szokásost, nem is akárhogy, a befektetők mégis húzzák a szájukat.

2014 harmadik negyedévében 3,2 milliárd dolláros árbevételt ért el a Facebook, ami több, mint amire az elemzők számítottak. A növekedési ütem 60 százalék közelében mozgott, amihez nincs mit hozzátenni, legalábbis elmarasztalót. A nyereség 1,1 milliárd dollár lett, ez pedig 36 százalékos profitabilitás, ami hatékony üzleti teljesítmény.

A bevétel növekedésében jelentős szerepe volt a mobilos hirdetéseknek is, melyek a teljes hirdetési bevételek 66 százalékát teszik ki. A mobilos, ezen belül a csak mobilról facebookozó felhasználók száma is egyre magasabb, megközelítette a negyedév végén a fél milliárdot.

A Facebook egyre többet tud kérni az értékes helyekért a különböző hirdetőktől. Felhasználónként már 8,8 dollárra emelkedett a 12 hónapos gördülő árbevétel.

A befektetők morgolódása feltehetően arra vezethető vissza, hogy a Facebook mindössze 38 százalékos árbevétel növekedési ütemmel számol a 2014. negyedik negyedévben, ami azért hiába tekintélyes önmagában, de mégis kevesebb a szokásosnál. A várhatóan lassuló növekedés mellett a következő évben 50-70 százalékkal emelkedhetnek majd a költségek. A Facebook a következő 10 évben folyatni fogja a felvásárlásokat.

(Investor.hu, 2014. október 29.)

 

Facebook: minden nagyon szép, minden nagyon jó

Nőtt a felhasználók száma, árbevétele és nyeresége 2014 második negyedévében.

A Facebook közösségi oldal felhasználói tábora tovább bővült, a havi szinten aktív felhasználók száma 2014. június végén 1,3 milliárd volt, ami 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A napi szintű aktív felhasználók száma júniusban átlagosan 829 millió fő volt, ami 19 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Bővült a Facebookot mobilon keresztül felhasználók száma is, júniusban átlagosan 654 millióan használták naponta a Facebookot, ez 39 százalékos növekedés 2013. júniusához képest.

A Facebook árbevétele az egy évvel korábbi 1,8 milliárd dollárról 61 százalékkal 2,9 milliárd dollárra emelkedett 2014. második negyedévében, a devizahatásoktól tisztítva 59 százalékos volt a bevételek növekedése.

Az egy évvel korábbi 333 millió dollár több mint kétszerese, 791 millió dollár volt az adózott eredmény a második negyedévben, a 32 centes előzetessel szemben 42 cent lett az egy részvényre jutó eredmény. A negyedéves jelentés közzétételét követően részvények előbb 2,9 százalékot, majd további 5 százalékot erősödtek.

A Facebook eredményeiben döntő szerepet játszott a hirdetési bevételek megugrása. A Facebook aktív hirdetőinek száma 1,5 millióra emelkedett az egy évvel ezelőtti 1 millióról. A hirdetési bevételek 67%-kal nőttek a negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a mobil hirdetési bevételek pedig már a teljes hirdetési bevétel 62%-át adták, a bázisidőszakban még csak a 40%-át tették ki. A társaság videós hirdetésekkel is erősítheti a hirdetési üzletágát, közben pedig megújította mobil hirdetési rendszerét.

A hirdetési bevételek emelésének alapja, hogy a felhasználószámot tovább tudja növelni a Facebook. A naponta aktív felhasználók száma 19%-kal nőtt az elmúlt egy évben, különösen a mobilos felhasználók, akik 39%-kal használták többen a Facebook mobil alkalmazását. A kizárólag mobilos felhasználók az összes felhasználó harmadát tették ki.

Minden régióban emelkedett a felhasználószám, különösen Ázsiában, ahol 25%-kal van most több felhasználója, mint egy évvel korábban. Amerikában viszont már csak egyszámjegyű a növekedés mértéke, az amerikai fiatalok körében megtört a Facebook népszerűsége. Amerikában a legmagasabb az egy felhasználóra jutó bevétel, Ázsiában kevesebb mint ennek a hatoda. A felhasználószám növekedése elsősorban az ázsiai régióra épült. Az egy főre jutó átlagos bevétel tovább növekedett 2014. második negyedévben, mind a tavalyi második negyedévhez képest, mind az első negyedévhez viszonyítva, bár az első negyedév hagyományosan a leggyengébb a cégnél.

A profitabilitás javult a Facebooknál, a bevételek 60%-os emelkedése mellett a működési eredmény több mint a kétszeresére nőtt. A működési eredményszint 48% volt ebben a negyedévben, ami 17 százalékos javulás az előző évhez képest. A Facebook nettó eredménye is hasonló mértékben emelkedett. Az egyszeri tételeket és a részvénykompenzációs költségek hatásait kiszűrve 42 centes nyereséget könyvelt el a cég, míg egy évvel ezelőtt mindössze 19 centes profitja volt.

A tőkeberuházások megugrottak 2014-ban, az év eleje óta 832 millió dollárt költött a Facebook, míg tavaly ugyanezen időszakban még csak 600 millió dollárt. Második negyedév végén közel 14 milliárd dollár készpénzállománya volt. 

(Portfolio.hu, 2014. július 24.)

 

Nagyot nyelt a Facebook

2014 első negyedévében majdnem megkétszerezte a reklámbevételeit, tovább növelte felhasználói számát.

A Facebook 2014. első negyedéves eredménye nagyot ugrott: az elmúlt 12 hónap során a reklámbevétel 82 százalékkal nőtt, ami egyébként hároméves rekord. A havi aktív felhasználók száma 1,1 milliárdról 1,3 milliárdra ugrott. Eközben a cég EBITDA-mutatóját 42,1 százalékról 53,5 százalékra emelte, a Facebook nemcsak a bevételek növekedésével, hanem az alapok erősítésével, a működési költségek folyamatos ésszerűsítésével is előre lépett.

Az elmúlt év során 170 százalékot erősödő Facebook-részvény ezzel a Saxo Bank toplistájának élére került, 21 százalékos 12 hónapra előre vetített hozamvárakozással. A Facebook olyan fejlesztési projekten dolgozik, amely alapjaiban változtathatja meg a hálózati eszközök piacát és megtörheti a Cisco egyeduralmát. A Facebook működési költségeit hatalmas összeggel csökkentheti.

„A Facebook jelenleg a legjobb észak-amerikai részvénynek számít. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a felhasználókra és a közösségi felületre építve a cég képes volt komoly, és a jelek szerint eddig fenntartható profittermelő tevékenységet folytatni. A reklámbevételeket Amerika húzza felfelé, Délkelet-Ázsiában és Európa egyes részein a cég tovább fejlődhet.

(Világgazdaság, 2014. július 2.)

 

Facebook: nem rossz

2013 utolsó negyedévében nagyot nőtt  Facebook.

A Facebook valamennyi fontosabb eredménykategóriában, mutatóban túllépte az elemzők várakozásait, valamint az előző év, továbbá az előző negyedév teljesítményeit:

Hatalmas, több mint 60 százalékos növekedést mutatott az árbevétel, miután 2,5 milliárd dollárt ért el 2013. utolsó negyedévében. A mobilos hirdetési bevételek már a teljes árbevétel több mint felét teszi ki. Átlagosan 2,1 dolláros bevételt szerzett a Facebook minden egyes felhasználó után három hónap alatt.

A Facebook két évvel ezelőtt alakította ki azt a stratégiát, miszerint ha fenn akarják tartani a növekedést, akkor a mobilos hirdetésekre kell nagy hangsúlyt helyezni. Valamennyi piacelemző cég ugyanis kész tényként kezeli, hogy az okostelefon-piacon látott boom a végéhez közeledik, az okostelefon tömegtermékké vált már így is. Ennek a szakasznak a szolgáltatásokat nyújtó cégek lesznek nagy nyertesei, miután a felhasználók az asztali PC-k helyett mobilról fogyasztják majd a netet. A Facebook számára is kulcskérdés, mennyi bevételt tud szerezni mobilos hirdetésein keresztül. A jövő ugyanis egyértelműen ez az irány.

Ezzel még nem érte el a Twitter 70 százalék feletti arányát a Facebook, de a többszörös felhasználói tábora ellenére is rendkívül dinamikusan tudta átterelni az embereket a mobilos hirdetések kattintására.

A bevételek növekedése ugyanakkor nem csak a mobilhirdetésekre, hanem a hatékonyság javulására is épült. Míg egy éve alig 1,5 dollárt keresett a Facebook felhasználónként, addig ma már 2,1 dollárnál jár, ez az összeg pedig csak most indul növekedésnek. Ebben szerepe lehet annak is, hogy a Facebook a felhasználók böngészési előzményeinek nyomon követésével csak a releváns hirdetéseket próbálja beemelni az üzenőfalunkra. Ez egyébként nem csak a hatékonyságot (árbevétel/felhasználó) javítja, de még a felhasználók számára sem okoz akkora bosszúságot.

Az utóbbi időben több rossz hír is érkezett a felhasználói élmények gyengüléséről. A felhasználók számának növekedési üteme egyre alacsonyabb, így idővel fontos kérdés lesz azok megtartása, ezen keresztül a minél nagyobb bevétel elérése felhasználónként.

Az operatív (működési) margin 44 százalékra emelkedett, a 2011-es szintekre állt vissza. Ez elsősorban a kutatási-fejlesztési költségek átlagosnál alacsonyabb emelkedésével magyarázható.

A dinamikus növekedéshez alapvetően megvannak a feltételek a Facebooknál, így van esélye arra a Facebooknak, hogy továbbra is dinamikusan tudja növelni a 2013-ban is már 1,5 milliárd dolláros nyereségét. (2012-ben egyébként 0,05 milliárd dollár volt a nyereség..)

2014-re előre tekintve 3,1 milliárd dolláros nyereséget vár a piac a következő 12 hónapra. A befektetők szerint 135 milliárd dollárt ér a vállalat. A befektetők és elemzők  az utóbbi időben egyre nagyobb nyereséget várnak.

(Investor.hu, 2014. január 30.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.