butikpórázon₪vásárlóktere

Telefonos játék: megbukott az áfacsalás

Még hogy nem megy az iPhone? Áfát csalni mindenképpen lehetett vele.

 

Több mint négymilliárd forint értékű iPhone-nal és más értékes telefonnal üzletelt egy Dél-Alföldről irányított bűnszervezet, utánuk jogtalanul próbáltak meg áfát visszaigényelni, írja a Napi.hu, a NAV közleménye nyomán.

A gyanú szerint egy 25 éves és egy 51 éves szegedi férfi irányította azt a bűnszervezetet, amely Németországból és Ausztriából nettó értéken vásárolt márkás telefonkészüléket, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának információi szerint.

Egymilliárdot kaszáltak volna

A futárszolgálatokkal hozatott árut egy be nem jelentett budapesti telephelyen szortírozták, majd áruházak parkolóiban, valamint egy épületgépészeti és két biztonságtechnikai cégnél pakolták át a vevők gépjárműveinek csomagtartójába. Jellemzően lengyel és szlovák cégeknek értékesítettek. Egy-egy alkalommal 50-60 millió forint értékű telefonszállítmány is lapult a személygépkocsik csomagtartójában, vagy utasterében - olvasható a közleményben.

Azért, hogy az üzlet után Magyarországon jelentős áfát tudjanak visszaigényelni, egy belföldi számlázási láncolatot építettek a rendszerbe. Ezzel a módszerrel közel egymilliárd forint kárt okoztak az állami költségvetésnek. Nemcsak a hozzájuk köthető cégek nevében igényeltek vissza áfát, hanem ezt a lehetőséget biztosították épületgépészettel, valamint biztonságtechnikával foglalkozó társaságoknak is.

Sokat fogott a NAV

A pénzügyi nyomozók több mint ötven helyszínen, az ország különböző pontjain foglalták le a bűncselekmény bizonyítékait.

A keletkezett kár megtérülésére ingatlanokat, járműveket, követeléseket, készpénzt és a frissen befutott telefonszállítmányt is lefoglalták. A keletkezett kár a zár alá vett vagyontárgyakkal megtérülhet.

A bűnszervezet két irányítóját és kilenc társukat bűnszervezetben elkövetett, költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként és őrizetbe vették őket - írta a NAV.

(Napi.hu, 2018. február 9.)

 

Erkélyre dobták a pénzt: 4,5 milliárdos adócsalás

Több százan vettek részt a webáruház alá szervezett bűnszervezet felgöngyölítésében. Mall: ő nem.

Országos akciót hajtottak végre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Vagyonvisszaszerzési Hivatalával együttműködve. Az akció célja, hogy felszámoljanak egy webáruház alá szervezett, cégláncolatokat működtető bűnszervezetet, amely 4,5 milliárd forint adót igényelt vissza jogtalanul. Az akció során, melyben több százan vettek részt, mintegy 1,5 milliárd forint értékű vagyont foglaltak le és zároltak, tájékoztatta a NAV az MTI-t. A Mall.hu internetes áruház, amelynek telephelyét szintén ellenőrizték, közölte: valótlan az az állítás, hogy büntetőügyben érintettek. 

A NAV közleménye szerint két napon át mintegy ötszáz pénzügyi nyomozó, ötven adórevizor, száz pénzügyőr, és a NAV informatikai és pénzmosás elleni szakemberei dolgoztak kétszázharminc helyszínen, a bűnszervezethez tartozó cégcsoport ügyvezetőinél, irodáiban és raktáraiban tartott házkutatásoknál és lefoglalásoknál. Az NNI Vagyonvisszaszerzési Hivatala 282 fővel vett részt a bűnszervezet elleni fellépésben. Az ügy felgöngyölítéséhez az EUROPOL szakértői támogatást nyújtott.

A bűnszervezet több olyan céghálózatot hozott létre, amelyben a Unióból beszerzett áruk adótartalmát az első belföldi értékesítés után nem fizették meg. Ehhez úgynevezett bukó cégeket használtak, amelyek ukrán, szerb, valamint magyar strómanok "ügyvezetésével" működtek. Az így beszerzett árut átpörgették további cégeken, végül a webáruháznak és egyéb belföldi vevőknek adták el. Egyes bűnszervezeti tagok a belföldi árukat közösségi tagállami cégek részére értékesítették, ez után nagy összegű áfát igényeltek vissza, majd az árut végül Magyarországon értékesítették. Ehhez szlovák, cseh, lett, horvát, német, osztrák, szlovén, lengyel és román cégeket használtak fel. Az egymásra épülő cégláncolatok tagjai összesen 4,5 milliárd forinttal károsították meg a magyar államot. 

Az akcióban a pénzügyi nyomozók 50 gyanúsítottal szemben intézkedtek és 49 tanút hallgattak ki. Két gyanúsítottat őrizetbe vettek és a Fővárosi Főügyészségnél kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A NAV és az NNI összehangolt akciójának eredményeként 39 gépjárművet, 42 millió forint és 208 ezer euró készpénzt foglaltak le, mintegy 100 bankszámlát, 10 ingatlant zároltak, az elkövetőkhöz kapcsolódó vállalkozások árukészletét is lefoglalták. A lefoglalt és zárolt vagyon értéke mintegy 1,5 milliárd forint. Az egyik gyanúsított 150 ezer eurót próbált "megmenteni" úgy, hogy átdobta szomszédja erkélyére, de a nyomozók ezt a pénzt is lefoglalták - közölte a NAV.

Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. 

A Mall.hu november 14-én jelentette be, hogy telephelyét az adóhivatal és a nyomozó iroda munkatársai ellenőrzik, ezért a vevőik megrendeléseit egyelőre nem tudják teljesíteni. A hatóságok vizsgálják a Mall.hu magyarországi raktárkészletét is, ami miatt a megrendelések teljesítése bizonytalan idejű késedelmet szenved, erről e-mailben tájékoztatták vásárlóikat.

(MTI, 2017. november 15.)

 

Webáruházakban csalták az áfát

Kétmilliárdos adóhiányt tárt fel az adóhatóság, vádemelés lett belőle.

Vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága egy bűnszervezet tagjai ellen, akik cégcsoportot működtetve elektronikai- és háztartási gépek kis-és nagykereskedelmével több, mint 2 milliárd forinttal károsították meg a költségvetést.

Az elkövetői kör több céget működtetett azért, hogy a belföldön beszerzett termékeket papíron Szlovákiába utaztassák, és a fizetendő áfát eltitkolják. A főszervező irányította szlovák cég szintén papíron adta tovább az árut a körhöz tartozó magyar bukócégeknek, amelyek adót nem fizettek, sok esetben bevallást sem tettek.

Valójában az így számlázott árukat a bűnszervezet tagjai a webáruházaikban és kiskereskedésekben értékesítették itthon, majd egy kettős számlázási program segítségével az ebből származó bevételek egy részét eltitkolták. Összesen 2,2 milliárd forint adóhiányt okoztak.

A pénzügyi nyomozók az okozott kár megtérülésére 1,6 milliárd forint értékben zárolták az érintett cégek, valamint a gyanúsítottak bankszámláit, követeléseit, ingatlanjait, vagyontárgyait. Az akcióba a végrehajtók is bekapcsolódtak, és zárolták a Csongrád megyei raktár kétmilliárd forintos árukészletét.

Az ügyben, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt 30 gyanúsítottnak kell felelnie. A pénzügyi nyomozók az ötvenezer oldalas nyomozati iratokat vádemelési javaslattal küldték meg a Csongrád Megyei Főügyészségnek.

(NAV, 2017. február 7.)

 

Csokival és pelenkával csalták az áfát

Háromszáz adóellenőr 820 milliós áfacsalást göngyölített fel. 

Több mint háromszáz NAV-os akciója vetett véget egy főként csokoládéval, kávéval és energiaitallal üzletelő bűnszervezet és egy bűnszövetség törvénykerülő üzletelésének. A lefoglalt vagyontárgyakkal megtérülhet az általuk okozott kár. Tizenkét gyanúsított már előzetes letartóztatásban van.

A Kecskemétről irányított bűnszervezet főként kávét, csokoládét, energiaitalt és pelenkát szerzett be Csehországból és Szlovákiából. A nettó áron (áfa megfizetése nélkül) beszerzett termékeket papíron magyar, valós tevékenységet nem végző cégeken átfuttatták, majd két cég nevében újra kiszámlázták Csehországba és Szlovákiába (mintha exportálták volna). Ezzel a módszerrel mintegy hatszázmillió forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul.

A gyanú szerint a bűnszervezet cégeit egy borsodi cég bűnös tevékenységéhez is használták. Ott elsősorban cukrot és csokoládét szereztek be az Unió más tagállamaiból, de beszerzésüket belföldiként tüntették fel a magyar céghálótól származó fiktív számlákkal. Ez a gazdasági társaság kétszázhúszmillió forinttal csökkentette fizetendő áfáját.

Több mint háromszáz pénzügyi nyomozó, pénzügyőr, revizor, végrehajtó, járőr, informatikus összehangolt munkájával az ország majd minden megyéjében tartottak házkutatásokat és lefoglalták a bizonyítékokat. Az okozott kár megtérülésére ingatlanokat, járműveket, követeléseket, bankszámlákat, valamint a borsodi gyár vagyonát is zárolták. Az akcióval a cégek jogosulatlan áfavisszigényléseit is sikerült megakadályozni.

A pénzügyi nyomozók tizenöt személyt hallgattak ki gyanúsítottként költségvetési csalás miatt, akik közül tizenkét személyt őrizetbe vettek. Ők előzetes letartóztatásban várják a nyomozás végét. Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás esetén akár húsz évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

(NAV, 2016. október 26.)

 

Repce repítette az áfát

Egymilliárdot csaltak az áfával. A NAV megfogta a pénzt.

Egy budapesti cég repceolaj beszerzéssel csaknem egymilliárd forint áfát csalt el. A NAV revizorainak korábbi gyanúját az EKÁER adatai is megerősítették. A bűnszervezet tagjait a pénzügyi nyomozók gyanúsítottként kihallgatták. A NAV munkatársai a cég vagyonából több mint kétmilliárd forintot biztosítottak, így az okozott kár teljes egészében megtérülhet.

Naponta érkeztek repceolaj szállítmányok Lengyelországból és Szlovákiából egyenesen a budapesti cég Heves megyei telephelyére, miközben papíron a beszállítók magyar gazdasági társaságok voltak. A kiállított valótlan tartalmú számlák felhasználásával a szervezet azt a látszatot keltette, mintha az árut belföldről szerezte volna be. A számlázó cégek általában adóbevallást sem készítettek. A telephelyre érkezett nyersolajat feldolgozták és belföldi vevőknek értékesítették. Az eddigi adatok szerint a budapesti cég 900 millió forint áfát csalt el.

Az elkövetők elfogására szervezett akcióban, a fővárosban és négy megyében, huszonnyolc helyszínen a NAV nyolcvan munkatársa, pénzügyi nyomozók, revizorok, informatikusok és pénzügyőrök vettek részt. Az adóellenőrök kétmilliárd forint értékben biztosítottak gépsort és árukészletet, emellett bankszámlákon csaknem 400 ezer eurót zároltak a pénzügyi nyomozók és a házkutatások során talált készpénzt is lefoglalták.
(MTI, 2016. május 12.)

 

Degeszre tömték a zsebüket az áfával

Elektronikai cuccok, háztartási gépek után nyelték le az áfát.

A szlovák-magyar vállalkozás elektronikai és háztartási gépekkel kereskedett, de úgy, hogy papíron kiszállították az árut az országból, majd visszaigényelték az áfát. Több mint nyolcvanmilliárd forint bevételre tett szert, miközben csaknem hárommilliárd forint adót igényelt vissza jogtalanul egy bűnszervezet. A szlovák-magyar céghálózat kereskedéséek eredménye, hogy január 26-án tizenkét embert előzetes letartóztatásba helyeztek.

A bűnszervezet a Magyarországon beszerzett termékeket papíron kiszállíttatta Szlovákiába. A szervezethez tartozó szlovák cég továbbadta az árut a szintén a körhöz tartozó magyar vállalkozásoknak. Így a közösségi értékesítés alapján egyrészt visszaigényelték az áfát, másrészt a papíron történt uniós beszerzés után már nem fizettek adót a láncolatban szereplő cégek. Az áru valójában Magyarországon maradt, és főként internetes áruházak értékesítették.

A bűnszervezet szabályos kereskedelmet is folytatott, így próbálta leplezni törvénytelen tevékenységét. Kínálatuk a piaci ár alatt mozgott, a bevételük csaknem 81 milliárd forint volt. Január közepe táján három napon át háromszáz pénzügyi nyomozó, ötven adórevizor, hetven pénzügyőr, a Merkur bevetési egység tagjai és a NAV informatikai szakemberei vizsgálódtak mintegy száz helyszínen, így a bűnszervezethez tartozó cégcsoport ügyvezetőinél, irodáiban és raktáraiban tartottak házkutatásokat, lefoglaltak számos értéket. A lefoglalt több mint hatszáz zsáknyi könyvelési anyagot teherautóval szállították el a helyszínekről.

A nyomozók eddig több mint egymilliárd forint értékben zárolták a gyanúsítottak és az érintett cégek ingatlanjait és bankszámláit, lefoglaltak készpénzt, gépjárműveket, ékszereket, értékes órákat. Az adórevizorok végrehajtás keretében további 1,8 milliárd forint értékben zároltak árukészletet a depókból.

Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt. A tájékoztatás szerint a pénzügyi nyomozók 26 gyanúsítottat hallgattak ki. A Csongrád Megyei Főügyészség hétfői közlése szerint 12 gyanúsítottat egy hónapra előzetes letartóztatásba helyeztek.

(Népszabadság, 2015. január 26.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.