kirakatles₪plázarítus

Cinema City: bejött

Jól járt a Cinema City a magyar beruházásaival. Már két 4DX mozitermünk van.

Kifizetődtek a Cinema City magyarországi beruházásai, a mozifelújítások után ugyanis tovább nőtt az eladott jegyek száma, írja a Világgazdaság. 

2017-ben regionális szinten 4,5 százalékkal növelte a jegyeladást, az árbevételt pedig 21 százalékkal 366 millió fontra a Cinema City anyacége, amely a magyar piacon 18 mozival és 157 teremmel van jelen – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Buda Andrea, a társaság marketingigazgatója. Hangsúlyozta, hogy a Cineworld Group hazai leányvállalataként a negyedik legnagyobb eléréssel rendelkeznek a cégcsoporton belül, Nagy-Britanniát (és Írországot), Lengyelországot és Romániát követik a sorban. Buda Andrea szerint erős moziév volt a 2017-es, és a 2018-as is az lehet, mivel a filmes díjszezon remekművei és a kasszasikert hozó blockbusterek jól kiegészítik egymást.

Forrás: MTI/Mónus Márton

A 2018-as nyári szezonban például a képregény-adaptációra épülő szuperhős-filmek, így a Bosszúállók – Végtelen háború és a Deadpool 2. hozhat sok százezres nézettséget. Ez a műfaj ma már éppúgy zsánerfilmnek számít Magyarországon a marketingigazgató szerint, mint a romantikus vígjáték, vagy az igaz történeten alapuló dráma.

Mennek a magyar filmek is

Eközben a magyar filmek is egyre nézettebbek, a Kincsemet 2017-ben például 452 ezren látták, ezzel felállhatott az éves képzeletbeli dobogóra a Star Wars – Az utolsó Jedik (749 ezer) és a Gru 3. (585 ezer) mögé. 2017 novemberében el is érte a hazai alkotások nézőszáma az egymilliót, ehhez hasonlóra 2008 óta nem volt példa. Ebben az évben a Valami Amerika 3. után sokan várják többek között Nemes Jeles László új, Napszállta (Sunset) című filmjét.

A magyar moziba járási szokások drámaian nem tértek el 2017-ben a korábbiaktól, éves szinten mintegy 14-15 millióan váltanak jegyet, a Cinema City tíz százalék feletti növekedése tehát a jelentős 2017-es fejlesztésekre vezethető vissza.

2017-ben egy 300 millió forintos beruházás eredményeként Budapest után Győrben nyílt meg az ország második 4DX moziterme, az év során pedig további egymilliárd forintot költöttek országszerte mozifelújításokra. Ennek keretében a hálózat számos pontján cserélték ki a vásznat, a székeket és a kárpitot, de a büféket és a pénztárakat is átalakították.

Európa leglátogatottabb VIP-mozija is az Arénában található, amely ugyancsak megújult, február óta már egy újragondolt koncepcióval várja öt teremmel és 176 bőrfotellel a svédasztalos mozizásra vágyó vendégeket. Buda Andrea elmondta: 90 százalék feletti a szolgáltatás kihasználtsága, a hétvégi vetítésekre pedig szinte egyáltalán nem lehet már napokkal előre sem belépőt váltani.

(Világgazdaság, 2018. május 16.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.