autó₪szalon

Mindenki a saját tragacsát veszi

Az európai autópiacon: két országban is elektromos autó lett a legnépszerűbb modell. A legtöbb ország vásárlói kitartanak a "hazai" modellek mellett. 

Az európai autósok jellemzően hazai autókat vásárolnak, de nem csak ez motiválja az egyes országok állampolgárait, írja a Pénzcentrum. Az ADAC összegzése szerint Németországban például a Volkswagen Golf fogyott a legjobban, 2019-ben például több mint 204 ezer darab kelt el - több, mint ahány új autó Magyarországon összesen. Németországban majdnem minden ötödik új autó volt Golf, az összes értékesítés 18,6 százaléka.

De nem csak a németek ragaszkodnak a "hazaihoz", Nagy-Britanniában például a Ford Fiesta vitte a prímet 2019-ben, majdnem 78 ezer darabot adtak el, ami a brit új kocsik 10,2 százaléka.

Franciaországban a Renault Clio volt egyeduralkodó: összesen több mint 131 ezer darabot értékesítettek belőle tavaly. A francia nemzeti büszkeség az autópiacukra is kiül: a második és a harmadik legnépszerűbb kocsi is "hazai", a Peugeot 208 és a Citroen C3. A 2019-es listán az első importált autó a 14. helyen álló Toyota Yaris, előtte francia modellek vannak.

Olaszországban a Fiat Panda nyert (138 ezer eladott darabbal), a spanyoloknál pedig a Seat León lett a befutó. A svédeknél a Volvo S60 és a V60 lett az első, Csehországban pedig mi más is lehetne a legnépszerűbb autó, mint a Skoda Octavia - ahogyan a lengyeleknél, Svájcban, Finnországban és Ausztriában is ez lett az első az eladási listán.

Norvégiában és Hollandiában pedig történelmet írtak, ugyanis egy elektromos autó, a Tesla Model 3 lett a legnépszerűbb úja autó. 2019-ben összesen 15.683 Tesla Model 3-at regisztráltak Norvégiában, és 29.922-t Hollandiában.

Itthon

2019-ben összesen 157.906 új autó gurult ki a magyar utakra, ami 15,6 százalékkal több, mint 2018-ban - igaz, a növekedés lassulni látszik, legalábbis tavaly előtt 2017-hez képest 35,8 százalék volt a növekmény.

2019-ben a magyarok kedvenc autója a Suzuki Vitara volt, összesen 12.106 példány kelt el belőle - hiszen, bár nekünk nincs saját márkánk, de az esztergomi gyár miatt a Suzuki évtizedek óta kötődik a magyarokhoz. Viszonyításképp: nagyjából ugyanennyi ment el a második, harmadik, negyedik és ötödik helyezett SUV-modellből együttvéve.

A Skoda Octavia egyébként nálunk is jól szerepelt, kicsivel kevesebb, mint 7.000 darab állt forgalomba belőle a Datahouse adatai szerint, amivel a harmadik lett az összegzésben - csak a Vitara meg az SX4 S-Cross fogyott jobban. A franciák kedvence nálunk a 12. legnépszerűbb kocsi volt tavaly, a Clioból 2.838 állt forgalomba.

(Pénzcentrum, 2020. február 23.)

 

A végére összeszedte magát az európai autópiac

Decemberi hajrá az ment az európai autópiacon.

Az év végi hajrának köszönhetően kissé nőttek 2019-ben az új autóeladások az Európai Unióban, az 1,2 százalékos növekménnyel összesen 15,3 millió személygépkocsira került rendszám, írja a Világgazdaság.

Sorozatban a hatodik évet zárhatták plusszal 2019-ben a járműkereskedők az európai autó­gyártók szakmai szervezetének (ACEA) friss összesítése szerint. Érdekesség, hogy az első 11 hónap végén még 0,3 százalékos mínuszt mutatott a statisztika, de egy bivalyerős decemberrel sikerült pozitívba fordítani a mérleget, és 15,3 millióra felsrófolni az éves adatot.

A decemberi autóvásárlási láz 21,7 százalékos pluszt hozott az egy évvel korábbihoz képest.

Ilyen nagy arányú év végi pluszteljesítményt még nem produkált a szektor az ACEA adatai szerint. Maga a bővülés 216 ezer eladott járművet takar, a teljes decemberi forgalom pedig 1,2 millió volt. Igaz, maga a bázis is alacsony volt, hiszen 2018 utolsó hónapjában 8,4 százalékos visszaesést mért az ACEA.

2018 szeptemberben vezették be az új autók károsanyag-kibocsátásának szigorúbb tesztelési módszerét (WLTP), akkor ez váltott ki vásárlói rohamot, míg 2019 végén a belengetett januári áremelések miatt hozták előre vásárlásaikat az emberek.

Decemberi hajrá az európai autópiacon

A két számjegyű drágulás kiváltó oka az az uniós rendelkezés, mely szerint az egyes autógyártók valamennyi modelljét tekintve 95 grammban limitálták a kilométerenként megengedett átlagos szén-dioxid-kibocsátást.

Az új szabályozást az egyes tagállamok eltérő időpontban vezethetik be. A nagy teljesítményű modellek miatt nehezen tartható a korlátozás, azok az ágazati szereplők járnak jól, amelyek kisautókat is kínálnak, ezek ugyanis jelentősen javítják az átlagot.

A küszöbértéket meghaladó gyártóknak büntetést kell fizetniük, amelynek az összegét az erős verseny ellenére is áthárítják a fogyasztókra.

Ez jó okot szolgáltat az áremelésre, de az elektromos, valamint az önvezető autók pokoli magas fejlesztési költségeihez is forrást keresnek a vállalatok, ami szintén árfelhajtó tényező.

(Világgazdaság, 2020. január 17.)

 

Nem veszik az autót Európában

Európai autópiac: kellemetlen hírek érkeztek.

2019 júniusában újabb visszaesést szenvedett el az európai autópiac, az Európai Unió minden nagy tagállamában csökkent a forgalomba helyezett új gépkocsik száma - írja a Napi.hu az MTI nyomán.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) szerdán nyilvánosságra hozott összeállítása szerint az EU tagországaiban 2019 első felében 8,2 millió új gépkocsit helyeztek üzembe, 3,1 százalékkal kevesebbet, mint a múlt év első hat hónapjában. Németország kivételével, ahol 0,5 százalékkal nőtt a regisztrációk száma, de az összes többi nagy uniós piacon csökkenést könyveltek el. 

Júniusban a májusi 0,1 százalékos csökkenés után 7,8 százalékkal 1,4 millióra esett a forgalomba helyezett gépkocsik száma. Ebben a naptárhatás is szerepet játszik, mert idén júniusban átlagosan csak 19 értékesítési nap volt a tavalyi 21 nappal szemben.

Az iparág képviselői rámutatnak, hogy a 2018-ban szeptemberben bevezetett emissziós mérési eljárás erősen visszavetette az eladásokat és így a forgalomba állított gépkocsik számát is. Sok nagy gyártó több modellt nem tudott leszállítani, mert nem feleltek meg az új követelményeknek.

Súlyosan érintették az új szabályok a német autóipart is. Júniusban a nagy német cégek eladásai már 4,7 százalékkal csökkentek. A VW konszern szállításai az összes típust számításba véve 9,5 százalékkal estek vissza, és hasonló volt a helyzet a BMV-nél. A Daimler 7,6 százalékkal maradt el a korábbi júniusi teljesítményétől.

A regisztrációk száma Franciaországban 8,4 százalékkal, Spanyolországban 8,3 százalékkal, Nagy-Britanniában 4,9 százalékkal csökkent.

Az ACEA nyilvántartása szerint Magyarországon az év első hat hónapjában 74,5 ezer új személygépkocsi állt forgalomba, 5,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Júniusban 13,6 ezer gépkocsit regisztráltak, 4,4 százalékkal kevesebbet, mint 2018 júniusában.

(Napi.hu, 2019. július 17.)

 

Recseg-ropog a szlovák autógyártás

A szlovák autóipar válsága Magyarországnak is vészjelzést küld.

Egyre kevésbé csábító az autógyártóknak Szlovákia, ahol az 5,5 milliós ország 300 ezer lakosa dolgozik a szektorban. Csökkent a versenyképességük, pedig épp úgy mint Magyarországon, adókedvezményekkel és állami támogatásokkal próbálnak a nagy márkák kedvében járni. Mégis megindultak a leépítések, mert Európa kezd túl drága lenni és Donald Trump vámháborúja megfojtja a piacot, írja a Napi.hu.

Két éve még vidáman állt munkába a Volkswagen pozsonyi gyárában David. Aztán két évvel később, idén áprilisban a gyártósortól felhívták a hr-irodába, ahol közölték vele, hogy a 14 800 dolgozója közül azon háromezer közé tartozik, akit leépítenek - kezdi a magyar gazdaság és az európai autóipar szempontjából is tanulságos riportját a Reuters a szektor szlovákiai helyzetéről.

Az itthon az Audi révén jelen lévő VW-csoport Szlovákia legnagyobb magán szektorbeli foglalkoztatója, a tömeges elbocsátosokkal egy lépésben egy százalékkal csökkentette az autóiparban dolgozók számát. Északi szomszédunknál összesen 300 ezer fő dolgozik a szektorban, ahol egyre többen várják azt, hogy drasztikus leépítések jöhetnek.

A baj pedig akkora, hogy míg a szakszervezet évekkel ezelőtt a fizetésemelésekért harcolt, most már az álláshelyek megmaradásáért küzd. Legalábbis ezt mondta, a helyi érdekvédelem megbízottja a Reutersnek. "Át kell vészelnünk a rosszabb időket, és várnunk kell a jobbakra" - nyilatkozta pesszimistán Zoroslav Smolinsky, a VW pozsonyi üzemének szakszervezeti vezetője.

A pozsonyi Volkswagen-gyár AFP

Szlovákia gazdaságában magasabb az autószektor részesedése a termelési szerkezetben, mint Magyarországon. Az ipari termelés 44, az export 40 százalékát adja a terület, míg itthon a teljes feldolgozóipari kibocsátás 30,7 százalékát a járműipar adja közvetlenül és közel 173 ezer embert foglalkoztatnak ezek a gyárak, azok beszállítói.

A szlovák kormány próbált reagálni a helyzetre, hogy autóipari gyártása egyre kevésbé versenyképes: 200 százalékos adókedvezményt adtak a cégeknek arra az összegre, amit kutatás-fejlesztésre költenek. Valamint elkezdték államilag támogatni az elektromos autók vásárlását. Viszont a problémát részben épp maguk idézték elő, ahogy itthon, úgy Szlovákiában is folyamatosan emelkednek a bérek, és a pozsonyi vezetés maga döntött arról, hogy az éjszakai műszakban többet kell fizetni, valamint emelték meg a minimálbér szintjét.

Az időzítés pedig nem volt jó: a legtöbb az országban jelen lévő gyártó, így a KIA, a VW, a PSA Peugeot-Citroen (a cég az Opel felvásárlásával a szentgotthárdi magyar gyár révén a hazai gyártatásban is érdekeltté vált - a szerk.), valamint a Jaguar Land Rover is most dönti el, hogy a következő hétéves ciklusban milyen modelleket fog gyártatni, és azokat melyik üzemben. Ha pedig a munkafeltételek nem jók, akkor át is helyezik a gyártatást egy másik országba.

A már sokat emlegetett Volkswagen például Délkelet-Európában tervez felhúzni egy új gyárat: Törökország, Szerbia és Bulgária is versenyben van, hogy ők kapják az üzemet.

A riportban külön kiemelik, Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnökének kijelentését, aki szerint több európai ország is aggódhat egy globális kereskedelmi háború miatt, mert nagy a külkereskedelmi kitettségük. Már pedig Donald Trump amerikai elnök már megfenyegette az EU-t, hogy 25 százalékos különvámot vet ki az USA-ba szállított autókra és járműipari termékekre.

A Reuters arra is kitér, hogy a közép-kelet-európai régióban nem a szlovák leépítés az egyetlen jel arra, hogy készülnek az autógyárak a hét szűk esztendőre: hazai példát említve, májusban kiderült, hogy a Mercedes a tervezett gyárbővítését elhalasztotta.

Ráadásul a német autógyárak helyzetét az is rontja, hogy a 2015-ös dízelkibocsátási adatok meghamisításával kirobbant botrány miatt még mindig fizetniük kell újabb és újabb bírságokat. A többek között a Porsche, a Seat, a Skoda, az Audi márkákat is birtokló VW-csoport az egyik leginkább érintett az ügyben és már gigantikus összegeket fizetett ki bírságokra.

(Napi.hu, 2019. július 6.)

 

Azért elől vagyunk autógyártásban

A románok lenyomták a magyar autóipart.

Nyolcadik helyéről egy hellyel hátrébb sorolódott a magyar autógyártás az uniós országok listáján, írja a Napi.hu a G7 nyomán. Míg nálunk 3,7 százalékkal csökkent az előállított személyautók száma, a minket megelőző Romániában közel harminc százalékkal nőtt - így számol az európai autógyártó vállalatok képviseleti szervezete, az ACEA.

A visszaesés egyik ok az lehet, hogy az Audi nem készült fel időben egy új környezetvédelmi előírásra, ezért a gyártósorokat 2018-ban vissza kellett fogni egy időre.  Magyarországon összesen 461 ezer autó készült a győri Audi-, a kecskeméti Mercedes- és az esztergomi Suzuki-gyárban.

Romániában 364 ezerről 472 ezerre nőtt a legyártott autók száma, ezzel rajtunk kívül Lengyelországot is megelőzték.

A román autógyártó szövetség azonban arra számít, hogy a kecskeméti Mercedes-gyár bővítése és a debreceni BMW-gyár átadása után Magyarország újra maga mögé utasítja Romániát.

(Napi.hu, 2019. március 8.)

 

Nem megy az autó az uniós piacon

Folyamatosan csökken a forgalomba helyezett új autók száma az Unióban.

Az Európai Unióban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma 2019 januárjában az egy évvel korábbihoz képest – immár az ötödik egymást követő hónapban –, részben az új emisszió-mérési eljárás szeptemberi életbe léptetése miatt, írja a Világgazdaság.

Az európai autógyártó vállalatok szakmai képviseleti szervezete, az ACEA pénteken azt közölte, hogy januárban éves összehasonlításban 4,6 százalékkal, 1 millió 196 ezerre csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban.

Magyarország elöl pöfög

Januárban csupán hat országban nőttek az éves szintű eladások, Litvániában (+49 százalék), Romániában (+18,8 százalék), Magyarországon (+9,2 százalék), Portugáliában (+8,3 százalék), Dániában (+7 százalék) és Görögországban (+3,7 százalék).

Fotó: AFP

Az EU öt legnagyobb autópiacán mindenütt zsugorodott az eladás, Spanyolországban 8 százalékkal, Olaszországban 7,5 százalékkal, Nagy-Britanniában 1,6 százalékkal, Németországban 1,4 százalékkal, Franciaországban pedig 1,1 százalékkal.

Magyarországon januárban 9.714 új autót értékesítettek, egy évvel korábban 8.894 autót.

A januári csökkenés az új emisszió-mérési eljárás, a WLTP bevezetésének tulajdonítható. Tavaly szeptember elsejétől már csak a valós üzemi terhelést a korábbi eljárásnál pontosabban modellező WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) károsanyag-kibocsátási teszten áteső új gépjárműveket lehet forgalomba helyezni az EU-ban.

Az intézkedés miatt az Európai Unióban szeptemberben az új autók eladása 23,5 százalékkal csökkent éves szinten.

(Világgazdaság, 2019. február 15.)

 

Kisebb az autópiac is, ha nem lehet csalni

Kevesebb autót vettek az unióban 2018 októberében.

2018 októberében csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban az egy évvel korábbihoz képest, az új emisszió-mérési eljárás szeptemberi életbe léptetése miatt, írja a Világgazdaság.

Az európai autógyártó vállalatok szakmai képviseleti szervezete, az ACEA csütörtökön azt közölte, hogy októberben éves összehasonlításban 7,3 százalékkal, 1 millió 83 ezer 612-re csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban.

(Világgazdaság, 2018. november 15.)

 

Nőtt az uniós autópiac

A francia és a spanyol piac megfuttatta az uniós autópiacot 2018 júniusában.

A szerény májusi emelkedés után jelentősen, éves összevetésben 5,2 százalékkal nőtt a forgalomba állított új személygépkocsik száma az Európai Unióban 2018 júniusában, a francia és a spanyol piac felfutásának köszönhetően, írja a Világgazdaság. A kereslet bővülésének főleg a Volkswagen német autógyártó konszern volt a haszonélvezője.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) jelentése szerint az Európai Unió 28 tagállamában közel 1,6 millió autót helyeztek forgalomba júniusban, 5,2 százalékkal többet, mint 1 évvel korábban. Májusban mindössze 0,8 százalékos volt a növekedés.

A legnagyobb piacok közül

Franciaországban 9,2 százalékkal,

Spanyolországban 8százalékkal,

Németországban 4,2 százalékkal nőtt,

míg Olaszországban 7,3 százalékkal,

Nagy-Britanniában pedig 3,5 százalékkal esett vissza az új autók száma.

2018 első fél évében 2,9 százalékkal, több mint 8 millió 449 ezerre emelkedett az utakra jutott új autók száma a 28 uniós országban. Az öt nagy piac közül Spanyolországban 10, Franciaországban 4,7, Németországban pedig 2,9 százalékkal nőtt, míg Nagy-Britanniában 6,3, Olaszországban pedig 1,4 százalékkal csökkent az átadott új autók száma.

A Volkswagen az uniós piacvezető

Részesedés szerint sorba állítva

a német Volkswagen-csoport, a legnagyobb európai gyártó 8 százalékkal,

a PSA-csoport (Peugeot, Citroen, Opel/Vauxhall, DS) 65 százalékkal,

a francia Renault pedig 5 százalékkal tudta növelni eladásait január-júniusban.

A PSA esetében a kiugróan magas arányt az Opel/Vauxhall 2017 augusztusi átvétele magyarázza.

A Renault után következő Fiat-Chrysler 2,2 százalékkal, a Ford 4,1 százalékkal, a BMW 0,3 százalékkal, a Daimler pedig 1,7 százalékkal kevesebb, míg a Toyota 6,6 százalékkal, a Hyundai pedig 7,8 százalékkal több új autót adott át az első félévben.

Júniusban a Volkswagen-csoport 13,3 százalékos, a PSA 65,8 százalékos, a Renault 4,7 százalékos, a Toyota 13,7 százalékos, a Hyundai pedig 6 százalékos emelkedést, míg az az FCA-csoport 2,6 százalékos, a Ford 8,6 százalékos, a Daimler 5,2 százalékos a Toyota pedig 4,2 százalékos csökkenést könyvelhetett el.

Az ACEA statisztikája szerint Magyarországon júniusban 31 százalékkal, 14 ezer fölé, az első fél évben pedig 29 százalékkal, 71 ezerre emelkedett az üzembe helyezett új autók száma.

(Világgazdaság, 2018. július 17.)

 

Trump most az európai autógyártókkal szórakozik

Trump megfenyegette az európai autógyártókat.

Donald Trump a Twitterre kiírt üzenetében megfenyegette Európát, hogy 20 százalékos vámot vet ki az Európai Unióból importált autókra, ha az európaiak nem bontják le gyorsan az amerikai termékeket sújtó vámokat és kereskedelmi akadályokat, írja az Index.

Trump arra szólította fel az európai cégeket, hogy inkább az Egyesült Államokban gyártsák autóikat, ne az Európai Unióból exportálják azokat. A Reuters szerint az autógyártók részvényárfolyama esett Trump tweetje után.

Trump május végén jelentette be, hogy nemzetbiztonsági megfontolások miatt védővámmal sújthatják a külföldi járművek és alkatrészek importját is. Az amerikai kereskedelmi minisztérium vizsgálja, hogy az autók és autóalkatrészek importja nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e. Ebben 2019 februárja a határidő, de Wilbur Ross miniszter szerint már július-augusztusban végezhetnek, írja a Reuters.

Az Egyesült Államokban a személyautók importját jelenleg 2,5 százalékos, a platós terepjárókét és a kis teherautókét pedig 25 százalékos vám terheli. Egy amerikai bennfentes forrás korábban azt közölte, hogy az elnök 20-25 százalékra emelné a személyautókra kivetett vámot, írja az MTI. 

(Index, 2018. június 22.)

 

Januárban sebességet váltott az európai autópiac

A decemberi csökkenés után januárban nőtt a forgalomba állított új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Az ACEA európai szakmai szövetség közölte, hogy az unióban januárban 1 millió 254 ezer új személygépkocsit helyeztek üzembe, 7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, írja a Világgazdaság az MTI nyomán.

Nagy-Britannia kivételével, ahol 6,3 százalékkal kevesebb új gépkocsit regisztráltak, az EU összes tagállamában bővültek az eladások. A főbb piacok közül Spanyolországban 20 százalékos, Németországban pedig 11,6 százalékos volt a növekedés éves összevetésben.

Az ACEA adatai szerint Magyarországon 8.891 új személygépkocsit regisztráltak januárban, 38 százalékkal többet, mint 2017 első hónapjában.

Az egyes gyártókat tekintve 308 ezer eladott személyautóval a Volkswagen-csoport állt az élen januárban, majd 208 ezerrel a PSA-csoport, 116 ezerrel a Renault-csoport, 84 ezerrel az FCA-csoport, 83 ezerrel a Ford, 73 ezerrel a BMW, 72 ezerrel a Daimler és 66 ezerrel a Toyota-csoport következett.

(Világgazdaság, 2018. február 15.)

 

Több új autó gördült az európai utakra

Az európai autópiacon 2017 decembere nem hozta az újabb karácsonyi csúcsot, de az év egészében azért nőtt az autós piac.

Csökkent a forgalomba állított új személygépkocsik száma decemberben Európában, de 2017 egészében emelkedett, immár a negyedik egymást követő évben, így elérte a pénzügyi és gazdasági világválság előtti szintet, írja az MTI nyomán a Világgazdaság.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) jelentése szerint az Európai Unió 28 tagállamában és az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz tartozó négy országban (Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc) 1,1 millió autót helyeztek forgalomba 2017 decemberében, 4,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A csökkenés oka statisztikai jellegű, főleg azért, mivel az egy évvel korábbihoz képest eggyel kevesebb munkanap volt 2017 utolsó hónapjában.

Az unióban 4,9 százalékkal esett az átadott új autók száma 2017 decemberében. A 2004-ben, valamint az utána csatlakozó összesen 12 uniós országban 0,04 százalékkal, 108 ezerre, a bővítés 2004-es első köre előtti Európai Unió 15 tagállamában pedig 5,4 százalékkal, 980 ezerre csökkent a forgalomba hozott új autók száma.

A legnagyobb piacok közül Nagy-Britanniában 14 százalékkal, Olaszországban 3 százalékkal, Németországban 1 százalékkal, Franciaországban pedig 0,5 százalékkal esett vissza a forgalomba jutott új autók száma decemberben, egyedül Spanyolországból jeleztek bővülést, 6 százalékot.

A legnagyobb autógyártók közül csak a PSA-csoport (Peugeot, Citroen, Opel/Vauxhall, DS) és a BMW konszern tudta növelni az átadott új autók számát. A PSA, amelynek augusztusban véglegesen tulajdona lett az Opel, 61 százalékkal, több mint 170 ezerre növelte a forgalomba helyezett új autóinak számát az EU-EFTA-országokban.

A legnagyobb európai gyártó, a német Volkswagen-csoport 4,5 százalékos, a francia Renault 4,6 százalékos, az FCA-csoport 16 százalékos, a Ford 6,7 százalékos, a Daimler 8,3 százalékos, a Toyota pedig 4,2 százalékos csökkenést volt kénytelen elkönyvelni 2017 decemberében.

2017 egészében 3,3 százalékkal, több mint 15,6 millióra emelkedett az utakra guruló új autók száma a 32 európai országban, ezen belül az EU-ban 3,4 százalékkal, több mint 15,1 millióra ugrott a mutató. 2007 óta először fordult elő, hogy 15 milliónál több új autó talált gazdára.

Az öt nagy piac közül Olaszországban 7,9, Spanyolországban 7,7, Németországban 2,7, Franciaországban pedig 4,7 százalékkal nőtt, míg Nagy-Britanniában 5,7 százalékkal csökkent az új autók száma. Hat év óta először mértek visszaesést Nagy-Britanniában.

Piaci részesedés szerint sorba állítva, a listavezető Volkswagen AG 2,1 százalékkal, a PSA 28 százalékkal, a Renault 6,7 százalékkal, a Fiat-Chrysler 5,2 százalékkal, a BMW pedig 1 százalékkal növelte eladásait 2017-ben. A sorban következő Ford viszont 0,3 százalékos csökkenést szenvedett el, míg a Daimler 50 százalékos, a Toyota 12 százalékos, a Nissan 2,8 százalékos, a Hyundai 3,5 százalékos, a Kia 8 százalékos, a Volvo 4 százalékos, a Suzuki pedig 20 százalékos növekedést ért el.

Az ACEA statisztikája szerint Magyarországon 2017 decemberében 11 százalékkal, 10 ezer fölé, az év egészében pedig 20 százalékkal, 116 ezerre emelkedett az üzembe helyezett új autók száma.

(Világgazdaság, 2018. január 17.)

 

Döccent egyet az európai autóspiac

Nyugat-Európában, szeptemberben kevesebb autót vettek.

Nyugat-Európában éves összevetésben 2,8 százalékkal csökkentek 2017 szeptemberében az autóeladások, ami a német és a brit kereslet gyengeségére vezethető vissza, írja az LMC Automotive nevű, járműeladási trendek alakulását elemző és előrejelző brit cég adatai nyomán a Világgazdaság.

Szeptemberben 1,36 millió új autót helyeztek forgalomba az egy évvel korábbi 1,4 millió után, ami 40 ezres darabszám csökkenés. A szezonálisan kiigazított éves ráta 2 százalékkal esett vissza augusztushoz képest, így az egy évre kivetített értékesítési darabszám 14,6 millióra süllyedt.

A régió két legnagyobb piaca közül Németországban 3 százalékkal, Nagy-Britanniában pedig 9 százalékkal kevesebb személyautót adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban. A harmadik legnagyobb piacon, Franciaországban viszont 1 százalékkal bővültek a járműeladások. A tanácsadó cég felmérése 13 nyugat-európai ország friss nemzeti jármű-nyilvántartási információin, Ausztria, Dánia, Luxemburg és Svájc esetében pedig becslésen alapul.

Potyog lefele a brit autópiac

2017 áprilisa óta minden hónapban csökkent az utakra kerülő új személyautók száma, és hat éve először fordult elő, hogy szeptemberben visszaesést mértek, így rendkívül valószínű, hogy az év egészében is csökkenés lesz, ami utoljára 2011-ben fordult elő Nagy-Britanniában.

A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) szakmai képviseleti szervezet honlapján közzétett kimutatás szerint szeptemberben 427 ezer új autó kapott rendszámot, ebből 171 dízelmotorral (-21,7 százalék), 233 ezer benzinmotorral (-1,2 százalék), 23 ezer pedig egyéb alternatív üzemanyaggal működő (+41,0 százalék) jármű volt. A magánszemélyek vásárlásai 9 százalékkal, a flottavásárlások pedig 10 százalékkal csökkentek.

2017 első kilenc hónapjában éves összevetésben 3,9 százalékkal, 2 millió 66 ezerre csökkent a forgalomba helyezett új személyautók száma. Erősen megcsappant az érdeklődés a dízelautók iránt. Ezekből 14 százalékkal kevesebb került az utakra január-szeptemberben, míg a benzines autóké 3, százalékkal, az alternatív meghajtásúaké pedig 35 százalékkal nőtt.

(Világgazdaság, 2014. október 5.)

 

Megy az európai autóspiac

2017 augusztusban tovább nőtt az új autó értékesítés az Unióban, kivétel a nagy piacok közül Nagy-Britannia. És a Ford sem ment. Több benzines fogyott.

A brit vásárlók elmaradásának fő oka még mindig a Brexittel kapcsolatos bizonytalanság. Az autóértékesítés Litvániában nőtt a legnagyobb ütemben, de Magyarország is jól ment, közel negyedével több autó talált gazdára idehaza, mint egy évvel korábban, összegezte a Portfolio.

Az európai új autó értékesítések (az újautó-regisztráció) száma közel 865 ezer darab volt 2016 augusztusában, amely 5,6 százalékos bővülést jelentett 2016 azonos időszakához képest az ACEA legfrissebb statisztikái szerint. 2017 első nyolc hónapjában több mint 10 millió járművet értékesítettek az Unióban, amely 4,5 százalékos növekedést jelentett éves alapon.

A meghatározó autós országok közül Olaszországban (+16%), Spanyolországban (+13%), Franciaországban (9%) és Németországban (+3%) is több autót értékesítettek augusztusban, mint egy évvel korábban. Az Egyesült Királyságban (-6%) viszont kevesebb autót adtak el az előző év azonos időszakához képest, amely döntően a Brexit miatti bizonytalansággal magyarázható még mindig.

Az Unióban a legjobban a litván (+34%) autópiac nőtt, igaz itt a nagy emelkedés mögött az alacsony bázis állt elsősorban. Számszerűen nézve csupán kétezer darab autót adtak el az országban. Magyarországon is nagyon pörög az autópiac, 8.912 autó talált új gazdára, legalábbis ennyi új autót regisztráltak augusztusban hónapban, amely 24 százalékos növekedést jelentett 2016-hoz képest az ACEA statisztikái szerint.

A Volkswagen értékesítésein továbbra is látszik a dízelbotrány miatti bizalomvesztés, a Volkswagen csoport zászlóshajójának számító márka modelljeiből 4,4 százalékkal kevesebbet adtak el augusztusban az előző évihez képest. Ugyanakkor a gyártó több márkája is jól futott, a Skoda (+15%), a Seat (+13%) és az Audi (+5%) eladása is nőtt, így ellensúlyozni tudták a Volkswagen gyenge teljesítményét. A cégcsoport eladásai összességében közel 3 százalékkal nőttek múlt hónapban.

A meghatározó nagy gyártók közül a Nissan (+17%), a Toyota (+14%) és a Renault (+13%) eladása is kétszámjegyű növekedést mutatott. A Fordnak nem volt jó hónapja, eladásai 3,5 százalékkal csökkent augusztusban.

A luxusautó-gyártók között az Audi (+5%), a BMW (+2%) és a Daimler (+9%) eladásai is nőttek augusztusban.

És több a benzines

Az ACEA adatai szerint 2017 első fél évében 3,5 millió dízel autót értékesítettek a 15 nyugat-európai országban, 152 ezerrel, négy százalékkal kevesebbet mint 2016 első fél évében. Benzinmotoros autót 3,7 milliót értékesítettek, 328 ezerrel, közel tíz százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A dízel autók részaránya így 46 százalék, a benzineseké pedig 48 százalék lett a teljes értékesítésen belül. Egy évvel korábban a dízel autók részaránya 50 százalék, a benzinmotoros autóké 46 százalék volt.

Az elektromos autók részaránya 2017 első fél évében 1,3 százalék, a hibrid autóké 2,6 százalék, az autógázzal és földgázzal hajtott autóké 1,3 százalék volt. A három kategóriából együttesen 393 ezer autót értékesítettek az idén, 103 ezerrel többet, mint 2016-ban. Az elektromos autók száma 69 ezerről 95 ezerre, a hibrid autóké 125 ezerről 198 ezerre, a gázüzemű autóké 94 ezerről 99 ezerre emelkedett.

Úgy vesszük az autókat,  mintha nem lenne holnap

(Portfolio, 2017. szeptember 29., 14.)

 

Tüsténkedik az európai autópiac

A válság előtti szintek közelébe emelkedett a forgalomba állított új személygépkocsik száma májusban Európában, szinte minden autógyártó rekordmértékben növelte eladásait.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) jelentése szerint az Európai Unió 28 tagállamában és az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz tartozó négy országban (Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc) 1,4 millió autót helyeztek forgalomba, 7,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, tudósít az MTI.

Az unióban 7,6 százalékkal, valamivel több mint 1,4 millióra növekedett az átadott új autók száma.  A 2004-ben, valamint az utána csatlakozó 12 uniós országban 17 százalékkal, majdnem 120 ezerre, a bővítés 2004-es első köre előtti Európai Unió 15 tagállamában pedig közel 7 százalékkal, 1 millió 266 ezerre emelkedett a forgalomba került új autók száma.

Az eredmény megközelíti a 2007 májusában regisztrált, éppen az autóipart sújtó gazdasági válság kitörése előtti szinteket - mutatott rá az ACEA. Hat keserves év után 2014-ben kezdtek el növekedni az autóeladások, azóta szinte minden hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új autók száma.

Nagy-Britannia kivételével remekül teljesítettek májusban a legnagyobb piacok: Németországban 13 százalékkal, Spanyolországban 11 százalékkal, Franciaországban 9 százalékkal, Olaszországban pedig 11 százalékkal emelkedett a forgalomba hozott új autók száma. Nagy-Britanniában viszont rekordmértékű, 8,5 százalékos visszaesést mértek.

A Fiatot, a Chryslert és az Alfa Romeót is gyártó FCA csoport eladásai 12 százalékkal nőttek, a Daimleré 14 százalékkal, a Renault 10 százalékkal, a Volkswagen csoport 8 százalékkal, a PSA csoport 5 százalékkal, a Ford 4 százalékkal, a BMW pedig 2-3 százalékkal tudta növelni eladásait. 

Az ázsiai autógyártók közül kiemelkedő hónapot zárt a japán Toyota és Suzuki, amelynek eladásai 20 százalékkal, valamint 21 százalékkal ugrottak meg, a Hyundai 8 százalékkal, a Kia pedig 5 százalékkal több új autót adott át. Csökkentek viszont a Honda (14,5 százalék), a Mazda (2 százalék) és a Jaguar Land Rover csoport (9 százalék) eladásai.

Az Opel 1,7 százalékkal kevesebb autót, 87 ezer járművet helyezett forgalomba. Az egy évvel korábbihoz képest a Volkswagen csoport 0,1 százalékponttal, 24,3 százalékra növelte piaci részesedését az európai autópiacon. A második helyezett Renault csoport 0,3 százalékponttal, 10,8 százalékra növelte ezt az arányt, a 10,1 százalékkal harmadik helyen álló PSA csoport viszont 0,2 százalékpontot veszített.

Az év első öt hónapjában 5 százalékkal, több mint 6,9 millióra emelkedett az utakra került új autók száma a 32 európai országban, ezen belül az EU-ban 5,3 százalékkal, több mint 6,7 millióra ugrott az új autók száma. Olaszországban 8, Spanyolországban 7, Németországban közel 5, Franciaországban pedig 3 százalék felett nőtt, míg Nagy-Britanniában 0,6 százalékkal csökkent az új autók száma.

Az ACEA statisztikája szerint Magyarországon májusban 28,6 százalékkal, 10.952-re, január-májusban pedig 21,2 százalékkal, 43.975-re emelkedett az üzembe helyezett új autók száma. A százalékos változást tekintve havi összevetésben Magyarországon növekedett legnagyobb mértékben az új autók száma májusban, éves összehasonlításban pedig a Horvátország (28 százalék) és Románia (23 százalék) után a harmadik helyen áll.

(MTI, 2017. június 26.)

 

Bukdácsolt az autópiac

Európában. Áprilisban. Kevesebb új autó fogyott, mint egy éve. Nem ment a VW és a Jaguár.

Az ACEA, az európai autósszövetség beszámolója alapján az Európai Unió 28 országában eladott új autók száma csökkent az előző év azonos időszakához képest 2017 áprilisában. Az első négy hónapban azonban összességében több autót adtak el, mint egy évvel korábban. Az április vesztese a Volkswagen és a Jaguar Land Rover csoport volt.

Az Európai Unió 28 országát vizsgálva négy országban mértek nagy esést és többek között nekik tudható be az, hogy áprilisban 6,6 százalékkal, 1,2 millió darabra csökkent az új autó eladások száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A legnagyobb visszaesés az Egyesült Királyságban és Finnországban volt, ahol közel 20 százalékkal kevesebb új autó fogyott 2017 áprilisában, mint egy évvel korábban. Azonban Görögországban és Finnországban is közel 15 százalékkal csökkentek az eladások a 2016. évi értékhez képest.

Az eladási számok csökkenése az első esés volt 2016 októbere óta, és a legnagyobb mértékű 2013 márciusa óta. Ennek ellenére az Ernst and Young partnere szerint 2017 egésze jó lehet az autópiac számára, mivel kedvezőek a gazdaság növekedésének kilátásai, csökken a munkanélküliség és alacsony finanszírozási költségek vannak. Az április eladások esését a húsvéttal magyarázzák, mivel az ünnep miatt nem nyitottak ki a kereskedések, így ez torzítja az eladási számokat (egy évvel korábban márciusra esett az ünnep).

Németországban nyolc százalékkal csökkent az eladások száma, Franciaországban hat százalékkal, Olaszországban 5 százalékkal, az Egyesült Királyságban pedig a legnagyobb mértékben, 20 százalékkal csökkentek az eladások 2016 áprilisához képest. A legnagyobb piacok közül egyedül Spanyolországban emelkedett mérsékelten, 1 százalékot az eladások száma 2016 áprilishoz képest.

Összességében tehát 6,6 százalékkal, 84 ezer darabbal csökkent az eladások száma, amit ha piacként tekintenének, akkor a hatodik legnagyobb piac lenne az Európai Unión belül.

A legnagyobb növekedést felmutató piac a horvát autópiac volt, ahol az új autó eladások közel 30 százalékkal emelkedtek, Magyarországon pedig közel 8 százalékkal több új autó fogyott, mint egy évvel korábban.

A Volkswagen és a Jaguar Land Rover csoport volt április vesztese

Az autógyártókat tekintve, darabszám alapján a Volkswagen csoportnál esett legnagyobbat az eladások száma áprilisban, az egy évvel korábbi értékhez képest közel 30 ezer autóval adtak el kevesebbet, ami 9 százalékos esés. Ez főként annak tudható be, hogy több, mint 10 százalékot esett az Audi, Porsche és Volkswagen márkák értékesítésének száma. Százalékos visszaesés alapján pedig a Jaguar Land Rover csoport eladásai estek vissza a legnagyobb mértékben, közel 17 százalékkal kevesebb autót adtak el áprilisban mint egy évvel korábban. Ez egyébként közel 2.600 darabos visszaesést jelent a cégcsoportnál.

A legkiemelkedőbb gyártó az Alfa Romeo volt, amely közel 50 százalékkal több új autót - összesen hétezer darabot - értékesített. Nőtt a Lada is, bár még csak 402 darabot értékesítettek, ez közel 40 százalékkal több, mint egy évvel korábban

(Portfolio, 2017. május 18.)

 

Nem volt hideg a január az európai autópiacon

2017 első hónapjában 10%-kal nőtt a piac. A Brexit azért visszahúzott. A magyar autópiac meg előre. Eladják-e az Opelt, ez itt most a kérdés.

Az egyébként holtszezonnak számító januárban folytatódott a pezsgés az európai újautó-piacon, mely révén az előző évinél 10 százalékkal több, 1,2 millió személyautót helyeztek forgalomba.

A meghatározó piacok közül csak a Brexit bizonytalanságaitól tartó briteknél mértek szerény, 3 százalékos bővülést, a spanyolok vitték legmagasabban a lécet 11 százalékkal, mögöttük a franciák csaknem ugyanannyival (11), a németek (10,5) és az olaszok (10) következtek az autógyártó szövetség (ACEA) adatai szerint. A magyar piacon 6.418 új személyautó kapott rendszámot januárban, 15 százalékkal több, mint az előző év nyitó hónapjában, tudósít az autópiaci fejleményekről a Világgazdaság.

A márkák körében a Volkswagen csoport (VW) elsőbbsége nincs veszélyben, a németek kerek tíz százalékkal növelték eladásaikat, így 291 ezer járművükkel 24 százalékos piaci részesedést értek el. A dízelbotrány névadó márkájából is tíz százalékkal több, 140 ezer fogyott. A szakértők egyébként már nem is annyira a VW-re figyelnek, hanem az egymással hírbe hozott General Motors (GM) és Peugeot-Citroen csoport (PSA) eredményeire, hiszen a GM és a PSA tárgyalnak egymással az amerikaiak európai üzletágának eladásáról.

Az 1999 óta masszívan veszteséges, amúgy a GM-en belül mostohagyermekként kezelt Opel és brit megfelelője, a Vauxhall francia átvételével azonban a közös alapokra helyezhető járműgyártás, az önjáró autók és az elektromos járművek fejlesztésére szánt hatalmas összegek ügyes hasznosításával eurómilliárdokban mérhető megtakarítások érhetők el. Mindkét csoport sikerrel vette a januárt: a PSA 6,5 százalékkal 122 ezerre, a GM pedig 5 százalékkal 75 ezerre bővítette európai eladásait. Kettőjük piacrésze 16 százalék felett jár, utánuk a Renault csoport következik 10 százalékkal.

Az Opel - amely a GM százszázalékos leányvállalata - az ezredforduló óta 15 milliárd dolláros veszteséget hozott össze anyavállalatának, és 2017-ben is további veszteségre számít. Az Evercore ISI elemzőcég szerint jelenlegi állapotában egymilliárd dollárt érhet. A szakértők szerint a GM számára a kompakt autók és dízelmotorok gyártására berendezkedett Opel átfazonírozása kidobott pénz. Sokkal jobban járnának, ha a világ két legnagyobb autópiacára, Kínára és az USA-ra, valamint a magas haszonnal értékesíthető haszonjárművekre és hobbiterepjárókra koncentrálnának. A kisautókkal ráadásul mindig befürdött a GM, de attól még, hogy eladja az Opelt, együttműködhetnek egyes gyümölcsöző területeken, hisz nem lesz köztük földrajzi átfedés.

Az üzlet a GM-nek tehát mindenképp előnyös, a PSA is nyerhetne rajta, ám ettől még megbukhat a politikusok ellenállásán. Az Opelnek 28 ezer alkalmazottja van Németországban, ahol már a munkahelyek ezreinek elvesztését vetítik előre. A francia kormány, amely 14 százalékban a PSA tulajdonosa, a saját álláshelyek megtartásában érdekelt, így borítékolható a feszültség. A tőzsdén viszont béke van, az árfolyamok alapján a piac pártolja a felvásárlást.

(Világgazdaság, 2017. február 17.)

 

Nyár végén dobbantott az autópiac

Európában 10% több autót adtak el augusztusban. Még mindig vezet a VW.

Júliusban ugyan szűkült az európai autópiac, de ami kiesett, azt augusztusban bepótolták az öreg kontinens autóvásárlói: a nyolcadik hónapban 819 ezer új személyautóra és furgonra raktak rendszámot az Unióban, a Világgazdaság összegzése szerint. Ez tíz százalékkal jobb, mind az egy évvel korábbi időszak adata. A júliusi, éves összevetésben 1,4 százalékos visszaesést egyszeri kisiklás lehetett így, igaz, ezzel egy 34 hónapja tartó emelkedési sorozat tört meg.

Az augusztus egyébként a szabadságolások miatt hagyományosan az egyik leggyengébb hónapnak számít, ilyenkor a strandot keresik fel az emberek, nem az autószalont. Most azonban a kiugró reálbér emelkedésből származó pluszpénzt autóra váltották a román és magyar vásárlók. Augusztusban ugyanis a románok 68 százalékkal több, 12 ezer gépkocsit vettek, Magyarországon pedig 44 százalékos bővülést mért a gyártói szövetség (ACEA), ami pedig 7 ezer darabos forgalmat takar. A dobogóra még a horvátok felkapaszkodtak a 38 százalékos megugrással.

A legnagyobb piacok közül Olaszországban (20 százalék), Spanyolországban (15), Németországban (8) és Franciaországban (7) egyaránt markáns bővülést mértek, míg a britek vásárlási kedve ezekhez képest kissé lankadt (3), ami a Brexittel hozható kapcsolatba.

Az első nyolc hónap összesített adatai szerint 8 százalékkal több, 9,8 millió újautó talált gazdára az EU-ban, így szeptemberre már átlépte az uniós piac a tízmilliós álomhatárt.

A gyártók versenyében az éppen egy évvel ezelőtt dízelbotrányba keveredett Volkswagen konszern 7 százalékkal bővítette eladásait augusztusban, miközben a névadó márkára ragadt sarat nagy lendülettel mossák le. Olyannyira, hogy Volkswagenekből 5 százalékkal több, 102 ezer kelt el, így az első nyolc hónap után már csak 0,4 százalékos, négyezer autós hátrányban vannak a csúcsidőszakhoz képest. A konszern európai piaci részesdése az év eleje óta 1 százalékkal 24 százalékra mérséklődött, de ezzel is toronymagasan vezeti a márkalistát.

(Világgazdaság, 2016. szeptember 15.)

 

Betett a Brexit az autópiacnak

Európában nőtt, az Egyesült Királyságban csökkent az autóeladás 2016 júniusában.

A Brexit előszele már érezhető volt a júniusi európai újautó-eladásokon a Világgazdaság összegzése szerint: amíg a kontinensen tovább nőtt a kereslet a személygépkocsik iránt, addig az Egyesült Királyságban négy év elteltével először esett vissza a forgalom - 0,8 százalékkal -, feltehetően a kilépési szavazás kimenetele miatt. A céges beszerzések 25 százalékkal zuhantak a briteknél. Az EU és az EFTA országaiban 6,5 százalékkal haladta meg a júniusi forgalom az egy évvel korábbit, összesen 1,5 millió autóra szereltek rendszámtáblát az Európai Járműgyártók Szövetségének (ACEA) adatai szerint. Ezzel immár 34 hónapja tart a hegymenet az aurópai autópiacon.

Nemcsak a Brexit volt ludas, hanem szezonális okok is közrejátszottak abban, hogy nem sikerült megismételni a májusi 16 százalékos bővülést. Olaszországban és Spanyolországban azonban tartották a két számjegyű tempót (12, valamint 11 százalék), de a legnagyobb, a német piacon mért 8 százalék is magas értéknek számít, azért is, mivel a kereskedők ezúttal fukarkodtak a kedvezményekkel, a vételárból elengedett átlag 12 százalék kisebb a korábbiaknál. A franciáknál már csak 0,8 százalékos pluszt mértek a júniusi eladásokban.

2016. júniusában Románia és Horvátország után Magyarországon nőtt a legnagyobb ütemben az autóértékesítés, 32 százalékkal, ami 9.685 autó eladását jelentette. Elemzők szerint a Brexit után szelídebb tempóra vált majd a növekedés, a második félévre alig 3 százalékos bővülést valószínűsítenek.

Az európai piacvezető, a Volkswagen májusban némi lélegzethez jutott, növekedéssel tudott zárni, ám júniusban a dízelbotrány miatt ismét a címlapokra került, ami a forgalom újbóli, ezúttal 0,6 százalékos visszaesését okozta. Konszernszinten azonban 1,5 százalékos növekedést könyvelhetett el a csoport, az Audi–Seat–Skoda–Porsche-kvartett húzta a piacukat.

A luxuskategóriában a Mercedes és a BMW hozta a formáját (16 és 15 százalékos növekedéssel), míg az Audi forgalma nem változott. Az olcsóbb autókat gyártó Renault és Fiat (21, valamint 14 százalék) is erős hónapot zárt.

(Világgazdaság, 2016. június 18.)

 

Európában még mindig a VW az első

2016. márciusában 6%-kal több új autót adtak el. Nagyot nyomultak az olaszok.

Nőtt a forgalomba állított új személygépkocsik száma Európában 2016. márciusában, noha a húsvéti ünnepek miatt kevesebb kereskedési nap volt a szokásosnál, ráadásul csökkent a legkeresettebb márka, a Volkswagen kereslete.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) friss jelentése szerint az Európai Unió 28 tagállamában és az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz tartozó négy országban (Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc) 1,7 millió darab új autót helyeztek forgalomba márciusban, ami 6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A forgalomba hozott új autók száma immár megközelítette a pénzügyi világválság előtti csúcseladások szintjét.

Sorozatban a 31. egymást követő hónapban bővült az európai autópiac, és a legtöbb autógyártó - a Nissan, a Hyundai és a Mitsubishi kivételével - több járművet értékesített az előző év márciusához képest.

A legtöbb új autót a Volkswagen-csoport adta át a tulajdonosoknak, majd a PSA-csoport, a Renault, a Ford, az Opel-csoport és a BMW következik. Az EU- és az EFTA-országokban a Volkswagen-csoportban eladott autók száma éves szinten 2 százalékkal 390 ezerre emelkedett, ezen belül viszont a Volkswagen márkából közel 2 százalékkal kevesebbet, 181 ezer járművet adtak el. A csoport összes többi márkája növelni tudta eladásait, főleg az Audi (8 százalék) és a Skoda (7 százalék). A károsanyag-kibocsátási botrány hatása továbbra is tetten érhető a csoport piaci részesedésének csökkenésében: az egy évvel korábbi 23 százalék helyett 22 százalékot tudott kihasítani az európai autópiacból a legnagyobb német konszern, ahol az az egy százalék is sok. A másik két nagy német autógyártó közül a BMW-csoport eladásai éves szinten 15 százalékkal 120 ezerre, a Daimleré pedig 11 százalékkal 102 ezerre emelkedett.

A francia vállalatok közül a Peugeot-t és Citroen-t gyártó PSA-csoport eladásai 1 százalékkal csaknem 170 ezerre, a Renault-csoporté pedig 9 százalékkal több mint 159 ezerre növekedtek. A százalékos növekedési arány tekintve a Jaguar Land Rover csoport áll az élen: 30 százalékkal több új autót, szám szerint 36 ezer darabot adott át vevőinek. A Mazda eladásai 16 százalékkal (több mint 31 ezer autó), a Hondáé 15 százalékkal (több mint 25 ezer autó), a Kiáé 12 százalékkal (közel 50 ezer autó), a Toyotáé 4 százalékkal (több mint 75 ezer autó), a Suzukié pedig ugyancsak 4 százalékkal (több mint 23 ezer autó) emelkedtek.

A legnagyobb piacok közül a legerősebb, 17 százalékos növekedést Olaszország könyvelhette el, míg Franciaországban 7 százalékkal, Nagy-Britanniában pedig 5 százalékkal emelkedett az új autók száma. Spanyolországban 0,7 százalékkal, Németországban pedig 0,04 százalékkal csökkent a forgalomba került új autók száma.

Az év első három hónapját együtt tekintve 8 százalékkal, közel 4 millióra emelkedett az utakra került új autók száma a 32 európai országban, ezen belül az EU-ban 8 százalékkal, több mint 3,8 millióra ugrott az új autók száma.

Piaci részesedését tekintve 23 százalékkal vezet a Volkswagen-csoport, azon belül a Volkswagen márka 11 százalékkal. Messze leszakadva a PSA-csoport (10 százalék) és a Renault-csoport (9 százalék), majd a Ford (7 százalék), az Opel (7 százalék), a Fiat Chrysler (7 százalék), a BMW (6 százalék), a Daimler (6 százalék) és - a japánok közül első helyen - a Toyota (4 százalék) következik. Az ACEA statisztikája szerint Magyarországon márciusban 19 százalékkal 7 és félezerre, az év első három hónapjában pedig 15 százalékkal közel 20 ezerre emelkedett az üzembe helyezett új autók száma.

(Világazdaság, 2016. március 15.)

Szépen gurult

2015-ben nőtt az európai autópiac.

2015. decemberében jól húzott az Európai Unió autópiaca: az európai gyártók szövetsége (European Automobile Manufacturers’ Association, ACEA) adatai szerint karácsony táján összesen 1,1 millió személygépkocsit értékesítettek a tagállamokban, ez 17 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Immár 28 hónapja megszakítás nélkül növekednek az autóeladások, úgy, hogy minden meghatározó piacon hatalmas a bővülés. A decemberi eladási adatok alapján Spanyolország 21, Olaszország 19, Franciaország 12 százalékos bővülést mért, de a brit piacon regisztrált 8,4 és a németországi 7,7 százalékos növekedés sem tekinthető rossznak.

Az EU-ban 2015. egészében 9,3 százalékkal több, 13,7 millió személyautót helyeztek forgalomba: ez az érték már meghaladja a közvetlenül a válság utáni, 2010-es mennyiséget is.

Az emelkedő irányzat ellenére még mindig viszonylag alacsony szinten mozog az európai autópiac. Az egyes országokat vizsgálva Olaszországé és Spanyolországé a legnagyobb éves növekedés – 16 és 21 százalék –, míg Franciaország 6,8, Nagy-Britannia 6,3, Németország pedig 5,6 százalékos bővülést könyvelhetett el.

(Világgazdaság, 2016.január 18.)

 

Kurblizott egyet az öreg kontinens 2014-ben

Hét szűk esztendő után 2014-ben megpördült az európai autópiac.

Fordult egyet az európai autópiac 2014-ben, miután 2007. után első alkalommal értékesítettek több autót ebben az esztendőben, mint egy évvel korábban. Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) friss közleménye szerint 2014-ben összesen 13 millió gépjárműt adtak el az öreg kontinensen, 5,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 2014. decembere egyébként sorban a 16. hónap volt, amikor nőttek az autóeladások Európában (az előző év azonos hónapjához képest), erre pedig 1990. óta (az ACEA statisztikák kezdete óta) még egyszer sem volt példa.

A legnagyobb autógyártók többsége kisebb, vagy nagyobb arányban egyaránt növekedést tudtak elkönyvelni 2014-ben, ugyanakkor - érthető piaci okok miatt - elsősorban az alacsonyabb árfekvésű márkák, így a Dacia (24%), a Seat (14%), valamint a Skoda (+14%) értékesítése húzta felfelé a mérleget. Közel 3,2 millió gépjármű eladásával a Volkswagen Csoport értékesítette a legtöbb autót Európában. Ezzel 7,2 százalékkal bővült a német cég értékesítése 2014-ben.

Európa öt meghatározó autópiaca egyaránt növekedett 2014-ben. A legnagyobb bővülést Spanyolországban mérték, mellette Nagy-Britanniában 9,3, Olaszországban 4,2, Németországban 2,9, míg Franciaországban 0,3 százalékkal több autót adtak el, mint 2013-ban.

A magyarországi autóértékesítés nagyobbat ugrott az európai átlagnál. 2014-ben mintegy 67,5 ezer gépjárművet adtak el, ami 20 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. Magyarország súlya azonban csekély az európai autópiacon, csupán az értékesítés 0,5 százaléka.

A 2014-es bővülés kedvező eredmény, de az autópiacon még mindig sok a bizonytalanság. A német autógyártók szövetsége (VDA) szerint a német autópiac növekedési üteme akár a 2 százalék alatti sávba szorulhat, de az olasz és a francia piac is csak mérsékelt bővülést mutathat. A nagy autógyártók egyelőre elsősorban Ázsiában és Amerikában várják a bővülést.

(Investor.hu, 2015. január 16.)

 

Csak döcög az öreg kontinens autó kótya-vetyéje, ezt mutatja a 2013. évi mérleg

2013-ban tovább csökkentek az európai autóeladások, bár második félévben a kilábalás jelei, ha halványan is, de már mutatkoztak.

Tovább folytatódott tavaly az európai autópiac mélyrepülése, mivel 2013-ban csupán 11,85 millió darab újautót tudtak értékesíteni az autógyártók, 1,7 százalékkal kevesebbet, mint 2012-ben. A tavalyinál kevesebb személyautót egyetlen évben sem értékesítettek az EU-ban, legalábbis az autóipari szövetség 2003-as adatgyűjtésének megkezdése óta. Különösen annak fényében tűnik szomorúnak a tavalyi adat, hogy 2009 előtt még bőven 15 millió körül mozogtak az éves értékesítések.

Az éves értékesítések tehát még továbbra is borús képet festenek, azonban a havi eladások már kisebb optimizmusra adhatnak okot. 2013 második felében a havi értékesítések folyamatosan meghaladták az előző év azonos hónapjainak az eladásait, ami azt jelezheti, hogy lassan kezd magához térni az európai autópiac a válság során kapott nagy pofonból. Ez a második féléves felfutás viszont nem bizonyult elegendőnek, hogy megtörjön a 2013. év nyomán az eladások elmúlt évekbeli folyamatosan csökkenő trendje.

2013 decemberben 906 ezer újautó talált gazdára az Európai Unióban, ami 13,3 százalékkal volt több, mint 2012 decemberében. Az európai autópiac második féléves jobb teljesítménye alapján úgy tűnik, hogy megállt az iparág elmúlt években megfigyelt mélyrepülése. Az autópiac el is érhette mélypontját, és lassú javulásnak indulhatott, ami idén tovább folytatódhat.

A lassú javulás oka lehet, hogy az eurózóna gazdasága is kezd magához térni, és kikászálódni történetének leghosszabb recessziójából. Az IMF előrejelzései szerint idén már 1,1 százalékos lehet a GDP növekedése az eurózónában, és ennek köszönhetően az autópiac is kikecmereghet a gödörből.

Decemberben az Európai Unió legerősebb tagállamai közül az összesben emelkedni tudott az autóeladások száma éves alapon. A legtöbb autót Németországban adták el (215 ezret), és az országban 5,4 százalékkal nőttek az autóeladások decemberben éves alapon. A legnagyobb növekedés Hollandiában volt megfigyelhető, ahol 115 százalékkal ugrottak meg az eladások decemberben. Magyarországon ugyanakkor nem tudott folytatódni a javulás, és közel fél százalékos visszaesést szenvedett el a hazai autópiac.

Az Európai Unióban továbbra is a Volkswagen a legnagyobb autógyártó az értékesítéseket tekintve, a cég 225 ezer autót adott el decemberben, ami 22,4 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A legnagyobb mértékben mégsem a Volkswagen, hanem a Renault tudta növelni eladásait decemberben. A francia vállalat autóeladásai több mint 30 százalékkal ugrottak meg decemberben. A Renault az utóbbi hónapokban rendre felülteljesítette riválisait ezen a téren,

A többi autógyártó közül a Ford eladásai 21 százalékkal, a General Motors értékesítései 13,2 százalékkal emelkedtek. A két német óriáscég, a Daimler és a BMW viszont szenvedett, és 1,7 százalékos, valamint 6,2 százalékos visszaesésről számolt be.

(Investor.hu, 2014. január 16.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.