élelmiszeráruda₪fogadó

Budapesti lett a damaszkuszi Ghraoui Csokoládé

Megnyitotta budapesti üzletét a nagy múltú damaszkuszi Ghraoui Csokoládé. 40 üzlet nyitását tervezik, világszerte.

A damaszkuszi Ghraoui Csokoládé a 2011-ben kitört szíriai polgárháború után Magyarországon indította újra műhelyét, írja a Világgazdaság. A patinás párizsi csokoládészalonon is magyar márkaként jelenik meg októberben.

A Ghraoui, az egyik legrégebbi, mintegy 200 éves damaszkuszi kereskedőcsalád megnyitotta budapesti üzletét az Andrássy úton, közölte a Világgazdaság érdeklődésére Rania Ghraoui, a Ghraoui Csokoládé Manufaktúra Zrt. kommunikációs igazgatója. Mint elmondta, a csokoládégyártásban az innováció legalább olyan fontos, mint a hagyomány, ezért az üzletben kínált 120 termékből több is új recept alapján készült. A gyártás az ideiglenes csepeli üzemben folyik 65 magyar dolgozóval, akiket az elmúlt három hónapban hat damaszkuszi csokoládémester készített fel.

A manufaktúra budapesti üzeme a tervek szerint évente legalább tíz tematikus kollekcióval rukkol elő. A karácsonyra és az újévi időszakra készülő termékeket november elejére ütemezik, de addig is kóstolókkal tervezik minél szélesebb körben népszerűsíteni csokoládéikat. A nyitás óta eltelt egy hétben a magyar vásárlók mellett már többek között francia, amerikai, ausztrál és kínai érdeklődőket is kiszolgálhattak. Mérföldkő lesz az október 28. és november 1. közötti párizsi csokoládészalon (Salon du Chocolat) is, amely 60 ország 500 kiállítóját vonultatja fel, 120 ezer látogatót vonz, és amelyen a Ghraoui már magyar márkaként képviselteti magát.A munkaerő-felvétel még tart, a csepeli egységben novemberben már százan dolgozhatnak 2.000 négyzetméteren. Ez azonban csak átmeneti megoldás, mert a tervek szerint 2018 októberében megkezdődhet a gyártás első fázisa a hatvani csokoládégyárban. A teljes beruházás 7,6 milliárd forintba kerül, amelyhez az állam is hozzájárul 1,5 milliárdos támogatással. Hatvanban 12 ezer négyzetméteren 540 új munkahely jöhet létre.

40 üzlet szerte a világban

A Magyarországon készülő évi 1.000 tonnányi prémiumcsokoládé 95 százalékát, mintegy 200 millió euró értékben exportra szánják. Ezzel összhangban a következő üzlet november végén Párizsban nyílik meg, és még szintén 2018-ban Berlinben, majd Dubajban is megjelenik a márka. A kommunikációs igazgató hangsúlyozta: a világ bármely pontján nyitnak boltot, a személyzetben biztosan mindenütt legalább egy magyar munkatárs lesz. A következő öt évben további 40 üzletet terveznek nyitni, emellett légitársaságokkal és szállodaláncokkal is együttműködnének.

A családi vállalkozásnak 1805 óta bőven volt része tündöklésben és bukásban is. Az eredetileg cukor-, kávé- és teakereskedelemmel is foglalkozó família sikeres korszakainak hol az államosítás, hol az ipari cégek elkobzása vetett véget, legutóbb 2011-ben pedig a szíriai polgárháború kitörése. Ezt követően tették át székhelyüket Budapestre, aminek köszönhetően – a Ghraoui márka itteni újjászületésével – Magyarország felkerült a luxuscsokoládé-ipar térképére.

(Világgazdaság, 2017. október 2., fotó: Móricz-Sabján Simon)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.