kirakatles₪plázarítus

A világ legdrágább bevásárlóutcái

A világ legnépszerűbb, ezen keresztül a kereskedők helyiségbérleti díját nézve a legdrágább bevásárlóutcája New Yorkban van. A Váci utca 32. 

Az ingatlanpiacon a legmagasabb bérleti díjak a legnépszerűbb bevásárlóutcákhoz köthetők, különösen azokban az utcákban, amelyek a luxusüzleteikről híresek. A Cushman & Wakefield összegyűjtötte, hogy hol milyen bérleti díjak vannak, mennyiért lehet üzlethelyiséget bérelni a leghíresebb utcákban, amelyek között a budapesti Váci utca is ott tanyázik.

Az elemzés 68 országot vizsgált meg, megkeresve, melyikben a legmagasabbak az üzlethelyiségek bérleti díjai. Ez alapján az élen a New York-i 5th Avenue végzett, ahol a 49. és a 60. utca között - vagyis a Central Parkig tartó szakaszon - átlagosan 28 ezer euró egy négyzetméter éves bérleti díja. Egy száz négyzetméteres üzlethelyiségnél ez havi 73 millió forintos bérleti díjat jelent. A további városok sorrendjében sincs azonban meglepetés. New Yorkot Hongkong, London, Milánó, Párizs, Tokió és Sydney követi a sorban:
 
 
Európa

Budapesti utca a világ legdrágábbjai közöttEurópa kiskereskedelmi piacán a forgalom erősödése 2017-ben is folytatódott és várhatóan 2018-ban sem lesz másként. A kelet és nyugat között azonban továbbra is nagyok a különbségek. A turizmus számos fővárosnak - például Budapestnek is - kedvez, így az összesített listára emiatt is több kelet-európai főváros is felkerült.

A vizsgált városok közül Bécs a 10. helyre jutott, míg Kelet-Európából Moszkva a 15., Prága pedig a 22. helyet szerezte meg. A régióból utánuk következik Budapest, ahol a Váci utca lett a legdrágább, átlagosan 1.440 eurós négyzetméterenkénti éves bérleti díjjal, ami a 32. helyre volt elég. Varsó és Belgrád holtversenyben jutott a 38. helyre, Zágráb a 41. és Ljubljana a 44. lett.

A Brexit körüli bizonytalanság ellenére továbbra is a londoni New Bond Street a kontinens legdrágább bevásárlóutcája, ami világviszonylatban a harmadik helyen áll. Az Európai Unió fővárosai közül a legkedvezőbben Litvániában lehet prémium üzlethelyiséget bérelni. A legnagyobb forgalomnövekedést 67 százalékkal Ciprus fővárosa Nicosia érte el, a legnagyobb csökkenés pedig - feltehetően a politikai és gazdasági kockázatok miatt - Ankarában következett be, ahol a kiskereskedelmi forgalom egy év alatt 40 százalékot zsugorodott.

Bár a listán már nem szerepel, de az 50. helyek környékén feltűnik Bukarest, Szófia, Pozsony és Kijev, 500-600 euró közötti prémium bérleti díjakkal, ennél valamivel olcsóbbak a Balti államok fővárosai, az európai sort pedig Skopje zárja, ahol a legmagasabb bérleti díj 360 euróval éppen a budapesti negyedét éri el. 

Ázsia

Kiskereskedelmi szempontból Ázsia legdrágább utcája továbbra is Hongkongban van, ami bérleti díjakban London előtt, a második helyen végzett. Az ázsiai térségben a gazdasági növekedési mutatók az utóbbi évek csökkenése ellenére még mindig átlag felettiek, ami kedvez a kiskereskedelem bővülésének. Elsősorban az élelmiszeripari termékek iránt erős a kereslet, de az egészségügyi, a kozmetikai termékek, valamint a divat és sport ágazatában is erős a növekedés.

Amerika

Az Egyesült Államok gazdasági növekedése várhatóan 2018-ban is folytatódik. A középosztály még mindig erős vásárlóerőt jelent, ami az egész kereskedelmet erősíti. Dél-Amerikáról viszont nem mondható el ugyanez. Brazília legdrágább helyszíne a 45., míg Argentínáé a 47. helyre jutott csak be, a többi dél-amerikai ország közül pedig egyedül Chile van fent a listán, a legolcsóbb európai város előtt, az 54. helyen. 

És máshol

A vizsgált 68 ország közül a legolcsóbban Zimbabwe és Namíbia fővárosában lehet prémium üzlethelyiséget bérelni, előbbiben 260 utóbbiban 230 eurós árakon, ami az említett 100 négyzetméteres alapterület esetén havi 600-670 ezer forintos bérleti díjat jelentene.

Minden országból csak a legdrágább helyszín jutott a listába, de meg lehet említeni Rómát, ami Párizs és Zürich között Európa negyedik legdrágább helyszíne, valamint Velencét, Cannest és Firenzét, amelyek legdrágább utcái mindenhol megelőzik például Bécset.

Az Egyesült Államokban a 5th Avenue-t a Los Angeles-i Rodeo Drive (Beverly Hills) követi, ahol a bérleti díjak a zürichihez hasonlók. Amerika harmadik legdrágább utcája pedig a San Francisco-i Union Square.

2017-ben világszerte erősödött a kiskereskedelem, amiben az online megrendelések felfutása is szerepet játszott. Ez azonban úgy tűnik, egyelőre nem veszélyezteti a prémium elhelyezkedésű üzleteket, a 451 városból ugyanis 136-ban mértek bérleti díj emelkedést, míg csökkenést mindössze 90-ben.

(Portfolio.hu, 2017. november 26., fotó: Shutterstock)

 

Boltok: menő utcák keringője

A kiemelt fővárosi utcai kiskereskedelmi helyszínek közül a körúton a vendéglátás lett a helyi gazdaság motorja. Az Andrássy nehezebben adható el a Váci utcánál és a körútnál.

Az ECRS Magyarország  2017 szeptemberi felméréséből látható, hogy az egyes kiskereskedelmi ágak, a bolthelyiségek üresedése nem változott, ugyanakkor a Váci utca és a Körút üzlethelyiségei jobban bérbe adhatók, mint az Andrássy úton. A grafikon az elmúlt évek tendenciáját mutatja, a négy vizsgált helyszín üresedési rátája 2014-et követően gyakorlatilag állandónak mondható. 

Szenved az Andrássy, szárnyal a Nagykörút

Üresedési ráta alakulása a kiskereskedelmi egységek állományában, Forrás: ECRS Magyarország

Az elemzésből az is látszik, hogy kiadhatóság szempontjából a négy kiemelt helyszín csoportja kettévált. A Váci utca és a Teréz körút az elmúlt évek során folyamatosan jól vitte az üzlethelyiség piacot, az egyes üzletek profilváltása, megújulása mellett is az üres üzletek aránya 10 százalék alatt maradt. Az Erzsébet körút kiskereskedelmi szereplői hektikusabban reagáltak a külső gazdasági környezet változásaira az elmúlt évtizedben. Míg 2004-ben 2 százalék alatti volt az üres üzletek aránya, addig 2009-ben 16 százalékot is meghaladta, idén ősszel viszont az Erzsébet körúton rekord alacsony 1,6 százalékot mértek, Írja a Portfolio.hu.

Az Andrássy úton a korábbi, több mint 20%-os szintről csökkent az elmúlt években az üres üzletek aránya 11-13 százalékos szintre, mely a helyi bérleti piac bizonyos mértékű konszolidációját mutatja. Ugyanakkor az üresedés magasabb szintje állandósult, ami azt is mutatja, hogy a bérbeadói és a bérlői oldal elvárásai gyakran nem találkoznak.

Az Andrássy úton továbbra is a magas minőségű divatmárkák és a vendéglátó egységek dominálnak, az Erzsébet tér és Oktogon közötti szakaszon főleg felső kategóriás divatcégek (Pinco, Marina Rinaldi, Rinascimento, Max&Co) jelentek meg, vagy költöztek ki. A pénzügyi szektor zsugorodása is megfigyelhető két bankfiók bezárásával. A Váci utcában tovább folytatódott a női divat, kozmetikai valamint a kiegészítő szaküzletek terjeszkedése, de a korábbi trendek folytatásaként hét új vendéglátó egység nyílt meg vagy alakult át az utcában. 

Szenved az Andrássy, szárnyal a Nagykörút

Vendéglátó és napi kiskereskedelmi bevásárlást lebonyolító üzletek aránya az Erzsébet és a Teréz körúton, Forrás: ECRS Magyarország

Jelentős profilváltozást lehetett ugyanakkor megfigyelni az utóbbi években az Erzsébet és a Teréz körút vizsgált szakaszain. 2010-ben a vendéglátó profillal (étterem, gyorsétterem, kávézó, cukrászda, söröző, nagyobb pékség) rendelkező üzletek aránya még mindkét helyszínen 13 százalék körül mozgott, addig 2014 óta ez az arány a Teréz körúton 24 százalékra, míg az Erzsébet körúton 34 százalékra nőtt. Így mindkét esetben ez a szektor mutatta a legnagyobb növekedést és mára a helyi üzlethelyiség piac motorja lett. Ezzel egyidőben a napi bevásárlási lehetőséget nyújtó üzletek (szupermarket, éjjel-nappali bolt, zöldséges, pékség, dohánybolt, drogéria, olcsó áruk boltja) aránya el kezdett csökkenni és 10 százalék alá esett.

(Portfolio, 2017. október 5.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.