kirakat₪láz

A liechsteini vásárló a legvastagabb

Az európai pénztárcák sem egyformán vastagok. A magyar vásárló az európai átlag alatt mozog. 

Az európaiak havi 400 ezer forintnak megfelelő összeget költhetnek, a magyarok ennek a felét, írja a Napi.hu a GfK felmérése alapján. Van, ahol több mint 20 millió forint egy ember éves büdzséje.

Fejenként évente közel 15 ezer euróból - 4,9 millió forintból - gazdálkodnak az európaiak - derül ki a GfK negyvenkét európai országban végzett friss felméréséből. Azaz havonta több mint 1230 eurót - több mint 400 ezer forintot - áll a rendelkezésükre, de az országok között jelentősek az eltérések. 

Vannak 10-20 milliós (forintban számolt) fejenkénti büdzsék is. Liechsteinben, Svájcban és Luxemburgban a legmagasabb a vásárlóerő, ezekben az országokban évente 35.096 - 67.550 eurót (11,6-22,3 millió forint) tudnak elkölteni az emberek. Ezzel szemben a sor másik végén álló országok egyikében, például Ukrajnában 1.830 euró (604 ezer forint) ugyanez az összeg.

Tizenhat ország van az európai átlag felett, a többiek alatta, köztük a közép-kelet-európai országok közül Csehország, Lengyelország, Románia és Magyarország.

Magyarország harmincadik az európai ranglistán Lengyelország mögött. Csehország a huszonnegyedik, Románia pedig a harminckettedik helyen áll.

Félmilliós az előny Budapesten. A GfK szerint magyarok fejenként évente 7.416 eurót - 2,45 millió forintot -, vagyis havonta 618 eurót - 204 ezer forintot - költhetnek, ami az európai átlag fele.

Magyarországon belül a budapestiek büdzséje a legnagyobb: fejenként 9.230 euró, azaz 3 millió forint, ez 25 százalékkal - több mint félmillió forinttal - haladja meg az országos átlagot, de 37 százalékkal elmarad az európai középértéktől. Öt magyar megye ért el az országos átlagnál magasabb értéket, ezek a főváros közelében vagy az osztrák határnál találhatóak. Az utolsó helyen Szabolcs megye áll a GfK listáján, ahol fejenként 5.816 euró - 1,92 millió forint - az éves keret.

(Napi.hu, 2019. október 23.)

 

Mi van Párizs és Caracas között

Párizs, Szingapúr és Hongkong a világ legdrágább városai.

Az Economist Intelligence Unit minden évben listát készít arról, hogyan viszonyulnak egymáshoz a világ nagyvárosai a megélhetési költségek alapján, írja az Index. 2019-ben a legdrágább város Párizs, Szingapúr és Hongkong lett holtversenyben, míg a legolcsóbb városnak a venezuelai Caracas bizonyult, a szíriai Damaszkuszt és az üzbegisztáni Taskentet megelőzve.

A listához több mint 150 különböző termék és szolgáltatás átlagárát nézik meg a vizsgált 133 városban, ezek közt van mindenféle: étkezés, ruházkodás, közlekedés, szórakozás, magánoktatás, egészségügy. Az árakat dollárra váltják, majd súlyozzák a nemzeti fogyasztási szokások szerint, és hozzáveszik a bérszínvonalat.

A világ tíz legdrágább városa között főleg európai és ázsiai városok vannak, a top 10-be az amerikai városok közül New York és Los Angeles fért be. New York hat helyet drágult egy év alatt, Koppenhágával holtversenyben került a lista hetedik helyére. Los Angeles a tizedik helyen végzett Tel-Avivval holtversenyben. Oszaka hat hellyel került előbbre egy év alatt, 2019-ben így az ötödik helyen zárt Genffel holtversenyben. A listára egy másik svájci város is felkerült: Zürich a negyedik helyen végzett.

A lista szerkesztője, Roxana Szlavcseva a CNN-nek azt mondta, hogy a lista elején közeledtek egymáshoz a városok, amit a globalizáció és a hasonlóbbá váló fogyasztási szokások magyaráznak.

Szlavcseva a legnagyobb visszaesések kapcsán a feltörekvő piacokat emelte ki: ide tartozik Isztambul, Moszkva, Szentpétervár, valamint Taskent is. Isztambul 48 helyet zuhant, de hasonlóan látványos az argentin főváros, Buenos Aires visszaesése is. Ezekben az országokban szinte mind komoly gazdasági problémák voltak mostanában.

A legolcsóbb városokban gyakran szintén komoly gazdasági és politikai válság volt a lista készítésekor (Szíria, Venezuela). A kelet-európai régióból átlagon felül drágult a bolgár főváros, Szófia, ami 29 helyet előrelépve a 90. helyen végzett a listán. Itt főleg az élelmiszerek, a rezsi és a szabadidős tevékenységek ára emelkedett.

(Index, 2019. március 19.)

 

A gazdagok elitje Hongkongban él

Hongkong az ultragazdagok új fővárosa. 256 ezer embernek van legalább 30 millió dollárja.

Már nem New Yorkban él a legtöbb ultragazdag ember, az amerikai metropoliszt Ázsia egyre gyorsuló vagyonkoncentrációja taszította le a trónról a Wealth-X legfrissebb felmérése szerint, írja a Világgazdaság.

Hongkong megelőzte New Yorkot a kiemelkedően vagyonos lakosság számát tekintve, így a Kínához tartozó kapitalista városállamban él a legtöbb, minimum 30 millió dollár felett rendelkező ember a világon, számuk csupán hat országban nagyobb – írja a Bloomberg.

Az egykori brit gyarmaton élő ultragazdagok száma az elmúlt évben 31 százalékkal, tízezerre nőtt, ezzel maga mögé utasította az USA keleti parti nagyvárosának mintegy kilencezer főt számláló szűk elitjét. Tokió végzett a harmadik helyen, egy másik amerikai megapolisz, Los Angeles pedig a negyedik legtöbb, 30 milliónál nagyobb vagyonnal rendelkező emberrel büszkélkedhet.

Európában Párizs vette át a vezető szerepet Londontól, úgy látszik, a Brexit a britek legvagyonosabb rétegét is kedvezőtlenül érintette. Az első tízbe még három amerikai – Chicago, San Francisco és Washington DC –, valamint egy japán város fért be a legfrissebb adatok szerint.

Hogy a világgazdaság remekül teljesített tavaly, az is mutatja, hogy a legvagyonosabbak száma 13 százalékkal nőtt 2017-ben. Globálisan 256 ezer ember tartozik ebbe a csoportba, összvagyonuk eléri a 31,5 ezermilliárd dollárt. A vagyonkoncentráció elképesztő mértékét érzékelteti, hogy bár az ultragazdagok a Föld lakosságának alig 0,003 százalékát adják, az összvagyon 11 százaléka felett rendelkeznek.

Számuk Ázsiában nőtt a legdinamikusabban, főleg Hongkong és a kínai nagyvárosok fejlődésének jóvoltából.

Utóbbiak közül egy sem szerepel a top tízben annak ellenére, hogy Kínában él a harmadik legtöbb ultragazdag a világon. A kínai gazdasági elit azonban térben jobban szét van szórva a hatalmas országban. Ma már Ázsiában él a bolygó legvagyonosabb embereinek negyede, a kutatás készítői pedig további erőteljes növekedést várnak a régiótól.

Az országok közül ugyanakkor még messze az Egyesült Államok vezet, ahol csaknem 80 ezer ultragazdag él, négyszer több, mint a második Japánban. Németország a maga 15 ezres adatával globálisan a negyedik, megelőzve Kanadát és Franciaországot, amelyek Hongkonghoz hasonlóan tízezernél több kiugróan gazdag embernek adnak otthont.

Nincs nemi egyenlőség a társadalmi ranglétra csúcsán sem: a világ leggazdagabb embereinek túlnyomó többsége továbbra is férfi, a 35 ezer nő a bolygó legvagyonosabb rétegének csupán 14 százalékát adja, ám ez is rekord.

Vagyonuk több mint harmadát likvid eszközökben, jellemzően készpénzben tartják az ultragazdagok, valamivel nagyobb arányban, mint magánbefektetésekben. Tőzsdei részvények a vagyonuk 26 százalékát teszik ki, az alternatív befektetések és luxuscikkek (jachtok, repülők, műtárgyak, ékszerek) pedig a portfóliójuk 6,6 százalékát adják.

(Világgazdaság, 2018. szeptember 7.)

 

A világ legdrágább bevásárlóutcái

A világ legnépszerűbb, ezen keresztül a kereskedők helyiségbérleti díját nézve a legdrágább bevásárlóutcája New Yorkban van. A Váci utca 32.

Az ingatlanpiacon a legmagasabb bérleti díjak a legnépszerűbb bevásárlóutcákhoz köthetők, különösen azokban az utcákban, amelyek a luxusüzleteikről híresek. A Cushman & Wakefield összegyűjtötte, hogy hol milyen bérleti díjak vannak, mennyiért lehet üzlethelyiséget bérelni a leghíresebb utcákban, amelyek között a budapesti Váci utca is ott tanyázik.

Az elemzés 68 országot vizsgált meg, megkeresve, melyikben a legmagasabbak az üzlethelyiségek bérleti díjai. Ez alapján az élen a New York-i 5th Avenue végzett, ahol a 49. és a 60. utca között - vagyis a Central Parkig tartó szakaszon - átlagosan 28 ezer euró egy négyzetméter éves bérleti díja. Egy száz négyzetméteres üzlethelyiségnél ez havi 73 millió forintos bérleti díjat jelent. A további városok sorrendjében sincs azonban meglepetés. New Yorkot Hongkong, London, Milánó, Párizs, Tokió és Sydney követi a sorban:
 
 
Európa

Budapesti utca a világ legdrágábbjai között

Európa kiskereskedelmi piacán a forgalom erősödése 2017-ben is folytatódott és várhatóan 2018-ban sem lesz másként. A kelet és nyugat között azonban továbbra is nagyok a különbségek. A turizmus számos fővárosnak - például Budapestnek is - kedvez, így az összesített listára emiatt is több kelet-európai főváros is felkerült.

A vizsgált városok közül Bécs a 10. helyre jutott, míg Kelet-Európából Moszkva a 15., Prága pedig a 22. helyet szerezte meg. A régióból utánuk következik Budapest, ahol a Váci utca lett a legdrágább, átlagosan 1.440 eurós négyzetméterenkénti éves bérleti díjjal, ami a 32. helyre volt elég. Varsó és Belgrád holtversenyben jutott a 38. helyre, Zágráb a 41. és Ljubljana a 44. lett.

A Brexit körüli bizonytalanság ellenére továbbra is a londoni New Bond Street a kontinens legdrágább bevásárlóutcája, ami világviszonylatban a harmadik helyen áll. Az Európai Unió fővárosai közül a legkedvezőbben Litvániában lehet prémium üzlethelyiséget bérelni. A legnagyobb forgalomnövekedést 67 százalékkal Ciprus fővárosa Nicosia érte el, a legnagyobb csökkenés pedig - feltehetően a politikai és gazdasági kockázatok miatt - Ankarában következett be, ahol a kiskereskedelmi forgalom egy év alatt 40 százalékot zsugorodott.

Bár a listán már nem szerepel, de az 50. helyek környékén feltűnik Bukarest, Szófia, Pozsony és Kijev, 500-600 euró közötti prémium bérleti díjakkal, ennél valamivel olcsóbbak a Balti államok fővárosai, az európai sort pedig Skopje zárja, ahol a legmagasabb bérleti díj 360 euróval éppen a budapesti negyedét éri el. 

Ázsia

Kiskereskedelmi szempontból Ázsia legdrágább utcája továbbra is Hongkongban van, ami bérleti díjakban London előtt, a második helyen végzett. Az ázsiai térségben a gazdasági növekedési mutatók az utóbbi évek csökkenése ellenére még mindig átlag felettiek, ami kedvez a kiskereskedelem bővülésének. Elsősorban az élelmiszeripari termékek iránt erős a kereslet, de az egészségügyi, a kozmetikai termékek, valamint a divat és sport ágazatában is erős a növekedés.

Amerika

Az Egyesült Államok gazdasági növekedése várhatóan 2018-ban is folytatódik. A középosztály még mindig erős vásárlóerőt jelent, ami az egész kereskedelmet erősíti. Dél-Amerikáról viszont nem mondható el ugyanez. Brazília legdrágább helyszíne a 45., míg Argentínáé a 47. helyre jutott csak be, a többi dél-amerikai ország közül pedig egyedül Chile van fent a listán, a legolcsóbb európai város előtt, az 54. helyen. 

És máshol

A vizsgált 68 ország közül a legolcsóbban Zimbabwe és Namíbia fővárosában lehet prémium üzlethelyiséget bérelni, előbbiben 260 utóbbiban 230 eurós árakon, ami az említett 100 négyzetméteres alapterület esetén havi 600-670 ezer forintos bérleti díjat jelentene.

Minden országból csak a legdrágább helyszín jutott a listába, de meg lehet említeni Rómát, ami Párizs és Zürich között Európa negyedik legdrágább helyszíne, valamint Velencét, Cannest és Firenzét, amelyek legdrágább utcái mindenhol megelőzik például Bécset.

Az Egyesült Államokban a 5th Avenue-t a Los Angeles-i Rodeo Drive (Beverly Hills) követi, ahol a bérleti díjak a zürichihez hasonlók. Amerika harmadik legdrágább utcája pedig a San Francisco-i Union Square.

2017-ben világszerte erősödött a kiskereskedelem, amiben az online megrendelések felfutása is szerepet játszott. Ez azonban úgy tűnik, egyelőre nem veszélyezteti a prémium elhelyezkedésű üzleteket, a 451 városból ugyanis 136-ban mértek bérleti díj emelkedést, míg csökkenést mindössze 90-ben.

(Portfolio.hu, 2017. november 26., fotó: Shutterstock)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.