kirakatles₪plázarítus

A gazdagok elitje Hongkongban él

Hongkong az ultragazdagok új fővárosa. 256 ezer embernek van legalább 30 millió dollárja.

Már nem New Yorkban él a legtöbb ultragazdag ember, az amerikai metropoliszt Ázsia egyre gyorsuló vagyonkoncentrációja taszította le a trónról a Wealth-X legfrissebb felmérése szerint, írja a Világgazdaság.

Hongkong megelőzte New Yorkot a kiemelkedően vagyonos lakosság számát tekintve, így a Kínához tartozó kapitalista városállamban él a legtöbb, minimum 30 millió dollár felett rendelkező ember a világon, számuk csupán hat országban nagyobb – írja a Bloomberg.

Az egykori brit gyarmaton élő ultragazdagok száma az elmúlt évben 31 százalékkal, tízezerre nőtt, ezzel maga mögé utasította az USA keleti parti nagyvárosának mintegy kilencezer főt számláló szűk elitjét. Tokió végzett a harmadik helyen, egy másik amerikai megapolisz, Los Angeles pedig a negyedik legtöbb, 30 milliónál nagyobb vagyonnal rendelkező emberrel büszkélkedhet.

Európában Párizs vette át a vezető szerepet Londontól, úgy látszik, a Brexit a britek legvagyonosabb rétegét is kedvezőtlenül érintette. Az első tízbe még három amerikai – Chicago, San Francisco és Washington DC –, valamint egy japán város fért be a legfrissebb adatok szerint.

Hogy a világgazdaság remekül teljesített tavaly, az is mutatja, hogy a legvagyonosabbak száma 13 százalékkal nőtt 2017-ben. Globálisan 256 ezer ember tartozik ebbe a csoportba, összvagyonuk eléri a 31,5 ezermilliárd dollárt. A vagyonkoncentráció elképesztő mértékét érzékelteti, hogy bár az ultragazdagok a Föld lakosságának alig 0,003 százalékát adják, az összvagyon 11 százaléka felett rendelkeznek.

Számuk Ázsiában nőtt a legdinamikusabban, főleg Hongkong és a kínai nagyvárosok fejlődésének jóvoltából.

Utóbbiak közül egy sem szerepel a top tízben annak ellenére, hogy Kínában él a harmadik legtöbb ultragazdag a világon. A kínai gazdasági elit azonban térben jobban szét van szórva a hatalmas országban. Ma már Ázsiában él a bolygó legvagyonosabb embereinek negyede, a kutatás készítői pedig további erőteljes növekedést várnak a régiótól.

Az országok közül ugyanakkor még messze az Egyesült Államok vezet, ahol csaknem 80 ezer ultragazdag él, négyszer több, mint a második Japánban. Németország a maga 15 ezres adatával globálisan a negyedik, megelőzve Kanadát és Franciaországot, amelyek Hongkonghoz hasonlóan tízezernél több kiugróan gazdag embernek adnak otthont.

Nincs nemi egyenlőség a társadalmi ranglétra csúcsán sem: a világ leggazdagabb embereinek túlnyomó többsége továbbra is férfi, a 35 ezer nő a bolygó legvagyonosabb rétegének csupán 14 százalékát adja, ám ez is rekord.

Vagyonuk több mint harmadát likvid eszközökben, jellemzően készpénzben tartják az ultragazdagok, valamivel nagyobb arányban, mint magánbefektetésekben. Tőzsdei részvények a vagyonuk 26 százalékát teszik ki, az alternatív befektetések és luxuscikkek (jachtok, repülők, műtárgyak, ékszerek) pedig a portfóliójuk 6,6 százalékát adják.

(Világgazdaság, 2018. szeptember 7.)

 

A világ legdrágább bevásárlóutcái

A világ legnépszerűbb, ezen keresztül a kereskedők helyiségbérleti díját nézve a legdrágább bevásárlóutcája New Yorkban van. A Váci utca 32.

Az ingatlanpiacon a legmagasabb bérleti díjak a legnépszerűbb bevásárlóutcákhoz köthetők, különösen azokban az utcákban, amelyek a luxusüzleteikről híresek. A Cushman & Wakefield összegyűjtötte, hogy hol milyen bérleti díjak vannak, mennyiért lehet üzlethelyiséget bérelni a leghíresebb utcákban, amelyek között a budapesti Váci utca is ott tanyázik.

Az elemzés 68 országot vizsgált meg, megkeresve, melyikben a legmagasabbak az üzlethelyiségek bérleti díjai. Ez alapján az élen a New York-i 5th Avenue végzett, ahol a 49. és a 60. utca között - vagyis a Central Parkig tartó szakaszon - átlagosan 28 ezer euró egy négyzetméter éves bérleti díja. Egy száz négyzetméteres üzlethelyiségnél ez havi 73 millió forintos bérleti díjat jelent. A további városok sorrendjében sincs azonban meglepetés. New Yorkot Hongkong, London, Milánó, Párizs, Tokió és Sydney követi a sorban:
 
 
Európa

Budapesti utca a világ legdrágábbjai közöttEurópa kiskereskedelmi piacán a forgalom erősödése 2017-ben is folytatódott és várhatóan 2018-ban sem lesz másként. A kelet és nyugat között azonban továbbra is nagyok a különbségek. A turizmus számos fővárosnak - például Budapestnek is - kedvez, így az összesített listára emiatt is több kelet-európai főváros is felkerült.

A vizsgált városok közül Bécs a 10. helyre jutott, míg Kelet-Európából Moszkva a 15., Prága pedig a 22. helyet szerezte meg. A régióból utánuk következik Budapest, ahol a Váci utca lett a legdrágább, átlagosan 1.440 eurós négyzetméterenkénti éves bérleti díjjal, ami a 32. helyre volt elég. Varsó és Belgrád holtversenyben jutott a 38. helyre, Zágráb a 41. és Ljubljana a 44. lett.

A Brexit körüli bizonytalanság ellenére továbbra is a londoni New Bond Street a kontinens legdrágább bevásárlóutcája, ami világviszonylatban a harmadik helyen áll. Az Európai Unió fővárosai közül a legkedvezőbben Litvániában lehet prémium üzlethelyiséget bérelni. A legnagyobb forgalomnövekedést 67 százalékkal Ciprus fővárosa Nicosia érte el, a legnagyobb csökkenés pedig - feltehetően a politikai és gazdasági kockázatok miatt - Ankarában következett be, ahol a kiskereskedelmi forgalom egy év alatt 40 százalékot zsugorodott.

Bár a listán már nem szerepel, de az 50. helyek környékén feltűnik Bukarest, Szófia, Pozsony és Kijev, 500-600 euró közötti prémium bérleti díjakkal, ennél valamivel olcsóbbak a Balti államok fővárosai, az európai sort pedig Skopje zárja, ahol a legmagasabb bérleti díj 360 euróval éppen a budapesti negyedét éri el. 

Ázsia

Kiskereskedelmi szempontból Ázsia legdrágább utcája továbbra is Hongkongban van, ami bérleti díjakban London előtt, a második helyen végzett. Az ázsiai térségben a gazdasági növekedési mutatók az utóbbi évek csökkenése ellenére még mindig átlag felettiek, ami kedvez a kiskereskedelem bővülésének. Elsősorban az élelmiszeripari termékek iránt erős a kereslet, de az egészségügyi, a kozmetikai termékek, valamint a divat és sport ágazatában is erős a növekedés.

Amerika

Az Egyesült Államok gazdasági növekedése várhatóan 2018-ban is folytatódik. A középosztály még mindig erős vásárlóerőt jelent, ami az egész kereskedelmet erősíti. Dél-Amerikáról viszont nem mondható el ugyanez. Brazília legdrágább helyszíne a 45., míg Argentínáé a 47. helyre jutott csak be, a többi dél-amerikai ország közül pedig egyedül Chile van fent a listán, a legolcsóbb európai város előtt, az 54. helyen. 

És máshol

A vizsgált 68 ország közül a legolcsóbban Zimbabwe és Namíbia fővárosában lehet prémium üzlethelyiséget bérelni, előbbiben 260 utóbbiban 230 eurós árakon, ami az említett 100 négyzetméteres alapterület esetén havi 600-670 ezer forintos bérleti díjat jelentene.

Minden országból csak a legdrágább helyszín jutott a listába, de meg lehet említeni Rómát, ami Párizs és Zürich között Európa negyedik legdrágább helyszíne, valamint Velencét, Cannest és Firenzét, amelyek legdrágább utcái mindenhol megelőzik például Bécset.

Az Egyesült Államokban a 5th Avenue-t a Los Angeles-i Rodeo Drive (Beverly Hills) követi, ahol a bérleti díjak a zürichihez hasonlók. Amerika harmadik legdrágább utcája pedig a San Francisco-i Union Square.

2017-ben világszerte erősödött a kiskereskedelem, amiben az online megrendelések felfutása is szerepet játszott. Ez azonban úgy tűnik, egyelőre nem veszélyezteti a prémium elhelyezkedésű üzleteket, a 451 városból ugyanis 136-ban mértek bérleti díj emelkedést, míg csökkenést mindössze 90-ben.

(Portfolio.hu, 2017. november 26., fotó: Shutterstock)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.