autó₪szalon

A kínaiak vitték a BMW SUV modelljeit

A kínai értékesítések segítették a BMW 2019-es eladási rekordját. 

Új eladási rekordot ért el 2019-ben 2,17 millió BMW márkájú autó értékesítésével a BMW konszern, elsősorban a SUV modellek kínai sikerének köszönhetően – jelentette be pénteken Pieter Nota, a konszern értékesítési igazgatója, írja a Világgazdaság, az MTI nyomán.

A konszern BMW márkájú autókból 2,17 millió autót értékesített, 2 százalékkal többet mint az előző évben. Kínában 13 százalékkal 724 ezerre nőttek a BMW eladásai. A BMW eladásainak 44 százalékát alkották tavaly a SUV modellek 959 ezres értékesítéssel.

A kifejezetten magas nyereségtartalmú luxusmodellek, a 7-es, X7-es és 8-as szériák modelljeiből 105 ezer kelt el.

A BMW konszern a BMW, Mini és Rolls-Royce márkákból együttesen 2,52 milliót értékesített 2019-ben, 1,2 százalékkal többet mint 2018-ban.

Hibrid és elektromos Mini és BMW modellekből 146 ezer kelt el 2019-ben. A Mini márka modelljeinek értékesítése 4,1 százalékkal csökkent 347 ezerre. Európában a konszern modelljeiből 1,5 százalékkal kevesebb fogyott, 1,08 millió.

A BMW a 2019-es eladásaival 185 ezerről 171 ezerre csökkentette lemaradását a Daimler mögött. A Daimler tavaly 2,46 millió autót értékesített, ebből 2,34 millió Mercedes-Benz márkájút. A prémium kategória harmadik legnagyobbika, az Audi tavaly 1,85 millió autót adott el.

A BMW konszern 2020-ban eladásainak a korábbival közel megegyező mértékű növekedését várja. „Bízom benne, hogy nyereséges növekedési pályán 2020-ban is folytatódik sikerszériánk” – mondta Pieter Nota a konszern értékesítési igazgatója.

(Világgazdaság, 2020. január 10.)

 

Kínában gyárt majd BMW

Új elektromos autógyárat épít a BMW.

A BMW Group a kínai Great Wall Motorral közösen teljesen elektromos Miniket gyárt majd Kínában, írja a Portfolio. 2020-ban kezdik el építeni az új gyárat, melyet a tervek szerint 2022-re fejeznek be.

A két autógyártó egy vegyesvállalatot hozott létre Spotlight Automotive néven, mely 650 millió euróból húzza fel a gyárat. Az üzem gyártósoráról évente 160 ezer autó gurul majd le. Mindezen túl a vegyesvállalat közös elektromos autó fejlesztéseket is tervez.

Elektromos Miniket már most is gyártanak Oxfordban, Angliában, az új autók 2020 márciusában kerülhetnek a szalonokba, és 27.900 eurós kezdő áron válnak megvásárolhatóvá.

2018-ban 1,98 millió elektromos autót adtak el szerte a világon, ezzel az üzemben lévő autók száma elérte az 5,1 millió darabot az IEA adatai szerint. A kínai a legnagyobb elektromos autó piac a világon, 2018-ban itt 1 millió elektromos autót adtak el.

(Portfolio, 2019. november 30.)

 

Kaptatón a BMW

Több autót adott el a BMW.

Növelte eladásait 2019 júliusában és az év első hét hónapjában a BMW Group, írja Napi.hu az MTI nyomán.

Júliusban 183 ezer autót értékesített világszerte a BMW Group összes márkájából, a BMW, MINI és Rolls-Royce márkákból, 1,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A 2019-es júliusi volt az adott hónapra vonatkozó legnagyobb eladási szám az autógyár történetében. Az év eleje óta júliust is beleértve 1,4 millió autót értékesített a konszern, 0,9 százalékkal többet mint 2018-ban.

A globális értékesítések növekedése elsősorban a németországi és kínai eladásoknak volt köszönhető. Németországban júliusban 26,5 százalékkal 28 ezerre, január-júliusban pedig 7,0 százalékkal 192 ezerre növelte eladásait a konszern. Kínában 53,9 ezer autót adott el a konszern júliusban, 15,6 százalékkal többet, az év eleje óta pedig 16,6 százalékkal többet, 404 ezret.

Európában júliusban 75,5 ezer autót értékesített a konszern, 1,9 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban, az év elejétől pedig 2,1 százalékkal kevesebbet, 625 ezret.

BMW márkából 157 ezret értékesített a konszern júliusban, 1,6 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, január-júliusban pedig 1,233 milliót, 1,6 százalékkal többet. A BMW márka esetében a júliusi és az első hét havi eladás is rekordnak számít. A MINI eladásai júliusban 0,8 százalékkal 26 ezerre csökkentek, az év elejétől pedig 2,3 százalékkal 200 ezerre.

Elektromos autót júliusban 10 ezret értékesített a BMW konszern, 5,4 százalékkal kevesebbet, az év eleje óta pedig 69,6 ezret, 2,3 százalékkal kevesebbet. A hat éve piacra vitt BMW i3 elektromos autó modellből júliusban 2691-et értékesített világszerte a konszern, 12,6 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Az elektromos autók összesített értékesítését a BMW 330e plug-in-hibrid küszöbön álló bemutatását megelőző kivárás csökkentette júliusban. A BMW és MINI márkájú plug-in-hibrid modellek értékesítése 5,4 százalékkal csökkent júliusban.

A BMW konszern tavaly 2,5 millió autót értékesített, 97,5 milliárd euró bevételre tett szert és 9,8 milliárd euró adó előtti eredményt ért el. 2019-ben a BMW Group eladásainak kismértékű növekedését várja.

(Napi.hu, 2019. augusztus 14.)

 

BMW: visszakapcsolt

Visszafogta 2018-as éves eredmény-előrejelzését a BMW autógyár.

Az új WLTP károsanyag-kibocsátási teszt bevezetése és az éleződő világkereskedelmi ellentétek forgalomcsökkentő hatása miatt újra kellett számolni, írja Napi.hu az MTI nyomán.

A BMW AG szeptember 25-én Münchenben tett bejelentése szerint értékesítési árbevétele 2018-ban a korábban várt csekély növekedés helyett kissé elmarad majd a 2017-estől. Bevételarányos jövedelmezősége pedig a jelzett 8-10 százalék helyett "legalább 7" százalék lesz. A változatlanra várt működési eredmény is kissé alacsonyabb lesz a 2017 évinél, a BMW legfrissebb kalkulációi szerint.

A bejelentésre BMW részvénye közel négy százalékkal gyengült a frankfurti tőzsdén.

Szeptember elsejétől már csak a valós üzemi terhelést a korábbi eljárásnál pontosabban modellező WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) károsanyag-kibocsátási teszten áteső új gépjárműveket lehet forgalomba helyezni az EU-ban. Az engedélyezés az új rendszerben már nem a jármű gyártójánál történik, hanem a feladat elvégzésére jogosult intézeteknél. Az új járművek forgalomba helyezésénél késedelmek alakultak ki Európában, ugyanis a mérőállomások már hosszú időre előre le vannak foglalva.

Az új szabály hatályba lépése előtt több vállalat is igyekezett felfrissíteni járműflottáját, mivel az autógyártók több új modellje még nem esett át a típusengedély megszerzéséhez szükséges méréseken. Mindez augusztusban az eladások felfutása mellett a gyártás visszaesésében is megmutatkozott Németországban.

Augusztusban a német autógyárakban a német autóipar szakmai képviselte, a Verband der Automobilindustrie (VDA) kimutatása alapján 310 ezer autó gördült le a szalagokról, 31 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A német szövetségi gépjármű-nyilvántartási hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) jelentése szerint pedig augusztusban 316 ezer, az egy évvel korábbinál 24,7 százalékkal több új autót helyeztek forgalomba Németországban, kétharmad részét vállalati üzemeltetőknél. 

(Napi.hu, 2018. szeptember 25.)

 

BMW: most kevesebb volt, de majd több lesz

Egy kicsit kisebb lett a BMW nyeresége. De lett, később pedig növekedésre számít.

Enyhén csökkent a BMW AG nyeresége 2017 harmadik negyedévében, a beruházások és a kutatás-fejlesztési költségek növekedése miatt, – ez derül ki a német autóipari konszern honlapján közzétett eredmény beszámolóból, írja a Világgazdaság.

A müncheni székhelyű BMW értékesítési árbevétele a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 0,3 százalékkal 23 milliárd 424 millió euróra emelkedett. Az adózás előtti eredmény viszont 5,9 százalékkal 2,4 milliárd euróra, nettó nyeresége pedig 1,8 százalékkal 1,8 milliárd euróra csökkent.

A BMW az autóértékesítésből származó bevétel növekedésének 2017 évi ütemét 1-5 százalékra mérsékelte az eddig várt 5-10 százalékról a devizaárfolyamok kedvezőtlen változása és a politikai helyzet bizonytalanságai miatt. Ugyanakkor az új modellek erős keresletére és a technológiai költségek csökkenésére hivatkozva javította a 2017-es évre vonatkozó profit-előrejelzését, így a korábban várt 1-5 százalék helyett immár arra számít, hogy 5-10 százalékkal növekedhet adózás előtti eredménye.Július-szeptemberben a világ második legnagyobb luxusautó-gyártója több mint 590 ezer BMW, Mini és Rolls-Royce típusú autót értékesített, 1,2 százalékkal többet mint egy évvel korábban.

(Világgazdaság, 2017. november 7.)

 

Nem akarja abbahagyni a BMW

a növekedést. A kínai BMW vásárlók belehúztak. ₪₪₪

A német BMW autókonszern a 2017 első fél évében újabb csúcsot döntött értékesítésében, írja a Napi.hu, a cég honlapján közzétett adatok alapján.

A BMW értékesítési volumene 2017 első hat hónapjában mintegy 1,2 millió darab jármű volt, 5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Ez az eladási adat a BMW eddigi legerősebb első féléves eredményét jelenti.

Ugyanakkor júniusban Németországban éves szinten 17 százalékkal kevesebbet, 27 ezer autót tudott értékesíteni a BMW.

Az eladáscsökkenés arra vezethető vissza, hogy május végén az autókonszern több napra a gyártás szüneteltetésére kényszerült több üzemében, mert beszállítója, a Bosch egy bizonyos alkatrészt nem tudott megfelelő mennyiségben szállítani egyes modellekhez, emiatt 8 ezer jármű gyártásával nem végeztek a tervezett időre.

 

Tervek azok vannak

Ian Robertson, a BMW üzemvezetője szerint a BMW hibrid és tisztán elektromos modelljeinek kereslete az év első felében csaknem megduplázódott a tavalyihoz képest, elérte a 43 ezret.

A BMW 2017-re 100 ezer elektromos és hibrid jármű értékesítését tűzte ki célul. A német konkurens Daimler az első fél évben éves szinten 14 százalékkal emelve eladási volumenét, mintegy 1,1 millió Mercedes járművet értékesített. A kedvező adat nála is elsősorban a kínai piac teljesítményének köszönhető.

A BMW és a Daimler volt a világon a két legnyereségesebb ágazati cég 2016-ban az Ernst & Young (EY) vállalati tanácsadó cég adatai szerint.

Harald Krüger cégvezető korábban elmondta: növelni akarják a különösen nagy nyereséget termelő sportmodellek gyártását, az így befolyó összegeket részben arra fordítják, hogy fejlesszék a teljesen elektromos autók gyártását.

A BMW rekordra számít 2017-ben az eladott járművek számában, a bevételben és a profitban egyaránt.

(Napi.hu, 2017. július 12., fotó: Napi.hu)

 

BMW: nagyon, de nagyon

ment 2016-ban. Darabszámban viszont a Merci beelőzte. 2017-ben az új 5-ös BMW lesz a menő. ₪₪₪

Több rekordot is elért a BMW 2016-ban: soha nem adott még el annyi autót és nem ért el olyan magas árbevételt, valamint profitot a német autógyártó, mint ekkor. A részvényesek 10 százalékkal magasabb osztalékot, az alkalmazottak több ezer eurós prémiumot kapnak, a Portfolio tudósítása szerint.

A BMW Csoport értékesítése folyamatosan, hetedik éve nőtt. A BMW 2016-ban 2,4 millió autót adott el, ami 5 százalékkal több, mint 2015-ben. A növekedéshez minden márka hozzájárult, BMW-ből 2 millió darabot (+5%), Miniből 360 ezer darabot (+6%), Rolls-Royce-ból pedig 4 ezer darabot (+6%) adtak el, ami a BMW-nél és a Mininél új rekordot jelent, a Rolls-Royce-nál csak egy erősebb év volt (2014), mint a 2016-os. 62 ezer elektromos és hibrid autót adott el a BMW 2016-ban, ez is új csúcs, azonban ez még mindig csak 2,6 százaléka a teljes értékesítésnek. 2004 óta a BMW és a Mini eladásai is közel megduplázódtak.

2016 volt az első év, amikor több mint 2 millió BMW-t adtak el, az értékesítést növekedése többek között az X-modellek húzták, amelyekből 22 százalékkal többet, összesen 645 ezer darabot adtak el, ezek adták az összes eladott BMW közel harmadát, 2-es BMW-ből 25 százalékkal többet, 196 ezer darabot adtak el, de az új 7-es BMW is jól húzott (+69%), abból 61 ezer darabot értékesítettek.

2017-ben a növekedés motorja az új 5-ös BMW lesz, azt februárban kezdték értékesíteni. A Mininél az eladások növekedésében a Clubman és a Cabrio játszotta a legnagyobb szerepet, a Rolls-Royce-nál különösen az év vége volt erős, a tavaly nyáron bevezetett Dawn jól szerepelt.

Európában (+9%) és Ázsiában (+9%), azon belül Kínában (+11) jól mentek az eladások, Amerikában viszont 7 százalékkal kevesebb autót adott el a csoport, az Egyesült Államokban pedig 9 százalékkal zuhantak az eladások.

2016-ban a csoport 5 százalékkal több autót és 6 százalékkal több motorkerékpárt adott el 2015-höz képest, eközben az árbevétel csak 2 százalékkal emelkedett, így az év egészében 94 milliárd euró bevételt ért el az autógyártó. Az erős árverseny és a termékmix kedvezőtlen alakulása hatott negatívan az árbevételre. A 94 milliárd euró így is új csúcs, 2005 óta megduplázódott, 1997 óta pedig közel háromszorosára emelkedett a csoport árbevétele.

A BMW Csoport operatív eredménye 9,4 milliárd euró lett, így valamelyest elmaradt a 2015-ös rekordtól, az adózott eredmény azonban 7 milliárd euróra, új csúcsra emelkedett 2016-ban, amelyben nagy szerepe volt a pénzügyi szolgáltatásoknak is, ami a csoport profitjának több mint ötödét adta. 2016-ban egyébként világszerte több Mercedest adtak el, mint BMW-t.

A BMW 2017-től, két év alatt 40 új modellt dob piacra, egyébként soha nem volt még ilyen rövid időn belül ilyen sok új modell a BMW Csoportnál.

Az Egyesült Államok új elnöke a mexikói importtermékekre extra vámot vetne ki, ami érzékenyen érintené azokat az autógyártókat, amelyek Mexikóból exportálnak autókat az USA-ba. A történetben a BMW is érintett, a cég ugyanis éppen gyárat épít Mexikóban, Donald Trump terve azonban nem tántorította el a BMW-t, a német autógyártó a terveknek megfelelően folytatja San Luis Potosíban az üzem építését. A gyár 2019-ben kezdheti meg a 3-as BMW-k gyártását, innen a világ minden tájára exportálhatnak autókat. Az új üzemre azért van szükség, mert a dél-afrikai üzemben a 3-as helyett az X3-as BMW-ket gyártják majd. Ezzel párhuzamosan az X-modelleket gyártó amerikai üzemet is bővíti a BMW, a spartanburgi üzem éves kapacitása 410-ről 450 ezer járműre nő. A BMW egyébként az USA legnagyobb autóexportőre, az ott gyártott autók 70 százalékát az Egyesült Államokon kívül adják el.

A dízel motorok hajtják a vállalatcsoport autóinak többségét, így a BMW számára kiemelten fontosak a dízeles modellek az európai autóeladásokban.

A BMW még technológiai szempontból sem tartja piacérettnek az önvezető rendszerek bevezetését, így azok 2021-es piacra dobása is nagy kihívás, mert egyrészt legalább két generációra van a fejlesztés azoktól a chipektől, amelyek a megfelelő számítási kapacitással rendelkeznek, másrészt azok a lézeres szenzorok sem állnak rendelkezésre, amelyek megbízhatóan térképezik fel az autók környezetét. A BMW-nél legalább 50 millió, önvezető autókkal megtett kilométert kellene felmutatni ahhoz, hogy nagy biztonsággal piacra vihessék az új technológiát.

A jövő a BMW-nél is a konnektorból jön
2017-ben többek között az új 5-ös BMW és a Mini Countryman dobhatja meg az eladásokat, az értékesítés új csúcsra emelkehet 2017-ben. A távolabbi kilátásokban szerepel, hogy érkeznek a teljesen elektromos hajtású modellek, 2019-ben az elektromos Mini, 2020-ban az X3 elektromos változata, 2021-ben pedig egy önálló új elektromos modell. 2017-ben 100 ezer elektromos és hibrid autó eladása a cél, 2025-ben ezek a kategóriák már az értékesítés 15-25 százalékát adhatják. A lítium-ion akkumulátorral hajtott autókkal párhuzamosan a BMW a Toyotával együtt az üzemanyagcellás autók fejlesztésén is dolgozik, ez a meghajtás alkalmasabb arra, hogy nagyobb volumenben gyártsák, az ezzel szerelt autók hatótávja pedig nagyobb. 2021-ben egy kisebb szériát már legyárt belőle a BMW, 2025-től pedig már a kínálat részei lesznek az üzemanyagcellás autók. Végső soron a vásárlók döntik el, hogyan néz majd ki a BMW hajtáslánc-mixe, de a cég abból indul ki, hogy az elektromobilitás iránti kereslet a következő évtizedben folyamatosan nő, egyes piacokon pedig azon múlik az elektromos autók elterjedése, hogy a szabályozói környezet hogyan változik.

A BMW ügyfélbázisa jelenleg nagyjából 30 milliós, 2025-re ezt a bázist több mint 100 milliósra bővítené az autógyártó. A cél az, hogy a termékpaletta folyamatos átalakításával párhuzamosan a cég pénzügyi helyzete ne romoljon.

Olyan jól megy a BMW-nek, hogy a szalagmunkások is milliós prémiumot kapnak

Olyan jól megy a BMW-nek, hogy a szalagmunkások is milliós prémiumot kapnak

(Portfolio, 2017. március 21.)

 

A BMW is nyomul elektromos autóban

Összes modelljét megfuttatná elektromosan is.

A BMW teljesen új elektromos autó stratégián dolgozik. A BMW az összes sorozat összes modelljéből tervezne tisztán elektromos változatot, írja a Portfolio.

A BMW részben, vagy teljesen elektromos járművei eddig az "i" almárka alatt futottak, a BMW i3-ast már 2013. óta árulják. A hírek szerint viszont a német luxusautó-gyártó most elhatározta, hogy nemcsak egy almárkát szentel az elektromos hajtásnak, hanem a teljes modellpalettájánál elérhetővé akarja tenni azt. A források szerint a BMW, a MINI-ből, a 3-as sorozatból és az X4-es SUV-ból kínálna teljesen elektromos változatot első körben.

A BMW lépését több tényező is indokolná. Amerikában a Tesla kemény versenyt diktál az elektromos járművek piacán, a már meglévő modelljeihez egyre több típusú, kapacitású akkumulátort kínál, ráadásul hamarosan piacra dobhatja a szélesebb tömegek számára is elérhető, kedvezőbb árú járművét, a Model 3-at.

A Volkswagen a dízelbotrányt követően rukkolt elő új stratégiával, amelynek jegyében a cégcsoport 30 elektromos járművet fog piacra dobni 2025-ig. A modellpaletta átalakítása nyomán a cég előrejelzései szerint 2025-re már éves szinten 2-3 millió darab tisztán elektromos autót értékesíthetnek éves szinten.

Úgy tűnik, hogy a nagy rivális, a Mercedes is lépéseket tesz a tisztán elektromos meghajtású járművek részarányénak növelésére. A legfrissebb piaci hírek ugyanis arról szólnak, hogy megalapítja saját elektromos járműveit tömörítő almárkáját. A tervek szerint a közeljövőben hat új elektromos járművet, köztük két-két SUV-t és szedánt készül piacra dobni a német autógyártó. Ezek közül az első SUV-modellt a Párizsi Autószalonon fogják bemutatni, amely a hírek szerint 500 kilométer megtételére lesz képes egyetlen feltöltéssel.

(Portfolio, 2016. szeptember 12.)

 

Begyorsult júliusban a BMW

Rekordot hozott 2016. júliusa. Az elektromos BMW még csak döcög.

Korábban nem adtak még el annyi BMW-t júliusban, mint 2016-ban, amikor 153 ezer autó talált gazdára. Ez 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az év első hét hónapjában 5,5 százalékkal 1,3 millió darabra nőtt a BMW-csoport eladása.

2016-ban nagyon jól fogy az X1-es (112 ezer darab, +70%), 2-es (113 ezer darab, +44%), az X3-as (88 ezer darab, +16%) és az X4-es (34 ezer darab, +7%). Az igazán nagy dobás az, hogy a magas profitot szállító 7-es BMW-ből 40 százalékkal többet, összesen több mint 30 ezer darabot adtak el. A BMW-nek olyan jól megy, hogy a 2016-ban legyártani tervezett hibrid 7-es, 3-as és 2-es BMW-ket már mind megrendelték a vásárlók.

A részben, vagy teljes egészében alternatív meghajtású autók sikerét jól mutatja, hogy Nyugat-Európában az összes eladott autó 4 százaléka már, hibrid vagy elektromos autó volt. Skandináviában az eladott 3-as BMW-k 45 százaléka, a 2-eseknek pedig az 55 százaléka már hibrid, Hollandiában ez a két érték 43, valamint 26 százalék. Az 50 százalékkal megnövel hatótávú új i3-as BMW-ből már több mint 7 ezer darabot rendeltek, júliusban az i3-asból 34 százalékkal többet, 2.358 darabot adtak el.

Az elektromos autók piacán azonban még nem tud nagyot dobni a BMW sem: míg a BMW elektromos autójából 7 ezer darabot rendeltek, a Tesla új modelljéből, a 3-asból már közel 370 ezret. A BMW most havonta közel 2400 elektromos autót ad el, a Tesla ugyanakkor ennek közel kétszeresét.

(Portfolio, 2016. augusztus 10.)

 

A BMW száz éve

A BMW 2015-ben rekord számú járművet értékesített.

A BMW-csoport 2016. március 7-én százéves. Pontosan 100 évvel ezelőtt jegyeztették be a Gustav Otto Repülőgépgyárat, a BMW jogelődjét.  Az első években a cég fő profilja a repülőgépmotorok gyártása volt, majd 1923-tól az R32-es kifejlesztését követően beindult a motorkerékpár üzletág. Az autógyártás 1929-ben indult, azt követően, hogy egy évvel korábban megvásárolták a Dixi kisautó gyártóját. 1933-tól ismét a repülőgépmotor gyártása lett a fő profil. Ennek ellenére a következő években olyan meghatározó modelleket dobtak piacra a németek, mint a 326-os, a 327-es és a 328-as roadster. A második világháborúban tovább erősödött a repülőgépmotor-gyártás, míg a motorkerékpár üzletágat a hadsereg számára gyártott oldalmotorok, az autóüzletágat pedig az 1937. és 1942. között gyártott 325-ös modell húzta előre. A háború utáni időszakot motorkerékpárok, fékbetétek és vasedények gyártásával vészelte át a BMW, a járműgyártást pedig Münchenben szervezték ujjá. Az első háború utáni modell az 501-es luxusautó volt, aminek minden egyes eladott darabján négyezer márkát veszített a vállalat.

A cég pénzügyi helyzete sokáig bizonytalan volt, de megjelent tőkebefektetőként a Quandt-csoport. A friss pénzek és az átszervezések nyomán a BMW pénzügyi helyzete gyorsan megszilárdult, amit az érkező új modellek (1500-as, 1800-as, 2000-es majd az 1966-ban bemutatott 02-es sorozat) népszerűsége is segített. Az igazi felemelkedés 1970-ben kezdődött, bő két évtizedig a BMW árbevétele, autó- és motorkerékpár értékesítése és alkalmazottainak a száma sokszorosára emelkedett, új gyártókapacitások létesültek Németországban, Ausztriában, Dél-Afrikában és az Egyesült Államokban.

A BMW árbevétele a kilencvenes évek elején megugrott, ami részben a brit Rover-csoport 1994-es felvásárlásának volt köszönhető. A Rover-csoport azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért 1999-ben elkezdték az egyes márkák értékesítését. A Rover, az MG és a Land Rover is új befektetőre talált, a MINI márkát viszont megtartották a németek. A BMW bevétele 2014-ben már elérte a 80 milliárd eurót, ami hatalmas ugrás az 1993-as 15 milliárd eurós szinthez képest. 2018. végére a cégcsoport árbevétele megközelítheti a 100 milliárd eurós szintet.

A BMW legnagyobb tulajdonosa még mindig a Quandt-család, a részvények 47 százalékát birtokolják. A részvények fennmaradó 53 százalékát pedig intézményi- és magánbefektetők birtokolják. A befektetőknek nem lehet okuk a panaszra, a BMW árfolyama ugyanis 1993. vége óta közel hatszorozódott, az akkori 14 euróról mostanra 83 euróra erősödött.
(Portfolio, 2016. március 7.)

 

Luxuscsúcson a BMW

2015-ben a BMW lehagyta az Audit és a Mercedest.

A BMW 2015-ben közel 2,3 millió darab autót adott el csoportszinten, ami 6 százalékos növekedést jelentett. Az egyes márkákon belül a BMW eladásai több mint 1,9 millió darabra (+5,1%), a MINI eladásai több mint 338 ezer darabra (+12%) nőttek, míg Rolls-Royce-ból csupán 3 785 darab (-6,8 százalék) fogyott.

A meghatározó autópiacok közül Európában nőttek az eladások a legdinamikusabban, közel 1 millió darab BMW és MINI talált új gazdára, ami 9,4 százalékos növekedést jelentett. Modellszinten az "X-széria", az új 2-es- és 4-es széria kiugróan jól teljesített. A BMW i, vagyis a cégcsoport részben vagy teljes egészében elektromos meghajtású modelljeit tömörítő nagyon erős évet zárt, tavaly 29 ezer darab járművet adtak el, ami közel 66 százalékos növekedést jelentett.

A Mercedes eladásai 2015-ben 13 százalékkal 1,9 millió darabra emelkedtek, miközben az Audi értékesítése 3,6 százalékkal 1,8millió darabra nőtt. A Mercedes eladásainak megugrása elsősorban annak volt köszönhető, hogy Kínában felpörgött az értékesítés, de nagyon jól fogyott a C-osztály, ezekből a modellekből 40 százalékkal többet, 444 ezer darabot adott el a német gyártó. Az Audi eladásai viszont 1,4 százalékkal estek 2015-ben  Kínában.
(Portfolio.hu, 2016. január 11.)

 

Nagy a lökdösődés a csúcsmárkák között

A német csúcsgyártók a markukban tartják a luxus autópiacot.

Hatalmas a verseny az autópiacon a világ három legnagyobb luxusautó-gyártója között. A szeptemberi értékesítési statisztikák szerint is a BMW, az Audi és a Mercedes vannak a csúcson, de nem is a darabszám, hanem a csúcsminőség okán.

2014. szeptemberében is a BMW vezett a luxusautó piacot, legalábbis az értékesítési adatokat tekintve. A BMW 167 ezer új autót tudott eladni a hónap során, amivel éppen megelőzte versenytársait, az Audit és a Mercedest. A különbség kicsi a topluxus márkák értékesítési adatai között, a Daimler Mercedeséből közel 163 ezer darab, a Volkswagen Audijaiból pedig közel 160 ezer fogyott szeptemberben. A korábbiakhoz képest változás, hogy a sokáig harmadik Mercedes már a második helyre kapaszkodott fel, leszorítva onnan az Audit.

Mindegyik luxusmárka, így a BMW és az Audi is gyors ütemben fejlesztenek, e nélkül levegőt sem tudnának venni, nem hogy autót gyártani és eladni. Emiatt persze folyamatosan nőnek a német luxusautó-gyártók eladásai.
 

Nem nagyok végül is a különbségek, a piacvezető BMW előnye 21 ezer darab volt az AUdi előtt 2014. első kilenc hónapjában. A Mercedes hátránya 125 ezer darab a BMW mögött, de a számok hónapról hónapra változnak. Egy évvel korábban még 147 ezer volt a Mercedes lemaradása a BMW mögött 2013. első kilenc hónap eladásait nézve.

A luxus autógyártók is elsősorban Kínának köszönhetik gyors növekedésüket. A hatalmas ázsiai ország mára a világ legnagyobb autópiacává vált, ahol a luxusautók eladásai kétszámjegyű ütemben emelkednek.
(Investor.hu, 2014. október 12.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.