kirakat₪láz

Black Friday: hiába, ha kisebb a sok bum-bum

A sok Black Friday rálépett ugyan a decemberi ajándékvásárlás tyúkszemére, de hát a vásárló nem esett hasra a vékonyabbra faricsgált novemberi árengedményektől. A weben is a december volt 2019-ben a legerősebb hónap, a hagyományos boltokhoz hasonlóan. Lehetne két dekával kevesebb, de ütősebb Black Friday - kérdezhetné most ő. Már az is gyanús volt, hogy 2019 novemberében csak 26%-kal nőtt a webáruházak bevétele, miközben előtte is, utána is 30% felett ugrált a mutató. 

A január és a február a webáruházak világában is az év legkisebb forgalmú időszaka, most éppen ez van. A leggyengébb hónaphoz mérve persze év végére, decemberre kétszeresére ugrik a piac, nem véletlenül. És reklám nélkül az év egyetlen napján sem moccannak a webáruházak, ami nem véletlen, hiszen egy évről-évre 30-40% közötti ütemben megugró piacon nem mindegy, melyik lépcsőfokra tud felkapaszkodni egy webáruház. Aki nem lép egyszerre - nem csinál reklámot, vásárlócsalogató leárazást -, az lemarad.

Ráugrottak a Black Fridayra a webáruházak, csak lehet, hogy túl nagyot dobbantottak

A hagyományos Black Friday célja, hogy november egyik utolsó péntekén az áruházak bazi nagy akciókkal felhívják a vásárlók figyelmét a közelgő ünnepi vásárlási időszakra, legfőképpen pedig arra, hogy hozzájuk menjen majd vásárolni a kedves vásárló.

Nálunk ez némileg másként alakult mostanság. Most már egy magyaros novemberi hónapban minden hétvégére, sőt, a hónap minden napjára jut bőven Black Friday. 2019-ben volt több olyan nagy műszaki webáruház, aki három hétvégén is nekifutott a Black Fridaynak.

A reklám, az árengedmény persze nincs ingyen. Eltekintve a simlisektől, az árengedményt előre megtervezik, mégpedig azt, hogy melyik árucikket, azokból hány darabot és milyen mértékben áraznak le. Az akció ugyanis azt jelenti - szabályos esetben -, hogy a boltos lemond az ár egy részéről. Tehát pénzbe kerül és nagyon nem mindegy, hogy mennyibe. Ha több a Black Friday darabszáma, akkor egyre csak kevesebb engedményt tud adni a webáruház.

A kedves  vásárló nyugodjon meg, megfizeti az akció árát

A kedves vásárló pedig nyugodjon meg, az akciós árengedményt, a bevételnek azt a részét, amiről lemond a webáruház, valamikor máskor be kell hozni, így azt előbb-utóbb visszafizeti a vásárló. Az átlagvásárló, hiszen aki csak akciós cuccokat vásárol, az azért nem jár rosszul. De hát pusztán árengedményből nem él meg egy webáruház, ezt azért el kell fogadni, különben veszteséges lesz (persze van olyan, hogy átmenetileg a veszteséget is bevállalják, főleg az indulást követő piacszerzési időszakban).

És 2019 novemberében csak 25,8%-kal nőtt a webáruházak értékesítése (a kiigazítatlan, nyers volumenindex szerint), ami az év harmadik legrosszabb hónapja ennek alapján. Ráadásul például májustól októberig 35-40% között ugrált a havi növekedési ütem.

A vásárló nem bolond, Black Friday idején az ütős akciókat keresi, de hát olyan sok nagy bum-bum kevesebb volt

A statisztika kíméletlenül mutatja az összesent. A webáruházak világában látni, hogy a november elhúzott az októbertől, egyre nagyobb lett a különbség, szemben a hagyományos boltokkal, ahol az október-november egyaránt még lusta időszaknak számít.

És az is igaz, hogy a sok Black Friday nyomán a november nagyon rámászott a decemberre, sőt, 2018-ban már nem az utolsó hónap volt a legerősebb. (Ez viszont csak egy évvel később derült ki, a statisztikai adatok egyébként szokásos felülvizsgálatakor.)

2019-ben viszont a friss statisztika szerint december maradt az erősebb, feltehetően azért, mert a vásárlók nem estek annyira hasra az ugyan sok, de többségében kevésbé ütős Black Friday-tól, hogy még többet vásároljanak, még akciósan sem:

webáruházak 2015 2016 2017 2018 2019
október 22,4 27,1 37,8 49,5 68
november 25,5 35,8 49,7 69,7 87,5
december 30,4 40,4 51 65,6 88,6
december/november különbsége
+4,9 
milliárd forint
+4,6 milliárd forint
+1,3 
milliárd forint
-4,1 
milliárd forint
+1,1
milliárd forint
KSH, érték: milliárd forint

De hát a kocka még fordulhat, a kérdés az, hogy érdemes-e a webáruházaknak ennyi árengedményes Black Friday akcióval megtolni a novembert a verseny hevében, hogy utána decemberben rendes áron már kevesebbet vásároljanak. Mert a Black Friday hagyományos célja nem éppen ez lenne. Persze nem tilos így sem csinálni, de némelyik olvasónk véleménye szerint nem ez az igazi.

És az eredmény

És végül egy olyan eredmény is kikerekedik, hogy az elmúlt években hiába hajtottak rá a webáruházak a Black Friday-ra, a november-december hónapok aránya az éves forgalomhoz gyakorlatilag semmit sem változott. És a november súlya sem, igaz, az egy akciókkal egyre erősebben teletűzdelt hónap volt. Persze árengedmény nélkül gyengébb lenne a november varázsa. Hiába, ilyen a piac:

webáruházak 2015 2016 2017 2018 2019
november+december 56 76 101 135 176
éves bevétel 235 308 408 543 729
november+december aránya az évesben 24% 25% 25% 25% 24%
november aránya 11% 12% 12% 13% 12%
KSH, érték: milliárd forint

(blokkk.com, 2020. február 7.)

 

Black Friday: pofára is eshettek webáruházak

A friss statisztika alapján a 2019-es Black Friday nem hozta a várt eredményt. A webáruházak rekord számban tartották a Black Fridayt, a legnagyobb műszaki áruházak három péntekes hétvégén is egymás után. De hát az engedmények soványabbak voltak, a vásárló pedig nem hülye. Így a növekedés üteme és a bevétel is kisebb lett a vártnál. A hagyományos boltok viszont jobbat hoztak, például sokkal több bútort vettünk.

Lehet, hogy okosabb lenne egy darab Black Friday-t tartani?

2019 novemberében csak 25,8%-kal nőtt a webáruházak értékesítése (a kiigazítatlan, nyers volumenindex szerint), ami az év harmadik legrosszabb hónapja ennek alapján. Pedig annyi Black Friday volt, mint még soha.

Növekedési ütemben ennél a novembernél gyengébb csak az évkezdet, a január-február időszaka volt, ezt követően 30-40% közötti léptékekben emelkedett a webvásárlás az egyes hónapokban. Ráadásul a július-szeptemberi időszakban 40% fölé csúszott a növekedési ütem.

Az előzetes várakozások a korábbi hónapok átlagához, egy 30% körüli emelkedéshez igazodtak. Az igazság kedvéért azért tegyük ehhez hozzá, hogy a 25% körüli növekedési ütem sem semmi, de hát a webáruházak csinnadrattája jobbat sejtetett. És a korábbi hónapok ugrása is.

De hát a vásárló nem hülye

Black Friday napszám és reklám rekordszámban volt. Na de ez pénzbe is kerül, hiszen az akcióban a webáruház lemond a bevétele egy részéről (most a sandaságokat mellőzzük, ez csak az elv).

Igen ám, de ha egy áruház egy helyett háromszor tart Black Friday ünnepet, akkor azért mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, hiszen az árengedmény végül is egy költség (amit nem egy reklámhely kap meg, hanem a vásárló).

És a webes vásárlók minden bizonnyal utána is jártak annak, hogy egy-egy akciós ár mennyi is volt korábban, vagy éppen másik áruházban ugyanaz a portéka mennyit kóstál. Bizonyára akadt, aki már ekkor elállt a rendeléstől.

Persze, a webáruházak is tudják, hogy különösen a közösségi oldalak világában azért szűkebb az ügyeskedés mezsgyéje, és azt is, hogy a vásárlót legfeljebb csak egyszer lehet becsapni.

Nagy bum-bum kevesebb volt

Ráadásul a legnagyobb webpiacos webáruházak nem ám úgy csak egy-egy péntekre suvasztották a maguk Black Friday akcióit, hanem egész hétvégeken tolták. Na de így azért már nem tudtak annyiféle számban termékeket bevonni a leárazásba és az egyes akciós mértékek is visszafogottabbak voltak.

A Black Friday-t persze jó előre meg is tervezik. Például az Extreme Digital az előzetes sajtóhírek szerint több mint 1 milliárd forint engedményt lengetett be a Black Friday alkalmából. 2018-ban viszont ez a szám 1,5 milliárd forint volt. A valóról viszont már hallgatnak a webáruházak.

A statisztika ugyanakkor kíméletlenül mutatja az összesent, a várttól 2019-ben elmaradt Black Friday-t, sőt, azt is, hogy sokan inkább a hagyományos boltban szórták a pénzüket:

 
2018
2019
nov
dec
november
december*
webáruház
70
66
87 (90-95)
85-90
iparcikk
331
398
364 (350-355)
420-425
részarány
21%
17%
24%
20-21%
KSH, érték: milliárd forint, december*: előzetes, blokkkk.com becslés,
iparcikk: webáruház nélkül, zárójelben: előzetesen becsült adatok

A képhez az is hozzátartozik ugyanakkor, hogy a KSH egy későbbi időpontig ellenőrzi a mostani friss adatokat. A korábbi 2018-as adatokat is pontosította, nem is kicsit. De hát most ez van.

(blokkk.com, 2020. január 7.)

 

A decemberi webköltekezés kisebb lesz

A novemberinél. Túlcsordult a Black Friday bilije novemberben, ki is folyt belőle valami, na nem az, hanem egy új vásárlási fordulat. Ugyanis a statisztika nagyon megtréfálta a Black Friday mérlegét.

A statisztika nagyon megtréfálta a Black Friday mérlegét. Egy év után kiderült, hogy már 2018-ban a novemberi webáruházi költekezés nagyobbra sikeredett, mint a decemberi. Szemben a korábbi évekkel. Így a 2019-es év végi előrejelzést is boríthatjuk. A 2019-es éves 700 milliárd felett várható webköltekezés előrejelzése igy változik annyit, hogy valamivel nagyobb lesz a várható érték.

A statisztika malmai lassan őrölnek. A boltos kiskereskedelem havi adatsora többszöri ellenőrzés után lesz csak véglegesnek lekönyvelt, de hát a statisztika, a KSH módszertana ilyen (tegyük hozzá, hogy ugyan a boltos adatokat az online kasszás adatokból veszik át, de a webáruházaknál ez nem alkalmazható, ott vallaniuk kell külön a webáruházaknak).

Most nagyot borított a szokásos adatellenőrzés, egy új vásárlási szokást, fordulatot tárt fel.

Pontosan fordítva volt és fordult is a kocka: a novemberi web 2018-ban már nagyobb lett, mint a decemberi

A legfrissebb, december elején közzétett adatok megjelenésekor kiderült, hogy az egy évvel korábbi novemberi és decemberi webáruházi adatok, melyek most már véglegesnek tekinthetők az utolsó ellenőrzésük nyomán, pontosan a fordítottját mutatják a korábbiaknak. Igaz, azóta eltelt egy év.

Régebben még azt mutatták az adatok, hogy a decemberi webforgalom azért még nagyobb volt minden esztendőben, mint előtte a novemberi, hiába volt mindig is egy rakás Black Friday. És a hagyományos Black Friday igazi célja, ami csak egynapos, hogy felhívja a figyelmet, jön a karácsonyi ajándékvásárlás,akkor tessék majd sokat vásárolni. Persze, őrült reklámokkal.

De hát most kiderült, hogy már 2018-ban fordult a kocka. Így viszont már az következik 2019-ben, hogy a sok Black Friday még többet hozott a webáruházak konyhájára novemberben, így ebben a körben - szemben a hagyományos boltokkal - az év legerősebb hónapja a november és nem a december (az Extreme Digitaltól Várkonyi Gábor ezt a fordulatot már korábban jelezte, csak a statisztika régebbi adatai még nem mutatták, de belátjuk, neki volt igaza).

Ennek oka pedig az, hogy a magyar webpiac évi 30-40%-os növekedése közepette nagyon nem mindegy egy webáruháznak, hol kap helyet a piacon, a létra melyik fokára állhat. Ezért mindenre hajlandó. A vásárló pedig bolond lenne nem kihasználni az akcióáradatot, amiből úgy egyébként hosszabb távon nem nagyon tud megélni a webáruház.

A statisztika adatváltozása az arányokat tekintve nem is kicsi, így nem csak a viszonyok változtak meg az év végi két hónap között, hanem jócskán nagyobb is lett a vásárlások értékét jelző novemberi mutató, a decemberiből pedig egy kicsit lefaragtak a statisztikusok:

webáruházak 2015 2016 2017 2018
október 22,4 27,1 37,8 49,5 (47,4)
november 25,5 35,8 49,7 69,7 (63)
december 30,4 40,4 51 65,6 (67,3)
KSH, érték: milliárd forint, zárójelben: az ellenőrzés előtti adatok

A 2019-es év végi előrejelzés a novemberi hónap miatt így nagyobbat is ugrik, ráadásul óvatosak is vagyunk:

 
2018
2019 várható
nov
dec
november
december
webáruház
70
66
90-95
85-90
iparcikk
331
398
350-355
420-425
részarány
21%
17%
26-27%
20-21%
KSH, érték: milliárd forint, iparcikk: webáruház nélkül

Ragályos lehet az új vásárlási szokásod

De csak addig, ameddig a webáruházak ki nem fulladnak a sok Black Friday reklámtól.

Így már módosítani kell a 2019-es előrejelzést is, hiszen az előbbiek nem hagyhatók figyelmen kívül ebben sem. És így, meg egy rakás további jelzés alapján a novemberi web 2019-ben is nagyobb lehet, mint a megelőző decemberi.

Már csak azért is, mert szerintünk a brutális Black Friday özön mögött azért kisebbek voltak az engedmények: kisebb leárazási kulcsok, és pórázon tartott termékkör és darabszámok mellett, különben nehéz lett volna például a műszakis áruházaknak sorozatban három novemberi hétvégén is Black Friday-t tartani. Sok pénz ám a webeseknek a sok Black Friday. De a folyamatos reklámözön azért csak rábírta a kedves vásárlót, hogy vegyen már valamit és költsön valamicskével többet, mint egy évvel korábban.

És ez még nem a huncutkodások mezeje, ott majd takarítanak a fogyasztóvédők.

És az sem zárható ki, hogy a novemberi webköltekezés a hagyományos boltos termékkörben (élelmiszerek, iparcikkek) udvarolhat egy kört a bűvös 100 milliárdos lélektani határnak is.

Az éves várható egy csipetnyit változik

Végül azzal lehet számolni 2019-ben továbbra is, hogy a webáruházi piac túllépi a 700 milliárd forintos határt, az eddig mutatott kép alapján, de valamivel nagyobb mértékben a korábban vártnál. A statisztikusok ugyanis a 2018-as webköltekezés korábbi értékét is feljebb tolták egy kicsit:

  2015 2016 2017 2018
2019
várható
webáruházak 235 308 408 543 (536) 712-725 (710-15)
boltos kisker 9.016 9.402 10.203 11.227 (11.209) 12.310-12.320
részesedés 2,6% 3,3% 4% 4,8% 5,8-5,9%
KSH, érték: milliárd forint, zárójelben: ellenőrzés előtti adat

Majd január elején, amikor jön újabb statisztika, okosabbak lehetünk.

(blokkk.com, 2019. december 7., frissítve: december 10.)

 

Black Friday: földre szállt angyalka

A hagyományos boltok most, november legvégén lépik meg a maguk Black Friday akcióját.

Egyre többen. És a körükben lustának számító novemberi időszakot növekedésbe lökhetik. A műszaki áruházak közben már a harmadik Black Friday kört tekerik. És a Black Friday nem vízcsap, amit akkor nyit és zár a boltos, amikor akarja. A vásárló pedig csak dörzsölgeti a szemét és a tenyerét. De nem mindig nézi meg, kitől is vásárol.

Azért aki árgus szemekkel figyelte az eddigi Black Friday akciókat, felmérhette, hogy az igazán ütős, 50% feletti akciókból csak elvétve akadt. Hiába, a boltosok megtervezik előre, mennyi engedményt adjanak, és elsősorban azt is, hogy hány darabot vonjanak be az adott portékából az akcióba. Ha több a Black Friday, kisebb az akciós mérték.

Ennek komoly oka van. A Black Friday is reklám, aminek ára van, hiszen a bevétel egy részéről lemond az akcióhős webáruház, ami bizony pénz, költség. Marad a terv és “az akció a készlet erejéig érvényes” kiírás. Persze, egy akciós darabszám nem lehet aránytalanul kicsi, amit panasz esetén a versenyhatóság vizsgál. Volt már példa arra, hogy emiatt büntetett is.

A műszaki áruházak már a harmadik Black Friday napokat nyomják, de hát ők is terveztek előre, így a vásárlók haszna az engedményekből nem lesz háromszorosa a korábbi egy akciós hétvégének. Egyébként az Extreme Digital volt az közülük, aki évekkel ezelőtt is már egy héttel korábban indított, ami nem tilos, de most már a nyakára másztak a többiek, így előnye a naptárban mára már semmi.

Azoknak a webáruházaknak a könnyebb, akik a web mellett a hagyományos boltjukkal is tudnak sakkozni, nem véletlen, hogy az online kereskedés ma ebben az irányban mozog. Még a legkisebb boltok közül is egyre többen lépnek a webbe, összekötve a kétféle üzletágat.

A hagyományos boltok fordíthatnak a novemberen

Bármilyen meglepő, de a statisztika azt mutatja, hogy a hagyományos boltos körben a november egy lusta hónapnak számít.

Az elmúlt négy esztendőben az élelmiszerboltok körében a folyóáras forgalom a megelőző októberhez képest novemberben néhány milliárd forinttal kisebb volt, tehát csökkent. Az iparcikkek körében a webáruházakat nem számolva 2015-2018 között – 2017 kivételével – ugyanígy visszaesett a novemberi boltos forgalom novemberben az előtte futott októberhez képest.

Nos, úgy tűnik, 2019-ben a hagyományos boltos kör rákapcsolt a Black Friday-re és megfordítva az eddigi irányzatot dobhat egyet a novemberi piacán.

Van rá esély, hiszen most már például még az autószalonok közül is beszállnak a Black Friday-ba, de látható, hogy egyre többen írják ki a kirakatra a bűvös szópárost. A műszaki áruházakhoz hasonlóan a hiperek is egyszerre lépnek, hiába, ilyen a verseny, ők most, ezen a hétvégén.

Legalább arra figyelj, kitől is vásárolsz

A vásárló persze minden akció láttán számolgatja a pénztárcájában az elkölthető pénzt. Az járhat a legjobban, aki végignézte már a többit és tudja, most mennyit kell rátennie.

Két kérdés fontos különösen, persze az ár mellett.

Az egyik az elállási jog. Ez jog szerint 14 naptári nap, de van, aki ezen túl is ajánl hosszabb időszakot, esetleg feltételekhez kötve. De a 14 nap egy indoklás nélküli lehetőség mindenkinek. És a 14 napot a termék átvételétől kell számolni.

Amire kevesen figyelnek, hogy el lehet állni a vásárlástól a szerződéskötés, rendelés és az áruátvétel közötti időszakban is. Ez a Black Friday idején azért is érdekes lehet, mert akadhat menet közben egy jobb vétel is, mint amit már megrendeltünk. Így összességében a 14 nap meghosszabbodik a kiszállítás idejével a megrendeléstől számolva.

A másik kérdés, hogy vannak webáruházak, akik ugyan magyar nyelvű honlapot működtetnek, de a vállalkozás, akivel vásárláskor szerződünk, nincs itthon bejegyezve. Így ha csereberélünk, elállunk, egy külföldi székhelyű céggel viaskodhatunk, akiknek nincs minden esetben hazai telephelyük, legfeljebb a futárszolgálathoz rohangálhatunk, ha személyes kapcsolatot is keresünk. Vagy drágán telefonálhatunk. Igaz. .hu végű mail címük azért lehet. Érdemes ezért elolvasni az ÁSZF-nek legalább az elejét.

Ilyen például a fasiondays.hu weboldal (román céggel), az aboutyou.hu (német céggel), vagy az alza.hu, amikor a cseh raktárból szállítanak, akkor egy cseh cég a szerződő fél. Az Alzának kétféle ÁSZF-je is van emiatt.

(blokkk.com, 2019. november 29.)

 

Black Friday: gurítják minden pénteken

Az eDigital november 15-i startja után november 22-én az eMAG is döcögősen állt rá a Black Friday indításra. Késett vele. Az új Black Friday módi: akad, aki már a második Black Friday-t húzza. És persze kicentizik az áruházak: a szívdöglesztő akciós mértékekből kevés van. Az "-ig", "akár" besorolásokkal pedig spórolnak némelyek.

Egy már biztos 2019 boltos mérlegéről: ilyen bőséges Black Friday felhozatal még nem volt. Egyes nagy láncok, például a Media Markt, vagy a notebook.hu, vagy éppen az EDigital már a másodikat tolja. Az Euronics is odabiggyesztette honlapjára a Black Friday reklám feliratát, ő sem akar kimaradni a második félidőből, így a legnagyobb műszakis láncok november 15 után 22-én ismét összecsapnak a bűvös nap égisze alatt.

És még csak jön az igazi Black Friday nap, november 29-én, kérdés, ki lesz akkor porondon.

Csodák persze nincsenek: kicentizik a leárazásokat az áruházak

A vásárló ugyan többet kapkodja a fejét, de hát ha alaposabban megnézzük az akciókat, azért a szívdöglesztő 70-80-90%-os leárazásokból nem sok akad, pedig a vásárlók főleg ezekre buknának és lökdösődnének a végtelenségig. Sőt, a vásárló első pillantása a százalékos akciómértékeket keresi, de van, aki inkább a forintösszeggel operál. Hátha az jobban sül el az egyébként nagyobb értékű portékáknál.

Az Euronics például csak az árcsökkentés összegét írja ki, ami persze a műszaki cikkeknél több tízezer forint, de a százalékos mértékeket már nem. A Media Markt sem vacakol sokat, ő is így tolja a leárazást. A notebook.hu százalékban mutatja az akciózást, ami a többiek arányait is azért jelzi, így a műszaki piacon a 30-50%-os Black Friday akció már jónak számít, de hát nagyon kiporciózott.

A százalékos vásárlócsalogatás inkább a ruházatis akcióknál dívik. Az ok egyszerű, a boltos azt nézi, melyik mutat jobban. Egy kisebb áru terméknél tízezer forint engedmény nagyobb százalékos akciót jelent, a magasabb árfekvésnél kisebb a százalékos arány ugyanannál az összegnél. Hiába, dolgoznak a reklámszakemberek is, melyik fogja meg jobban a vásárlót.

És persze a boltosok, webáruházak kiszámolják előre, mennyi termékre és végül milyen összegben adjanak árengedményt. Nem véletlen az akciók kísérő kelléke, hogy a leárazás a készlet erejéig tart. Pénz, költség az árengedmény, annyi van rá, amennyi.

Az új páros, az eMAG-EDigital Black Friday fegyvere lassabban sült el

Az eMAG november 22-én 6 óra 50 perckor - ekkor néztük - is még csak ígérgette a Black Friday indítását honlapján. Ott korábban is azt lehetett olvasni, hogy " Elindult a visszaszámlálás! A Black Friday perceken belül kezdődik!" Kis kurzor tologatással az is felvillant, hogy "az eMAG Black Friday reggel kezdődik!". Hát azért elkezdődött, mert 7 óra 22 perces szemlézésünkkor már futottak a Black Friday akciók, és ő már százalékos árengedményekkel húzta a vásárlókat.

Úgy látszik, az új párosnál valami azért akadozott a Black Friday programok futtatásakor, hiszen az eDigital november 15-i Black Friday indítása sorszámosztásosra sikeredett a hajnali órákban. November 15-én reggeli 5 óra és fél hat között (mi nagyjából akkor néztük) az Extreme Digital sorszámot osztogatott az oldalára látogatóknak a következő szöveggel: "Ez egy virtuális várakoztató szoba. Az ok, amiért sorba kell állnod, mert a Black Friday akció még nem kezdődött el, vagy mert éppen már nagyon pörgünk és rengetegen szeretnének egyszerre vásárolni, mi pedig a lehető legjobb élményt és stabilitást szeretnénk nyújtani ehhez."

Na de akkor most mi volt, még el sem kezdődött, vagy nagy volt a tolongás. Volt már rá egyébként példa, hogy nem sikerült egy Black Friday weboldalt felkeresni, a Media Markt járt már így korábban. A vásárló pedig ilyenkor azért feltehetően lapoz egyet.

(blokkk.com, 2019. november 22.)

 

Ez már Black November: aki nem lép egyszerre

De minek is: nem számít, milyen napot mutat novemberben a naptár. Ennyi Black Friday nem is volt eddig, a vásárló nem is győzi kapkodni a fejét. A műszakis áruházak egyszerre indítottak, de nem tudnak leállni. Így már persze langyosabb egy-egy nap, mert kell pénz a többire is. Az árstatisztikában nincs nyoma a sok Black Friday-nak.

Az egyik műszaki áruházban azért egy kicsit elhúzta a száját az eladó, amikor a milyen volt a Black Friday kérdésre kerestük a választ. Persze már vasárnap volt, de dugig volt Black Friday akciós táblákkal az áruház, és persze a honlapja is virított rendesen, ahogyan kell. Nézzen körül mondta, és legyintett egyet. Igaz, hamar sorra is kerültünk a pénztárban.

Az eMAG Extreme Digitalja elkotyogta már korábban, hogy 2019-ben egymilliárd forint körüli akciós kedvezményt tervezett adni a vásárlóknak a Black Friday napjára. És hogy az átlagos árengedmény 30-35% lehet. De hát ebből ki is lehet számolni, hogy 3 milliárd forintnyi árukészletből két milliárd forint bevételt irányzott elő. Egy évvel korábban másfél milliárd forint árengedmény volt a terv. Ez is azt mutathatja, persze más mellett, hogy a sok Black Friday közepette egy-egy kitüntetett novemberi napra azért kevesebb jut, mivel a többi napon is pörögni kell, a versenytársak örömére. Aki nem lép egyszerre az akciózásban, az nem kap jó eredményt estére. És bizony az árengedmény is pénzbe kerül, hiszen kiesik a bevétel egy része, miközben a beszerzést fizetni kell (ja, úgy egyébként nem pontos, amit az egyik elemző írt, hogy tilos a beszerzési ár alatti értékesítés: ilyen szabály csak az élelmiszereknél van).

De hát aki nem Black Friday-t mond, az mond mást. Az év minden napján akcióznak a webáruházak, novemberben pedig belehúznak rendesen a Black friday címén. A Media Markt például meghirdette a maga Black Friday akcióját november 15-re, folytatja is a bűvös szlogen alatt egy héttel később, mintha mi sem történt volna, ez derült ki honlapjáról hétfőn reggel. Persze, akkor jön az eMAG, aki viszont előtte gyúrt rá alaposan nem kevés akcióval.

Az Euronics is előrébb lapozott a naptárban, így most már nem sokat ért az Extreme Digital - most ráadásul sorszám osztogatással pumpált - szokásos dobása, mely szerint ő mindig egy héttel beelőzte a többieket a korábbi években. És az is kérdéses, erősebb lesz-e a november a decembernél a webköltekezésben, hiszen november végén nem fog leállni az akciózás. Csak nem Black December lesz a neve, hanem kárácsony.

A vásárló így csak kapkodja a fejét, hiszen hiába mondják, hogy a Black Friday 2019-ben november 29-re esik a hagyományos menetrend szerint, de az áruházak ezzel nem sokat törődnek. Az eredmény pedig az, hogy egész novemberben Black Friday feliratokkal és a legkülönbözőbb naptárvariációkkal dúsítottak a webáruházas honlapok és a hagyományos boltok kirakatai is.

A legnagyobb műszakis áruházláncok így már november 15-én összecsaptak a Black Friday égisze alatt. Ők a Media Markt, aki piacvezető ebben a körben, a második a Euronics, a harmadik pedig az Extreme Digital, a hagyományos és a webáruházas forgalmat együtt nézve, hiszen össze is kapcsolják az akciókat is a Black Friday címén is.

Persze, lesz itt felfordulás még, hiszen a Media Markt áruházainak száma a tescos helyek elfoglalásával 24-ről 32-re nőtt, az Extreme Digital pedig az eMAG részese lett, ahol viszont sok részlet még el sem dőlt, csak annyi, hogy a most már magyar bejegyzésű eMAG leányvállalat a többségi tulajdonos. Egy biztos viszont, hogy a nagy karácsonyi rohamra, decemberre teljesen az új díszben várják a vásárlókat.

Eddig pedig ez volt a műszaki piacon:

műszaki piac nagyjai 2017 2018
Media Markt 146 173
Euronics 66 80
Extreme Digital 43* 47**
eMAG 26*** 32***
ők összesen 281 326
Elektronikus Beszámoló Portál, érték: milliárd forintbruttóra átszámolva, bevétel: hagyományos, web és export együtt, legutóbbi beszámolók, fordulónapok: MM szeptember 30., ED 2017-ben október 1-től, előtte december 31., így 2017 közlésük alapján korrigált adat (*), 2018 becslés (**), Euronics: Vöröskő Kft fordulónapja: december 31., eMAG: 2019. március végéig Romániában bejegyzett, ezt követően magyar bejegyzéssel viszi webáruházát, **/: magyar forgalom becsült adata, ami nem volt része a magyar statisztikának

A többiek kisebbek, a notebook.hu például 5-6 milliárd forint között járt a legutóbbi beszámolója szerint, az egész műszaki cikk piac pedig 700 milliárd forintnyi nagyságrendű. Nem is hagyta ki azért a notebook.hu sem a többi műszakis lánc november 15-i Black Friday napját, és persze pénteket követően folytatta ő is.

A weben már más a sorrend, ott a eMAG és az Extreme Digital vezetget, de a Media Markt sem marad el sokkal, ha még külön nézzük az előbbieket, az Euronocs webszámai pedig nem  nyilvánosak, de könnyen okozhatnának meglepetést.

Akció akció hátán, de hát ebből eddig semmi sem látszik az árstatisztikában

Az elmúlt években sem panaszkodhattunk a Black Friday hiányára, de hát máskor is egész hónapban és egész évben tolták az akciókat a webáruházak. Jó, de akkor mit is mutatnak az árstatisztikák. Megnéztük.

Azt vizslattuk, hogy a Black Friday novemberi hónapját megelőzően hogyan változtak a műszaki cikkek árai a statisztikában, a teljes, hagyományos boltos műszaki piac egyes termékköreit nézve.

Összességében nem mozgatja a Black Friday az árakat, amiben nyilván szerepet játszik az is, hogy a túlsúly a hagyományos boltoké, de az is, hogy a legnagyobb műszakis láncoknál a boltjaikban is vannak Black Friday akciók, aminek viszont nincs nyoma az összesenben:

műszaki cikkek árváltozása szeptember október november
Hűtőszekrény, fagyasztógép 101,5 100,6 99,9
Mosó-, mosogatógép 100,4 99,6 100,7
Fűtő és főzőberendezések 100,1 100,2 100,3
Porszívógép, klíma 100,3 100,8 99,9
Tartós háztartási cikkek 100,5 100,3 100,3
Rádió 101,2 99,8 100,7
Televízió 100,0 99,7 100,0
Audio, video készülékek 100,2 100,6 100,0
Számítógép, fényképezőgép, telefonkészülék 99,8 99,8 100,1
KSH, fogyasztói árak változása a megelőző hónaphoz, októberhez képest, 2018

A vásárló megteheti, hogy élve a 14 naptári napos elállási jogával, ügyelve persze a naptárra, vidáman rendelget a Black Friday akciókból. A legütősebb akciók készletei ugyanis hamarabb kifogyhatnak.

És ha valami nem tetszik neki, meg is gondolhatja magát, lemondhatja a rendelését, vagy éppen vissza is küldheti a portékát. Ráadásul több webáruház hosszabb elállási jogot is felkínál.

Ja, és az árak

Csak az törölgetheti a könnyeit örömében, aki csak a Black Friday alkalmával vásárol a neten. És aki kitartó akcióvadász. Úgy egyébként a leárazás egy reklám, aminek a költsége az árengedmény. Ez pedig nyilván benne van az üzleti tervben, úgy, hogy valamikor megtérüljön.

A statisztikák és a céges mérlegbeszámolók azt mutatják, hogy a brutális webverseny miatt több webáruház üzemi eredménye ráfizetéses, de nyilván nem ez a cél. A nem akciós termékek árában benne van az akciózás céges költsége is, de ez ilyen, minden vállalkozás így működik. Ha nem, akkor bezárhat, volt már példa erre is.

És pontosan az akciózás miatt nagyon is kell ügyelni az akciózás nélküli árakra is, verseny miatt is, ráadásul árgus szemekkel árakat összehasonlító vásárló is akad bőven.

Nehéz is a dolga a boltos katonának.

(blokkk.com, 2019. november 15.) 

 

Black Friday: brutális lesz

És sok. A frigyre lépett eMAG és Extreme Digital ugyanúgy bizonyítani akar, mint a Tescoba betört Media Markt. A többek meg nem akarják, hogy lemossák őket. Lesz itt sok Black Friday nap, nem csak november 29-én. Van, aki már most rázendített. A novemberi webpiac 80 milliárd forint fölé ugorhat.

Még nem tudni, hogy a most már egyke eMAG - Extreme Digital páros mikorra hirdeti meg Black Friday akciós napját. Az elmúlt években ugyanis az EDigital mindig beelőzött, egy héttel előbb nyitott rá a többiekre. Az sem biztos, hogy addigra mindent összefésülnek, bár a tervek ezt vetítik előre, egyebek mellett azt, hogy pontosan a Black Friday lehet a nagy nyitányuk.

Nagy a felfordulás a webcsúcson, brutális nyomulás várható

De hát a másik nagyágyú, a Media Markt most már 32 áruházában kínálja portékáit, a webje mellett, a korábbi 24 boltjával szemben. Nyilván ő is meg akarja fogni a maga vásárlóit, arra meg bevett módszer az akciózás, az egyik legjobb alkalom pedig a Black Friday.

Az eMAG-EDigitál kettős jelenlegi (legutóbbi üzleti adataik alapján) 70-80 milliárdos piacához hasonló nagyságrendű egyébként az Euronics is, ő is ott van a weben is, nyilván ő sem akar nagyon lemaradni, csak róla kevesebb szó esik. Ez azért is fontos, mert így ők hárman az éllovasai a műszaki cikkek piacának, ami a web legnagyobb szelete jelenleg.

Az összesent - boltokat és webet együtt nézve, hiszen mindenki mindkét táncparketten mozog -, a piacvezető a lezárt üzleti évek alapján 170 milliárd feletti bruttó forgalmával a Media Markt. Ő egyébként nem csak a Tesco műszaki ágát falta fel, hanem korábban külön jegyzett áruházait összevonta egy cégbe.

Tehát nagy felfordulás volt és az is lesz még egy darabig, legfőképpen pedig a Black Friday alkalmával.

A Black Friday akcióban mindent visz

A gyengébb forint nem akadály, ráadásul ez most a 330 forint alatti eurós árfolyamot nézve 2%-ot jelent 2018 végéhez képest, de kizárólag a beszerzésben. Ebből a vásárló semmit sem fog látni, főleg nem november utolsó péntekén.

És hát azért a karácsonyi ajándékvásárlás nagyobb súlyú időszaka az elköltött forintokat nézve a sok-sok Black Friday akcióval szemben eddig a december maradt, most viszont nagyon megszorongathatja a november a decembert, a meglepetés sem kizárt. De azért ne feledjük, a webáruházak a decembert sem ússzák meg akciózás nélkül.

Az elmúlt évek számai alapján 2019-ben 80 milliárd forint feletti novemberi webáraházas költekezéssel lehet számolni (amiből nem minden fillér, de jelentős hányada akciós fekete péntekes forgalom):

webáruházak 2015 2016 2017 2018
október 22,4 27,1 37,8 47,4
november 25,5 35,8 49,7 63
december 30,4 40,4 51 67,3
KSH, érték: milliárd forint

A black friday terepe nálunk a webáruház, de azért egyre több hagyományos bolt is csatlakozik hozzá. Igaz, ennek még nincs nagy nyoma a statisztikában. A hagyományos élelmiszeres boltok forgalma 2015-2018 között minden esztendőben csökkent novemberben a megelőző októberhez képest, a teljes iparcikkes vásárlásokat pedig éppen a webköltekezés tolta feljebb.

A november egyébként lusta hónapnak számított eddig a vásárlók körében, bármilyen furcsán is hangzik, hiszen az elmúlt években ebben a hónapban jobbára kevesebbet költöttek a hagyományos boltban, mint a megelőző októberben. Egy kivétel van a boltos világban, a webáruházi költekezés, ami viszont nagyon is megugrott a novemberi hónapokban, mert jött a Black Friday. A fekete péntek sokat hozott a webáruházak konyhájára bevételben, az akciók ellenére.

És van, aki már rázendített

Az eMAG-EDigital már beharangozta, hogy nagy durranás várható a Black Friday alkalmával. De hát közben a MALL.hu Black Friday maratont hirdetett, ami nem egy napig tart, a Vodafone pedig egész novemberre mondta ki a bűvösnek szánt varázsigét.

Nem kell félniük persze a vásárlóknak, hiszen a webáruházak az év minden napján akcióznak. Odacsalogatni a vásárlót, persze azért, hogy majd később is onnan vásároljon, erről szól minden reklám, a Black Friday is. És ne reménykedjen a vásárló, az év többi napján visszafizeti az összes akció árát. Különben bukik a bolt. A Black Friday is egy nagy reklám, igaz, a webáruháznak a legdrágább, a vásárlónak meg a legjobb.

(blokkk.com, 2019. október 25.)

 

Földön, felhőben: Black Friday, még a turiban is

A kettéfűrészelt Black Friday második fordulója erősebb lesz. Akik egy héttel előbb belevágtak, most ismételhetnek. A turkáló sem marad ki a sorból. Háromszorosára ugrott ugyan a novemberi webáruház, de az ajándékok nagyját decemberben vesszük meg, amiben a hagyományos boltok vastagon tarolnak. A Black Friday brutális akcióözöne pedig a fordítottját sugallja, de a statisztika mást mutat.

A Háda is meghirdette a maga Black Friday akcióját, így most már teljes lesz a kör november 23-án. A boltok nagyágyúi is beszállnak, így az Aldi (igaz, ő a változatosság kedvéért Black Thursday-t, csütörtököt hirdet, de hát volt már red is a Media Markt jóvoltából), az Auchan, a Lidl, vagy a Tesco. Természetesen jönnek a többiek is, például a H&M, C&A, Orsay, New Yorker, Replay, Hervis, de a Praktiker sem akar lemaradni.

A Mediamarkt, Euronics, Notebook.hu ismétel, az eMAG most gyújtja be akciós gyújtóbombáit. Az E-Digital pedig hiába szalad előre évek óta (bár nyilván ő tudja, miért), nem állhat le az akciózással, különben nem az ő emléke marad meg a vásárlók fejében az igazi decemberi nagybevásárlásban. Mert az még nem változott, december az igazi ajándékvásárlási időszak.

A sok Black Friday, a két nagy robbanás, az akciósorozat az egész novembert beborítja, hiszen például a Mall.hu nem aprózza el, egész hónapra hirdette feketepéntekes leárazásait. Az Alza sem vacakol sokat, ő egy két hetes Black Friday időszakkal mindkét kitüntetett napot áthidalja.

Azért a boltosoknak számolniuk kell, minek és mennyire engedhetik le az árát. Meg is kell élniük valamiből, amihez azt is el kell adni, ami nincs leárazva. Így aki elszámolja magát, az még pórul is járhat, hiszen az akciós termékeit ugyan elkapkodják, de ha a többi nem fogy, akkor könnyen bajba kerülhet. És figyel a fogyasztóvédelem és a versenyhatóság is, hiszen a leárazásnak vannak szabályai is, bár a vásárlók szemfülessége, nem utolsósorban a vásárlók könyvét jócskán lepipáló közösségi oldalakkal, sok mindent felülír.

Néhány bolt pedig már melegít a decemberi arany, ezüst, bronz hétvégékre, mivel a Black Friday idején hagyományos boltjában hosszabb lesz a nyitvatartás.

És amivel továbbra is számolunk a webpiacon:

webpiac 2016 2017 2018*
november
39%
36
md ft
28%
46
md ft
25%
 
58-60
md ft
december
32 %
40
md ft
26%
51
md ft
23%
63-65
md ft
KSH, érték: %, előző év azonos időszakához képest, változatlan áron, tehát mennyiségben, volumenben, valamint milliárd forint, forgalom, */: előrejelzés

Ajándéközön a boltból: december az igazi, így nem árt a helyére tenni a webet

A kizárólag, vagy döntő részben a webáruházból élő boltosok számára a webes világ a döntő. Ide tartozik például az E-Digital, a Mall.hu, az eMAG, vagy az Alza.hu. A többiek vegyesen ügyködnek webáruházaikban és a weben, de nyilván az utóbbi csatorna rakétasebességgel nő náluk is. Például a Media Markt webáruháza egy év alatt megkétszerezte forgalmát, de azért bevételének háromnegyed a hagyományos boltjaiból jön. Nem tudni például a Tesco, az Auchan, vagy például az Euronics webes adatait, már többször is felvetettük, hogy a webáruházak nagyon is szégyenlősek, ha a piacukról kell vallani. Így nagyobbrészt azok webadata ismert, akiknek magyar bejegyzésű a webáruházuk és önálló (például Mall.hu, Media Markt), vagy nem titkolóznak (például Praktiker, Libri, Tchibo).

A brutális reklámözön nyomán úgy tűnik, mintha minden család a novemberi Black Friday akciókban venné meg a karácsonyi ajándékot. Ez nem egészen így van, sőt, hiszen egyrészt összességében a november lusta időszak a boltos világban. Októberhez képest novemberben - tessék kapaszkodni - az elmúlt években kivétel nélkül kisebb volt a teljes kiskereskedelmi forgalom. Tény ugyanakkor az is, hogy ezen belül az iparcikkek forgalma az elmúlt két esztendőben, 2016-ban és 2017-ben már nőtt novemberben a megelőző októberhez képest, ami a webáruházak nyomulásának, a Black Friday akcióknak is köszönhető.

A web súlya ugyan nőtt az elmúlt években decemberben is, önmagában rakétasebességgel emelkedett az év utolsó hónapjában a növekedés ütemét nézve, de a részaránya azért még annyi, amennyi, a teljes iparcikk vásárlásokon belül:

decemberi boltos világ 2014 2015 2016 2017 2018*
iparcikk 364 394 407 445 485-490
web 26 30 40 51 63-65
web súlya 7% 8% 10% 11% 13%
KSH, érték: milliárd forint, decemberi hónapok, */: előrejelzés

(blokkk.com, 2018. november 20.)

 

Kettéfűrészelt Black Friday: álnéven is kell akciózni

Legalább kétszer kell akciózni. Hiába ugrott neki a vásárlóknak egy héttel korábban a Black Friday akciókkal  a nagy webáruházak egyik csoportja, a másik vastagon követte őket. Igaz, más néven. Jöhet a második nagy durranás november 23-án, de ott is be kell szállnia mindenkinek. Annak is, aki korábban már elsütötte a maga Black Friday lövegét. És a vásárlók már annyira megszokták az év minden napjára jutó webakciókat, hogy kemény küzdelem a fillérjeik kiéneklése a pénztárcájukból. Ami jó vaskos, így nem is olyan biztos, hogy olyan nagyon, de nagyon sürgős a novemberi nagybevásárlás. Főleg azért, mert az ajándékozási időszak költekezésének 90%-a a hagyományos boltoknak jut.

Egyáltalán nem biztos, hogy érdemes volt kapkodni a sok Black Friday akcióval, hiszen aki előbb lőtte el puskaporát, azt vagy ugyancsak Black Friday, vagy valami Black Friday pótlóval követték a versenytársak. A nagyok szinte kivétel nélkül.

Kíméletlen a webáruházak versenye, az év minden napján hirdetnek akciót, enélkül úgy tűnik, be is zárhatnának. A Black Friday táncrendjét egyébként pont a legnagyobb webáruház, az E-Digital pörgette meg, hiszen ő már évek óta egy héttel előbbre hirdeti meg saját kitüntetett Black Friday napját. Volt, aki egyszerűen csak követte, főleg az E-Digitalhoz hasonlóan legnagyobb súllyal az elektromos, és informatikai cikkeket árusító webáruházak, például a Euronics, a Notebook.hu, vagy az Electronic Star, ráadásul előbbi kettő még hozzá is csapott néhány napot a hétvégéből a Black Friday péntekéhez. És az E-Digital legnagyobb versenytársa, a toplitás második helyezett Media Markt is benyomott egy Black Friday akciócsomagot a webáruházában, bár ezen látszott, hogy tartalékol az igazi nagy napra, november 23-ra.

Egy másik webes nagyágyú, az eMAG pedig a gyorsan lépők Black Friday-e előtt beharangozta a maga november 23-i Black Friday akcióit. De lehet, hogy ez kevés, ha a másik webáruház előbb nyomja le a nagy akciós napját, ezért az eMAG más néven nyomta meg a leárazás gombját az előre sietőkkel egy időben, ügyelve arra, hogy legyen ellensúlya az egy héttel korábban indítókkal szemben.

Kettéfűrészelt Black Friday: a vásárló csak kapkodja a fejét

Miután sikerült kettéfűrészelni a Black Friday napot, sőt, volt, aki nem aprózta el, hiszen a Mall.hu egész hónapban nyomja ezen a címen leárazásait, adódik a kérdés, mit szól hozzá a vásárló.

A vásárló véleménye a vásárlás, az, hogy vajon rohant-e már november 16-án a számítógépe billentyűzetéhez szorgosan nyomogatni a rendelés gombot, vagy kivár még egy hetet, vagy éppen csak pár napot. Nyilván, ha már korábban kinézett magának valamit és azt megtalálta leárazva, vagy számára csábító akcióra lelt, akkor vásárolt.

Az egyes webáruházak természetesen fillérre pontosan látják a nap végén, miből mennyi és mennyiért fogyott.

De hát tudjuk, hogy a webáruházak többsége szégyenlős, és elsősorban weblapja látogatottságáról, esetleg vásárlások számáról, vagy kosárértékről beszél a nyilvánosság előtt, amiből viszont semmit sem lehet kihámozni arról, mennyi bevételre tett szert. Egyenlőre az eMAG az egyetlen kivétel a nagy webáruházak közül, mely elárulta eddig, mennyit is csöngetett a kasszája a Black Friday napján. Az E-Digital csak annyit mondott, mennyi engedményt, hány milliárd forintot enged át a vásárlóknak.

A sok Black Friday haszna: több az akció, de pont emiatt az árbevétel már nem nő annyira

Végül a legalább két Black Friday nyomán összességében több akciót kell nyomniuk a webáruházaknak, mintha egy napra összpontosulna a karácsonyi ajándékvásárlás nyitánya. A hivatalos statisztika pedig azért annyit majd elárul, hogy az egész novemberben a sok-sok Black Friday nyomán milyen ütemben nőtt a webáruházak forgalma, a november lepipálta-e a decembert, akár a növekedés ütemét, akár a bevételt nézve.

Nos, több évre visszatekintve először is az rajzolódik ki feltűnően, hogy a webáruházak növekedésének üteme novemberben, decemberben és éves szinten is lassult (de azért nincs ok a fanyalgásra), bármely időszakot nézzük.

A következő, hogy növekedési ütemben felülkerekedett a november a decemberhez képest, de az éves mérleget még nem tudta minden esztendőben lepipálni. Ugyanakkor a növekedési ütemekben a két hónap között egyre kisebb a különbség. Ez a növekedési mutató azonban az árváltozásokat kiszűrő jelzőszám, tehát nem a kasszában hagyott pénz változását, hanem a mennyiség, volumen növekedését mutatja.

És a webáruházak kasszáiban csilingelő pénzt nézve az olló nem nagyon akar csökkenni a november és a december között (4-6 milliárd forint között mozgott eddig). Ennek egyik oka egyszerűen az, hogy lehet egyre több akciót hirdetni novemberben, de sokkal olcsóbban is kell adni a portékát, tehát mennyiségben (darabban, kilóban, méterben) nőhet gyorsabban a vásárlás, de árbevételben már kisebb a bővülés üteme.

Az előbbiek nyomán jelenleg azzal számolunk, hogy 2018-ban a webáruházak novemberi árbevétele még nem fogja lepipálni a decemberit. És ne feledjük azt sem, hogy a webáruházak a decembert sem ússzák akciózás nélkül, mint korábban máskor, hiszen jön a hagyományos boltok arany, ezüst bronz hétvégéje. És egyenlőre az ajándékok többségét a hagyományos boltokban veszik meg a vásárlók: a decemberi iparcikkes forgalomnak alig valamivel több, mint 10%-a a webáruház költekezés. Ahol egyébként eddig ez volt:

a webpiac
növekedése
2014
2015
2016
2017
2018*
november
54%
20 
md ft
28%
25
md ft
39%
36
md ft
28%
46
md ft
25%
60
md ft
december
57%
26
md ft
18%
30
md ft
32 %
40
md ft
26%
51
md ft
23%
63
md ft
teljes év
42%
178 md ft
33%
235 md ft
30%
308
md ft
29%
401
md ft
25%
500
md ft
KSH, érték: %, előző év azonos időszakához képest, változatlan áron, tehát mennyiségben, volumenben, valamint milliárd forint, forgalom, */: előrejelzés

(blokkk.com, 2018. november 19.)

 

Black Friday-ból bő a kínálat, két nagy bum-bum is lesz

A hagyományok szerint november 23 lenne a Black Friday napja. De csak lenne, mert a webáruházak a legkülönbözőbb időpontokban indítják, az első nagyot november 16-án. Így legalább két nagy vásárlási roham is lesz belőle. De hát mi mást lehetne várni, amikor kivétel nélkül minden webáruház az év minden napján akciózik. A hagyományos Black Friday táncrendtől eltérő webáruházak a piac ötödét viszik. Ami nem változik: azért a webáruházaknál is december marad a vásárlási csúcsidőszak.

Novemberben a webáruház rajongó vásárlók a Black Friday-t keresik. De hát felesleges előjegyezni a  naptárban november 23-at, hiszen belepiszkálnak rendesen a webáruházak a fekete péntekes leárazásokba, más napokon is hirdetve ezen a címen a nagy akciókat. Black Friday napokból most már ragyogó a kínálat, jut belőle november minden napjára.

A legnagyobb webáruházak nem vacakolnak: egy héttel előbb kezdik

A Black Friday arról híresült el, hogy brutális mértékű leárazásokkal csinálnak kedvet a boltosok a karácsonyi ajándékvásárláshoz, ekkor sütve el a startpisztolyt. Mindezt persze nem azért csinálják, hogy mindenki mindent azon az egy szem napon vásároljon meg, hiszen akkor utána éhen halna minden kereskedő. A cél az, hogy jöjjön vissza máskor is, főleg a nagy karácsonyi rohamban, decemberben. Akkor már azért csínján kell bánni az akciókkal, nincs is rá annyira szükség - lesz azért -, hiszen a boltosnak kell a bevétel is, valamiből meg kell vennie a polcra való árut, ki kell fizetnie a 16%-kal (ennyi az átlag) nagyobb bért az eladójának és például a villanyt is fel kell kapcsolnia, az sincs ingyen.

A Black Friday napját a szokás, a hagyomány rögzítené, 2018-ban november 23 lenne a kitüntetett akciós nap. De hát vannak olyan webáruházak, akik eltérnek a táncrendtől, főleg az élbolyban tanyázók, tehát a toplisták legnagyobbjai.

A magyar webpiacon a piacvezető E-Digital már évek óta előbbre lopakodott a maga Black Friday reklámjaival, egy héttel előbb indított, így tesz 2018-ban is. Azért ha a legnagyobb webáruház előbbre lapoz a naptárában, dőreség lenne azt feltételezni, hogy nem lesznek követői. Hát lettek is.

2018-ban az ugyancsak dobogós - második legnagyobb - Media Markt is előbbre hozta a maga Fekete Péntekét, a webáruházában. Igaz, a honlapján ezt nagyon eldugta, a Facebook oldalán viszont könnyebben elérhető, hogy előbb kezd, ő is egy héttel. Nyilván nem akar lemaradni a E-Digitaltól, de azért látszik, hogy tartalékol egy nagyobb durranásra, november 23-ra.

A Mall.hu egész novembert a Black Friday égisze alatt tolja, de ő is nyilván súlyoz majd azokra a napokra, amikor a versenytárs webáruházak jobban belehúznak.

Összeszedtünk néhány olyan nagyobb webáruházat, akiknél a Black Friday akciós napjainak kezdete, vagy egynapos időpontja eltér november 23-tól:

webáruház Black Friday időpont
E-Digital november 16
Media Markt november 16
Mall.hu egész november
Alza november 12-25
Euronics november 13-19
Notebook.hu november 15-18
Electronic Star november 16.
Webáruházak adatai

A hagyományos Black Friday táncrendtől eltérő webáruházak a webpiac ötödét viszik, a példaként felsoroltakon kívül akadnak mások is ebben a körben.

De hát akkor mi marad november 23-ra: két nagy durranás lesz

Hát az a webáruház, aki november 23-án tarja a Black Friday-t, bizony ünneprontónak tartja a beelőző többi versenytársat, vastagon. De nyugodtan bízhat benne abban minden vásárló, hogy a táncrendtől eltérők is tartalékolnak akciós muníciót november 23-ra is, hiszen a verseny lényege, hogy ha lép a versenytárs, lépek én is valamit válaszul.

A végső eredmény pedig így az lesz, hogy két nagy akciós durranással is számolhat a kedves vásárló, ugyanattól a webáruháztól is, így ő csak jól jár.

Az E-Digital, vagy a Media Markt sem ússza meg ennyivel, hiszen azért 23-án is össze kell majd kapniuk magukat valamivel, hiszen a sokan ezen a napon adja a Black Friday akciók javát.

Persze más a helyzete annak a webáruháznak, amely mögött egy nagyobb hagyományos lánc áll. A Mall.hu, vagy az eMAG a webből él, az E-Digital forgalmának döntő része is az internetes értékesítéshez kapcsolódik, viszont a Media Markt, vagy éppen az Auchan, vagy a Tesco könnyebben tud sakkozni a Fekete Péntekes akcióival.

Mérleg: mindegy, mikor van a Black Friday, az ajándékvásárlási csúcs a december marad a weben is

Van olyan szakmai vélekedés, hogy 2018-ban a webáruházak novemberi forgalma nagyobb lesz a decemberinél. Nos, ez egyáltalán nem biztos, sőt ennek nem sok jele van, bár egy-egy vállalkozásnál nyilván előfordulhat. 

A blokkk.com azzal számol továbbra is, hogy valóban jelentősen megugrik a novemberi webköltekezés 2018-ban, elérheti az 58-60 milliárd forintot is, a 2017-es 46 milliárdot követően. De hát nyilván decemberben is nőni fog a webáruházak forgalma, hiszen a korábbi években is így volt, az év utolsó hónapjában nem állt meg az élet, pontosabban a növekedés.

A vásárlók fejében is azért még mindig a december, az arany, ezüst, bronz hétvégék az ajándékvásárlás kitüntetett időszaka, és a webvásárlást sem kapkodja el mindenki, hiszen a webáruházak decemberben sem engednek sokat az akciós őrületből. És az elmúlt évek adatai ezt mutatják.

Az elmúlt években nőtt decemberben a webköltekezés a megelőző feketepéntekes novemberhez képest, és az előző évi decemberhez képest is. Miért lenne másként 2018-ban, amikor az év eddig eltelt időszakában 25% volt a webáruházak növekedése:

webvilág 2015 2016 2017
november december november december november december
bevétel
milliárd forint
25 30 36 40 46 51
olló november-december között + 5 + 4 + 5
növekedés 
előző év decemberéhez képest
+ 18% + 32% + 26%
KSH, érték: milliárd forint

Tehát a decemberi növekedés 2018-ban sem marad el. Ahhoz, hogy a november lepipálja a decembert a webáruházi értékesítésben, ahhoz a decemberi forgalomnak a korábbi évek növekedési üteménél kisebb tempóban kellene bővülnie. Persze teljesen kizárni semmit sem lehet, az olló pedig valamelyest azért szűkülhet.

(blokkk.com, 2018. november 15.)

 

Munkaerőhiány: hogyan lesz ebből Black Friday?

A webáruházak is munkaerőhiánnyal küszködnek. Már csak két hét a hivatalos Black Friday-ig, de egyre többen nyomulnak fekete péntekes reklámjaikkal, rontva a kivárók esélyeit. Az pedig nem valószínű, hogy a novemberi webáruházi forgalom nagyobb lesz a decemberinél. Sőt. Megnyomták egyébként az átvételi pontokat, ez enyhítheti a kiszállítás késedelmeit. Az élbolyban brutális csat a várható: E-Digital, Media Markt, Alza, Tesco. Felfordulhat a sorrend. ₪₪₪ 

Nem tudni, hogy pontosan hányan dolgoznak a webáruházakban, hiszen számos boltos egy cégben futtatja a hagyományos üzletét és a webáruházát. Azt viszont pontosan lehet tudni, hogy a webáruházak is munkaerőhiánnyal küszködnek, hiszen röpködnek az álláshirdetések itt is, szép számban.

Kellene az online munkatárs is

Nem is nagyon találtunk olyan nagyobb webáruházat, ahol ne lenne munkaerő felvétel, még novemberben is. A legnagyobbak, majdnem mind hirdetnek valahol, álláskeresőkre vadászva. Hiány van ügyfélszolgálati, raktáros, targoncás, vagy áruösszekészítő munkatársakból is.

Könnyebb a helyzete annak a webáruháznak, amelyik a hagyományos boltjával egy vállalkozásban ügyködik, hiszen tud munkatársat átcsoportosítani, mivel a hagyományos boltban a november azért még álmos hónapnak számít. De hát ez csak decemberig gyógyír, mert akkor mindenütt pörög az ajándékvásárlás.

A statisztika szerint a főtevékenységként webkereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknál háromezren dolgoznak, de érdekes módon, hiába ez a csatorna nő a leggyorsabban, keresetük valamivel kisebb a bolti kiskereskedelem átlagánál:

webáruházak létszám átlagkereset
fizikai foglalkozásúak 1.699 199 ezer forint
szellemi foglalkozásúak 1.329 324 ezer forint
együtt 3.028 258 ezer forint
KSH, 2018 augusztus, négy főnél nagyobb webáruházak

Az ünneprontók már tolják a Black Friday-t: de a csúcs azért a december marad

Az ünneprontók már nyomják a Black Friday-t. Egyébként a webáruházak között piacvezető E-Digital például 2017-ben félredobta a táncrendet és egy héttel előbb robbantotta a Black Friday akcióit, de hát ilyen a verseny. A Media Markt vörös péntekkel indított, a Mall.hu, vagy a Telekom egész hónapban tolja a Black Friday-t.

Egyes szakmai vélekedések szerint 2018-ban a webáruházak novemberi forgalma nagyobb lesz a decemberinél, erről a Népszavában olvashattunk. Nos, ez egyáltalán nem biztos, sőt ennek nem sok jele van, bár egy-egy vállalkozásnál nyilván előfordulhat. 

A blokkk.com azzal számol, hogy valóban jelentősen megugrik a novemberi webköltekezés 2018-ban, elérheti az 58-60 milliárd forintot is. De hát a decemberről még nem esett szó, de nyilván akkor is nőni fog a webáruházak forgalma, hiszen a korábbi években is így volt, az év utolsó hónapjában nem állt meg az élet, pontosabban a növekedés. Nőt a webköltekezés a megelőző feketepéntekes novemberhez képest, és az előző évi decemberéhez képest is. Miért lenne másként 2018-ban,, amikor az év eddig eltelt időszakában 25% volt a webáruházak növekedése, ami a korábbi éveknél kisebb ütemet is jelent:

webvilág 2015 2016 217
november december november december november december
bevétel 25 30 36 40 46 51
olló november-december között + 5 + 4 + 5
növekedés előző év decemberéhez képest + 18% + 32% + 26%
KSH, érték: milliárd forint

Tehát a december növekedés 2018-ban sem marad el. Ahhoz, hogy a november lepipálja a decembert a webáruházi értékesítésben, ahhoz a decemberi forgalomnak a korábbi évek növekedési üteménél kisebb tempóban kellene bővülnie. Persze teljesen kizárni semmit sem lehet.

Nagy felfordulás lesz az élbolyban

Tízmillárdot is tud dobni egy-egy cég az online értékesítésében egy esztendő alatt, a 480-500 milliárdos webpiacon. Így volt ez legutóbb, amikor a Media Markt megkétszerezte webáruházának árbevételét a legutóbbi üzleti évében, vagy az Alza.hu, aki egy év alatt csinált tíz milliárdot, piacra lépésének első esztendejében. A piacvezetők éves forgalma 20-30 milliárd forint között mozog,

Sok webáruház titkolja ugyan a forgalmát, de meglepetés azért várható, főleg a nagyláncok körében. A Media Markt további ugrása mellett meglepetést hozhat a toplistában például a Tesco, aki ebben az évben rohamos léptekkel bővíti a házhozszállítási hálózatát országszerte. Hasonlóképpen robbanthat az Auchan is, hiszen az új logisztikai központja pontosan ezt a célt is szolgálja. Jön majd a Spar is újoncként, de ott lapul a dm és a Rossmann is, akik ugyan semmit sem árulnak el a webforgalmukról, de nem lehet kevés. és az ugyancsak titkolózó Euronics is nagy szereplőnek számít.

Könnyen lehet, hogy a ma még webpiac vezető E-Digital, akinek utolsó üzleti évének eredménye még nem ismert,(szeptemberi a fordulónapja), legalább izzadni fog. De a meglepetés sem kizárt. Ebben az is szerepet játszhat, hogy egy webáruház a további növekedéshez mennyi pénzt tud beruházni. Az E-Digital forgalmának nagyobb része webes értékesítés, így cégen belül máshoz nyúlni nem nagyon tud. A versenytársai többségénél viszont fordított a helyzet, így nagyobb a mozgásterük. De a boltban, akár web, akár nem, bármi lehet.

(blokkk.com, 2018. november 9.)

 

Az egész november egy nagy fekete péntek volt

A fekete péntek felnyomta a boltokat: 10%-kal nőttek az iparcikk vásárlások novemberben, ami a korábbi évekhez képest 2-3%-kal nagyobb tempó. Vették az ajándékokat, kemény volt a fekete péntek, a webáruházak nagyot merítettek belőle.

Az elmúlt években 5-6%-kal nőtt a novemberi kiskereskedelem (a változatlan áras volumenindexek alapján). A 2017-es 6,4% az elmúlt öt esztendő legnagyobb november havi növekedési üteme, de a tavalyi évben a korábbi hónapokban sem ugrott ekkorát a bolti költekezés.

Az iparcikkek forgalma, amely árucsoporthoz egyébként az ajándékvásárlás kötődik, 7-8%-os növekedésre kapcsolt az elmúlt esztendőkben, amire sokat panaszkodni nehéz (sőt, keveset is). Ehhez képest a 2017-ben mért 10%-os emelkedés a dobogó csúcsát jelenti.

Igaz az is ugyanakkor, hogy a keresetek a fogyasztás üteménél  nagyobb tempóban, 10% felett nőttek 2017-ben, márpedig a boltos költekezés megugrásának ez a háttere. Még pontosabban legnagyobb részben a munkaerőhiány, ami gőzerővel tolja felfelé a béreket. De hát a piac az piac, a munkaerőnél is, ha kevés, akkor drága.

Az iparcikkek vásárlása azért átlag feletti ütemben nő, mert - a családok jövedelemkülönbségei ellenére - azért sokak zsebében van egy szabadabban elkölthető jövedelemhányad, ami ezekben a boltokban köt ki. Át is alakul a bolti költekezés szerkezete, mindennek következtében.

Az egész november egy nagy fekete péntek volt

Nagy felhajtás övezte a 2017-es novembert, mivel számos fekete péntekes leárazást kínáltak a webáruházak, rekordmennyiségben. Most már csak az a kérdés, ebből mi jött be. A hagyományos boltok is rákapcsoltak a fekete péntekre, egyebek mellett azért is, mivel többjüknek webáruháza és hagyományos boltja is ügyködik, egymás mellett. Van, ahol a webes rendelést az áruház eladóterében, vagy raktárában gyűjtik össze, az átvételi pontok pedig maguk a boltok.

A webköltekezés, a hagyományos kiskereskedelemnek megfelelő árucsoportban (főleg a különféle iparcikkekből, élelmiszerekből viszont még csekély a súlya), 30-40-50%-os növekedési ütemeket is hozott a webáruházak konyhájára az elmúlt években. 2017-ben lassult valamelyest a tempó, de kétségbeesésre semmi ok, mivel 25-30% közötti végeredmény várható. Állítólag az sem számít gyenge tempónak a gazdaságban.

A webvásárlások negyede eddig az év végi ünnepi időszakhoz kötődött, a novemberi és a decemberi költekezést együtt nézve. 2017-ben ez az arány feltehetően nőtt. (A KSH adatsoraiban a webáruházak forgalma az iparcikkes vásárlások része.)

Az ajándékvásárlásokat is magában foglaló iparcikkek forgalma így szépen gyarapodott 2017 novemberében, a vaskosabb pénztárcák és a nem kevés akciózás nyomán. Feltehetően a november nem horpasztotta be az utolsó negyedév adatsorát 2017-ben, hiszen korábban az októberhez képest nem nőtt, hanem inkább csökkent a boltos költekezés.

Feltehetően egy tízmilliárdnyi többletet, az iparcikk költekezés növekményének a harmadát a fekete péntek ráadása hozta a boltoknak:

iparcikk 2013 2014 2015 2016 2017
október 276 293 315 329 364
november 266 286 311 335 365*
december 334 364 394 407 435*
KSH, érték: milliárd forint, folyó áron, */: várható

De hát a web

A sok-sok fekete péntekes akció zöme a webhez kötődött 2017 novemberében. A webáruházak feltehetően sokáig fogják nyalogatni sebeiket, hiszen az árengedmények lemondást jelentettek a bevétel egy részéről. Akad olyan webkereskedő is, aki ráadásul egész évben erre az időszakra készül a legszorgosabban. Ezzel ráadásul előmelegíti a decemberi költekezést is, hiszen ha jól sikerül egy fekete péntek, akkor oda visszamegy a vásárló később is. És azzal is számolni lehet, hogy a webköltekezések egy része előrelopakodott decemberről novemberre (szaknyelven volt előrehozott vásárlás is, ami egyébként nem baj):

  2013 2014 2015 2016 2017
október 12 17 22 27 35
november 13 20 25 36 50*
december 17 27 30 40 52*
KSH, érték: milliárd forint, folyó áron, */: várható

Meglett a tízezer milliárd

Nem veszett el semmi, sőt. Az erős november alapján már szinte biztos, hogy a 2017-es esztendő bolti költekezésének mérlege tízezer milliárd forint felett fog mozogni.

(blokkk.com, 2018. január 8.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.