élelmiszeráruda₪fogadó

Biatorbágyra lopakodott a Reál

És vett egy 15 ezer négyzetméteres gyárépületet logisztikai központnak. 

A harmadik magyar élelmiszerláncról, a Coopot és a CBA-t követő Reál Hungáriáról kevesebb a hír, sőt, alig lát napvilágot információ ügyködésükről. A Trade Magazin becslése szerint éves forgalma a csoportnak 400 milliárd forint körül mozgott a legutóbbi számbavételkor, boltjaik száma pedig kétezer felett járt. A Reál honlapja meglehetősen szűkszavú, mindössze annyit árul el, hogy 2001 óta létezik a vállalkozáscsoport (egyébként akkor a CBA-ból váltak ki), hét tagvállalkozása pedig régiós központokat alkot. Két láncot üzemeltetnek, Reál néven a 100 négyzetméternél nagyobbakat, Reál Pont néven pedig a kisebbeket.

A honlapon, ha jól számoltunk, közel félezer boltot tüntetnek fel, fővárosit és vidékit egyaránt (nyilván nem az összeset). Ugyancsak a honlap szerint - a bejegyzés írásakor - a székhely a budapesti Kondorosi út 6. alatt van. Ez viszont a cégnyilvántartás szerint nem egészen így van. Az elköltöztünk tábla bizonyára később következik.

Papíron már Biatorbágy a Reál székhelye, csak munkása legyen elég

A cégnyilvántartás szerint hivatalosan a Reál Hungária székhelye Biatorbágyon van 2018 január elejétől (a Rozália Park 5-7. szám alatt). Nincs ebben egyébként semmi különös, de hát nem csak a székhely változik a papíroson. A Colliers 2017 júniusi közlése szerint a Reál vett egy 14.500 négyzetméteres, korábban ipari jellegű épületet a Rozália Parkban, ahol regionális disztribúciós központot rendez be. És ha ez kevés lenne, hónapok óta lázasan keresnek munkatársakat az új logisztikai központba az álláshirdetések szerint - van belőlük -, tehát a berendezkedés vége még várathat magára.

És figyelemmel a környék kereskedelmi központokban nem szűkölködő mivoltára (gondoljunk például csak az Aldira, Sparra, Metrora, dm-re, de a budaörsi, vagy a törökbálinti áruháznegyed sincs messze), a Reálnak vastagon meg kell nyomnia a ceruzáját, amikor a munkaszerződésre odabiggyeszti a bér és a juttatások összegét (a hirdetésekben nem ad információt a bérről, de hát az előbb-utóbb amúgy is kiderül).

Az úgyszintén biatorbágyi aldis logisztikai központ hat órás munkaviszonyért 204 ezer forint bért kínál, ehhez ad utazási támogatást, 10 ezer forintnyi cafetériát, két év után pedig rádob még 30 ezer forintot ( tíz év hűségidő 264 ezer forintot ér, ami nyolc órára vetítve az ismert 354 ezer forintos aldis csúcsfizetést jelenti). De ha délután, vagy éjszaka dolgozik itt valaki, akkor még több a pénze.

Egyébként nagyon is jellemző a kereskedelem munkaerőpiaci helyzetére, hogy nem könnyű alkalmazottat találni. A reálos álláshirdetésben például a logisztikai központ árukiadó munkakörében ugyan előny az OKJ-s anyagmozgatói vizsga, de azért a Reál is vállalja a betanítást, a szükséges tapasztalat pedig "mindegy, vagy nem igényel tapasztalatot".

Az eddigi Reál központban a C+C jellegű raktáráruház 6.500 négyzetméteres, de több más kisebb alapterületű nagykereskedéssel is rendelkezik a hálózat. Kérdés, hogy a mostani bővítés előszele-e valami nagyobb horderejű váltásnak, vagy csak egyszerűen kinőtte a régit a Reál. Az nem valószínű egyébként, hogy ebben a bérhullámos időszakban a reálos boltoknak könnyebb lenne, mint egy átlagos CBA, vagy Coop üzletnek, de ez majd elválik később.

Csak a példa kedvéért említjük meg, hogy az Auchan is raktárt épít, közel 90 ezer négyzetméter lesz az új kapacitás, 350 milliárdos forgalomhoz, és persze, növekedést takaró tervekhez kapcsolódva. Nem véletlen a logisztikai központok fejlesztése, a Penny is nem olyan régen esett túl ezen, hiszen döntő költségtényező az áruterítés, amit a nagy láncok döntő részben maguk végeznek.

Egy kis tulajdonosi tili-toli volt már korábban

A Reál tulajdonosai, a kft tagjai hivatalosan (a jegyzett tőke egyébként 25,8 millió forint): Kelet-Alfi-Ker Nyíregyháza, Alaszka Debrecen, "Z+D" Keszthely, Kisalföld Füszért Győr, Élésker Gyula, Alföld-Szeged (A honlap egyébként hét tagvállalatot említ, feltehetően maga a Reál a hetedik. A cégjegyzékben csak hat tagja van a kft-nek, de bizonyára nem a fél évtizede kivált Arzenál hiányzik.)

De hát a piac tépkedi a magyar láncokat is, ezért mindegyiknél megfigyelhető egy tulajdonosi koncentráció, a Reál sem volt kivétel. A Kelet-Alfi-Ker (3 milliós jegyzet tőkével) és az Alaszka (13,2 milló forinttal) tulajdonosai magánszemélyek, az Alföld-Szegednél (163 milliós jegyzett tőkével) is hasonló a kép (némi céges áttételekkel).

A tulajdonosi koncentráció jegyében már huzamosabb ideje a Kisalföld Füszért tulajdonosa a Kelet-Alfi-Ker, az Éléskeré pedig az Alaszka. Így a végállomásokat tekintve kettővel kevesebb a tulajdonosok száma.

A "Z+D" (100 millió forint jegyzett tőkével) háttere a legszínesebb. Többségi tulajdonosa a NoKes16 Kft (833 millió jegyzett tőke mellett), mely vállalkozás mögött ott tornyosul a Central-Fund Kockázati Tőkealap, minősített többségével. A Central-Fund tulajdonosi háttere pedig tovább bogozható lenne, de ennek már nincs súlya a reálos viszonylatban.

Készülődés, vagy csak a ceruzakoptatás

Eddig is feltüntették a Reál tevékenységében az élelmiszerek, napicikkek mellett a játék, használt cikk, ruházat, vagy éppen a sportszer kiskereskedelmét, és a listában ott van a web is, ami nyilván egy lehetőség.

A logisztikai központ vásárlásának időszakához valamennyire kötődő bővítés a tevékenységjegyzékben az elektronikus, híradás-technikai berendezés és alkatrészei nagykereskedelme. Ennek jelentősége viszont csak akkor mérhető, ha lesz is belőle felfutás.

A Reál egyébként némi fazonigazításon már átesett 2016-ban, amikor különválasztották a védjegyhasznosítást, továbbá a vagyonkezelést a kereskedelmi tevékenységtől.

(blokkk.com, 2018. február 12.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.