élelmiszeráruda₪fogadó

Szorgalmasan menetel a Coca-Cola

Jobb lett a Coca-Cola eredménye a vártnál. 

Növelte piaci részesedését és a vártnál jobb eredményekről számolt be a Coca-Cola 2017 harmadik negyedévében, írja a Napi.hu.

A világ legnagyobb üdítőital-gyártója 1,4 milliárd dollár, részvényenként 33 cent nyereséget ért el, szemben az előző év azonos időszakára jelentett 1 milliárd dolláros, részvényenkénti 24 centes profittal.

A nettó működési bevétel globálisan 15 százalékkal, 9 milliárd dollárra csökkent, miután a cég az alacsony haszonkulccsal működő palackozó tevékenységének egy részét franchise alapon újra átszervezte. A bevétel így is meghaladja a várt 8,7 milliárd dollárt.

Észak-Amerikában változatlan szinten maradt a Coca-Cola bevétele, de a Sprite-ból származó forgalom így is 5 százalék körül, a kávéitalok eladása pedig pár százalékkal nőtt, míg a zéró kalóriás italok közül a Diet Coke értékesítése csökkent.

A nagy riválisok közül a Pepsico két éve először bevételeinek csökkenéséről adott számot harmadik negyedéves gyorsjelentésében. Ez a Gatorade iránti kereslet gyengeségére és néhány elhibázott marketingfogásra vezethető vissza.

(Napi.hu, 2017. október 25.)

 

Új Coca-Cola raktár: átadták, lehet pakolni bele

Át is adták az élelmiszeripar legnagyobb raktárát. 8 millió liter fér el benne. Az átadó magyar miniszter a kettős minőségről nem tett említést.

Az egyre jelentősebb exportja miatt a Coca-Cola HBC Magyarország 2 milliárd forintért fejlesztette dunaharaszti raktárbázisát, amely az ország legnagyobb tárolókapacitású élelmiszeripari létesítménye, írta korábban az Origo, az átadás kapcsán pedig a Napi.hu. Minas Agelidis, a Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezető igazgatója és Szijjártó Péter miniszter adta át a raktárcsarnokot.

A Coca-Cola HBC Magyarország a 28 országban jelen lévő, csaknem 600 millió fogyasztót kiszolgáló Coca-Cola HBC csoport legnagyobb exportőrévé lépett elő az elmúlt években. A társaság több mint 70-féle üdítőitala ma már 25 országba jut el.

A folyamatosan növekvő kivitel szükségessé tette a tárolókapacitások bővítését, így a cég 2 milliárd forintos beruházással 6.500 négyzetméteres raktár építésébe kezdett dunaharaszti központjában. Az új, 12 méter magas épületben 12 ezer raklapon összesen 8,4 millió liter termék fér el.

A Coca-Cola az elmúlt 5 évben 15 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, 2017-ben pedig további 5 milliárd forintnyi beruházást tervez.

A Coca-Cola termékei előállításához kétharmad részben magyar alapanyagokat használ fel, így a kupaktól, a magyar almán keresztül a GMO-mentes magyar kukoricából készülő cukorig. Csak az utóbbiból évente mintegy 4 milliárd forintért vásárol a cég.

A Coca-Cola HBC Magyarország árbevétele egyébként 87,5 milliárdról 100 milliárd forintra, az általa befizetett adó pedig 17,7 milliárdról 24,5 milliárdra nőtt az elmúlt öt évben.

A bővített raktár számokban:
- mérete: 37 ezer négyzetméter – több mint 5 focipálya
- kapacitás: 48 ezer raklap, ami 33,6 millió liter készterméknek felel meg
- 32 ezer vevőt szolgál ki, a Magyar Posta után a Coca-Cola HBC Magyarország szállít a legtöbb címre közvetlenül
- 2,5 millió raklapot mozgatnak meg évente, ez messze a legtöbb az országban: ha a raklapokat leraknák egymás után, kétszer elérnének Londonig
- a targoncáik évente 150 ezer kilométert tesznek meg a raktárakban, ami 11 Budapest-Peking út oda-vissza.

(Napi.hu, 2017. szeptember 13., Origo, 2017. április 5.)

 

Pálinkázik a Coca-Cola

A Rézangyalt ezentúl a Coca-Cola árulja.

A Rézangyal Kereskedelmi Kft. és a Coca‑Cola HBC Magyarország Kft. egy új megállapodás megkötésével a pálinkaforgalmazásban léptek közös útra.

A megállapodás értelmében 2017. február 1-től a CCHBC Magyarország lesz a Rézangyal pálinkatermékek kizárólagos forgalmazója minden kereskedelmi csatornában, továbbá a Rézangyal - Magyarország egyik vezető pálinkamárkájának - márkajogai egy, a CCHBC csoporthoz tartozó céghez kerülnek. A Rézangyal Kft. és a CCHBC Magyarország a továbbiakban vizsgálják annak lehetőségét is, hogy az együttműködést a gyártás területére is kibővítsék.

A Rézangyal Kft. 2005. óta állít elő és forgalmaz prémium minőségű pálinkákat. A nemzetközi prémium márkák üzletpolitikájához hasonlóan a Rézangyal pálinkák különleges technológiával készülnek: a termékek több forrásból, a piacon elérhető legjobb minőségű pálinkák házasításával készülnek. Magyarország egyik legnépszerűbb pálinkája, a Rézangyal jelenleg 14 különböző ízben kapható. A Rézangyal Kft. 2010-ben kezdett együtt dolgozni a CCHBC Magyarországgal.

Előre szaladt a Coca-Cola

A Coca-Cola HBC Magyarország Kft. az 590 millió fogyasztót kiszolgáló és 28 országot átfogó Coca-Cola HBC AG csoport tagja. A dunaharaszti székhelyű, Magyarországon két palackozó-üzemet működtető cég 1.100 dolgozót foglalkoztat, de teljes tevékenysége során (beszállítók, más együttműködő felek révén) közel 13.000 embernek ad munkát. A Coca-Cola Magyarország eddig 116 milliárd forintot fektetett be hazánkban. A társaság az egyik legjelentősebb magyar élelmiszer-feldolgozó, termékeit 24 országba exportálja. Az üdítőitalok előállításához használt alapanyagok közel kétharmadát belföldi szállítók adják. A cég az alkoholmentes italok széles választékát kínálja: a szénsavas üdítőitalok (Coca-Cola, Coca-Cola light, Coca-Cola zero, Fanta, Fanta zero, Sprite, Sprite zero, Lift, Kinley), a természetes ásványvizek (NaturAqua csendes, enyhe, szénsavas), ízesített vizek (NaturAqua Emotion), a gyümölcslevek, nektárok és gyümölcsitalok (Cappy, Cappy Pulpy, Cappy Ice Fruit), jeges teák (Nestea), a sportitalok (Powerade), valamint az energiaitalok (Burn, Monster) egyaránt részét képezik a választéknak. A cég üzemelteti a Vendit forróitalok (kávé, cappuccino) kiszolgálására alkalmas ital-automatákat is.

A Coca-Cola 2006. óta forgalmaz prémium szeszesitalokat, a többi közt a Jack Daniel’s, a Finlandia, az El Jimador, a Bacardi, a Famous Grouse és a Campari márkák termékeit.

(Trademagazin, 2017. január 19.)

 

Fröccsen a Coca Cola

Megittunk 439 millió litert belőle. Magyarországon ennyit adtak el 2014-ben.

A Coca-Cola HBC Magyarország összesen több mint 439 millió liter üdítőitalt adott el 2014-ben. A Coca-Cola eddig több mint 110 milliárd forintot fektetett be Magyarországon. A legutóbbi beruházás 2014-ben a zalaszentgróti ásványvízüzem bővítése volt, amire 700 millió forintot fordítottak. E beruházás révén elindult a horvát ásványvíz export.
(Napi.hu, 2015. április 4.)

 

Az erős dollár nem a Coca-Cola álma

Csökkent is az árbevétele 2014. végén, de azért nem olyan rossz.

A Coca-Cola 2014. negyedik negyedévében csökkentette költségeit, emiatt csak kisebb mértékben esett vissza a bevétele, de hozzá kell tenni, az erős dollár is gyengítette az eredményét. Az árbevétel csökkenés 1,5% volt, de ha a dollár erősödését nem számítják (az erős dollár az export eredményeket rontja), akkor 4%-kal nőtt volna az értékesítés.

Az elemzők egyébként rosszabb eredményeket vártak, a negyedéves jelentés közzétételét követően meg is ugrott a tőzsdén a Coa-Cola. A árbevétel és az egy részvényre jutó eredmény (EPS) is jobb lett a vártnál. Az eredményeket felfelé húzta az is, hogy a drágább italokból többet gyártottak.

Az árbevétel legnagyobb növekedését Latin-Amerikában könyvelte el a Coca-Cola, ami itt 14 százalék volt. Észak-Amerika és Afrika-Eurázsia 5%-kal, Ázsia csendes-óceáni térsége pedig 1 százalékkal bővült.

A dollár várható további erősödése 2015-ben az árbevételből 5 százalékpontot, a profitból pedig 7-8 százalékpontot fog lefaragni.

A Coca-Cola egy 2-3 milliárd dollár közötti részvény visszavásárlási programot is bejelentett, amit 2015-ben terveznek végrehajtani. A cég a részvényenkénti profitban a 2014. évivel megegyező szintű növekedést vár 2015-re is.

(Investor.hu, 2015. február 10.)

 

Leeresztett a Coca-Cola

2014 harmadik negyedévében csökkent az árbevétel.

Árbevételének visszaeséséről számolt be 2014. harmadik negyedéves gyorsjelentésében a világ legnagyobb üdítőipari vállalata, a Coca-Cola Company, ami az elemzők várakozását sem érte el.

A 12 milliárd dolláros árbevétel az egy évvel korábbi 12 milliárd dolláros bázisadatot, továbbá a 12,1 milliárd dolláros elemzői célszámot sem érte el.  A bevétel mellett a cég nyeresége is csökkent, aminek mértéke 14 százalék éves alapon, így csak 2,1 milliárd dolláros profitot ért el a Coca-Cola a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 2,4 milliárd dollárhoz képest. A Coca-Cola értékelése szerint ebben az észak-amerikai értékesítés visszaesése, továbbá a lassúbb globális növekedési ütem játszott szerepet.

Az egy részvényre jutó 53 centes nyereség azonos az elemzői várakozásokkal. A Coca-Cola egy 3 milliárd dolláros költségmegtakarítási programot is bejelentett a következő 5 évre, amire a piac már számított korábban is.

(Investor.hu, 2014. október 21.)

 

Energiaitalt nyel a Coca-Cola

A Coca-Cola 17%-os részesedést vásárolt a Monster üdítőtalgyártóban és együtt stratégiáznak is.

A Coca-Cola és a Monster üdítőital gyártó cég stratégiai megállapodást kötöttek egymással 2014. augusztus 14-i bejelentésük szerint. A megállapodás részeként a Coca-Cola 17 százalékos részesedést vásárol a Monsterben.

Az együttműködés keretein belül a Monster üdítőital márkái átkerülnek a Coca-Cola termékportfóliójába, míg a Coca-Cola energiaitalai a Monsterhez. A marketing, gyártási és elosztási tevékenységeket is közösen tervezi végezni a két cég.

A Coca-Cola már korábban tárgyalásokat folytatott a Monster részleges felvásárlásáról, azonban 2012-ben túl magasnak ítélte az akkor kért árat. A jelenlegi megállapodás szerint 2,1 milliárd dollárt kell fizetni a Monster 17 százalékos, kisebbségi részesedéséért. A Coca a változó amerikai szabályozások miatt vásárolt csak kisebbségi tulajdont. A szabályozás keretében ugyanis felülvizsgálják az energiaitalok megengedett koffein tartalmát. Az elemzők szerint a későbbiekben, a vizsgálatok lezártával, a maradék üzletrészt is felvásárolhatja a Cola.

A Coca-Cola stratégiájával teljes mértékben összeegyeztethető az új megállapodás. 2014. februárjában szintén kisebbségi tulajdont szerzett a Keurig Green Mountain kávékészítő vállalatban a kólagyártó, a Keurig10 százalékának megvásárlásával. Májusban pedig a Cola bejelentette, hogy részesedését 16 százalékra kívánja növelni, mellyel a legnagyobb részvényessé válna.

Az új piacok felé fordulást indokolja, hogy míg az üdítő italok piaca csupán 0,3 százalékkal növekszik évente, addig az energiaital értékesítés megduplázódott 2007. óta. A bejelentésre a Monster részvényei 22 százalékkal nőttek, a Coca-Cola árfolyama pedig 1,4 százalékkal került feljebb.

(Investor.hu, 2014. augusztus 15.)

 

Kisebb lett a Coca-Cola

Csökkent a Coca-Cola árbevétele és eredménye is 2013-ban.

Csökkent a Coca-Cola vállalat profitja 2013. negyedik negyedévében 2012. negyedik negyedévéhez képest. 2013. utolsó három hónapjában 1,7 milliárd dollár volt a cég nyeresége, míg 2012. azonos időszakában még 1,9 milliárd dollár.

A részvényenkénti nyereség 2013. utolsó negyedévében 0,38 dollár volt, egy évvel korábban 0,41 dollár. A vállalat negyedéves bevétele szintén csökkent ebben az időben, 11,04 milliárd dollárra 11,45 milliárd dollárról. A negyedéves bevételek csökkenését a brazíliai és a Fülöp-szigeteki működésének átszervezésével, továbbá árfolyam-ingadozásokkal magyarázta a Coca-Cola. Ezek nélkül a hatások nélkül 4 százalékkal nőtt volna a bevétel.

2013. egészében 11,5 milliárd dollár, 2012-ben 11,8 milliárd dollár volt a vállalat profitja, az éves bevétel pedig 46,8 milliárd dollárra csökkent 48 milliárd dollárról.

(Index, 2014. február 18.)

 

Kávézik a Coca-Cola

Kávéscégbe száll a Coca-Cola

A Coca-Cola 10 százalékos részesedést vásárol  a többek között kávégépeket és kapszulákat gyártó Green Mountain Coffee Roastersben, amely mintegy 1,25 milliárd dollárjába fog kerülni a világ legnagyobb üdítőital-gyártójának. Az üdítőital-gyártónak a megállapodás értelmében 36 hónapon belül lehetősége nyílik 16 százalékra növelni részesedését.

(Index, 2014. február 6.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.