étek₪áruda

Costa Coffe jön hozzánk is a Coca-Colától

A Coca-Cola HBC – a Coca-Cola termékek egyik legnagyobb palackozója – legalább 10 országban tervezi elindítani a Costa Coffee forgalmazását 2020-ban.

A 28 országban jelenlévő vállaltcsoport többek között Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban és Svájcban kezdi meg a Costa Coffee értékesítését a következő évben, , írja az Origo. A döntés rengeteg fogyasztót, vevőpartnert és értékesítési csatornát érint.

"Azzal, hogy egy olyan erős márka, mint a Costa Coffee a portfóliónk részévé válik, lehetőségünk nyílik még több alkalommal italt kínálni fogyasztóinknak, valamint még szorosabbra fűzhetjük együttműködésünket vevőpartnereinkkel minden értékesítési csatornán. Jól felépített infrastruktúrával, folyamatokkal, tapasztalattal és tudással rendelkezünk a kávé kategóriában, vagyis minden adott ahhoz, hogy élni tudjunk az előttünk álló nagyszerű lehetőséggel" - mondta Zoran Bogdanovic, az italgyártó vállalat vezérigazgatója

Az italok között a kávé az egyik legjövedelmezőbb, leggyorsabb árbevétel- és nyereségnövekedést generáló termék.Sokmilliárd dolláros árbevételt termel ez a kategória a cég által lefedett 28 országban, és az előrejelzések szerint még mindig évente 4 százalékkal növekszik a forgalma.

2020-ban érkezik a Costa Cofee palackozva FORRÁS: COCA-COLA HBC

A The Coca-Cola Company 2019 januárjában vásárolta meg a Costa Coffee-t, majd a piacszerzésre fókuszálva elsősorban a kávéautomaták és a fogyasztásra kész italok piacán növelte piacát.

A Costa Coffee jelenleg piacvezető Nagy-Britanniában, de egész Európában, a Távol-Keleten, a Közel-Keleten és Afrikában is rendkívül népszerű.

"Nagy várakozásokkal tekintünk együttműködésünkre, amelynek révén kiváló kávénkat még több fogyasztóhoz juttathatjuk el" - mondta az együttműködésért felelős vezető, Jennifer Mann.

(Origo, 2019. július 18.)

 

Bambizik a Coca-Cola

A Coca-Cola megvásárolja a Bambit.

Átveszi a Coca-Cola Hellenic Bottling Company a vezető szerbiai édesipari vállalatot, a požarevaci Bambit a Mid Europa partners londoni székhelyű beruházási alaptól. A tranzakció értéke 260 millió euró, írja az Origo.

A Coca-Cola HBC közölte, hogy a vállalatfelvásárlási folyamat várhatóan 2019 második negyedében fejeződik be, és ezzel a Bambi újabb fejlődési lehetőségekhez jut Szerbiában és a térségben, valamint komplementer, azaz kiegészítő termékkategóriákkal bővülhet - írja a vajdasági Magyar Szó.

Zoran Bogdanović, a Coca-Cola HBC AG főigazgatója kijelentette, hogy az akvizíció jó alkalom a termékskála kiegészítésére, és tovább erősíti a cég egyébként is meghatározó piaci szerepét.Szerinte a Bambi legnagyobb értékei közé tartozik az erős áruelosztó hálózat.

FORRÁS: AFP/SPUTNIK/ANATOLY MEDVED

Svetoslav Atanasov, a szerbiai és montenegrói Coca-Cola HBC vezérigazgatója úgy értékelte, hogy Szerbia rendkívül attraktív helyszín a külföldi beruházók számára, és fél évszázaddal a Coca-Cola szerbiai gyártásának megkezdése után készek támogatni a cég e fontos döntését.

A Bambi legismertebb termékmárkái közé tartozik a Plazma, a Wellness, a Zlatni pek és a Josh.

(Origo, 2019. február 21.)

 

Csúszkál a Coca-Cola

Tíz éve nem hozott ilyen gyenge számokat a Coca-Cola.

Az amerikai Coca-Cola kiábrándító előrejelzést adott 2019-es nyereségelvárásáról: a cég szerint 4 százalék nyereségnövekedés várható csupán, amit a gazdasági növekedés lassulásával, az erős dollárral, valamint a politikai bizonytalansággal magyaráz, írja az Origo a CNN nyomán.

A bejelentés után a cég részvénye nyolc százalékot esett, 2008 októbere óta nem szerepelt ilyen gyengén a tőzsdén.

A globális vállalatok, mint például a McDonald's is figyelmeztet a brexit körüli bizonytalanság negatív következményeire, továbbá az amerikai-kínai kereskedelemi tárgyalások szünetelése is befolyásolja a nagyvállalatok bevételi előrejelzését.

James Quincey vezérigazgató ismertette az előrejelzéseket, és a befektetők megvitatták a 2018 negyedik negyedévi és a teljes 2019-es évre vonatkozó nyereséget is.

A Coca-Cola árbevétele tíz százalékkal 31,9 milliárd dollárra csökkent a 2018-as éves jelentés szerint.

A cég kínálatbővítést hajt végre, mivel számos fogyasztó kerüli a cukros üdítőitalokat, és inkább az alacsony cukor- és kalóriatartalmú italokat kedveli.

A vezérigazgató elmondta, hogy a cukormentes termékeik különösen sikeresek voltak 2018-ban. És már narancs-vanília ízű kólát is találnak a fogyasztók a boltok polcain.

Ráadásul 2018-ban a Coca-Cola bejelentette, hogy felvásárolja a brit rendelkező Costa Coffeet, továbbá saját fejlesztésű energiaital piacra dobását is tervezi, hogy felvegye a versenyt a Pepsi Gatorade márkájával.

(Origo, 2019. február 16.)

 

Kávézik egyet a Coca-Cola

A Coca-Cola vesz négyezer kávézót.

A Coca-Cola megvásárolja a brit Whitbread cégtől a Costa kávéház láncot 5,1 milliárd dollárért (4,4 milliárd euró) – jelentette be a Coca-Cola, írja az Index az MTI nyomán.

A Whitbread 1995-ben vásárolta meg a Costa kávézó láncot 19 millió font sterlingért. A Costa akkoriban 39 üzlettel rendelkezett, mostanra viszont már közel négyezer kávézóra bővült a hálózata az Egyesült Királyságban és Európában.

A Whitbread a kávézó üzletág értékesítésből befolyt összeget részben adósságai rendezésére, emellett pedig egyebek között Premier Inn szállodai üzletágának fejlesztésére kívánja fordítani az Egyesült Királyságban és Németországban. Alison Brittain vezérigazgató bejelentette egyúttal, hogy a részvényeseknek is juttatnak osztalékot a befolyt összegből.

"A Coca-Cola az ital üzletágban csak a meleg italoknál nem rendelkezett globális márkával" - mondta James Quincey, a Coca-Cola vezérigazgatója, megjegyezve, hogy "a Costa egy jól bevezetett márkával teszi lehetővé számunkra a belépést erre a piacra". A tranzakciót várhatóan 2019 első felében zárják le.

A Costa a világ második legnagyobb kávéház lánca, az elmúlt időszakban Kínára összpontosítottak, ahol szeretnék megtriplázni a kávéházaik számát, hogy megszorongassák a piacvezető Starbuckst, írja a BBC.

(Index, 2018. augusztus 31.)

 

Alkohollal nyomul a Coca-Cola

Japánban. De csak ott, mondja.

Elsősorban japán tinilányoknak szánja a Coca-Cola azokat az italokat, amelyek - a cég 125 éves történetében egyedülálló módon - alkoholtartalmúak, írja az Index. A cég közleménye szerint a három most debütáló citrusos ital 3 és 8 százalék közötti alkoholtartalommal bír.

A Coca-Cola hagyományai szerint a bódító italok receptje is szigorúan őrzött, de annyit lehet tudni, hogy az italok egy klasszikus japán italcsaládba, a chūhai termékek közé tartoznak.

Ezek az üdítők nagyon leegyszerűsítve egy ginfélét, vizet és gyümölcsszirupokat tartalmaznak.

Maga a kellemetlen illatú töményital többféle alapanyagból, árpából, rizsből, burgonyából, hajdinából készül, a felvizezett sörszerű végeredményt pedig hidegen isszák, és különösen a fiatal nők szeretik. A japán fiúk ma már inkább a sörre, vagy az európaibb koktélokra esküsznek.

A Coca-Cola azt állítja, hogy Japánon kívül nem tervezi az új italok piacra dobását.

(Index, 2018. május 28.)

 

Nyelt egy adót a Coca-Cola

Rendkívüli adót kellett fizetnie, veszteséges is lett miatta a Coca-Cola.

Az amerikai adóreform miatt rendkívüli adófizetésre kényszerült, ezért milliárdos veszteség sújtotta a Coca-Cola üdítőgyártót 2017 utolsó negyedévében – írja a finanzen.net német online üzleti napilap nyomán a Világgazdaság.

A Coca-Cola mérlegének eredménysorába 2,8 milliárd dollár veszteség került – jelentette a cég. A megelőző év hasonló időszakában a cég 550 millió dollár profitot mutatott ki.

Az eredmény beesését az új amerikai adótörvény okozta, amely egy egyszeri 3,6 milliárd dolláros közterhet rótt ki a Coca-Cola üdítőital-gyártóra az Egyesült Államokon kívül található eszközei miatt. A Coca-Cola azonban hangsúlyozza, hogy hosszú távon az amerikai kormány adócsökkentéséből profitálni fog.

Az üdítőital-gyártó forgalma az utolsó negyedévben 20 százalékkal, 7,5 milliárd dollárra mérséklődött 2017-ben. Ez pedig elsősorban arra vezethető vissza, hogy a csoport a költségek csökkentése érdekében megvált a palackozó üzemeitől, ami nyilvánvalóan a bevételeit is visszavetette.

A negyedéves számok egyébként meghaladták az elemzők várakozását, a társaság részvényeinek árfolyama 1,5 százalékkal meg is emelkedett a tőzsdenyitás előtti forgalomban.

Az egész 2017-es pénzügyi évet tekintve az értékesítés 15 százalékkal, 35,4 milliárd dollárra csökkent. A palackozó üzemek eladását és az egyéb rendkívüli tételeket figyelmen kívül hagyva a Coca-Cola szerint hat százalékos eredménynövekedéssel lehet számolni 2017-ben.

A német Handelsblatt napilap szerint egyébként a Coke forgalmát a leginkább a Georgia kávé és a Glaceau vitaminnal dúsított víz iránti erős kereslet hajtotta.

Az éves nyereség – nem utolsósorban az említett különadó miatt – 81 százalékkal 1,2 milliárd dollárra csökkent.

(Világgazdaság, 2018. február 16.)

 

Coca-Cola: azért nem a tenyeredből kell majd inni

Új hulladékkezelési stratégiát hirdetett a Coca-Cola. Mindent visszagyűjt és újrahasznosít.

Csomagolási gyakorlatának gyökeres átalakításával az atlantai székhelyű cégnek az a célja, hogy 2025-ig csomagolóanyagai 100 százalékban újrahasznosíthatók legyenek, 2030-ig pedig 100 százalékra növelje palackjai visszagyűjtési és újrahasznosítási arányát, írja az MTI. 

"Bolygónk a csomagolási hulladékok problémájával küzd, így felelős vállalkozásként támogatnunk kell e kihívás megoldását. A hulladékmentes világ megvalósítható. Mi épp erre vállalkoztunk, és arra buzdítunk másokat is, hogy csatlakozzanak hozzánk" - mondta James Quincey, a Coca-Cola elnök-vezérigazgatója. 

A 2018. január 19-én meghirdetett Hulladékmentes Világ (World Without Waste) névre hallgató világméretű stratégia a Coca-Cola fenntarthatósági, környezetvédelmi döntéssorozatának következő lépése. A vállalkozás 2015-ben, a tervezettnél öt évvel korábban elérte és túl is szárnyalta azt a célkitűzését, hogy az üdítőitalai gyártása során felhasznált vizet 100 százalékban visszapótolja a víznyerő helyeken (kezeli és tisztítja szennyvizet, amit újrahasznosít).

A Coca-Cola Magyarországon forgalmazott PET-palackjai már most is 100 százalékban újrahasznosíthatóak, a hazai gyártás során felhasznált műanyag mennyisége pedig 15 százalékkal csökkent az utóbbi pár évben. Az újrahasznosított műanyag aránya jelenleg átlagosan 20 százalék, melyet 2030-ig 50 százalékra terveznek növelni Magyarországon. 

A Coca-Cola a világ legnagyobb üdítőitalokat gyártó cége, több mint 500 szénsavas és szénsavmentes márkájával a világ több mint 200 országában van jelen. A palackozó partnerekkel közösen a Coca-Cola rendszerében több mint hétszázezren dolgoznak.

(MTI, 2018. január 19.)

 

Szorgalmasan menetel a Coca-Cola

Jobb lett a Coca-Cola eredménye a vártnál.

Növelte piaci részesedését és a vártnál jobb eredményekről számolt be a Coca-Cola 2017 harmadik negyedévében, írja a Napi.hu.

A világ legnagyobb üdítőital-gyártója 1,4 milliárd dollár, részvényenként 33 cent nyereséget ért el, szemben az előző év azonos időszakára jelentett 1 milliárd dolláros, részvényenkénti 24 centes profittal.

A nettó működési bevétel globálisan 15 százalékkal, 9 milliárd dollárra csökkent, miután a cég az alacsony haszonkulccsal működő palackozó tevékenységének egy részét franchise alapon újra átszervezte. A bevétel így is meghaladja a várt 8,7 milliárd dollárt.

Észak-Amerikában változatlan szinten maradt a Coca-Cola bevétele, de a Sprite-ból származó forgalom így is 5 százalék körül, a kávéitalok eladása pedig pár százalékkal nőtt, míg a zéró kalóriás italok közül a Diet Coke értékesítése csökkent.

A nagy riválisok közül a Pepsico két éve először bevételeinek csökkenéséről adott számot harmadik negyedéves gyorsjelentésében. Ez a Gatorade iránti kereslet gyengeségére és néhány elhibázott marketingfogásra vezethető vissza.

(Napi.hu, 2017. október 25.)

 

Új Coca-Cola raktár: átadták, lehet pakolni bele

Át is adták az élelmiszeripar legnagyobb raktárát. 8 millió liter fér el benne. Az átadó magyar miniszter a kettős minőségről nem tett említést.

Az egyre jelentősebb exportja miatt a Coca-Cola HBC Magyarország 2 milliárd forintért fejlesztette dunaharaszti raktárbázisát, amely az ország legnagyobb tárolókapacitású élelmiszeripari létesítménye, írta korábban az Origo, az átadás kapcsán pedig a Napi.hu. Minas Agelidis, a Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezető igazgatója és Szijjártó Péter miniszter adta át a raktárcsarnokot.

A Coca-Cola HBC Magyarország a 28 országban jelen lévő, csaknem 600 millió fogyasztót kiszolgáló Coca-Cola HBC csoport legnagyobb exportőrévé lépett elő az elmúlt években. A társaság több mint 70-féle üdítőitala ma már 25 országba jut el.

A folyamatosan növekvő kivitel szükségessé tette a tárolókapacitások bővítését, így a cég 2 milliárd forintos beruházással 6.500 négyzetméteres raktár építésébe kezdett dunaharaszti központjában. Az új, 12 méter magas épületben 12 ezer raklapon összesen 8,4 millió liter termék fér el.

A Coca-Cola az elmúlt 5 évben 15 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, 2017-ben pedig további 5 milliárd forintnyi beruházást tervez.

A Coca-Cola termékei előállításához kétharmad részben magyar alapanyagokat használ fel, így a kupaktól, a magyar almán keresztül a GMO-mentes magyar kukoricából készülő cukorig. Csak az utóbbiból évente mintegy 4 milliárd forintért vásárol a cég.

A Coca-Cola HBC Magyarország árbevétele egyébként 87,5 milliárdról 100 milliárd forintra, az általa befizetett adó pedig 17,7 milliárdról 24,5 milliárdra nőtt az elmúlt öt évben.

A bővített raktár számokban:
- mérete: 37 ezer négyzetméter – több mint 5 focipálya
- kapacitás: 48 ezer raklap, ami 33,6 millió liter készterméknek felel meg
- 32 ezer vevőt szolgál ki, a Magyar Posta után a Coca-Cola HBC Magyarország szállít a legtöbb címre közvetlenül
- 2,5 millió raklapot mozgatnak meg évente, ez messze a legtöbb az országban: ha a raklapokat leraknák egymás után, kétszer elérnének Londonig
- a targoncáik évente 150 ezer kilométert tesznek meg a raktárakban, ami 11 Budapest-Peking út oda-vissza.

(Napi.hu, 2017. szeptember 13., Origo, 2017. április 5.)

 

Pálinkázik a Coca-Cola

A Rézangyalt ezentúl a Coca-Cola árulja.

A Rézangyal Kereskedelmi Kft. és a Coca‑Cola HBC Magyarország Kft. egy új megállapodás megkötésével a pálinkaforgalmazásban léptek közös útra.

A megállapodás értelmében 2017. február 1-től a CCHBC Magyarország lesz a Rézangyal pálinkatermékek kizárólagos forgalmazója minden kereskedelmi csatornában, továbbá a Rézangyal - Magyarország egyik vezető pálinkamárkájának - márkajogai egy, a CCHBC csoporthoz tartozó céghez kerülnek. A Rézangyal Kft. és a CCHBC Magyarország a továbbiakban vizsgálják annak lehetőségét is, hogy az együttműködést a gyártás területére is kibővítsék.

A Rézangyal Kft. 2005. óta állít elő és forgalmaz prémium minőségű pálinkákat. A nemzetközi prémium márkák üzletpolitikájához hasonlóan a Rézangyal pálinkák különleges technológiával készülnek: a termékek több forrásból, a piacon elérhető legjobb minőségű pálinkák házasításával készülnek. Magyarország egyik legnépszerűbb pálinkája, a Rézangyal jelenleg 14 különböző ízben kapható. A Rézangyal Kft. 2010-ben kezdett együtt dolgozni a CCHBC Magyarországgal.

Előre szaladt a Coca-Cola

A Coca-Cola HBC Magyarország Kft. az 590 millió fogyasztót kiszolgáló és 28 országot átfogó Coca-Cola HBC AG csoport tagja. A dunaharaszti székhelyű, Magyarországon két palackozó-üzemet működtető cég 1.100 dolgozót foglalkoztat, de teljes tevékenysége során (beszállítók, más együttműködő felek révén) közel 13.000 embernek ad munkát. A Coca-Cola Magyarország eddig 116 milliárd forintot fektetett be hazánkban. A társaság az egyik legjelentősebb magyar élelmiszer-feldolgozó, termékeit 24 országba exportálja. Az üdítőitalok előállításához használt alapanyagok közel kétharmadát belföldi szállítók adják. A cég az alkoholmentes italok széles választékát kínálja: a szénsavas üdítőitalok (Coca-Cola, Coca-Cola light, Coca-Cola zero, Fanta, Fanta zero, Sprite, Sprite zero, Lift, Kinley), a természetes ásványvizek (NaturAqua csendes, enyhe, szénsavas), ízesített vizek (NaturAqua Emotion), a gyümölcslevek, nektárok és gyümölcsitalok (Cappy, Cappy Pulpy, Cappy Ice Fruit), jeges teák (Nestea), a sportitalok (Powerade), valamint az energiaitalok (Burn, Monster) egyaránt részét képezik a választéknak. A cég üzemelteti a Vendit forróitalok (kávé, cappuccino) kiszolgálására alkalmas ital-automatákat is.

A Coca-Cola 2006. óta forgalmaz prémium szeszesitalokat, a többi közt a Jack Daniel’s, a Finlandia, az El Jimador, a Bacardi, a Famous Grouse és a Campari márkák termékeit.

(Trademagazin, 2017. január 19.)

 

Az erős dollár nem a Coca-Cola álma

Csökkent is az árbevétele 2014. végén, de azért nem olyan rossz.

A Coca-Cola 2014. negyedik negyedévében csökkentette költségeit, emiatt csak kisebb mértékben esett vissza a bevétele, de hozzá kell tenni, az erős dollár is gyengítette az eredményét. Az árbevétel csökkenés 1,5% volt, de ha a dollár erősödését nem számítják (az erős dollár az export eredményeket rontja), akkor 4%-kal nőtt volna az értékesítés.

Az elemzők egyébként rosszabb eredményeket vártak, a negyedéves jelentés közzétételét követően meg is ugrott a tőzsdén a Coa-Cola. A árbevétel és az egy részvényre jutó eredmény (EPS) is jobb lett a vártnál. Az eredményeket felfelé húzta az is, hogy a drágább italokból többet gyártottak.

Az árbevétel legnagyobb növekedését Latin-Amerikában könyvelte el a Coca-Cola, ami itt 14 százalék volt. Észak-Amerika és Afrika-Eurázsia 5%-kal, Ázsia csendes-óceáni térsége pedig 1 százalékkal bővült.

A dollár várható további erősödése 2015-ben az árbevételből 5 százalékpontot, a profitból pedig 7-8 százalékpontot fog lefaragni.

A Coca-Cola egy 2-3 milliárd dollár közötti részvény visszavásárlási programot is bejelentett, amit 2015-ben terveznek végrehajtani. A cég a részvényenkénti profitban a 2014. évivel megegyező szintű növekedést vár 2015-re is.

(Investor.hu, 2015. február 10.)

 

Leeresztett a Coca-Cola

2014 harmadik negyedévében csökkent az árbevétel.

Árbevételének visszaeséséről számolt be 2014. harmadik negyedéves gyorsjelentésében a világ legnagyobb üdítőipari vállalata, a Coca-Cola Company, ami az elemzők várakozását sem érte el.

A 12 milliárd dolláros árbevétel az egy évvel korábbi 12 milliárd dolláros bázisadatot, továbbá a 12,1 milliárd dolláros elemzői célszámot sem érte el.  A bevétel mellett a cég nyeresége is csökkent, aminek mértéke 14 százalék éves alapon, így csak 2,1 milliárd dolláros profitot ért el a Coca-Cola a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 2,4 milliárd dollárhoz képest. A Coca-Cola értékelése szerint ebben az észak-amerikai értékesítés visszaesése, továbbá a lassúbb globális növekedési ütem játszott szerepet.

Az egy részvényre jutó 53 centes nyereség azonos az elemzői várakozásokkal. A Coca-Cola egy 3 milliárd dolláros költségmegtakarítási programot is bejelentett a következő 5 évre, amire a piac már számított korábban is.

(Investor.hu, 2014. október 21.)

 

Energiaitalt nyel a Coca-Cola

A Coca-Cola 17%-os részesedést vásárolt a Monster üdítőtalgyártóban és együtt stratégiáznak is.

A Coca-Cola és a Monster üdítőital gyártó cég stratégiai megállapodást kötöttek egymással 2014. augusztus 14-i bejelentésük szerint. A megállapodás részeként a Coca-Cola 17 százalékos részesedést vásárol a Monsterben.

Az együttműködés keretein belül a Monster üdítőital márkái átkerülnek a Coca-Cola termékportfóliójába, míg a Coca-Cola energiaitalai a Monsterhez. A marketing, gyártási és elosztási tevékenységeket is közösen tervezi végezni a két cég.

A Coca-Cola már korábban tárgyalásokat folytatott a Monster részleges felvásárlásáról, azonban 2012-ben túl magasnak ítélte az akkor kért árat. A jelenlegi megállapodás szerint 2,1 milliárd dollárt kell fizetni a Monster 17 százalékos, kisebbségi részesedéséért. A Coca a változó amerikai szabályozások miatt vásárolt csak kisebbségi tulajdont. A szabályozás keretében ugyanis felülvizsgálják az energiaitalok megengedett koffein tartalmát. Az elemzők szerint a későbbiekben, a vizsgálatok lezártával, a maradék üzletrészt is felvásárolhatja a Cola.

A Coca-Cola stratégiájával teljes mértékben összeegyeztethető az új megállapodás. 2014. februárjában szintén kisebbségi tulajdont szerzett a Keurig Green Mountain kávékészítő vállalatban a kólagyártó, a Keurig10 százalékának megvásárlásával. Májusban pedig a Cola bejelentette, hogy részesedését 16 százalékra kívánja növelni, mellyel a legnagyobb részvényessé válna.

Az új piacok felé fordulást indokolja, hogy míg az üdítő italok piaca csupán 0,3 százalékkal növekszik évente, addig az energiaital értékesítés megduplázódott 2007. óta. A bejelentésre a Monster részvényei 22 százalékkal nőttek, a Coca-Cola árfolyama pedig 1,4 százalékkal került feljebb.

(Investor.hu, 2014. augusztus 15.)

 

Kisebb lett a Coca-Cola

Csökkent a Coca-Cola árbevétele és eredménye is 2013-ban.

Csökkent a Coca-Cola vállalat profitja 2013. negyedik negyedévében 2012. negyedik negyedévéhez képest. 2013. utolsó három hónapjában 1,7 milliárd dollár volt a cég nyeresége, míg 2012. azonos időszakában még 1,9 milliárd dollár.

A részvényenkénti nyereség 2013. utolsó negyedévében 0,38 dollár volt, egy évvel korábban 0,41 dollár. A vállalat negyedéves bevétele szintén csökkent ebben az időben, 11,04 milliárd dollárra 11,45 milliárd dollárról. A negyedéves bevételek csökkenését a brazíliai és a Fülöp-szigeteki működésének átszervezésével, továbbá árfolyam-ingadozásokkal magyarázta a Coca-Cola. Ezek nélkül a hatások nélkül 4 százalékkal nőtt volna a bevétel.

2013. egészében 11,5 milliárd dollár, 2012-ben 11,8 milliárd dollár volt a vállalat profitja, az éves bevétel pedig 46,8 milliárd dollárra csökkent 48 milliárd dollárról.

(Index, 2014. február 18.)