butik₪pórázon

Visszahívás: Rossmannból szójapehely

Mérgező szójapelyhet hívott vissza a Rossmann. 

A Rossmann Magyarország Kft. visszahívta az 500 grammos enerBIO Szójapehely elnevezésű termékét tropánalkaloid-szennyezettség miatt, a vállalkozás a termék visszahívásáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) is tájékoztatta – írja az Index az MTI nyomán.

A  Rossmann közleménye szerint a szennyeződés a 2020.06.12, a 2020.07.30, valamint a 2020.10.07. minőségmegőrzési idővel ellátott termékeket érintette. A Nébih és a Rossmann is azt kéri a vásárlóktól, hogy a jelzett lejárati idejű terméket ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza az üzletbe, a termék árát a cég megtéríti.

A tropán alkaloidok például a nadragulya, a beléndek, a csattanó maszlag, és a kokacserje családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei, amelyek a növény minden részében megtalálhatóak. Közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is használnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi és a vegetatív idegrendszer működését, szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak - olvasható a Nébih honlapján.

(Index, 2020. január 17.)

 

Most sajt és Lidl

Baj vana Milbona Selection Brie de Nangis francia lágy sajttal.

A fogyasztók egészségének védelme érdekében a Jermi Käsewerk GmbH elővigyázatosságból visszahívja a 100 grammos Milbona Selection Brie de Nangis francia lágy sajtot - közölte honlapján a Lidl, írja a Napi.hu.

Azokat a sajtokat hívják vissza, amelyeken a következő azonosító adatok szerepelnek:

Minőségmegőrzési idő: 19.01.2020 vagy 20.01.2020
Tételazonosító: L29 513 vagy L29 514
Üzemazonosító: DE BW 331 EG (lásd a címke hátoldalán)

A közlemény szerint a visszahívás oka, hogy a fenti termékekben saját minőség-ellenőrzési vizsgálataik során toxinképző E.coli baktériumot mutattak ki. A toxinképző E. coli baktériumok elszaporodva hasmenéses megbetegedést okozhatnak főként az érzékeny fogyasztói csoportok (csecsemők, kisgyermekek, idősek és legyengült immunrendszerű személyek) esetében.

A mennyiben a fenti minőségmegőrzési idejű és tételazonosítójú termékekből vásárolt valaki, ne fogyassza el, hanem vigye vissza bármely Lidl üzletbe - közölte a boltlánc. A vételárat - a vásárlást igazoló nyugta nélkül is - visszaadják.

A visszahívás kizárólag a Milbona Selection Brie de Nangis francia lágy sajt, ~100g fent megnevezett tételeit érinti, a termék más tételeire, más termékekre a visszahívás nem vonatkozik.

(Napi.hu, 2019. december 29.)

 

Visszahívás: mandula az Aldiból

Szalmonellás mandulát hív vissza az Aldi.

Őrölt mandulát hív vissza az Aldi, mert a termékben szalmonellát mutattak ki - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint, melyet a Népszava ismertet is, a Happy Harvest Őrölt mandula 200 grammos kiszerelésű termékének azt a sorozatát hívták vissza, amelynek a minőségmegőrzési ideje 2020. április 13-án jár le.

A terméket a vásárlók az Aldi bármely magyarországi üzletébe visszavihetik, az áruházlánc a vételárat a vásárlást igazoló blokk hiányában is visszatéríti. Kiemelték, hogy mivel a termékben szalmonellát mutattak ki, ezért azt a megfelelő hőkezelés nélkül nem szabad elfogyasztani, de a termék másféle felhasználása sem ajánlott. Ez a fajta őrölt mandula 2019. augusztus 13-a óta minden magyarországi Aldi üzletben elérhető volt, a visszahívást követően a termék értékesítését a vállalat azonnal felfüggesztette. 

(Népszava, 2019. október 25.)

 

Visszahívás: fóliadarabka nem kell bele

Pürésített csirkehúsos bébiétel.

Pürésített csirkehúsos bébiételt hívott vissza a dm-drogerie markt, mert nem zárható ki, hogy kék fóliadarabkák kerültek a termékbe, írja az Origo.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a bébiételt a magyar dm üzletekben zárolták és visszahívják a fogyasztóktól. A dm értesítette a Nébih-et.

A termék neve dmBio csirkehúskészítmény,négy hónapos kortól adható a babáknak, 125 grammos kiszerelésű, minőségmegőrzési ideje 2021. január 21-én jár le.

FORRÁS: NÉBIH

A dm honlapján megjelent tájékoztatás szerinta bébiételt elővigyázatosságból hívták vissza.Arra kérik a vásárlókat, hogy az érintett lejárati idejű terméket ne fogyasszák el, az üzletek visszaveszik a bontatlan és a már bontott termékeket, blokk nélkül is.

(Origo, 2019. október 25.)

Visszahívás: üveg a pudingban

Üveg van a biopudingban, visszahívja a gyártó. Söbbeke.

A Nébih arra figyelmeztet: ha az érintett termékekre akad valaki a hűtőszekrényében, azt ne egye meg, írja a Népszava. A német élelmiszer-biztonsági hatósághoz fogyasztói panasz érkezett, miszerint üvegdarabokat találtak a Magyarországon is kapható Söbekke bio csokoládé pudingban, derül ki a Nébih közleményéből. A gyártó cég ezért visszahívja az alábbi azonosítóval ellátott termékeket:

Söbbeke Bio Schokopudding (Bio csokoládépuding), 400g, fogyaszthatósági idő: 09.08.2019
Söbbeke Bio Schokopudding (Bio csokoládépuding), 150g, fogyaszthatósági idő: 09.08.2019
Söbbeke Bio Rote Grütze (piros gyümölcszslé), 500g, fogyaszthatósági idő: 16.08.2019

A Nébih arra kéri a fogyasztókat, hogy amennyiben a fenti azonosítókkal ellátott termékből vásároltak, azt ne fogyasszák el.

(Népszava, 2019. augusztus 2.)

 

Visszahívás: most az Aldiban egy játék

Egy fajátékot hívott vissza az Aldi.

Az Aldi Magyarország és beszállítója, az U. Leinss GmbH azonnal visszahívja a Fa építőjáték termék "Város", "Virágos rét", valamint "Állatos építőjáték" fajtáit, írja az Index. Ezekről a játékokról ritka esetben kis részek leválhatnak, amit a gyermek lenyelhet - közölte az Aldi június 14-én az MTI-vel.

Egyúttal kérik, hogy az érintett játékokat ne használják. 

A termék 2019. április 14-től 2019. június 13-ig volt kapható az Aldi magyarországi üzleteiben, az értékesítést az áruházlánc 2019. június 12-én, illetve 13-án felfüggesztette.

A 86076-os cikkszámú Fa építőjáték három érintett fajtáját a vásárlók bármely magyarországi Aldi üzletbe visszavihetik, a vételárat a vásárlást igazoló blokk nélkül is visszakapják. A visszahívás nem érinti ugyan a Fa játék "Felhőkarcolók" típusát, a vásárlók ezt a terméket is indoklás nélkül visszavihetik az üzletekbe, a termék árát visszatérítik - közölte az Aldi.

(Index, 2019. június 14.)

 

Visszahívás: Lidlben egy játék

Veszélyes terméket hívott vissza a magyar Lidl, egy játékelefántot.

Probléma van az egyik játékelefánttal, ezért lépett a Lidl. Terméket bármelyik üzletben visszaveszik.

Veszélyes lehet a a Lidl-boltokban kapható Playtive junior fából készült játékelefánt. A kerekek rögzítése ugyanis meglazulhat, így apró részek leválhatnak a játékról, ezeket pedig a gyermekek lenyelhetik. A cég visszahívta a terméket.

A játékelefánt pontos paraméterei:

Azonosítószám: IAN 304083

Modellszám: HG04414

Verziószám: 11/2018

A Lidl tájékoztatása szerint a játékelefánt 2019. április 4. és 2019. május 15. között volt kapható. A cég azt kéri az érintett vásárlóktól, hogy ne használják a terméket és vigyék vissza bármelyik Lidl-üzletbe, ahol blokk nélkül is átveszik, a vételárat pedig visszafizetik. A boltlánc közölte azt is, hogy a mostani termékvisszahívás kizárólag a fenti azonosítókkal rendelkező játékot érinti, a "Playtive junior" márka többi termékeire, vagy más fa játékokra a visszahívás nem vonatkozik. A Lidl egyúttal a termék gyártója nevében is elnézést kér a vásárlóktól a kellemetlenségért.

(Napi.hu, 2019. május 26.)

 

Visszahívás Aldi: üvegpalack

Termékvisszahívás az Aldinál: megrepedhet az aldis szódagép üvegpalackja.

A boltlánc a gyártó bevonásával cserepalackokat ad. Aki nem szeretné használni a gépet, az visszaviheti bármelyik Aldiba. 

A magyarországi Aldi-boltokban március 24-től árult Sodastar nevű szódagép használata során az üvegpalack megrepedhet, ezért sérülést okozhat - közölte a boltlánc.

Az Aldi a gyártó cégre - Balance Lifestyle Food and Beverages GmbH-ra - hivatkozva közölte: a szódagép az üvegpalackkal nem használható, de PET-palackokkal igen, utóbbiak nem veszélyesek. A gyártó cég az üvegpalackok helyett három PET-palackot ad at vásárlóknak, akik az Aldi ügyfélszolgálatán kérhetik a cserét, a palackokat pedig postán továbbítják.

Ha valaki nem szeretne műanyag cserepalackokat és nem akarja a továbbiakban használni a szódagépet, akkor bármelyik Aldiba visszaviheti, ahol blokk nélkül is visszafizetik a termék árát. Az Aldi felfüggesztette a szódagép forgalmazását és elnézést kér a problémás termék miatt.

(Napi.hu, 2019. április 11.)

 

Visszahívás: babylove bébiételek

Mérgező bébitételeket vont vissza a dm.

A dm elővigyázatosságból "babylove" termékeket hív vissza a polcokról, írja az Origo. Nem zárható ki, hogy az érintett lejárati idejű termékekben a megengedettnél magasabb az aflatoxin-tartalom - írja a drogérialánc közleményében.

A dm számára kiemelten fontos a biztonság és a minőség. Azokban az esetekben, ha laboratóriumi tesztek során felmerül, hogy a termék nem felel meg a dm magas minőségi követelményeknek, a termékeket az üzletlánc visszahívja a polcokról, és értesíti vásárlóit is - tájékoztat a kiskereskedelmi lánc.

A termékvisszahívásban érintett termékek:

• babylove bio gyümölcspüré gránátalma-mangó 190 g 4 hónapos kortól
Lejárat: 15.10.2020.

• babylove bio gyümölcspüré őszibarack-maracuja 190 g 4 hónapos kortól
Lejárat: 16.10.2020.

• babylove bio gyümölcspüré eper-málna-alma 190 g 4 hónapos kortól
Lejárat: 16.10.2020

• babylove gyümölcspüré eper-banán-alma müzlivel 90 g egyéves kortól
Lejárat: 16.10.2020 és 17.10.2020

A lejárati idő a kupakok szélén, valamint a csomagolás hátoldalán olvasható.

(Origo, 2019. március 29.)

 

Visszahívás: Auchan röszti

Most éppen üvegszilánk.

Belga bejelentés szerint két francia vásárló Auchan sajátmárkás fagyasztott rösztiben üvegszilánkokat talált. A termékből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült a riasztásról.

A termékek adatai:

 • A termék megnevezése: Auchan Rösti
 • Kiszerelés: 1 kg, fagyasztott
 • Minőség-megőrzési idő: 09/2020
 • Tételszám: 182606 
 • RASFF referenciaszám: 2019.0408

A Nébih arra kéri a fogyasztókat, hogy amennyiben vásároltak a fenti azonosítókkal ellátott termékből, ne fogyasszák azt el. A magyar hatóság értesült a riasztásról, és azonnal felvette a kapcsolatot a forgalmazóval annak érdekében, hogy a kifogásolt tétel a továbbiakban ne juthasson el a fogyasztókhoz.

Az Auchan Magyarország Kft. tájékoztatása szerint, a terméket kivonták a forgalomból, és minden szükséges intézkedést megtettek a vásárlók tájékoztatása céljából. Az adott tételszámú terméket az áruházak visszaveszik, a vételárat megtérítik.

(Index, 2019. február 22.)

 

Visszahívás: fémes lehet a tészta

Ez nem új recept, hanem Ausztriában fémdarabot találtak a Spar tésztájában.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kivonta a forgalomból az olasz gyártmányú S-Budget gnocchi 500 g megnevezésű termékét fémdarab esetleges jelenléte miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

A Spar eleget téve a 2008. évi XLVI. törvény 22. § (3) bekezdésbe előírtaknak, felelős vállalkozóként értesítette a Nébih-et. 

A Magyarországon forgalomba hozott termék adatai:
 • SPAR S-Budget gnocchi 500 g
 • Tételazonosító: 0109
 • Minőség-megőrzési idő: 10.01.2020

A fémdarabot a kifogásolt termékben Ausztriában találták meg. A Spar Magyarország zárolta az érintett tételeket, és termékvisszahívást kezdeményezett, amit honlapján is közzé tett.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy, aki vásárolt a termékből ne fogyassza el azt.

(Index, 2019. február 9.)

 

Visszahívás: megint bébiétel

Műanyagszerű idegen anyag a bébiételben.

A Nébih ügyfélszolgálatára pénteken érkezett közérdekű bejelentés szerint egy vásárló műanyagra emlékeztető idegen anyagot talált az OVKO márkájú, körte almával hozzáadott cukor nélkül megnevezésű bébidesszertben.

A forgalmazó - felelős vállalkozásként eljárva - elővigyázatosságból visszahívja a lent felsorolt azonosítókkal rendelkező termékeit, az ezzel kapcsolatos információkat honlapján is közzétette: http://ovko.hu/ .

Az érintett termék adatai:

 • Termék megnevezése: OVKO Körte almával hozzáadott cukor nélkül, 5 hónapos kortól
 • Kiszerelés: üveg, 190 g
 • Minőségmegőrzési idő, tételazonosító: 07.12.2020. L:2Z

A Nébih arra kéri a fogyasztókat, hogy amennyiben a fenti azonosítókkal ellátott termékből vásároltak, azt ne használják fel és vigyék vissza a vásárlás helyére.

(NÉBIH, 2019. január 12.)

 

Visszahívás: fémgolyó a bébiételben

Fémgolyó lehet az egyik rossmannos bébipapiban - visszahívták.

Fémgolyószerű tárgy kerülhetett az egyik bébiételbe. A Rossmannba kell azokat visszavinni, írja a Napi.hu.

Egy fogyasztói bejelentés szerint fémgolyóra emlékeztető idegen testet találtak az egyik, Hamánek márkájú bébiételben, amely a Rossmann üzleteiben kapható - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetése szerint.

 • Terméknév: Hamának csirkeragu zöldséggel és rizzsel bébiétel
 • Márkanév: Hamánek
 • Gyártó: Brno Hamé s.r.o. (Cseh Köztársaság - CZ 314 ES )
 • Forgalmazó: Rossmann Magyarország Kft. (Üllő)
 • Kiszerelés: 190 g üveg (MMI: 2019.06.15)

A Nébih kapcsolatba lépett a Rossmann-nal, a boltlánc pedig az érintett bébiételeket levette a polcokról és a boltjaiban pedig figyelmeztetést tett ki a visszahívásról. A Rossmann a vásárlást igazoló blokk ellenében visszaveszi a szóban forgó termékeket. A hatóság azt kéri, hogy, aki vásárolta a fenti bébiételből ne használják fel.

(Napi.hu, 2018. december 25.)

 

Tejet hívott vissza a Spar

A Tolle jövő márciusban lejáró tartós tejeit kell visszavinni a Spar boltjaiba.

Kivonta a forgalomból az egyik tejet a Spar a terméket gyártó Tolle kérésére, írja a Napi.hu. A visszahívás a Tolle 2019. március 12-én lejáró 1,5 százalékos tartós (uht) literes tejét érinti - olvasható a Spar oldalán.

A pontos paraméterek a következők:

Termék: Tolle uht tej 1,5% 1 liter

Tételazonosító: L062146

Minőségmegőrzési idő jelölése: 12.MAR.2019

A visszahívás okairól a Spar nem adott tájékoztatást és a gyártó, Tolle weboldalán sem találtunk erről információt. Mindenesetre a Spar a szóban forgó tejeket visszaveszi, azok árát pedig visszaadja a vásárlóknak.

(Napi.hu, 2018. december 19.)

 

Visszahívás: egérürülék miatt

A Metro áruház nádcukra.

A METRO áruház Goldpack demerara nádcukor terméke egérürülékkel lehet szennyezve. A METRO visszahívta a terméket, a részletekről közleményt adott ki a cég.

A METRO Kereskedelmi Kft. hatósági döntés alapján termék visszahívását kezdeményezi. A visszahívás oka, hogy a termék egérürülékkel szennyezett lehet. Fentiek miatt a megvásárolt megnevezett tételt visszavihető bármely METRO áruház Vevőszolgálati osztályára.

Goldpack demerara nádcukor 1kg

Minőség-megőrzési ideje: 07.2020

Tételazonosító: L18186911

Vonalkód: 9001466204712

(Index, 2018. november 16.)

 

Visszahívás: fűszerkeverék

Termékvisszahívást jelentett be a Lidl Magyarország.

A kiskereskedelmi lánc honlapján található közlemény szerint egy fűszerkeverékben lehet jelen veszélyes szalmonellás szennyezettség.

Ezért a cég visszahívja azokat a "Mikado Pizza fűszerkeverék 20g" termékét, amelyen a következő két azonosító adat egyszerre szerepel:

- Minőségmegőrzési idő: 12.03.2020

- Tételszám: L803101.

A terméktételben a Lidl saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonellaszennyezettséget mutatott ki.

A szalmonellabaktériumok elszaporodva fertőző megbetegedést okozhatnak.

Az alapos hőkezelés azonban a szalmonellabaktériumokat elpusztítja, így az ételek főzése, sütése során felhasznált pizza-fűszerkeverék fogyasztása nem okoz szalmonellás megbetegedést.

Az áruházlánc arra kéri a vásárlókat, hogy amennyiben a fenti minőségmegőrzési idejű és tételszámú termékből vásároltak, ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza azt bármelyik Lidl üzletbe.

A vételárat – a vásárlást igazoló nyugta nélkül is – visszatéríti a cég.

A termékvisszahívás kizárólag a fenti jellemzőkkel bíró terméket érinti. A Lidl által forgalmazott más termékre a visszahívás nem vonatkozik. A Lidl Magyarország Bt. a termék gyártója nevében elnézést kér az okozott kellemetlenségért.

(Origo, 2018. november 15.)

 

Visszahívás: Auchan UHT tej és dm müzli

Szennyezett Auchan saját márkás UHT tejet és mérgező dm müzlit vontak ki a forgalomból, gyártási hiba miatt.

Szennyezett UHT tej

Ezúttal az Auchanban kapható 1,5 százalékos UHT tejjel van gond, amit szennyeződés miatt visszahív a Nébih. Az áruház azt ígéri a vásárlóinak, hogy aki visszaviszi az érintett tejet, annak kifizetik az árát. Emellett ezt a tejet leveszik a polcokról.

Újabb, a gyártási folyamat során szennyeződött UHT tejet vont ki a forgalomból a Nébih. Az érintett termék a 

 • Az AUC UHT TEJ 1,5% 1L jelzésű
 • a minőségmegőrzési idő: 24.01.2019.

Az áruházláncban az érintett tételt már levették az üzletek polcairól, a visszavitt termékek vételárát pedig – tájékoztatásuk szerint – megtérítik a vásárlóknak.

Korábban a SPAR-ban kapható 1 literes S-Budget UHT tejet vonták ki a forgalomból, ott is elrendelte a Nébih a tej forgalomból való kivonását és fogyasztóktól történő visszahívását.

Mérgező müzli

Egy paleo müzlit hívtak vissza a hatóságok, mivel tropán alkaloiddal szennyezett, amely többek között látászavart, szédülést és szívritmuszavart okozhat.

A német hatóság atropin és szkopolamin tartalom miatt adott ki riasztást Ausztriából származó bio, paleo müzlire.

A termék azonosító adatai:

A termék megnevezése: dmBio Paleo Müsli, 500 g
Forgalmazó: dm Magyarország Kft.
Gyártó: BiologoN GmbH, Ausztria
2019.05.30 minőségmegőrzési idővel bezárólag valamennyi gyártási tétel érintett
RASFF referenciaszám: 2018.2695

A magyar forgalmazó a terméket levette polcairól, és a visszahívásról honlapján tájékoztatót jelentetett meg. A már megvásárolt termékeket üzleteiben visszaveszi.

A tropán alkaloidok egyes növények toxikus hatású anyagai, melyek a növény minden részében, így a magjában is megtalálhatóak, közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Látászavart, pupillatágulást, fáradékonyságot, szédülést, szájszárazságot, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

(Origo, 2018. szeptember 29.)

 

Ikea Calypso mennyezeti lámpa: visszahívás

Leeshet a búrája.  Nyugta nem kell.

Veszélyesnek ítélte az IKEA az egyik lámpáját, mert a cég úgy tudja, hogy azok búrája leeshet. Emiatt a svéd vállalat visszahív minden ilyen terméket, nem szükséges semmit igazolni.

Közleményt adott ki az IKEA, amelyből az derül ki, hogy a cég visszahívja a CALYPSO mennyezeti lámpák egyik szállítmányát. Ennek oka, hogy fennáll a kockázata, hogy a búrák leesnek.

Emiatt az IKEA arra kéri azokat a vásárlókat, akik 2016. augusztus 1. után vásároltak CALYPSO mennyezeti lámpát, hogy újfent ellenőrizzék a termékre pecsételt dátumot. Az IKEA visszahívja azokat a CALYPSO mennyezeti lámpákat, melyeket a rajtuk szereplő dátumjelzés szerint az alábbi időszakban gyártottak: 1625 és 1744 között.

Az IKEA nem kér semmilyen vásárlást igazoló nyugtát.

A svéd vállalat a teljes árat visszafizeti, vagy csereterméket biztosít azoknak, akik visszaviszik lámpájukat.

Még akkor is, ha az eset előfordulására nagyon kicsi esély van, a kockázat lehetősége már elég az IKEA-nak ahhoz, hogy egy terméket visszahívjon– mondja Emilie Knoester, az IKEA of Sweden Világítás üzletági vezetője és otthonszakértője.

(Origo, 2017. szeptember 26.)

 

Spar: Budget UHT tej vissza

Szennyeződést mutatott ki a mikrobiológiai vizsgálat.

A Nébih és a Spar áruházlánc is kéri a vásárlókat, ne fogyasszanak ebből a tejből, írja az Origo.

Fogyasztói bejelentés alapján vizsgálta a Nébih a 22.01.2019. minőségmegőrzési idővel ellátott, 2,8%-os, 1 literes S-Budget UHT tejet – írja honlapján a Hivatal. A termék mikrobiológiai szennyezettségét a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették, ezért a Nébih elrendelte annak forgalomból való kivonását és fogyasztóktól történő visszahívását.

Hányást, hasmenést okozhat

A termék a gyártási folyamat során szennyeződött, érzékenyebb embereknél a tej elfogyasztása enteriális tüneteket (hányás, hasmenés, hidegrázás) okozhat.

Azonosító adatok:

terméknév: S-BUDGET UHT tej 2,8% 1l
minőségmegőrzési idő: 22.01.2019.
gyártó üzem engedélyezési száma: HU 260 EK
forgalmazó: SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

A hatóság kéri, hogy aki rendelkezik a fenti azonosító adatokkal ellátott termékkel, ne fogyassza el.

Az érintett üzletlánc tájékoztatása szerint a visszavitt termékek vételárát megtérítik a vásárlóknak.

A Spar ezzel kapcsolatban az alábbiakat tette közzé:

„Tisztelt Vásárlóink!

Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a gyártó tájékoztatása szerint, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. által forgalmazott 22.01.2019. minőségmegőrzési idővel rendelkező

S-BUDGET UHT tej 2,8% 1l

termék a gyártás során szennyeződhetett. A fogyasztók védelmét szem előtt tartva a fent nevezett terméket áruházaink polcáról visszavontuk.

Ezen terméket áruházunkba történő bontatlan visszahozatal esetén visszavásároljuk, a termékek vételárát visszatérítjük!

SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.”

(Origo, 2018. szeptember 17.)

 

Listeria: zöldség visszahívás után kolbász

Halálos fertőzésveszély miatt hívtak vissza egy füstölt kolbászt.

Listeria miatt a kormányhivatal kivont a forgalomból egy Tiszafüreden gyártott vastagkolbászt, írja az Index. A listeria az egészségre kifejezetten veszélyes élelmiszerfertőzést okozhat.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal arról tájékoztatja a fogyasztókat, hogy élelmiszerbiztonsági főosztályuk azonnal hatállyal kivonta a forgalomból a tiszafüredi Hegedűs Hús Bt. üzemében gyártott, a Körösmarket Kft.-nél forgalmazott „Körösmenti ízek Szarvasi Házi Füstölt Vastagkolbász” csemege változatát. A Szoljon azt írja, hogy szintén elrendelték a már megvásárolt termékek azonnali visszahívását is. 

A 07. 24-én lejáró kolbászban Listeria monocytogenest találtak. Arról, hogy ez a kolbász pontosan mennyire lehet veszélyes, nincs közelebbi információ, de általában kifejezetten veszélyes fertőzésről van szó. A Listeria a liszteriózis kórokozója, ez az egyik legvirulensebb élelmiszer útján terjedő patogén, a Listeria-fertőzések a klinikai esetek 20-30 százalékában halállal végződnek.

(Index, 2018. július 13.)

 

Greenyard: 29 ezer tonna mirelit vissza

Eddig 29 ezer tonna gyorsfagyasztott zöldséget hívott vissza a Greenyard.

Mintegy 29 ezer tonna 2016 augusztusa és 2018 júniusa között gyártott, Magyarországon értékesített gyorsfagyasztott zöldséget és zöldségkeveréket hívott vissza a forgalomból a Greenyard cég, írja az Index. Fennáll a veszélye annak, hogy azok a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatával szennyeződtek - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

A hatóság tájékoztatása szerint a ténylegesen visszagyűjtött mennyiségről - mivel a termékek egy részét azóta már felhasználták - az eljárás későbbi szakaszában várható pontos adat. A cég termékeit külföldön más élelmiszerekbe is bedolgozták.

A Nébih július 5-én közölte, hogy fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt. A Nébih viszont hamar leszögezte, hogy nem hibázott a termékek gyártója. Mégsincs ellentmondás a két állítás közt, arról, hogy miért.

Alapesetben ugyanis a    Listeria baktérium 2,5 perc főzés után elpusztul.  A visszahívás azért történt, mert a Greenyard egyes termékeiben különösen erős baktériumfajtát találtak, ami nagyon hamar elburjánzik. Emiatt gondolhatta úgy a Nébih, hogy az a felelősségteljes, elővigyázatos eljárás, ha mindenképpen visszahívatják a termékeket, miközben betartották a törvényes határértékeket. 

A hatóság tájékoztatása szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt uniós tagállamban - Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban - rögzítették. Június 8-ig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan.

(Index, 2018. július 13.)

 

Ikea visszahívás: kutyaszorítóban

A Lurvig vízadagoló tartályba beszorulhat a kisállatok feje. ₪₪₪

Az Ikea visszahívja a kisállatoknak tervezett Lurvig vízadagolót, mivel a kutyák és macskák feje beszorulhat a vízadagoló tartályba, és ez fulladással járhat. Két kutya meg is fulladt emiatt. A kereskedő arra kéri a vásárlókat, hogy haladéktalanul szüntessék be a termék használatát, és vigyék vissza azt a legközelebbi Ikea áruházba, ahol visszakapják a teljes vételárat.

Az Ikea két balesetről értesült, amikor kutyák feje beszorult a Lurvig vízadagoló tartályába és az állatok megfulladtak. A Lurvig vízadagolót 15 piacon kezdte árusítani a cég 2017 októberében.

A bútorkereskedő közleménye szerint a menedzsmentet mélyen lesújtotta a két kisállat halála, tudván, hogy vásárlóiknak mennyire sokat jelentenek, szinte családtagnak számítanak a kis kedvencek. Ezért biztonsági okok miatt visszahívták a terméket - olvasható a közleményben.

(Napi.hu, 2018. július 11.)

 

Mirelit zöldség után: ásványvíz visszahívás

San Benedetto Oligominerale Naturale. Mindössze emberi fogyasztásra alkalmatlan.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – lakossági bejelentés alapján végzett helyszíni vizsgálatot követően – elrendelte a 2019.11.25. minőség-megőrzési idejű San Benedetto Oligominerale Naturale megnevezésű, 1 literes PET palackos ásványvíz kivonását a forgalomból, írja az Origo.

A hatóság döntését elsősorban a termék kénhidrogénre emlékeztető mellékszaga indokolja, amely miatt az ital fogyasztásra alkalmatlannak minősül. A Nébih kötelezte az ásványvíz magyarországi forgalmazóját, a VízSztár Kft.-t, hogy 2018. július 25-ig valamennyi üzleti partnerétől hívja vissza a fenti paraméterekkel rendelkező italokat.

Egy vásárló jelezte a minőségi kifogást, továbbá élelmiszer eredetű megbetegedés gyanúja miatt végzett helyszíni vizsgálatot és hatósági mintavételt a Nébih július 5-én a San Benedetto ásványvíz hazai forgalmazójánál.

A panasz szerint az ásványvíz kénhidrogénre emlékeztető, kellemetlen mellékszaga miatt fogyasztásra alkalmatlan. Az észrevételt a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is alátámasztották.

A hivatal szakemberei a helyszíni szemle során azt is megállapították, hogy a fenti azonosítókkal rendelkező termék kizárólag olasz nyelvű jelölőcímkével rendelkezik. A magyar nyelvű jelöléssel el nem látott élelmiszerek nem felelnek meg a hatályos jogszabályi előírásoknak, és a vásárlók egyértelmű, közérthető tájékoztatásának hiányában nem hozhatók biztonsággal forgalomba Magyarországon.

A Nébih – a fent részletezett élelmiszerbiztonsági és minőségi problémákra tekintettel – elrendelte a termék kivonását a forgalomból. Továbbá arra kötelezte a forgalmazó VízSztár Kft.-t, hogy 2018. július 25-ig valamennyi üzleti partnerétől hívja vissza a fenti paraméterekkel rendelkező italokat.

A hatósági intézkedés kizárólag a 2019.11.25. minőség-megőrzési idejű San Benedetto Oligominerale Naturale megnevezésű, 1 literes PET palackos kiszerelésű ásványvizet érinti.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy amennyiben vásároltak ebből a termékből, semmilyen körülmények közt ne fogyasszák el.

A Nébih számára minden esetben fontos információt jelentenek a lakossági bejelentések. A hatóság kéri, hogy ha egy megvásárolt élelmiszerrel kapcsolatosan kifogást tapasztalnak, akkor – a szükséges adatok megadásával – a jövőben is értesítsék a hivatalt az ingyenesen hívható Zöld Számon (06/80/244-263), vagy a Nébih Navigátor mobilalkalmazás segítségével.

(Origo, 2018. július 9.)

 

Mirelit zöldség visszahívás: Penny, Aldi, Tesco, Metro is

Eddig 47 megbetegedés és 9 haláleset a fagyasztott zöldség miatt: megindult a visszahívás.

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. azonnal eltávolította áruházai polcairól azt a 13 féle Gartengold márkájú fagyasztott zöldségterméket, amit a gyártó Greenyard Kft. visszahívott - írja az Index az MTI nyomán. A bajai cég nevéhez eddig 47 megbetegedés és 9 halálos áldozat fűződik.

Július 6-án a Tesco is kiadott egy közleményt, a visszavont zöldségekről, és a cég azonnali hatállyal elrendelte a Greenyard magyarországi üzemében gyártott és az érintett lejárati idővel rendelkező gyorsfagyasztott termékek polcról levételét, vásárlóktól a visszahívását. A vásárlóknak, akik a visszahívásban érintett termékeket visszahozzák, a Tesco visszafizeti azok teljes vételárát - közölték.

A Penny Market július 5-én jelentette be, hogy a Greenyard Kft. által előállított Jégkert/Felco márkájú fagyasztott zöldségeket visszahívja üzleteiből, a vásárlóknak a teljes vételárat visszatéríti.

Több másik cég is közzétette, pontosan melyik termékeit hívják vissza, az Iglo, a Metro is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) július 5-én fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt uniós tagállamban - Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban - rögzítették. A szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. 

(Index, 2018. július 6.)

 
Fertőzött a fagyasztott zöldség
Fagyasztott zöldségféléket hívott vissza a NÉBIH. Súlyos, egyes esetekben halálos fertőzést is okozott Európában a magyar mirelit áru. Az áruházak sorra szedik le a polcról.

Fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.

Az érintett vállalkozás a partnereit értesítette, a különböző márkájú termékek forgalomból történő kivonását Európa szerte megkezdték. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2018. július 3-án tette közzé közös gyors járvány jelentését, arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt EU-s tagállamban (Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban) rögzítették.

Hazánkban erre a termékkörre visszavezetett esetekről nem tudni. A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta.A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalkozás magyarországi üzemében történt. A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tétel forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonását Európa szerte elindították. (A cég közleménye ezen linkentölthető le.)

Az üzem jelenleg – szigorított takarítást követően - fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez, terméket nem értékesít. A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében – ahogy arra már korábban is felhívták a figyelmet – a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket a fogyasztóknak alaposan át kell főzniük. Ez különösen fontos a liszteriózis szempontjából leginkább veszélyeztetettek számára (mint idősek, terhes anyák, csecsemők, legyengült immunrendszerű felnőttek).

(NÉBIH, 2018. július 5.)

 

Jana üdítő: újabb visszahívás

Újabb Jana-üdítőitalt von ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

 
Ezúttal öt fajtát vetetnek le a polcokról. Június 19-én a Jana-vizeket forgalmazó Fonyódi Ásványvíz Zrt. a Jana eper és guava ízesítésű másfél literes vizét kivonta a forgalomból, miután a Nébih-hez vásárlói bejelentés érkezett, hogy ezen üdítőknél vegyszerre emlékeztető szagot lehet érzékelni, valamint a víz maga is opálos és lebegő pelyheket tartalmazott.

A Nébih akkor laboratóriumi vizsgálatot tartott, ennek hatására döntött a forgalmazó a termékvisszavonásról (22.02.2019, a 23.02.2019 és 24.02.2019. minőség-megőrzési idejű tételekről van szó).

Most a Nébih jelzése szerint újabb öt vizet kell kivonni a forgalomból, mert ezek is akkor készültek, mint a fentebb már kifogásoltként jelzett termékek. Az érintett italok az alábbiak:

 • Jana kék áfonya és vörös áfonya ízű, energiaszegény szénsavmentes üdítőital 1,5 PET minőségmegőrzési idő: 24.02.2019 L1
 • Jana szőlő és mirabella ízű, energiaszegény szénsavmentes üdítőital 1,5 PET minőségmegőrzési idő: 26.02.2019 L1, és 27.02.2019 L1
 • Jana alma és licsi ízű, energiaszegény szénsavmentes üdítőital 1,5 PET minőségmegőrzési idő: 26.02.2019 L1
 • Jana citrom és limetta ízű, energiaszegény szénsavmentes üdítőital 1,5 PET minőségmegőrzési idő: 16.02.2019 L1
 • Jana Ice Tea erdei gyümölcs-áfonya ízű és vegyes gyümölcs ízesítésű, szénsavmentes üdítőital 1,5 PET minőségmegőrzési idő: 30.11.2018 L1.

(Napi.hu, 2018. június 27.)

 

Eper és guava ízű Jana üdítő: visszahívás

NÉBIH: idegen szag, lebegő pelyhek. Panaszkodtak is a vásárlók.

Közérdekű fogyasztói bejelentések alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Fonyódi Ásványvíz Kft. Jana eper és guava ízű üdítőitainál. Az 1,5 literes kiszerelésű termékek egy részénél – a vásárlói jelzések szerint – vegyszerre emlékeztető, idegen szagot lehetett érezni, emellett opálos, úszó, lebegő pelyheket tartalmaztak.

A problémát a hatóság akkreditált laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették. A forgalmazó – a hatóság jelzése alapján – saját hatáskörben kivonta a forgalomból a 22.02.2019, a 23.02.2019 és 24.02.2019. minőség-megőrzési idejű tételeket. 

A Nébih ügyfélszolgálatára rövid idő alatt több közérdekű bejelentés is érkezett, amelyben a Fonyódi Ásványvíz Kft. 1,5 literes Jana eper és guava ízű üdítőitalával kapcsolatban jeleztek érzékszervi problémát. A lakosság panaszait a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is alátámasztották.

A problémáról a hatóság haladéktalanul értesítette a magyarországi forgalmazót. A hatósági eljárás folyamatban van.

A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy amennyiben vásároltak a termékből, és a palackban fehér, lebegő szennyeződést tapasztalnak, vegyszeres szagot éreznek, ne fogyasszák azt el!

A Nébih számára minden esetben fontos információt jelentenek a lakossági bejelentések. A hatóság kéri, hogy ha egy megvásárolt élelmiszerrel kapcsolatos kifogást tapasztalnak, akkor – a szükséges adatok megadásával – a jövőben is értesítsék a hivatalt az ingyenesen hívható Zöld Számon (06/80/244-263) vagy a Nébih Navigátor mobilalkalmazás segítségével.

(NÉBIH, 2018. június 19.)

 

Visszahívás a Lidl-ben: Lupilu ásványvíz

Baktériummal fertőzött ásványvíz jutott a Lidlbe. Panasz még nem volt.

Visszahívja a Vivienvíz Kft. azokat a nála gyártott Lupilu elnevezésű szénsavmentes ásványvizeket, amelyek a Lidl sajátmárkás termékeiként vannak jelen az áruházlánc polcain. Blokk nélkül, szavatossági időtől függetlenül, bármeddig vissza lehet vinni a palackokat, értéküket a Lidl maradéktalanul megtéríti, írja az Index.

Csak a március 27-én gyártott literes Lupilu szénsavmentes ásványvízről van szó, a vizet azért hívják vissza, mert az ellenőrző vizsgálatok ellentétes eredményt hoztak. „A szakorvosi vélemények szerint egészséges szervezetben jellemzően nem okoz problémát a Lidl vizsgálata során talált baktérium, amely a környezetben, vizesblokkokban, sőt, az emberi bőrön is jelen van” – kommunikálja a cég.

Hozzátették: a terméket áprilisban tették az áruház polcaira, és azóta semmilyen visszajelzés, vagy panasz nem érkezett sem a Lidl Magyarországhoz, sem pedig a palackozó üzemhez.

(Index, 2018. június 11.)

 

Tesco játék visszahívás

Gyerekjátékot hívott vissza a Tesco: lábbal hajtós jármű dzsungeles.

Az egyik lábbal hajtós kocsival van gond, írja a Napi.hu.

Visszahívást jelentett be a Tesco: a dzsungeles, lábbal hajtós kiskocsit kell visszavinni.

A boltlánc kivonta a terméket a forgalomból és kéri az érintett vásárlókat, hogy vigyék vissza a termékeket. A játékot blokk nélkül is visszaveszik.  

A szóban forgó játékok azonosítói a következők:

Termék neve: Lábbal hajtós jármű dzsungeles

TPN: 100133666
EAN: 5057545284117
Forgalmazó: Tesco

(Napi.hu, 2018. május 19.)
 

Alaposan nézd meg az élelmiszer csomagolás épségét!

Szándékosan szennyezhetnek élelmiszert a boltokban. Ügyelni kell a csomagolás sértetlenségére! Az Auchan vissza is hívott tejeket. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ügyfélszolgálatára érkezett bejelentés szerint több üzletlánc csomagolt termékei esetében, feltehetően gazdasági kár okozása céljából szennyezés történhetett.

A NÉBIH felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tejtermékek esetében fokozottan figyeljenek a csomagolás sértetlenségére, és csak ennek ellenőrzése után vásárolják meg és fogyasszák el az adott élelmiszert.

A bejelentés kivizsgálása folyamatban van.

Viszont az Auchan kirakta a honlapjára a problémás tejeket, ezeket ugyanis visszahívják. Azaz ne igyák meg ezeket, ha pénteken vagy szombaton vették, hanem bátran vigyék vissza az áruházba, blokk nélkül is visszaveszik ezeket. Bármelyik áruházba vissza lehet vinni őket, viszont az online vásárolt tejekről nem esett szó a vállalat értesítésében. 

A visszahívásban érintett áruházak és a termékek listája alább:

Auchan Budakalász:

 • MAGYAR UHT TEJ 1L 2,8%
 • MAGYAR UHT TEJ 1,5% 1L
 • RISKA UHT TEJ 1,5% 180 ML
 • RISKA UHT TEJ 1L 3,5%
 • RISKA UHT TEJ 1L 0,1%

Auchan Dunakeszi:

 • MIZO UHT TEJ 1L 2,8%
 • MIZO BOCI UHT TEJ 2.8% 200ML TBA
 • MIZO UHT TEJ 3,5% 1L (EDGE)
 • MIZO UHT TEJ 1L 1,5%
 • TT UHT TEJ 2.8% 1L
 • TT UHT TEJ 1L 1,5%

Auchan Fót

 • MAGYAR UHT TEJ 1L 2,8%
 • MAGYAR UHT TEJ 1,5% 1L

Auchan Szigetszentmiklós:

 • MAGYAR UHT TEJ 1L 2,8%
 • MAGYAR UHT TEJ 1,5% 1L

Auchan Csömör:

 • MAGYAR UHT TEJ 1L 2,8%
 • MAGYAR UHT TEJ 1,5% 1L

Auchan Savoya Park:

 • MAGYAR UHT TEJ 1L 2,8%
 • MAGYAR UHT TEJ 1,5% 1L

(NÉBIH, 2018. május 12., Index, 2018. május 13.)

 

Spenótot hív vissza a Metro

Magas kadmium tartalom miatt vonta ki Chef Parajlevél termékét a METRO. 

A Nébih, a bolgár hatóság bejelentése alapján, a RASFF-on keresztül is értesült az esetről. A bolgár hatóság tájékoztatása szerint a kifogásolt termékből az EU több tagállamába, így Magyarországra is szállítottak. Az üzletlánc felelős élelmiszervállalkozóként az érintett tételt azonnal kivonta a forgalomból, üzleteiben kifüggesztett plakátokon tájékoztatta vásárlóit az intézkedésről és értesítette a hatóságot. A termékvisszahívás folyamatát a NÉBIH ellenőrzi.  

A termék azonosító adatai:

 • A termék neve: METRO Chef Parajlevél
 • Kiszerelés: 2,5 kg
 • A termék tételszáma: L17349-LN04
 • Gyártási ideje: 15.12.2017
 • Minőség-megőrzési idő:15.12.2019
 • Vonalkód:4337182017653
 • Gyártó neve: Pasfrost (Belgium)
 • RASFF referenciaszám: 2018.1217

A cég közleménye szerint a termék visszavihető a vásárlás helyére, ahol a vételárát visszatérítik. A visszahívásban más márkajelzésű, az áruházláncban forgalomba hozott fagyasztott spenót nem érintett.

Amit a kadmiumról tudni kell

A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyező anyag. Vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben elsősorban a májban és a vesében felhalmozódásra képes, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból, edényekből, eszközökből is kioldódhat, jelenléte a legkisebb mértékben sem kívánatos.

(NÉBIH, 2018. május 8.)

 

Ikea ELDSLÅGA gázfőzőlap: visszahívás

Veszélyes használni az Ikea ELDSLÅGA gázfőzőlapját.

A gázfőzőlap égőjével lehet gond, ezért helyszíni szerelésre van szükség, írja a Napi.hu.

Valamennyi 2018. január 1-je előtt vásárolt összes "ELDSLÅGA" gázfőzőlapnál probléma lehet, ezért az Ikea helyszíni szerelést biztosít az érintetteknek - közölte a bútorlánc kedden.

Bár az Ikea nem tud olyan esetről, amelynek során balesetet okozott volna a szóban forgó főzőlap, de a cég arra kéri a vásárlókat, hogy semmiképpen ne használják az "ELDSLÅGA" gázfőzőlapok jobb oldalon, felül elhelyezett gyors és nagyteljesítményű égőjét, amíg nem történt meg a javítás. Az összes többi égő biztonságosan használható.

A probléma elhárítása érdekében a vásárlók a 06 1 460 31 60-as telefonszámon egyeztethetnek az Ikea munkatársaival a szervizelésről. A vásárlást igazoló nyugta bemutatása nem szükséges.

(Napi.hu, 2018. április 24.)

 

Vidd vissza a Tescoba: UHT tej, játék

UHT tejet, és játékot hívott vissza a Tesco.

Tej

Egy sorozat tartós tejet is visszahívott a forgalmazó Tesco. A Riska 2018 júliusában lejáró, 1,5 százalékos zsírtartalmú tartós tejét érinti a lépés. Az érintett termék azonosítói a következők:
 • Terméknév: Riska Lo. UHT TEJ 1,5%
 • TPN: 120502923
 • EAN: 5998200562877
 • Minőségmegőrzési idő és azonosító: 28.07.2018. 030 D
 • Gyártja: Alföldi Tej Kft.

A boltlánc közölte: a szóban forgó termékeket kivonták a forgalomból és kérik azokat a vásárlókat, akik vettek ebből a tejből, vigyék vissza valamelyik Tescóba.

Gyerekjáték

Két játékautóval lehet biztonsági probléma, ezért azokat visszarendelte a forgalmazó Tesco. A boltlánc közölte, megkéri azokat a vásárlókat, akik már megvásárolták a termékeket, hogy hozzák vissza azokat.

A szóban forgó játékok azonosítói a következők:

 • Termék neve: Carousel Megafon tűzoltóautó és Carousel Megafon rendőrautó
 • TPN: 100012854 és 100012855
 • EAN: 5057373457639 és 5057373457653
 • Forgalmazó: Tesco

(Napi.hu, 2018. április 13.)

 

Olajsütőt hív vissza a MediaMarkt

Túlmelegedett.

A MediaMarkt a Facebook oldalán tett közzé tájékoztatást (egyébként nem biztos, hogy a leghatékonyabb módja a termék visszahívásnak). Az náluk forgalmazott OK. ODF102-es típusú olajsütő működés közben túlmelegedhet. A hiba emberéletre nem veszélyes, de a fogyasztók védelmének érdekében a gyártó valamennyi 2017-ben gyártott darab visszahívása mellett döntött.

A MediaMarkt áruházakban a vásárlás ellenértékét azonnal visszatérítik, csak be kell vinni, akár csomagolás nélkül is.

A cég arra kéri a fogyasztókat, ha további kérdésük van, akkor a +36 1 358 6600-ás számon, a termekvisszahivas@mediamarkt.hu címen érdeklődhetnek.

(Napi.hu, 2018. április 12.)

 

Bukott a csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény

Csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény tételeket hívott vissza az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

A csattanó maszlag fogyasztása akut (azonnali) panaszokat okozhat.

Az érintett termékek, tételek nyomon követése és a vállalkozások vizsgálata folyamatban van.

A jelenlegi ismeretek szerint eddig három vállalkozó érintett:

 • Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., Szeged,
 • Dr. Markovics Antal egyéni vállalkozó, Pécs és
 • Aroma Trans Europe Kft., Budapest/Tiszakécske

A vállalkozások alábbi lejárati idejű tételeit vonta ki a forgalomból a hatóság:

 • 2018. július 31-i lejáratú őrölt fűszerkömény,
 • 2019. május 19-i lejáratú egész fűszerkömény és
 • 2019. augusztus 31-i lejáratú őrölt fűszerkömény.

A kivizsgálás menetének megfelelően – szükség esetén – az információkat frissítjük.

Az érintett tételek üzemekbe, vendéglátó egységekbe és háztartásokba egyaránt juthattak. A NÉBIH felhívja a vásárlók, háztartások és vendéglátók figyelmét, hogy a jelzett azonosító adatokkal rendelkező termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel és az alábbi tünetek jelentkezése esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz.

A csattanó maszlag  tropán alkaloidokat (pl. atropint) tartalmazó, mérgező gyomnövény. Fogyasztását követően pupillatágulás, látási problémák, szájszárazság, gyengeség, kimerültség, szomjúság, szédülés tünetek jelentkezhetnek.

(NÉBIH, 2018. március 22.)

 

Ezt azért inkább ne idd meg

A NÉBIH kivonta az undorító szagú Aqua Minerale San Benedetto S.p.a ásványvizet a forgalomból.

Fogyasztói bejelentés alapján megvizsgálta a NÉBIH az Aqua Minerale San Benedetto S.p.a. olasz gyártónál előállított szénsavmentes ásványvízet, mert azt „gyógyszer illatúnak és ízűnek” érezték a vásárlók. Az interneten rendelt termék laboratóriumi vizsgálata megerősítette az érzékszervi kifogást, több palackban undort keltő, fertőtlenítőszerre, kénhidrogénre valamint gázolajra emlékeztető mellékszagú volt az ásványvíz.

A NÉBIH vizsgálata egyaránt kiterjedt a bejelentőnél fellelhető, valamint az olasz ásványvizet Magyarországra behozó, és a viszonteladó vállalkozás készletének ellenőrzésére.

Az eljárás eredményeként a NÉBIH elrendelte az alábbi azonosítóval rendelkező, fogyasztásra alkalmatlan ásványvíz forgalomból történő kivonását és a visszahívását fogyasztóktól.

A visszahívott termék adatai:

 • termék megnevezése: San Benedetto Naturale mineral water 0,5 liter
 • csomagolása: PET palack
 • gyártás ideje: 2018.01.10.
 • minőségmegőrzési ideje: 2019.07.12.

A kifogásolt tételben a laboratóriumi vizsgálat kórokozó mikroorganizmusok jelenlétét nem mutatta ki, de fogyasztása nem javasolt.

(NÉBIH, 2018. március 15.)

 

Francia szalmonellás bébiétel: van visszahívás

A Lactalis francia gyártó most már mindent visszahív, így Magyarországra szállított termékeit is.

A RASFF-on érkezett január 16-i információ szerint a francia Lactalis cégcsoport kiterjesztette a termékvisszahívást a craoni gyárban előállított valamennyi termékére, függetlenül a gyártás időpontjától és a terméktételtől. A francia gyártó termékeiből Magyarországra is szállítottak.

A korábbi visszahívás csak a Craonban 2017. február 15-e után gyártott tápszerek bizonyos tételeire vonatkozott.​ Ezt terjesztette ki a cég gyártási időponttól és tételszámtól függetlenül minden, a craoni gyárban (EU azonosítószám: FR 53.084.014 CE) készült termékre. A Lactalis cégcsoport hangsúlyozta, hogy a kiterjesztett további intézkedés nem egészségügyi okokból vált indokolttá.

A Nébih megkezdte a Magyarországra szállított termékek körének ellenőrzését, az érintett termékek pontos adatairól a lakosságot a lehető legrövidebb időn belül értesíti.

(NÉBIH, 2018. január 17.)

 

Francia szalmonellás bébiétel: nálunk még nincs jelzés

Lactalis: 83 ország, 12 millió doboz szalmonellagyanús. Magyarország az eddigi információk alapján nem érintett. De ez változhat.

Kénytelen volt megszólalni a botrány kitörése óta idáig nem nyilatkozó francia tejipari mogul vezére: bejelentése szerint akár 12 millió doboz babatejpor is szalmonellagyanús lehet, ezért az összes érintett terméket visszavonják. 83 országban várhatók termékvisszahívások, írja az Index. Arról egyenlőre nincs infó, hogy Magyarország is érintett-e.

A gyanúsított a 17 milliárd eurós forgalmú Lactalis. Az egész 2017 december elején kezdődött, amikor Franciaországban több baba szalmonellafertőzést kapott. Azóta szerencsére mindenki meggyógyult közülük, de a botrány csak egyre nőtt. Idáig 35 francia, egy spanyol és egy görög kisgyerek szalmonellafertőzéséről derült ki, hogy azt feltehetően a bébiétel okozta. Fogyasztóvédő szervezetek szerint a valós szám ennél jóval magasabb lehet.

A francia minisztériumi nyomás után a Lactalis január 14- bejelentésében elismerte, hogy nem tudják egyértelműen kiszűrni a szalmonellával esetleg fertőzött tejporokat a többitől. Nem kizárt, hogy 83 országba is juthatott ezekből, ezért a biztonság kedvéért most nem kevesebb, mint 12 millió bébiételt vonnak vissza. A 83 országot egyelőre nem nevezték meg, így nem tudni, hogy Magyarország is érintett lehet-e.

A Lactalis termékei közül csak az észak-franciaországi, craoni üzemben gyártott tejporokról van szó, többek között a Franciaországban Milumal, Celia és Picot néven forgalmazott termékcsaládok termékeiről.

A NÉBIH nyilatkozata

A magyar hatóságokhoz 2018. január 14-ig nem érkezett olyan információ, amely szerint hazánk érintette lenne a Salmonella Agona gyanú miatti, a francia Lactalis cég által gyártott babatejpor visszahívásában. A Nébih folyamatosan figyeli a RASFF rendszeren érkező információkat, valamint kapcsolatban áll a társhatóságokkal, így szükség esetén haladéktalanul megteszi a szükséges lépéseket és tájékoztatja a közvéleményt.

A babatejpor szalmonella szennyezettségének gyanújáról 2017 december 4-én érkezett először tájékoztatás a RASFF rendszeren, amit 11-én riasztássá minősített az EU Bizottság. A Nébih azóta is folyamatosan figyelemmel kíséri a témával kapcsolatos híreket, valamint a felmerült kockázatról még tavaly decemberben tájékoztatta a humánegészségügyi hatóságot is.

Hazánk érintetté válása esetén a szakemberek haladéktalanul megteszik a szükséges intézkedéseket. Addig is a hatóság javasolja, hogy mind a vásárlók, mind a forgalmazók legyenek körültekintőek és kísérjék figyelemmel a híradásokat.

(Index, NÉBIH, 2018. január 14.)

 

Bébiételt vont ki a forgalomból a dm

Sajátmárkás eper-málna-alma gyümölcsös bébiételt vont ki a forgalomból a dm üzletlánc 2018. január 10-én.

Klórtartalmú tisztítószer maradvány jelenléte miatt visszahívta „Babylove bio eper-málna-alma” (babylove Erdbeere & Himbeere in Apfel) gyümölcsös sajátmárkás bébiételét a dm üzletlánc. A termékkivonás a 05.07.2019. lejárati idejű, 190 g-os kiszerelésű termékeket érinti.

Klórtartalmú tisztítószer maradványait mutatták ki a dm „Babylove bio eper-málna-alma” termék német ellenőrzése során. Az esetről az áruházlánctól és a RASFF rendszeren keresztül szinte egy időben érkezett tájékoztatás a Nébih-hez. A kifogásolt termékből Magyarországon kívül Ausztriába, Csehországba, Horvátországba, Németországba és Szlovákiába szállítottak.

Az érintett termék azonosító adatai:

 • A termék megnevezése: „Babylove bio gy. 4 hó 190g eper-málna-alma üveges bébiétel” („Erdbeere & Himbeere in Apfel”, 4 hónapos kortól)
 • Kiszerelés: 190 g
 • Minőségmegőrzési idő: 05.07.2019
 • Tételszám: LB 186
 • RASFF referenciaszám: 2018.0066

Az üzletlánc a fenti minőségmegőrzési idejű termékeit leszedte a polcokról és visszahívja a fogyasztóktól. A korábban megvásárolt termékeket a dm üzletei visszaveszik.

A Nébih is felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a fenti azonosítókkal ellátott bébiételt ne adják gyermekeiknek!

A klórvegyület (klorát) elsősorban az előállítás során felhasznált klóros révén fordulhat elő az élelmiszerekben. Ez az emberi testben a vér oxigénfelvételének képességét csökkenti, és hosszú távon megakadályozhatja a jód beépülését.

(NÉBIH, 2018. január 10.)

 

Készre sütött csirkemellfilét hívott vissza az Aldi

Hidegen és melegen is fogyasztható csirkemellfilé termékeket vont ki a forgalomból elővigyázatosságból az Aldi áruházlánc.

Több országban leszedte a polcról a termékét az Aldi, mert nem zárható ki a Listeria monocytogenes fertőzés veszélye. Az intézkedés Magyarországon a 2017.12.30-2018.01.15. közötti lejáratú termékeket érinti. Az áruházlánc a termékeket visszahívja a fogyasztóktól, melyre az üzletekben kihelyezett plakátokkal hívja fel a figyelmet.

Az intézkedés az alábbi azonosítókkal ellátott termékeket érinti:

 • Megnevezés: Csirkemellfilé darabok – csirkemellhús csirkemell filéből vágva, készre sütve classic, zöldfűszeres, pikáns
 • Márka: Böklunder
 • Fogyaszthatósági idő: 2017.12.30-2018.01.15. között
 • Kiszerelés: 150 g
 • RASFF referenciaszám: 2017.2249

A német központ tájékoztatása szerint a vételárat az áruház megtéríti.

A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. Veszélyt jelenthetnek például az azonnali fogyasztásra kész (ready-to-eat) élelmiszerek; a nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek; a lágysajtok (feta, brie, camembert, stb.); a nyers húst tartalmazó ételek, a húskészítmények; a nyers halak, a füstölt lazac; a nyers zöldségből készült saláták.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé eshet. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A kialakult betegségnek – főként a várandós nők körében – súlyos következményei lehetnek. Érzékeny csoport a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek.

(NÉBIH, 2017. december 30.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.