butikpórázon₪vásárlóktere

Tesco játék visszahívás

Gyerekjátékot hívott vissza a Tesco: lábbal hajtós jármű dzsungeles. 

Az egyik lábbal hajtós kocsival van gond, írja a Napi.hu.

Visszahívást jelentett be a Tesco: a dzsungeles, lábbal hajtós kiskocsit kell visszavinni.

A boltlánc kivonta a terméket a forgalomból és kéri az érintett vásárlókat, hogy vigyék vissza a termékeket. A játékot blokk nélkül is visszaveszik.  

A szóban forgó játékok azonosítói a következők:

Termék neve: Lábbal hajtós jármű dzsungeles

TPN: 100133666
EAN: 5057545284117
Forgalmazó: Tesco

 

 

 

A képen a visszahívott termékek láthatóak, forrás: Tesco

 

(Napi.hu, 2018. május 19.)

 

Spenótot hív vissza a Metro

Magas kadmium tartalom miatt vonta ki Chef Parajlevél termékét a METRO. 

A Nébih, a bolgár hatóság bejelentése alapján, a RASFF-on keresztül is értesült az esetről. A bolgár hatóság tájékoztatása szerint a kifogásolt termékből az EU több tagállamába, így Magyarországra is szállítottak. Az üzletlánc felelős élelmiszervállalkozóként az érintett tételt azonnal kivonta a forgalomból, üzleteiben kifüggesztett plakátokon tájékoztatta vásárlóit az intézkedésről és értesítette a hatóságot. A termékvisszahívás folyamatát a NÉBIH ellenőrzi.  

A termék azonosító adatai:

 • A termék neve: METRO Chef Parajlevél
 • Kiszerelés: 2,5 kg
 • A termék tételszáma: L17349-LN04
 • Gyártási ideje: 15.12.2017
 • Minőség-megőrzési idő:15.12.2019
 • Vonalkód:4337182017653
 • Gyártó neve: Pasfrost (Belgium)
 • RASFF referenciaszám: 2018.1217

A cég közleménye szerint a termék visszavihető a vásárlás helyére, ahol a vételárát visszatérítik. A visszahívásban más márkajelzésű, az áruházláncban forgalomba hozott fagyasztott spenót nem érintett.

Amit a kadmiumról tudni kell

A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyező anyag. Vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben elsősorban a májban és a vesében felhalmozódásra képes, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból, edényekből, eszközökből is kioldódhat, jelenléte a legkisebb mértékben sem kívánatos.

(NÉBIH, 2018. május 8.)

 

Ikea ELDSLÅGA gázfőzőlap: visszahívás

Veszélyes használni az Ikea ELDSLÅGA gázfőzőlapját.

A gázfőzőlap égőjével lehet gond, ezért helyszíni szerelésre van szükség, írja a Napi.hu.

Valamennyi 2018. január 1-je előtt vásárolt összes "ELDSLÅGA" gázfőzőlapnál probléma lehet, ezért az Ikea helyszíni szerelést biztosít az érintetteknek - közölte a bútorlánc kedden.

Bár az Ikea nem tud olyan esetről, amelynek során balesetet okozott volna a szóban forgó főzőlap, de a cég arra kéri a vásárlókat, hogy semmiképpen ne használják az "ELDSLÅGA" gázfőzőlapok jobb oldalon, felül elhelyezett gyors és nagyteljesítményű égőjét, amíg nem történt meg a javítás. Az összes többi égő biztonságosan használható.

A probléma elhárítása érdekében a vásárlók a 06 1 460 31 60-as telefonszámon egyeztethetnek az Ikea munkatársaival a szervizelésről. A vásárlást igazoló nyugta bemutatása nem szükséges.

(Napi.hu, 2018. április 24.)

 

Vidd vissza a Tescoba: UHT tej, játék

UHT tejet, és játékot hívott vissza a Tesco.

Tej

Egy sorozat tartós tejet is visszahívott a forgalmazó Tesco. A Riska 2018 júliusában lejáró, 1,5 százalékos zsírtartalmú tartós tejét érinti a lépés. Az érintett termék azonosítói a következők:
 • Terméknév: Riska Lo. UHT TEJ 1,5%
 • TPN: 120502923
 • EAN: 5998200562877
 • Minőségmegőrzési idő és azonosító: 28.07.2018. 030 D
 • Gyártja: Alföldi Tej Kft.

A boltlánc közölte: a szóban forgó termékeket kivonták a forgalomból és kérik azokat a vásárlókat, akik vettek ebből a tejből, vigyék vissza valamelyik Tescóba.

Gyerekjáték

Két játékautóval lehet biztonsági probléma, ezért azokat visszarendelte a forgalmazó Tesco. A boltlánc közölte, megkéri azokat a vásárlókat, akik már megvásárolták a termékeket, hogy hozzák vissza azokat.

A szóban forgó játékok azonosítói a következők:

 • Termék neve: Carousel Megafon tűzoltóautó és Carousel Megafon rendőrautó
 • TPN: 100012854 és 100012855
 • EAN: 5057373457639 és 5057373457653
 • Forgalmazó: Tesco

A képen a visszahívott termékek láthatóak, forrás: Tesco.

 

 

 

 

(Napi.hu, 2018. április 13.)

 

Olajsütőt hív vissza a MediaMarkt

Túlmelegedett. ₪₪₪

A MediaMarkt a Facebook oldalán tett közzé tájékoztatást (egyébként nem biztos, hogy a leghatékonyabb módja a termék visszahívásnak). Az náluk forgalmazott OK. ODF102-es típusú olajsütő működés közben túlmelegedhet. A hiba emberéletre nem veszélyes, de a fogyasztók védelmének érdekében a gyártó valamennyi 2017-ben gyártott darab visszahívása mellett döntött.

A MediaMarkt áruházakban a vásárlás ellenértékét azonnal visszatérítik, csak be kell vinni, akár csomagolás nélkül is.

A cég arra kéri a fogyasztókat, ha további kérdésük van, akkor a +36 1 358 6600-ás számon, a termekvisszahivas@mediamarkt.hu címen érdeklődhetnek.

(Napi.hu, 2018. április 12.)

 

Bukott a csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény

Csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény tételeket hívott vissza az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

A csattanó maszlag fogyasztása akut (azonnali) panaszokat okozhat.

Az érintett termékek, tételek nyomon követése és a vállalkozások vizsgálata folyamatban van.

A jelenlegi ismeretek szerint eddig három vállalkozó érintett:

 • Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., Szeged,
 • Dr. Markovics Antal egyéni vállalkozó, Pécs és
 • Aroma Trans Europe Kft., Budapest/Tiszakécske

A vállalkozások alábbi lejárati idejű tételeit vonta ki a forgalomból a hatóság:

 • 2018. július 31-i lejáratú őrölt fűszerkömény,
 • 2019. május 19-i lejáratú egész fűszerkömény és
 • 2019. augusztus 31-i lejáratú őrölt fűszerkömény.

A kivizsgálás menetének megfelelően – szükség esetén – az információkat frissítjük.

Az érintett tételek üzemekbe, vendéglátó egységekbe és háztartásokba egyaránt juthattak. A NÉBIH felhívja a vásárlók, háztartások és vendéglátók figyelmét, hogy a jelzett azonosító adatokkal rendelkező termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel és az alábbi tünetek jelentkezése esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz.

A csattanó maszlag  tropán alkaloidokat (pl. atropint) tartalmazó, mérgező gyomnövény. Fogyasztását követően pupillatágulás, látási problémák, szájszárazság, gyengeség, kimerültség, szomjúság, szédülés tünetek jelentkezhetnek.

(NÉBIH, 2018. március 22.)

 

Ezt azért inkább ne idd meg

A NÉBIH kivonta az undorító szagú Aqua Minerale San Benedetto S.p.a ásványvizet a forgalomból.

Fogyasztói bejelentés alapján megvizsgálta a NÉBIH az Aqua Minerale San Benedetto S.p.a. olasz gyártónál előállított szénsavmentes ásványvízet, mert azt „gyógyszer illatúnak és ízűnek” érezték a vásárlók. Az interneten rendelt termék laboratóriumi vizsgálata megerősítette az érzékszervi kifogást, több palackban undort keltő, fertőtlenítőszerre, kénhidrogénre valamint gázolajra emlékeztető mellékszagú volt az ásványvíz.

A NÉBIH vizsgálata egyaránt kiterjedt a bejelentőnél fellelhető, valamint az olasz ásványvizet Magyarországra behozó, és a viszonteladó vállalkozás készletének ellenőrzésére.

Az eljárás eredményeként a NÉBIH elrendelte az alábbi azonosítóval rendelkező, fogyasztásra alkalmatlan ásványvíz forgalomból történő kivonását és a visszahívását fogyasztóktól.

A visszahívott termék adatai:

 • termék megnevezése: San Benedetto Naturale mineral water 0,5 liter
 • csomagolása: PET palack
 • gyártás ideje: 2018.01.10.
 • minőségmegőrzési ideje: 2019.07.12.

A kifogásolt tételben a laboratóriumi vizsgálat kórokozó mikroorganizmusok jelenlétét nem mutatta ki, de fogyasztása nem javasolt.

 

(NÉBIH, 2018. március 15.)

 

Francia szalmonellás bébiétel: van visszahívás

A Lactalis francia gyártó most már mindent visszahív, így Magyarországra szállított termékeit is.

A RASFF-on érkezett január 16-i információ szerint a francia Lactalis cégcsoport kiterjesztette a termékvisszahívást a craoni gyárban előállított valamennyi termékére, függetlenül a gyártás időpontjától és a terméktételtől. A francia gyártó termékeiből Magyarországra is szállítottak.

A korábbi visszahívás csak a Craonban 2017. február 15-e után gyártott tápszerek bizonyos tételeire vonatkozott.​ Ezt terjesztette ki a cég gyártási időponttól és tételszámtól függetlenül minden, a craoni gyárban (EU azonosítószám: FR 53.084.014 CE) készült termékre. A Lactalis cégcsoport hangsúlyozta, hogy a kiterjesztett további intézkedés nem egészségügyi okokból vált indokolttá.

A Nébih megkezdte a Magyarországra szállított termékek körének ellenőrzését, az érintett termékek pontos adatairól a lakosságot a lehető legrövidebb időn belül értesíti.

(NÉBIH, 2018. január 17.)

 

Francia szalmonellás bébiétel: nálunk még nincs jelzés

Lactalis: 83 ország, 12 millió doboz szalmonellagyanús. Magyarország az eddigi információk alapján nem érintett. De ez változhat.

Kénytelen volt megszólalni a botrány kitörése óta idáig nem nyilatkozó francia tejipari mogul vezére: bejelentése szerint akár 12 millió doboz babatejpor is szalmonellagyanús lehet, ezért az összes érintett terméket visszavonják. 83 országban várhatók termékvisszahívások, írja az Index. Arról egyenlőre nincs infó, hogy Magyarország is érintett-e.

A gyanúsított a 17 milliárd eurós forgalmú Lactalis. Az egész 2017 december elején kezdődött, amikor Franciaországban több baba szalmonellafertőzést kapott. Azóta szerencsére mindenki meggyógyult közülük, de a botrány csak egyre nőtt. Idáig 35 francia, egy spanyol és egy görög kisgyerek szalmonellafertőzéséről derült ki, hogy azt feltehetően a bébiétel okozta. Fogyasztóvédő szervezetek szerint a valós szám ennél jóval magasabb lehet.

Bár a gyártó akkor azt közölte, hogy minden lehetségesen érintett terméket visszahívott, a nagy áruházláncok a Carrefourtól az Auchanig hamarosan jelezték, hogy még ezután is juthattak hozzájuk gyanús termékek. Nemrég azután kiderült, hogy a Lactalis saját belső vizsgálatai már augusztusban kimutatták a szalmonellabaktériumokat, erről azonban nem értesítették a hatóságokat. Szeptemberben volt egy állami rutinellenőrzés is náluk, akkor azonban nem találtak semmit, így az állami hatóságok felelőssége is felmerül.

A francia minisztériumi nyomás után a Lactalis január 14- bejelentésében elismerte, hogy nem tudják egyértelműen kiszűrni a szalmonellával esetleg fertőzött tejporokat a többitől. Nem kizárt, hogy 83 országba is juthatott ezekből, ezért a biztonság kedvéért most nem kevesebb, mint 12 millió bébiételt vonnak vissza. A 83 országot egyelőre nem nevezték meg, így nem tudni, hogy Magyarország is érintett lehet-e.

A Lactalis termékei közül csak az észak-franciaországi, craoni üzemben gyártott tejporokról van szó, többek között a Franciaországban Milumal, Celia és Picot néven forgalmazott termékcsaládok termékeiről.

A NÉBIH nyilatkozata

A magyar hatóságokhoz 2018. január 14-ig nem érkezett olyan információ, amely szerint hazánk érintette lenne a Salmonella Agona gyanú miatti, a francia Lactalis cég által gyártott babatejpor visszahívásában. A Nébih folyamatosan figyeli a RASFF rendszeren érkező információkat, valamint kapcsolatban áll a társhatóságokkal, így szükség esetén haladéktalanul megteszi a szükséges lépéseket és tájékoztatja a közvéleményt.

A babatejpor szalmonella szennyezettségének gyanújáról 2017 december 4-én érkezett először tájékoztatás a RASFF rendszeren, amit 11-én riasztássá minősített az EU Bizottság. A Nébih azóta is folyamatosan figyelemmel kíséri a témával kapcsolatos híreket, valamint a felmerült kockázatról még tavaly decemberben tájékoztatta a humánegészségügyi hatóságot is.

Hazánk érintetté válása esetén a szakemberek haladéktalanul megteszik a szükséges intézkedéseket. Addig is a hatóság javasolja, hogy mind a vásárlók, mind a forgalmazók legyenek körültekintőek és kísérjék figyelemmel a híradásokat.

(Index, NÉBIH, 2018. január 14.)

 

Bébiételt vont ki a forgalomból a dm

Sajátmárkás eper-málna-alma gyümölcsös bébiételt vont ki a forgalomból a dm üzletlánc 2018. január 10-én.

Klórtartalmú tisztítószer maradvány jelenléte miatt visszahívta „Babylove bio eper-málna-alma” (babylove Erdbeere & Himbeere in Apfel) gyümölcsös sajátmárkás bébiételét a dm üzletlánc. A termékkivonás a 05.07.2019. lejárati idejű, 190 g-os kiszerelésű termékeket érinti.

Klórtartalmú tisztítószer maradványait mutatták ki a dm „Babylove bio eper-málna-alma” termék német ellenőrzése során. Az esetről az áruházlánctól és a RASFF rendszeren keresztül szinte egy időben érkezett tájékoztatás a Nébih-hez. A kifogásolt termékből Magyarországon kívül Ausztriába, Csehországba, Horvátországba, Németországba és Szlovákiába szállítottak.

Az érintett termék azonosító adatai:

 • A termék megnevezése: „Babylove bio gy. 4 hó 190g eper-málna-alma üveges bébiétel” („Erdbeere & Himbeere in Apfel”, 4 hónapos kortól)
 • Kiszerelés: 190 g
 • Minőségmegőrzési idő: 05.07.2019
 • Tételszám: LB 186
 • RASFF referenciaszám: 2018.0066

Az üzletlánc a fenti minőségmegőrzési idejű termékeit leszedte a polcokról és visszahívja a fogyasztóktól. A korábban megvásárolt termékeket a dm üzletei visszaveszik.

A Nébih is felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a fenti azonosítókkal ellátott bébiételt ne adják gyermekeiknek!

A klórvegyület (klorát) elsősorban az előállítás során felhasznált klóros révén fordulhat elő az élelmiszerekben. Ez az emberi testben a vér oxigénfelvételének képességét csökkenti, és hosszú távon megakadályozhatja a jód beépülését.

(NÉBIH, 2018. január 10.)

 

Készre sütött csirkemellfilét hívott vissza az Aldi

Hidegen és melegen is fogyasztható csirkemellfilé termékeket vont ki a forgalomból elővigyázatosságból az Aldi áruházlánc. ₪₪₪

Több országban leszedte a polcról a termékét az Aldi, mert nem zárható ki a Listeria monocytogenes fertőzés veszélye. Az intézkedés Magyarországon a 2017.12.30-2018.01.15. közötti lejáratú termékeket érinti. Az áruházlánc a termékeket visszahívja a fogyasztóktól, melyre az üzletekben kihelyezett plakátokkal hívja fel a figyelmet.

Az intézkedés az alábbi azonosítókkal ellátott termékeket érinti:

 • Megnevezés: Csirkemellfilé darabok – csirkemellhús csirkemellfiléből vágva, készre sütve classic, zöldfűszeres, pikáns
 • Márka: Böklunder
 • Fogyaszthatósági idő: 2017.12.30-2018.01.15. között
 • Kiszerelés: 150 g
 • RASFF referenciaszám: 2017.2249

A német központ tájékoztatása szerint a vételárat az áruház megtéríti.

A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. Veszélyt jelenthetnek például az azonnali fogyasztásra kész (ready-to-eat) élelmiszerek; a nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek; a lágysajtok (feta, brie, camembert, stb.); a nyers húst tartalmazó ételek, a húskészítmények; a nyers halak, a füstölt lazac; a nyers zöldségből készült saláták.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé eshet. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A kialakult betegségnek – főként a várandós nők körében – súlyos következményei lehetnek. Érzékeny csoport a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek.

(NÉBIH, 2017. december 30.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.