web₪zseb

Nem tudják megállítani az Airbnb-t

Budapesten. 

Tovább tudta növelni a már eleve magas piaci részesedését az Airbnb Budapesten, az elmúlt évek belvárosi kerületekre vonatkozó szabályozó rendeletei sem tudták egyelőre visszaszorítani terjeszkedését a fővárosban, írja az Index az MTI nyomán.

2018-ban a budapesti Airbnb szállásokon eltöltött vendégéjszakák száma meghaladta az 1,8 milliót, 25 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban - közölte a Colliers International tanácsadó társaság az MTI-vel. Az Airbnb piaci részesedése az eltöltött vendégéjszakák alapján 2018 végére elérte a 20 százalékot, a fővárosi foglalható egységek száma pedig 10 százalékkal bővült egy év alatt.

A Colliers International és a Hotelschool The Hague friss, Budapestre vonatkozó elemzése szerint 2018-ban 2017-hez hasonlóan az V., VI., VII. kerületben volt a budapesti foglalások 69 százaléka.

A szállástípusok közül 2018-ban is a teljes lakás volt a legkeresettebb a vendégek körében, a foglalások 50 százaléka ilyen típusú szálláshelyen történt.

A budapesti Airbnb piacot inkább a professzionális bérbeadók mozgatják, ugyanis a bérbeadók 61 százaléka egynél több lakást adott bérbe, ami meghaladja a legtöbb európai nagyvárosban kialakult 40-50 százalékos átlagot.

(Index, 2019. október 28.)

 

Airbnb: van pénz, csak nem tudni, mennyi
Egyre nagyobbra hízik az Airbnb.

Szépen nő a foglalások száma és összértéke az Airbnb-n, írja a Portfolio. Így vélhetően a cég bevételei is jelentősen nőhettek, a profitról azonban továbbra sem sokat tudni a tőzsdére igyekvő cégnél. 

Érdekes dolgokat tudott meg egy bennfentestől a Reuters az Airbnb-ről: 

Az első negyedévben az Airbnb-nél a foglalások összértéke 31 százalékkal 9,4 milliárd dollárra nőtt,

A negyedévben 91 millió vendégéjszakát foglaltak le a platformon,

március végén az Airbnb mérlegén közel 3,5 milliárd dollárnyi készpénz volt,

2018-ban 40 százalékkal nőtt az Airbnb bevétele.

A magas növekedésről szóló szivárogtatás egyébként nem lehet véletlen, az Airbnb 2020 első félévében tőzsdére menne, a jó hírek pedig kellőképpen meggyőzhetik a potenciális befektetőket a részvényjegyzésről.

Az elmúlt hónapokban egyébként több izgalmas IPO is történt az amerikai tőzsdéken, többek között az Uber és a Lyft részvényeit is bevezették a tőzsdére, és hamarosan a WeWork is tőzsdére mehet. Ezekben a sztorikban az a közös, hogy a cégek remek bevételnövekedést érnek el, de profitot nem nagyon termelnek, így nagy kérdés, hogy az Airbnb adózott eredmény soron hogyan muzsikál. A cég azt állítja, hogy 2018-ban már zsinórban második éve volt profitábilis, a pontos összegről azonban nem sokat tudni.

(Portfolio, 2019. augusztus 17.)

 

Most már Airbnb a HotelTonight

Az Airbnb vett még magának egy szállásközvetítő céget.

A cég bejelentette, hogy megállapodást írt alá a HotelTonight szállodafoglalási alkalmazásokat kínáló startup felvásárlására, írja az Origo.

A 2010-ben alapított HotelTonight okostelefon alkalmazásán – amit eddig 15 millióan töltöttek le – valamint weboldalán keresztül kedvező árú szállodai szobák foglalását teszi lehetővé rövid időre, akár kis hotelről, akár nagy szállodaláncról legyen szó.

A vételi árat nem tették közzé, azonban 2017-ben 463 millió dollárra becsülték a HotelTonight értékét.

Az amerikei Airbnb – amely körülbelül 31 milliárd dollárt ér – korábban azt nyilatkozta, hogy olyan platform létrehozását tervezi, ami segítséget nyújt az embereknek az utazás minden területén, beleértve a szállást és a közlekedést is. Az akvizíció alkalmas az Airbnb üzletágainak diverzifikálására is.

Ugyanakkor, mivel az Airbnb a szállodaipar legnagyobb konkurenciája, kérdéses, hogy a jelentősebb láncok miképpen fognak reagálni a felvásárlás hírére.

A HotelTonight alkalmazás és a webhely továbbra is működni fog, az Airbnb idővel hozzáadja a butik hotelek szobakínálatát a saját platformjához.

Az Airbnb elmondta, hogy a HotelTonight vezérigazgatója, Sam Shank, aki a San Franciscó-i székhelyű céget alapította, az Airbnb butik hotel kategóriájának irányításával lesz megbízva. A cég már korábban is vásárolt fel startupokat: 2016-ban a londoni Airbnb-jellegű Accomable-t, valamint 2017-ben a Tilt fizetési szolgáltatást.

(Origo, 2019. március 8.)

 

Airbnb Plus: ez már utazási iroda

Luxuslakás is jöhet. Mindent leellenőriznek előtte, még a vendéglátót is. Persze, vaskosabb lesz az ár.

Luxuslakásokat kínál az Airbnb Plus, írja az Index. Tizedik születésnapját azzal ünnepli az Airbnb, hogy bevezet egy prémium szolgáltatást a tehetősebb lakásbérlőknek. Az Airbnb Plus kínálatába nehéz bekerülni, éppen azért, hogy a vendéket biztosan olyan minőséget kapjanak, amilyet elvárnak.

Az Airbnb semmit sem bíz a véletlenre: a luxuslakásokat személyesen meglátogatják, hogy meggyőződjenek a komfortos berendezésről és a különleges dizájnról. Az otthonokban több mint száz dolgot ellenőriznek, például a konyhai eszközöket, a matracok puhaságát, a törülközők anyagának finomságát, és a vendéglátókat is alaposan szemügyre veszik.

A minőségbiztosításnak természetesen komoly ára van. Amíg a normál Airbnb kínálatában átlagosan 27 ezer forintba kerül egy éjszaka, az Airbnb Plus lakásai átlagosan ennek a duplájába kerülnek - írja a New York Times.

Először tizenhárom városban lesz, összesen kétezer Airbnb Plus-kompatibilis ajánlat, és Budapest egyelőre nincs fent ezen a listán. Azt mondják, hogy 2018 végére 50 város 75 ezer lakása lesz megtalálható a Plusban.

(Index, 2018. február 23.)

 

Amszterdam is belerúgott az Airbnb-be

Amszterdam megfelezte az Airbnb-n kiadható éjszakák számát.

Az amszterdami városi tanács úgy döntött, hogy 2019-től évi hatvanról harmincra csökkenti a kiadható éjszakák számát az Airbnb-n szállást kínáló helyiek számára, írja a DutchNews.nl nyomán az Index.

A döntést szorgalmazó Laurens Ivens elismerte, hogy a korlátozás nem fog megoldani minden problémát, ugyanakkor hozzátette, hogy a szabályozás jelentősen tehermentesítheti majd a város turistákkal tömött negyedeit. A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint az otthonaikat szállásra kínáló amszterdamiak évente hatvan éjszakára adhatják ki ingatlanjaikat, egyszerre legfeljebb négy fő számára.

2017 végén a Trouw nevű lap arról cikkezett, hogy Amszterdamban közel ötezer ingatlant – lakást, házat és lakóhajót – és további mintegy ezer ingatlan tulajdonosa sérti meg valamelyik szabályt. Az Airbnb cáfolta az adatokat, szerintük a turisták számára kínált amszterdami otthonok mindössze 5 százaléka sérti meg a városi szabályozást.

Az Airbnb közleményben reagált a korlátozásra, amelyben azt írják, hogy csalódottak az amszterdami döntés miatt, amely a helyi családokkal szemben a nagyobb szállodáknak kedvez.

(Index, 2018. január 10.)

 

Barcelona megregulázza a szállásmegosztókat

Hamarosan eltűnhet a barcelonai szálláshirdetések jelentős része a szállásmegosztó oldaláról.

Meghajolt a barcelonai vezetés akarata előtt az Airbnb: a közösségi szállásmegosztó mögött álló cég beleegyezett abba, hogy leveszi oldaláról azokat az ingatlanokat, amelyeknek a kiadását nem engedélyezte a város. Az Airbnb ellenkező esetben 600 ezer eurós bírságot kockáztatott, írja a HVG.

2016-ban 1,3 millió látogató vette igénybe a szállásmegosztó által kínált szobákat és lakásokat, ez 167 millió eurós bevételt hozott a vendéglátóknak és becslések szerint 860 milliót a helyi üzleteknek. A város azonban megelégelte a turistaáradatot és Ada Colau katalán város polgármestere intézkedéseket helyezett kilátásba az idegenforgalom korlátozására. A barcelonaiaknak olyan dolgokból lett elegük, amik a budapestieknek is ismerősek lehetnek: a belvárost éjjel-nappal feldúló részeg turistahordák, ami még nem feltétlenül köthető az Airbnb-hez. A lakáskiadásnál uralkodó áldatlan állapotok azonban igen.

Az Airbnb egy másik problémát is hordoz magában: a hirdetett ingatlanok több mint fele nem magánszemélyek szabad lakása vagy szobája, hanem valójában kereskedelmi szálláshelyek – írja a Les Echos Javier Gil helyi szociológus kutatásait idézve. Az illegális hirdetések száma 6-8 ezer körül mozog, ezek miatt az elmúlt időszakban kétezer eljárást indított a városvezetés.

(HVG, 2017 július 17.)

 

Kíméletlen törtető az Airbnb

Az Uber-utánzat a bérlakáspiacon nyomul. Az Airbnb értéke 25 milliárd dollár.

Újabb tőkeemelési kör zárult le a lakáspiacon egyre nagyobb tempót diktáló Airbnb-nél. A társaság több mint 100 millió dollárt vont be a működésbe. A korábbi, a nyári tőkeemelés időszakához hasonlóan jelenleg is 25 milliárd dollár a cég értéke.

A Airbnb San Francisco-i központú cég, közösségi megosztáson alapuló üzleti vállalkozás. A társaság 2015. harmadik negyedévében 340 millió dollár árbevételt ért el, 2,2 milliárd dollár értékű lakásfoglalás mellett. Mindkét érték nagyjából kétszerese egy évvel korábbi azonos időszakárbevételének és foglalásának.

A cég az előzetesen kitűzött tervek felett teljesít, a 2015 évi teljes árbevétel pedig megközelítheti az 1 milliárd dollárt. A nettó eredmény mintegy 150 millió dolláros veszteség lehet 2015-ben.

Az Airbnb legutóbb 2015. júniusban hajtott végre tőkeemelést, akkor a társaság 1,5 milliárd dollár forrást vont be, ami minden idők egyik legnagyobb zárt körben végrehajtott tőkeemelésének számít.

A cég internetes oldalán több mint 1,7 millió szoba, lakás és lakóház hirdetés található már. A cég bevétele abból származik, hogy minden egyes internetes foglalásnál 3 százalék a jutaléka. Emellett még a vendégektől 6-12 százalék közti szerviz díjat is kapnak.

(Portfolio, 2015. november 22.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.