kirakat₪láz

Az Aréna Pláza a Westend elé mászna

Másfélszeresére bővítenék az Aréna Plázát. Kérdés persze, hogy a tervezett óbudai pláza elmeszelése után ez mehet-e.

Engedélykérelmet adott be a Symmetry Arena Ingatlankezelő Kft. a budapesti Arena Mall bővítésére, írja az Index a HVG nyomán.

A dokumentáció szerint a Kerepesi úti, már jelenleg is 42 ezer négyzetméter alapterületű épület csaknem másfélszeresére növekszik, hiszen az új rész alapterülete 18 ezer négyzetméter lesz. Alatta kétszintes mélygarázs is helyet kap további félezer autó számára (a bővítés után a fenti képen láthatóan néz majd ki a bevásárlóközpont, az alábbi pedig madártávlatból mutatja, merre bővül).

A plázához egy 18 ezer négyzetméteres részt építenének hozzá, amelyben kétszintes mélygarázs is lenne, 500 férőhellyel. A garázs mellett pedig újabb boltok, éttermek és edzőterem is lesz az új részben. Az építkezés elvileg az év második felében indul.

Az Arena Mall-t tulajdonló Symmetry Arena Ingatlankezelő Kft.-t 2017-ben, 10 évvel a bevásárlóközpont megnyitása után vásárolta fel egy dél-afrikai befektetési alap, a NEPI Rockcastle 275 millió euróért. Ugyanez az alap vásárolta meg 2018-ban a Mammut plázát is.

(Index, 2020. január 16.)

 

Aquincum pláza helyett városnegyed

Elkaszálták az új pláza építését Budapesten, más lesz helyette.

Elvérzett a német ingatlanfejlesztő ECE kérelme, amellyel a cég a plázastop alóli felmentést szerette volna elérni, írja a Napi.hu. Így nem épülhet meg Óbudán a régóta tervezett Aquincum pláza. A külföldi sajtóhír szerint más épülhet a bevásárlóközpont helyett.

Az óbudai rozsdaövezetben építendő 50 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont egyszer már megkapta a plázastop alóli felmentést, mégpedig nem más, mint Matolcsy György adta nemzetgazdasági miniszterként még 2013-ban. A hazánkban eddig öt plázát felépítő multinacionális cég azonban halogatta az építkezést - így utólag már könnyű azt mondani, pechjére. Ez lett volna a cég hatodik magyarországi bevásárlóközpontja.

Az első engedély ugyanis időközben lejárt, a plázastop ügyében azóta pedig már a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal jár el szakhatóságként. Így oda kellett benyújtani az új kérelmet. Bizalmas forrásból származó információink szerint a kérelmet támogatta a kerület és a főváros korábbi vezetése, sőt több kormánytag is. Ennek ellenére elvérzett a kormányhivatalnál - a területet már régen megvásároló német tulajdonos nem kis meglepetésére.

A Napi.hu úgy tudja, ezek után egyesek azt javasolták a cégnek, folytassanak megbeszéléseket arra érdemes személyekkel, módosítsák a terveket, és adjanak be újabb kérelmet. Az Árkád bevásárlóközpontok építésével ismertté vált német hátterű családi vállalkozás a jelek szerint azonban besokallt és nem akar még egy kört futni.

Szinte egyszerre kérték két budapesti óriás beruházásnál a plázastop alóli felmentést. Ezek közül az Etele téri pláza már javában épül, az aquincumi viszont hamvába holt terv marad.

Az utóbbi helyett a Szentendrei út, Bogdáni út határolt ipari területen vegyes beépítésű övezet lesz. Az európai kiskereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó angol nyelvű Across Magazin adott hírt arról, hogy az ECE koncepciót váltott. Eszerint az új városnegyedben irodákat, hotelt, éttermeket és üzleteket alakítanak ki. A szaklap szerit eredetileg shopping centert akartak megvalósítani a területen. És bár bírták a fővárosi és kerületi hatóságok támogatását, lehetetlennek bizonyult számukra megszerezniük az úgynevezett plázastop alóli felmentést.

Azonban az ECE és a kerület képviselői most megegyeztek egy vegyes hasznosítású városnegyed fejlesztéséről. A magazinnak nyilatkozott Christoph Augustin, az ECE Hungary igazgatója: "Egyrészt nagyon sajnáljuk a (plázastop ügyében hozott - a szerk.) döntést, mert már sok pozitív visszajelzést kaptunk a bérlői piacról. Ma a kiskereskedelem progresszíven fejlődik Magyarországon - csaknem hét százalékkal nőtt az első háromnegyed évben. Ugyanakkor nagy lehetőséget látunk abban, hogy beillesszük az eddigi tervek részeit az új koncepcióba."

A német igazgató attraktív városnegyedet ígér ezen a területen. Megnéztük az ECE honlapját: ott még az Aquincum pláza "néz vissza" a látványtervekről.

(Napi.hu, 2020. január 6.)

 

Egymást kerülgetik a plázák

Valós irodai piac híján az ország jelentősebb vidéki városaiban főleg a kiskereskedelmi infrastruktúra fejlődik, bár nem túl nagy ütemben.

Megy utána az ipari ingatlanpiac is, de jobbára csak az ipari parkokban van mozgás, logisztikai központokat saját maguk számára és nem kiadási céllal építenek a nagyvállalatok, írja a Portfolio. Mester Nándor írása.

Továbbra is csak fékezett habzású a Budapesten kívüli kiskereskedelmi ingatlanpiac fejlődése. Új bevásárlóközpontok már évek óta nem épülnek, a teljes kiskereskedelmi ingatlanállomány legfeljebb a diszkont áruházak terjeszkedése miatt bővül.

Nem lehet nem észrevenni ugyanakkor, hogy a plaza nevű bevásárlóközpontok többségét birtokló új tulajdonos, az Indotek Group egy átfogó program keretében sorra szabja át ezeket kívül és belül, de nem hagyja érintetlenül a bérlői mixet sem. Általában feljebb pozicionálja ezeket a központokat, több helyütt is megtörtént, hogy a kisebb boltokat ismert hazai és nemzetközi üzletláncok nagyobb alapterületű üzletei váltották fel.

Festegetünk, festegetünk?

Legfrissebb 2019-es akciójuk a nyár végére esett, a Debrecen Plaza és a Szeged Plaza modernizálását indították el. Először mindkét helyszínen a belső tereket és a gépészetet frissítették fel, majd ezt követi 2020-ban a külső homlokzat, illetve a környezet felújítása és átalakítása. A vendéglátó részt jelentősen bővítették, új bútorzattal, padlóburkolattal és világítással látták el, megújulnak az alagsorban működő garázsok is. Az akciókra 2019-ben mintegy 4 milliárd forintot fordít a társaság.

A csoport már 20 bevásárlóközpont működtet Magyarországon, ezek kivétel nélkül Budapesten vagy megyei jogú vidéki városokban található több ezer vagy tízezer négyzetméter alapterületű kereskedelmi létesítmények.

A megyeszékhelyek mellett egy-két ígéretes kisváros is új kiskereskedelmi központhoz jut - más beruházók vállalkozásaként. Mosonmagyaróváron most ősszel adták át az APC Invest tulajdonában álló 4500 négyzetméteres Galéria Centert, Gyálon a központi piac mellett novemberben nyitották meg az ennél kisebb, 1200 négyzetméteres Ady Centert, a Rubók Kft. fejlesztését.

A kiskereskedelem gyökeres átalakulása az online és az offline térben is folytatódik. Egyrészt minden jelentős hipermarket hálózat elindította az internetes vásárlást és házhoz szállítást, egyes szupermarketek is próbálkoznak ezzel. Ugyanakkor számos jelentős online kiskereskedő, mint például a Notino, a Mall.hu és az ALZA.hu is megjelentek a hazai piacon az elmúlt két évben, utóbbi nagy fizikai áruházat is nyitott a fővárosban.

Kapaszkodnak a hipermarketek

Különösen a hipermarketek mindennapjai változtak meg: a tulajdonosok egymás után szűkítik saját területüket egy adott nagy épületen belül, helyet adva más, kiegészítő szolgáltatást nyújtó, általában szakáruháznak. A TESCO élen jár ebben, a Media Markt-tal szövetkezve shop-in-shop megoldással operál immár nyolc egységében. Csak egy példa: Budaörsön a korábban 16 ezer négyzetméteres áruház tescós eladótere 6300 négyzetméterre zsugorodott, a felszabaduló négyzetmétereket több divatmárka, posta, gyógyszertár, pénzváltó, éttermek, butikok foglalta el.

Fontos fejlemény volt, hogy a Metro AG eladta 11 közép-európai áruházát a francia LFPI Group leányvállalatának és visszabérli azokat. Nálunk három egységet érintett a tranzakció. Az ügylet 2019 augusztusában vált véglegessé, teljes értéke meghaladja a 250 millió eurót. A Metro Properties Lengyelországban és Csehországban számos teleknek tulajdonosa maradt, melyeken vegyes funkciójú projekteket fog fejleszteni a jövőben.

Szakáruházi fronton a plaza-piachoz hasonló felújítási hullám tanúi vagyunk. Új egységek nem nyílnak, de egyre több átalakul. A Praktiker például Székesfehérváron és Szegeden alakította át áruházát. Előbbi város azért is érdekes, mert ott korábban két egysége működött, 2011-ben összevonták ezeket. A Praktiker 2023-ig az összes üzletét szeretné felújítani a minél hatékonyabban működés érdekében. Ez összesen mintegy 130 000 négyzetméternyi értékesítési területet jelent. Új kézbe került 2019-ben a Kika, tulajdonosa, az osztrák Signa Csoport eladta magyarországi, csehországi, szlovákiai és romániai üzleteit az XXXLutz osztrák cégnek. Az új tulajdonos Magyarországon a Mömax hálózatot is birtokolja.

Letekert ablakkal a logisztika

Bólyon mintegy 800 millió forintból fejlesztették a helyi ipari parkot, az összeg 90 százaléka uniós forrásból jött. A közel 60 hektáros területen 31 vállalkozás működik, ezek együtt több mint 1300 embernek adnak munkahelyet az alig 4000 lelket számláló Pécstől 30, Budapesttől 200 kilométerre fekvő, autópályán könnyen megközelíthető kisvárosba. Sokat mondó, hogy a helyi fiatalok 85 százaléka a parkban működő vállalatoknál képzeli el jövőjét.

Gyálon 2020 tavaszán adják át a ruházati és háztartási cikkeket forgalmazó PEPCO 100.000 négyzetméteres óriás elosztó központját. A 85 millió eurós projekt költségéből 11,5 millió eurót átvállalt a kormány. Az új létesítmény 140 magyarországi, valamint több mint 500 csehországi, szlovákiai, romániai és bulgáriai PEPCO üzletet szolgál majd ki. A hatalmas épületben ikertálcás szortírozó, hangvezérelt árumozgatási és kiszedési rendszer és vezető nélküli raklapemelők is lesznek.

A 2019-es év nagy bejelentése volt, hogy Hegyeshalom és Bezenye határán egy teljesen új település bontakozhat ki a tervezett gyümölcsfeldolgozó és kertészet mellett.

Egymilliárd euróból - a mezőgazdasági beruházást is beszámítva - hotel, konferenciaközpont, üzletek, iskola is épülhet.

Egy 300 ezer négyzetméteres üvegházi központot, 200 ezer négyzetméteres függőleges kertet, egy 160 ezer négyzetméteres hűtőházat, feldolgozó üzemet és raktárt, valamint egy 145 ezer négyzetméteres logisztikai központot hoznak létre. Ezeken kívül ezer lakást építenek, hogy ne kelljen ingáznia a dolgozóknak.

Természetesen lesznek éttermek, szolgáltató egységek, bevásárlási lehetőség is és különféle szabadidős létesítmények. A beruházó német FAKT AG júliusban lezárta a 330 hektáros telek megvételét, 2020 tavaszára ígérte a kivitelezés megkezdését.

(Portfolio, 2019. december 16.)

 

Stop idején a módi: plázafelújítás

Újjávarázsolnak egy szegedi és egy debreceni plázát.

Összesen csaknem 2 milliárd forintot költ a szegedi és a debreceni pláza külső-belső korszerűsítésére az Indotek Group, írja az Origo az MTI nyomán.

A beruházás 2019 augusztusában indított első üteme az épületek belső tereit újította meg korszerű padlóburkolatokkal és bútorokkal.A bevásárlóközpontok új szolgáltatásokkal és üzletekkel bővültek,Debrecenben a garázs is megújult.

Szeged Pláza FORRÁS: GOOGLE

 A következő szakasz a külső felújítás mellett a gépészeti rendszerek modernizálására és a parkolók bővítésére is kiterjed. Szegeden már megkapták a hatósági engedélyeket, így a munkálatokat 2020 első felében elkezdhetik, de az év végéig a tervek szerint Debrecenben is végeznek. A belső terek addig is zavartalanul üzemelnek.

A magyar-amerikai tulajdonban működő Indotek Group piacvezető a B és C kategóriás kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán.

A mintegy 240 főt foglalkoztató cégcsoport több mint 300 ingatlan felett rendelkezik. A beépített és bérbe adható ingatlanterület nagysága összességében meghaladja az 1,5 millió négyzetmétert, amelyen több mint 2.500 bérlő osztozik.

A csoport ingatlanportfóliójába tartozik – egyebek mellett – több mint 20 irodaház, több mint 20 fővárosi és vidéki bevásárlóközpont, szállodák, raktárépületek és iparterületek. Az Indotek Group több saját fejlesztésű lakópark projekttel van jelen a lakossági ingatlanpiacon is.

 (Origo, 2019. december 10.)

 

Corvin, Duna, Győr, Miskolc

Eladják a plázákat, meg is van a vevő.

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte az Indotek csoporthoz tartozó GSZ-Monument Kft.-nek, hogy megvásároljon több, a Klepierre csoport tulajdonában lévő társaságot - írja a Portfolio a GVH nyomán. 

A GSZ-Monument Kft. a versenyhivatal döntése szerint a következő cégek felett szerzi meg az irányítást: 

Klepierre Corvin Vagyonkezelő Kft.,
Duna Plaza Ingatlanfejlesztési Zrt.,
GYR 2002 Bevásárló, Szórakoztatóipari és Vagyonkezelő Kft.,
Miskolc 2002 Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Kft.,
Klepierre Management Magyarország Menedzselési és Ellenőrzési Kft. és
Klepierre Trading Energia Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 

A Forbes magazin szerint ezek a cégek a Corvin Plazát, a Duna Plazát, a Győr Plazát és a Miskolc Plazát, valamint az ezek üzemeltetéséhez kapcsolódó tevékenységeket foglalják magukba, értékesítésükkel kivonul Magyarországról a francia tulajdonos. 2019 elején már megvett két plázátaz Indotek a Klepierre-től: a székesfehérvári Alba Plazát és a nyíregyházi Nyír Plazát - írja a Forbes.

A GSZ-Monument Kft.-t 2019-ben alapították 3 millió forint alaptőkével, saját tulajdonú és bérelt ingatlan bérbeadása főtevékenységgel, a cég ügyvezetője Jellinek Dániel.

Az Indotek honlapja szerint befektetés-kezeléssel foglalkozó magyar-amerikai tulajdonú cégcsoport, a rá bízott vagyont elsősorban ingatlanok és követelések megvásárlására fordítja.

Az Indotek-csoport vásárolta meg például 2018-ban az MKB Bank 2015. évi szanálásakor átvett, döntően nem teljesítő kereskedelmi ingatlanhitelezésből származó követeléseket, és ingatlanállományt, valamint 2019-ben az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 11 hazai hitelintézet felszámolási eljárásában fennálló hitelezői követeléseit, valamint a Gellért Hotelt a Danubius Hotelstől.

Az Indotek júniusban, a Gellért-tranzakció kapcsán közölte: a mintegy 240 főt foglalkoztató cégcsoport több mint 300 ingatlan felett rendelkezik. A beépített és bérbe adható ingatlanterület nagysága összességében meghaladja az 1,3 millió négyzetmétert, amelyen több mint 2.500 bérlő osztozik.

Ingatlanportfóliójába tartozik - egyebek mellett - több mint 20 irodaház, például az EMKE irodaház vagy a Dohány utcai Focus Point Irodaház, 14 vidéki bevásárlóközpont, szállodák és számtalan raktárépület, iparterület. Az Indotek Group több saját fejlesztésű lakópark projekttel jelen van a lakossági ingatlanpiacon is. Az Indotek csoport vezérigazgatója és többségi tulajdonosa Jellinek Dániel.

(Portfolio, 2019. augusztus 2.)

 

A gasztrot tolja az Árkád

Átalakul az egyik népszerű bevásárlóközpont, az Árkád. Több lesz benne a vendéglő.

Nagyszabású beruházásba kezdett nemrégiben a budapesti Árkád, amelynek keretében egy új gasztro-teret, a FoodLoftot alakítják ki a bevásárlóközpont felső szintjén, írja az Origo. A mintegy 5,8 millió eurós beruházás keretében összesen 7 új vendéglátó egység kap majd helyet mintegy 2.000 négyzetméteren. Az új éttermek közül a padthai wokbar már megnyitott, az à table május közepétől, a többiek pedig augusztus végétől várják majd a vendégeket.

A budapesti Árkád felső szintjére tervezett FoodLoft kialakításával a bevásárlóközpontot üzemeltető ECE Projektmanagement, valamint a befektetők egyolyan egyedi koncepció megvalósítását tűzték ki célul, amelynek segítségével az üzletközpont felkerülhet Budapest gasztro térképére.Az új FoodLoftban ennek megfelelően hét új étterem kap helyet, amelyek egyedi kínálatot és nemzetközi ízélményeket kínálnak majd a látogatóknak. Ezzel színt visznek az Árkád már meglévő éttermi kínálatába, és olyan, a környéken eddig nem elérhető vendéglátóhelyeknek adnak otthont, amelyekért eddig a belvárosba kellett utazni.

Nagy hangsúlyt fektetünk a rendezvényekre, és az új FoodLoft is ezt a célt szolgálja, hiszen olyan éttermi kínálatot találnak meg ősztől nálunk a vásárlók, ami eddig az Árkád környékén nem volt elérhető – mondta Vizsolyi Dániel, a bevásárlóközpont igazgatója.

A 7 étterem több fázisban nyit meg. Az első, a padthai wokbar már megnyitott, az à table francia pékség pedig május közepétől várja a vendégeket. A többi egység a munkálatok végeztével, augusztus végén nyit majd meg. Az új éttermek között megtalálható lesz kézműves hamburger, olasz, tradicionális magyaros, organikus és sushi koncepció is.

A beruházás számos változást hoz majd az Árkádban.

Az egyik, hogy a FoodLoft területén megszűnik majd a bevásárlóközpont folyosó effektusa és egy izgalmas, szellősebb gasztro-tér jön létre. A másik látványos változás pedig egy 200 négyzetméteres terasz kialakítása lesz, amelyet a tervek szerint nyolc hónapon keresztül élvezhetnek majd a vendégek. Emellett a FoodLoft mellé kerül majd a Kölyökpark játszóház is, így biztosítva tökéletes kikapcsolódást az egész családnak.

Az 5,8 millió eurós beruházás 2000 négyzetméteres területen zajlik a bevásárlóközpont felső szintjén. Az ECE saját egységeiben végzett gasztronómiai felmérés alapján elmondható, hogy a látogatók 60 százaléka szinte minden alkalommal meglátogatja valamelyik éttermet, 40 százalékuk pedig egyenesen az étteremkínálat alapján választja ki, hogy melyik bevásárlóközpontot látogatja meg.

(Origo, 2019. április 30.)

 

Az Auchan is betette a lábát

Új köntöst kap a Zala Pláza.

Hamarosan ismét teljes egészében birtokba veheti a nagyközönség a zalaegerszegi Zala Plazát, amelynek korszerűsítése a befejező szakaszához érkezett. A bevásárlóközpont megújult külsővel, új hangulati és dizájnelemekkel, valamint az eddiginél is szélesebb és változatosabb termékpalettát kínáló bérlői mixszel várja majd fogyasztókat.

A tulajdonos Indotek Group tavaly nyáron kezdte meg a munkálatokat, amelyek első lépéseként a burkolatokat lecserélték és a falakat újrafestették, az ún. „ételudvar" területén pedig az új bútorok és lámpák hoztak látványos változást a bevásárlóközpont kinézetében. Ezt követte az épület külső homlokzatának teljes megújítása, amelynek részeként a pláza új logója is felkerült az épületre. 

A korszerűsítésen dolgozó 40 fős szakembercsapat tagjai az épületben összesen 1600 négyzetméter burkolatot újítottak meg, amellyel egyidejűleg 400 db álmennyezet-elemet cseréltek ki, és 1400 négyzetmétert festettek át.A világítástechnika megújítása mellett 450 méternyi elektromos vezeték cseréjét, illetve kiépítését is elvégezték. Az épület külsején a festők 3800 négyzetméter homlokzati acélfelületet mázoltak újra, az üvegfelületeken pedig a szakemberek 300 négyzetméter hővédő fóliát helyeztek fel.

A munka befejezésének köszönhetően néhány héten belül az épület egészében megszűnnek az építkezéssel kapcsolatos kellemetlenségek, ugyanakkor a vásárlók minél zavartalanabb kiszolgálását célozta, hogy az üzletek és vendéglátó egységek a felújítás alatt is folyamatosan nyitva tartottak. 

A megújulás jegyében az egyre változatosabb bérlői mixet erősíti a Cinema City, a Libri, a CCC és a Pepco mellett immár az Auchan is, amely épp a Zala Plazában nyitotta meg első nyugat-magyarországi kereskedelmi egységét.

Az összesen 10.150 négyzetméter alapterületű, kétszintes bevásárlóközpont Zalaegerszeg és vonzáskörzetének mintegy 98 ezer fős lakosságát szolgálja ki 2001 óta. A Zala Plaza 2015-ben került az Indotek Group érdekeltségébe, az új tulajdonos pedig saját forrásból összesen mintegy félmilliárd forintot fordít a zalai megyeszékhely központjában működő bevásárlóközpont korszerűsítésére.

(Origo, 2019. január 31.)

 

Most a győri Dunacentert dobták

A CA Immoval eladta a 16.500 négyzetméteres győri Dunacenter bevásárlóközpontot.

A vevő Indotek Groupnak több hasonló létesítményt üzemeltet Magyarországon, írja az Origo. Az A+ energia-besorolású bevásárlóközpont Győr nyugati részén, az M1-es autópálya-lehajtó közelében helyezkedik el, sokszínű bérlői mixének köszönhetően pedig mindenki megtalálja az igényének megfelelő üzletet.

A 20 kereskedelmi egységgel büszkélkedő Dunacenter bevásárlóközpont évek óta jó bérbeadottsági mutatókkal rendelkezik, 2009 októberi megnyitása óta stabil szereplője a város ingatlanpiacának. A CA Immo számára - amely elsősorban iroda-funkciójú kereskedelmi ingatlanok specialistája - az évekkel ezelőtt Magyarországon is elkezdett portfólió-tisztítás utolsó lépése a Dunacenter értékesítése.

Jellinek Dániel, a vásárló Indotek Group vezérigazgatója és többségi tulajdonosa a tranzakcióval kapcsolatban kiemelte: 

Arra törekszünk, hogy a portfóliónkba került bevásárlóközpontokat a legújabb piaci trendek szellemében korszerűsítsük, egyúttal pedig újra is pozicionáljuk őket annak érdekében, hogy a helyi közösségeket minél hatékonyabban kiszolgálhassuk. 

Ennek jegyében fejezték be 2018 májusában a Csepel Plaza korszerűsítését és indítottak hasonló fejlesztéseket az elmúlt hónapokban Zalaegerszegen és Sopronban. A későbbiekben további felújítások várhatók Debrecenben, Szegeden, Székesfehérváron és más városokban található bevásárlóközpontjaikban is. A győri Dunacenter jó elhelyezkedésével és magas bérbeadható területével pontosan beleillik ebbe a képbe.

Az Indotek Group Magyarország egyik vezető befektetéskezelő cégcsoportja. A magyar–amerikai tulajdonban működő cégcsoport fő tevékenységeként a rá bízott vagyont elsősorban ingatlanok és ingatlanokkal fedezett vállalati követelések megvásárlására fordítja, portfóliója alapján a legfontosabb piaci szereplők közé tartozik Magyarországon. Jelenleg piacvezető a B és C kategóriás kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán. A mintegy 200 főt foglalkoztató cégcsoport több mint 125 ingatlan felett rendelkezik. A beépített és bérbe adható ingatlanterület nagysága összességében meghaladja az 1 millió négyzetmétert, amelyen mintegy 2500 bérlő osztozik.

(Origo, 2019. január 5.) 

 

Nagyon megy az ingatlan kótyavetye

Elkelt a Premier Outlet Center is. 

Magyarországon az ingatlanbefektetések 1,1 milliárd eurót tettek ki 2018 első háromnegyed évében, írja a Napi.hu. 

Ez az összeg azonban 19 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest. Az év egészét tekintve az ingatlanbefektetések értéke elérheti az 1,7 milliárd eurót, a 2017-es 1,8 milliárd euró után - közölte a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó az MTI-vel.

Az első kilenc hónap eredménye a harmadik negyedévében lezárt nagy tranzakcióknak köszönhető, így például a Mammut és Premier Outlet Center megvásárlásának.

A tárgyalások alatt álló tranzakciókkal a magyar piac jó úton tart afelé, hogy a 2007-ben elért 1,9 milliárd euró és 2017-ben elért 1,8 milliárd euró után a harmadik legjobb évét zárja 2018-ban, nagyjából 1,7 milliárd euróval. Ez kétéves, példa nélküli likviditást mutat a magyar ingatlanbefektetési piacon.

Az európai ingatlanbefektetési forgalom 1,5 százalékos növekedést mutat 2018-ban a tavalyi rekordév után. A harmadik negyedévben az európai befektetési volumen 80,5 milliárd dollár volt, az idei év volumennövekedését nagyrészt a Németországban, Franciaországban és Spanyolországban tapasztalt erős befektetési hullám vezérelte.

A CBRE Group 2017-os bevételei alapján a világ legnagyobb kereskedelmi ingatlan-tanácsadó cége. A CBRE több mint 80 ezer embert foglalkoztat világszerte, és 450 irodáján keresztül ingatlantulajdonosoknak, befektetőknek és bérlőknek nyújt szolgáltatásokat.

(Napi.hu, 2018. november 9.)

 

Gazdát cserélt az Alba Plaza és a Nyír Plaza

Megvette az Indotek a székesfehérvári és a nyíregyházi plázákat.

Két vidéki pláza megvásárlásával az ország egyik legjelentősebb kereskedelmi ingatlanpiaci szereplőjévé vált az Indotek Csoport. A magyar-amerikai cég a francia Klépierre csoporttól a napokban vette meg a székesfehérvári és nyíregyházi bevásárlóközpontot, írja a Napi.hu.

Tizenháromra növelte bevásárló központjainak számát az Indotek Csoport. A Jellinek Dániel többségi tulajdonában levő cégcsoport a francia Klépierre cégtől vásárolta meg a székesfehérvári Alba Plazát és a nyíregyházi Nyír Plazát. Az egyenként 16 ezer négyzetméter nettó alapterületű és amúgy jól menő bevásárlóközpontot a Napi.hu értesülései szerint nem "menekülő áron", és hitel felvétele nélkül vette meg a budapesti székhelyű Indotek. ( A magyar cég már korábban is vett központokat a Klépierre-től.)

A Napi.hu úgy tudja, hogy a franciák nem kívánnak megszabadulni többi magyarországi plázáiktól, annak ellenére sem, hogy  teljes portfóliójuknak csak néhány százalékára rúg a magyar központok értéke. A Klépierre továbbra is birtokolja és működteti a győri és a miskolci plázát, valamint a budapesti Corvin Plazát és a Duna Plazát. (A székesfehérvári és nyíregyházi bevásárló központot birtokló cégeket az Alba 2002 és a Nyír Plaza Kft.-ket az Indotekhez tartozó Middle Europe Convergence Alap vásárolta meg, a vételár egyelőre nem ismert.)

A csoport terjeszkedésével kapcsolatban Jellinek Dániel lapunknak elmondta: mindkét most megszerzett pláza eddig is eredményesen működött és nyereséget termelt. Arra készülnek, hogy korszerűsítik és bővítik is a két bevásárlóközpontot. A munkálatok legkorábban jövőre indulhatnak, mert jelenleg sem kivitelezői, sem tervezői szabad kapacitás nincs a hazai piacon.

A magyarországi ingatlanpiacon egyre jelentősebb szereplőként ismert Indotek hamarosan befejezi a Csepel Plaza felújítását, már folyik a zalaegerszegi és soproni központ rehabilitációja és tervezés alatt áll a szegedi és debreceni átalakítása. A központok működtetését az Indotek-csoporthoz tartozó In-Management Kft. végzi majd.

Az Indotek konszolidált árbevétele tavaly 14 milliárd forint volt, a kereskedelmi ingatlanportfóliójuk nagysága pedig meghaladja a 200 ezer négyzetmétert. A cégcsoport többségi tulajdonosa Jellinek Dániel, aki a Napi.hu által kiadott A 100 leggazdagabb 2018-as listája szerint 42 milliárd forintos becsült vagyonnal a 26. legtehetősebb magyar.

(Napi.hu, 2018. október 31.)

 

Megnyílt a Shopmark

Teljes átépítés után új névvel és kibővült bérlői körrel október 25-én megnyitott a 24 ezer négyzetméteres Shopmark, Kispest egyik legnagyobb bevásárlóközpontja.

A pláza korábban Europark néven működött, írja az Origo a Napi.hu nyomán. 

A Diófa Alapkezelő Zrt. révén kezelt Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap tulajdonában álló Shopmark átépítését februárban kezdte el a KÉSZ Építő Zrt. A létesítmény teljes átalakítása során többek közt a homlokzat, a gépészet, a térszervezés és a belső kialakítás is megújult, mindezt a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal.

Az átépítés mintegy 5 milliárd forint ráfordítással valósult meg - közölte a Diófa Alapkezelő Zrt. A projekttel Magyarországon először csináltak olyan bevásárlóközpont-átépítést, ahol a felújítás ideje alatt teljesen bezárták az épületet, amely a féléves rekonstrukciót követően akadálymentesítve, kibővült bérlői és üzletkínálattal, számos új márkával tért vissza. 

A 26 ezer négyzetméteres, 20 éves Shopmark az első olyan budapesti bevásárlóközpont, amelyet teljesen bezártak idén áprilistól a felújítás érdekében. A korábbi bejelentés szerint ugyanis az Üllői úti épület a műszaki állapota miatt felújításra szorult. Eredetileg a harmadik negyedévre tervezték az újranyitást, ám a magyar építőiparra mostanában jellemző problémák, vagyis az alapanyag- és szakemberhiány miatt csúszott az egykori Europarkból Shopmarkká átnevezett pláza átadása.

(Origo, 2018. október 25.)

 

Eladták a Mammutot

A bevásárlóközpontot. Dél-Afrikai lett.

Az Arena Plaza után a Mammut bevásárlóközpontot is megvette a dél-afrikai NEPI Rockcastle, írja az Index a Portfolionyomán. A cég a Mammut-1 81 százalékát, és a Mammut-2 100 százalékát vette meg.

Az 56,5 ezer négyzetméteres budai bevásárlóközpontért 254 millió eurót (82,6 milliárd forint) fizetett az új tulajdonosa. Tavaly a 66 ezer négyzetméteres Arena Plazáért is 275 millió eurót adott a cég, ami az akkori árfolyamon is épp 82,5 milliárd forintba került.

A hivatalos információk szerint a Mammutokban mintegy 22,1 euró/m2/ az átlagos bérleti díj havonta. A vásárlással a NEPI a legnagyobb plázatulajdonossá lépett elő Budapesten. A NEPI egy dél-afrikai befektetési alap, mely retail és iroda ingatlanokat vásárol, fejleszt illetve üzemeltet a közép-kelet-európai régióban.

 

Az OTP lenyúlja a MOM Parkot

Szőröstül-bőröstül megvenné.

Új kézbe kerülhet a MOM Park – derül ki a GVH előtt lévő összefonódási kérelemből, írja a Napi.hu. A kérelem szerint az OTP Ingatlanbefektetési Alap meg kívánja vásárolni a MOM-Park MFC Ingatlanforgalmazó és Beruházó Korlátolt Felelősségű Társaságtól a MOM PARK MULTIFUNKCIONÁLIS CENTRUM ingatlan együttest, amely magában foglalja a MOM PARK Bevásárlóközpontot, 17.718 m2 kiadható irodaterülettel, 30.338 m2 kiadható üzlethelyiségekkel, 475 db parkolóhellyel, bérbeadottsága pedig kimagasló, szúrta ki a hivatalhoz benyújtott összefonódási kérelmet a G7.hu.

Ha meglesz a GVH jóváhagyás, akkor mintegy 18 ezer négyzetméternyi irodaterület, több mint 30 ezer négyzetméternyi üzlethelyiség és 475 parkolóhely cserél gazdát.

A bevásárlóközpont eddig közvetve egy holland és egy osztrák székhelyű cég mellett az egyik leggazdagabb magyar üzletemberhez, a Wallis-csoportot is kézben tartó Veres Tiborhoz volt köthető tulajdonilag.

A bevásárlóközpontot eddig üzemeltető cég 2017 végén - a beszámolója szerint - 19,3 milliárd forintnyi ingatlanvagyonnal rendelkezett. A társaság tavaly mintegy 4,7 milliárd forint árbevétel mellett 1,1 milliárd forint adózás előtti nyereséget termelt - mindkét érték hasonló volt 2016-ban.

(Napi.hu, 2018. július 20.)

 

Közben megindult az Etele Pláza építése

40 ezer vásárlót várnak naponta és mindenhonnan. 200 üzlet lesz benne.

Elindult a 155 ezer négyzetméteres Etele Pláza építése a Kelenföldi pályaudvar mellett. A Futureal-csoport legújabb kereskedelmi fejlesztése a főváros harmadik legnagyobb bérbe adható területű bevásárló- és szórakoztatóközpontja, egyben a budai oldal legnagyobb plázája lesz - írja az Index.

Az Etele Plazában 54 ezer négyzetméter bérbe adható terület lesz, várhatóan 2020-ban nyitják meg. A Kelenföldi pályaudvar, a 4-es metró, illetve az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakaszának találkozásánál megvalósuló pláza rövid idő alatt elérhető lesz a belvárosból.

A fejlesztők optimisták, a belvárosból nézve eléggé kieső helyszín ellenére azt várják, hogy naponta 40 ezer vásárlót vonz majd a fővárosból, az agglomerációból és a közlekedési csomópontból könnyen elérhető vidéki városokból. Az optimizmust persze megtámogatja, hogy a 4-es metró végállomását, a Kelenföldi vasútállomást, valamint a buszpályaudvart naponta mintegy 165 ezren veszik igénybe már ma is. Ráadásul a leendő központ elsődleges vonzáskörzete Budapest egyik legsűrűbben lakott területe, ahol mintegy 235 ezren élnek, a környék lakói az országos átlagos vásárlóerő 125 százalékával gazdálkodnak viszonylag alacsony kiskereskedelmi ellátottság mellett. 

Az Etele Plazaban 200 üzlet kap majd helyet, ahol a tervek szerint minden eddiginél nagyobb számban és nagyobb alapterületen képviseltetik magukat a legnagyobb divatmárkák. A divatüzletek mellett élelmiszer-áruház, éttermek, kávézók, multiplex mozi, fitneszterem, gyermekjátszóház és egyéb szolgáltatások széles köre, valamint közel 1.300 parkolóhely várja majd a látogatókat.

Az épületben helymeghatározó és navigációs rendszer könnyíti meg a parkolást az üres férőhelyek feltüntetésével, a plázában pedig a vásárlóknak segít megtalálni a kiválasztott üzletet, vagy szolgáltatást egy mobilalkalmazáson keresztül. A bevásárlóközpont szolgáltatóközpontjában lehetőség lesz az interneten rendelt áruk átvételére, valamint visszaküldésére, valamint a megvásárolt termékek házhoz szállításának megrendelésére is.

A bevásárlóközpont főbejárati homlokzatára külön szerkezeti megtámasztás nélküli, 30 méter magas és 30 méter széles függönyfal szerkezet, valamint a homlokzaton térben kiugró és visszahúzott dobozszerkezetek lesznek. A belső térben egy közel 200 négyzetméteres interaktív LED kijelzős médiafelület kap helyet. Lesz belső rendezvénytér, valamint az éttermi szinthez közvetlenül kapcsolódó terasz.

Az új pláza közelében épül a Futureal-csoport eddigi legnagyobb, ikonikus irodafejlesztési projektje, a Budapest ONE irodapark, Őrmezőn. Az összesen több mint 65 ezer négyzetméteres irodaház első üteme közel 25 ezer négyzetméter bérirodát, valamint 2.600 négyzetméter kereskedelmi és szolgáltatóegységet, zöld területeket és 480 férőhelyes mélygarázst is kínál majd a központ több ezer dolgozójának.

(Index, 2018. május 16.)

 

Óbudai pláza: úgy azért nem

A tervezett óbudai plázának nincs érvényes építési engedélye.

Az óbudai plázaberuházás a jelenlegi formájában biztosan nem fog megvalósulni, mivel nincs érvényes építési engedélye – mondta Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos, arra a bejelentésre reagálva, hogy új bevásárlóközpont épülhet Budapest III. kerületében, írja az Origo.

A Szentendrei út és Bogdáni út kereszteződéséhez tervezett, 52 ezer négyzetméter bérbe adható területű plázáról a szakpolitikus közölte a Világgazdasággal, hogy a fejlesztő egy 2013-as építési engedélyt tud felmutatni, 2015 elejétől viszont új szabályozás van érvényben, amely felülírja azt. Eszerint a projektet bejelentő német ECE cégnek nincs érvényes építési engedélye.

A teljes engedélyezési eljárást újra kell kezdeni, vagyis a 2019-re ígért építkezésből, és a 2021-re kitűzött átadásból jó eséllyel így semmi nem lesz.

A kereskedelmi biztos kiemelte: ha a cég megkezdte volna a 2013-as jóváhagyás alapján a munkálatokat, akkor hivatkozhatna érvényes engedélyezésre, de mivel ez nem történt meg, a 2015-ös szabályozás érvényteleníti a plázastop alól való felmentést.

(Origo, 2018. május 10.)

 

Jön új pláza, most éppen Óbudán

Bevásárlóközpontot épít a német ECE Óbudán.

Az óbudai Szentendrei út és Bogdáni út kereszteződésénél, az 52 ezer négyzetméter bérbe adható területű, 170 üzletnek helyet adó plázát a tervek szerint 2021 végén nyitják meg, írja a Magyar Idők.

A társaság 200 millió eurós beruházási költséggel számol – mondta el Christoph Augustin, az ECE Projektmanagement Budapest Kft. ügyvezetője a beruházást bejelentő szerdai sajtótájékoztatón. Hozzátette: a bevásárlóközpontokat fejlesztő és üzemeltető ECE a beruházások megkezdéséig általában saját tőkéből finanszírozza az előkészítést, majd saját forrásból, vagy banki hitelből folytatja.

A Szentendrei úti rozsdaövezet megújításában fontos szerepet játszó bevásárlóközpont megépítését már a gazdasági válság előtt is tervezte az ECE, de családi vállalkozásként a társaság óvatos az új fejlesztésekkel. Most látják idejét a befektetésnek, mert Magyarországon javulnak a gazdasági mutatók, nő a GDP, a fogyasztás és csökken munkanélküliség – fejtette ki az ügyvezető.

Az üzletközpont még 2013-ban felmentést kapott a plázastop alól, más engedélyekkel együtt ezt is frissíteni kell. A tervek szerint az engedélyeztetések után 2019-ben megkezdődhet az építkezés, amit 2021-ben fejeznek be.

A bevásárlóközpontban három szinten kapnak majd helyet az üzletek, éttermek, kialakítanak 1.800 parkolóhelyet, lesz 4D technológiával működő mozi és tetőkert is – ismertette Christoph Augustin.

Az ügyvezető kiemelte: az új üzletközpont optimális közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, jól megközelíthető lesz kocsival, busszal és HÉV-vel is, valamint fontos szempont volt az is, hogy a vonzáskörzetben nincs sok versenytárs, a vásárlóerő pedig kedvező.

Bús Balázs, a III. kerület polgármestere elmondta: régóta tervezik a terület fejlesztését, a Szentendrei úti rozsdaövezet megújítását. A bevásárlóközpont felépítése mintegy ezer új munkahelyet hoz létre, rehabilitálja a kerületnek ezt az értékes részét, és javítja a térség infrastruktúráját – emelte ki.

Az ECE tájékoztatása szerint az anyavállalatot 1965-ben alapította Werner Otto, a csomagküldés úttörője. Mintegy 200 bevásárlóközpontot üzemeltetnek 12 országban. A magyarországi leányvállalat 1996-os megalapítása óta az ECE partnereivel közösen több mint 600 millió eurót fektetett be az országban. A társaság jelenleg öt bevásárlóközpontot üzemeltet Magyarországon, Budapesten, Pécsen, Győrben és Szegeden az Árkádokat, valamint Debrecenben a Fórumot.

(Magyar Idők, 2018. május 9.)

 

Plázát vett a Wing

Az óbudai Eurocenter, a szombathelyi Family Center és a Praktiker a vásárfia.

A WING Zrt. kiskereskedelmi portfóliót vásárolt, melynek során a tulajdonába került az EuroCenter Óbuda Üzletközpont, valamint két szombathelyi kiskereskedelmi ingatlan, írja a Portfolio.

Megvette az EuroCenter Óbuda Üzletközpontot a WING Zrt. A mintegy 23 ezer négyzetméter alapterületű bevásárlóközpont 2000-ben nyitotta meg kapuit, melyet az átvételt követően fejlesztésekkel és felújítással tesz majd vonzóbbá a cég.

Az EuroCenter Óbuda megvásárlása mellett a tranzakció része volt Szombathelyen a Family Center bevásárlóközpont és a Praktiker barkácsáruház megvétele. Az ügyletet a Gazdasági Versenyhivatal 2018 januárban jóváhagyta, a tranzakciót a Sberbank Magyarország Zrt. finanszírozza.

(Portfolio, 2018. február 5.)

 

Pláza kótya-vetye: az Arena Plázán a sor

Dél-Afrikai befektető vette meg az Arena Pázát.

Új tulajdonoshoz jutott az Arena Plaza, írja a Portfolio. A bevásárlóközpontot a NEPI Rockcastle 275 millió eurós vételárért (több mint 80 milliárd forintért) szerezte meg az Arena Property Kft. nevet viselő leányvállalatán keresztül, a cég bejelentése szerint.

A NEPI Rockcastle 2017. szeptember 15-én vásárolta meg az Arena Property Kft nevet viselő leányvállalatán keresztül az Arena Plazát tulajdonló Symmetry Arena Ingatlankezelő Kft-t. 

A Budapest második legnagyobb, 66 ezer négyzetméteres plázája 2007-ben nyitotta meg kapuit, és az utóbbi években meglehetősen jó eredményeket produkált. A közlemény szerint az utóbbi két évben az éves forgalom-növekedés meghaladta a 7 százalékot. A bevásárlóközpont jelenleg teljes bérbeadottság mellett működik.

A NEPI egy dél-afrikai befektetési alap, mely kiskereskedelmi és iroda ingatlanokat vásárol, fejleszt és üzemeltet a Közép-Kelet-Európai régióban. Az elmúlt években már komoly portfóliót épített fel a térségben.

(Portfolio, 2017. szeptember 19.)

 

Dobták a Pólust és a Camponát is

Megkeverte a plázákat a CPI és a CBRE. Két nagy Spart is passzoltak.

A plázákat ugyanúgy adják, vagy éppen veszik, mint bármi mást. A legnagyobb bevásárlóközpontokat nagy ingatlanos cégek tulajdonolják és kezelik, közéjük tartoznak a CPI Property Group, valamint a CBRE Global Investors.

Az egyik legfrissebb fejlemény a plázapiacon, hogy magyar, cseh, lengyel és romániai bevásárlóközpontokat, összesen 11 kereskedelmi ingatlant vásárol meg a CPI Property Group a CBRE Global Investorstól, számol be a Napi.hu. A CPI luxemburgi székhelyű, főként hosszú távú ingatlanbefektetésekkel és bérbeadással foglalkozik.

Ez az ingatlanüzlet csaknem 265 ezer négyzetméter bérbe adható területből áll, a magyar ingatlanok közül pedig része a budapesti Pólus és Campona bevásárlóközpont, egy Andrássy úti ingatlan, valamint egy zalaegerszegi és egy nyíregyházi Interspar áruház.

Az eladás nem lesz egyszerű, mivel azt a magyar és a cseh versenyhatóságok is megvizsgálják, jóváhagyásuk is kell az üzlethez.

A plázapiacon ez az adás-vétel a kelet-európai térség 2017. évi legjelentősebb ingatlanpiaci üzlete lehet, lezárása már az első negyedévben megtörténhet.

A vásárló CPI előreláthatóan több mint kétszeresére növeli a kezelésében álló bevásárlóközpontok bérbe adható területét, egyúttal a hozzá tartozó bevásárlóközpontok száma húszra nő.

A CPI Hungary honlapján található tájékoztatás szerint a CPI Property Group egyébként a cseh CPI Csoport és a német GSG Csoport egyesítéséből jött létre. A CPI cég kezelésében 3,8 millió négyzetméter ingatlanvagyon van, mely összértéke meghaladja a 4,1 milliárd eurót. A CPI Property Group főként Németországban és Kelet-Közép Európában tevékenykedik. A csoportnak Európa tíz országában vannak ingatlanbefektetései, valamint leányvállalatai.

A CPI Hungary a CPI Property Group tagja, annak csaknem 202 ezer négyzetméter alapterületű, 316 millió euró összértékű magyar ingatlanvagyonának kezelését látja el. A társaság az irodai, szállodai, kereskedelmi, valamint az ipari-logisztikai területen is jelen van.

(Napi.hu, 2017. január 17.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.