butikpórázon₪vásárlóktere

A Gránit Bank kapott egy maflást

Bírságot, 19 milliót az MNB-től. 

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) 19 millió forintra bírságolta a Gránit Bankot kisebb hitelkockázat-kezelési, adatszolgáltatási, vállalatirányítási és számviteli problémák miatt, ismertette az Index a jegybank közleményét.

Az MNB 2015. december 31-től 2018. május 22-ig vizsgálta a bankot. Azt derítette ki, hogy a banknál

  • nem alakították ki minden finanszírozott ügyfélszegmensnél az ügyfél- és partnerminősítési folyamatot,
  • néhány esetben elmaradt a beérkező értékbecslések szakmai felülvizsgálata,
  • illetve hiányzott az eljárásrend az értékbecslő szakértők tevékenységének rendszeres visszamérésére is.

A jegybank több adateltérést tárt fel a Gránit Bank fedezetanalitikája, főkönyve és a rendszerben rögzített adatok közt, s problémák voltak egyes jegybanki adatszolgáltatási táblák kitöltésével is. 

 A vállalatirányítás kapcsán az MNB kisebb ellentmondásokat azonosított az egyes területekre vonatkozó szabályzatok, ügyrendek között. Hiányosságokat állapított meg a vizsgálat a javadalmazási politikában (és az erre vonatkozó gyakorlatban), valamint az összeférhetetlenségi nyilatkozatoknál is. A belső ellenőrzési terület saját magát is ellenőrizte, továbbá a belső ellenőr nem rendelkezett a szükséges informatikai végzettséggel.

Mindezek alapján a jegybank határozatában kötelezte a Gránit Bankot a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

(Index, 2018. június 22.)

Az MNB 60 milliót kért a CIB-től

Bírságban. Egy kis utóvizsgálattal körítve.

Az MNB összesen 59,6 millió forint bírságot szabott ki a CIB Bankkal szemben jogsértések miatt – írja a jegybank közleménye nyomán az Index. A pénzintézetnél hiányosságokat tártak fel adatszolgáltatási, informatikai, hitelkockázat-kezelési, tőkekövetelmény-számítási területen, és ismételt jogsértéseket informatikai és vállalatirányítási területen.

A jegybank kiemelt súllyal szankcionálta a hitelintézet adatszolgáltatási hibáit, és a jövőben is kiemelt szigorral lép fel az e téren jogsértést elkövető piaci szereplőkkel szemben, áll a közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank a 2016. december 31-től 2018. május 11-ig terjedő időszakot tekintette át célvizsgálat keretében a CIB Bank Zrt.-nél. Az eljárás során több – elsősorban az adatszolgáltatási rendszert és a kapcsolódó belső szabályozási gyakorlatot érintő – adatszolgáltatási problémát is azonosítottak a banknál. Emellett a szavatolótőke, valamint a kockázati tőkekövetelmény számítása sem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak.

Az MNB utóvizsgálatot is végzett a CIB  és leányvállalatainál, a CIB Lízing Zrt.-nél (CIB Lízing), a CIB Ingatlanlízing Zrt.-nél, a CIB Faktor Zrt.-nél és a Recovery Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-nél. Ennek során kiderült, hogy a CIB Bank az informatikai biztonsági és vállalatirányítási tevékenysége során a korábbi felügyeleti kötelezés ellenére nem teljesítette maradéktalanul a vonatkozó jogszabályi előírásokat. Az MNB emellett több, a korábbi vizsgálattól független hiányosságot is azonosított a banki működésben. A hitelkockázat-kezelése körében így nem volt megfelelő egyes esetekben a bank tőkeszámítási, ügyfélminősítési és ügyfél-nyilvántartási gyakorlata sem.

A célvizsgálat és az utóvizsgálat megállapításai alapján a jegybank kedden publikált két határozatában kötelezte a CIB Bankot, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg, és fizessen összesen 59,6 millió forintos bírságot (a célvizsgálat során megállapított hiányosságok miatt 48 millió, a felügyeleti utóvizsgálatban feltárt jogsértések miatt 11,6 millió forintot).

(Index, 2018. június 5.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.