web₪zseb

Ölbe vette az eMAG az EDigitalt

Persze csak 52-48 arányban, de így mégiscsak a főnök az eMAG. Be is ültek egymás vezetőségeibe, mindketten, oda-vissza alapon. 2019-ben még külön ünnepelnek, de az Extreme Digital rövidebb pórázra fogta a Black Friday-át, mivel a vásárlóknak ígért engedményét a 2018-as másfél milliárdról egy milliárdra lefaragta. És jegyzett tőkéjét is levitte, még a nyáron, az eMAG pedig emelte a sajátját.

Az eMAG - Extreme Digital frigyben a GVH a döntésében úgy fogalmaz, hogy engedélyezi az irányításszerzést a Dante International kft részére, ő a magyar bejegyzésű leányvállalata a román bejegyzésű új tulajdonosnak. Sok részlet még mindig nem csak nem ismert, hanem nem is dőlt még el, a sajtónyilatkozatok erre engednek következtetni, például az is, hogy lesz-e új, egyesített webáruház. De van, ami már megtörtént.

Külön ünnepelnek, mint a politikusok, az ED pedig spórol

Az eMAG-gal egyesülő Extreme Digital november 15-én tartja a Black Friday-t. Úgy látszik, ez a hagyomány egyenlőre nem tört meg a EDigitalnál, ő a korábbi esztendőkben mindig beelőzte a többieket egy héttel. Most kettővel is, hiszen a többség november 29-re időzítette a maga Black Friday-át. Hát ezt nem hangolták össze, pusztán a naptárt lapozgatva.

Az EDigital sajtóhírek szerint összesen 1 milliárd forint kedvezményt ad a vásárlóknak a Black Firday alkalmával, ennyit nyerhetnek a vásárlók az árengedményekkel 2019-ben. Hát igen, de egy évvel korábban úgy harangozta be a Black Friday-t, hogy az elérhető akciós termékeken összességében mintegy másfélmilliárd forintot spórolhatnak a vásárlók az eredeti listaárukhoz képest. Ez harmadával kevesebb pénz.

Az eMAG semmit sem árult el a saját Black Friday-áról, a legnagyobb versenytárs Media Markt sem fecseg, aminek az oka egyszerű, addig is nyomni kell az akciókat, mivel a webáruházak körében minden nap szinte kötelező a leárazás, különben a versenytárshoz pártol a vásárlója. Az idő előtti hír rontja a Black Friday előtti időszak üzletmenetét, márpedig bevétel addig is kell. Az eMAG egyébként utólag bevallotta, hogy 2018-ban összesen 6,8 milliárd forint értékben könyvelhetett el megrendeléseket a Black Friday alkalmával.

De hát azért gyorsan beültek egymás vezetőségeibe, oda-vissza alapon

A legfrissebb céghírek szerint az Extreme Digital eddig három tagú vezetése (a képviseletre jogosultak köreí) október végén kibővült, Várkonyi Balázs, Kelemen Gyula és Várkonyi Tamás mellé odaül ezentúl Iulian-Gabriel Stanciu, valamint Tudor-Lucian Manea is, igazgatósági tagként.

És természetesen a részvényesek köre is kiegészül, biztos, ami biztos, mivel az ED Group Vagyonkezelő Kft mellé lépett a Dante International kft. Az ED Group az EDigital kizárólagos részvényese - volt eddig. Az ED Groupban most nincs változás, ott Várkonyiék voltak és maradtak, a jelenlegi állás szerint.

Hát igen, de az eMAG-ot birtokló Dante International kft köreiben is voltak változások. A cégjegyzékben Tudor-Lucian Manea és Catalin Dit eddigi ügyvezetők "törlés alatt" megjegyzéssel szerepelnek, Lacza Gábor István változatlanul ügyvezető, és bejutott az igazgatóságba Iulian-Gabriel Stanciu, Tudor-Lucian Manea, továbbá Várkonyi Balázs, valamint Kelemen Gyula is.

A tulajdonosi körbe a bukaresti Dante International S.A. mellé jutott az ED Group, persze a többségi irányítás a román bejegyzésű cégnél maradt.

Na és egy kis pénzforgás a jegyzett tőkékben

Az EDigital még áprilisban döntött úgy, hogy a társaság alaptőkéjét leszállítja. Az alaptőke leszállítás mértéke 4,6 milliárd forint volt a céghírek szerint. Ezután a társaság alaptőkéje 208 millió forint maradt. A régi részvényeket bevonták és újakra cserélték. Az alaptőke leszállítás indoka a cégközlöny szerint tőkekivonás.

De hát az új főtulaj is lépett és eddigi jegyzett 10,04 millió forintos tőkéjét megemelte 20 millió forintra. Ettől persze lehet még pénzük több is.

(blokkk.com, 2019. november 8.)

 

Nyitott az About You, csak nem nekünk

Ez bizony egy hamburgi cég, oda is fizetsz. Nem a magyar statisztikát fogja hizlalni. Van olyan, hogy csak a honlap nyelve magyar, az eMAG is így kezdte. Egyébként 700 milliárdot közelíthet a webáruházi piac 2019-ben.

A frissen a magyar webáruházas piacon felbukkant About One azért nem lépett túl nagyot. Mindössze egy magyar nyelvű honlappal rukkolt elő, úgy egyébként az eMAG is így indított korábban. Német, osztrák, belga, svájci, holland, lengyel, cseh, román és szlovák piacokon hirdeti magát, egyébként hamburgi bejegyzésű cég.

De hát az eredmény az, hogy magyar nyelvű webes versenytársat kapott a H&M és a C&A, a két legnagyobb ruhás lánc, hiszen mindkettőnek van webáruháza is. Így most már többet lehet turkálni a weben is.

Az About You a magyar adóhatóság nyilvántartásában már szerepel, de a cégnyilvántartásban magyar bejegyzésnek eddig nem leltük nyomát. Szállítási ügyeit a GLS végzi, olyannyira, hogy az elállási jogukkal élő vásárlóknak az Alsónémediben található GLS logisztikai központba kell visszaszállíttatni  a portékát.

Így a magyar statisztika ettől a piacra lépéstől nem fog többet mutatni.

Alza, Fashion Days: van itt más is

A vásárlók nem nagyon szoktak általános szállítási feltételeket olvasni, legfeljebb akkor, ha bajba kerültek. A cseh Alza is a fiatalabb szereplője a magyar webpiacnak. De hát kétféle szerződési feltétele van, az egyik, amikor magyar raktárából szállít, ilyenkor a magyar leányvállalata az eladó. De ha a cseh raktárból adja a portékáját, akkor egy másik ÁSZF lép be, nem a magyar leányvállalata a szerződő fél.

Az eMAG 2019 áprilisától a magyar bejegyzésű leányvállalata révén ügyködik, dobja is a statisztikát. De hát ruhás webáruháza a román cégnek, a Fashion Days maradt kinti bejegyzésű, persze ő is magyar nyelvű honlappal.

Ezekben az esetekben egyébként úgynevezett határon átnyúló szolgáltatásról van szó, ahol a fogyasztói vitarendezési szabályok is mások.

Meglehet a közel 700 milliárd 2019-ben

Titkolóznak ugyan a magyar webáruházak, mekkora is a forgalmuk, de az első félév szépen alakult a KSH adatai szerint, 30% volt a növekedés, amiben persze csak a magyar bejegyzésű webáruházak vannak benne.

2019-ben óvatos becsléssel számolva 25-30% között lehet a webáruházak növekedése. A második félévben itt is mérséklődhet a bővülés üteme egy keveset, így volt ez az előző években is. És a családi költségvetések változásai nyomán a költekezés irányai is módosulhatnak akár a weben is. De erős marad a webpiac, részesedése pedig tovább növekedhet, az üzemanyagokat nem számolva 7%-át is elérheti a hagyományos boltos piacnak:

  2017 2018 2019**
webáruházak 408 532 665-690
boltok* 8.563 9.308 10.050
részesedés 4,8% 5,7% 6,6%-6,9%
KSH, érték: milliárd forint, */: kiskereskedelem üzemanyag nélkül, **/: várható

(blokkk.com, 2019. szeptember 9.)

 

Áprilistól a magyar eMAG szedi a pénzt

Előtte a román eMAG bukaresti kasszájába kellett fizetniük a magyar vásárlóknak, ha a weben az eMAG honlapjáról vásároltak. Ezzel - bármilyen furcsa is - az eMAG április elsején belépett a magyar webpiacra. Mert eddig olyan volt a pénzügyi elszámolást nézve, mint a kínai Alibaba, vagy az amerikai Amazon, ha hiszed, ha nem. És mi lesz az új név például, ha lesz egyáltalán, amikor az eMAG és az Extreme Digital összeolvad?

A GVH már vizslatja az eMAG és az Extreme Digital frigyét, hiszen a hatósági kérelmet már március 25-én benyújtották a versenyhatósághoz. De hát közben azért szorgos a készülődés is a felek részéről, ráadásul nem is aprócska kérdések is felvetődnek, ami a vásárlókat nagyon is izgathatja.

És nem is olyanok, hogy ki mit nyer a két előreláthatóan összeolvadó vállalkozásból, vagy mi lesz a hatósági döntés, hiszen ha a műszaki cikk piacon toronymagasan vezető, annak jelenleg is negyedét vivő Media Markt összeköthette sorsát 10 Tesco áruházzal, amikor a hiperes cég sem kisvállalkozás, akkor az 500 milliárd feletti webpiacon egy 15% körüli súlyú összeolvadás sem akaszthatja ki nagyon a versenyhatóságot. Másokkal szemben mi azt mondjuk, van webpiac, ami persze több ponton összefonódhat a hagyományos bolttal.

A magyar piac viszont jól járhat azzal, hogy most már a magyar határokon belül számolgathatja a magyar vásárlók pénzét az eMAG. Eddig ugyanis nem nálunk dörzsölgette a tenyerét az üzleti esztendők végeztével, a különböző toplistákon pedig vagy feltüntették az eMAG-, vagy nem (például mi nem vettük figyelembe a rangsorban, mivel nem itthon szedte a vásárlók pénzét).

Eddig az eMAG

A kedves magyar vásárlók közül bizonyára nem mindenkinek tűnt fel korábban, hogy a magyar nyelvű eMAG honlap mögött egy román bejegyzésű cég állt, és közvetlenül velük állt szerződéses kapcsolatban, aki erről a honlapról választott valamilyen portékát. A neve pedig hivatalosan SC Dante International SA, román székhellyel.

A magyar leánycége az eMAG-nak, a budapesti bejegyzésű Dante International Kft csak a postás volt, hivatalosan a levelezési címe a román eMAG-nak és a magyar nyelvű honlapot kezelte, főtevékenységeként.

Ez azt jelentette, hogy az eMAG magyar nyelvű honlapját ugyan a román székhelyű tulajdonos magyar bejegyzésű leánycége kezelte, a Dante International Kft, de április előtt ő ennél sokkal többet nem is végzett (logisztikai és más kiegészítő feladatai voltak azért, de hát egy webáruház ügyködésének a súlyát az értékesítés adja, és nem az, hogy ő a postázási cím).

Az eMAG a román pénztárcája helyett magyar kasszát nyitott

Az eMAG honlapján feltünteti, hogy április elejétől megváltoztatta a vásárlókkal szembeni szerződéses feltételeit. De ezzel sokkal többről van szó.

Ettől kezdve ugyanis a budapesti székhelyű Dante Intarnational Kft a honlapról vásárlók szerződő fele, tehát nem a román cég. Ki is próbáltuk, leadtunk egy rendelést és a számla már a magyar leánycégtől jött, magyar bankszámlaszámmal (a versenytársak megnyugtatására: igazságosak leszünk és elállunk a vásárlástól). 

A régi szerződéses rend persze nincs már fenn az eMAG honlapján, mi nem találtuk meg, ami azért bibis egy kicsit, hiszen ha valaki március utolsó napján vásárolt, akkor ezt a korábbi szerződési feltételek szerint tette. Lehet, hogy elolvasná. Kérdés, hogy akkor most egyebek mellett, hogy ki a hunyó, ha valami vita kerekedik, a román, vagy a magyar Dante International, mennyiben jogutódja egyáltalán.

Bajban lehetne a fogyasztóvédelem is, hiszen az eMAG-nak van hatósági elmarasztalása, ez nyilvános, mert a jogszabály így rendelkezik. De egy kicsit a hatóság is összekeveri a dolgokat, mert egyik esetben a román székhelyet, másik esetben a magyar levelezési címet tünteti fel, de hát ez már csak apróság. Nyilván a hatóság azzal szemben lép fel, aki az elkövetés pillanatában lebukott.

Változott is a magyar eMAG főtevékenysége

Megnéztük az elektronikus cégjegyzéket is, de ott a bejegyzés készítésekor csak a március 31-i állapot szerepelt, abban viszont kereskedésnek nyoma még nem volt a magyar leánycég tevékenységi körében. De nincs ok izgalomra, a március 28-i cégközlöny már tartalmazza a főtevékenység változását, ami korábban - ahogyan írtuk - világháló-portál szolgáltatás volt, április elejétől viszont csomagküldő-internetes kiskereskedelem.

Ez persze mást is jelent majd. A magyar webáruházak nagyon szégyenlősek, persze nem reklámban, hanem a forgalmi adataik közlésében. A toplisták egy részében csak a sorrend van feltüntetve, de az elért piaci forgalom már nem. Mi azért mindig megpróbálkoztunk egy becsléssel, ami vagy tetszik az érintetteknek, vagy nem. Volt már reklamáció, persze nem az adat bevallásával. A mostani próbálkozásunk, ők fognak összeolvadni (az ED 2017-es hivatalos mérlegadata csonka időszakra vonatkozik, ezért ott is becsülni kellett):

a webpiac nagyjai
2017
2018
Extreme Digital
43*
47
eMAG
26*
32*
érték: milliárd forint, */: becsült adatok

Kivételek egyébként az önálló webáruházak, így például a Media Markt, vagy a Mall (és azok, akik beszámolóikban külön feltüntetik a webforgalmukat). De hát ezek után elérhető lesz az eMAG magyar piaci forgalmának adata is, egy darabig legalább, a többit viszont nem tudni.

Egyébként az Extreme Digital is titkolja, mennyi a magyar webforgalma (nem választja külön a bolti értékesítésétől beszámolójában). Hogy az összeolvadás után adatügyben mi lesz, még azt sem nem tudni.

Hogy hívják majd az új webáruházat

Ha lesz egyáltalán új. A sajtónyilatkozatok azt sejtetik, összeolvad a ED és az eMAG, de hivatalosan csak annyi tudható, hogy az eMAG 52%-ban irányítást szerez az Extreme Digitalban. Az irányításszerzés mögött pedig bármi lehet, elvileg.

De hát úgy egyébként a többségi tulajdonos egy dél-afrikai multi lesz, ne szépítsük, hiszen a Naspers az eMAG tulajdonosa. A magyar ügyvezetők maradnak.

A vásárlók számára az izgalmas az lesz, honnan is tudnak majd vásárolni, milyen cégnevet kell bepötyögni kereséskor. Maradnak-e külön a régi áruházi honlapok, vagy lesz-egy közös. A vásárló persze a legtöbbször termékre keres, de ha van tapasztalata, akkor webáruházra is. A weben is vannak törzsvásárlók. Így lehet 1, vagy 2, vagy akár 3 honlap is, de ezek csak elvi, jogi lehetőségek.

És mit is vásárolhatunk majd

Az eMAG egy szélesebb termékkörrel mozog a piacon, az Extreme Digital elsősorban a műszaki cikkekre összpontosít, üzleti hagyományai alapján. Kérdés, hogy milyen termékkörrel rukkolnak elő az összeolvadás, vagy hivatalosan az irányításszerzés után.

És az úgyszintén az eMAG tulajdonában lévő Fashion Days-ről nem is beszélünk, a híradások nem is említik, ott ma minden román tulajdonban van, a magyar vásárlók pénze is egyből a határon túl köt ki, ha innen vásárolnak. De hát ez csak annyit jelent, hogy lehet tagolgatni a webáruházakat termékkörök szerint is, egy tulajdonosi körön belül.

Lehet találgatni, mi lesz.

Egy biztos: az eMAG eddigi román viszonylatba vitt pénze első körben a magyar piacon köt ki és a magyar beszámolási rend része lesz.

(blokkk.com, 2019. április 4.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.