mérlegen

Nyitott az About You, csak nem nekünk

Ez bizony egy hamburgi cég, oda is fizetsz. Nem a magyar statisztikát fogja hizlalni. Van olyan, hogy csak a honlap nyelve magyar, az eMAG is így kezdte. Egyébként 700 milliárdot közelíthet a webáruházi piac 2019-ben.

A frissen a magyar webáruházas piacon felbukkant About One azért nem lépett túl nagyot. Mindössze egy magyar nyelvű honlappal rukkolt elő, úgy egyébként az eMAG is így indított korábban. Német, osztrák, belga, svájci, holland, lengyel, cseh, román és szlovák piacokon hirdeti magát, egyébként hamburgi bejegyzésű cég.

De hát az eredmény az, hogy magyar nyelvű webes versenytársat kapott a H&M és a C&A, a két legnagyobb ruhás lánc, hiszen mindkettőnek van webáruháza is. Így most már többet lehet turkálni a weben is.

Az About You a magyar adóhatóság nyilvántartásában már szerepel, de a cégnyilvántartásban magyar bejegyzésnek eddig nem leltük nyomát. Szállítási ügyeit a GLS végzi, olyannyira, hogy az elállási jogukkal élő vásárlóknak az Alsónémediben található GLS logisztikai központba kell visszaszállíttatni  a portékát.

Így a magyar statisztika ettől a piacra lépéstől nem fog többet mutatni.

Alza, Fashion Days: van itt más is

A vásárlók nem nagyon szoktak általános szállítási feltételeket olvasni, legfeljebb akkor, ha bajba kerültek. A cseh Alza is a fiatalabb szereplője a magyar webpiacnak. De hát kétféle szerződési feltétele van, az egyik, amikor magyar raktárából szállít, ilyenkor a magyar leányvállalata az eladó. De ha a cseh raktárból adja a portékáját, akkor egy másik ÁSZF lép be, nem a magyar leányvállalata a szerződő fél.

Az eMAG 2019 áprilisától a magyar bejegyzésű leányvállalata révén ügyködik, dobja is a statisztikát. De hát ruhás webáruháza a román cégnek, a Fashion Days maradt kinti bejegyzésű, persze ő is magyar nyelvű honlappal.

Ezekben az esetekben egyébként úgynevezett határon átnyúló szolgáltatásról van szó, ahol a fogyasztói vitarendezési szabályok is mások.

Meglehet a közel 700 milliárd 2019-ben

Titkolóznak ugyan a magyar webáruházak, mekkora is a forgalmuk, de az első félév szépen alakult a KSH adatai szerint, 30% volt a növekedés, amiben persze csak a magyar bejegyzésű webáruházak vannak benne.

2019-ben óvatos becsléssel számolva 25-30% között lehet a webáruházak növekedése. A második félévben itt is mérséklődhet a bővülés üteme egy keveset, így volt ez az előző években is. És a családi költségvetések változásai nyomán a költekezés irányai is módosulhatnak akár a weben is. De erős marad a webpiac, részesedése pedig tovább növekedhet, az üzemanyagokat nem számolva 7%-át is elérheti a hagyományos boltos piacnak:

  2017 2018 2019**
webáruházak 408 532 665-690
boltok* 8.563 9.308 10.050
részesedés 4,8% 5,7% 6,6%-6,9%
KSH, érték: milliárd forint, */: kiskereskedelem üzemanyag nélkül, **/: várható

(blokkk.com, 2019. szeptember 9.)

 

A Spar is beindult a weben

Ha a vevő nem megy a boltba...

A háztartások több mint harmada legalább egyszer rendelt már élelmiszert a netről: erre mostantól még többeknek lesz lehetősége, írja Népszava.

Elsősorban a 25-49 éves korosztályt célozza a Spar hétfőn megnyitott online shopja, ahonnan 499-999 forintért cserében kétórás idősávokban kérhetnek házhoz szállítást a vevők. A  webshopban az üzletlánc mind a 18 ezer árucikke a boltival azonos áron szerezhető be. Minderről Szalay Zsolt, a Spar ügyvezető igazgatója számolt be szerdán, amikor az élelmiszerlánc pesterzsébeti üzletében bemutatták a sajtónak az új online értékesítési csatorna működését.  

Az online élelmiszer-vásárlás esetében nem hagyományos értelemben vett webshopokról van szó. A szolgáltatást leginkább úgy lehet jellemezni, mintha ismerősünket kérnénk meg: vásároljon be helyettünk a közeli boltban. Az élelmiszerek házhoz szállítása ugyanis nem egy központi raktárból történik - hiszen gyorsan romló árucikkekről van szó -, hanem a vevőhöz legközelebb eső boltból válogatják össze a megrendelt termékeket az üzlet munkatársai. Szalay Zsolt rámutatott: az online élelmiszer-kereskedelem komplexebb szolgáltatás, mint a hagyományos webshopoké, mivel egy rendelés során adott esetben akár három különböző hőfokot – normál tárolást, hűtést és mélyhűtést – is végig biztosítani kell a kiszállítás során.

A Spar a pesterzsébeti, a diósdi és a szentendrei hipermarketeiből szállít, 20 erre a célra forgalomba állított kisteherautóval és saját sofőrökkel a főváros teljes területére és 49 Budapest-környéki településre. A cég úgy számol: összesen mintegy 800 ezer háztartást tudnak elérni a webshoppal. Janó Dávid, a Spar e-kereskedelmi vezetője érdeklődésünkre azt mondta: az év végig mintegy 56 ezer megrendelésre számítanak, egy átlagos vásárló alkalmanként 15 ezer forint értékben költ majd, a forgalom pedig a kezdeti időkben egy Interspar áruház forgalmával lesz egyenértékű.

A Spar egyébként már csaknem egy éve teszteli az élelmiszerek házhoz szállítását egy szűkebb vevői körben: ebbe bevonták többek között az irodai kollégákat, majd a törzsvásárlókat is. A visszajelzések alapján az online élelmiszervásárlás lehetőségével 80 százalékban a nők élnek, a virtuális kosarakba pedig leginkább az olyan nehéz termékek kerülnek, mint az ásványvíz. Ugyanakkor kelendőek a pékáruk is; a kis- és nagybevásárlás egyaránt jellemző volt – számolt be a tapasztalatokról Janó Dávid.

Hozzátette: az érdeklődés egyre növekszik a friss termékek iránt is, a hústermékek vásárlását a cég például nagy felbontású fotókkal igyekszik segíteni. Az online vásárlás iránti bizalmatlanság egyik fő oka ugyanis, hogy a vevők nem tudják saját szemükkel megvizsgálni a megvásárolni kívánt termékeket.  

A Spar ezzel már három országban – Magyarországon kívül Szlovéniában és Ausztriában – kínálja online is termékeit. A hazai online élelmiszer-kereskedelem az utóbbi években egyre dinamikusabban nő. A tavaly már a nettó 425 milliárd forintos éves forgalommal rekordokat döntögető online kiskereskedelmen belül az úgynevezett FMCG-piac nőtt a legerőteljesebben (Fast Moving Consumer Goods, azaz napi fogyasztási cikkek: ide tartoznak az élelmiszerek, a tisztító- és tisztálkodási szerek, baba-mama termékek).

Ez a szektor 2018-ban 21 százalékos bővüléssel nettó 41 milliárdos forgalmat ért el. Persze ennek az is oka, hogy e piac gyakorlatilag a nulláról indult az elmúlt években. Más, netről rendelt termékekhez képest a fogyasztási cikkek esetében ugyanakkor nagyobb a visszatérő vásárlók aránya és a vásárlás gyakorisága is: havi egy alkalom helyett kéthetente adnak le a vevők rendelést. Az élelmiszerek és a vegyiáruk hamar elfogynak ugyanis, míg például egy televíziót évekig sem kell lecserélni. 

Szakértők szerint persze az igazi nagy lökést egy olyan hálózat adná meg az online élelmiszer-kereskedelemnek, amely a napi, impulzív – ezért sokkal költekezőbb - vásárlói igényeket is ki tudná elégíteni. Erre a jelenlegi infrastruktúra azonban nem igazán alkalmas, már csak azért sem, mert a láncok legkorábban is csak másnapra vállalnak kiszállítást.

Jelenleg így a neten élelmiszert vásárlók nem napi bevásárlásra használják az online lehetőségeket: inkább a hagyományos nagybevásárláskor a kosárba kerülő termékeket rendeli meg egy meglehetősen tudatos vásárlói réteg A Sparral együtt most ötre bővült azon nagy élelmiszerláncok száma, amelyeknél online is be lehet vásárolni. A terület úttörője – és sokáig egyetlen szereplője - Magyarországon a G-Roby volt a 2000-es években, pár éve viszont a Tesco, majd a CBA Prima és az Auchan is indított ilyen szolgáltatást. Szakértők szerint az online irányába történő nyitás egyfajta előrefutás is volt a hipermarket-láncok részéről.

Ezek az üzletek az utóbbi időben ugyanis nem csak egymással versenyeznek, hanem a diszkontokkal is.  A városokon belül, a vevőkhöz közel működő diszkontáruházak vevőcsalogató akcióikkal ugyanis már jókora falatot hasítanak ki a vásárlói tortából, a vevők pedig egyre kevésbé hajlandóak kiutazni a város szélén lévő hipermarketekbe. Ha pedig a vevő nem megy el a bolthoz, kénytelen a bolt elmenni a vevőhöz.

A vidéken élő vevők jelentős részéhez ugyanakkor egyelőre nem tudnak eljutni.  Jelenleg csupán a Tesco szállít házhoz néhány nagyobb vidéki városban is, a többiek Budapesten és az agglomerációban vállalják ezt. A GKI Digital adatai szerint a Tesco szolgáltatása 103, az Auchané 69, az Prímáé 50, a G-Robyé pedig 35 településen érhető el. Ennek oka, hogy a friss élelmiszerek házhoz-szállítása rendkívül precíz és éppen ezért drága logisztikát igényel. (A Spar például 960 millió forintot költött most az informatikai fejlesztésekre és a kiszolgáló áruházak átalakítására. A beruházás 98 új munkahelyet is teremtett: 45 sofőr szállít ki, munkájukat 6 vevőszolgálatos és 33 komissiózó munkatárs segíti, a központban 14 dolgozó szervezi és irányítja a munkát.) A vevők azonban mindezért tulajdonképpen bagatell összeget fizetnek az ezer forint körüli - olykor akár 0 forintos - házhoz szállítási díjjal, az online szolgáltatás így valójában inkább a vevők megtartását célozza.   

Jelenleg egyébként a mintegy 4 millió háztartás 37 százaléka legalább egyszer vásárolt már FMCG-terméket a weben. Az arány 2017-ben 23, 2016-ban pedig 22 százalék volt. Vagyis évről évre emelkedik azok aránya, akik internetről rendelnek élelmiszert és vegyi árut. Ők jellemzően a 30-40-es éveikben járnak, magasabb iskolai végzettségük van, és többnyire nők.

(Népszava, 2019. május 8., Varga Dóra összeállítása, fotó: Népszava/ Tóth Gergő)

 

Hasított egyet az Alza

12 milliárd forintot felett az Alza magyar piaci forgalma.

Az előzetes eredmények szerint az Alza.cz részvénytársaság 2018. évi nettó forgalma elérte a 25 milliárd cseh korona (972 millió EUR) értéket, ami az előző évhez viszonyítva 19,3% növekedést jelent, írja a Világgazdaság.

2017. évhez képest 30%-kal több, összesen 10,3 millió megrendelést teljesített az e-kereskedő vállalat a rekordévben. Az év legerősebb napján, 2018. december 17-én a cég 240 millió cseh korona értékű forgalmat bonyolított le és 108 648 darab megrendelést kezelt összes értékesítési piacán.

„2018-ban az Alza magyarországi forgalma meghaladta a 12 milliárd forintot, ami az előző évhez képest 129 százalékos növekedést jelent.

A legforgalmasabb időszakban napi közel 5 ezer megrendelést teljesítettünk.

Fotó: Alza

A legkelendőbb termékek a kávéfőzők, a játékkonzolok, a mobiltelefonok és a televíziók. A vásárlók a terméket 14 napon belül indoklás nélkül visszaküldhetik, vagy visszahozhatják az értékesítési pontra – a múlt évben felgyorsítottuk a reklamációs ügyintézést, a problémás esetek nagy részét 24 órán belül oldottuk meg az Alza Showroomban – mondta Jaromír Řánek, az Alza.cz üzletfejlesztési igazgatója.

(Világgazdaság, 2019. április 14.)

 

Áprilistól a magyar eMAG szedi a pénzt

Előtte a román eMAG bukaresti kasszájába kellett fizetniük a magyar vásárlóknak, ha a weben az eMAG honlapjáról vásároltak. Ezzel - bármilyen furcsa is - az eMAG április elsején belépett a magyar webpiacra. Mert eddig olyan volt a pénzügyi elszámolást nézve, mint a kínai Alibaba, vagy az amerikai Amazon, ha hiszed, ha nem. És mi lesz az új név például, ha lesz egyáltalán, amikor az eMAG és az Extreme Digital összeolvad?

A GVH már vizslatja az eMAG és az Extreme Digital frigyét, hiszen a hatósági kérelmet már március 25-én benyújtották a versenyhatósághoz. De hát közben azért szorgos a készülődés is a felek részéről, ráadásul nem is aprócska kérdések is felvetődnek, ami a vásárlókat nagyon is izgathatja.

És nem is olyanok, hogy ki mit nyer a két előreláthatóan összeolvadó vállalkozásból, vagy mi lesz a hatósági döntés, hiszen ha a műszaki cikk piacon toronymagasan vezető, annak jelenleg is negyedét vivő Media Markt összeköthette sorsát 10 Tesco áruházzal, amikor a hiperes cég sem kisvállalkozás, akkor az 500 milliárd feletti webpiacon egy 15% körüli súlyú összeolvadás sem akaszthatja ki nagyon a versenyhatóságot. Másokkal szemben mi azt mondjuk, van webpiac, ami persze több ponton összefonódhat a hagyományos bolttal.

A magyar piac viszont jól járhat azzal, hogy most már a magyar határokon belül számolgathatja a magyar vásárlók pénzét az eMAG. Eddig ugyanis nem nálunk dörzsölgette a tenyerét az üzleti esztendők végeztével, a különböző toplistákon pedig vagy feltüntették az eMAG-, vagy nem (például mi nem vettük figyelembe a rangsorban, mivel nem itthon szedte a vásárlók pénzét).

Eddig az eMAG

A kedves magyar vásárlók közül bizonyára nem mindenkinek tűnt fel korábban, hogy a magyar nyelvű eMAG honlap mögött egy román bejegyzésű cég állt, és közvetlenül velük állt szerződéses kapcsolatban, aki erről a honlapról választott valamilyen portékát. A neve pedig hivatalosan SC Dante International SA, román székhellyel.

A magyar leánycége az eMAG-nak, a budapesti bejegyzésű Dante International Kft csak a postás volt, hivatalosan a levelezési címe a román eMAG-nak és a magyar nyelvű honlapot kezelte, főtevékenységeként.

Ez azt jelentette, hogy az eMAG magyar nyelvű honlapját ugyan a román székhelyű tulajdonos magyar bejegyzésű leánycége kezelte, a Dante International Kft, de április előtt ő ennél sokkal többet nem is végzett (logisztikai és más kiegészítő feladatai voltak azért, de hát egy webáruház ügyködésének a súlyát az értékesítés adja, és nem az, hogy ő a postázási cím).

Az eMAG a román pénztárcája helyett magyar kasszát nyitott

Az eMAG honlapján feltünteti, hogy április elejétől megváltoztatta a vásárlókkal szembeni szerződéses feltételeit. De ezzel sokkal többről van szó.

Ettől kezdve ugyanis a budapesti székhelyű Dante Intarnational Kft a honlapról vásárlók szerződő fele, tehát nem a román cég. Ki is próbáltuk, leadtunk egy rendelést és a számla már a magyar leánycégtől jött, magyar bankszámlaszámmal (a versenytársak megnyugtatására: igazságosak leszünk és elállunk a vásárlástól). 

A régi szerződéses rend persze nincs már fenn az eMAG honlapján, mi nem találtuk meg, ami azért bibis egy kicsit, hiszen ha valaki március utolsó napján vásárolt, akkor ezt a korábbi szerződési feltételek szerint tette. Lehet, hogy elolvasná. Kérdés, hogy akkor most egyebek mellett, hogy ki a hunyó, ha valami vita kerekedik, a román, vagy a magyar Dante International, mennyiben jogutódja egyáltalán.

Bajban lehetne a fogyasztóvédelem is, hiszen az eMAG-nak van hatósági elmarasztalása, ez nyilvános, mert a jogszabály így rendelkezik. De egy kicsit a hatóság is összekeveri a dolgokat, mert egyik esetben a román székhelyet, másik esetben a magyar levelezési címet tünteti fel, de hát ez már csak apróság. Nyilván a hatóság azzal szemben lép fel, aki az elkövetés pillanatában lebukott.

Változott is a magyar eMAG főtevékenysége

Megnéztük az elektronikus cégjegyzéket is, de ott a bejegyzés készítésekor csak a március 31-i állapot szerepelt, abban viszont kereskedésnek nyoma még nem volt a magyar leánycég tevékenységi körében. De nincs ok izgalomra, a március 28-i cégközlöny már tartalmazza a főtevékenység változását, ami korábban - ahogyan írtuk - világháló-portál szolgáltatás volt, április elejétől viszont csomagküldő-internetes kiskereskedelem.

Ez persze mást is jelent majd. A magyar webáruházak nagyon szégyenlősek, persze nem reklámban, hanem a forgalmi adataik közlésében. A toplisták egy részében csak a sorrend van feltüntetve, de az elért piaci forgalom már nem. Mi azért mindig megpróbálkoztunk egy becsléssel, ami vagy tetszik az érintetteknek, vagy nem. Volt már reklamáció, persze nem az adat bevallásával. A mostani próbálkozásunk, ők fognak összeolvadni (az ED 2017-es hivatalos mérlegadata csonka időszakra vonatkozik, ezért ott is becsülni kellett):

a webpiac nagyjai
2017
2018
Extreme Digital
43*
47
eMAG
26*
32*
érték: milliárd forint, */: becsült adatok

Kivételek egyébként az önálló webáruházak, így például a Media Markt, vagy a Mall (és azok, akik beszámolóikban külön feltüntetik a webforgalmukat). De hát ezek után elérhető lesz az eMAG magyar piaci forgalmának adata is, egy darabig legalább, a többit viszont nem tudni.

Egyébként az Extreme Digital is titkolja, mennyi a magyar webforgalma (nem választja külön a bolti értékesítésétől beszámolójában). Hogy az összeolvadás után adatügyben mi lesz, még azt sem nem tudni.

Hogy hívják majd az új webáruházat

Ha lesz egyáltalán új. A sajtónyilatkozatok azt sejtetik, összeolvad a ED és az eMAG, de hivatalosan csak annyi tudható, hogy az eMAG 52%-ban irányítást szerez az Extreme Digitalban. Az irányításszerzés mögött pedig bármi lehet, elvileg.

De hát úgy egyébként a többségi tulajdonos egy dél-afrikai multi lesz, ne szépítsük, hiszen a Naspers az eMAG tulajdonosa. A magyar ügyvezetők maradnak.

A vásárlók számára az izgalmas az lesz, honnan is tudnak majd vásárolni, milyen cégnevet kell bepötyögni kereséskor. Maradnak-e külön a régi áruházi honlapok, vagy lesz-egy közös. A vásárló persze a legtöbbször termékre keres, de ha van tapasztalata, akkor webáruházra is. A weben is vannak törzsvásárlók. Így lehet 1, vagy 2, vagy akár 3 honlap is, de ezek csak elvi, jogi lehetőségek.

És mit is vásárolhatunk majd

Az eMAG egy szélesebb termékkörrel mozog a piacon, az Extreme Digital elsősorban a műszaki cikkekre összpontosít, üzleti hagyományai alapján. Kérdés, hogy milyen termékkörrel rukkolnak elő az összeolvadás, vagy hivatalosan az irányításszerzés után.

És az úgyszintén az eMAG tulajdonában lévő Fashion Days-ről nem is beszélünk, a híradások nem is említik, ott ma minden román tulajdonban van, a magyar vásárlók pénze is egyből a határon túl köt ki, ha innen vásárolnak. De hát ez csak annyit jelent, hogy lehet tagolgatni a webáruházakat termékkörök szerint is, egy tulajdonosi körön belül.

Lehet találgatni, mi lesz.

Egy biztos: az eMAG eddigi román viszonylatba vitt pénze első körben a magyar piacon köt ki és a magyar beszámolási rend része lesz.

(blokkk.com, 2019. április 4.)

 

Az eMAG-nak nagyon ment a Black Friday

6,8 milliárdos forgalmat csinált a black fridayen az eMag.

2,7 MILLIÓ FELHASZNÁLÓ VOLT AZ OLDALON, 6,8 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKBEN VÁSÁROLTAK AZ EMAG-ON, számolt be az Index a cég közleménye alapján.

Az eMAG összesen 2,7 millió látogatót regisztrált a Magyarországon megrendezett Black Friday-en, melyek 65%-a mobilról érkezett Jelentős volt a növekedés az eMAG Marketplace partnereinek, ami az eladások 27%-át eredményezte.

Azt írják, ez volt az ötödik black friday alkalom, és ez a 6,8 milliárdos forgalom 19%-kal több, mint a tavalyi eredmény. A 2,7 millió felhasználó pedig 40%-os növekedés a tavalyihoz képest. Az pedig, hogy a megrendelések 65%-a érkezett mobilról, az 8%-os növekedés a tavalyihoz képest. A kártyás fizetést pedig 40 000 magyarországi vásárló választotta.

A LÁTOGATÓK ÖSSZESEN 253.859 TERMÉKET RENDELTEK AZ OLDALRÓL, 27 SZÁZALÉKBAN A MARKETPLACE-RŐL.

Catalin Dit, az eMAG magyarországi ügyvezető igazgatója szerint „az eMAG a magyar e-kereskedelem legdinamikusabban fejlődő szereplőjévé nőtte ki magát. Az idei Black Friday igazolta a fogyasztók eMAG-ba vetett bizalmát és az online piac térnyerését, a rekordmennyiségű kártyás vásárlás, mobilforgalom és Marketplace megrendelések formájában. Az eMAG Black Friday-en több, mint 1.300 eladóhoz érkeztek megrendelések, ami rávilágít arra, hogy a fogyasztók élvezik az online kereskedelem kínálta előnyöket: a termékek sokszínűségét és a vásárlás átláthatóságát”.

A közleményben összeszedtek néhány érdekesebb adatot is:

  • A legerősebb perc: habár a magyar vásárlók nagy számban rendeltek termékeket az egész nap folyamán, a csúcspont 07:16-kor érkezett el, amikor egyszerre 1047 árucikket rendeltek az oldalról
  • A legdrágább értékesített autó: BMW 318d Limousine 4 ajtós, 5 üléses (150 LE) személygépkocsi, 8 sebességfokozat, Limousine karosszéria, Alpesi fehér szín (11 456 920 Ft)
  • A legmagasabb értékű rendelés összege: 2.341.639 Ft.
  • A legtöbb termékből álló rendelés 39 árucikket foglalt magába, köztük számos elektronikai és háztartási árucikket, ami egy állandó trend volt vásárlóink körében – idén az eMAG felhasználói különös érdeklődést mutattak kisebb nagyobb háztartási gépek, tévék, laptopok, okostelefonok és deco ajánlatok iránt.

(Index, 2018. november 27.)

 

Black Friday: kivégezték a Media Markot a vásárlók

Lehalt a MediaMarkt webshopja, olyan sokan nézték. Frissítés: újraindult.

Frissítés: este 20 óra után 20 perccel újraindult a Media Markt webáruháza, amely azóta is zavartalanul fogadja a Black Friday vásárlókat - közölte a cég a Napi.hu-val.

A korábbi híradás arról szólt, hogy átmenetileg nem működik a MediaMarkt webshopja, túlterhelték a vásárlók a szervereket. A cég azt közölte az Index-szel, hogy a webáruházukon keresztül beérkezett hatalmas mennyiségű megrendelés feldolgozásához néhány órára a türelmet kell kérniük. Ebben az átmeneti időszakban a webáruház működését szüneteltetik, annak érdekében, hogy a vásárlók zavartalan kiszolgálását folytatni tudják.

Azt írják, időt és lehetőséget fognak biztosítani vásárlóiknak a kedvezményes vásárlás folytatására az egész hétvégén. Néhány óra múlva újra lehet majd rendelni - írták november 23-án este hat órakor.

(Index, Napi.hu, 2018. november 23.)

 

Black Friday: lehetne a kereskedők ünnepe is

Két számjegyű forgalmi várakozásokkal és harsány reklámokban beharangozott merész árengedményekkel készültek a kereskedők és számos szolgáltató a november 23-ra meghirdetett fekete péntekre.

A vásárlási kedv az egész éves bőséges fogyasztás után várhatóan igen élénk lesz, és kitart az ünnepekig, olvasható a Magyar Időkben Thurzó Katalin összeállításában. A november 23-i – és számos helyen egész hétvégén zajló – akciós rohamra megerősített infrastruktúrával, külön digitális fejlesztésekkel és remélhetőleg elegendő mennyiségű készletekkel készültek a webkereskedők. A családok vastagabb pénztárcájáért versengő boltok, de már a bankok, az utazási irodák, a vendéglátóhelyek, a fitnesztermek, az autószalonok, a mobilszolgáltatók, és mások mellett például a biztosítók is kedvezményes napokat tartottak a hónap során.

Nagyívű előrejelzésekkel az átlagosnál várhatóan magasabb lakossági költekezésről, korábbi fogyasztási adatok tekintélyes százalékairól jelent meg több felmérés a héten a mára meghirdetett black friday, vagyis fekete péntek kereskedelmi kampány kapcsán. 2018-ban Magyarországon minden korábbinál meghatározóbbá vált ez a vásárlócsalogató marketingmódszer, amikor a kereskedők számos népszerű termék árát jelentősen, 30–60 százalékkal lejjebb viszik, hogy az alacsonyabb árak a meghirdetett napon bőséges forgalmat hozzanak.

A black friday egyébként Amerikában csupán egyetlen napig tartó őrületet jelent a boltokban: a hálaadást követő pénteket nevezik így, a napot a karácsonyi bevásárlási szezon kezdeteként tartva számon. Itthon a fekete péntekből a kereskedelem szinte egyetlen szereplője sem marad ki, sőt melléjük a szolgáltatószektor is felsorakozott.

Már tavaly is jelentős tömegeket mozgatott meg az akció: a CIB Bank kiszámolta, hogy a 2017-es fekete pénteken 66 százalékkal költöttek többet a bankkártyás ügyfeleik, mint egy átlagos novemberi hétköznapon. Az átlagos kosárértéken is meglátszott a kampány hatása: a kártyás fizetések alapján a tavalyi akció legnagyobb nyertesei a szórakoztató elektronikai cikkeket árusító kereskedők és az utazási irodák voltak, de sokkal többen vásároltak ékszert és repülőjegyet is, mint más napokon.

A műszaki termékek boltjaiban közel húszezer forint volt a többletkiadás tavaly ezen a napon, amiből arra következtettek a szakemberek, hogy sokan a fekete péntekre időzítették a nagyobb értékű berendezések megvásárlását. Kedvezményes turisztikai ajánlatokra a bank ügyfelei a napi átlagos költés mintegy négy és félszeresét fordították.

2018-ban a fekete péntek akciót hazánkban meghonosító Extreme Digital áruház már a múlt héten lebonyolította az akciót. Ezzel kapcsolatban friss adataik azt mutatják, hogy 2018-ban tavalyhoz képest közel hétezer forinttal többet költöttek az online vásárlóik. 2017-hez képest az átlagos kosárérték nettó 6.614 forinttal volt magasabb az egy héttel ezelőtti kampányban, ám a webáruház látogatói nem álltak le: az elmúlt napokban folytatódott az élénkebb forgalmazás a kereskedőnél.

Az örök slágernek számító műszaki cikkek mellett rengeteg tisztítószert, mosó- és mosogatókapszulát rendeltek, emellett a játékgépek fogytak el a leghamarabb, illetve a középkategóriás okostelefonok. A tévék közül a black fridayen a prémium típusokra utaztak a magyarok, továbbá rengetegen vettek szárítógépet, kapszulás kávégépet.

A kiadások fedezetére kézenfekvő megoldás a személyi kölcsön, ráadásul ezek ma már sokkal olcsóbban elérhetők, mint évekkel ezelőtt. Ugyanúgy, ahogy például egy tévénél vagy más nagy értékű terméknél érdemes körülnézni, hol a legolcsóbb ugyanaz a készülék, a személyi hitelek esetében is nagy különbségek vannak – hívta fel a figyelmet tegnap a BankRáció.hu.

Felmérésük szerint a november közepén jellemző ajánlatok szerint az ötéves futamidejű, ötszázezer forintos személyi kölcsönök közül a legjobb lehetőség havonta kevesebb mint tízezer forintból törleszthető, az ügyfélnek pedig 600 ezer forintnál kevesebbet kell visszafizetnie a banknak.

Ezzel szemben a legdrágább személyi kölcsönöknél több mint 800 ezer forint lehet a végösszeg, ezért érdemes átgondolni, melyik ajánlatot választják a vásárlók. Jó tudni, hogy a BankRáció.hu adatai szerint a 1,5 millió forintos – szintén ötéves futamidejű – személyi kölcsönök esetében a legjobbak havi törlesztése 30 ezer forintból kijön, öt év során pedig kevesebb mint 1,8 millió forintot „kér” vissza a bank.

Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértője szerint a személyi kölcsönök ma már az egyik leggyorsabban igényelhető konstrukciók közé tartoznak, a pozitív hitelbírálat esetén akár pár óra alatt folyósítják a bankok a kért összeget. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a legkedvezőbb konstrukciókat, azaz a legalacsonyabb havi törlesztést sok esetben feltételekhez, például meghatározott jövedelemhez vagy már meglévő bankszámlához köthetik a pénzintézetek.

– Minden hitelfelvétel előtt alaposan mérlegelni kell, hogy belefér-e a havi kiadásokba a törlesztés. Bár vannak a túlzott eladósodás megakadályozására fékek a rendszerben, egy-egy család maximum a nettó jövedelmének 50 százalékát fordíthatja kölcsönök visszafizetésére. Habár inkább a nettó jövedelemhez mérten mérsékeltebben, maximum 30-35 százalékig szabad eladósodni, így megmarad a pénzügyi mozgásterünk – hangsúlyozta a szakértő.

A korábban már „feketepéntekező” és az akcióra idén is visszatérni vágyó vásárlók jellemzően a 30 év alattiak, a magasabb jövedelműek, illetve a gyermeket nevelők közül kerülnek ki – állapítja meg a friss Cofidis-hitelmonitor.

Eszerint a teljes lakosság 40 százaléka vásárolt már valaha a black fridayen. Idén közel ugyanennyien valószínűsítik, hogy élni fognak az akcióval, viszont akadnak, akik eleve kihagyják a fekete pénteket. Bár a lakosság közel fele egyetért azzal, hogy a black friday-jel sok pénzt lehet megspórolni, a kampány mégsem örvend osztatlan népszerűségnek: a magyarok több mint a fele szerint a kereskedők számos esetben megtévesztik a vásárlókat, felesleges kiadásokra ösztönözve őket.

A legtöbben arra panaszkodnak, hogy a korábbi akciózásokkor a kampány lejárta előtt elfogyott a kedvezményes árú cikk, emellett sokan vannak, akik a korábbi években csak később jöttek rá: az akció után máshol olcsóbb lett volna a termék, esetleg a boltos előzetesen felárazta az árut, illetve lecsúsztak a kedvezményről, mire a megrendelésüket leadták.

Akadnak kifejezetten erre az időszakra létrehozott hamis webáruházak is, amelyek hihetetlen ajánlatokkal kecsegtetnek. Solymos Ákos, a Quadron szakértője szerint ha gyanúsan olcsó hirdetést látunk, bizonyosodjunk meg a kereskedő megbízhatóságáról. Az ilyen oldalak kinézete nagyon egyszerű, a domainnevet pedig általában pár hete vagy hónapja jegyezték be – ezt a www.who.is oldalon ellenőrizhetjük.

A valós üzletek törekednek az átláthatóságra, a hamis webáruházakban azonban akár regisztráció nélkül is lehet vásárolni. Szintén óvatosságra int, ha minden kapcsolati és egyéb adatot elrejtenek az érdeklődők elől. A hamis áruházak gyakran elkérik a kártyaadatain-kat is, majd azonnal levonják a vásárlás összegét, sok esetben pedig a megadott kártyaadatokat el is adják az internetes feketepiacon.

(Magyar Idők, 2018. november 23., Thurzó Katalin összeállítása)

 

Az Extreme Digitalnak bejött

A Black Friday első hulláma. De ő sem bír leállni utána. Pedig többet költöttek nála az első hullámos Black Friday péntekén.

Többet költöttek az Extreme Digitalnál a múlt pénteki akciók során a vásárlók és nőtt a bankkártyás online fizetések aránya is, írta a Napi.hu

2018-ban átlagosan mintegy 7 ezer forinttal többet költöttek a november 16-i akciós napon az Extreme Digitalnál az online vásárlók - derül ki a cég Napi.hu-nak elküldött összesítéséből. A társaság a Black Friday kapcsán csak a növekedés mértékét árulta el, azt nem, hogy pontosan mennyit költött átlagosan egy-egy vásárló.

Az összesítés szerint vásárlók 53 százaléka kérte valamelyik üzletbe a kiválasztott terméket, ez valamivel meghaladja a tavalyi 48 százalékos arányt. A rendelések 16 százalékánál a vásárlók online bankkártyás fizetést választották, ez csaknem két százalékpontos növekedést jelent a múlt évhez képest. Az is látszik ebből, hogy sokan inkább a helyszíni átvételkor fizetnek.

A cég Black Friday-ét követő napokban a magyar internetezők jóval aktívabban vásárolnak, mint 2017-ben: így az előzetes becslések alapján november utolsó két hetében az Extreme Digital nagyobb forgalmat bonyolít majd, mint 2017-ben - mondta Várkonyi Balázs, a Napi.hu-nak. Míg négy-öt éve a fekete péntek egynapos akciót jelentett, az utóbbi két évben már olyan sok időpontban és időtartammal rendeztek akciókat a magyarországi kereskedők, hogy a hazai vásárlók úgy tartják: november közepétől a hónap végéig folyamatosan fekete péntek zajlik. Ez a trend pedig önmagát generálja, kereskedőként sem lehet kívül hagyni, hiszen a vásárlók elvárják a folyamatos akciókat - tette hozzá Várkonyi.

A cégnél idén is a műszaki cikkek voltak a slágerek, de nagy volt a kereslet a tisztítószerek, mosó-, és mosogatókapszulák iránt is.

Az elektronikai cikkek közül a PlayStation 4 és Xbox One játékgépek fogytak el a leghamarabb, illetve a zömében Huawei és Samsung gyártmányú, középkategóriás androidos -okostelefonokra volt igény. A tévék közül a prémium, 43-55 colos képátlójú típusokat vásárolták leginkább és az idén már OLED-tévéket is nagyobb számban rendeltek.

(Napi.hu, 2018. november 22.)

 

Teríti webáruházát a Tesco

Újabb területeken szállít házhoz a Tesco.

Már többek között Debrecenben és Nyíregyházán is házhoz szállít a Tesco, írja a Napi.hu.

Folytatja az online terjeszkedést a Tesco. 2018 szeptemberétől újabb városokban, Debrecenben, Nyíregyházán, Hajdúszoboszlón és Hajdúböszörményben lehet otthonra megrendelni a boltlánc termékeit.

A házhoz szállítás díja 700-1.200 forint között mozog időponttól függően. Pénteken, szombaton és vasárnap a délelőtti órákra rendelt szállításért kell a legtöbbet fizetni, legalábbis az október első hetére ezek az árak voltak érvényesek.

A Tesco azzal igyekszik népszerűsíteni a szolgáltatást, hogy 2019 februárig az 5.000 forintnál drágább megrendeléseknél 1.500 forint kedvezményt ad, ez pedig kicsit több, mint a házhoz szállítás díja.

A cég évekkel ezelőtt először a budapesti kerületekben tette elérhetővé az online boltját házhoz szállítással, vidéken többek között Győrben, Szegeden és Székesfehérváron is elérhető volt. Most pedig a kelet-magyarországi nagyvárosokkal bővült a kör.

(Napi.hu, 2018. október 3.)

 

Fecserészik a webáruházáról a Tesco

Születésnapos. Nagyra nőtt öt év alatt, de a webforgalmának értékéről lapít. A legkisebb rendelés 5 darab Túró Rudi volt. Kivitték.

A Tesco az online bevásárlás szolgáltatása keretében öt év alatt 20 millió rendelést kézbesített, összesen több mint 500 ezer címre - írja a Napi.hu.

A születésnapi összesítés szerint a cég kézbesítői a fél évtized alatt mintegy 10 millió kilométert tettek meg autóikkal, mely során több mint 150 millió terméket szállítottak házhoz. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 1650 rendelést teljesít az áruházlánc, amely nagyságrendileg 100 tonna terméknek felel meg.

A kosarak tartalma alapján a legtöbb kiszállított termék a víz és pékáru kategóriából került ki, az 5 év legnépszerűbb terméke pedig az ásványvíz, a tej, a kristálycukor, a lédig banán és a kígyóuborka volt. A legkisebb rendelés csupán 5 darab Túró Rudiból állt, míg a legnagyobb értéke körülbelül 400 ezer forint volt.

A szolgáltatás 2013-ban indult Budapesten, majd Szegeden, 2015-ben Győrben, 2016-ban Székesfehérváron, majd 2017-ben Veszprémben is bevezették a szolgáltatást. Az idei nyári szezonban Siófokon is elérhető a házhozszállítás, így a vásárlók összesen már több mint 103 településen intézhetik online a bevásárlást.

A brit tulajdonú cég növekvő vásárlói igényeknek megfelelően alakította kézbesítési rendszerét is: 2013-ban még csupán 15, mostanra már közel 110 autóval teljesíti a megrendeléseket hétfőtől szombatig 8 és 22 között.

A Tesco adatai szerint az online házhozszállítást 85 százalékban nők veszik igénybe, a korosztályok közül pedig a 24-45 év közöttiek aránya a legmagasabb. Rendeléskor a felhasználók több mint 60 százaléka a ClubCardot is használja. A túlnyomórészt webshopon keresztül válogatnak a vásárlók, az okostelefonokra letölthető applikációt 10-12 százalék használja.

(Napi.hu, 2018. június 13.)

 

Nőtt egyet az eMAG

Megdobta a forgalmát az eMAG.

Az eMAG az áprilistól március végéig tartó 2017-2018-as pénzügyi évben jelentősen növelte forgalmát, az átlagos kosárérték 22 százalékkal 23.500 forintra emelkedett az előző év azonos időszakához képest, írja a Napi.hu az MTI nyomán.

Az eMag webáruházat látogatók száma ez idő alatt 37 százalékkal, a vásárlók száma 21 százalékkal, a rendeléseké 16 százalékkal emelkedett. A GKI Digital 2018 március-áprilisában végzett felmérése szerint az eMAG vásárlók átlagosan 13 alkalommal vásároltak online az elmúlt évben, 17 százalékkal többször, mint egy átlagos online vásárló. Az online vásárlók 39 százaléka az eMAG-on is vásárolt legalább egyszer.

A vásárlások számának növekedésében kiemelkedően jó hónap volt a július, amikor az egy évvel korábbiakhoz képest 49 százalékkal több vásárló rendelt az eMAG webáruházából.

Az eMAG bevételeinek jelentős részét továbbra is három termékkategória - a TV, a nagy háztartási gépek és fehéráruk, valamint a mobiltelefonok - értékesítése képezi, ezek együttesen a webáruház forgalmának 55 százalékát adták a 2018 márciusában lezárt pénzügyi évben.

A legjelentősebb növekedést a cipő, a női ruházati termékek, a gumiabroncs és felni, a táska és kiegészítők, valamint a férfi ruházati termékek kategóriái érték el.

Az eMAG a dél-afrikai hátterű Naspers csoport tagjaként a régió egyik legnagyobb online kereskedőjének számít, több mint 8.500 márkát és több mint másfél millió terméket kínál Magyarországon. A 15 éve alapított eMAG meghatározó szerepet tölt be az online kereskedelemben, Magyarországon, Bulgáriában, Lengyelországban, valamint Romániában összesen 3.800 alkalmazottat foglalkoztatva.

(Napi.hu, 2018. május 7.)

 

Az eMAG nekidurálja magát

Megdobja a logisztikai központját és a karácsonyi létszámot is. Három műszakban csomagolják az ajándékokat.

Összesen 3 millió eurót költött az üllői raktárának bővítésére és fejlesztésére idén az eMAG – írja a Világgazdaság. Az új futószalagos rendszer növeli a termelékenységet és gyorsítja a raktári munkát. A 21 ezer négyzetméteres logisztikai központ jelenleg a termékek 70 százalékát tárolja, de a tervek szerint ez egy éven belül 90 százalékra nő majd.

Az eMAG felkészült a 2017-es Black Friday akcióra és az azt követő karácsonyi rohamra. A november 24-én induló ünnepi szezonban rekordok dőlhetnek, ezért az online kereskedelemben piacvezető eMAG raktárában három műszakban, folyamatos üzemben állítja össze a csomagokat, hogy azok időben megérkezzenek a vásárlókhoz. A hónapok óta tartó felkészülés csúcspontjaként a raktárban dolgozók létszámát 90-ről 150-re bővítették.

Az eMAG üllői logisztikai központja, amit a cég két évvel ezelőtt nyitott meg, mostanra 21 ezer négyzetméteresre bővült. A 15 méteres belmagassággal rendelkező logisztikai központ rohamtempóban fejlődik, jelenleg 20 ezer különböző termék található meg itt, de a Black Friday napjáig folyamatos a betárolás. Így a termékek száma a 600 ezer darabot is túllépi majd.

Az cég azt is bejelentette, hogy logisztikai partnereinek számát a korábbi négyről ötre emelte, így 2017-ben már az MPL, a HDT, a DPD, a Trans-o-flex és a Sprinter is szállít házhoz csomagokat.

(Világgazdaság, 2017. november 17.)

 

Rányitott az Answear

A magyar piacra. Márkadömping az új webáruházban. 

Új online multibrand áruház érkezett a magyar piacra november elején. A lengyel Answear a régióban már 130 millió ember számára kínál lehetőséget az online vásárlásra.

A 2011-ben alapított lengyel Answear.com hazájában elsőként nyitott multibrand online áruházat. A cég a meggyőző hazai sikerek után az elmúlt két évben a nemzetközi terjeszkedést tűzte ki célul. 2014. óta Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Ukrajnában lépett piacra, 2016. szeptemberében pedig a teljes értékesítésének már 52 százaléka a külföldi piacokhoz kötődött. 

Az Answear.hu oldalon ruházati féleségenként több száz termék érhető el, a szállítási idő 2 nap és 10 ezer forint felett ingyenes. A termékek 30 napig küldhetőek vissza, minden darabra pedig 2 év minőségi garanciát vállal a cég.

A webáruház több mint 200 világmárkát forgalmaz, női, férfi- és gyermekruházati cikkeket, cipőket és kiegészítőket. A legnagyobb brandek mellett - Vero Moda, Adidas, Nike, New Balance, Levi's, Lee, Wrangler, Guess Jeans, Tommy Hilfiger, Valentino, DKNY - új lengyel tervezők márkái, például az Answear Rebelé is elérhető az oldalon.

(Origo, 2016. november 10.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.