autó₪szalon

Leépítgetnek a magyar autógyártók

A magyar Mercedes elküldte kölcsönzött dolgozóit, az Audi szerződéseket bontott fel. 

A gépjármű-értékesítések globális visszaesése miatt az autóipari lassulás elérte Magyarországot is, írja a Napi.hu. A nagy hazai gyártók és beszállítók szerint azonban ez korántsem ért el kritikus szintet, csoportos létszám leépítésekről sincs szó. Az eddig "fullon" kihasznált kapacitások visszafogására és a betöltött pozíciók csökkentésére azonban mindenhol akad példa.

Mercedes

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár a mindenkori termelési igényeihez igazítva, rugalmasan él a munkaerő-kölcsönzés lehetőségével. Példaként lehet megemlíteni az elmúlt időszakot, amikor átmeneti jelleggel párhuzamosan üzemelt a telephelyen a régi, illetve a 2017 év végén átadott új karosszériaüzemünk - válaszolta lapunk megkeresésére a a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kommunikációs osztálya.

Szerintük mindez egy tervezett folyamat része volt: mivel jelenleg már csak az új üzemben, és kizárólag az új generációs kompakt modellek készülnek a kecskeméti gyárban, a tavalyi év folyamán átmenetileg jelentkező, kölcsönzött munkaerővel fedezett pluszerőforrás-igény immár nem áll fenn.

A Kecskeméten készülő kompaktautók, vagyis az A-osztály, illetve a kizárólag Magyarországon gyártott CLA Coupé és CLA Shooting Brake modellek iránt továbbra is világszerte élénk a kereslet. A kecskeméti gyár termelési naptára az egész évre telített, a telephely teljes kapacitással működik, ezért a nyári időszakban sem lesz leállás.

Fontosnak tartották kiemelni, hogy a tavalyi év végén minden fél számára jelentős sikerrel zárultak a szakszervezetekkel folytatott bértárgyalások. A megállapodás eredményeként a leggyakoribb munkavállalói kategóriákban két év alatt összesen 35 százalékkal emelkedik az alapbér a társaságnál, ebből az első, 22 százalékos emelés már 2019. január elseje óta érvényben van. A különféle egyéb juttatásokkal kiegészülő, vonzó munkavállalói csomagnak köszönhetően a kecskeméti gyár stabil és nagyságrendileg változatlan saját dolgozói létszámra támaszkodik - értékeltek a Mercedesnél.

Audi

A Napi.hu az Audi Hungária Zrt. egyik munkatársától úgy értesült, hogy a győri gyár több üzemegységnél két héttel meghosszabbították a nyári leállást - így az körülbelül egy héttel előbb kezdődik a szokásosnál és egy héttel tovább fog tartani. Ez azonban a közel húsz üzemegység közül nem mindegyikre vonatkozik, mivel például a présüzemben és a motorgyár egyes egységeinél még mindig sok megrendelést teljesítenek.

A társaság sajtóosztályánál viszont cáfolták az üzemszünet átszervezését. Eszerint az Audi Hungariánál a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan alakul a nyári leállási időszak. A motorgyártásban a nyári hónapok során alapvetően nincs minden területet érintő átfogó termelési szünet. Bizonyos motorgyártó területeken július közepe és augusztus vége között van leállás, míg más szegmensekben csökkentett üzemmódban zajlik a termelés.

A járműgyártásban július 30-tól augusztus 26-áig van termelési szünet. 2019. augusztus 26-án indul újra a gyártás. A vállalat ezt az időszakot új termékek gyártásának előkészítésére használja, továbbá karbantartási és átépítési feladatokat hajt végre a termelésben.

Az Audinál elismerték: az utóbbi hónapokban bizonyos számú határozott idejű munkaszerződést nem hosszabbított meg a vállalat. Ez ugyanakkor egy természetes folyamat, a határozott idejű munkaszerződéseket lejáratukkor felülvizsgáljuk, és csak igény esetén hosszabbítjuk meg azokat - értékeltek.

Bosch

A Bosch Magyarország közleményt is kiadott a helyzetről, miután Volkmar Denner, a német társaság igazgatótanácsának elnöke leépítéseket harangozott be.

Az év elején jeleztük,hogy 2019-ben a globális GDP 2,3 százalékos csökkenésére számítunk, ami a legtöbb piaci szegmensünket érinti, de a gazdasági visszaesés különösen a gépjárműiparban észlelhető és a mobilitás átalakulása kihívások és egyben lehetőségek elé is állítja a Bosch-t - olvasható a közleményben. Hogy ezen tényezőknek a magyarországi telephelyek tekintetében milyen konkrét hatása lesz, még nem lehet teljes bizonyossággal előre jelezni. A Bosch már a korai fázisban elkezdte a felkészülést ezekre a kihívásokra és mindent megteszünk Magyarországon is, hogy sikerrel vegyük ezeket az akadályokat - közölte a vállalat.

A piaci átalakulást a munkaerő vonatkozásában elsősorban a munkatársak át- és továbbképzésével segítjük és törekszünk arra, hogy körültekintő tervezéssel, a munkaerő átcsoportosításával a létszámcsökkenés hosszú távon elkerülhető legyen Magyarországon - szögezték le.

Continental

Iparági hírek szerint a kölcsönzött munkaerő-állomány leépítésében a Continental Automotive Hungary Kft. üzemei is érintettek voltak. A világ egyik vezető járműipari beszállítójának hazai leányától a következő válasz érkezett:

Az autóipar alapvető változáson megy keresztül, melynek a leglényegesebb kulcsszavai a villamosítás, a digitalizáció és a hálózatba kapcsolás. Eközben a rövid távú gazdasági kilátások terén világszerte egyre nagyobb kihívás elé néznek a gazdasági szereplők. Vállalatunk továbbra is sikeres, globálisan gyorsabban növekszik, mint az iparág legtöbb szereplője, miközben értéket teremt. Mint minden vállalat, mi is folyamatosan ellenőrizzük, hogyan tudjuk a leghatékonyabban összehangolni és működtetni szervezetünket, ami azt jelenti, hogy szükség esetén az egyes üzleti egységek fókuszát ennek megfelelően módosítjuk. Amíg nem születtek konkrét döntések, ennél részletesebben nem kívánjuk kommentálni az eseményeket - közölte a Continental.

(Napi.hu, 2019. augusztus 8.)

 

Visszafogott az Audi Győrben

Kereken százezer autót gyártott tavaly az Audi Győrben.

Az Audi Hungaria 7.377 millió euró árbevételt ért el 2018-ban, 2,3 százalékkal kevesebbet, mint 2017-ben, írja a Világgazdaság.

Az Audi Hungaria Zrt. stabil eredményekkel zárta fennállásának 25. jubileumi évét. A motorgyártás ismételten magas szinten, összesen 1,9 millió motorral zárta az évet. A járműgyártásban kereken 100 ezer autót gyártottak a munkatársak. A vállalat 2018-ban 7,4 milliárd euró árbevételt ért el.

A 2018-as jubileumi évünkben fontos mérföldköveket értünk el. Az elektromos meghajtások gyártásának elindításával fennállásunk 25. évében megérkezett az elektromobilitás az Audi Hungariához. Szintén az elmúlt évben vette kezdetét az első győri SUV, az Audi Q3 sorozatgyártása. Mindkét projekt szilárd alapot teremt az Audi Hungaria jövőjének biztosításához – mondta Achim Heinfling, az Audi HungariaZrt. igazgatóságának elnöke.

„Ezzel egyidejűleg azonban számos kihívással – mint például a WLTP-átállás miatti termelési ingadozások – kellett szembenéznünk, amely sok erőt és energiát emésztett fel. Ezen egyedi hatások figyelembevételével a vállalat stabil termelési volument és szolid pénzügyi eredményeket ért el 2018-ban. Az egyre erősödő verseny ebben az évben is kihívások elé állít minket: az Audi Hungaria versenyképességének megőrzése érdekében hatékonysági és megtakarítási intézkedéseket fogunk bevezetni.“

A vállalat új motortípusok felfutására, valamint az elektromotorok és az Audi Q3 gyártásának elindítására fordította 2018-as beruházásait.

Az Audi Hungaria 2018-ban 1,9 millió motort, köztük 9.453 elektromotort gyártott. A motorgyártás termékpalettája a háromhengeres Otto-motorokkal, valamint a mild-hibrid technológiájú négyhengeres dízelmotorokkal bővült. A munkatársak naponta 9 ezer motort, köztük alternatív meghajtásokat gyártanak a Volkswagen Konszern 31 gyártótelephelye számára.

A járműgyártásban kereken 100 ezer autó gördült le a gyártósorról. 2018-ban megújult a győri dizájnikon, az Audi TT. Sportos dizájnelemek erősítik a kompakt sportautó dinamikus megjelenését, amely immár több mint 20 éve készül az Audi Hungariánál. 2018 nyarán az első győri SUV-val egy új modellcsalád érkezett Győrbe: az előző évben már 15.657 Audi Q3 hagyta el a győri gyártócsarnokot. Az Audi Hungariánál készülő modelleket a világ több mint 90 országába szállítják. A legnagyobb piacok Németország, Nagy-Britannia, valamint az USA és Kanada voltak.

Az Audi Hungaria a 2018-as év végén 13 ezer munkatársat foglalkoztatott.

(Világgazdaság, 2019. március 14.)

 

Egyhetesre hízott a sztrájk, de megállapodtak

Megállapodott az Audi és a szakszervezet január 30-án.

Megállapodott szerda délután az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) az idei évi bérekről, tájékoztatta a győri székhelyű vállalat az MTI-t.

A szakszervezet a Facebook-oldalán tette közzé a megállapodás részleteit.

Eszerint a január 24-én kezdődött sztrájknak meglett az eredménye. A munkavállalók megkapták a 18 százalékos béremelést.

A béren kívüli juttatásokban a szakszervezet végül engedett az eredeti követeléseihez képest, ugyanis a csütörtöki tárgyalás sikertelenségét a szakszervezet még azzal indokolta, hogy az általuk követelt 767 ezres cafeteria helyett csak 400 ezret ajánlott az Audi, ez marad jövőre is. Tehát úgy tűnik, hogy a 18 százalékos emelésért cserébe ebben engednie kellett az AHFSZ-nek.

18 százalék viszont egyértelmű siker a szakszervezetnek, ugyanis az Audi nagyon sokáig kitartott a két évre vonatkozó 10+10-es ajánlata mellett, még vasárnap is ezt az ajánlatot kommunikálták a dolgozóknak.

A szabad hétvégét is megadták, és a lojalitás bónusz fejlesztésében és a jubileumi bónuszok bevezetésében is engedtek a dolgozók követekéseinek.

A BÉRMEGÁLLAPODÁS SZERINT TEHÁT A CAFETERIBÓL A SZAKSZERVEZET ENGEDETT, DE A TÖBBI KÖVETELÉSÜKET MEGKAPTÁK.

A sztrájk január 24-től január 31-e reggeléig, tehát egy hétig tartott volna. A szakszervezet közleménye szerint

A JANUÁR 30-i SZERDA ESTI ÓRÁKBAN A SZTRÁJKNAK VÉGE LETT, ÉS A MUNKA ELINDULT.

A győri Audi-gyárban összesen nagyjából 13 200 ember dolgozik, közülük kilencezren az Audi Hungária Független Szakszervezet tagjai. 

A múlt héten kezdődött leállás már más üzemek működésére is kihatással lett, ahova a győri gyárból érkeznek alkatrészek. A sztrájk a pozsonyi VW- és az ingolstadti Audi-gyárban is részleges vagy átmeneti leállást okozott.

(Index, 2019. január 30.)

 

A győri Audi már nyomja az elektromos motorokat

Új korszak kezdődött a győri Audinál, elindult az elektromotorok sorozatgyártása.

Győrben július 24-én hivatalosan elindult az elektromos motorok sorozatgyártása - írja a Portfolio. A szimbolikus gyártásindítás keretében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Peter Kössler, az Audi AG termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanácsi tagja és Achim Heinfling, az Audi HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke közösen helyezték üzembe a gyártóberendezéseket.

Az e-motorok gyártásához szükséges innovatív berendezéseket és gyártószigeteket a cég egy év leforgása alatt telepítette. Az E-motorfejlesztés, a Gyártástervezés és a Kísérleti Motorgyártó Központ szakterületei Győrben szorosan együttműködtek ebben. Az aktuális napi kapacitás mintegy 400 elektromos meghajtás gyártását teszi lehetővé, mely fokozatosan növelhető. Jelenleg mintegy 100 munkatárs dolgozik az új szakterületen, ez a szám év végéig több mint 130-ra nő. A termelés egy műszakos munkarendben folyik, hamarosan azonban átáll napi három műszakos munkavégzésre.

Az Audi Hungaria vezető szerepet vállal az e-motorok gyártásában - mondta Achim Heinfling az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke.

Az Audi Hungaria első elektromos járműhajtásai egyébként az Audi e-tron számára készülnek. Ez az első tisztán elektromos Audi-modell, mely az Audi brüsszeli gyártó telephelyén készül majd.

Az Audi Hungaria az elmúlt évben 1,9 millió darab erőforrást gyártott, ezzel a cég a világ egyik legnagyobb motorgyára. A győri gyártótelephelyen 2017-ben hat különböző Otto-, valamint három különböző dízelmotor-variáns készült 63kW (86LE) és 470kW (639 LE) teljesítményintervallumban. Mintegy 6 ezer munkatárs több mint 9 ezer motort gyártott naponta a Volkswagen Konszern 32 járműgyára számára. 

Új korszak kezdődött a győri Audinál - Elindult az elektromotorok gyártása

(Portfolio, 2018. július 24.)

 

Tolja tovább Győrben az Audi: jön a Q3 is

A világ legnagyobb motorgyára Győrben az Audi. Autómotort többet, autót kevesebbet gyártottak 2017-ben. Jönnek az elektromos motorok is.
Egy százalékkal, 7,1 milliárd euróra (2.220 milliárd forintra) növelte 2017-ben árbevételét az Audi Hungaria Zrt. - jelentette be a társaság. Összesen 1,9 millió darab motort gyártottak 2017-ban, ami 1,9 százalékkal több a korábbinál. Ezzel az eredménnyel a győri cég továbbra is a világ egyik legnagyobb motorgyára.

A gyártósorokról legördült 105 ezer jármű 16 százalékos csökkenést jelez. A 25 évvel ezelőtti cégalapítás óta a összberuházás volumene 8,8 milliárd euró - írta közleményében a német gyökerű cég.

A cég 2017 év végén 12 ezer munkatársat foglalkoztatott, ami 2016-hoz képest 5,8 százalékos létszámgyarapodást tükröz. A 2017-es üzleti évben az Audi Hungaria 442 millió euró összegű beruházást valósított meg, ami 45 százalékos bővülést jelent. Az összberuházás volumene a cég alapítása óta 8,8 milliárd eurót tesz ki.

Az Audi Hungaria 2017-ben hat különböző Otto-, valamint három különböző dízelmotor-variánst gyártott. A cég mintegy 6 ezer munkatársa több mint 9 ezer motort gyártott naponta a Volkswagen Konszern 32 járműgyártó telephelye számára.

Az Audi további lépéseket tett az okos gyár irányába: a négyhengeres Otto-motorok gyártósorán a meglévő ember-robot együttműködés jegyében további "robotkollégákat" helyeztek üzembe.

A járműgyártás területén 105 ezer négykarikás autó készült. A járműgyártás közel 4.500 munkatársa az Audi TT Coupé, TT Roadster, A3 Limousine és A3 Cabriolet modelleket gyártotta teljes gyártási mélységben. 2017-ben kezdődött az Audi Hungariánál az Audi RS 3 Limousine sorozatgyártása, mely az Audi első RS kompakt limuzinja.

Bővült a szerszámgyár is: 2017-ben a vállalat közel 300 ezer karosszériaelemet és alkatrészt gyártott az Audi- és Volkswagen Konszern 25 exkluzív- és sportmodellje, például az Audi RS 6 és az Audi R8 számára. A győri szerszámgyár a Volkswagen sportos modelljei számára is gyárt karosszéria-elemeket.

Elektromos meghajtás

Az Audi Hungaria és a Széchenyi István Egyetem több mint tíz éve folytat stratégiai együttműködést. A duális felsőfokú képzés kínálata 2017-ben a villamosmérnök és járműmérnök szakok mellett a gépészmérnök szakkal bővült.

2018-ban a motorgyártás palettája az elektromos meghajtásokkal bővül. A cég szerint gőzerővel folynak a sorozatgyártás előkészületei. A e-motorgyártás területén az Audi Hungaria egy új gyártási koncepciót valósít meg, a moduláris gyártást. A járműszereldében kialakított gyártószigetek között a logisztikai feladatokat vezető nélküli szállító eszközök végzik.

A járműgyártás termékpalettája egy további modellel bővül: a győri gyártó telephelyen 2018-ban kezdődik az Audi Q3 sorozatgyártása. A SUV gyártásához egy új, 80 ezer négyzetméteres karosszériagyárat építettek fel.

(Napi.hu, 2018. március 15.)
 

Mercedes: B helyett A Kecskeméten

Kecskeméten is gyártják 2018-től az A-osztályt.

Az új Mercedes-Benz A-osztály világpremierjén az is kiderült február 2-án, hogy Kecskemét egyike lesz annak az öt helyszínnek a világon, ahol ezt a kompakt modellt 2018-tól gyártják majd. A Daimler ugyanakkor a magyarországi üzemből elviszi a B-osztály gyártását annak érdekében, hogy helyet szorítsanak a gyártószalagon az új modellnek és továbbra is csúcson járassák a termelést, írja a Portfolio.

2016 júliusában a Daimler igazgatótanácsa úgy döntött, a kecskeméti Mercedes-gyár fejlesztésére és bővítésére szánt 185 milliárd forintot további 315 milliárd forinttal toldja meg, amelyből egy komplett új üzemet építenek fel a már meglévő mellé 2020 végéig. A beruházás nyomán a kecskeméti telephely gyártókapacitása további 150 ezer autóval bővülhet és 2.500 új munkahelyet hoznak létre.

Kecskemét egyike lesz annak az öt helyszínnek a világon, ahol az új generációs A-osztály a kompakt modelljét 2018-tól gyártják majd. A Mercedes kompakt modelljei közül készültek már nálunk B-osztályos Mercedesek (2012 márciusától), valamint CLA (2013 májusától) és a CLA Shooting Brake (2015 januárjától) modellek. 

A kecskeméti üzemben az A-osztály megjelenik majd a gyártószalagon 2018-ban, de az egyik régebbi modell gyártását be kell szüntetnie a Mercedesnek itt. Egyrészt azért, hogy helyet csináljanak az új generáció kompakt modellnek, másrészt pedig azért, hogy így biztosítsák a maximális kapacitáskihasználtságot. A B-osztályt veszi majd ki a gyártásából Daimler, ennek a modellnek az előállítása szűnik meg Kecskeméten.

Ez jó dobás

A kompakt szegmens modelljei rendkívül népszerűek a Mercedes vásárlóinak körében, súlyuk évről évre nő az autógyártó összértékesítésén belül, így hozzájárultak ahhoz is, hogy a németek megvédték a világ első számú luxusautó-gyártójának címét. 2017-ben összesen 2,4 millió autót értékesítettek világszerte, amelyből mintegy 620 ezer darab volt kompakt személyautó. Így az A- és B-osztály, a hivatalosan szintén ebbe a szegmensbe sorolt CLA és CLA Shooting Brake modellek, valamint a hivatalosan az SUV-szegmensbe sorolt GLA modell az összértékesítésen belül több mint 26 százalékos részarányt képviselt. A kompaktjaiból összesen 5.555.555 darab fogyott azóta, hogy az A-osztály gyártásával megjelent ebben a szegmensben is a Mercedes 1997-ben.

Az értékesítési statisztikákból az is kiderült, hogy a már piacon lévő A- és B-osztály eladásai az elmúlt években gyakorlatilag nem változtak, a kompaktok között a növekedés motorja az SUV-szegmensbe sorolt GLA volt elsősorban.

Bréking: nagyot nyert Magyarország - Egy új Mercedes gyártása indul Kecskeméten

A mind külsejében, mind pedig belső kialakításában megújult A-osztály viszont nagyon magasra teszi a lécet kategóriájában. A Mercedes mérnökei rengeteg biztonsági és vezető támogató megoldást pakoltak át a csúcskategóriát képviselő S-osztályból ebbe a kompakt modellbe. Szükség lesz arra is, hogy a Mercedes szakemberei jól lőjék be a modell árat, azt, hogy mennyibe kerülnek majd az A-osztály egyes variációi, márciusban teszik közzé.

Az új gyár beindításával 2020 után évi 150 ezer autó legyártására lesz képes, így a kecskeméti gyárak összkapacitása elérheti a 340 ezer autót éves szinten.
Bréking: nagyot nyert Magyarország - Egy új Mercedes gyártása indul Kecskeméten

A Mercedesnek Kecskemét bejött

A Daimler 2008-ban egy 441 hektáros területet vásárolt meg Magyarországon, amiből akkor 160 hektár felhasználása indult meg először. Az itt felépített gyártóüzem 150 ezer autó legyártására volt alkalmas. Később a harmadik műszak bevezetésével, a szokásos leállások elhagyásával, a gyártási és logisztikai folyamatok optimalizálásával 190 ezer autót lehetett előállítani.

Bréking: nagyot nyert Magyarország - Egy új Mercedes gyártása indul Kecskeméten

A gyártás felpörgetésével párhuzamosan emelkedett a vállalat árbevétele, amely 2016-ban 3,4 milliárd euró felett tetőzött, míg az üzemi-és adózott eredmény rendre 80 és 65 millió euró közelében alakult az utóbbi években. 

Bréking: nagyot nyert Magyarország - Egy új Mercedes gyártása indul Kecskeméten

Bréking: nagyot nyert Magyarország - Egy új Mercedes gyártása indul Kecskeméten

És ami kigurul majd

Az új A-osztály többféle erőforrással is elérhető lesz, első körben 1.4 literes (120 kW, 250 Nm) és 2.0 literes (165 kW, 350 Nm) benzinmotorral, valamint 1.5 literes (85 kW, 260 Nm) dízelmotorral árulják majd az új kompakt modellt. Továbbra sem készülnek majd alternatív meghajtású járművek a magyar üzemben.

A Mercedes néhány napja közzétett egy térképet az oldalán, ahol azokat az országokat tüntették fel, ahol elektromos autókat, vagy akkumulátorokat gyártanak majd a jövőben. Ezen a térképen viszont a magyarországi gyár nincs ott.

Kecskeméten hamarosan egy olyan csúcstechnológiával rendelkező hatékony gyártási egység létesül, ahol a rugalmas termelési rendszerben különböző jármű-architektúrájú és meghajtású modellek gurulnak majd le a szalagról. Az új üzemben, ahol 2020-ban már elindul a termelés, lehetőség lesz akár hibrid, vagy tisztán elektromos modellek gyártására is. Újabb beruházásokkal át lehet állni elektromos autók gyártására is a jövőben. 

(Portfolio, 2018. február 3.)

 

Az Audi e-motort csinál Győrben

E-motorral nyomul az Audi magyar gyára. 2018-ban indul a sorozatgyártás. Jön a moduláris gyártás.

Az Audi Hungaria felkészül történetének legújabb korszakára: 2018-ban elindul az e-motorok sorozatgyártása Győrben, írja a Világgazdaság. Az első gyártóberendezéseket már integrálták a gyártási folyamatba, az elektromotorok sorozatgyártását pedig három új vizsgálópad is támogatja a motorfejlesztésen.

„Az e-motorok gyártásával egy teljesen új kompetenciaterületet építünk fel, amellyel hosszú távon biztosítjuk vállalatunk versenyképességét” – mondta Achim Heinfling, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke a Világgazdaság beszámolója szerint. Az első e-motorok egy 8.500 négyzetméteres csarnokban készülnek majd, ahova ezekben a hetekben telepítik az első gyártóberendezéseket, robotokat, valamint a csavarozó- és mérőállomásokat. A tervek szerint itt egy teljesen új gyártási koncepciót is alkalmaznak majd, a moduláris gyártást.

Az e-motorok prémium minőségének érdekében az Audi Hungaria a sorozatgyártás előkészítése mellett, kifejezetten az e-motorok számára három új vizsgálópadot helyezett üzembe. A hatékony vizsgálóberendezések az e-motorok tesztelését és tartós terhelését teszik lehetővé.Így az erőforrásokat gyártószigeteken, moduláris elv mentén készítik, amely kiváltja a gyártószalagot. Annak ellenére, hogy a gyártási sorrend előre meghatározott, a moduláris gyártás több útvonalat és nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé. Ennek köszönhetően a magasabb gyártási volumen, valamint az új variánsok bevezetése gyorsabban megvalósítható anélkül, hogy az aktuális gyártási folyamatot hátrányosan érintené. Az alkatrészeket vezető nélküli szállítási rendszerek mozgatják az állomások között, amelyek lézerscannerek segítségével tájékozódnak a csarnokban, újfajta algoritmusok alkalmazásával.

(Világgazdaság, 2017. november 16.)

 

Audi Győrből: félmillió, jön majd a Q3 és a Q4

Elkészült az ötszázezredik Audi Győrben: viperazöld TT S modell. Jön majd a Q3 és a Q4 is.

Elkészült az ötszázezredik Audi Győrben a teljes gyártási folyamatot lefedő járműgyár 2013-as indulása óta. A TT S modell viperazöld színű, kétliteres négyhengeres benzinmotor hajtja, s már úton van nagy-britanniai tulajdonosához, közölte az Audi Hungaria Zrt. az MTI-vel.

Az első TT modellek gyártása 1998-ban kezdődött Győrben, azóta több mint egymillió jármű készült a megyeszékhelyen. A járműgyártásban jelenleg mintegy négyezren dolgoznak a cégnél. Jelenleg az Audi TT Coupé és Roadster, az A3 Limousine és Cabriolet, valamint sportos testvéreik, a TT RS Coupé és Roadster és az RS 3 Limousine készül Győrben. A tervek szerint 2018-ban indul a Q3, 2019-ben pedig a Q4 gyártása.

Az új Q-modellek gyártásához egy nyolcvan ezer négyzetméter alapterületű karosszériagyár épül Győrben, ahol mintegy hétszáz robot tevékenykedik majd. Az építési munkálatok 2016 nyarán kezdődtek és még 2017 ősszén befejeződnek. 

2016-ban 123 ezer jármű készült Győrben, 37 ezer járművel kevesebb 2015-höz képest, és közel kétmillió motort gyártottak, 96 ezerrel kevesebbet, mint az előző évben.

A motorgyárban jelenleg kilenc motorcsaládot gyártanak, s 2018 végén, 2019 elején kezdődik az elektromos motorok gyártása. A sorozatgyártás előkészületei folyamatban vannak.

A cég árbevétele 2016-ban tizedével csökkent, a 2015-ös 7,9 milliárd euró után 7,1 milliárd euró lett. Az Audi Hungaria Motor Kft. az Audi- és Volkswagen-konszern központi motorszállítója. Az alkalmazottak száma 2016 végén 11.631 volt, ami 220-szal haladta meg a 2015-ös évit

(MTI, 2017. október 2.)

 

Mellédob még egyet a Kecskeméti Mercedes

Teljesen rugalmas termelési rendre állítja át kecskeméti üzemét a Mercedes, s felépítik a második ütemet, megduplázva a kapacitást.

Nagyon sikeresek a Mercedes-Benz kompakt autói, a gyárak alig győzik kielégíteni a megrendeléseket – nem termelnek raktárra, csak és kizárólag leadott megrendelések után indítják el az autók legyártását, legyen szó magán- vagy flottavásárlóról, írja a Világgazdaság.

A gyár hétéves modellciklussal számol, tehát úgy két év múlva kezdődik a generációváltás, azt követően a jelenlegi 5 helyett már 8 típus alkotja majd az alsó középkategóriás kínálatot. Az eddiginél sokkal nagyobb lesz a variációs lehetőségek száma, amire egyfelől felkészítik a már meglévő kecskeméti üzemet, másfelől felépítik a második ütemet: megduplázzák a kapacitást.

A magyarországi üzem az egyik tesztközpontja az Ipar 4.0-nak nevezett digitalizációnak, amelynek keretében például bevezették azt a rendszert, hogy a szalagon haladó autót egy külön neki dedikált munkaasztal követi. Ezen előre összeállítják a beszerelésre váró alkatrészeket, így nem a szalagon dolgozó munkásnak kell gondolkodnia, hogy hova kell nyúlnia, hanem a megfelelő fakkból kivett alkatrészt kell beszerelnie. Ennek a módszernek az előnye, hogy fel lehet gyorsítani a szalagot.

A munkaasztalokat önjáró robotok mozgatják a futószalag végpontjai és a logisztikai központ között, a felszabadult területen pihenőhelyeket alakítottak ki a munkásoknak, a változatlan hosszúságú szünet idején tehát több időt tölthetnek tényleges pihenéssel, hiszen nem kell olyan messzire menniük.

A meglévő üzemre a közeljövőben még 580 millió eurót költenek, a bővítés központi eleme egy 99 ezer négyzetméteres új karosszériaüzem felépítése, illetve a kínálat átalakulása miatt megteremtik a feltételét a hibrid- és az elektromos autók gyártásának is. Ez csak a kezdet, hamarosan indul az a beruházás, amelynek keretében mintegy 1 milliárd eurós költséggel megvalósítják a második ütemet: egy, a jelenlegi 4000 főt foglalkoztató üzem mellett egy újabb, 2.500 főt foglalkoztató gyártóegység létesül.

Ezzel a jelenleginél kétszer nagyobb kapacitású, rugalmas gyár jön létre, ahol nemcsak különböző kompakt autókat tudnak majd gyártani, de eltérő architektúrájúakat, akár hosszmotoros típusokat is. A hangsúly továbbra is a kompakt típusokon lesz idehaza, de így az esetleges keresleti csúcsokat akár a magyar üzem bevonásával tudja majd kielégíteni a Mercedes, nem kell külső partnerekhez fordulnia.

Így indult a gépezet

2009. október 16-án volt a kecskeméti gyár alapkőletétele, két és fél évvel ezután, 2012. március 29-én volt az ünnepélyes gyáravatás, ekkor kezdték a B osztály sorozatgyártását. 2013. január 25-én indult a CLA kupé, harmadik modellként, 2015. január 20-án pedig a CLA Shooting Brake gyártását indították be. 2016. február 15-én készült el a félmilliomodik autó, egy fekete színű CLA. Közel 4.000 ember dolgozik az üzemben, tavaly több mint 180 000 autót készítettek.

(Világgazdaság, 2017. június 28.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.