élelmiszeráruda₪fogadó

Beszámolt az Auchan: hasonló bért fizethet, mint a Tesco

Bérben hasonló lehet az Auchan a Tescohoz, de szakszervezetekben szegényebb. Létszámcsökkenés az Auchannál is volt, mint a másik hipernél. És közben csendben megnyílt a szekszárdi Auchan szupermarket.

Az Auchan árbevétele a legújabb üzleti beszámolója alapján  4,1%-kal nőtt a 2016-os üzleti évben (az Auchan üzleti éve március végén fordult, ezért csak augusztus végén jelent meg mérlegbeszámolója). Ez némileg több a másik hiperlánc, a Tesco 3,6%-os bővülésénél.

És közben csendesen megnyitott a szekszárdi Auchan

Augusztus közepétől már lehet vásárolni a szekszárdi Auchanban, ahogyan azt a cég már korábban ígérte. Az új szupermarket (a cégbejegyzés szerint) a Liszt Ferenc tér 2-4. alatt  nyílt meg, a régi Korzó áruház helyén. Ide persze kellettek új emberek. A Tesco az Expresszel és a Spar a franchise boltjaival már korábban nyitott ebben az irányban, azaz a vásárlóhoz közelebb nyitottak újabb üzleteket.

Na de a számok

Az Auchan alaposan megnyomta fejlesztéseit az elmúlt években, hiszen még 2012-ben megvette a Cora hipermarketláncot, így akkor áruházai száma 12-ről 19-re nőtt, benzinkút hálózatot épített és megindította az online értékesítést is. És tervei szerint tovább bővíti hálózatát, szupermarketekkel, az első már meg is van. A fejlesztések némi átrendeződést is sejtetnek a forgalmi adatokon belül (de erről nincsenek nyilvános adatok), de hát az egész kereskedelem - szerte a világban - éppen a piacépítés révén lép nagyokat előre. (És fordulatokban gazdag módszerekkel, hiszen például a világ legnagyobb webáruháza, az Amazon éppen hagyományos boltokat nyit.)

Az Auchan esetében a vásárló szemével az is szembetűnő, hogy az utóbbi időben jelentősebben megnövekedett a saját márkás termékek súlya, ami alacsonyabb, vásárlócsalogató árszintet is feltételez és egy elmozdulás a diszkont fegyvertárak irányába (hasonlóképpen az is, amikor korábban az Auchan és a Tesco is leszerelte az árutartó polcok felső szintjeit, meg is ritkították a sorokat néhol, ami egy készletleépítést jelentett, hiszen kevesebb árut tartanak az áruházakban azóta). Az Auchan mutatói egyébként a következők:

  2015 2016
árbevétel 282 294
árrés 57 63
eredmény 2,2 3,6
Elektronikus Beszámoló Portál, érték: milliárd forint, árbevétel: nettó, eredmény: adózás utáni

És persze az Auchan is hozta a kötelezőt, bár ennek kevés köze lehet a veszteségszabályhoz, sokkal inkább a piac növekedéséhez és a pénzügyi gazdálkodás ésszerűsítéséhez kötődik (a már saját márkás kör erősítése, a készletleépítés, vagy éppen a létszámcsökkentés is ide tartozik).

És a bérhelyzet: az Auchannál is csökkent a létszám

Az üzleti fordulónap eltolódása azt is jelenti, hogy a 2017 évi nagyobb minimálbérek is benne vannak valamilyen súllyal a beszámoló adataiban, hiszen a naptári év elejétől kötelező volt a magasabb szintre lépni. Ez azért a multi áruházakat kevésbé érintette, mivel ott magasabb volt a bérszint a hazaiakénál, de azért a hipereknél nyomást jelentett.

Az Auchan létszáma csökkent a 2016-os üzleti évben a korábbihoz képest, valamivel 2% feletti arányban, pedig ez az üzleti év csaknem pontosan a vasárnapi boltzár eltörlésével együtt indult. A létszámcsökkenés az Auchannal munkaviszonyban álló dolgozókat jelenti, a kölcsönzött, diák munkaerőről, ami nem része az állományi létszámnak, nincs adat. A bérköltségek ugyanakkor mintegy 10%-kal emelkedtek, ami nem kevés a forgalom növekedéséhez képest:

  2015 2016
bérköltség, személyi jellegű kifizetések 15,8 17,3
ebből fizikai dolgozók bére 8,7 9,6
létszám 6.294 6.140
ebből fizikai 4.963 4.774
átlagjövedelem 209 235
Elektronikus Beszámoló Portál, érték: milliárd forint, létszám: átlagos állományi, átlagjövedelem: ezer forint/hó

Az átlagjövedelem valamennyi alkalmazott bérét tartalmazza, így a szellemi és fizikai dolgozókét egyaránt.

Ki fizet több bért az eladóknak a hiperek közül?

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete egyébként még 2015 szeptemberében megállapodást kötött az Auchannal a 2016-os bérekről, melynek értelmében 2015. október 1-jétől a cég átfogó bérfejlesztést hajt végre az áruházi munkakörökben. Az áruházlánc ezzel mintegy 1,2 milliárdos bérfejlesztést vállalt akkor. Az Auchan 2017-re újabb megállapodást kötött, melynek értelmében a cég 2016. november 1-től átfogó, átlagosan 14 százalékos béremelést vállalt az áruházlánc minden alkalmazotti munkakörben foglalkoztatott, amiből a paktum szerint mintegy 5.400 munkatárs részesül. De hát ennek a béremelésnek már lehetett valamilyen hatása a 2016. március végén zárult üzleti évben, de az időbeni ütemezés nem ismert.

Célszerű a két hipermarket lánc béradatait összevetni, hiszen hasonló jellegű a tevékenységük (és a Tesco üzleti éve is csúszik, neki február végére, tehát a minimálbér emelés hatása nála is benne van a számokban). Végül a különbség a fizikai dolgozók havi bére között 11 ezer forint az üzleti évet tekintve. De időközben persze ezek az átlagok változhattak is, hiszen egyrészt az Auchan éves szintű bérfejlesztésben állapodott meg a szakszervezettel és az időszaknak még nincs vége, a Tesco pedig már 176 ezer forintnál tart a legfrissebb ajánlatával a sztrájkkal fenyegetőző szakszervezeteknek. Tehát azért égbekiáltó bérkülönbség nem valószínű a két hipermarketlánc között. Sőt. Egy különbség biztos: a Tesco béradatai nyilvánosak (legalább részben), az Auchan viszont nem hirdeti, hogy mennyit fizet a belépő dolgozóknak. Mindketten szép számban keresnek alkalmazottakat, honlapjaik tanúsága szerint.

A fordulónapi, az előző éves időszak átlagadatai egyébként a következők:

  Auchan Tesco
létszám 4.774 12.513
bérköltség  9,6 23,5
átlagbér 168 157
Elektronikus Beszámoló Portál, 2016-os üzleti év, fizikai dolgozók, érték: ezer forint, átlagbér: havi

(blokkk.com, 2017. augusztus 31.)

 

Az Auchan szupermarkettel folytatja

Úgy látszik, a plázastop nem sokat számít. Az Auchan 2012-ben megvette az Cora-t, épített benzinkút hálózatot, indított online áruházat, most pedig szupermarketet nyit, majd jön a franchise is. És több hipermarketje is lenne. ₪₪₪

Az Auchan 19 áruházában és 18 töltőállomásán 350 milliárd forint bruttó forgalmat ért el 2016-ban, 3,8 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, mondta Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója a cég sajtótájékoztatóján, az MTI beszámolója szerint.

A 6.500 munkavállalót foglalkoztató Auchan mérleg szerint eredménye 3,6 milliárd forint volt, a megelőző évi 2,2 milliárd forint után. Az Auchan negyedik éve önfinanszírozó, sem működéséhez, sem beruházásaihoz nem vesz igénybe külső finanszírozást.

Az áruházláncban a vásárlások száma 2016-ban 43 millió volt, 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az Auchan 2016 novemberében indította el online áruházát a fővárosban, 2017 végére pedig szeretnének teljes lefedettséget elérni Budapesten és vonzáskörzetében.

2016-ban 9,8 milliárd forintot fordítottak beruházásokra, 2017-ben 12 milliárdot, 20178-ban pedig 17 milliárdot szánnak ilyen célra. Az Auchan 2017 augusztusában megnyitja első szupermarketjét Szekszárd belvárosában.

Bérek az Auchannál

Az Auchan előrehozta 2017. évi béremelését, 2016 novemberétől 5.400 alkalmazotti munkakörben foglalkoztatott dolgozó átlagosan 14 százalékos emelést kapott, erre 1,5 milliárd forintot fordítottak. Az egy évvel korábbi 1,2 milliárd forint értékű emeléssel együtt a francia áruházlánc összesen 2,7 milliárdot fordított bérfejlesztésre, így 2015 októberétől az áruházi munkatársak bruttó munkabére átlagosan 24 százalékkal nőtt. 2017 tavaszán a vezetői bérek emelésére 300 millió forintot fordított  cég.

Még nagyobb lesz az Auchan

Dominique Ducoux elmondta, szeretnék meglévő hipermarketjeik számát is növelni. A tervek szerint az Auchan Magyarországnak öt éven belül 30 hipermarketje, valamint 30 szupermarketje lenne, ezen túl 30 üzlet tartozna franchise-hálózatához. Az Auchan 2025-re megduplázná magyarországi forgalmát és munkatársai számát. Az online kereskedelem fejlesztésének második lépéseként a nem élelmiszer termékek forgalmazását indítják majd el országszerte, és a harmadik lépés lesz a teljes országos lefedettség.

Az Auchan elindítja "Az élet kék" elnevezésű egészségmegőrző programját, 12 országban, köztük Magyarországon. A program keretében a több tízezer termékből eddig 1.050-et láttak el azzal a logóval, mely mutatja, hogy az adott árucikk eleget tesz az egészségmegőrzés meghatározott feltételeinek. A tervek szerint 2017 végéig 2.000 termék kaphatja meg a szív alakú kék logót.

(MTI, 2017. július 7.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.