étek₪áruda

Bajmolódik az Auchan

Az Auchan hipermarketlánc globális szinten évek óta veszteséges. 

A 2019-ben megkezdett reform ellenére most ezerfős leépítést jelentettek be Franciaországban,írja az Origo a 888.hu nyomán.

Az Auchan hipermarketlánc a francia Mulliez család tulajdona, amelynek cégcsoportjába tartozik az említett üzletlánc mellett még néhány kiegészítő vállalkozás is (mint például az Oney Bank), de a bevételek 80 százaléka továbbra is a hipermarketekhez köthető - emeli ki a 888.hu cikke.

A cégcsoportnak viszont minden tagja veszteséges évet zárt 2018-ban, nem is kicsivel, így a 2019 elején úgy döntött a család, hogy átszervezi a céghálózatot. A helyzet annyira kétségbeejtő volt, hogy abban az évben a család az osztalékát sem vette fel.

Az Auchan új elnök-vezérigazgatója 2019 elején Edgard Bonte, a Kiabi alapítója lett, aki nagy változásokat lengetett be, mint például a francia kiskereskedelem visszahódítását – ahol részesedésük nagyjából 10 százalék körülire csökkent, ami náluk rossz eredmény –, és a hipermarketrendszer átszervezését.

A terv az volt, hogy a hatalmas üzleteket szépen lassan leépítik, és csak az élelmiszerek eladására fókuszálnak, miközben a többi árucikket kiszervezik külső cégeknek.A reformok és változtatások ellenére úgy tűnik, a cég továbbra is veszteséges, hiszen további ezer ember elbocsátását jelentették be.

Ugyanakkor a hipermarketlánc nem minden országban halmozott fel veszteséget: míg Olaszországban és Spanyolországban felfelé ível az üzletmenet, addig Franciaországból, Oroszországból és Kínából kiszorulóban van – pedig utóbbi piacon csak nemrég jelent meg.

(Origo, 2020. január 9.)

 

Az Auchan is beültet a pénztárba

Önkiszolgáló kasszákat telepít az Auchan.

2020-ban mindegyik áruházban és kis formátumú üzletben elérhető lesz a szolgáltatás, írja a HVG.

A vásárlási élmény és a gyorsabb működés érdekében önkiszolgáló kasszákat telepít több hipermarketében is az Auchan. A cég közleménye szerint 2019 végéig összesen hét helyen vehetik igénybe az új rendszert a vásárlók, 2020-ra pedig mindegyik áruházban és kis formátumú üzletben elérhető lesz a szolgáltatás.

Elsőként Budakalászon, majd az egy hónapos tesztidőszakot követően az Auchan óbudai áruházában már július 25-től önkiszolgáló kasszáknál fizethetnek a vásárlók. Ezeknél a vevői szokásokat figyelembe véve a kártyás fizetést részesítik előnyben, és akadálymentesek lesznek.

Az áruház stratégiájában szerepel a digitális rendszerek modernizálása is: új rendszert és eszközöket kapnak a hagyományos kasszák, valamint vizsgálják a mobilfizetés és a self scanning bevezetésének lehetőségét is.

„2019 végéig összesen hét áruházban, Budakalászon, Óbudán, Budaörsön, Dunakeszin, Maglódon, Soroksáron és Albertfalván találkozhatnak a vásárlók a vadonatúj fizetési megoldással, 2020-ra pedig mindegyik áruházban és kis formátumú üzletben elérhető lesz a szolgáltatás” – írja a közlemény.

(HVG, 2019. július 25.)

 

A pocakodra is ráutazik az Auchan

Az Ikeát utánozza az Auchan.

A vendéglátásra koncentrál az Auchan legújabb luxemburgi üzlete, ahol sörfőzde, étterem is van, írja a Napi.hu.

Európában elsőként a luxemburgi piacon próbálja ki új, Lifestore-ra keresztelt koncepcióját az Auchan. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy sokkal inkább a vendéglátásra koncentrálnak.

Csak habozzon

Az új üzletben van többek között üvegházas fűszerbázis, friss, organikus alapanyagokat felhasználó pékség, gyerekeknek kialakított játszótér, edzőterem, amelyet a munkatársak és a vevők is használhatnak. Továbbá van egy sörfőzdét, éttermet és borozót magában foglaló részleg, ahol több mint 300 embert tudnak kiszolgálni.

Az új áruházban 477-en dolgoznak, ebből 100 munkatárs a vendéglátással foglalkozik.

Így fest belülről az új Auchan - Fotó: Auchan

Az Auchan összességében a vendéglátással a vásárlók időtöltését próbálja tartalmasabbá tenni. Az új auchanos koncepció ezért hasonló az Ikea megoldásaihoz, a bútorlánc boltjainak már régóta fontos része az étterem, újabban pedig a kávézó, igaz, sörözőjük nincs.

(Napi.hu, 2019. július 13.)

 

Superstore-ban is feszít az Auchan

Az Auchannak nem volt még ilyen vidéki áruháza, mondja. Most már van, Sopronban.

A budapesti után már Sopronban is superstore formátumú üzlettel várja vásárlóit az Auchan, írja az Origo. A friss élelmiszerek mellett a szezonális és nem élelmiszer típusú termékek, köztük lakásfelszerelési cikkek is helyet kapnak a Sopron Plázában nyílt 3 ezer négyzetméteres áruházban - írja az áruházlánc a közleményében.

A piaci hangulatot idéző és jól áttekinthető üzlettérben snackpult is helyet kapott, amely helyben fogyasztásra és elvitelre kínál többek között szendvicseket, grill ételeket és kávét. Aki otthona kényelméből vásárolna, házhozszállítást kérhet az áruházlánc teljes online választékából. Az így rendelt termékek igény esetén hamarosan az áruházban is átvehetők lesznek.

Nagy örömmel vezetjük be vidéki áruházaink közül elsőként Sopronban a kifejezetten széles áruválasztékot kínáló, új superstore üzletkoncepciót. Ez vásárlóink még magasabb színvonalú kiszolgálását segíti a modern kereskedelmi eszközök és az online kereskedelem segítségével– mondta el a megnyitó ünnepségen Fabi Attila, a soproni áruház vezetője.

Sopron egy dinamikusan fejlődő, történelmi értékeire büszke város, amely a kormányzati forrásoknak köszönhetően jelentős beruházásokat indított el.

Ez a fejlődés hatással van a szolgáltatói szektorra is, melynek segítésével célunk, hogy minél több lehetőséget biztosítsunk az itt élők számára. Az Auchan soproni nyitását üdvözöljük, és különösen fontosnak tartjuk a cég azon törekvését, hogy minél jobban bevonja a Sopronban és környékén működő vállalkozókat, termelőket a beszállítói hálózatába – tette hozzá Fodor Tamás, Sopron polgármestere.

A Magyarországon 2018-ban tavasszal a Budapest X. kerületében bemutatott új áruházformátum a hipermarketekénél jobb megközelíthetőséget, de azokéhoz közelítő tartós élelmiszerválasztékot kínál a vásárlóknak.

Az Auchan jelenleg 19 hipermarketet, 18 töltőállomást, 3 szupermarketet és 2 superstore formátumú üzletet, valamint online áruházat működtet Magyarországon.

(Origo, 2018. november 7.)

 

Az Auchan hisz a hipermarketben

A 2017-es üzleti évben 3,7 százalékkal növekedett az Auchan Retail Magyarország 20 áruházának és 18 üzemanyagtöltő állomásának forgalma. Nyitnának áruházat még.

Ezzel 363,5 milliárd forintnyi bruttó árbevételt produkált. A cég továbbra hisz a hipermarket formátumú üzletek sikerében és nem tervez érzékelhető áremeléseket.

A lánc nettó árbevétele 309,5 milliárd forint volt, ami 5,4 százalékos növekedés az előző üzleti évhez képest. Az adózott eredmény közel 6 százalékkal 3,8 milliárd forintra emelkedett - jelentette be Dominique Ducoux, a társaság vezérigazgatója.

A vásárlások száma közel 1 százalékkal nőtt, ezzel 43,4 millió alkalom volt. Az átlagos vásárlási kosárérték 8.379 forintot tett ki, amely mintegy 3 százalékos bővülést tükröz a 2016-os periódushoz viszonyítva. A hálózat 0,6 százalékos piacrészt nyert a magyarországi kiskereskedelemben.

Az Auchan vidéken új áruház-formátummal tör előre: az 1.500-2.500 négyzetméteres szupermarket-formátumok körében az első fecske a Szekszárdon megnyílt, napi bevásárlást előtérbe helyező üzlet. Egy másik új üzleti típus, a superstore is terjed: ez 4.000-5.000 négyzetméteres eladótérrel rendelkezik, a szezonális és nem élelmiszer termékválasztékot is meg tudja jeleníteni. A társaság nemrég nyitotta meg Budapesten, a X. kerületben az első itteni superstore boltját. Ducoux szerint az új koncepciók üzletileg beváltak és mindkét formátum hozza az elvárásokat.

Ősszel Zalaegerszegen és Győrben nyitnak szupermarketet, Sopronban pedig újabb superstore koncepciójú áruházat. Tavaly mintegy 10 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre, idén pedig 10-12 milliárd forintot különítenek el ebből a célból.

Úgy látja a non-food üzletág gyorsabban fejlődik, mint az élelmiszer-szegmens (a forgalom 75 százaléka élelmiszer, 25 százaléka nem élelmiszer jellegű termékekből tevődik össze). Kiemelte, hogy a barkácspiac egy nagyon erőteljesen fejlődő üzletág, de a textiltermék-forgalom viszont visszaesést tükröz.

A cégvezető elmondta: a fejlesztési politikának nem része, hogy belvárosi üzleteket nyissanak, így inkább az online értékesítés felé nyitottak 2 évvel ezelőtt, ezzel együtt elindították a nem-élelmiszer termékválasztékot kínáló digitális üzletágat is. Szintén újdonság a click and collect szolgáltatás - a digitális és a hagyományos vásárlás hibrid megoldása - amelyet már az egyik áruházukban be is vezették.

Üllőn épül egy új logisztikai központ 87 ezer négyzetméteren - ezzel fogják tudni lefedni egyrészt a terjeszkedő online áruház igényeit, másrészt a régi és új üzletek bővülő kínálatát is.

A hipermarketekről több nagy áruház már úgy tűnik lemondott, de az Auchan továbbra is hisz ebben a formátumban. Az erősödő inflációs környezet ellenére az üzletlánc nem tervez a következőkben érdemi áremelést és továbbra is "agresszív árpolitikát" folytat - mondta Ducoux.

(Napi.hu, 2018. augusztus 23.)

 

Jó boltnak tartja a lakást az Auchan

Most már lakást is árul az Auchan, előtte persze felépíti.

Szemet vetett a lakásépítésre az Auchan Holding ingatlanos cége, az eddig hipermarketek fejlesztésére és üzemeltetésére koncentráló Immochan, írja a Napi.hu. A profilbővítést névváltoztatás is kíséri, az Immochanból Ceetrussá avanzsált cég Kecskeméten már be is fejezte első lakásprojektjét - közölte az Auchan.

Az 1.050 alkalmazottal és Európában, valamint Ázsiában összesen mintegy 400 bevásárlóközponttal működő Immochan az európai bevásárlóközpontok ingatlanpiacának egyik vezető szereplője. Megalakulása óta az Auchan Holding részeként az Auchan hipermarketek fejlesztése és üzemeltetése a cég fő feladata, ettől az évtől azonban vált a cég, és Ceetrus néven, új koncepciókkal, városfejlesztési tervekkel folytatja működését. Az új arculatot a 13 országban egyszerre vezeti be a cég, Magyarországon is.

Az 2030-ig megfogalmazott vízió szerint lakás-és az irodapiaci fejlesztéseket is terveznek, az első lakásprojekttel, a kecskeméti Boróka Park Lakóparkkal 2018 januárjában az Immochan elnyerte az Europaproperty.com "Az Év Lakóingatlan Fejlesztése" díját. Az 59 lakásos Boróka Park Kecskemét zöldövezeti városrészén épül, jelenleg a második fázist tervezik.

A Boróka Park a cég első "próba" projektje iránt a közlemény szerint nagy az érdeklődés, a 2016-ban elkezdett értékesítés óta már az ingatlanok 85 százaléka elkelt.

(Napi.hu, 2018. június 6.)

 

Zalaegerszegen is nyit az Auchan

A zalai áruház a második szupermarketje lesz a francia hipermarket láncnak.

Zalaegerszegen nyitja meg ősszel második magyarországi szupermarketjét az Auchan, amely 40 új munkahelyet hoz létre ezzel a zalai megyeszékhelyen, írja a Napi.hu az MTI nyomán.

Az Auchan Retail Magyarország közleménye szerint a Magyarországon közel 7.000 dolgozót foglalkoztató cég új munkáltatónak számít a régióban. Az újonnan megnyíló szupermarket a szekszárdi után a második lesz az Auchan kisebb formátumú üzletei sorában.

Az áruházlánc jelenleg 19 hipermarketet, 18 töltőállomást, egy szupermarketet és egy superstore formátumú üzletet, valamint online áruházat működtet Magyarországon. A zalaegerszegi egység mellett 2018-ban több új üzletet is nyit, többek között Sopronban.

A cég az elmúlt 20 évben mintegy 200 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre Magyarországon.

Az Auchan a 2017. március 31-én zárult üzleti évben 3,8 százalékos éves növekedéssel 350 milliárd forint bruttó forgalmat ért el. A vásárlások száma 3 százalékkal nőtt, mérleg szerinti eredménye elérte a 3,6 milliárd forintot.

(Napi.hu, 2018. május 23.)

 

Beletaposott a gázba az Auchan

Megnyitotta 21. áruházát, ahol a webes rendelések soron kívül átvehetők. 

Bővíti szolgáltatásait az Auchan Magyarországon, a többcsatornás kereskedelmet online rendeléseket közvetítő áruházzal támogatják, írja a Világgazdaság.

Az Auchan kőbányai üzletének csütörtöki megnyitóján Dominique Ducoux, az Auchan Retail Magyarország vezérigazgatója bejelentette, hogy az új kereskedelmi egységben soron kívül átvehetők a világhálón megrendelt termékek. Az Amerikában és Nyugat-Európában már bevált vásárlási megoldást korszerű környezet és megújult márkamegjelenés kíséri – tette hozzá.

Az Auchan Retail Magyarország 19 hipermarket és 18 diszkont üzemanyagtöltő mellett online áruházat és most már két szupermarketet működtet belföldön. A cég 2016-ban, 3,8 százalékos éves növekedéssel, 350,4 milliárd forint bruttó forgalmat ért el, a vásárlások száma 3 százalékkal nőtt, mérleg szerinti eredménye elérte a 3,6 milliárd forintot.

Az Auchan 20 éve Budaörsön nyitotta első magyarországi üzletét, és belföldön mintegy 7 ezer munkavállalót foglalkoztat.

A cégcsoport 12 országában 1.774 hiper- és szupermarketet, valamint 340 kereskedelmi központot működtet és 331 ezer munkatársat alkalmaz.

(Világgazdaság, 2017. április 12.)

 

Így is vaskos az Auchan pénztárcája

Az Auchan teljes piaca nőtt 2017-ben, fél százalékot. De a nyeresége megfeleződött.

2017-ben több mint 53 milliárd eurós - forintban több mint 16 ezer milliárdos - bevételt ért el az Auchan, ez 0,5 százalékos növekedést jelent, írja a Napi.hu.

A Magyarországon 20 üzletet működtető Auchan anyavállalata bemutatta 2017-es számait. A kiskereskedelmi csoport árbevétele meghaladta az 53 milliárd eurót, ami forintban 16.584 milliárdot jelent. Ez a magyar GDP majdnem fele.

Az árbevétel 0,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget. A cégcsoport nyeresége - különböző tételek levonása után - 275 millió eurót (86 milliárd forint) tett ki, ami 53 százalékos csökkenés.

Az Auchan többféle új megoldást bevezetett külföldön. 2017-ben Kínában jelentek meg az úgynevezett Auchan Minute nevű üzletek, amelyek teljesen automata - azaz személyzet nélküli - konténerboltok. Az üzletek 18 négyzetméteresek és teljesen automatikusan működnek. Választékuk nagyjából félezer termékből áll. Az éjjel-nappal elérhető boltba egy okostelefonos applikáció segítségével lehet bejutni. Ezt a koncepciót a világ számos országában telepíti és teszteli az Auchan. Kínában már 150 Auchan Minute üzemel, és 2018 végére több százat tervez nyitni a cég. Magyar megjelenésről nincs szó jelenleg. Az Auchan-csoport másik kisbolt-koncepciójába tartozó - a sarki boltoknak megfelelő - úgynevezett A2Pas (magyarul két lépésre) üzletek bevezetését még nem tervezik a magyar piacon.

(Napi.hu, 2018. március 18.)

 

Auchan Minute: szórják az eladó nélküli dobozboltot

Teljesen automata konténerboltokkal próbálkozik az Auchan.

A francia Auchan-csoport új megoldást vetett be 2017-ben: Auchan Minute konténerboltokat nyitott például Kínában. Az még kérdés, hogy Magyarországon is lesznek-e ilyenek, írja a Napi.hu.

Az üzletek 18 négyzetméteresek és teljesen automatikusan működnek. Választékuk nagyjából félezer termékből áll.

Az éjjel-nappal elérhető boltba egy okostelefonos applikáció segítségével lehet bejutni. A termékeket úgy kell beszkennelni, mint egy önkiszolgáló kasszánál, majd az okostelefonon látható virtuális kosárban megjelennek és az alkalmazáson keresztül történik a fizetés.

Megkérdezte a Napi.hu a magyar Auchant, hogy tervezik-e Magyarországon az automata konténerboltok telepítését. A boltlánc közölte: "Ezt a koncepciót a világ számos országában telepíti és teszteli az Auchan. Kínában már 150 Auchan Minute üzemel, és 2018 végére több százat tervez nyitni a cég."

A Minute-eket ígéretesnek tartja az Auchan, folyamatosan tanulmányozza a terjeszkedési lehetőségeket. Megvizsgálják az adott piacokat, az országonként eltérő vásárlói igények és elvárások alapján döntenek az esetleges bevezetésről. A magyar Auchan válasza alapján tehát konkrétumokat nem lehet tudni a konténerboltok esetleges megjelenéséről.

A Buksza már évek óta azt is rendszeresen megkérdezi a boltlánctól azt is, hogy tervezi-e az Auchan-csoport másik kisbolt-koncepciójába tartozó - a sarki boltoknak megfelelő - úgynevezett  A2Pas (magyarul két lépésre) üzletek bevezetését a magyar piacon. A boltlánc erről sem közölt konkrétumokat, csak annyit, hogy az igények és lehetőségek függvényében döntenek erről.

(Napi.hu, 2018. február 28.)

 

Hatalmas logisztikai központot épít az Auchan

Raktár nélkül nem megy a terjeszkedés: hatalmas logisztikai központot épít az Auchan.

Hazai kereskedelmi hálózatának bővítésén dolgozik a francia tulajdonú Auchan nemzetközi kiskereskedelmi lánc, melynek keretében a Magyarországon valaha épített legnagyobb komplexumot hozza létre. Az Üllői Airport Logisztikai Központ területén épülő létesítmény 87 ezer négyzetméteres lesz, írja a Portfolio. 

Az Üllő Airport Logisztikai Központban épül a Goodman fejlesztése nyomán egy 87.200 négyzetméteres, zöldmezős komplexum. Az új központ kulcsfontosságú az Auchan magyar vásárlókat kiszolgáló, többcsatornás modelljének fejlesztésében.

A 2018-ban elkészülő üllői központ egyaránt szerepet játszik majd az Auchan meglévő és tervezett új áruházainak élelmiszer- és nem élelmiszer-logisztikájában, valamint a cég országosra tervezett online kereskedelmi tevékenységében. 

A létesítmény egyes részeiben külön-külön szabályozható hőmérséklet garantálja a megfelelő tárolási feltételeket az árucikkek számára. Az új épületek automatizált csomagoló- és szállítórendszerek befogadására alkalmasak, amivel még hatékonyabbá válhat a vásárlókat kiszolgáló ellátási lánc.

(Portfolio, 2018. február 8.)

 

Beszámolt az Auchan: hasonló bért fizethet, mint a Tesco

Bérben hasonló lehet az Auchan a Tescohoz, de szakszervezetekben szegényebb. Létszámcsökkenés az Auchannál is volt, mint a másik hipernél. És közben csendben megnyílt a szekszárdi Auchan szupermarket.

Az Auchan árbevétele a legújabb üzleti beszámolója alapján  4,1%-kal nőtt a 2016-os üzleti évben (az Auchan üzleti éve március végén fordult, ezért csak augusztus végén jelent meg mérlegbeszámolója). Ez némileg több a másik hiperlánc, a Tesco 3,6%-os bővülésénél.

És közben csendesen megnyitott a szekszárdi Auchan

Augusztus közepétől már lehet vásárolni a szekszárdi Auchanban, ahogyan azt a cég már korábban ígérte. Az új szupermarket (a cégbejegyzés szerint) a Liszt Ferenc tér 2-4. alatt  nyílt meg, a régi Korzó áruház helyén. Ide persze kellettek új emberek. A Tesco az Expresszel és a Spar a franchise boltjaival már korábban nyitott ebben az irányban, azaz a vásárlóhoz közelebb nyitottak újabb üzleteket.

Na de a számok

Az Auchan alaposan megnyomta fejlesztéseit az elmúlt években, hiszen még 2012-ben megvette a Cora hipermarketláncot, így akkor áruházai száma 12-ről 19-re nőtt, benzinkút hálózatot épített és megindította az online értékesítést is. És tervei szerint tovább bővíti hálózatát, szupermarketekkel, az első már meg is van. A fejlesztések némi átrendeződést is sejtetnek a forgalmi adatokon belül (de erről nincsenek nyilvános adatok), de hát az egész kereskedelem - szerte a világban - éppen a piacépítés révén lép nagyokat előre. (És fordulatokban gazdag módszerekkel, hiszen például a világ legnagyobb webáruháza, az Amazon éppen hagyományos boltokat nyit.)

Az Auchan esetében a vásárló szemével az is szembetűnő, hogy az utóbbi időben jelentősebben megnövekedett a saját márkás termékek súlya, ami alacsonyabb, vásárlócsalogató árszintet is feltételez és egy elmozdulás a diszkont fegyvertárak irányába (hasonlóképpen az is, amikor korábban az Auchan és a Tesco is leszerelte az árutartó polcok felső szintjeit, meg is ritkították a sorokat néhol, ami egy készletleépítést jelentett, hiszen kevesebb árut tartanak az áruházakban azóta). Az Auchan mutatói egyébként a következők:

  2015 2016
árbevétel 282 294
árrés 57 63
eredmény 2,2 3,6
Elektronikus Beszámoló Portál, érték: milliárd forint, árbevétel: nettó, eredmény: adózás utáni

És persze az Auchan is hozta a kötelezőt, bár ennek kevés köze lehet a veszteségszabályhoz, sokkal inkább a piac növekedéséhez és a pénzügyi gazdálkodás ésszerűsítéséhez kötődik (a már saját márkás kör erősítése, a készletleépítés, vagy éppen a létszámcsökkentés is ide tartozik).

És a bérhelyzet: az Auchannál is csökkent a létszám

Az üzleti fordulónap eltolódása azt is jelenti, hogy a 2017 évi nagyobb minimálbérek is benne vannak valamilyen súllyal a beszámoló adataiban, hiszen a naptári év elejétől kötelező volt a magasabb szintre lépni. Ez azért a multi áruházakat kevésbé érintette, mivel ott magasabb volt a bérszint a hazaiakénál, de azért a hipereknél nyomást jelentett.

Az Auchan létszáma csökkent a 2016-os üzleti évben a korábbihoz képest, valamivel 2% feletti arányban, pedig ez az üzleti év csaknem pontosan a vasárnapi boltzár eltörlésével együtt indult. A létszámcsökkenés az Auchannal munkaviszonyban álló dolgozókat jelenti, a kölcsönzött, diák munkaerőről, ami nem része az állományi létszámnak, nincs adat. A bérköltségek ugyanakkor mintegy 10%-kal emelkedtek, ami nem kevés a forgalom növekedéséhez képest:

  2015 2016
bérköltség, személyi jellegű kifizetések 15,8 17,3
ebből fizikai dolgozók bére 8,7 9,6
létszám 6.294 6.140
ebből fizikai 4.963 4.774
átlagjövedelem 209 235
Elektronikus Beszámoló Portál, érték: milliárd forint, létszám: átlagos állományi, átlagjövedelem: ezer forint/hó

Az átlagjövedelem valamennyi alkalmazott bérét tartalmazza, így a szellemi és fizikai dolgozókét egyaránt.

Ki fizet több bért az eladóknak a hiperek közül?

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete egyébként még 2015 szeptemberében megállapodást kötött az Auchannal a 2016-os bérekről, melynek értelmében 2015. október 1-jétől a cég átfogó bérfejlesztést hajt végre az áruházi munkakörökben. Az áruházlánc ezzel mintegy 1,2 milliárdos bérfejlesztést vállalt akkor. Az Auchan 2017-re újabb megállapodást kötött, melynek értelmében a cég 2016. november 1-től átfogó, átlagosan 14 százalékos béremelést vállalt az áruházlánc minden alkalmazotti munkakörben foglalkoztatott, amiből a paktum szerint mintegy 5.400 munkatárs részesül. De hát ennek a béremelésnek már lehetett valamilyen hatása a 2016. március végén zárult üzleti évben, de az időbeni ütemezés nem ismert.

Célszerű a két hipermarket lánc béradatait összevetni, hiszen hasonló jellegű a tevékenységük (és a Tesco üzleti éve is csúszik, neki február végére, tehát a minimálbér emelés hatása nála is benne van a számokban). Végül a különbség a fizikai dolgozók havi bére között 11 ezer forint az üzleti évet tekintve. De időközben persze ezek az átlagok változhattak is, hiszen egyrészt az Auchan éves szintű bérfejlesztésben állapodott meg a szakszervezettel és az időszaknak még nincs vége, a Tesco pedig már 176 ezer forintnál tart a legfrissebb ajánlatával a sztrájkkal fenyegetőző szakszervezeteknek. Tehát azért égbekiáltó bérkülönbség nem valószínű a két hipermarketlánc között. Sőt. Egy különbség biztos: a Tesco béradatai nyilvánosak (legalább részben), az Auchan viszont nem hirdeti, hogy mennyit fizet a belépő dolgozóknak. Mindketten szép számban keresnek alkalmazottakat, honlapjaik tanúsága szerint.

A fordulónapi, az előző éves időszak átlagadatai egyébként a következők:

  Auchan Tesco
létszám 4.774 12.513
bérköltség  9,6 23,5
átlagbér 168 157
Elektronikus Beszámoló Portál, 2016-os üzleti év, fizikai dolgozók, érték: ezer forint, átlagbér: havi

(blokkk.com, 2017. augusztus 31.)

 

Az Auchan szupermarkettel folytatja

Úgy látszik, a plázastop nem sokat számít. Az Auchan 2012-ben megvette az Cora-t, épített benzinkút hálózatot, indított online áruházat, most pedig szupermarketet nyit, majd jön a franchise is. És több hipermarketje is lenne. ₪₪₪

Az Auchan 19 áruházában és 18 töltőállomásán 350 milliárd forint bruttó forgalmat ért el 2016-ban, 3,8 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, mondta Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója a cég sajtótájékoztatóján, az MTI beszámolója szerint.

A 6.500 munkavállalót foglalkoztató Auchan mérleg szerint eredménye 3,6 milliárd forint volt, a megelőző évi 2,2 milliárd forint után. Az Auchan negyedik éve önfinanszírozó, sem működéséhez, sem beruházásaihoz nem vesz igénybe külső finanszírozást.

Az áruházláncban a vásárlások száma 2016-ban 43 millió volt, 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az Auchan 2016 novemberében indította el online áruházát a fővárosban, 2017 végére pedig szeretnének teljes lefedettséget elérni Budapesten és vonzáskörzetében.

2016-ban 9,8 milliárd forintot fordítottak beruházásokra, 2017-ben 12 milliárdot, 20178-ban pedig 17 milliárdot szánnak ilyen célra. Az Auchan 2017 augusztusában megnyitja első szupermarketjét Szekszárd belvárosában.

Bérek az Auchannál

Az Auchan előrehozta 2017. évi béremelését, 2016 novemberétől 5.400 alkalmazotti munkakörben foglalkoztatott dolgozó átlagosan 14 százalékos emelést kapott, erre 1,5 milliárd forintot fordítottak. Az egy évvel korábbi 1,2 milliárd forint értékű emeléssel együtt a francia áruházlánc összesen 2,7 milliárdot fordított bérfejlesztésre, így 2015 októberétől az áruházi munkatársak bruttó munkabére átlagosan 24 százalékkal nőtt. 2017 tavaszán a vezetői bérek emelésére 300 millió forintot fordított  cég.

Még nagyobb lesz az Auchan

Dominique Ducoux elmondta, szeretnék meglévő hipermarketjeik számát is növelni. A tervek szerint az Auchan Magyarországnak öt éven belül 30 hipermarketje, valamint 30 szupermarketje lenne, ezen túl 30 üzlet tartozna franchise-hálózatához. Az Auchan 2025-re megduplázná magyarországi forgalmát és munkatársai számát. Az online kereskedelem fejlesztésének második lépéseként a nem élelmiszer termékek forgalmazását indítják majd el országszerte, és a harmadik lépés lesz a teljes országos lefedettség.

Az Auchan elindítja "Az élet kék" elnevezésű egészségmegőrző programját, 12 országban, köztük Magyarországon. A program keretében a több tízezer termékből eddig 1.050-et láttak el azzal a logóval, mely mutatja, hogy az adott árucikk eleget tesz az egészségmegőrzés meghatározott feltételeinek. A tervek szerint 2017 végéig 2.000 termék kaphatja meg a szív alakú kék logót.

(MTI, 2017. július 7.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.