butik₪pórázon

Coca-Cola: hülye azért nem vagyok 0.2s="container border cikk-header">

„#loveislove” - fogyasztóvédelem: a meleg párokkal reklámozó Coca-Cola károsította a fiatalkorúak erkölcsi fejlődését.

A fogyasztóvédelem megbírságolta a Coca-Colát az augusztus elején elindított, mindössze pár napig tartó plakátkampánya miatt – tudta meg az Index egy hozzá eljuttatott levélből. A szervezet arra hivatkozik, hogy a Coca-Cola megsértette a reklámokra vonatkozó törvénynek azt a pontját, ami szerint TILOS AZ OLYAN REKLÁM, AMELY A GYERMEK- ÉS FIATALKORÚAK FIZIKAI, SZELLEMI, ÉRZELMI VAGY ERKÖLCSI FEJLŐDÉSÉT KÁROSÍTHATJA.

A bírság mellett arra kötelezték a céget, hogy a továbbiakban ne használjanak gyerekek és fiatalkorúak fejlődését károsítható reklámot.

Az információt egyik olvasója küldte el az Indexnek, aki feljelentette a céget a reklám miatt, majd erre kapott egy válaszlevelet a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztályától. A levélben a hatóság egyértelműen közli, hogy eljárást indítottak "a Coca-Cola Magyarország Kft. „#loveislove” kampányának plakátjaival kapcsolatban".

Azt is hozzáteszik, hogy a cég büntetéséről szóló határozat – a hozzánk is eljuttatott – levél kiküldésének időpontjában még nem vált véglegessé. Az állami szervezet egyébként megköszönte a lakossági bejelentést:

A fokozott társadalmi érdekre tekintettel különös figyelmet fordított a gyermek-és fiatalkorúak megóvására, érzelmi és erkölcsi fejlődésük védelme érdekében az azt károsító reklámok korlátozására. Az ilyen jellegű reklámok feltárásában nagy segítséget nyújtanak a lakossági bejelentések, melyet ezúton is köszönünk Önnek!

A nyári, homofóbiától fűtött botrány idején a fideszes Boldog István kólabojkottot hirdetett, amire Alföldi Róbert egy kólázós fénykép megosztásával reagált, majd rengeteg ellenzéki politikus is követte a rendező példáját. A Coca-Cola pár nappal később lecserélte a plakátokat, de a cég állítása szerint nem a botrány miatt.

(Index, 2019. október 14.)

Átvágós termékbemutatós céget kaszáltak el a fogyasztóvédők

Tisztességtelenül próbálta korlátozni a fogyasztók indoklás nélküli elállási jogát a vásárlástól, a fogyasztóvédők bíróságra vitték.

Bíróság tiltotta meg, hogy az egészségügyi, háztartási termékeket termékbemutatókon értékesítő Kővári Forrás Kft. megakadályozza a vásárlók elállási jogát, a károsultak pedig békéltető testülethez, vagy bírósághoz fordulhatnak, ismertette a Magyar Idők a Fogyasztóvédők Országos Egyesületének eljárásának eredményét.

 A Fővárosi Törvényszék nemrégiben helyt adott a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete keresetének és megállapította, hogy valamennyi szerződő félre kiterjedő hatállyal érvénytelenek azok az általános szerződési feltételek, melyeket  a termékbemutatókat szervező Kővári Forrás Kft. által használt. A törvényszék megtiltotta ezeknek a feltételeknek az alkalmazását, valamint a vállalkozásnak saját költségén egy közleményt is közzé kell tennie egy országos napilapban.

Horváth György, a FOE elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a károsult ügyfelek a békéltető testület előtt, vagy a bíróságon kezdeményezhetnek kártérítést. Tisztességtelen eljárás volt, mely szerint a vásárlóknak tudomásul kellett venniük, hogy a vásárlás az eladó fióktelepén történik, így az indokolás nélküli elállási jog a cég szerint nem illeti meg őket. A vállalkozásnak ugyanakkor a cégnyilvántartás szerint egyáltalán nem volt bejelentett fióktelepe, és a szerződésből a szerződéskötés helyszíne sem derült ki. 

Azt is kikötötték, hogy a vásárló nem gyakorolhatja az elállás jogát olyan termék értékesítése esetén, amely a fogyasztó személyéhez kötött, amelyet a fogyasztó utasításai alapján, vagy kifejezett kérésére állítottak elő. Ez önmagában valóban megfelel a jogszabálynak, azonban az értékesített áruk nem tartoznak ebbe a körbe. Ennek ellenére a megrendelt termékek táblázata felett az „egyedileg megrendeli” szövegrészlet szerepelt, amely minden esetben egyedi rendelést feltételez. Ugyanakkor a cég termékeinek egyike sem egyedileg gyártott, az alvásterápia-termékek alatt pedig (például matracok), ahol lehetőség lenne egyedi méret megadására, ezt az adatot nem kellett kitölteni.

Ezeken felül a vállalkozás azt is kikötötte, hogy ha a fogyasztó nem fizeti ki a teljes vételárat, a befizetett vételárrészlet foglalónak minősül és nem jár vissza a fogyasztónak, ráadásul a vásárló további 25 százalék kötbér megfizetésére is köteles. Márpedig ez teljes mértékben jogszabályba ütközik, hiszen megfosztja a fogyasztót az indokolás nélküli elállási jog gyakorlásától, amikor is visszajárna a teljes befizetett összeg.

A Kővári Forrás Kft. elsősorban egészségügyi, háztartási termékeket kínál bemutatóin, kiemelten az idősebb, nyugdíjas, esetleg beteg fogyasztóknak. Az egyes termékek értéke akár a több százezer forintot is elérheti, ezért kiemelten fontos, hogy a fogyasztók – amennyiben otthon, nyugodt körülmények között átgondolják a döntésüket– élni tudjanak a jogszabály biztosította indokolás nélküli elállási joggal, hangsúlyozza az egyesület a közleményében.

(Magyar Idők, 2017. július 17.)