butikpórázon₪vásárlóktere

Itt aztán volt minden

Pedig csak a NAV csapott le a bulinegyedre. Nyugta nem-adás, pancsolt bor, lejárt minőség. A vállalkozások negyede megbukott valamilyen szabálytalanságon.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési akciója egy héten át tartott a főváros nagy forgalmú szórakoztató negyedeiben, vendéglátóhelyein és vásárcsarnokaiban, írta az Origo. A hivatal munkatársai minden negyedik ellenőrzött vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot. A NAV-ellenőrök és a pénzügyőrök mellett a Rendőrség és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyelői is megjelentek a budapesti helyszíneken.

Az ellenőrök elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését, a foglalkoztatottak bejelentését és a készpénzkészletet, a pénzügyőrök pedig a jövedéki termékek forgalmazását vizsgálták.

A VI. és VII. kerületben ellenőrzött vendéglátóhelyek háromnegyedében súlyos jövedéki szabálytalanságokat tapasztaltak a pénzügyőrök, akiknek mobil laboratórium segített az elemzésben. Sok esetben találtak zárjegy nélküli, „pancsolt”, vagy az előírtnál lényegesen kisebb alkoholfokú szeszes italt. Mintegy 120 liter alkoholos italt le is foglaltak.

A Nébih szakembereinek minden második ellenőrzése élelmiszerbiztonsági szabálytalanságot tárt fel, ezért több esetben a helyszínen megsemmisítettek lejárt szavatosságú söröket, továbbá élelmiszerjelölési, valamint nyomonkövetési jogsértések miatt zároltak mintegy 100 liter borászati terméket és alkoholos italt. Súlyos élelmiszer-higiéniai jogsértések miatt azonnali hatállyal megtiltották a vendéglátóipari termékek előállítását és forgalomba hozatalát három egységben, és mintegy 130 kilogramm húst és „tenger gyümölcseit” vontak ki a forgalomból jelöletlenség, vagy lejárt szavatosság miatt.

Illusztráció FORRÁS: ORIGO

A vizsgálatok idején, az ellenőrzések hírére a nyugtaszám és a bevétel is jócskán meghaladta az egyébként megszokottat. A NAV adatai szerint volt több olyan kereskedő, akinek több mint háromszorosára növekedett a bevétele az akció hetében, sőt, volt olyan bár, amely a heti átlagos 1 milliós bevétele ellenére az előre meghirdetett akció hetében 14 millió forint forgalmat rögzített.

Mintegy 50 kocsmánál legalább másfélszeres mértékű bevétel-növekedés volt kimutatható, az ellenőrzéssorozat lezárása után azonban az összes gazdálkodónak visszaesett a forgalma a korábbi, vagy még annál is alacsonyabb szintre. Az ilyen vállalkozások számíthatnak a NAV visszatérő ellenőrzéseire. Összesen mintegy 120 millió forint mulasztási bírság kiszabására kell számítaniuk a szabálytalankodóknak.

(Origo, 2018. július 5.)

 

Pizzafutár: se engedély, se adószám

Felfüggesztette a Pest megyei Félix pizzéria - illegális pizzafutár - tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) tartott közös ellenőrzésen a szakemberek megállapították, hogy a gödöllői üzlet a szükséges engedély és adószám nélkül végezte tevékenységét, emellett a helyszínen a műszaki, a higiéniai és a személyi feltételek nem voltak alkalmasak élelmiszer készítésére. Az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

Április végén a Nébih szakemberei a NAV munkatársaival együtt egy Pest megyei, pizzakészítéssel és kiszállítással foglalkozó magánszemélynél tartottak ellenőrzést. A vizsgálat során megállapították, hogy az egység az élelmiszer-előállításhoz szükséges engedéllyel és adószámmal nem rendelkezik. 

A helyszínen több, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő műszaki, higiéniai és személyi hiányosságot is feltártak a szakemberek. Például melegvíz ellátás nem volt sem mosogatáshoz, sem kézmosáshoz, a padozat pedig takarítatlan volt. A helyiség olyan tárgyakkal és eszközökkel volt tele, amelyek az ételkészítéshez nem szükségesek (pl. monitor, óriás sakkbábuk, gépkocsi akkumulátorok, motorolaj, rossz hűtőszekrények stb.). A pizza készítését és kiszállítását végző személyek a szükséges egészségügyi igazolásokkal  nem rendelkeztek. 

Az egységben fellelt nem nyomon követhető és lejárt alapanyagokat a hatóság a helyszínen a forgalomból kivonta és az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A NAV eljárást indított, amelynek eredménye akár egymillió forint mulasztási bírság is lehet, és a pizzázó nyilvántartásai alapján utólagos vizsgálatra is sor kerülhet.

(NÉBIH, 2018. május 23.)

 

Konyhát pucolt ki a NÉBIH

Több mint 5 tonna élelmiszert vont ki a Nébih a forgalomból a Pannon Food Catering Vendéglátóipari Kft. konyhaüzemből, ahonnan házhoz szállítottak.

Egyadagos házhoz szállítást végző konyhaüzemben tartott ellenőrzést Dunakeszin a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság több mint 5 tonna alapanyag és helyben készített félkész étel forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte annak megsemmisítését.

A szakemberek az ellenőrzés során 58 tétel, összesen 5,5 tonna, döntő többségében nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési, fogyaszthatósági idejű alapanyagot és félkész élelmiszert találtak az egység hűtőkamráiban és raktáraiban. A jogsértő termékeket a hatóság a helyszínen a forgalomból azonnali hatállyal kivonta, a forgalomba hozatalt megtiltotta és elrendelte a megsemmisítésüket.

A fentieken kívül egyéb higiéniai hiányosságokat is megállapítottak a Nébih ellenőrei. A zöldség átvevő kapu előterében, a kapuval szemben, raklapokon, nyitott zsákokban alapanyagokat tároltak. Az alapanyagok így közvetlen szennyeződésnek voltak kitéve. A fagyasztókamrák padozata erősen szennyezett, eltaposott zöldségdarabokkal volt tele, a beton padozata helyenként sérült, hiányos. A húsátvevő helyiségben található kézmosó nem üzemelt, mivel vízellátással nem rendelkezett.

Az ételmaradék, valamint az állati melléktermék elszállítási szerződés sem volt maradéktalanul rendben. Két vállalkozással is szerződésben állt a cég, akik felváltva szállították el az állati mellékterméket. Az egyik megbízott vállalkozás azonban erre nem rendelkezett engedéllyel, így nem volt jogosult az elszállításra.

(NÉBIH, 2018. február 20.)

 

Csak hússzoros volt a túlszámlázás, a köret egy kis rablás

Újabb szórakozóhelyet számoltak fel a Belvárosban, 21 alkalmazottat elfogtak és 5 személyt őrizetbe is vettek. Túlszámlázás, meg egy kis rablás miatt. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság V. kerületi Rendőrkapitányságának nyomozói, a társszervekkel együttműködve 2017. október 19-én éjszaka egy belvárosi szórakozóhelyen akciót tartottak, mert információ merült fel, hogy az ott dolgozók az elmúlt időszakban több alkalommal is túlszámláztak. A rendőrök a szórakozóhelyen 15 lengyel és 6 magyar állampolgárt fogtak el, majd a kerületi rendőrkapitányságra előállították és csalás gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket, írja a Police.hu.

Az akciót megelőző felderítő munka során a belvárosi nyomozók megállapították, hogy 2017. október 15-e és október 19-e között az V. kerületi szórakozóhelyen négy külföldi férfitől több mint 2,5 millió forintot csaltak ki. Előfordult olyan eset, hogy egy vendég a valós 52.360 forintos fogyasztása helyett, 1.030.733 forintot fizetett, vagy olyan, hogy az alkalmazottak elkábították a vendéget, és amikor a férfi elaludt, elvették a mobiltelefonját, valamint a pénztárcáját a benne lévő készpénzzel együtt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság V. kerületi Rendőrkapitánysága az elfogott személyekkel szemben üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmény miatt indított eljárást, akik közül három lengyel nőt és két magyar férfit őrizetbe vettek, valamint előterjesztést tesznek előzetes letartóztatásuk indítványozására.

(Police.hu, 2017. október 20.)

  

Átfésülték a bulinegyedet: megugrott a nyugtaadás

Hatósági ellenőrök jártak ott. Találtak is ezt-azt. Hiányosságokat.

 A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal és a Rendőrséggel közösen hatnapos ellenőrzést tartott Budapest VI. és VII. kerületében, a „Bulinegyed” vendéglátó-ipari egységeiben.

Az akciót megelőzte az ellenőrzés közzététele a NAV Adótraffipax rendszerében, így a vendéglátóhelyeket nem érhette váratlanul a pénzügyőrök és ellenőrök érkezése. Az ellenőrzést végzők kiemelten vizsgálták a jövedéki szabályok betartását, a számla- és nyugtaadási fegyelmet, a feketefoglalkoztatást, és az élelmiszerbiztonsági előírások betartását.

Több súlyos jövedéki szabálytalanságot találtak a pénzügyőrök az ellenőrzések alkalmával, így megközelítőleg 300 liter zárjegy nélküli, „pancsolt”, vagy az előírt alkoholfoktól lényegesen eltérő italt foglaltak le.

Volt olyan vállalkozás, amely a rendes heti forgalmának négyszeresét jelentette be az akciót meghirdető hétre, majd az ellenőrzések után a forgalma visszaállt a korábbi szintre. Olyan egység is akadt, amely éppen az akció hetében zárt be „technikai okok miatt”, azonban előtte és utána zavartalanul működött. Az ilyen trükkös vállalkozások természetesen a NAV visszatérő ellenőrzéseire számíthatnak.

Az akció ideje alatt mintegy 35 ezerrel több nyugtát és 62 millió forinttal több bevételt regisztráltak az online pénztárgépekbe, mint a korábbi, hasonló időszakokban. Az ellenőrzött vállalkozások mindegyikénél találtak élelmiszerbiztonsági hiányosságokat, minden másodiknál jövedéki visszaélések derültek ki, és mintegy 5 millió forint végrehajtható tartozást is beszedtek a NAV munkatársai. Az érintett gazdálkodók összesen 10 millió forintos nagyságrendű bírságra számíthatnak.

(NAV, 2017. július 19.)

 

Pár százezerért vendéglátás

A belvárosi vendéglátó helyen az egyik vendég például 250 ezer forintot fizetett két gulyáslevesért, egy üveg borért és két sörért. 

Külföldi turisták fogyasztás utáni túlszámlázásával összefüggésben hajtottak végre akciót a belvárosi rendőrök, melynek során 13 személyt előállítottak. A nyomozók eddigi adatai szerint az elmúlt másfél évben legalább 19 külföldi sértettet károsított meg a bűnszövetségben működő csoport, mellyel összefüggésben legalább 3 millió forint plusz bevételre tettek szert.

A 2017. június 10-én éjfélkor megtartott akció során a kerületi rendőrök, több társzerv együttműködésével összehangolt ellenőrzést hajtottak végre az V. kerület, Váci utcai pubban. Ennek során tetten érték az alkalmazottakat,  amint  két turistánál jóval az általuk ténylegesen fogyasztott érték felett számláztak.  

A nyomozás során feltárt adatok szerint 2017. január 23-án éjjel egy koreai férfinek a szórakozóhelyen a fogyasztását követően 623 ezer forintos számlát állított ki a pincér. Miután a turistánál nem volt ennyi pénz, elkérték a férfi útlevelét, bankkártyáját és egy pénzautomatához  kísérték annak érdekében, hogy a „fogyasztás” összegét kifizesse.  

Az elmúlt másfél évben, ugyanezen a helyen, hasonló módszerrel legalább tizenkilenc külföldi turistánál számláztak ki jóval a fogyasztott érték feletti összeget.  Az adatok szerint az egyik vendég például 250 ezer forintot fizetett két gulyáslevesért, egy üveg borért és két sörért. Az okozott kár összesen meghaladja a 3 millió forintot.

Elfogásukat követően a tulajdonost és a 12 alkalmazottat előállították a Budapesti Rendőr-főkapitányság V. kerületi Rendőrkapitányságára, ahol csalás bűntett és más bűncselekmények miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket, majd a nyomozók négy férfi őrizetbe vétele mellett előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk indítványozására.​ 

(Police.hu, 2017. június 11).

 

Alkoholvadászatot tartott a NÉBIH

Két krimót bezártak, de csak egy kicsit, amíg a hibáikat ki nem javították. 

Csaknem 100 budapesti vendéglátóhely italkínálatát ellenőrizték még augusztusban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. Súlyos élelmiszerbiztonsági hiba és nyomon követési hiányosságok miatt két vendéglátóhely tevékenységét függesztették fel ideiglenesen.

A főváros tíz kerületében egy nap alatt 86 felügyelő ellenőrizte a részben kockázatelemzéssel, részben véletlenszerűen kiválasztott vendéglátó egységeket. Az ellenőrzések során 195 terméknél végeztek nyomon követési vizsgálatot, 184 terméket pedig a laboratóriumban is megvizsgáltak. A cél az ismeretlen eredetű, valamint a hamisított alkoholos italok és borászati termékek forgalmazásának megakadályozása volt. A nyomon követés ellenőrzése azt jelenti, kideríthető-e ebben az esetben az italféleség származása, kitől szerezte be a vendéglátós az innivalót.

Az ellenőrzések egyik tapasztalata, hogy csaknem 30 termék beszerzéséről a vállalkozások nem rendelkeztek igazolással, ezeket a nyomon nem követhető italokat zárolták is az ellenőrök. A laboratóriumban megvizsgált tételekből 16 borászati termék nem felelt meg az előírásoknak, további egy gyümölcsbornál, 9 pálinkánál és egy vodkánál mutattak ki analitikai problémát a laborvizsgálatok. Az eljárás 27 ügyben még tart.

Jellemzően kis- és középvállalkozásokat ellenőriztek, az elsődleges cél pedig nem a büntetés, hanem a hibák javítása volt. Ezért 33 esetben figyelmeztetésben részesítették a vállalkozásokat az ellenőrök (kis- és középvállalkozás egyébként nem is büntethető ellenőrzéskor első alkalommal, néhány súlyos vétséget leszámítva). Négy ügyben minőségvédelmi, kettőnél pedig eljárási bírság várható, ezek megállapítása folyamatban van.

A Nébih korábban egy budapesti belvárosi vendéglátó egységben tartott ellenőrzést, ahol a forgalmazott 18 alkoholos italból kettő hamisított volt, 16 terméknél pedig a nyomon követést nem tudták igazolni. Tavasszal a Balaton környékén tartott borászati üzemellenőrzések során négy üzem ideiglenes bezárását kellett elrendelni Veszprém megyében.

Az ágazat védelme érdekében egyébként a földművelésügyi tárca és a Nébih tervei között szerepel, hogy a borokhoz hasonlóan a pálinkák esetében is kötelező legyen a forgalomba hozatal előtti minősítés.

Jelenleg folyik az aszúszüret ellenőrzése, de a prémium éttermeknél is várható komplex, a termékek minőségére, a nyomon követhetőségre és a higiéniai feltételek teljesítésére kiterjedő vizsgálat.

(NÉBIH, 2016. október 25.)