webzseb₪égbolt

App Store: nagyot húzott

Az online bolt, amely megbolondította a telefonhasználókat. Ma is hozza a pénzt rendesen.

Tíz évvel ezelőtt az Apple megalkotta digitális piacterét az alkalmazásainak, ezzel megnyitva az utat a szoftverfejlesztők és a tehetséges programozók előtt, eleveníti fel az Origo. Az App Store révén a felhasználók a számukra legmegfelelőbb alkalmazásokat tölthették le telefonjukra. Az Apple újítása milliárdok életét változtatta meg, hatása pedig ma is érezhető.

Az App Store nélkül ugyanakkor nem jöhettek volna létre az olyan, mára milliós felhasználószámmal rendelkező applikációk, mint a Snapchat vagy az Instagram. Ráadásul az utóbbi a kezdetekben kifejezetten az Apple-felhasználókat célozta meg, Androidra csak később vált elérhetővé.

Jelenleg már több mint 2 millió alkalmazást kínálnak az Apple-felhasználóknak.

De megjelent az App Store, és minden megváltozott. Először csak 500 program volt elérhető, de ez akkora újdonságnak számított, hogy az online piactér bemutatását követő héten az emberek 10 milliószor töltöttek le alkalmazásokat, a legtöbbször játékokat.

Az Apple vetélytársai, a Google, az Amazon és a Microsoft hamarosan előálltak saját piacterükkel. Együttesen ezek a vállalatok 7 millió alkalmazást kínálnak a felhasználóiknak, miközben az Apple mára már túl van az egymilliárd eladott iPhone készüléken. 

Az alkalmazáscunami új gazdasági lehetőségeket is teremtett. Dollár milliárdok áramlottak be a telefonos applikációkat gyártó startupokba, az Uber, a Snapchat, a Spotify és az Angry Birds csak néhány azok közül, amelyek óriási bevételeket termeltek a készítőknek. A szoftverfejlesztők keresettebbek lettek, mint valaha.

Az Apple számára a legnagyobb sikereket az „ingyenes” alkalmazások hozták, amelyek hirdetések, mikrotranzakciók és előfizetések révén hoztak bevételt. Persze a cég nem panaszkodhat a fizetős applikációk miatt sem, hiszen mindkét esetben akár 30 százalékos részesedést is szerezhettek.

Illusztráció FORRÁS: AFP/IMAGINECHINA/GAN JUN

Nem is meglepő, hogy az App Store a leggyorsabban növekvő része az Apple-nek. A cég különböző szolgáltatásaival együtt évente 33 milliárd dollár bevételt hoz.

Az Apple ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt évtizedben 100 milliárd dollárt fizetett ki fejlesztőknek.

A Statista szerint az alkalmazásokból befolyt globális bevétel 2020-ra elérheti a 189 milliárd dollárt. A 2017-es év legnagyobb durranása – a Pokemon GO – például 2 milliárd dolláros bevételt hozott.

(Origo, 2018. július 10., BALOGH TAMÁS MÁRK írása)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.