webzseb₪égbolt

Youtube előtt turkálhatsz a zsebedben

Megérkezett a fizetős Youtube Magyarországra is. 

Május 14-től itthon is elérhetővé válik a Youtube Music és a Youtube Prémium, azaz a fizetős Youtube, amin reklámok nélkül lehet tartalmat fogyasztani, és a környezetet is kímélni, írja az Index.

Négy típusú csomaggal indít a szolgáltató: a Youtube Music Premium havi 1.490 forint lesz, ennek van egy családi verziója is, ami 2.290 forintba kerül. A Youtube Premium csomagban a reklámmentes életérzésen kívül a Youtube Music Premium is benne van, ez 1.790, a családi csomag pedig 2.690 forint havonta, és hat, egy háztartásban élő ember használhatja külön regisztrációval. Kedd estétől a magyarokon kívül Csehország, Lengyelország, Románia, Macedónia, Málta, Ciprus és Bulgária is bekerült az elérhető országok listájába.

A legjobban a családi és a Youtube Premium éri majd meg, a családival több regisztráció is használhatja a szolgáltatást, a Youtube Premium pedig 300 forintos pluszköltséggel nemcsak a zenei app prémium változatát tartalmazza, de a Youtube is reklámmentes lesz, és hozzáférést lehet kapni a Youtube Originalshoz, ahol saját készítésű tartalmak kapnak helyet.

Micsoda is

Az emberek jelentős része Youtube-on hallgat zenét, amit néha megzavar egy-két reklám, ha pedig telefonról hallgatná az ember, akármennyire is szépítjük a dolgot, az maga a kénköves pokol, ahol a készülék képernyőjének lezárásakor vagy csak egy másik appba átlépéskor vége a bulinak. Ennek lehet most vége, vagy legalábbis lesz rá megoldás, hogy aki akarja, az véget vessen neki.

A Youtube Music pedig egy külön alkalmazás, hasonló mint bármelyik streaming szolgáltatás, csak bizonyos dolgokban más. Például abban, hogy nem csak hagyományos értelemben vett zene van rajta, hanem videók, és azok a tartalmak is, amik esetleg a legnagyobb streaming oldalakon nem.

A Google Play Music előfizetői automatikusan igénybe vehetik a YouTube Music Premium szolgáltatásait, mivel azok a továbbiakban itt lesznek elérhetők. A korábban megvásárolt zenék, feltöltések és lejátszó listák továbbra is az előfizetők rendelkezésére állnak majd.

Nem kell mindenáron fizetni

Az ingyenesség továbbra is megmarad, sőt a Youtube Music alkalmazás is ingyenes lesz. Ezt egyébként azoknak érdemes használni, akik videók helyett csak zenehallgatásra használják már most is a videómegosztót, mert a keresések és a kedvencek alapján újdonságokat is ajánl majd a program, lesznek játszási listák, személyre szabott és helyi előadókra specializálódott ajánlatok is. Ebben azonban továbbra is lesznek reklámok.

De

Egyértelmű, hogy a reklámokat úgy lehet kikerülni, ha az ember fizet, ez természetesen itt is megvan. Ami még ezen túl plusz, hogy a háttérben lehet futtatni a zenét, azaz az alkalmazás akkor is tovább szól, ha a telefon képernyője elsötétül vagy másik alkalmazásba ugrunk át. És offline is elérhető, vagyis ha nincs elég mobilinternet vagy wifi, akkor offline is lehet hallgatni az előre kiválasztott és letöltött kedvenceket.

A Youtube Prémium esetében szintén meg lehet szabadulni a reklámoktól, és a fizetős tartalmakhoz is hozzá lehet férni. Ilyenek például a saját készítésű sorozatok, amik nem összekeverendőek a Youtube-influenszerek által gyártott tartalmakkal. 

Inkább, vagy minek a Spotify

Nagyon sok mindenben hasonlít, nem csak azért mert végül is az összes online zenei streamszolgáltató közös metszéspontja, hogy hozzáférést biztosít egy rakás zeneműhöz, de felépítésben is nagyon hasonló. Amire a Google fel szeretné húzni ezt a szolgáltatást, az a felhasználók zenei ízlésének a kiismerése: olyan személyre szabott listákat ajánl, amik tetszhetnek a felhasználónak. Ezt már a legnagyobb rivális is tudja, de itt sokkal erősebben jelenik majd meg a mesterséges intelligencia. Mást ajánl reggel, és mást ha utazik a felhasználó, és ha olyan a telefon beállítása, hogy a helyadatokat is kezeli az alkalmazás, akkor ha belép a felhasználó az edzőterembe, a rendszer edzéshez alkalmas zenéket ajánl majd.

Más az egész keresési metódusa is: míg a többi szolgáltatónál jellemzően csak előadókra, dalcímekre vagy lemezekre lehet rákeresni, addig itt dalszövegre is, ráadásul ez magyar daloknál is működik, ami nagy könnyebbség lehet. Persze csak akkor ha az ember kicsit többet tud a dalszövegből, mint hogy baby vagy sunshine. Ráadásul nem csak zenei felvételek között keres, de videók között is, azaz ajánl koncertfelvételeket a kedvenc előadóktól, vagy figyelmeztet, hogy új videóklip készült egy olyan előadó dalához, ami érdekes lehet a felhasználónak.

Hogy mennyire ismerheti ki egy eklektikus zenei ízléssel rendelkező ember mindennapjait a Youtube mesterséges intelligenciája, az izgalmas kérdés. Hasonlóan a többi streamszolgáltatóhoz, az egész úgy indul, hogy az alkalmazás letöltése után feldob néhány előadót az alkalmazás, és abból ki kell választani, melyiket kedveli az ember. Ennek hatására még feldobál néhányat, és ezzel körülbelül belövi a zenei ízlést az induláshoz. Aztán használat közben továbbra is tanulja, hogy hogyan alakul a zenei ízlése a felhasználónak, és folyamatosan próbálja finomítani az ajánlásokat. Ha az ember kizárólag trance zenét hallgat, akkor nyilván egyszerűbb dolga van, mintha összetettebb az ízlése, és két halálmetál között popslágereket hallgat, néha pedig rapet. Ehhez képest a szűk egy hetes teszt után már magabiztosan próbálkozott nálam a rendszer, és egy idő után már nem is tűnt annyira furcsának, hogy a Mastodon mellé bebiggyeszti Iggy Azaela egyik dalát, aztán egy kis Queens Of The Stone Age után Madonnát. 

Van itt új mindig

Minden rajta van, ami a többi szolgáltató oldalán, és még annál is több. Ennek az az oka, hogy a Youtube egész katalógusából válogat, ott pedig vannak olyan felvételek is, amik soha nem kerültek fel a hagyományos értelemben egy streaming szolgáltatóhoz sem. Klasszikusan ilyen példa, ha egy zenekar feldolgozást játszik a koncertjein, vagy az olyan különleges felvételek, mint amikor a Freddie Mercury a Tavaszi szélt énekelte a legendás koncerten. (Igaz, utóbbi felkerült már azóta a Spotify rendszerébe is.) De lehetnek olyan dalok is, amiket az eredeti jogtulajdonos nem töltött fel külön a streaming szolgáltatókhoz, és az is előfordulhat, hogy olyan felvételek vagy teljes albumok kerülhetnek fel, amiket valaki megvett, aztán úgy gondolta, hogy megosztja a nagyvilággal is. Ez elsőre úgy tűnik, hogy nem feltétlenül legális, de mégsem teljesen tiltott, ugyanakkor az előadó rendelkezhet úgy, hogy ezt nem szeretné. Ha van valakinek egy hangfelvétele, és azt ő vagy az őt képviselő cég feltölti a rendszerbe, eldöntheti, hogy mi történjen azokkal a tartalmakkal, amiket harmadik fél tölt fel.

Azaz van egy zenekarom, felvettünk egy reménybeli megaslágert, megkeresünk egy zenei aggregátor céget, akiket megbízunk azzal, hogy intézzék a Youtube jelenlétünket. Eldöntjük, hogy megengedjük, hogy mások is feltöltsék a számunkat a saját csatornájukra, sőt azt is megmondhatjuk, hogy videókban felhasználhatják-e az emberek. Ha úgy döntünk hogy igen, akkor összeszedjük azt a bevételt is, amit más emberek csatornája és feltöltése termelt nekünk, akár úgy, hogy mi nem is csinálunk hivatalos csatornát, sőt, az sem kell hozzá, hogy nyilvánosan, mindenki számára elérhetővé téve töltsünk fel dalokat. A Rolling Stones sem tette elérhetővé az egész katalógusát nyilvánosan, mégis be tudják hajtani a Youtube-on a pénzt, ha valaki feltölt egy lemezt, és az algoritmusoknak hála akkor is összeérnek a szálak, ha kicsit áthangszerelik, vagy másképp éneklik a dalt.

Buli a zenészeknek

A Youtube Music kiemelten nagy szerepet szán a lokalizált tartalmaknak, vagyis az ajánlások között a magyar felhasználóknak nem brazil és holland slágerlisták éllovasait ajánlja, hanem magyarokat. Hogy ebbe a válogatásba hogyan lehet bekerülni egy olyan előadónak, akit nem képvisel semmilyen kiadó, arra az Index kérdésére Waleed Diab, a Youtube lemezkiadókkal foglalkozó részlegének vezetője azt mondta, hogy nem csak a multik kiadványainak, hanem a független előadóknak is helyet szeretnének biztosítani, a pénzügyi modell pedig nagyon hasonló ahhoz, ahogyan más streaming szolgáltatók is működnek.

“Rengeteg lemezkiadóval van kapcsolatunk, nyitottak vagyunk új együttműködésekre is, és nagyon sok olyan zenei aggregátorral és terjesztővel dolgozunk együtt, akiken keresztül a független előadók promócióját is biztosítani tudjuk. Azt elmondhatom, hogy nagyon figyeljük a rajongói elköteleződést. Mivel a Youtube miatt egyébként is rálátásunk van arra, hogy helyi szinten milyen zenei tartalmak sikeresek a platformunkon, ez az információ a lokalizációban és a kiemelésekben is sokat segít. De dolgozunk egy olyan lehetőségen is, ahol a kiadók közvetlenül jelezhetik felénk, hogy éppen milyen tartalmakat szeretnének jobban megnyomni, mikor és merre turnézik az előadó, és az algoritmus képes lesz arra is, hogy magától észrevegye, ha az előadó aktívabb lesz. Egyelőre ezt a lehetőséget csak néhány országnál teszteljük, és aztán szélesebb körben is elterjed majd” - mondta T. Jay Fowler, a Youtube zenei részlegének vezetője.  

Mivel tényleg rengetegen hallgatnak zenét a Youtube-on, érdemes kitérni arra nagy vonalakban, hogy lehet ebből pénzt keresni, főleg ha elindul a fizetős szolgáltatás. A jogosultak között megkülönböztetünk szerzőket, előadókat, hangfelvétel-tulajdonosokat és a videó képi anyagának jogával rendelkező szereplőket. Lehet, hogy egy-egy szereplő ugyanaz, vagyis a dalszerző vagy a szövegíró egyben a zenekar tagja is, de nem mindig van ez így. A dalszerzők és szövegírók az Artisjuson keresztül kapják meg a Youtube termelte bevételeket, természetesen csak a szerzői részét. Ehhez az kell, hogy a jogkezelő be tudja csatornázni a műveket, aminek az alapja a műbejelentés.

"Sokan nem tudják, hogy visszamenőleg nem tudjuk begyűjteni a pénzt, ezért a legfontosabb, hogy mindig még azelőtt  jelentsék be a szerzők a dalokat az Artisjus felé, mielőtt feltöltik a Youtube-ra" - mondta az Indexnek Szöllősi Zsófia, az online és mechanika osztály osztályvezetője. Azt is elmondta, hogy reményeik szerint hosszú távon nyerni fognak a szerzők, ugyanis az a tendenciákból már most kiderül, hogy az előfizetéses modell jövedelmezőbb, mint a tisztán reklámokon alapuló. 

A zenei aggregátorok azok a piaci szereplők, akik eljuttatják a zenét az összes digitális zeneszolgáltatóhoz, és ha a Youtube partnerei, akkor rendelkeznek olyan jogkezelési jogosultságokkal, amikkel monetizálni tudják az akár más felhasználók által feltöltött tartalmakat is.  A zenei tartalmak jogkezelése más, mint ha influenszerkedni kezd valaki, ezért olyan partnert érdemes megbízni ezzel, aki megfelelő tanúsítványokkal rendelkezik a zenei jogkezeléshez is. "Partnereink döntése, hogy közzé is tesznek-e egy hangfelvételt a Youtube-csatornájukon, vagy csak bekerül a rendszerbe, hogy be lehessen gyűjteni a harmadik fél által feltöltött tartalmak után járó összeget. Arra is van lehetőség, hogy ezeket letiltsuk" - mondja Gallasz Enikő, a WMMD vezetője.

Azaz ha éppen az a cél, hogy soha sehogy ne kerüljön fel a zenekar semmilyen zenéje az oldalra, akkor is meg kell bízni egy Youtube-partnercéget, hogy ezt felügyelje, ahogyan akkor is ők tudnak segíteni, ha az a lényeg, hogy a lehető legtöbb pénzt gyűjtsék be. Bármilyen meglepő, az előbbire is van példa: vannak olyan zenekarok, előadók, akik csak egy platformon szeretnék látni a zenéjüket, így azért kell feltölteniük a Youtube rendszerébe is, hogy aztán ne legyen ott publikusan a Youtube-on. De ahogyan azt Gallasz Enikő is elmondta, sokkal inkább az a jellemző, hogy a zenekarok és előadók több tartalmat töltenek fel a Youtube-ra, legyen szó élő felvételről, akusztikus verzióról vagy egy feldolgozásról. 

Hogy a lokalizált tartalmak  kiemelése mennyire lesz kiegyenlített, az még kérdés, nem egyértelmű, hogy egy nagy kiadó partnere, aki automatikusan kaphat kiemelést, és egy független zenekar, akinek úgy kell nagy megtekintést produkálni, hogy sehol sincs kiemelve, mennyire indul hasonló erővel ebben a versenyben. Az itthon is elérhető zenei aggregátorok évek óta segítenek kiadóval nem rendelkező zenekaroknak is, hogy a Spotify, a Deezer vagy éppen az Apple Music oldalán kiemelt újdonságként szerepeljenek. Hogy a Youtube esetében ők vagy szimplán az algoritmusok határozzák meg, hogy milyen magyar előadót dob fel a rendszer, az majd kiderül. 

MINDENESETRE ABBAN MINDEN PIACI SZEREPLŐ EGYET ÉRT, HOGY A FIZETŐS YOUTUBE REMÉLHETŐLEG NAGYOBB BEVÉTELHEZ FOGJA JUTTATNI A ZENÉSZEKET.

(Index, 2019. május 14., Szabó Edina összeállítása)

 

Nem mese ez, hanem YouTube

Egy balatoni faluban élő házaspár uralja a magyar YouTube-ot.

A harmincas éveiben járó informatikust, Tavaszi Lászlót 2012-ben kirúgták a munkahelyéről. Felesége, Vass Mónika szabadúszó illusztrátorként dolgozott, de nem keresett túl jól, volt, hogy hónapokig nem kapott munkát. A nehéz helyzet azonban lehetőséget teremtett arra, hogy a házaspár belevágjon Mónika régi álmába, saját rajzfilmek készítésébe, írja a G7, Fabók Bálint összeállítása következik.

KerekMese néven elkezdtek pár perces animációkat feltölteni a YouTube-ra, mára pedig ők lettek a legmeghatározóbb magyar szereplők a platformon. A KerekMesének félmillió feliratkozója van, és összesen 760 milliószor tekintették meg a videóikat, amellyel toronymagasan vezetik a magyarországi csatornák rangsorát.

A gyerekmesék a legnépszerűbb tartalmak közé számítanak a YouTube-on, a harmadik legnézettebb magyar csatorna is a gyerekeket célozza. Érdekes nemzetközi példa az indiai Chuchu Tv, amely a semmiből lett a világ egyik legnagyobb csatornája.

Bár nemzetgazdasági szempontból nyilván teljesen elhanyagolható László és Mónika családi cégének a forgalma, aligha van olyan pár tízmilliós bevételű mikrovállalkozás, amely nagyobb hatással van sok százezer magyar hétköznapjaira. Havonta közel 20 millióan nézik meg a videóikat, és havi 2,4 millió egyedi látogatójuk van. Erre ők sem igazán találnak magyarázatot, mivel kevesebb mint 1,5 millió 15 évnél fiatalabb gyerek él Magyarországon.

Mónika korábban sokat dolgozott rajzfilmesként, László pedig amellett, hogy informatikus munkája volt, hangmérnökként végzett. Saját rajzfilmekben akkor kezdtek komolyabban gondolkodni, amikor kisfiuk születése után Mónika elég sok gyerekeknek szóló videót nézett meg a YouTube-on. Alapvetően angolul, mivel ekkoriban, 2011 környékén még nem igazán voltak magyar nyelvű videók kisgyerekeknek.

“Láttuk, hogy nagyon mennek ezek a gyerekdalok külföldön, pedig piszok egyszerűnek tűntek”

– emlékezett vissza Mónika. Aztán amikor Lászlót kirúgták, belevágtak a mesekészítésbe. Kezdetekben alapvetően angol nyelvű videókból inspirálódtak. “Könnyebb volt átvenni egy mintát, egy dallamot külföldről. Nem kellett sokat gondolkodni, csak a saját rajzstílusomat kellett belevinnem” – mondta Mónika.

László eleinte nem hitt abban, hogy ebből akár meg is lehetne élni, de az első videók feltöltése után 2-3 hónappal már lehetett látni, hogy ebből valami komolyabb is kisülhet. Az indulás után fél évvel már mindent feltettek a KerekMesére, és másfél év alatt jutottak el odáig, hogy meg tudnak élni belőle. Időközben több ügynökség és egy befektető is megkereste őket, de egyikükkel sem szerződtek le, nem érezték eléggé vonzónak az ajánlataikat, így a mai napig ketten dolgoznak a projekten.

A csatornán saját készítésű, pár perces gyerekdalok és mesék vannak, eddig közel 150 videót készítettek el. A legnépszerűbb Számoló dalt 30 millióan töltötték le, és összesen 13 videójuknak van legalább 10 milliós nézettsége. A házaspár már egyáltalán nem alapoz külföldi mintákra, teljes mértékben a saját ötleteikre hagyatkoznak. A munkafolyamat így sokkal lassabb, volt olyan dal, amelyet egy éven keresztül csiszolgattak.

A magasabb minőségű munkára mára nagyobb terük van, mivel a kezdeti, hetente megjelenő videókkal ellentétben már csak három hetente töltenek fel videót. Egy átlagos vloggerrel szemben ugyanis nagy előnyük, hogy hosszú távon nézik a videóikat, így akkor is pörögnek a lejátszások, ha ritkábban töltenek fel újakat. “Tisztában vagyunk azzal, hogy ha egyáltalán nem fejlesztünk, akkor elalszik a tűz. Viszont ezzel az előnnyel tudunk koncentrálni a minőségre” – mondták.

A nagyobb energiabefektetés azonban nem feltétlenül kifizetődő ebben a szegmensben. Példaként a Tell Vilmos című meséjüket említik. Hiába dolgoztak rajta az átlagosnál jóval többet, viszonylag népszerűtlen maradt a videó, és a törzsközönségüknek sem tetszett.

“A piszok egyszerű Tomi-meséket viszont nagyon szerették az igazi rajongók. Ami minőségibb, arra egyszerűen kevesebben vevők a YouTube-on” – mesélte a tanulságokról Mónika.

Kritikákat persze rendszeresen kapnak a kommentekben, és ezt az egyik legnagyobb kihívásnak tartják a munkájukban. A hatalmas nézettség, a megosztó, olykor szélsőséges érzelmeket generáló tartalom (azaz a gyerekmesék) és az anonim platform (azaz a YouTube) kombinációja elkerülhetetlenné teszi a sok negatív kommentet. Az elején szinte csak ilyeneket kaptak, és mintegy félévente telefonon is megfenyegeti őket vagy feljelenti őket valamilyen hatóságnál egy felháborodott szülő a károsnak tartott tartalmaik miatt.

Volt, hogy a fenyegetések hatására módosítottak az adott videón vagy korhatárosnak állították be, egyszer pedig leszedtek egy 400 ezer letöltésnél járó mesét. “Nem egy nagy gyártó cég vagyunk, hanem egy család. Ebben az esetben inkább leszedtük, mert a családi békénk ennél sokkal többet ér” – mondta László. Ez a sajátos beletörődés a honlapjukon is visszaköszön. A céges honlapok jellemzője, hogy a róluk megjelenő cikkek közül csak a rájuk nézve pozitívakat tüntetik fel, a KerekMese honlapján az első ilyen cikk viszont a világ legrosszabb dalának nevezte az egyik videójukat.

A családi békét nem véletlenül hozták fel, ugyanis a másik legnagyobb kihívást a kapcsolatuk megtartása jelentette. A házaspár egy éve a Balatontól pár kilométerre fekvő 500 fős községben, Kerekiben él, és munkájukból adódóan egész nap együtt vannak. “Mi csak egy család vagyunk, akik azt csinálnak, amit szeretnek, de öt évbe került, hogy összecsiszolódjunk a munkával kapcsolatban” – mondták.

A YouTube mellett próbálkoztak DVD-eladásokkal és könyvkiadással, de ebben nem lettek sikeresek. Eleinte viszonylag sok DVD-t eladtak, de rengeteg munkájuk volt vele, és maga a formátum is elavulttá vált. Teljes mértékben saját erőből gyártottak le könyveket is néhány meséjük alapján, de ezek sem voltak kelendőek, szerintük a stílusuk egyszerűen nem megy át könyvbe.

Így lényegében kizárólag a YouTube-on vannak jelen, de a vloggerekre jellemző szponzoráció náluk egyáltalán nem jelenik meg. Részben azért, mert nincs nagyon érdeklődés irántuk, a néhány kivétel pedig tipikusan olyan volt, aki nem igazán látta át, hogy hogyan működik a YouTube. Így tehát a cégüknek lényegében kizárólag a YouTube-on futó hirdetésekből van bevétele, amely az elmúlt két évben 50, majd 65 százalékkal nőtt a nyilvánosan elérhető beszámolók szerint. 2017-ben 39 millió forintos árbevételük mellett 22 millió forint volt az adózott eredményük.

Az angolszász médiumokban népszerű téma, és Magyarországon is több cikk foglalkozott már azzal, hogy az okostelefon, a közösségi oldalak milyen hatással lehetnek a gyerekek életére. A beszélgetésünk alapján Mónikának és Lászlónak semmiféle küldetéstudata vagy nevelési célzata nincs a mesevideóikkal, egyszerűen csak szórakoztatni szeretnék a gyerekeket és saját magukat. “A mesékben is inkább a cselekményre fókuszálunk, nem pedig arra, hogy minél nagyobb tanulság legyen” – mondta László.

Szerinte próbálnak az “etika határán belül mozogni”, de így is vannak szülők, akiknek az ő viccesnek szánt tartalmaik túlzóak. Mindenesetre szerintük a saját videóikban semmilyen ártalom nincs. “Nekünk négy gyerekünk van, és ha nekik nem káros, akkor másoknak sem lesz az “ – mondták. Szerintük a tiltás amúgy is kontraproduktív lenne, és szerintük inkább kiskorukban játszanak sokat a gyerekek a számítógéppel, “mint huszonévesen csavarodjanak rá”.

Az idősebb, 18 év körüli gyerekeiknél szerintük működött ez az elgondolás, a jelenleg 9 éves fiuknál viszont folyamatos konfliktusaik vannak, elsősorban a túlzásba vitt gameplay (videójátékozásról készült videó) nézése miatt. “Most már azt mondanám, hogy 8-9 éves koráig vagy ne nézzen semmit egy gyerek, vagy csak értelmeset” – mondta Mónika.

(G7, 2019. február 1., Fabók Bálint írása)

 

A Youtube is nyomja a pénzt

A top sztárok milliókat keresnek a Youtube-on. Dollárban.

A Forbes összeállította a Youtube legjobban kereső sztárjainak tízes toplistáját, akik minden évben dollármilliókkal lesznek gazdagabbak, számol be az Index. A legnagyobb videósok 2018-as összjövedelme 42 százalékkal haladja meg a 2017-es, amiben nagy szerepe van annak, hogy a legtöbben saját márkák elindításával használják ki az ismertségüket, és a rajongóik úgy látszik, vevők ezekre a termékekre. Még akkor is, ha egyetlen pólóért több mint tízezer forintot kell kipengetni.

Gémerek foglalták el a lista nagy részét, köztük olyan évek óta ismert nevekkel, mint PewDiePie, aki már csak kilencedik a bevétele alapján, és DanTDM, aki a tinik körében népszerű Minecraftban építi hat éve a birodalmát, több mint húszmillió követővel.

Az első helyezett azonban kivétel, és nemcsak azért, mert csupán 7 éves, hanem mert AZ ÉVI 22 MILLIÓ DOLLÁROS BEVÉTELÉT LEGÓZÁSSAL, VONATOZÁSSAL ÉS AUTÓZÁSSAL SZERZI.

A Ryan ToysReview csatorna 17 millió látogatóval nem pusztán a reklámbevételekből tartja fenn magát, a termékeik kapható az Egyesült Államok egyik legnagyobb áruházláncában, a Walmartban is.

Persze itt rögtön érdemes kitérni a Forbesnak arra a megjegyzésére, hogy ezt az összeget nem mind a videós teszi zsebre. Nem vonták le belőle sem az adókat, sem pedig a stábnak, a tartalmat kezelő menedzsereknek, ügyvédeknek, ügynököknek és egyéb segítőknek járó juttatásokat, ami kitehet pár millió dollárt.  

  1. Ryan ToysReview: 22 millió dollár

  2. Jake Paul: 21,5 millió dollár

  3. Dude Perfect: 20 millió dollár

  4. DanTDM: 18,5 millió

  5. Jeffree Star: 18 millió

  6. Markiplier: 17,5 millió

  7. Vanoss Gaming: 17 millió

  8. Jacksepticeye: 16 millió

  9. PewDiePie: 15,5 millió

  10. Logan Paul: 14,5 millió

(Index, 2018. december 4.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.