autó₪szalon

A norvégok elektromos autóban húznak

Tízből négy eladott új autó elektromos Norvégiában. 

Közel volt a fordulópont, de 2019-ben még nem vették át az újautós piac nagyobb részét a tisztán villanyosok Norvégiában: az elektromos autók piaci részesedése 42,4 százalék volt 2019-ben az északi országban, írja a Totalcar. Ez az arány is magasan rekord.

2013-ban még csak 5,5 százalék volt a villanyosok részesedése a norvég újautós piacon. Öt év alatt, 2018-ra ez 31,2 százalékra nőtt, a 2019-es adatok szerint pedig már 42,4 százalékon zártak. Bár a darabszámos versenyt elbukták, piaci arányban még sokáig magasan elsők lesznek, főleg, hogy a piacot ismerő szereplők úgy számolnak, 2020-ban az országban eladott minden 10 új autó közül már 6 teljesen elektromos meghajtású lesz és akár már az évtized végére teljesen eltűnhetnek a skandináv ország piacáról a belső égésű motoros autók.

Norvégiában 2019-ben a legkeresettebb autó a Tesla Model 3 volt, a piaci részesedése elérte a 11 százalékot. 2020-ban sok új szereplő jön az elektromos kínálatba, a Volkswagen ID3 érkezése pedig biztosan megkavarja majd az erőviszonyokat. 

(Totalcar, 2020. január 3.)

 

A német a legnagyobb elektromos autós piac

Európában, a Norvégok a másodikok.

Már eddig is kisebb csoda volt, hogy a csupán 5,3 milliós Norvégia vezette az európai villanyautós eladásokat, de a 2019-es novemberrel ennek vége, írja a Totalcar. Beelőzte őket az óriás, Németország, és nagyon úgy néz ki, hogy ezután már ott is maradt a vezető hely év végéig. És várhatóan még tovább.   

A norvég villanyautós csodáról még egyszer röviden: olcsó, 98 százalékban tiszta energia, tengernyi állami támogatás és óriási vásárlóerő van mögötte. Így történhetett, hogy ez a Magyarországnál négyszer nagyobb, de csak 5,3 millió emberrel lakott ország hosszú évek óta vezette az európai villanyautós eladásokat.

A Bloomberg friss cikke szerint 2019 novemberében azonban megelőzte őket Németország és innen már nagyon valószínű, hogy a németeknél marad a vezetés év végéig. Azaz 2010, vagyis a Nissan Leaf megjelenése óta először nem a skandináv ország végez az élen ebben a versenyben egy naptári évben.

A számok konkrétan úgy néznek ki, hogy Norvégiában 56.893 új villanyost regisztráltak 2019 november végéig, míg Németországban 57.533-at. Norvégiában egy ideje esik, Németországban pedig nő a villanyautós piac. Utóbbi a nagyobb meglepetés, mivel ott 2020-ban fognak megnőni az állami támogatások, így vélhetően sokan voltak, akik emiatt későbbre halasztják az autóvásárlást. Azt pedig, hogy mekkora robbanás várható a német villanyautós piacon 2020-ra, csak sejteni lehet, de az ID3 tényleges érkezése és a támogatások növelése miatt már aligha lesz más ország villanyautós piaca a németéhez mérhető.

2019-ben amúgy eddig a Renault Zoe, a BMW i3 és a Tesla Model 3 alkotta trió vezet szoros versenyben a németeknél.

(Totalcar, 2019. december 14.)

 

Kínában nagyon megy az elektromos autó

Kína hajtja az elektromosautó-forradalmat.

Már a küszöbön áll az elektromos autók forradalma, azonban a frontvonalban nem az Egyesült Államok áll majd, hanem sokkal inkább Kína. A pekingi kormány komoly ösztönzőkkel támogatja a fordulatot, a nemzetközi autógyártók pedig kénytelenek lesznek alkalmazkodni a Kína által diktált irányhoz, írja az Origo.

Noha az amerikai Tesla a világ legismertebb elektromos autókat gyártó cége, az iparág valódi forradalmát mégis sokkal csendesebben hajtják végre Kínában – írja elemzésében Jack Barkenbus, a Vanderbilt University kutatója. Általában is igaz, hogy a kínai autópiac jelentős előnyben van a nyugati országokkal szemben. Kínában csak 2018-ban nagyjából 23 millió autót adtak el, és több százmillió embernek még mindig nincs személyautója az országban. Ezzel párhuzamosan a nyugati gazdaságok elkezdték elérni az autópiaci csúcsot, vagyis az általános növekedés egyre nehezebb.

Ráadásul Kínában egyre többen vesznek elektromos autókat. A fordulatot jelzi, hogy 2015-re az elektromos autók kínai eladási már meghaladták az amerikai számokat. 2018-ban pedig már 1,1 millió elektromos autót értékesítettek Kínában, ami több mint 55 százaléka volt a globális eladásoknak,ráadásul a kínaiak több mint háromszor annyi elektromos járművet vettek, mint két évvel korábban. Emellett az amerikai értékesítések száma mindössze 358 ezer volt.

Pénz és pénz

A legfontosabb tényező az akkumulátorok költsége, amely alapvetően határozza meg az elektromos autók árát. És itt lép be Kína nagy előnye, mivel az országban gyártják a világ összes elektromos autó akkumulátorának több mint felét. Az akkumulátorok árai pedig folyamatosan csökkennek, és az iparági elemzők ma már úgy számolnak, hogy 5-10 éven belül már olcsóbb lehet elektromos autót venni, mint belsőégésű motorral működő járművet.

Globálisan is előnyben van a kínai autópiac FORRÁS: AFP/LIU JIN

Ezzel együtt Kína állíthatja elő a világ teljes akkumulátorkészletének akár 70 százalékát is 2021-re, még akkor is, ha megugrik a kereslet az elektromos járművek iránt. Innen nézve pedig nem is meglepő, hogy

a pekingi vezetés számos különböző eszközzel igyekszik ösztönözni az elektromos autó piacot.Ennek egyik kiemelt eleme, hogy a kormány jelenleg azt írja elő a Kínában értékesítő autógyártóknak – legyenek azok hazai vagy külföldi cégek –, hogy bizonyos százalékban elektromos járműveket kínáljanak. Ez a szabályozás pedig az elemzés szerint még szigorúbb lehet a következő években, aminek következtében az sem kizárt, hogy 2025-re Peking már azt fogja megkövetelni a gyártóktól, hogy legalább 7 százalékban elektromos autókat áruljanak.

Kína mindent visz autóban

A világ nagy autógyártói pedig olyan nagy mértékben támaszkodnak a kínai piacra, hogy ez várhatóan nem fogja őket kiűzni az országból – ezt egyszerűen nem is engedhetik meg maguknak. A Volkswagen például a teljes globális eladásainak 40 százalékát Kínában realizálja, vagyis nem meglepő, hogy a vállalat egyre nagyobb lendülettel fejleszt elektromos autókat.

Ezzel együtt azonban a kínai autógyártók is egyre jobban kapaszkodnak fölfelé. Az elektromos autók terepén az elemzés kiemeli a sencseni székhelyű BYD (ez a Build Your Dreams rövidítése) nevű céget, amely az elmúlt években igen jelentős növekedésen ment keresztül. Ezt támasztja alá, hogy az amerikai befektetési guru, Warren Buffett nagyjából egy évtizeddel ezelőtt 232 millió dollárért megvette a cég mintegy negyedét, és a részesedése mára több mint 1,5 milliárd dollárt ér.

Barkenbus szerint a legnagyobb kérdés most az, hogy a kínai autógyártók mikor tudnak kilépni a világpiacra. Egyelőre ugyanis ez még komoly korlátokba ütközik, de a szakember úgy látja, az idő és a pénz megoldhatja a problémát. Nem kizárt ugyanis, hogy a kínai gyártók elkezdhetnek belépni az alacsonyabb és közepes jövedelmű nyugati piacokra, ami azt jelentené, hogy a kínai autószektor ereje még tovább nőne – immáron nem csupán felvevőpiacként.

(Origo, 2019. május 16.)

 

Az amerikaiak elektromos autót szivatnak

Óriásit zakózott a BMW - csak a Ford bukott nagyobbat nála.

A tisztán elektromos hajtású személyautók eladási adatainak alakulása nagyobb meglepetést nem is hozhatott volna az Egyesült Államokban, írja a Napi.hu. A termelési-, és költségsatuba fogott Tesla mellett csak a VW-eladás pörög, a BMW i3-ast viszont mintha kivették volna a kirakatból.

A Cleantechnica jó ideje, rendszeresen méri az Egyesült Államokban eladott, tisztán elektromos hajtású autók eladását. A méréseik jó referenciapontokat mutatnak egy-egy modell, típus felfutásához, illetve a vevői visszajelzések alakulásához.

Nem meglepő módon, továbbra is jól fogynak a Tesla modelljei; még a lassan kifutó Model S, illetve a Model X eladási adatairól se lehet igazán rosszat mondani. Mert bár az utóbbi negyedévben (2018 Q4 és 2019 Q1 között mérve) mindkét modell eladási volumene feleződött, azok még így is nagyobb darabszámot mutatnak, mint szinte bármely más autógyártóé.

Amint látszik is, hogy a Tesla Model 3 kilőtt a piacon, és messze a legnagyobb szériában eladott elektromos autónak számít az Egyesült Államokban:

cleantechnica.com

Az idei év első negyedévében gyakorlatilag háromszor annyi Tesla Model 3-ast adtak el, mint tavaly, karácsony előtt. Ennél is érdekesebb, hogy a funkciók bővítése, a teljesítmény növelése, illetve ezzel ellentétes irányba: a költségek mérséklése felé elindított e-autógyártás - legalábbis Amerikában - pillanatnyilag egyáltalán nem ingatta meg a Tesla uralmát. Az idei első három hónap eladási adatai szerint a 40 108 új villanyautó eladásából a Tesla több mint 30 ezret, vagyis a piac háromnegyedét mondhatta a magáénak.

Ehhez képest szerénynek mondható a 2. helyen álló Chevy Bolt (11 százalék) és a 3. helyre került Nissan LEAF (7 százalék) részesedése is. pedig utóbbi éppenséggel több mint 5 százalékkal növelni is tudta az eladásait. A Musk-művekben gyártott Model 3 utáni legnagyobb ugrást egyébként nagy meglepetésre a VW érte el. S bár az új Tesla 24 ezres eladásához mérten az e-Golf 540-ről 860 eladott darabszám fölé ugrása épp csak meglátszik a piacon, ezzel a majd' 60 százalékos ugrással a diesel-botrányt feledtetni kívánó VW már a BMW közvetlen közelébe került.

cleantechnica.com

Az i3-as eladásai ugyanis meglehetősen rosszul alakulnak: a tavaly év végi 2000-es eladási limit kevesebb mint a felére olvadt. Ennél nagyobb esést csak a Ford Focus Electric produkált, melyből az adatok tanúsága szerint 2019-ben már egyetlen darabot sem adtak el.

(Napi.hu, 2019. április 8.)

 

Viszik az elektromos autót

Több mint kétmillió elektromos autót értékesítettek világszerte.

Az elektromos autók aránya az összes eladott kocsihoz képest 2019-ben várhatóan mintegy 3,1 százalékra nő a 2018-as 2,4 százalékról, írja a Világgazdaság. 

A világon 2,1 millió elektromos autót adtak el 2018-ban, 2019-ben pedig várhatóan 2,7 milliót – közölte a CAM német autóipari kutatóintézet.

Az elektromos autók aránya az összes eladott kocsihoz képest 2019-ben várhatóan mintegy 3,1 százalékra nő a korábbi 2,4 százalékról.

Az elektromos autók legnagyobb piaca 2018-ban Kína volt, ahol 1 millió darabot értékesítettek, 82 százalékkal többet a két évvel korábbinál.

Fotó: AFP

Kínában 2018-ban az elektromos autók piaci részesedése 4,5 százalékra emelkedett a 2017. évi 2,7 százalékról. Az elektromos autók második legnagyobb piaca az Egyesült Államok volt, ahol az eladások 86 százalékkal, 360 ezerre nőttek.

Európában Norvégia az elektromos autók legnagyobb piaca, a tavalyi eladások 18 százalékkal, 73 ezerre bővültek.
Németországban 24 százalékkal, 68 ezerre emelkedett a tavaly eladott elektromos autók száma, piaci részesedésük 1,6 százalékról 2 százalékra emelkedett.

(Világgazdaság, 2019. január 18.)

 

Elektromos autó: tíz év múlva 100 millió

Világszerte már hárommillió elektromos autó rója az utakat.

2017-ben rekordszámú, több mint egymillió elektromos autót értékesítettek a világon és ennek is több mint felét Kínában. Világszerte már több mint hárommillió elektromos autó rótta az utakat 2017-ben, ami ötven százalékos növekedés az előző évihez képest, Írja a Világgazdaság az MTI nyomán.

Az IEA (International Energy Agency) statisztikái szerint forgalomban lévő hárommillió elektromos autóból 1,2 millió Kínában állt szolgálatba, 760 ezer az Egyesült Államokban és 820 ezer Európában szalad, a világ fennmaradó részén 300 ezer gurul.

Az elektromos autók forgalomba helyezésében Norvégia érte el a legmagasabb arányt 2017-ben, 39 százalékosat. A második legnagyobb arány Izlandon volt, 12 százalékos, a rangsorban harmadik Svédországban pedig 6 százalékos.

A szám szerint legnagyobb piacon, Kínában 2,2 százalék volt 2017-ben az elektromos autók részesedése a forgalomba helyezésekben. Németország 1,6 százalék, az Egyesült Államok 1,2 százalék, Japán pedig 1 százalék forgalomba helyezési arányt ért el.

A villanykutak száma mintegy harmadával nőtt 2017-ben. A magán és céges használatú elektromos autó töltőállomások száma már megközelítette a hárommilliót, a nyilvános villanykutaké pedig 430 ezerre rúgott.

Az utóbbiak mintegy negyede, 112 ezer volt a sűrűn lakott területek kellő mértékű ellátásához és az elektromos autók hosszú távú használatához elengedhetetlenül fontos gyorstöltő állomás, úgynevezett villámkút.

Lesz ez még sokkal több is

Az IEA becslése szerint a világszerte már érvényben lévő és még várhatóan belépő ösztönzők, támogatások hatását figyelembe véve 2030-ig 125 millióra nőhet a forgalomban lévő elektromos autók száma. Amennyiben azonban sikerül megvalósítani az EVI elektromos jármű kezdeményezés EV30@30 programját, ami 30 százalékos forgalomba helyezési arányt tűzött ki célul 2030-ra, a forgalomban lévő elektromos autók száma elérheti a 220 milliót is.

Az EVI tagjai Kanada, Kína, Finnország, Franciaország, Németország, India, Japán, Mexikó, Hollandia, Norvégia, Svédország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok. A program végrehajtását az IEA koordinálja.

A villanykutak száma 2030-ra az IEA becslése szerint tíz százalékkal haladja majd meg a forgalomban lévő elektromos autók számát. A magánhasználatú töltőállomások aránya csökken majd, mivel egyre többen vásárolnak elektromos autót azok közül is, akiknek nincs sem saját garázsuk, sem saját parkolóhelyük. Ezzel szemben viszont a munkahelyeken egyre több töltőállomás válik majd elérhetővé az alkalmazottak számára.

Az elektromos autók elterjedésének a kilátásai nagyban függenek néhány kulcsfontosságú nyersanyag, így a kobalt és a lítium elérhetőségétől, valamint az akkumulátor technológia fejlődésétől – jelzi az IEA tanulmánya. Az EV30@30 program megvalósításához még a technológiai fejlődést figyelembe véve is huszonötször annyi kobaltra lesz szükség mint manapság.

(Világgazdaság, 2018. május 30.)

 

A kínai vásárlók habzsolják az elektromos autót

A kínai gyártmányokat. Hónapról hónapra rekordot döntenek az elektromos autók a kínai újautó-piacon.

Az irányzat szinte megállíthatatlannak látszik. 2017 szeptemberében 59 ezer új elektromos autót regisztráltak Kínában, ami 80 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi számot, írja a Portfolio.

2017-ben eddig összesen 338 ezer új elektromos autó állt forgalomban az ázsiai országban, ami 48 százalékkal magasabb a korábbi hasonló időszakban elért állománynál.

Az elektromos járművek piaci aránya így jelenleg 1,8 százalék körül alakul Kínában, 2017 végére pedig várhatóan átlépi majd a 2 százalékot.

Az elektromos autók piacán Kína erőteljesen igyekszik védeni a hazai modelleket, ennek révén 94 százalékban belföldi márkák dominálják az eladási listát. A Tesla mindössze 4, a BMW pedig 1 százalék körüli részesedéssel rendelkezik, míg a fennmaradó 1 százalékon osztozik az összes többi külföldi szereplő.

(Portfolio, 2017. október 18.) 

 

A norvégok nagyon nyomják az elektromos autót

Norvégiában az új autók fele már elektromos vagy hibrid.

Elektromos vagy hibrid hajtású volt minden második, 2017 januárjában Norvégiában regisztrált új autó. A norvégok célja, hogy 2025 után már nem állítanának forgalomba kizárólag benzin, vagy dízel üzemanyaggal működő járműveket az országban.

A 2017 januárjában Norvégiában forgalomba állított új autók 18 százaléka (2.077 darab) volt teljesen elektromos hajtású, számol be az Index, míg a hibridek aránya elérte a 34 százalékot (3.988), összesített részarányuk pedig 51 százalékra rúgott a norvég újautó-piacon. A legnépszerűbb új autó Norvégiában a Mitsubishi Outlander hibridje volt, amely a Toyota Rav4 hibridet és az elektromos Volkswagen e-Golfot előzte meg. Februárban ugyan kis mértékben csökkentek ezek az arányok (16, valamint 32 százalékra), azonban továbbra is olyan rendkívül magas szinteket jelentenek, amelyek után a legtöbb országban csak sóvárognak a megújuló energiaforrások és az e-autózás támogatói.

Vidar Helgesen klíma- és környezetvédelmi miniszter szerint ez a szám mérföldkövet jelent az ország számára. Miután a klímaváltozás elleni küzdelemben a szállítási szektor jelenti a legnagyobb kihívást, 2030-ig legkevesebb 40 százalékkal szükséges mérsékelni a szektor szén-dioxid kibocsátását, ez pedig szükségessé teszi a flotta elektrifikációját. A politikai szándék 2016-ban megfogalmazódott arra is, hogy 2025 után már nem értékesíthetnek kizárólag fosszilis üzemanyaggal működő járműveket az országban. Helgesen szerint fontos demonstrálni, hogy lehetséges megvalósítani a technológiai és piaci átmenetet a szállítás-közlekedési ágazatban. Ebben szerinte Norvégia egyfajta laboratóriumként működik, ahol a megfelelő ösztönző mechanizmusokkal lehetséges gyors változást elérni.

Norvégia számos eszközzel igyekszik támogatni az alternatív hajtásmódok elterjedését. Míg a belső égésű motorokra jókora adóterhek rakódnak, addig az elektromos autók szinte az összes adó alól mentesülnek. Emellett számos további kedvezmény biztosít számukra az állam: díjmentesen használhatják a fizetős útszakaszokat, kompokat, parkolókat, valamint a buszsávokban is közlekedhetnek. Miután azonban elterjedésüket továbbra is akadályozza a nagyobb modellek magas ára, valamint a még mindig korlátozott hatótávolság, az elektromos autóknak a hibridek jelentette versennyel is meg kell küzdeniük. A megfelelő sűrűségű töltőponthálózat kiépítése terén is vannak még tennivalói a skandináv államnak. Az elektromos hajtást a belsőégésű technológiával kombináló hibrideket nem csak a viszonylag érett technológia, hanem a norvég adórendszer átalakítása is támogatja, így már inkább a légszennyezési adatok, mintsem a teljesítmény alapján adóztatják őket.

Az alternatív hajtású autók eladása máshol is szárnyal. Igaz, a 2017 összeurópai adatok még nem olyan impozánsak: a 2016-ban Nyugat-Európában forgalomba helyezett új autók 50 százaléka dízel-, 46 százaléka benzin-, 2 százaléka hibrid-üzemű volt, mindössze közel 2 százalékuk volt elektromos, csekély részük pedig egyéb (például LPG) hajtású volt. 2017 januárjában viszont az új elektromos autók piaca összességében 31 százalékkal 19 ezerre bővült. A toplistát itt a Renault ZOE vezeti, a BMW i3 és a Nissan LEAF előtt. Az Egyesült Államokban 2017 februárjában 74 százalékkal értékesítettek több elektromos autót, mint egy évvel korábban, míg az új hibridek száma 61 százalékkal bővült. Az első három helyen a Tesla Model S, a Tesla Model X és a Chevy Volt álltak, az összesen több mint 13 ezer elektromos és hibrid autó azonban az ottani óriási piacnak csak 2-3 százalékát képviseli.
(Index, 2017. március 9.)

 

Meghúznák a németek az elektromos autózást

Árkedvezményt adnak az elektromos meghajtású autók megvásárlásához. Persze, a legdrágábbakra már nem.

Támogatási programot indít a német kormány elektromos meghajtású autók vásárlására. Az elektromos autókra 4 ezer eurós, a plug-in hibridekre 3 ezer eurós árkedvezmény jár. Nettó 60 ezer eurós listaár felett viszont nincs kedvezmény.

Az állam és a gyártók fele-fele arányban finanszírozzák majd a programot, mely révén az elektromos autók aránya elérheti az 500 ezer autót jelentő 1 százalékos kritikus tömeget. Ezt követően már állami segítség nélkül folytatódhat az elektromobilitás terjedése.

A 600 millió eurós program mellett állami pénzből 300 millió eurót fordítanak a töltőinfrastruktúra fejlesztésére, ez várhatóan 15 ezer töltőállomás, köztük 5 ezer gyorstöltő berendezés telepítésére lesz elég. További 100 millió eurós ráfordítással legkevesebb 20 százalékra emelik az elektromos autók arányát az állami autóflottában. 

A nagyjából egymilliárd eurós program a német ipar erősítését is szolgálja, célja a hazai kutatás-fejlesztés és gyártás ösztönzése, de versenysemleges, külföldi gyártók is részt vehetnek benne Eddig a német gyártók, a BMW, a Daimler és a Volkswagen jelezte, hogy csatlakozik. 

Németországnak az elektromobilitásban nemcsak a gyártást, hanem a piacot tekintve is vezető szerepre kell törnie. A támogatási program hozzásegít ahhoz, hogy tömegcikk" váljék az elektromos autó, a német cégek az élre kerüljenek a harmadik és negyedik generációs akkumulátorok fejlesztésében és visszahozzák a Távol-Keletre áttelepített termelést Németország.

Az autóipar az elektromobilitás és digitalizáció révén forradalmi átalakuláson megy keresztül, és egyáltalán nem biztos, hogy tíz év múlva is azok lesznek az ágazat meghatározó szereplői, akik most. Németországban a 0,5 százalékot sem éri el az elektromos vagy hibrid meghajtású kocsik száma. Tavaly mintegy 25 ezer tisztán elektromos meghajtású és 130 ezer hibrid autót tartottak üzemben. A kormány 2009-ben elfogadott elektromobilitási fejlesztési stratégiájában azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra egymillióra emelkedjék a részben vagy teljesen elektromos meghajtású autók száma.

(Figyelő, 2016. április 27.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.