élelmiszeráruda₪fogadó

A szlovák pékek is emberért kiáltanak

Meg pénzért. És vendégmunkás kellene.

A szlovák kormánykoalíció pártjainak a napokban bejelentett legújabb szociális csomagja veszélybe sodorhatja a pékségeket – állítják a szlovákiai pékeket tömörítő szakmai szervezetek képviselői, számol be róla a Napi.hu.

Szlovákiában jelenleg nagyjából 480 pékség működik, amelyek több mint nyolcezer embernek adnak munkát. A kormány új szociális csomagja azonban tovább ronthat a veszteségesen termelő cégek helyzetén - írta az Új Szó. A javaslat szerint a dolgozók nagyobb összegre számíthatnak majd a hétvégi, az éjszakai és az ünnepnapokon végzett munkáért is.

A pékségek költségei viszont emiatt évente több mint 18 millió euróval nőnének. Az ágazatban tapasztalható alacsony, 649 eurós bruttó havi átlagbér (200 ezer forint) miatt már most is egyre nehezebben találnak új alkalmazottakat, miközben a pékségeknek több mint 1.700 új emberre lenne szükségük.

Az egyedüli megoldás az lenne, ha külföldről hozhatnának be új munkaerőt. Ehhez azonban a kormánynak is enyhítenie kellene az ezzel kapcsolatos szabályokon. A pékek szakmai szövetsége szerint a vendégmunkásoknak hasonló feltételeket tudnának biztosítani, mint a hazaiaknak.

(Napi.hu, 2017. október 7.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.