web₪zseb

Van aki 10 másodpercig, van aki két órát

Válogat. Így rendelnek ételt a magyarok. 

A gírosz és a pizza a legnépszerűbb a magyaroknál, ha rendelésről van szó, de már nyitnak az olyan ételkülönlegességek felé is, mint a tibeti, a libanoni vagy a grúz konyha, írja a Napi.hu. A leggyorsabb rendelés 10 másodperc, a leghosszabb válogatás 2 óra volt - derül ki a Netpincér összeállításából.

Hogy az ételrendelés mára az egyik legnagyobb üzlet lett, mutatja az is, hogy az egyik legnagyobb tőzsdei sikersztori az elmúlt évekből az amerikai Domino's Pizza megjelenése volt, amely 2016-ban és 2017-ben is bőven 30 százalékos részvényárfolyam-növekedést produkált. Nem meglepő az sem, hogy a londoni FTSE-n három éve blue chippé vált a Just Eat futárcég is.

Itthon abból látszik, hogy van még tér a rendelős cégeknél a növekedésre, hogy a piacvezető Netpincérnél már több mint 1.600 egységre rúg az elérhető éttermek száma. De 2019-ben további trendek is erre utaltak: sokan már a reggeli kávét is inkább rendelték, mint hogy maguk készítsék el. Volt, aki 2019-ben 130 alkalommal (átlagosan 2,5 naponta) rendelt kávét.

A társaság közleménye szerint továbbra is sláger az olasz, az amerikai és a magyaros konyha, ugyanakkor a nagyobb üzletláncok, mint a McDonald's, a KFC vagy a Vapiano, a prémium kávézók, mint a Costa vagy a Starbucks és a kézműves termékeket áruló éttermek csatlakozása is időről időre formálja az ételválasztást.

A megszokott ízek mellett sokan nyitottak az újdonságokra, így a tibeti, libanoni, grúz, vegán és vegetáriánus ételek is egyre inkább megjelennek a rendelések között, ám akadt olyan is, aki egész évben csak kínait vagy magyaros ételt rendelt. De a legnépszerűbb a gírosz, a pizza és a hasábburgonya volt az elmúlt időszakban. Karácsonykor például tarolt a hawaii pizza. Desszertek közül a magyar specialitások voltak a legnépszerűbbek, mint a somlói galuska és a palacsinta.

A társaság színes összefoglalója szerint a 2019-ben legnagyobb rendelésre költött összeg 260 ezer forint volt, amiből egy felhasználó 130 gyrostekercset vásárolt. Általánosan pedig az látszik, hogy az időjárás és a lakóhely is befolyásolta az ételrendeléseket 2019-ben: extrém időjárási viszonyokban jellemzően nőtt a rendelési kedv, területi megoszlásban pedig az előző évekhez hasonlóan, 2019-ben is a főváros járt az élen. Ugyanakkor a vidéki rendelések sem elhanyagolhatók, nyugaton Baranya és Győr-Moson-Sopron, keleten Hajdú-Bihar megye az abszolút győztes, majd Csongrád és Fejér megye következett.

(Napi.hu, 2020. január 21.)

 

Bicajos pörgés a vendéglős étekszállításban

A Netpincér hosszú évek után komoly versenytársat kapott.

A Netpincér gyakorlatilag 1999-as indulása óta egyeduralkodó a magyar ételrendelési piacon, írja az Index. Stubnya Bence összeállítása.

Bár számos kihívója volt, egyik sem tudott fogást találni a 2016 óta a német Delivery Hero tulajdonában lévő platformon. Egy éve viszont megjelent a finn Wolt, a Netpincér pedig pont ekkor dobta piacra a Go nevű alkalmazását. Az elmúlt év tapasztalatai alapján a piacon úgy látják, hogy a Wolt komoly kihívója lehet a Netpincérnek, aminek az éttermek mellett a futárok is örülhetnek, miközben a fogyasztók elkezdtek hozzászokni ahhoz, hogy fizetni kell azért, hogy másfél óra helyett fél óra alatt jöjjön ki a pizza.

Mostanában nehéz úgy végigmenni Budapesten, hogy ne lássunk jellegzetes piros netpincéres vagy kék woltos ételkiszállító táskás biciklis vagy motoros futárokat, ráadásul az elmúlt nagyjából egy évben, a finn Wolt és a német székhelyű Delivery Hero tulajdonában lévő Netpincér Go nevű szolgáltatásának megjelenése óta szinte töretlenül nő a futárok száma a fővárosban.

Aki szokott ételt rendelni, annak az is feltűnhetett, hogy drágult és gyorsult az ételkiszállítás ebben az egy évben, ráadásul nem sokkal a két alkalmazás megjelenése előtt eltűnt másik két – országosan három – újonnan piacra dobott alkalmazás is a piacról. A Wolt és Netpincér Go annyiban más, mint a korábbiak, hogy fix futárbázist, ügyfélszolgálatot és a pluszrendelések mellett marketingszolgáltatást is nyújt az éttermeknek, és úgy néz ki, hogy alapjaiban változtatta meg a budapesti ételrendelési piacot.

Megkerestük a Woltot, a Netpincért, éttermekkel és futárokkal beszéltünk, hogy megtudjuk, mi változott a fővárosi ételkiszállításban az elmúlt nagyjából egy évben. Röviden összefoglalva:

A 2017 őszén indult három új kajarendelő alkalmazás (Sendee, Ridroll, Fleetyou) közül egyik sem maradt meg a piacon, nem tudtak versenyképes alternatívát nyújtani a Netpincérrel szemben.

Ami még mindig domináns, de a Wolt komoly konkurenciát jelenthet számára.

A Netpincér Go és a Wolt alkalmazásainak megjelenése egy drágább, de jobb és gyorsabb szolgáltatást jelent az éttermeknek és a fogyasztóknak is. Sok olyan étterem szállít házhoz, ami saját futárokkal nem tudta kigazdálkodni ezt a szolgáltatást.

A Netpincér dominanciájának kikezdése a futároknak is jó hír, mert az elmúlt egy évben a jó futárokért nagy volt a verseny, ráadásul sok olyan egyetemista is futárkodik, aki alkalmazás nélkül korábban nem mert volna belevágni.

A munkaerőhiány és a nagyobb verseny miatt a bérek is nőttek, az alkalmazásoknál katával dolgoznak a futárok, ami piacfehéredést jelent, mert az iparág korábban a szürke- és a feketezóna között ingadozott.

Más is eltaknyolt

Ha ez bejön, nem hoz többé kihűlt pizzát a futár – ezzel a címmel írt cikket az Index 2017 őszén a Netpincér három új kihívójáról. Hát, nem jött be, az okostelefonos alkalmazással operáló futárszolgálatások közül már egyik sem elérhető.

A három cég alapítói közül csak az egyiket sikerült elérni, aki név nélkül annyit árult el, hogy nagyjából egyszerre – még a Wolt és a Netpincér Go 2018. májusi indulása előtt – hagyta abba a három első szereplő. A kudarc okairól azt mondta: nagyon kiszámíthatatlan volt, hogy mikor állnak rendelkezésre futárok, és hogy nem gondolja, hogy azért nem jártak sikerrel, mert a többekkel egyszerre indultak, a baj inkább az volt, hogy nem voltak elég tőkeerősek ahhoz, hogy pénzügyileg fenntarthatóvá tegyék a működésüket.

Budapesti éttermek menedzsereitől, valamint az új piaci szereplőktől is hasonló okokat hallottunk, amikor arról kérdeztük őket, hogy mi lehetett a kudarc oka. Tajta Ákos, a Wolt general managere azt mondta, nem véletlen, hogy a Wolt platform mellett futárokat is biztosít, és szerinte az is nagyon nagy munka, hogy az alkalmazásban olyan IT-rendszer működjön, ami megfelelően optimalizálja a futárok útját a városban. Az egyik étteremmenedzser a futárhiány mellett még azt is megemlítette, hogy a becsődölt szolgáltatások ahhoz képes drágák voltak, amit nyújtani tudtak.  

Patai Zoltán, a Netpincér ügyvezetője ehhez még annyit tett hozzá, hogy nem tudja, pontosan mi ment félre ezeknél a cégeknél, de az biztos, hogy ez egy globális szinten nézve is nehéz piac, és nagyon sok technológiai háttértudás és tőke szükséges ahhoz, hogy egy cég nyereséges legyen. A Wolt és a Netpincér pedig más országokban már bevált technológiát kapott az anyacégektől, így nem kellett külön az alkalmazás lefejlesztésére is költeniük.

A RIDROLL, A SENDEE ÉS A FLEETYOU ESETE EGYÉBKÉT INKÁBB SZABÁLY EZEN A PIACON, MINT KIVÉTEL.

A Netpincér gyakorlatilag indulása óta egyeduralkodó, és számos kihívója volt, de senki nem tudott mellette megmaradni hosszabb távon. A Netpincért Perger Péter és Csontos Zoltán alapította a Közgáz kollégiumában 1999-ben. A cég gyorsan piacvezetővé vált, és miután a magyar piacra 2013 márciusában belépő berlini Foodpanda sem tudott mit kezdeni vele, 2014 végén végül felvásárolta a magyar céget. Ahhoz, hogy ez a beruházás megtérüljön, 7-ről 15 százalékra emelték az Netpincéren keresztül rendelt ételek után járó éttermek által fizetendő jutalékot, amiből óriási zúgolódás lett az éttermek között. Az Index is beszámolt arról, hogy sok étterem hagyta el a platformot, hogy új platformokhoz csatlakozzanak, amiknek viszont végül szintén nem sikerült megszorongatniuk a céget.

Még a GVH is

A Gazdasági Versenyhivatal 2015-ben versenyfelügyeleti eljárást indított, amiben végül nem állapított meg jogsértést, és nem bírságolta meg a céget, de az eljárás során a versenytársakat is megkérdezték piacról: ők a Netpincér részesedését az online ételrendelési szolgáltatásokon belül 70-90 százalék körülire becsülték, és második szereplőnek jellemzően a Pizza.hu portált tekintették, 5-10 százalék körüli részesedéssel. A többi piaci szereplő részesedését 1-5 százalék körülire tették. A Pizza.hu-t azóta egyébként felvásárolta a Netpincér.

„Rengeteg próbálkozás volt, amivel a Netpincér monopóliumát akarták megtörni, de ezeknél leginkább annyiban merült ki a stratégia, hogy megpróbáltak árban alámenni a piacvezetőnek. Persze ezek eleve halva született ötletek voltak” – mesélte Tóth Szabolcs, az Attaboy general managere, aki szerint a Netpincér a konkurencia rossz stratégiája mellett azért is tudott a mai napig domináns szereplő maradni, mert az internetes szocializáció úgy alakult a budapestiek körében, hogy mindenki a Netpincérhez szokott hozzá.

Sok próbálkozó keresett meg minket, és nálunk is felmerült az ötlet, hogy csinálunk egy ilyen portált, de erre végül nem is került sor, mert arra jutottunk, hogy önmagában nincs értelme egy újabb szereplő megjelenésének, ennél több kell - mondta.

2016-ban a német Foodpandát a világ egyik legnagyobb online ételrendelő hálózata, a szintén német, tőzsdén jegyzett Delivery Hero vette meg, így került a Netpincér is ehhez a céghez. A Delivery Hero megjelenése abból a szempontból is komoly változást jelentett a magyar cég életében, hogy a cégnek sok tapasztalata volt több országban is erről a piacról, amit a leányvállalatokkal is megosztott. Többek között a Netpincér Góhoz szükséges technológiát is az anyacégtől kapta a Netpincér.

Érdekes azonban, hogy a Go piacra dobásával egészen 2018 májusáig vártak, és bár a Wolt indulását pár nappal megelőzték, az időzítés miatt felmerül a gyanú, hogy az addig kvázi monopolhelyzetben lévő Netpincér csak a Wolt megjelenésének hatására indította be Magyarországon a Gót. 

Erre a Netpincér ügyvezetőjénél is rákérdeztünk. Patai azt mondta, „kíváncsi lenne, hogy ki mit mond arra, hogy kinek jutott előbb eszébe a logisztikai szolgáltatás piacra dobása”, de szerinte a Netpincér a konkurencia megjelenése ellenére is előállt volna a szolgáltatásával. „A Delivery Hero részéről van egy növekedési elvárás a Netpincérrel szemben, és a Netpincéren belül is megmaradt az az elv, hogy jó rendelési élményt kell nyújtani a fogyasztónak. A Delivery Hero más piacokon látta ebben a növekedési potenciált, új éttermeket lehet bevonni így a rendelési piacra, így a Delivery Hero és a Netpincér törekvései egybeestek ebből a szempontól" - mesélte az indulásról.

2019 elején egyébként menedzsmentváltás is volt a Netpincérben, Patai Zoltán ekkor lett ügyvezető. Az elődje egyszerre volt magyarországi és régiós ügyvezető is, de Patai elmondása alapján annyi munka volt a magyar piaccal, hogy szükség volt egy emberre, aki kifejezetten csak a magyarországi operációért felel. Ez egyébként szintén arra utalhat, hogy a Netpincér is komoly versenytársként tekint a Woltra.

Ezt beszélgetőpartnereink is megerősítették, ugyanis szinte mindenki egyetértett abban, hogy

A WOLT AZ ELSŐ OLYAN KONKURENCIÁJA A NETPINCÉRNEK, AMI VALÓDI KIHÍVÁST JELENTHET, MERT EZ AZ ELSŐ PIACI SZEREPLŐ, AMI MIND A FOGYASZTÓNAK, MIND A FUTÁROKNAK, MIND PEDIG AZ ÉTTERMEKNEK OLYAN HOZZÁADOTT ÉRTÉKET TUD NYÚJTANI, AMI MIATT MEGÉRI ELGONDOLKODNI A VÁLTÁSON.

Gyorsult és drágult a kiszállítás

A Netpincérre a kis magyar cégek tehát eddig nem jelentettek igazi veszélyt, de Tajta Ákos, a Wolt general managere és Erős Levente, a Wolt operations managere szerint a 42 városban és 16 országban jelen lévő, 50-60 IT-fejlesztővel operáló finn multi felkavarta az állóvizet a magyar piacon.

A sima Netpincérhez képest a Wolt és Netpincér Go újítása is az volt, hogy nemcsak listázzák az éttermeket, amiknek a kiszállítását saját futárok oldják meg, hanem az alkalmazást használó futárok viszik ki az ételt, a városban éttermek és kiszállítási címek között ingázva. Mindez jelentősen lerövidíti az utakat, ugyanis amíg egy étterem futára általában az étteremből indulva egyszerre maximum 2-3 címre visz ki ételt, egy gós vagy woltos futár a kiszállításai címhez legközelebb eső étteremben veszi fel az újabb kiszállítandó ételt.

A megrendeléstől kezdve jelenleg átlagosan 35 perc alatt szállítja ki az ételt a Wolt, ami azt jelenti, hogy az étel nem tölt a futártáskában 10-15 percnél többet – mondta Tajta, aki szerint az utóbbi egy évben Budapesten érezhetően gyorsult az ételkiszállítás. Ezt Patai is megerősítette, ő azt mondta, hogy év eleje óta a futárok létszámának növekedése miatt folyamatosan javult az átlagos kiszállítási idő, ami jelenleg a Netpincér Gónál 30 perc körül alakul.

A Netpincér Go alkalmazás alapvetően a Wolthoz hasonlóan működik, a rendszer ugyanúgy algoritmusok alapján optimalizálja a futárok úti célját, és a felhasználó számára ugyanúgy nyomon követhető, hogy hol és mi történik éppen a rendelt étellel. A Netpincér Go kínálatában jelenleg 350-400 éterem érhető el, az ételrendelési szolgáltatás Budapesten fixen 490, vidéken 290 forintba kerül (ugyanez a költség a Woltnál 499 és 799 forint között alakul étteremtől függően).

A KISZÁLLÍTÁSI DÍJAT EDDIG IS BEÉPÍTETTÉK AZ ÉTTERMEK, ÉS AZZAL, HOGY A GO ÉS A WOLT IS DRÁGÁBB AZ EDDIGI ÁTLAGOS KISZÁLLÍTÁSI DÍJAKNÁL, TAJTA SZERINT CSAK TRANSZPARENSEBBÉ VÁLT A RENDSZER.

Azt Patai is elismeri, hogy összességében drágult a kiszállítás, de szerinte egyértelműen látszik, hogy a 30 perces átlagidő megér ennyi pénzt az embereknek, és szerinte mára már elkülönül, hogy kik választják a Netpincér felületén belül a lassabb, de olcsóbb kiszállítást, és kik a Gót és a fizetős kiszállítást fenntartó éttermeket, amik gyorsabbak. 

A Go kínálata is folyamatosan bővül, Budapesten a külső kerületek felé terjeszkednek, Patai elmondása alapján nemrég jelentek meg Csepelen, Zuglóban és Kőbányán is, de lassan már az agglomerációba is eljutnak. Budapesten kívül pedig Székesfehérváron, Pécsen, Szegeden, Debrecenben és március óta Győrben is elérhető a Go szolgáltatása is.

A Woltnak jelenleg nagyjából 100 ezer felhasználója van Budapesten, az alkalmazásban 230 étterem érhető el. Még nem fedték le teljesen Budapesten, ugyanakkor Tajta elmondta, a külső kerületekben is folyamatosan bővítenek, és nemrég Pécsen is elérhetővé tették a szolgáltatásukat.

Szemes Gábor, a Hummusbar general managere azt mondta, azt is el tudja képzeni, hogy a Wolt egészen az agglomerációig terjeszkedjen. Megemlítette, hogy a III. kerületi Graphisoft Parkban van egy éttermük, amivel már korábban le akartak szerződni a Wolttal, de pár hónapja még arra hivatkozva mondtak nemet, hogy nincs elég partnerük a környéken, viszont pont nemrég jelentették be, hogy már azon a környéken is elérhető lesz a szolgáltatásuk. 

Nem minden étterem bírja

A Patai szerint az éttermek az alapján döntik el, hogy a Woltot vagy a Netpincért veszik igénybe, hogy az adott cég tud-e egyszerű és jól működő szolgáltatást nyújtani,, milyen extrát tud nyújtani ezen felül. Példaként azt említette meg, hogy a Netpincérnek a központi fejlesztőcsapat mellett vannak helyi fejlesztői is, és Patai szerint fontos, hogy így előbb tudnak reagálni az éttermek és a fogyasztók igényeire, mintha a központra kéne várni a fejlesztésekkel. A hosszú távú tervekről azt mondta, hogy tervezik, hogy az ételkiszállításon túllépve általánosabb logisztikai szolgáltatássá fejlesszék a Gót.

A Wolt vezetői arról számoltak be, hogy egészen különböző úton jutottak el a partnereik odáig, hogy az ő szolgáltatásukat válasszák: voltak, akik korábban a Netpincéren voltak, de már csak Wolton vannak, vannak akik még mindig fenn vannak "sima" Netpincéren, de már Wolton is, és sok olyan étterem is van a kínálatukban, ahol korábban úgy ítélték meg, hogy saját kiszállítást nem tudnának kigazdálkodni, de a woltos kiszállítást bevállalták.

Arra a kérdésre, hogy miben tartja jobbnak a Woltot a versenytársaknál, Tajta azt mondta, azt gondolják, hogy ő logisztikai hátterük a legerősebb jelenleg a piacon. Nálunk a futárok több címet tudnak egységnyi idő alatt kivinni, mert az alkalmazás nagyon hatékonyan optimalizálja a futárok útját a címek és az éttermek között - mondta Tajta, aki szerint a gyorsaságon kívül az is javítja a szolgáltatás minőségét, hogy a vevő az alkalmazáson keresztül valós időben tudja nyomon követni, hogy éppen hol jár az étel, amit rendelt. A komoly IT-háttér azt is lehetővé teszi, hogy az éttermek a kifejezetten nekik fejlesztett alkalmazás rendelési adatai alapján fejlesszék az üzletüket.

A Woltnál a visszajelzésekre is nagy hangsúlyt fektetnek: az ügyfélszolgálatból például egy percen belül ígérnek választ az éttermeknek, és Tajta szerint az is javítja a szolgáltatásuk minőségét, hogy folyamatosan látják, hogy a futárok merre járnak, a vevők pedig jelezhetik, hogy mennyire voltak elégedettek az étellel és a kiszállítással.

A futárok nagyjából egyenlő arányban dolgoznak motorral, biciklivel és autóval. "A rendszer hegyre nem küld biciklist, az autóst pedig például annyira küldi a belvárosba, ahol nehéz parkolni, és azt is tudja, hogy hol van dugó vagy útlezárás, mindezt teljesen automatizáltan" - mondta erről Erős Levente, aki szerint az éttermi futárkodáshoz képest a Woltnál azért tudnak jobban keresni a futárok, mert az algoritmikus úttervezés miatt egységnyi idő alatt több címet tudnak útba ejteni, ami több címpénzt is jelent.

Jó kis diákmeló

A Woltnál arról számoltak be, hogy az éttermeknél dolgozó futárok közül eleinte sokan szkeptikusak voltak, de akik átjöttek, jól dolgoznak, és a pénzzel is elégedettek.

A korábban futárként dolgozók mellett azonban sok új futár is megjelent a piacon. "Nyár előtt indultunk, és számítottunk rá, hogy az egyetemisták jó munkaerők lesznek, és ez így is lett" - mondta Erős, aki szerint az alkalmazás segítségével futártapasztalat nélkül is bele lehet vágni a futárkodásba, ha valaki valamennyire ismeri már a várost.

Erős szerint a futárok esetében nemcsak a fizetések nőttek a Netpincér Go és a Wolt megjelenésével, hanem a

FOGLALKOZTATÁSI SZEMPONTBÓL ERŐSEN SZÜRKE ÉS FEKETE ZÓNA KÖZÖTT INGADOZÓ IPARÁG SOKAT FEHÉREDETT AZÁLTAL, HOGY AZ ALKALMAZÁSSAL DOLGOZÓ FUTÁROK A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁT (KATA) FIZETIK.

Patai azt mondta, a Go menedzselésének az egyik legnagyobb kihívása annak biztosítása, hogy mindig megfelelő számú futár álljon rendelkezésre. A Netpincér appban a futárok előre tudják megadni, hogy mely műszakokban akarnak dolgozni, a rendszer pedig a korábbi rendelési adatok alapján adja meg, hogy egy adott műszakot összesen hány futár tud felvenni. A futárok itt is KATA-s vállalkozóként kötnek szerződést a céggel, de ha egyszerre túl sokkal állnak szerződésben az azért rossz, mert nincs elég munkája a futároknak, ha kevéssel, akkor viszont lassul a kiszállítás.

Patai szerint a munkaerőhiány ellenére egyelőre nem jelent problémát, hogy elég futárt találjanak, amihez hozzájárul, hogy a 900 forintos órabér és az 500 forintos címpénz nem számít rossz fizetésnek. A futárkodás reklámozása és annak biztosítása, hogy a felvételi folyamat után minél többen döntsenek a futárkodás mellett, sok energiát visz el, de Patai szerint ebben is sokat segít, hogy a nemzetközi központból kapnak segítséget arra vonatkozóan, hogy milyen megoldások működnek a legjobban. Magyarországon a futárokat például kedvezményes biztosítás kötésének, és telefonos flottába való belépés lehetőségével próbálják a céghez csábítani.

A fizetések egyébként hasonlóak a Woltnál és a Netpincérnél, a nyilvános Facebook-csoportokban közzétett hirdetésekben annyi a különbség, hogy a Gónál magasabb az alapdíj és alacsonyabb a címpénz, a Woltnál pedig fordítva. Összességében a Netpincér valamivel magasabb béreket kínál a Woltnál, de az összehasonlítást nehezíti, hogy a futárok teljesítményétől is sok függ.

Az egyik cég - korábban a Hajtás Pajtásnál dolgozó - biciklis futára azt mesélte az Indexnek, hogy a munka előnye, hogy saját maga tudja beosztani az idejét, és a fizetésével is elégedett, emellett pedig említette még, hogy az is jobb, hogy rövidebb utakat kell megtennie egyszerre, így kevésbé monoton a munka.

A KATA-s megoldásról azt mondta, ebben van egy rizikó, de egyelőre neki így jobban megéri a futárkodás, de az alkalmazotti státuszhoz képest az is rosszabb, hogy a Hajtás Pajtásnál például külön fizettek amortizációs költséget, most viszont a rendes fizetéséből kell kigazdálkodnia, ha cserélni, vagy javítani kell valamit a biciklijén. A vállalkozói létben az is nehezebb, hogy ha például télen fázik, akkor nincs egy központi hely, ahova be lehet menni melegedni, saját magának kell megoldania ezt.

Futárok elmondása alapján Wolt és a Netpincér óriási csatát vívott a futárokért, több tízezer forintos egyszeri jutalmat ígértek a céghez igazoló futároknak, de olyat is hallottunk, hogy az egyik cég toborzási eseménye idején a ház előtt állt a másik cég embere és szórólapokat osztogatott az épületet elhagyó érdeklődőknek, amin a másik cég ajánlatát mutatták be. Azt is hallottuk, hogy a hagyományos csomagszállításban utazó Hajtás Pajtástól is szívtak el munkaerőt, ezért erre rá is kérdeztünk a cég ügyvezetőjénél, Kürti Gábornál.

Ő azt mondta, érzékelték a Wolt és a Netpincér Go indulását, és volt is béremelés a Hajtás Pajtásnál, de szerinte alapvetően eltér a két műfaj, a csomagszállításnál hosszabb utak vannak, a munkaidő is kötöttebb, náluk jóval többen dolgoznak teljes állásban. Kürti szerint egyébként biciklis futárból nincs akkora hiány, mint autós vagy motoros futárból, és ehhez az is hozzájárulhat, hogy a két új cég sok egyetemistát vonzott be.

Nyugi

A saját futárok alkalmazása komoly szervezési feladat egy étterem menedzsmentjének, ez az egyik dolog, ami miatt éttermeknek megérheti ez a szolgáltatás.

"A napot azzal kell kezdeni, hogy meg bizonyosodni róla, hogy beért-e az összes futár. Ha beért, és túl kevés a rendelés, akkor a futárok zúgolódnak, ha viszont nincs elég futár, akkor az a menedzsmentnek stressz, mert bevételtől esik el az étterem" - mondta Tóth Szabolcs, az Attaboy general managere.

A címdíjak elmaradását pedig a fix díj emelésével kell ellensúlyoznia az étteremnek. Ez egy olyan probléma volt, ami miatt sok étterem nem tudta kigazdálkodni a kiszállítást. Szemes szerint erre jelentett megoldást a a Netpincér Go és a Wolt, amik bár nem olcsók, de kiküszöbölik azt a problémát, hogy az éttermeknek nincs a nap minden időszakában szükségük futárra. 

"Kapok egy rendelést, és összesen annyit tudok, hogy mi a vevő keresztneve, az egyetlen feladatom pedig az, hogy annyi idő alatt elkészítsem az ételt, amennyit előzetesen vállaltam. Nem kell számolgatni, hogy kiszállítással együtt mennyi idő, mire eljut a vevőhöz az étel, ráadásul a fogyasztóval is a Wolt tartja a kapcsolatot, így nem csak állandó futárt, diszpécserből pedig kevesebbet kell alkalmazni. Emellett a saját webshop fenntartásán, fejlesztését is lehet spórolni és Tóth szerint az is fontos, hogy a Wolt reklámozza is az éttermeket, azaz marketingszolgáltatást is nyújt a kiszállítás mellett" - mondta Tóth.

A Hummusbar general manegere szerint is könnyebb dolga van az elmúlt egy évben az éttermeknek a kiszállítással. Szemes azt mondta, hogy mikor saját futárokat alkalmaztak, gyakran gond volt a megfelelő emberek kiválasztásával: "egy étteremben vagy a felszolgáló vagy a futár találkozik utoljára a vendéggel, ezért ha a futár késik, vagy nem megfelelő stílusban kommunikál a vendéggel, az az étterem megítélését is rontja".

"Akár 5-10 ezer forintos különbségek is adódhatnak ugyanazon a helyen dolgozó futárok kiszállításból megkeresett pénzében, attól függően, hogy mennyire udvarias a viselkedésük, vagy milyen a megjelenésük" – mondta erről Tóth, aki szerint a Woltnál szinte biztosra vehető, hogy nem fogunk belefutni olyan konfrontációkba, melyekről biztosan mindannyian hallottunk már. A Nettólottóval készített felmérésünk szerint egyébként a futárok jellemzően 240-350 között visznek haza havonta, aki 12 órázik meg hétvégéket is elvisz, pedig akár ennél is többet. 

A Hummusbar első körben három hónapos próbaidőben egyezett meg a Wolttal, de közben még a Netpincérrel is tárgyaltak. Szemes erről azt mesélte, hogy érezhetően együttműködőbb lett a Netpincér addig elég kemény tárgyalási stílusa, miután a Wolt megjelent a piacon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.